دانلود مقاله تصویر سازی شعر کودک

Word 58 KB 8311 24
مشخص نشده مشخص نشده هنر - گرافیک
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده پروژه من در ارتباط با تصویر سازی شعر کودکان بود ، به همین دلیل در این زمینه چه از لحاظ شعر کودک و چه در رابطه با تصویر سازی برای کودکان مطالعاتی داشتم که خلاصه از این مطالعات را در این تحقیق آورده ام ، تا با استفاده از این ها بتوانم پروژه ی خود را به اتمام برسانم ، به طوری که برای استاد راهنما وخودم یک کار مفید ورضایت بخش واز لحاظ اصولی کاری درست ومنطقی باشد.

    قبل از اینکه چگونگی شروع وبه اتمام رسانیدن پروژه را توضیح بدهم ، کمی از تاریخچه ی تصویر سازی و اصول تصویر سازی کتاتهای کودکان ونوجوانان که در کتابهای دیگر را جع به انها بحث شده است ، صحبت می کنیم .

    فهرست مطالب : مقدمه تاریخچه تصویرسازان در جهان تاریخچه تصویرسازی در ایران طبقه بندی انواع تصویرسازی تصویرسازی آشنایی با اهداف تصویرگری مفهوم رنگ در تصویرگری تصویرسازی کتابهای کودکان و نوجوانان 9- روند کار پروژه تصویرسازی شعر کودک مقدمه امروزه به هر جا که نظر افکنیم مشاهده می کینم که تصویر همه جا را احاطه کرده و نقش عمده ای را در ارتباطات بشهری به عمده دارد ، در واقع تصویر جزء لاینفک زندگی انسان می باشد .

    در دنیای امروز فن ارتباط تصویری از اهمیت فوق العاده برخوردار است .

    چو ن از طریق تصویر مفاهیم زیادی را می توان در هر نقطه دنیا که با شیم بیان کرد و این مسئله هیچ حد و مرزی را نمی شناسد .

    به همین دلیل باید با آموختن و شناسانده شدن ابعاد پنهان تصویر و درک مفاهیم پیچیده ان با دنیای پررمز و راز تصویر سازی آشنا شویم مخصوصاٌ0 تصویر سازی برای کودکان که خود از جایگاه ویژه ای برخوردر است و باید در این زمینه دقت عمل لازم را در نظر داشت ، زیرا کودکان موجوداتی لطیف و دوست داشتنی با دنیایی مخصوص به خود هستند .

    تاریخچه تصویر سازی تاریخچه تصویر سازی در جهان تصویر سازی در طول تاریخ جزء روایت گوی تصویر یا داستان پروازی تصویر نبوده است .

    آقا شروع داستان سرایی به صورت مکتوب خود با آغاز تمدن های اسطوره یی‌ وپیدایش اشکال خط نوشتاری ( که قدیمی ترین آن ها خطوط تصویری ،مانند خط هیروگلیف مصری وخطوط میخی باستان از قبیل خط سومری وعیلامی ) بوده است که به کمک آنها افسانه های اساطیدی درکتیبه های سنگی و مهرها یا پاپیروس نوشته می شد .در خلاق تمام آن تصاویر داستان هایی در مورد خلقت جهان و انسان ، نیروهای مافوق طبیعی وراز تولد و مرگ و جهان ماورا موجود بود که در پلان های داستانی به هم مربوط می شدند .

    آثار منظومی چون مقامات حدیدی ، ورقه و گشاه ؛ کلیله و دمنه و دیوان های اشعار چون شاهنامه ( که یک منظومه اشعار حماسی است ) و داستان های عاشقانه در منظومه هایی مثل حماسه نظامی که در این ها تصاویر بیانگر مفاهیم داستانی موجود در اشعار‌ می‌شدن .

    سپس در دوره صد ساله اخیر تصویرسازی معاصر در سبک های قهوخانی و سقاخانه ای دیگر بار داستان های حماسی شاهنامه در پرده سازی ها و حکایت های مذهبی مانند داستان های مربوط به واقعه کربلا به تصویر کشیده شدند .

    طبقه بندی انواع تصویرسازی هند تصویرسازی معاصر از اواخر قرن نوزدهم میلادی به دوشاخه تصویرسازی داستانی و تصویرسازی تبلیغاتی تقسیم شد .که به تدریج با معرفی تکنولوژی بصری (تصویر ی ) و وسایل ارتباطات جمعی نظیر سینما و دوربین های سینما توگراف و تلوزیون ( از دهه 1950) میلادی به بعد از تصویرسازی داستانی شاخه تصویرسازی متحرک که همانا ( پویانمایی ) می باشد پدیدار گشت ارتباطی نظیر کامپیوتر ها ( رایانه ) و ابزارهای ارتباطی تصویری دیجیتالی و ارتباطات انسان – ماشین ، نظیر امکانات ارتباطی روباتیک( سازه های کامپیوتری متحرک ) در معرفی اشکال جدید بازی ها ی کامپیوتری مثل ( واقعیت مجازی ) کاملاٌ متحول شده است .

    تصویرسازی داستانی غیر متحرک به همراه متون داستانی همواره نقاط اوج احساسی یا وقایع تعیین کننده را به شکل پلان های تصویری به موزات مسیر حرکت داستان ، تجسم بخشیده است که نمونه های آن را در کتاب های قصه برای کودکان و داستان های پلیسی فبایی و کمیک استریپ ها می توان یافت .

    با بررسی کاتالوگ های موزه های و گالری های تصویرسازی در دنیا و طبقه بندی آثار تصویرسازان در سطح بین الملل بر طبق « معیارهای انجمن های حرفه ای تصویر سازان ، نظیر جامعه تصویر سازان و سالنامه ی موزه ی تصویر سازی امریکا » تصویر سازان به پنج گروه عمده تقسیم شده اند که عبارتند از : تصویرسازان نشریات ( که در روزنامه ها و مجلات غالباٌ به عنوان کاریکاتوریست های ) اجتماعی سیاسی یا تصویر سازان چندی فعالیت دارند ).

    تصویرسازان کتاب ها ( که یا عنوان ها و موضوعات را به شکل جلد و یا مضامین داستانی را که در کتاب های داستانی تصویرسازی می کنند ).

    3-تصویرسازی تبلیغاتی( تصویرسازی پوسته های تبلیغاتی ، آگهی های تجارتی و تصویر سازی مربوط به بسته بندی کالاهای مصرفی نظیر مواد غذایی و دارویی وغیره ).

    4-تصویرسازان بنیادها و موسسات و نهاد ها ( نظیر تصویر سازانی که پیام های موسسات و نهادهای هنری ، اجتماعی ، خیریه ، ورزشی ، خدماتی ، سیاسی ، و آکادمیک یا علمی را به مخاطبین خود منتقل می سازد ).

    5-تصویرسازان بین الملل ( که در آثارشان هویت های فرهنگی ، بومی ، نژادی تاریخی و جغرافیایی ملت ها و کشورها ، انعکاس می یابد ).

    تصویر سازی هنر تصویرسازی از شاخه هنرهای کاربردی می باشد که تصویر گر برای بیان ایده ها و ادراگ خود از عناصر تجسمی به بهترین نحو سود می جوید به دلیل وجود خصیصه ی کاربردی، این هنر از نقاشی متفاوت می باشد .

    این تفاوت به علت گوناگون از جمله محدودیت زمانی است که سفارش دهندگان به تصویر گر تحمل می نمایند .عامل دیگری قضاوت و داوری توسط مردم از آثار تصویر گران پس از انتشار آن است « تصویرگر باید فرا گیرد که ضمن ایجاد تصویر و رعایت اصول آن سلایق مختلف سفارش دهندکان و ازهان عمومی را در نظر داشته باشد.» [1] تصویر گر باید سعی کند پیام هایی را که درصد انتقال آن می باشد ، از نظر موضوع ومحتوای فکری و شکل و قالب افکارش را بسیار غنی و با ارزش و با رعایت همه جانبه اصول زیبایی شناسی ارائه نماید نقاشان فارغ از محدودیتی که در پیش روی خود دارند خواسته ها و ایده های خود را در یک موضوع و به شکل دلخواه خود به تصویر می‌کشند .

    امروزه اغلب مشاهده می شود که بین نقاشان تابلوساز و تصویر گران رقابتی دیده می‌شود که هر دو آن ها مجبور هستند با ارائه ی تکنیک های جدیدتر و دست یابی و مجهز شدن به وسایل و ابزار مدرن اجرایی ، دامنه رقابت خود را گسترش داده و به خلق آثاری که از حیث تکنیک غنی بوده اند و بتوانند برای سفارش دهندگان خوشایند باشد دست می زنند .

    گاهی اوقات در این رقابت ها هنر به معنی واقعی خود دچار آسیب می‌شود .

    بدین صورت که اغلب هنرمندان خواه ناخواه فریفته‌ی تکنیک های جدید گرافیکی شده و در پوشش هنر ، بدون درک اصول و بدون تشخیص قابلیت شکل پذیری عناصر گرافیکی صرفا ٌ به ارائه آثار تکنیکی می پردازد ،در این زمینه ، همواره یکی از پیدایش هنرهای کربردی فعالیت های برخی از هنرمندان بیشتر در حیطه چاپ بود و هنرمندان تصویر سازی تنها تصویر گران صنعت چاپ بودند .

    آن ها برای بیان مفاهیم و رخدادهای جامعه خود و بازنمایی وقایع بلافاصله در محل حادثه حضور یافته یا احضار می شدند و پس از طراحی آن وقایع با سرعت مهارت زیاد آن طرح ها را روی چوب یا فلز حکاکی می کردند و سپس در دسترس عموم قرار می گرفت .

    با گذشت زمان و توسعه فعالیت های هنرمندان در این زمینه ، گرایش های مختلف هنر تصویرسازی ، که کاربرد های جدید تری یافته بودند ، به تخصص های جدید تبدیل شد .

    تقسیم بندی این تخصص ها براساس نوع کاربرد آن ها صورت می گرفت .

    نقاشی پایه و اساس کلیه فعالیت های هنری حوزه ی هنرهای تجسمی به شمار می آید .

    در گذشته به کلیه نقوش روی دیوارها ، سفال ها ، اشیای مختلف ، البسه ، کتب مذهبی –ادبی و غیره نقاشی می‌گفتند .

    کاربردی ترشدن بخشی از هنرهای تجسمی در زندگی روزمره جوامع بشری ، هنر ارتباط تصویر ( گرافیک ) از قرن 19 میلادی به طور جدی و در سطح گسترده ای مطرح گردید .

    هنر تصویرسازی که از جمله هنرهای کاربردی است شاخه ای از گرافیک می باشد .

    تصویرسازی هنری است که تصویرگر در آن اقدام به روایت گری مصور می‌نماید .موضوع کار تصویر گر در آن اقدام به روایت تصویرمصور می نماید موضوع کار تصویر گرمی تواند یکی از داستان های مذهبی – ادبی – تاریخی – علمی و......باشد .

    البته تصویرسازی فقط یک هنر روایتی نیست ، بلکه دامنه آن بسیار وسیع می باشد و می‌تواند مفاهیم افسانه ای قهرمان پردازی از یک شخص یا یک ایده را شامل شود علاوه بر آن ها تصویر گر می تواند یک مترجم بصری باشد که در اینجا هدف او ایجاد رابطه ای عمیق و احساسی بین دو عنصر متن و تصویر می باشد .با ظهور تلویزیون و گسترش تبلیغات تلویزیونی و استقبا ل افکار عمومی از آن و قابل دسترس بودن و سرعت انتقال پیام در آن باعث شده است که استفاده از تصویر سازی مطبوعاتی محدود تر شود .

    ولی اکثر اوقات تصویرسازی از عناصر سازنده و ریشه ای بسیاری از تصاویر تلویزیونی می باشد .

    البته ، امروزه تصویرگران از کلیه ابزارها و امکانات بیانی برای به تصویر گشیدن موضوعات خاص استفاده می نمایند .

    حتی سایر فنون ، ابزارها و هنرهای دیگر از قبیل عکاسی ، مجسمه سازی ، نقاشی ، خوشنویسی، حکاکی ، سینما ، وتلویزیون .

    در سال های اخیر انواع کامپیوتر و نرم افزارهای گر افیکی در اختیار تصویر گر می باشند تا او متناسب با سفارش و محتوای موضوعات مختلف از آن ها سود جویده به عبارتی امروزه کامپیوتر و نرم افزارهای آن همانند لوازم طراحی و نقاشی از قبیل قلم مو ، ایربراش را پید و گراف و شابلون و ......در اختیار هنرمند تصویرسازی می باشد .

    « هنرهای مختلف علی رغم این که هر کدام از وسایل و شیوه های اجرایی خاصی استفاده می کنند ولی نکته مشترک در بین آن ها بیان تصویری می باشد » تفاوت های اجرایی فقط گاهی اوقات مرزهای ظریفی را در بیان موضوعات مختلف ایجاد می کنند .

    ولی این جزئیات اجرایی و بیانی همانند زبان های مختلف در بین جوامع مختلف می باشد و در اصل از حیث محتوا و درک مخاطبان و انتقال ایده ها با هم یکسان می باشند .

    مگر برخی از ویژگی های خاص فرهنگی که در بین جوامع مختلف برداشت های مختلفی دارند متمایز از این طرز فکر با شد امروزه با توجه به رشد و توسعه زندگی بشری و دست یابی او به تکنولوژی مدرن هنر تصویر سازی هنر تصویرسازی کاربردهای فراوانی از جمله تبلیغات ، در زمینه تصویرسازی برای فیلم های نقاشی متحرک ( انمیشن ) و همچنین تابلوهای محیطی رایانه ای تبلیغاتی مشغول می باشند .

    بطور قطع رعایت اصول زیبایی شناسی دراین قبیل تابلوها می تواند چهره عمومی شهرهای بزرگ را که دچار دستخوش زیادی شده اند ترمیم سازد و به جامعه و مردم خود شادابی خاصی بخشد .

    به طور کل : تعریف: تصویرسازی ( مصور کردن ) درزبان ها ما همان تصویرگری یا تصویرسازی می باشد .

    کارتصویر گر تجسم تصویر یک موضوع برای نمایش بهتر فضای مطلب و در نهایت درک بهتر آن می باشد ، که عناصر بصری را درقالبی زیبا ترکیب نموده و عرضه نماید .

    آشنایی با اهداف تصویرگری امروزه « تصویر » محیط زندگی انسان را احاطه کرده و در فعالیت های اجتماعی او نقش اساسی را به عهده دارد .

    همان گونه که کلام و نوشته از عناصر ارتباطی انسان ها با یکدیگر می باشد تصویر نیز با ویژگی های منحصر به فرد خود بدون محدودیت زمانی و مکانی نقش مهم تر وعام تری را در ارتباطات انسانی دارا می باشد .

    با پیشرفت تکنولوژی و گسترش اکتشافات جدید و پیدایش ابزرهای نوین ارتباطی که اگاهی و تسلط انسان را بر دنیای ناشناخته ، افزایش می دهد ، ضرورت شناخت بیشتر انسان ها از یکدیگر که برای ایجاد ارتباط عمیق روحی و عاطفی صورت می گیرد افکار آدمی را به خود مشغول ساخته است .

    امروزه تصویرگران به ظریف ترین نکات محیط زندگانی خود توجه دارند که شاید از دید بسیاری از محققان و اندیشمندان علوم نظری به دور مانده باشد .

    در واقع تصویرگر متعهد با بهرهگیری از جسم و روح خود به ظریف ترین و حساس ترین نکات محیط زندگی خود پرداخته و با استفاده از فن و تجربه خود و به تصویر کشیدن مشکلات جامعه آثار هنری زیبایی خلق می نماید به علاوه ، تصویر گر متعهد تلاش می کند آثاری را به وجود آورد که همواره با خلاقیت و نوآوری و بهره گیری از شیوه های نوین اجرایی و از حیث تکنیک نیز غنی باشد .

    رسیدن به جامعه سالم و بی‌آلایش که در آن فرم ها و رنگ ها بیان کننده آلام جامعه می باشد و همچنین خطوط برای بیان احساسات پاک و به دور از پلیدی ها و ایجاد روابط عمیق بین تک تک افراد جامعه می باشد و این از اهداف تصویر گراست .

    گاهی اوقات تصویر گری برای رسیدن به هدف خود با بهره گیری از انفاظ و کلمات خاص خود وبرقراری بهتر ارتباط با مخاطبان به دنبال یا فتن مفاهیم ساده تر در قالب تصاویری می باشد که در آن ها با رعایت قوانین پذیرفته شده و در نظر گرفتن ارزش ها و ضد ارزش های جامعه خود اقدام می نماید و وظیفه ی خود را که همان پیام رسانی و ایجاد تأ ثیر در بین اقشار مختلف جامعه می باشد با دقت فراوان انجام می دهد .

    تصویرگری که دارای تخیل و ایده های سازنده می باشد قادر خواهد بود ، پیام های درونی خود را موافق با تمایلات جامعه از عالم درون به عالم برون منتقل سازد .

    علاوه بر اینها تصویرگر می تواند یک روان شناس و جامعه شناس هنری با شد که از ماورای صفحه ی تصویر ش به معانی و مفاهیم دقیق آن هایی برده و با خلق تصاویری که ناشی از شناخت کامل او از ارزش های حاکم برجامعه می باشد ضمن احترام گذاشتن به آن ارزش ها هرگز با خلق اثری که نا آگاهانه صورت گرفته است و نتیجه آن می‌تواند موجب برهم ریختن نظم اجتماعی جامعه و جریمه دار شدن احساسات عمومی جامعه باشد اقدام به تصویر سازی نمی کند .

    تصویر وسیله ثبت تاریخ ماست و هستند یک جامعه نیز می باشد و تصویر گر در واقع وقایع نگاری است که به شیوه بصری موجب ثبت بسیاری از حوادث اعم از تاریخی، سیاسی ، ورزشی ، علمی ، و....

    می شود که بیشتر مواقع قلم نوشتاری از تحریر و ثبت آن وقایع عاجز می باشد .

    به طور کلی ارزش هر کار به دوگونه بررسی و سنجیده می شود : اول آن که ارزش و توانایی تصویرگری در انتقال برداشت های حسی دقیق و هنرمندانه از ایده ، بستگی تام به میزان صحت برداشت تصویرگری و همچنین خلوص بیان او دارد که خود آن نیز متکی به عوامل گوناگون از جمله تجربه و مهارت و از همه مهمتر دل سپردگی کامل او به کار و همچنین شفافیت و پاکی روح او می باشد .

    دوم اینکه نوع تکنیک اجرایی و قدرت دست تصویرگر مصنوعی است که همواره همه صاحب نظران مسائل هنری بدان اتفاق نظر دارند و در نگاه اول قبل از آن که فکر و ایده در تصویر مشاهده شود .

    ابتدا کیفیت اجرا و زیبایی تکنیک استفاده شده رخ نمایی می کند اگر در تصویرگری تکینک ضعیفی به کار گرفته شود فکر و هدف تصویر گر به سختی می تواند به مخاطب انتقال یابد چرا که تصویر فوق پایه های لرزانی دارد که هر چقدر فکر و ایده قوی به دنبال آن با شد قدرت عرضه و خودنمایی آن از بین خواهد رفت و پیام بدرستی منتقل نخواهد شد .

    « مهارت اجرایی با مشاهده هر اثر به راحتی قابل رویت بوده و در آن نیز خلوص فکر و شفافیت روح هنرمند نقش اساسی را به عهده دارد :» در کسب مهارت اجرایی بیشتر تمرین دست و چشم هنرمند و همچنین آگاهی و شناخت او از خواص مواد مصرفی نقش دارد .

    ولی درگ و دیدن درست فرم ها و رنگ ها و حس جنسیت و باخت مناسب سوژه و انتقال صحیح آن بر صفحه کار احتیاج به خلوص و شفافیت فکری و دانش بصری و نسبت به موضوع ارائه شده دارد .

    مفهوم رنگ در تصویرسازی رنگ یک کیفیت بصری است که به موجب آن اشیا با نمودهای مختلف در چشم انسان رویت می شوند در واقع رنگ نام عامی است که براثر فعالیت شبکیه چشم و نظام عصبی موجود در آن به وجود می آید بدین ترتیب رنگ واژه ای است که به : سفید ، سیا ه ، قرمز ، سبز ؛ آبی ؛ و بی نهایت رنگ دیگر که در طیف مرئی وجود دارد و چشم انسان قادر به تفکیک و تمایز آن ها می باشد اطلاق می شود « این محدودیت از رنگ بنفش که دارای کوتاهترین طول موج است به رنگ قرمز که بلند ترین طول موج را دارد ختم می‌شود درهر صورت علاوه برفرم رنگ به خودی خود وسیله پرقدرتی برای بیان نیازهای درونی انسان ها می باشد نقاشی برای کودکان ،نمونه روشنی از استفاده رنگ های متنوع و شاد ( رنگ های درجه اول ) می باشد که با افزایش سن کودک رنگها می تواند با ترکیبات مختلفی ( رنگهای درجه دوم )َ نیز مرد استفاده قرار بگیرد .

    در کودکستان ، کودکان ترجیح می دهند از رنگ های گرم و تند استفاده کنند البته کودکانی که در خانه و تحت نظارت شدید قرار دارند نا خوداگاه سرد را انتخاب می‌کنند علت اصلی این تفاوت ها به تحریکات درونی آن ها بستگی دارد هررنگ از حیث روانی معنی خاصی دارد و ممکن است تحت تأ ثیر فرهنگهای مختلف و همچنین عوامل حسی و روحی هر ملت با یکدیگر متفاوت با شد .

    اکثر مردم تمایز بین رنگهای کرم ( قرمز ، زرد ، نارنجی ، و....) و رنگهای سرد ( سبز و آبی و بنفش و.....) را می شناسند و معتقدند که از نظر روانی این رنگ ها با یکدیگر متفاوت هستند .

    در حالی که رنگ های سرد برعکس موجب فعالیت های انفعالی ، سکون ،‌ بی‌حرکتی وتلقین کننده غم و اندوه و ......می باشند و در نمایش دور دست ها و عمق استفاده می شود .

    هرگاه بخواهیم اثرات و شد ت رنگ های اصلی (زرد ، قرمز ، آبی ) را که در کنار هم قرار می گیرند بکاهیم بین آن ها را با رنک مشکی احاطه می نمائیم و علاوه بر آن ها به رنگ های فوق نیز نمود دیگری می بخشیم و ارزش رنگی آن ها را در کنار مشکی یا خاکستری بروز می دهیم .

    رنگ سیاه اثرات رنگ ها در یکدیگر را می کاهد ، این شیوه در تصویر سازی های اخیر به وفور استفاده می شود .

    در این حالت اگر به جای مشکی از سفید استفاده کنیم رنگ های فوق شفاهیت خود را از دست می دهند درصورتی که مشکی با عث ازدیاد شفافیت آنها می شود .

    در واقع رنگ های سیاه و سفید عناصر رنگی نیرومندی هستند که همیشه در ترکیبات رنگی می توانند به نحو مؤثر عمل نمایند .

    بین دو قطب متضاد (سیاه و سفید ) خاکستری های بی شماری وجود دارد که تشخیص خاکستری ها بستگی به ورزیدگی چشم و میزان حساسیت هنرمند دارد .

    خاکستری رنگی بی تفاوت و بی شخصیت است و به سرعت تحت تأ ثیر رنگ مخالف قرار می گیرد .

    هنگامی که درکنار رنگهای دیگر قرار می گیرد شخصیت و زندگی خود را بدست می‌آورد ، این انتقال از لحاظ ذهنی در چشم بیننده به وجود می آید و متعلق به خود رنگ خاکستری نیست .

    به دلیل اهمیت خاکستری و درجات مختلف ان در نقاشی های چینی و ژاپنی از این رنگ فراوان استفاده می شود که این خاصیت در ریشه هنر کشورهای فوق می باشد .

    در هنر خوشنویسی شرق همچنین ایران نیز این خاصیت به نحو شایسته ای نمودار است .

    رعایت پوسپکتپو در رنگ نیز وجود دارد که این عامل سبب می شود موضوعات مختلف را بر اساس الویت ها در پلان ( قسمت ) های اول ، دوم ، سوم، قرار دارد ، بطور مثال اگر می خواهیم بخشی زا تصویر واضح تر از قسمت های دیگر باشد و بهتر مطرح شود از حیث رنگ آمیزی آن را طوری رنگ می نمائیم که جلوتر از همه دیده شود ( رعایت ارتفاعی رنگی ) .

    در اجرای رنگ آمیزی می توان از تضاد رنگهای سرد و گرم نیز استفاده نمود .چر ا که در این نوع تضاد رنک های گرم به جلو می آیند و رنگ های سرد عقب رو‌نده هستند .

    تصویرسازی کتابهای کودکان و نوجوانان در تصویر سازی کتابهای کودکان و نوجوانان نکات مهم و فراوانی در نظر گرفته می‌شود ، از جمله : انطباق تصویر با موضوع داستان که مسأ له بسیار مهمی است .

    نکته بعدی ایجاد فضای سازی و رابطه اشخاص و اشکال با هم است ،که از دو نقطه نظر قابل بررسی است .

    اول فضاسازی کل داستان و گسترش آن به تمام کتاب ، دوم دقت طراحی فضاهای مفید مثبت و منفی در هر تصویر و فاصله اشکال نسبت به هم ، اثر مثبت این طراحی حساب شد موجب تفکر و در واقع کلید درک مفاهیم اصلی ، رابطه اندازه و احجام ، رنگ ،نور و سایه است و باعث رشد و باروری ذهن و تخیل و درنهایت منطق در کودکان و نوجوانان می شود .

    در خلق تصاویر کتاب « یک حرف دو حرف » تصویر گر ، کل ماجرا رادر یک روز به تصویر کشیده است .

    یکی از نکات مهم تصویرسازی کتاب های کودکان و نوجوانان ،تصویر کردن نکاتی است که در متن کتاب به آنها اشاره ای نشده است .

    در داستان فوق الذکر تمام ماجرا دریک روز اتفاق می افتد .

    تصویر گر ماجرا را در یک روز می بیند و وضعیت را که از نظر نور و رنگ در طول روز تغییر می یابد ،وارد تصویر می کند .

    نگته دیگر درمتن کتاب اشاره ای به حالت حروف و شکل الفبا نشده است .

    تصویر گر با استفاده اثر گذاری و حجم و تجسم آن و رابطه فاصله و فضاهای بوجود آمده بین احجام تصویر را زیباتر و منطقی تر جلوه داده است .

    روزگار پدوژه ی تصویر سازی شعر کودک روزی که استاد راهنما سرکار خانم احمدی در رابطه با پروژه صحبت می کردند ، تمام حواسم به استاد بود که چه کاری را برای انجام دادن این درس 4 واحدی انتخاب کنم کاری که خودم دوست داشته باشم ، با رو حیاتم سازگاری داشته باشد در حین انجام کار نیز لذت ببرم و در آخر کار که به اتمام رسید نهایت رضایت را از آن داشته باشد .

    طبق صحبتهای استاد احمدی دو موضوع را انتخاب کردم تا با مشورت و در نهایت علاقه خودم یکی از آن دو را انتخاب و هر چه زودتر کار خود را شروع کنم .

    موضوعاتی که با استاد مطرح کردم اینها بودند : 1- تصویرسازی شعر کودک 2- یک پکیج تبلیغاتی برای شرکت تبلیغاتی استاد راهنما به من گفتند که هر دو موضوع موضوعاتی خوبی هستند در اینجا انتخاب وسلیقه دانشجو مطرح می باشد که بعد از کمی صحبت و مشورت با استاد بالاخره تصمیم گرفتم را که کار تصویرسازی شعر کود گ را انتخاب کنم .

    هدف من از این اتنخاب آشنایی با آزادی بیان تصویری در شعر کودک ودیگر اینکه بررسی هماهنگی تصویر و شعر .

    بعد از قطعی شدن تصمیم خود و ثبت شدن این مو ضوع در برگ پروژه ( که مربوط به انتخاب واحدم بود ) به دنبا ل اشعار کودکان رفتم ، البته دنبال شعرهایی بودم که از لحاظ مضمون با هم مشترک باشند چند کتاب شعر گرفتم و مطالعه کردن ولی کتابهای شعری که سروده ی عدفان نظر آهاری بود نظر مرا به خود جلب کرده چطور بکم احساس کردم ارتباط خوبی با اشعارش برقرار کردم به طوری که وقتی اشعارش را می خواندم تصاویری درذهنم تداعی می شد که تقسیم داشته آنها را روی کاغذ بیاورم .

    درسته که اشعار او برای کودکان سروده شده بود ولی همه ی آنها جنبه ی عرفانی و معنوی داشت .

    از دو کتاب این شاعر : شعرهایی را انتخاب کردم ، اشعارش در قالب شعر نو بود .

    کتاب کوله پشتی است کجاست ؟

    که برای گروه سنی ج کتاب چای با طعم خدا که برای مختص گروه سنی ب سروده شده بود بعد از مطالعه این دو کتاب حدوداٌ 10 شعر را انتخاب و شروع به تصویر سازی کردم که اتودهای اولیه این تصویر سازیها را در صحفات آخر مشاهده خواهید کرد طراحی های اولیه ی من در قطع تصویرسازی به صورت افقی کارشده بوده هنکامی که کارهایم را به استاد راهنما نشان دادم استاد طرحایم را پسندید ولی یک مشکل بزرگ که کار من داشت این بود که تصویر سازی های من همگی المانهایی بودند که حرکت رو به بالا داشتند ، دقیقاٌ برعکس کادری که انتخاب کرده بودم که افقی بود ، بنابراین تصمیم بر این شد که من کادر خود را عمومی انتخاب کنم انتخاب این کادر برایم خیلی مشکل بود چون اگر کادر افقی را دقیقاٌ عمودی می کردم تمامی عناصر درکادر جای نمی گرفت از طرف هم می خواستم کاردم راطوری انتخاب کنم که اگر خواستم کارهای تصویرسازیم را چاپ کنم دور ریز کاغذ نداشته باشد ولی با محاسبات مختلف بالاخره کادر کار من دقیقاٌ یعنی تقریبا ٌ کاغذ شد .

    البته وقتی این به صورت کتاب در بیاید کتابی می شود درقطع عمودی ولی ازلحاظ قطع و اندازه گار بسیار عالی بود زیرا تمامی عناصر دراین صفحه به خوبی جای گرفت و از لحاظ ترکیب بندی تعادل خوبی برقرار کرده بود .

    وقتی با استاد درارتباط با کارهایم صحبت می کردم استاد به من گفتند که چون کارهایت جنبه معنوی دارد و همه المانها و عناصر تزئینی سنتی ایرانی استفاده کنی حال این عناصر می تواند مشترک در بین همه کارهایت باشد.

    یا اینکه از یکی از تصویر ساریهایت شروع شود و ادامه اش دربین همه آنها با شد تا تصویرسازی آخر که تمام شود البته دراین مورد روی طرحهایم خیلی فکر کردم ولی بالاخره به سراغ طرحهای تزئینی سنتی ایرانی رفتم واز کتابهایی نظیر مجموعه کامل و جامع کاربردی طرحهای تزئینی ( نقوش اسلیمی ) گرد آورنده مجید رستمی و مجموعه طرحهای هنر ایرانی (1) آذرخاکعی استفاده کردم و به عنوان مثال برای خورشید و زمین از این عناصر استفاده کردم که زیبایی خاصی به کار بخشید در مورد سوالی که از استاد راهنما داشتم این بود که صورت انسانها و فرشته هایی که در کارم بود به چند صورت کارشود؟

    کاملاٌ رئال کار نشود بلکه اشاراتی به عنوان لب و دهان و ......

    ( یعنی به صورت خلاصه شده طراحی شود ولی کاملاٌ واضع ) البته در این مورد یعنی در مورد صورت آدمکها دوست خیلی خوبم خانم شیما خادمی با من خیلی همکاری کردند همچنین در تکمیل کردن طرحهایم از نظرات اشیان بی نصیب نمایدم .

    بعد از اتمام اتودها و تأیید شدن آنها حال توبت به اتود رنگی بود که البته من تصمیم داشتم تصویر سازی های خود را با اکولین یا گواش انجام دهم که البته در این مورد درهمان اول شروع کارم با استاد صحبت کرده بودم اکولین به دلیل شفافیت و دیگر اینکه به لطافت روحی کودکان نزدیکتر می باشد .

    و گواش به دلیل تخت بودن و ساده‌بودن رنگ که با روحیات کودکان سازگار می باشد ولی من از همان اول انتخاب خود را در مورد استفاده ازچه نوع وسیله کاری که اکولین باشد کرده بودم ولی بعد از اتمام و تأ یید کامل اتو دهایم به صورت مدادی تصمیم قطعی را گرفتم که کار رنگی را با اکولین شروع کنم .

    وقتی که کار را با اکولین انجام دادم و بعد از خشک شدن سطح کار قلمگیدی تمام عناصر را با راپید انجام داده تا کار زیباتر جلوه کند درمورد اشعای که در داخل صفحه ای که تصویر سازی انجام شده باید قرار بگیرد باید بگویم که در این مورد هم با استاد صحبت کردم که نوشته ها و اشعار را به نوعی طراحی کنم و بنویسم و یا به صورت کامپیوتری ثابت شود که با مشورت استاد به این نتیجه رسیدم که بهتر است اشعار در کامپیوتر تایپ شود و بعد از پرینت گرفتن با چسب در قسمتی که شعر باید در آن جا جای بگیرد چسبانده شود تا اثر به صورت یک تصویر سازی کامل شعر کودک در بیاید در واقع کارمن اینگونه به اتمام رسید و البته برای ارائه کاربه استاد باید تصویری سازیها پاسپارتو شود .

    ( اتو دها ، ازاول شروع کار تا تکمیل شدن در صحفات آخر می باشد ) موخره (نتیجه گیری ) تصویر سازی ( مصورکردن ) در زبان ما همان تصویر گری یا تصویر سازی می باشد کار تصویر گر تجسم تصویر یک موضوع برای نمایش بهتر فضای مطلب و درنهایت درک بهتر آن می باشد که عناصر بصری را در غالبی زیبا ترکیب نموده و عرضه نماید و دیگر اینکه هنرهای مختلف علی رغم این که هر کدام ازوسایل و شیوه های اجرایی خاصی استفاده می کنند ولی نکته مشترک بین انها بیان تصویری می باشد استفاده از همه امکانات در هنر تصویرگری موجب تعدد و گوناگونی تخصص ها و روش ها در این هنر شده است که با گسترش فن آوری بشری روز به روز به این انشعابات افزوده می‌شود و منجر به پیدایش دیدگاهها و شگردهای بدیع و نوظهور گردیده است این پروژه تصویرسازی که من انجام دادم برایم تجربه ی بسیار مفیدی بود و باعث وسیع شدن ذهن من در زمینه طراحی برای کودگان شد و سبب شد من علاقه بیشتری به این هنر پیدا کنم .

    منابع و مأخذ 1-دانشگر نژاد ، محمد حسن و شباهنگی ، جلال ، مبانی تصویرسازی ، انتشارات مدرسه برهان ، تهران ، 1381 .

    2- شریف تهرانی، سیدرضا ؛ انسان فضا طراحی ؛ شرکت چاپ و نشرکتابهای درسی ایران ؛ 3- نظر آهاری ؛ عرفان ؛ چای با طعم خدا ، نشر افق , تهران ؛ 1385 0 4- نظر آهاری ، عرفان ؛ کوله پشتی ات کجاست ؛ انتشارات آستان قدس رضوی ، تهرانه ؛ 1381 0

  • فهرست:

    1- مقدمه
    2- تاریخچه تصویرسازان در جهان
    3- تاریخچه تصویرسازی در ایران
    4- طبقه بندی انواع تصویرسازی
    5- تصویرسازی
    6- آشنایی با اهداف تصویرگری
    7- مفهوم رنگ در تصویرگری
    8- تصویرسازی کتابهای کودکان و نوجوانان
    9- روند کار پروژه تصویرسازی شعر کودک


    منبع:

     

    1-دانشگر نژاد ، محمد حسن و شباهنگی ، جلال ، مبانی تصویرسازی ،  انتشارات مدرسه برهان ، تهران ، 1381 .

    2- شریف تهرانی، سیدرضا ؛ انسان فضا طراحی ؛ شرکت چاپ و نشرکتابهای درسی ایران ؛

    3- نظر آهاری ؛ عرفان ؛ چای با طعم خدا ، نشر افق , تهران ؛ 1385 0         

    4- نظر آهاری ، عرفان ؛ کوله پشتی ات کجاست ؛

    انتشارات آستان قدس رضوی ، تهرانه ؛ 1381 0   

چکیده پژوهشی که در مقابل شما می‌باشد با موضوع تأثیر تکنیک کلاژ به تصویرسازی کودکان کار شده است. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق کتابخانه‌ای بوده است و مطالب در منابع مربوطه مورد مطالعه قرار گرفته است و بخش‌های مفید و قابل استفاده به صورت فیش تهیه شده است و در پایان مطالب جمع‌آوری شده متناسب با هم و موضوع در کنار هم قرار گرفته و متن موجود را به وجود آورده است. در ابتدای مجموعه ...

مقدمه در گذشته «مصورکردن» محدوده مشخصی نداشت و تخصص در آن دارای ویژگی معینی نبود. هر کس که دستی به قلم مو داشت می توانست مصور یا تصویرگر باشد و هر هنرمندی مدعی تصویرگری هم بود. طراحان ، حکاکان، نقاشان و مجسمه سازان و غیره ،‌کارشان را مصور کردن و تصویرگری می دانستند، زیرا که می پنداشتند اثرشان را براساس تصویرکردن موضوعی به وجود می آورند. در گذشته هنر گرافیک هم مفهوم و محدوده خاصی ...

پژوهشی که در مقابل شما می‌باشد با موضوع تأثیر تکنیک کلاژ به تصویرسازی کودکان کار شده است. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق کتابخانه‌ای بوده است و مطالب در منابع مربوطه مورد مطالعه قرار گرفته است و بخش‌های مفید و قابل استفاده به صورت فیش تهیه شده است و در پایان مطالب جمع‌آوری شده متناسب با هم و موضوع در کنار هم قرار گرفته و متن موجود را به وجود آورده است. در ابتدای مجموعه به ...

تاریخچه تصویرسازی تصویرسازی در طول تاریخ چیزی جز روایت گری یا داستان پردازی نبوده است.اما شروع داستان سرایی به صورت مکتوب خود با آغاز تمدن های اسطوره ای و پیدایش اشکال خطوط نوشتاری بوده است که به کمک آنها افسانه های اساطیری در کتیبه های سنگی و مهرها یا پاپیروس نوشته می شد. هنر تصویر سازی قبل از پیدایش خط در دوران پارینه سنگی ومیان سنگی در نمونه هایی مثل نقاشی غارها چیزی جز نقاشی ...

مقدمه هر ساله تعداد زیادی کتاب کودک به چاپ می رسد که بیشتر آنها مصور هستند . طرفداران هنرهای سنتی و کلاسیک نسبت به این تصاویر غیر قرادادی که اخیراً در بسیاری از این کتابها به چشم می خورد ، عکس العمل منفی نشان می دهند . برخی از کارشناسان معتقدند که این تصاویر بیش از حد به واقعیت می پردازند و بعضی دیگر آنها را تخیلی انتزاعی و تزئینی می دانند البته همه به این توافق رسیده اند که ...

شعر کوتاه «نشانی» در زمره‌ی معروف‌ترین سروده‌ های سهراب سپهری است و از بسیاری جهات ‏می‌توان آن را در زمره‌ی شعرهای شاخص و خصیصه‌نمای این شاعر نامدار معاصر دانست. این شعر ‏نخستین بار در سال 1346 در مجموعه‌ای با عنوان حجم سبز منتشر گردید که مجلد هفتم (ماقبل ‏آخر) از هشت کتاب سپهری است. همچون اکثر شاعران، سپهری با گذشت زمان اشعار پخته‌تری ‏نوشت که هم به‌لحاظ پیچیدگیِ اندیشه‌های ...

تباین و تنش در ساختار شعر « نشانی» سروده سهراب شعر کوتاه «نشانی» در زمره‌ی معروف‌ترین سروده‌های سهراب سپهری است و از بسیاری جهات ‏می‌توان آن را در زمره‌ی شعرهای شاخص و خصیصه‌نمای این شاعر نامدار معاصر دانست. این شعر ‏نخستین بار در سال 1346 در مجموعه‌ای با عنوان حجم سبز منتشر گردید که مجلد هفتم (ماقبل ‏آخر) از هشت کتاب سپهری است. همچون اکثر شاعران، سپهری با ...

اسباب بازی و کودکان              بهترین کاری که والدین می توانند برای اطمینان حاصل کردن از سلامت اسباب بازی کودکان شان انجام دهند آن است که آنها را هنگام بازی مشاهده کنند. بازی کردن با کودک نه تنها فرصتی برای آموزش و تعلیم او پیش می آورد، بلکه موجب شادی، نشاط و لذت هر دو طرف می شود. در اینجا ذکر چند نکته لازم به نظر می ...

پیدایش تصویرسازی گرافیکی در غرب: پایه ریزی طراحی گرافیکی در دهه 1920 به وسیله لاسلو ماهولی ناگی و یان تاشی کولد انجام گرفت . آنها در کتابی به نام تایپوگرافی جدید استانداردهای جدیدی رادرجهت ستایش سازه های ماشینی درتصاویر فتوگرافیک طرح ریزی کردند .وازاین پس شاخه ای به نام طراحی محض از تصویرگری داستانی جدا شد وگسترش یافت. توسعه دوربین عکاسی به عنوان یک ابزار ثبت در اواخر قرن نوزدهم ...

یکی از شاخه های جالب عکاسی که طرفداران زیادی هم دارد، عکس - گرافیک ها هستند. یعنی عکسهایی که با ابزارهای خاص بر روی آنها کار شده و چیزی بین عکس و گرافیک صرف تبدیل شده اند. معمولا در این عکسها برای بیان موضوعی خاص، از انواع تغییرات گرافیکی اعم از تغییر رنگ کلی یا ناحیه ای، تغییر کیفیت، یا افزودن المانهای خاص گرافیکی به عکس و ... کمک گرفته می شود. این شاخه از عکاسی از قدیم نیز ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول