مقدمه : خرد کردن علوفه روشی است که در کنار روش بسته بندی کردن علوفه خشک و کاه ، به طور وسیعی مورد استفاده قرار می گیرد .
از خرد کنهای علوفه ( ماشینهای برداشت علوفه سیلو کردنی ) به طور عمده برای خرد کردن علوفه در مزرعه و پرتاب کردن مواد به داخل تریلی یا کامیون جهت حمل به محل نگهداری می شود .
در بعضی از نقاط ، ذرت محصول عمده سیلو کردنی است ، در حالی که در نقاط دیگر ، ذرت خوشه ای بیشتر استفاده می شود ماشینهای خردکن علوفه مزرعه ای ، امکان جابه جایی حجم زیادی از علوفه را به وجود می آورند و به این ترتیب جایگزین روشهای دشوار دستی می شوند .
اکثر خرد کنهای علوفه برای برداشت انواع مختلف محصولات مناسبند .
از دماغه های بردارنده برای جمع آوری محصولات نواری شده استفاده می شود .
دماغه های محصول ردیفی برای قطع مستقیم و برداشت کل گیاه ذرت و ذدت خوشه ای مورد استفاده قرار می گیرد .
دو نوع مهم و معمول خردکنهای علوفه مزرعه ای عبارتند از : خردکن های علوفه مزرعه ای عبارتند از : خردکنهای علوفه چکشی یا عمودی و خردکنهای علوفه تیغه – برش یا برش – دقیق خرد کن های چکشی ( خردکنهای عمودی ) : حدودا تا قبل از سال 1950 ، کلیه خردکنهای علوفه مزرعه ای از نوع تیغه – برشی یا برش – دقیق بودند که در آنها زا دستگاه برش (دستگاه خرد کن ) نوع چاقوی چرخی و یا چاقوی استوانه ای استفاده می شد .
از آن زمان تاکنون از خردکنهای چکشی ( شکل 1-2 ) برای خرد کردن علوفه در مزرعه استفاده شده است .
این نوع خردکنها از ماشینهای خرد کن نوع تیغه – برشی ارزانتر بوده و برای خرد کردن انواع مختلفی از محصولات به کاربرده می شوند .
خردکنهای چکشی علوفه سرپا را رد یک محل قطع می کنند .از این خردکنها همچنین میتوان برای برداشت محصولات نوار شده و ساقه های باقی مانده ذرت استفاده نمود .
قسمت اصلی یک خرد کن چکشی ، گودنده یا روتور آن است .
گودنده یک محور عرضی است که چاقو ها یا تیغه های چکشی (چکشها ) به آن متصل شده اند .( شکل 2-2 ) .
با چرخش گودنده ، چاقو های چکشی ساقه محصول را از طریق ضربه زدن قطع می کنند .
به محل محصول در اطراف محیط خارجی چکشها ، در زیر محفظه فلزی ، محصول قطع و تا حدودی کوبیده و خرد می شود .
چاقو های چکشی معمولا در حالت لولایی و قابل انعطاف ، بر روی محور گردنده سوار شده اند ، اما در موقع کار ، نیروی گریز از مرکز باعث می شود تا آنها دروضعیت مستقیم و شعاعی قرار گیرند .
اگر جسمی خارجی به چکشها بر خورد کند ، عمل لولایی باعث می شود تا بدون آسیب رسیدن به ماشین و یا با آسیب دیدگی ناچیز ماشین ، چکشها در اطراف جسم خارجی منصرف شوده و یا نوسان گشتند .
خرد کنهای علوفه تیغه – برشی ( خردکنهای علوفه برشی – دقیق ) خرد کنهای تیغه – برشی ممکن است از نوع کششی تراکتور گرد ، سوار تراکتور گرد و خودرو باشند .
انواع کششی ، معمولی ترین نوع خرد کنهای مورد استفاده در مزارع هستند (شکل 7-2 ) انواع سوار ، به وسیله اتصال سه نقطه تراکتور حمل می شوند و توسط محور تواندهی تراکتور کار می کنند (شکل 8-2 ) انواع سوار معمولا به دماغه های یک ردیفه ( از نوع مخصوص محصولات ردیفی و یا بردارنده نوار ) مجهزند .
از آنجا که ظرفیت این خردکنها محدود است از آنها در مزارع کوچک استفاده می شود .
قابلیت مانور خردکنهای سوار بسیار زیاد است .
خردکنهای علوفه در انواع جلو – سوار نیز وجود دارند (شکل 9-2 ) قدرت محور تواندهی مورد نیاز برای به کار انداختن خردکنها کنشی بزرگ ، در حداکثر ظرفیت حدود 100 قوه اسب است .
خردکنهای علوفه خودرو عمدتا ماشین های سنگین – کاری هستند که برای استفاده دراز مدت سالیانه طراحی شده اند .
(10-2 ) قدرت موتور این خردکنها حدود 250- 150 قوه اسب است .
حرکت در خردکنهای نوع سوار کنشی ، از محور تواندهی تراکتور تامین می شود .
قدرت محور تواندهی تراکتور از طریق محور اتصال تواندهی خرد کن به جعبه دنده اصلی خرد کن می رسد و از آنجا به دماغه علوفه ، غلتکها ی تغذیه ، دستگاه برش (دستگاه خرد کن ) ، و در انواعی که دارای بادبزن هستند ، به سیستم بادبزن ، و در صورت داشتن هلیس انتقال می یابد .
انواع خودرو ممکن است دارای دو یا چهار چرخ محرک بوده و سیستمهای انتقال حرکت آنها از نوع مکانیکی یا هیدرو ستانیکی باشد .
قسمت های اصلی خردکنهای تیغه – برشی شکل (11-2 ) به طور معمول عبارتند از : 1- یک واحد جمع آوری برای برش محصول و یا برداشتن (بلند کردن ) محصول نوار شده از سطح مزرعه 2- یک مکانیسم انتقال دهنده و تغذیه کننده با غلتکهای تحت فشار فنر برای فشردن و نگهداری مواد و انتقال آن به دستگاه خرد کن برای خرد شدن 3- یک واحد خرد کن یا واحد برنسی برای خرد کردن سوار 4- یک وسیله انتقال دهنده برای منتقل کردن و ریختن مواد ( خرد شده ) به داخل وسیله نقلیه منتقل کننده خرد کردن و پرتاب کردن سه نوع مهم دستگاه برش یا دستگاه خرد کن که در خردکنهای علوفه به کار رفته است عبارتند از: 1) چاقوی چرخی یا چاقوی شعاعی 2) چاقوی استوانه ای با بادبزن گلی 3) چاقوی استوانه ای پرتاب کن طرح چاقوی چرخی از یک دیسک فولادی تخت و گرد ( چرخ دوار ) تشکیل شده است که در کنار آن یک سری چاقو پیچ شده است (شکل 19- 2 ) علوفه ای که به وسیله دستگاه تغذیه به دستگاه برش می رسد ، به وسیله چاقوهای در حال چرخش ، در مقابل یک تیغه ، برش ثابت قطع می شود شکل 20-2 سرعت چرخش چرخ دوار ، بسته به مدل ماشین بین 600 تا 1000 دور در دقیقه است .
مواد خرد شده توسط تیغه ها باد بزن و پرتاب کن که به دور چرخ متصل شده اند ، به طرف بالای سوار تخلیه و به داخل تریلی کشیدنی پرتاب می شوند شکلهای (20-2 و 21-2 ) دستگاههای برش چاقوی چرخی معمولا دارای 4 تا 6 و حداکثر 8 چاقو و 3 تا 4 تیغه پرتاب کن هستند .
طرح چاقوی چرخی در دهه 1950 شمسیه اول دهه 1960تا حد زیادی مورد توجه سازندگان و کشاورزان قرار گرفت .
این طرح ، ساختمانی نسبتا ساده داشت ، زیر عمل برش و پرتاب هر دو توسط یک گودنده (روتور ) به طور توام انجام شد و وزن ماشین نسبتا سبک بود .
اما در دهه 1960 ، تقاضا برای ماشین هایی که علف های سیلویی با رطوبت کم را ریزتر می کردند افزایش یافت و به دنبال آن ماشین های با ظرفیت بیشتر مورد تقاضا قرار گرفت .
ترتیب چاقوهای شعاعی که در ماشین ها با طرح چرخی مورد استفاده قرار می گیرد ، تعداد چاقو ها را به حداکثر 8 عدد محدود می سازد ، زیرا فاصله بین چاقو د مرکز چرخ محدود است .
طرح اصلی ، اجازه برش قطعات کوتاه با ظرفیت بالا و بدون نیاز به قدرت زیاد را نمی دهد .
دستگاه برش چاقوی استوانه ای با بادبزن کمکی از اوایل دهه 1920 برای خرد کنهای ثابت علوفه سیلویی موجود بوده است ، اما از دهه 1930 توسط تعداد کمی از سازندگان خردکنهای علوفه به کار گرفته شد و در حال حاضر معمولی ترین نوع دستگاه برش برای ماشین های خرد کن سنگین کار محسوس می شود .
در این طرح ، چاقو ها به دور یک استوانه دوار پیچ شده اند که سرعت چرخش آن حدود 900 دور در دقیقه است .
مواد تغذیه شده توسط دستگاه تغذیه ، از روی یک تیغه برش ثابت عبور می کنند ودر بین چاقوهای دوار وتیغه برش ثابت قطع می شوند شکل ( 23-2 ) مواد خرد شده یا به طرف یک باد بزن پرتاب می شوند و یا به وسیله هلیسی به باد بزن می رسند .
باد بزن فقط عمل پرتاب کردن مواد خرد شده به داخلی ترین را انجام می دهد شکلهای ( 24- 2 و 25 2 ) در طرح چاقوهای استوانه ای با باد بزن کمکی و پرتاب کن ، فضای بیشتری برای چاقوهای سوار شده بر روی استوانه های نسبتا کوچکم وجود دارد .
اکثر استوانه ها دارای 6 تا 9 چاقو هستند ، اما در یکی از مدلها 12 چاقو بر روی یک استوانه پرتاب کن که قطر آن 7/45 سانتیمتر است وجود دارد .
همچنین استوانه های با قطر کمتر سرعت کاری بیشتری نسبت بر چرخهای دوار بزرگتر در دستگاه برش چاقوی چرخی ممکن می سازند .
تعداد چاقوهای بیشتر و دور بیشتر در دقیقه ، در طرح استوانه باعث برش بیشتر در دقیقه و ظرفیت بالقوه بیشتر می شود .
دو دلیل دیگر برای عامه پسند بودن دستگاه های برش نوع استوانه ای عبارتند از : 1) امکان تیز شدن چاقوها در محل خود ، 2) امکان استفاده از شبکه های دوباره خرد کن در این نوع دستگاه های برش شبکه های دوبا ره خرد کن بر ای خرد کردن استیجاری محصولات مختلف با بهترین طول یا بهترین اندازه که مناسب سیستمهای مختلف جابه جایی و تغذیه باشد ، مفید واقع می شوند .
شبکه دوباره خرد کن از یک ورقه فلزی سنگین تشکیل شده است که دارای تعدادی سوراخ یا شکاف یک اندازه یک شکل است و طوری انحنا پیدا شده است که مناسب انحنای استوانه باشد .
هر یک از شکافها یا سوراخهای گرد یا مستطیل شکل ، مانند یک تیغه برش عمل می کند و برای هر تن علوفه ، نیاز به توان اضافی دارد .
از موقع استفاده از شبکه های دوباره خرد کن معمولا حداقل 15٪ توان بیشتر مورد نیاز است شبکه دوباره خرد کن در پشت دستگاه خرد کن و زیر استوانه خرد کن هایی که دارای دستگاه برش چاقوی استوانه ای با باد بزن کمکی هستند ه به طریقی سوار می شود که تمام مواد بریده شده حتما از آن عبور کنند شکل (27- 2 ) .
مواد در موقع خروج از شبکه دوباره خرد می شوند .
اما قطعات بزرگ آنقدر باقی می مانند تا دوباره خرد شوند .
شبکه دوباره خرد کن باید نزدیک به چاقوی استوانه بسته شوند ، تا حدی که چاقوها به آرامی به شبکه مالیده شوند .
دستگاه برش چاقوی استوانه ای پرتا ب کن ، دارای چاقوهایی است که به دور استوانه دوار سوار شده اند شکل (28- 2 ) زاویه سوار شدن چاقو ها تا حدودی با زاویه چاقوهای سوار شده بر روی استوانه با باد بزن کمکی اختلاف دارد .
شکل 29-2 نشان دهنده ی استوانه ای است که در اروپا برای ماشینهای خرد کن نیمه – سنگین طراحی شده است .
این استوانه به جای چاقو های یک تکه ، دارای چاقوهای تکه نازک است ، تا در صورت ورود جسمی فلزی بزرگ به داخل استوانه ، تعداد کمتری از چاقوها شکسته و یا خم شوند .
چاقو ها مواد تغذیه شده به وسیله دستگاه تغذیه را رد مقابل تیغه برش ثابت قطع می کنند .
پس از انجام عمل قطع کردن ، چاقو ها مانند پره باریک باد بزن عمل کرده و مواد را از طریق لوله تخلیه کننده به داخل تریلی پرتاب می کنند شکلهای (31- 2 و 32- 2 ) چاقوهای استوانه ای پرتا ب کن دارای بسیار از مزایای چاقوهای استوانه ای با باد بزن کمکی ، مانند ظرفیت بالقوه زیادتر و امکان تیز شدن چاقوها در محل خود می باشند اما ، در این طرح ، از شبکه دوباره خرد کن نمی توان استفاده کرد .
عمل باد بزن مطلوب در چاقوهای استوانه ای پرتاب کن ، به فاصله بیسار کم شدن آنها و کاهش قطر استوانه می شود .به این ترتیب فاصله بین چاقوها و محفظه زیاد می شود .
و عمل باد زدن کاهش می یابد .
در این طرحدستگاه برش ، نظارت دقیق بر تنظیم چاقو برای حفظ عمل باد زدن الزامی است .
لوله تخلیه برای هدایت و تخلیه علوفه خرد شده به داخل تریلی کشیدنی در نظر گرفته شده است شکل (31- 2 ) سر لوله های تخلیه کننده را می توان در دو جهت افقی و عمودی تغییر محل داد .
تغییر جهت سر لوله تخلیه در بعضی از خردکنها ، به وسیله اهرم یا طنابی که در دسترس راننده است ، انجام می گیرد .
در بعضی از انواع ، از توان هیدرولیکی و کنترل از را ه دور برای چرخاندن سر لوله تخلیه به طرف بالا ، پایین راست و چپ استفاده می شود .
تنظیمات خرد کنهای تیغه – برشی ارتفاع بر دارنده یا ارتفاع برش به وسیله یک سیاندر هیدرولیکی ، چرخهای خرد کن و یا موقعیت خرد کن نسبت به مالبند تراکتور تنظیم می شود لبه های برنده باید تیز نگه داشته شوند و فاصله بین آنها به حداقل برسد .
هر سه نوع دستگاه برش ، دارای تیغه برش ثابت تعویض شونده هستند ؛ در بعضی مواقع از دو طرف تیغه می توان به عنوان لبه های تیز استفاده نمود .
چاقوی چرخی دارای تیغه های تعویض شونده ای است که می توان آنها را برای تیز شدن جدا نمود .
چاقوهای استوانه ای دارای یک وسیله تیز کن (سنگ سمباده ) که با آن می توان چاقو ها را بدون خارج کردن ، تیز نمود در هر سه نوع ، برای تنظیم حداقل فاصله بین چاقو ها و تیغه برش ثابت ، وسیله ای پیش بینی شده است .
طول برش ( طول قطعات بریده شده ) به وسیله تغییر سرعت غلتکهای تغذیه (تنظیم میزان تغذیه نسبت به برش هر چاقو ) و تغییر تعداد چاقوها در چاقوهای چرخی و استوانه ای تغییر می یابد .
با افزایش سرعت دستگاه تغذیه ، طول برش افزایش می یابد .
برای تغییر دادن سرعت غلتکها تغذیه ، معمولا یک جعبه دنده چند سرعتی در اکثر خرد کنها وجود دارد که به آسانی با تغییر دنده می توان طول برش را تنظیم نمود در بعضی از خردکنها که حرکت به وسیله چند چرخ دنده زنجیر خودرو زنجیر به غلتکخا انتقال می یابد ، تغییر سرعت غلتکهای تغذیه کننده به وسیله تغییر چرخ دنده ای زنجیر خور تنظیم می شود در شکل ( 34- 2 ) تغییر سرعت غلتکهای تغذیه با جابه جایی چرخ دنده های زنجیر خور و با و انجام می شود.
بسیاری از کارخانجات از تغییر تعداد چاقوها برای تغییر طول قطعات بریده شده استفاده میکنند .
با کاهش تعداد چاقوها ، طول برش افزایش و با افزایش تعداد چاقوها ، طول برش کاهش می یابد .بعضی از سازنده ها برای بدستآوردن طول برش زیاد ، استفده از یک چاقو را توصیه می کنند .
در موقع استفاده از این توصیه لازم است یک وزنه تعادل در مقابل این چاقو ، بر روی دستگاه برش سوار شود تا دستگاه برش در حالت تعادل قرار داشته باشد .
وقتی از تعداد چاقوها کاسته می شود فراهم آوردن فاصله مساوی بین چاقوها ی باقی مانده به منظور حفظ تعادل و یکنواختی طول برش ضروری است .
د بعضی از خردکنها از وسیله ای برای افزایش یا کاهش سرعت دستگاه برش ، بدون اینکه سرعت دستگاه تغذیه تغییر کند ، استفاده می شود ، با افزایش سرعت دستگاه برش طول برش کاهش می یابد .
با استفاده از شبکه های دوباره خرد کن ، طول برش ، قطعات بلند کاهش می یابد فاصله بین چاقوها و تیغه برش ثابت در طول قطعات بریده شده تاثیر می گزارد فاصله بین چاقوها و تیغه برش ثابت ، باید تا حد امکان کم باشد .
برای یکنواخت بودن طول قطعات بریده شده ، لبه چاقوها ئ تیغه برش ثابت باید تیز نگه داشته شود در بیساری از خرد کن ها قدیمی ، چاقوها برای تیز شدن باید از محل خود خارج و به وسیله یک سنگ سمباده رومیزی تیز می شوند چاقوهای دستگاه برش چاقوهای چرخی را می توان برای تیز کردن جدا کردن به وسیله سنگ سمباده تیز نمود ، اما در بسیاری از ماشین های خرد کن امروزی که دارای دستگاه برش چاقوی استوانه ای هستند سنگ سمباده ای وجود دارد که با آن می توان چاقو ها را بدون خارج کردن ، در محل خود تیز نمود شکل ( 35-2 ) .
د رموقع تیز کردن چاقوها در حالیکه استوانه چرخش می کند سنگ سمباده در عرض دستگاه برش حرکت داده می شود در بعضی از خرد کنها ی علوفه ای با دستگاه برش چاقوی استوانه ای از سنگ سمباده ای برقی یا هیدرولیکی مخصوص برای تیز کردن چاقوها استفاده می شود .
چاقوها در موقع تیز شدن با این نوع سنگ سمباده ها ثابت بوده و یکی پس از دیگری در حالیکه سنگ سمباده حرکت می کند تیز می شود .
دو روش معمول برای برداشت ذرت علوفه ای وجود دارد که به صورت زیر نشان داده شده است : برا سیلو کردن ، گیاه تر یا نیمه خشک را درو کرده در مزرعه خشک و سپس با قیمه کن یا چاپر قطعه قطعه می کنند شکل 8- 3 قیمه کن یا چاپر را نشان می دهد که با این ماشین مواد خرد شده را به تریلی یا کامیونی که به همراه آن حرکت می کند پرتاب می نماید تا به سیلو برده شود .
سیلو ممکن است در داخل زمین حفر شده باشد که محصول را رد آن سرازیر می کنند .
ذرت علوفه ای را میتوان بدون خشک کردن یعنی به صورت تر سیلو نمود .
چون محتوای رطوبت آنقدر است که تخمیر بی هوازی شدید بوده و از فساد جلوگیری می کند .
درو و قیمه کردن ذرت علوفه ای ساختار یک شانه برش نمونه در شکل 17 – 8 دیده می شود .
که اسامی اندامهای مختلف آن روی شکل مقطع در بالای تصویر نوشته شده است .
تیغه ها و گاهی کفی های انگشتی ها قابل تعویض شد .
تیغه ها ممکن است از نوع لبه صاف یا آجردار باشند ولی هر دورا می توان تیز نمود لبه هاب کف انگشتی معمولا در زیر آجردار هستند و نمی توان تیز کرد .
انگشتی ها علاوه بر محافظت نوک تیغه از مواد خارجی در نقاط حرکت رفت و برگشتی معمولا 2/76 ولی طول مسیر تیغه می تواند برابر یا تا 15 کمتر یا زیادتر از آن باشد بیشتر محصولات علوفه ای با ماشین هایی برداشت می شوند که علاوه بر درو آنها را به عمل می آورند و دین سبب این ماشین ها را درو ساقه ساز نامیده اند .
این ماشین ها دارای چرخ فلکهایی هستند که بر یک شاسی متصل سوار شده ولی با یک اتصال چهار میله ای تحت فشار فنر به ماشین یعنی درو ساقه ساز وصل می گردد .
یکی در هر طرف زیر ماشین نصب می شوند که برای تنظیم ارتفاع برش بکار می روند ارتفاع برش را معمولا حدود 25 تا 100 می توان تنظیم کرد .
وزن شانه برش روی زمین باید آنقدر کم باشد که فراز و نشیب ها را به راحتی بگذرد .
نوع چرخ فلکی تا روی درو ساقه ساز ها به کار رفته است روی سایه ماشین ها مثل قیمه کن ها و کمباین ها نیز دیده می شود .
شکلی که سه دستگاه را نش مختلفی را که در چرخ فلک ها به کار می رود نشان می دهد .
دستگاههایی که در دو شکل الف و پ دیده می شوند .
انگشتی های چرخ فلک را همیشه موازی یکدیگر نگه می دارد ولی از آنجا که کاربرد عنکبوتی خارج از مذکور ارزانتر تمام می شود .
دستگاه سیاره ای ، در شکل (ب) دیده می شود بادستگاه عنکبوتی جایگزین شده است با تنظیم موقعیت مذکور صحفه ای که با یاتاق کنترل می شود می توان زاویه انگشتی را تنظیم نمود .
کنترل بادامکی گرچه پیچیده تر از نوع کنترل عنکبوتی خارج ار مذکور است وای این مزیت را دارد که می توان زاویه انگشتی های روی هر لوله حامل انگشتی را رد مسیر حرکت دورانی خود تنظیم نمود.
شانه برش باید دارای تمایل تطبیق و تطابق در ست باشد .
تمایل را می توان با گرداندن شانه برش حول محوری موازی با محور تیغه ها تنظیم نمود تا نوک انگشتی ها را پایین و بالا برد .
تطبیق با تو یا بیرون بردن شانهبرش نسبت به دستگاه رانشی اصلاح می گردد طوری که طول ضربه هر تیغه نسبت به فاصله انگشتی قرینه شود .
تطابق درست یعنی اینکه شانه برش در هنگام درو عمود بر مسیر حرکت قرار گیرد .
قیمه کردن قیمه کن ها دارای اندامهایی هستند که علوفه را به درون ماشین هداین کرده و قیمه یا تکه تکه نموده و به تریلر یا کامیونی که همراه آن حرکت می نماید استاندارد 472 از قیمه کن را به دودسته دقیق و نادقیق تعریف می کند .در بیشتر قیمه کن های دقیق از یک استوانه برش دوار و یک چاقوی ثابت بهره گرفته میشود .
در قیمه کن های غیر دقیق که بعدا بحث می شود از یک دستگاه برش شلاقی برای درو کردن و قیمه نمودن علوفه سر پا استفاده می شود .
قیمه کن های دقیق خود بر دو نوع اند : 1) برش – پرتاب و برش – دمش2) قیمه کن – پرتاب شکل ( 8 – 25 الف ) از انرژی درونی استوانه برش برای پرتاب علوفه خرد شده استفاده می شود در حالی که در نوع برش – شکل (8 – 25 ب) از دهنده جداگانه ای برای انتقال مواد به کامیون استفاده می شود شکل (8 – 25 پ) نوع دیگری از برش پرتاب رانشان می دهد.
که از یک ماردم برای انتقال مواد بهره می گیرد .
در روش برش – دمش دمنده و تریلر می توانند مستقیما در عقب تراکتور قرار گرفته و لذا نیروهای جانبی حذف می شوند .
دستگاه برش – پرتاب ، قطعات معدودی داشته و انرژی مصرفی آن کمتر است .
در قیمه کن های دقیق سه نوع دماغه وجود دارد .
برش مستقیم ، ردیف دار و دماغه ردیفی شکل (8 – 26 ) نوع اول با عرض برش 355/4 دارای یک شانه برش و چرخ فلکی شبیه کمباین می باشد شکل (8 – 26 الف) ردیف بردارها شکل(8 – 26 پ) برای بلند کردن ردیف های نیمه خشک و خرد کردن آن برای سیلو به کار می روند .
دماغه ردیفی شکل (8- 26 پ) که تعداد ردیفهای آنها تا 6 عدد می رسد برای قیمه کردن ذرت علوفه ای کار برد دارد .
دورگرهای شانه ای که قبلا روی این دماغه نصب می شدند امروزه با یک جفت به شتاب برنده برای هر ردیف جایگزین شده است .
یک جفت زنجیر نقاله یا یک جفت تسمه لاستیکی زائده دار تا روی زنجیری نصی شده اند .
ساقه های بریده را نگه داشته و آنها را به سوی اندام برش هدایت می کنند .
ساقه به ته ، وارد اندام برش می گردد شکل (8 – 27 ) بعد از قیمه شدن علوفه توسط استوانه برش ، قطعات علوفه بین استوانه و پوسته به پایین و عقب رانده می شود تا به خارج پرتاب گردد .
در ماشین های نوع برش – پرتاب ، استوانه برش ، انرژی کافی به قطعات می دهد که آنها را به تریلر یا کامیون همراه پرتاب نماید .
در نوع برش – دمش ما از یک دمنده مجزا برای این پرتاب استفاده می شود .
در بعضی از ماشین ها وسیله ی دوباره برشی تعبیه می شود تا طول قطعات بریده شده باز هم دکاهش یابد شکل ( 8 – 29 ) از این ماشین ها الزاما باید از یک دمنده برای پرتاب قطعات بهره گرفت .
برای پخش یکنواخت علوفه به داخل تریلر یا کامیون ، لوله ی پرتاب و یا زبانه انتهای آن را با یک موتور برقی یا جک هدرولیکی می توان به ترتیب چرخانه را بالا یا پایین برد این موتور یا جک توسط اهرم یا وسیله کنترلی که در اختیار راننده است از روی صندلی تنظیم می شود شکل (8 – 30 ) توان مصرف قیمه کن خیلی زیاد است لذا انتخاب ظرفیت ماشین محدود به قدرت تراکتور موجود دارد .
این توان در دستگاه چمع کن ، تغذیه ، حرکت دادن ساقه در بین غلتکها – تکه کردن ساقه ها و پرتاب قطعات مصرف می شود .
توان های تلف شده شامل : اصطکاک یا یاتاقان – اصطکاک بین علوفه و پوسته و جریان هوا در اثر حرکت استوانه برش و دمنده می باشد .
پژوهش بعضی محققان نشان داده است گه توان مصرفی یک قیمه کن برش – پرتاب را می توان به این شرح تقسیم نمود .
20٪ برای جمع آوری و تغذیه ، 40٪ برای استوانه برش ، 40 ٪ بقیه برای پرتاب قطعات .
توان مصرفی استوانه برش مصرف متراکم نمودن علوفه و برش آن ، شتاب دادن و جریان هوا و غلبه بر اصطکاک علوفه با پوسته می شود .
به طور کلی در استوانه برش بیشترین انرژی صرف بریدن می شود .
در حالیکه در دمنده ، بیشترین انرژی برای خنثی کردن اصطکاک به مصرف می سد .
توان مصرفی قیمه کن را می توان از رابطه زیر بدست آورد = توان مصرفی قیمه کن ( ) = شدت تغذیه ( ) = جرم مخصوص مواد در گلوگاه ( ) = طول نظری قطعات ( ) = بیشترین نیروی برش ویژه ( ) = نسبت نیروی برش متوسط به بیشترین نیروی مصرفی برش فلزیاب : فلزیاب یکی دیگر از تجهیزلت ارزشمند روی قیمه کن ها می باشد .
قطعات فلزی که ممکن است به دلیلی مخلوط با عوفه شده باشد علاوه بر آسیب رساندن به ماشین می تواند در صورت خورده شدن توسط دام ، موجب مرگ او می شود این فلزیاب در گلوگاه ماشین نصب می شود که در صورت یافتن فلز غلتک های تغذیه را به طور خودکار متوقف می نماید تا مانع از رسیدن فلز بع استوانه برش گردد .
برای بیرون انداختن مواد حاوی فلز باید بتوان غلتک ها را در جهت عکس گرداننده و آنگاه ماشین را مجدد به کار انداخت .
واحد ها ی جمع آوری : جمع کردن و دروی ذرت دانه ای ما دماغه ذرت را انجام می گیرد که یک نمونه آن در شکل 9 – 13 دیده می شود .
این دماغه ها ممکن است 3 – 12 ردیفه باشند .
فاصله ردیف های دماغه را متناسب با فاصله ردیفهای کشت ساخته اند نوک ردیفهای دماغه ها در بین ردیف های کشت حرکت می کند .
کار اصلی دماغه ذرت دانه ای آن است که گیاه را جمع آوری کرده بلال را کنده و مواد خارجی را جدا نماید .
قسمت جمع کن این دماغه از زنجیر نقاله هایی ترکیب یافته است که انگشتی دارند .
انگشتی ها عمل هدایت ساقه را به طرف قسمت بلال کن به عهده دارد و ار بیرون افتادن بلال های سست ممانعت به عمل می آورد .
سرعت حرکت زنجیر برای محور سر پا تقریبا برابر سرعت پیشروی ماشین است .
جدا کردن بلال از ساقه را خوشه چینی می نامند .
خوشه چین به کمک غلتک های شیار داری صورت می گیرد که ساقه را گرفته و از میان تسمه های بلال چین پایین می کشد فاصله بین این غلتک ها چنان تنظیم می شود که بلال نتواند از آن رد شود .
به این ترتیب با پایین کشیده شدن ساقه بلال کنده شده و توسط زنجیر های نقاله همان طور که در شکل ( 9 – 14 ) دیده می شود .
به داخل ماشین هدایت می شوند .
تمام طول ساقه ذرت پایین کشیده می شود و لذا تمام بلال ها کنده می شوند .
طرح دیگری از غلتک بلال چین که پیچک دنده درا و آجردار خوانده می شود .
در شکل 9 -15 دیده می شود همان طور که از آن استنباط می شود دنده هایی روی پیچک ها وجود دارد و بدین سبب پیچک ها می توانند نزدیک تر به هم قرار گیرند .
بلال ها با رسیدن به روی این پیچک ها کنده شده و حالت پیچ درا بودن آن سبب می گردد که ساقه به عقب هدایت شود .
طول غلتک 25/1 و قطر آن 5/7 – 10 است سرعت محیطی غلتک معمولا حدود 180 است .
تنظیم سرعت غلتک ها بسیار مهم است .
سرعت زیادتر از حد سبب جدا شدن و اندازه چوب بلال در نقطه اتصال بلال به ساقه شده و سرعت های کم به کشیده نشدن ساقه و گیر دادن مواد بین غلتکها می انجامد .
بنابراین خیلی همم است که سرعت دورانی غلتک ها نسبت به سرعت پیشروی کمباین ، درست تنظیم شده باشد .
اگر این نسبت کم باشد مقدار زیادی ساقه به درون غلتک هلی داده و بدون آنکه فرصت پایین کشیده شدن آنها باشد و در این صورت به اصطلاح ، ماشین خفه می کند .
بر عکس اگر این سبت خیلی زیاد باشد بلال ها به بیرون غلتک و روی زمین پرتاب می گردند .
فاصله بین غلتکها نیز بسیار مهم است این فاصله معمولا بین 6 – 13 نگه داشته می شود .
فاصله زیاد سبب پایین کشیده شدن ساقه و فاصله کم ، عامل شکستگی ساقه خواهد بود غلتک های شیار دار ، دارای شدت عمل بیشتری نسبت به نوع پیچک دنده دار هستند .
تسمه های بلال چین در این غلتک ها مانع از تماس بلال با غلتک ها می شوند .
قطر این غلتکها معمولا 9 – 5 /12 و طول قسمت شیار دار غلتک 40 – 60 است به سبب شدت عمل آنها این نوع غلتکها با ظرفیت بیشتری داشته و سرعت پیشروی ماشین می تواند زیادتر باشد .
غلتک مخصوصی به نام آشغال گیر نیز گاهی روی ماشین های ذرت چین تعبیه می کنند تا پوست و ساقه های شکسته ای کار از قسمت دنده دار یا آجر دار غاتک ها خارج نشده اند .
گرفته شود .
این غلتک ممکن است قسمتی از غلتک های بلال چین باشند که در انتهای آن قرار می گیرند شکل (9- 16 ) خرد کن های علوفه معمولا دارای یکی از منظمات جمع آوری یا دماغه قابل تعویض زیر هستند که خرد کنهای ابزار انجام کا ر متفاوت قابل استفاده می سازند .
دماغه محصول ردیفی شکل ( 12 – 2) برای برداشت انواع مختلف محصولات ردیفی مانند ، ذرت و یا ذرت خوشه ای و به منظور تهیه هرفه سیلویی با رطوبت زیاد طراحی شده است .
این نوع دماغه دارای یک تا چهار ردیف برداشت کننده با اندازه های مختلف برای عرضهای مختلف ردیفهای کشت می باشد ، زنجیرها یا شمه های لاستیکی جمع آوری و هدایت کننده ، ساقه ها را به طرف شانه برش و از آنجا به غلتکهای تغذیه می برند .
این دماغه معمولا مجهز به هدایت کننده های جمع آوری هستند ساقه ها را از سر به طرف جلو فشار می دهند ، به طوری که ته ساقه ها تر وارد دستگاه خرد کن ماشین گردد.