محصول پسته از زمان های قدیم در میان ایرانیان از ارزش والایی بر خوردار بوده است.جنگل های وحشی و خود روی پسته در ناحیه ی شمال شرقی ایران و نواحی هم مرز ترکمنستان و افغانستان پیشینه ای باستانی دارد و تصوّر می رود که درخت پسته حدود 3-4 هزار سال قبل در ایران اهلی شده و مورد کشت و کار قرار گرفته است .
اولّین ارقام پسته در ایران حاصل پرورش و اهلی کردن درختان پسته ی وحشی بوده است که تعداد این ارقام بسیار محدود و شکل ضاهری آن با محصول پسته ی خود رو شباهت داشته است.کم کم بر اثر پیوند و جابجایی این ارقام و توجّه باغداران از نظر درشتی دانه های پسته تا حدودی تحوّل ایجاد شده و ارقام جدیدی به وجود آمده است.
کشور ایران در طول سال های گذشته باتوجّه به تجزیه ی بخش های وسیع و پهناوری از مناطق پسته خیز خود باز از عمده ترین تولید کننده ی پسته ی جهان است.
بدون هیچ تردیدی می توان گفت هیچ یک از ملل جهان سابقه و تجارت ایرانیان را در باب امور زراعت و تجارت پسته ندارند.
مبدا هر درختی بطور مسلّم رویشگاه طبیعی آن است.
با توجه به مستندات تاریخی، مبدا درختان پسته محدوده ای در قلمرو ایران بوده است.
سرزمینی که بعد ها پارت و سپس خراسان نام گرفته است،حدّ غربی دامنه ی رویش این گیاه تا نواحی نیشابور و حدّ شرقی دامنه ی رویش این گیاه تا نواحی بلخ د ر دو سوی رود جیهون بوده است.دامنه ی این درختان تا ماوراءالنهر و بخش هایی از خراسان قدیم و جمهوری های تازه استقلال یافته ای چون ترکمنستان ، ازبکستان ،تاجیکستان و قسمتی از افغانستان را تشکیل می دهد.
سطح زیر کشت در حال حاضر سطح زیر کشت پسته در ایران بیش از 420000 هکتار می باشد که استان کرمان با مجموع بیش از 270000 هکتار باغ های بارور و غیر بارور،62/78 درصدمحصول کلّ کشور را تولید و به عنوان مهمترین منطقه ی پسته کاری ایران و دنیا محسوب می شود و مقام اول را داراست.ضمنا سایراستان های پسته خیز عبارتند از:یزد، خراسان رضوی، فارس، سمنان، سیستان و بلوچستان، قزوین، مرکزی، اصفهان و قم می باشند که بیش از 90000 هکتار سطح زیر کشت باقیمانده را به خود اختصاص می دهند.
دو استان یزد و خراسان به ترتیب با92/7 و00/5 درصد مقامهای دوم و سوم سطح را به خود اختصاص داده اند.سه استان مزبور جمعا" 54/91 درصد سطح بارور پسته کشور را و 18 استان دیگر پسته کار 46/8 درصد سهم در سطح بارور این محصول را داشته اند.
میزان تولید میزان تولید پسته کشور حدود 235 هزار تن می باشد.
استان کرمان با 10/65 درصد از نظر تولید پسته کشور در جایگاه نخست قرار گرفته است.استانهای یزد،خراسان،فارس و سمنان به ترتیب با 81/12 ،46/8 ،24/4 ،71/3 درصد سهم در تولید این محصول مقامهای دوم تا پنجم را به خود اختصاص داده اند.
پنج استان مزبور جمعا" 31/94 درصد پسته کشور را تولید کرده اند.
عملکرد در هکتار عملکرد پسته آبی کشور 753 کیلوگرم و پسته دیم کشور 118 کیلوگرم در هکتار می باشد.
بیشترین عملکرد پسته آبی با 2642 کیلوگرم متعلق به استان تهران و کمترین آن با 100 کیلوگرم در هکتار به استان گستان تعلق دارد.
پسته بارور دیم فقط در استان خراسان کشت می شود که راندمان تولید آن 118 کیلوگرم در هکتار بوده است.
از 60-50 سال قبل احداث باغات پسته افزایش یافته که دلیل آن صادرات محصول، ارزش اقتصادی بالا و تحمل گیاه نسبت به شرایط نا مساعد محیطی مخصوصا شوری آب و خاک می باشد.
کشور های تولید کننده پسته اعتقاد اکثر محققین این است که پسته،بومی آسیا ی مرکزی است و بعد به نواحی مدیترانه منتقل شده است.در سال 1856 به اروپا و در سال 1890 از اروپا به آمریکا برده شده است.
ارزش غذایی دانش امروز برتریهای پسته را از پاره ای جهات بر بسیاری از خوراکی های مقوی و مغذی از جمله:میگو،گوشت قرمز و سفید و...
را به اثبات رسانیده است.
جدول زیر مواد و عناصر موجود در 100 گرم مغز پسته را نشان می دهد،که مقدار انرژی حاصل از 100 گرم مغز پسته حدودا 626 کیلو کالری می باشد گیاه شناسی پسته درخت پسته ی اهلی(Pistacia Vera L.) متعلق به تیره ی سماق(Anacardiaceae ) است.
جنس Pistacia دارای 11 گونه است که همگی آنها از خود ،تربانتین یا سقز ترشح می کنند.گیاه این تیره به صورت درخت یا درختچه هستند.
درخت پسته دارای برگهای مرکب شانه ای است وهر برگ یک جوانه ی جانبی را در بر می گیرد.اکثر جوانه های جانبی به گل آذین اولیه مبدل می شوند و یک محور اصلی را تشکیل می دهند که در سال بعد خوشه ی پسته تولید می کنند.بنابر این خوشه های پسته به صورت جانبی بر روی شاخه یکساله دیده می شوند.
تعداد برگچه ها در گونه های مختلف 12-3 عدد بوده که در ارقام مختلف پسته ی اهلی برگچه 5-3 تایی می باشد برگهای ساده ی پسته در دوره ی نهایی دیده می شود و در صورت عدم تامین نیاز سرمایی، برگهای درختان مسن نیز ممکن است به صورت ساده یا نرمال در آیند.
در هر گره یک عدد برگ مرکب و در محور برگ با یک عدد جوانه وجود دارد که این جوانه ها در طی ماه های فروردین و اردیبهشت توسعه پیدا میکنند و به جوانه های گل تبدیل می شوند.این جوانه ها در اوایل تیر ماه به اندازه نهایی خود می رسند.انتهایی ترین جوانه ها،جوانه ی رویشی می باشند و جوانه های پایینی به گل تبدیل می شوند.
جوانه های گل روی شاخه های فصل جاری تشکیل می شود وگلدهی روی شاخه ی یکساله صورت می گیرد.علائم تشخیص جوانه های رویشی،کوچک و نوک تیز بودن و در جوانه های زایشی،متورم و درشت و گرد بودن می باشد.
از نظر گیاه شناسی میوه پسته در ردیف میوه های شفت طبقه بندی می شود .
میوه ی شفت متشکل از سه قسمت:لایه ی برون خارجی،لایه ی میان گوشتی و لایه ی درون بر سخت هستند که درون بر،هسته را می پوشانند.تفاوت میوه های شفت در بخش خوراکی آنها است.در پسته و بادام،هسته به صورت خوراکی می رسد،در حالی که سایر میوه جات شفت (زرد آلو،هلو)،هسته ی سخت دارند و میان بر گوشتی بخش خوراکی میوه می باشد.
درخت پسته دو پایه است،یعنی برای تولید میوه به وجود هر دو پایه نر و ماده نیاز می باشد وتشخیص درخت نر و ماده از یکدیگر به جز از روی گل آنها (آن هم در فصل بهار و به هنگام گل دادن)میسر نیست.درخت نر در فروردین ماه حدود 5 تا 7 روز زودتر از درخت ماده به گل می نشیند که گلهای آن به صورت خوشه ای بوده و هر خوشه،توده ای از گلهای متراکم می باشد.
گلها بدون گلبرگ و کاسبرگ حقیقی هستند.هر گل نر مشتمل بر 5 پرچم بیضی شکل با میله ی کوتاه سبز رنگ است.
در جدول ذیل ساختمان گل در گلهای نر و ماده ی پسته مقایسه می گردد: البته کارشناسان و باغداران با تجربه از روی اندازه ی درخت،شکل برگها،شکل نر را از ماده به راحتی تشخیص می دهند.
گلها فاقد گلبرگ و غده های شهد ساز بوده،بنابر این زنبور عسل را به خود جلب نمی کند وگرده ی گل توسط باد پراکنده می شوند.درخت پسته برگ ریز است،بدین معنا که در پاییز خزان نموده وزمستان را در خواب می گذراند.
ریشه زایی درخت پسته به صورت محوری و عمودی است وتا عمق بیش از دو متر داخل خاک فرو می رود.سیستم ریشه زایی عمقی درخت را قادر می سازد تا به اعماق خاک نفوذ کرده و از آب و مواد موجود در آن به خوبی تغذیه نماید و از این رو درختان پسته قابلیت سازش با دوره های طولانی خشکسالی را دارند.قدرت تولید ریشه ی فرعی در درخت پسته خیلی ضعیف است و هر گاه انتهای ریشه ی اصلی قطع شود،درخت خشک شده و از بین می رود.
مرحله ی نو نهالی درخت پسته طولانی است.
تا قبل از پنج سالگی،درختان میوه ی کمی تولید می کنند و از 10 تا 12 سالگی بار دهی کامل و اقتصادی درخت آغاز می شود.
در خت پسته عادت به رشد عمودی دارد،به نحوی که رشد سریع جوانه انتهایی از رشد جوانه های جانبی در درختان مسن تر جلو گیری می کند.این ویژگیها بر نحوه ی تربیت نهالهای جوان،هرس درختان بالغ و جوان سازی درختان مسن تاثیر زیادی دارد.
گونه های پسته در ایران از گونه های جنس Pistacia تنها P.vera (پسته ی اهلی) P.khinguk (چاتلانقوش،کسور،گلخونک یا خنجک) وP.mutic (بنه)موجود است.چاتلانقوش و بنه پایه های مناسبی برای پیوند درختان پسته ی اهلی به شمار می روند.
P.vera در بین گونه های فوق تنها درختی است که به صورت اهلی در آمده نوع وحشی آن نیز در جنگلهای سرخس واقع در منطقه ی مرزی شمال شرقی کشور یافت می شود.
مهمترین ارقام پسته مهمترین ارقام پسته در ایران غبارتند از: اکبری ، کله قوچی،احمد آقایی،اوحدی،بادامی زرند،ممتاز خنجری دامغان،شاهپسند سفید پسته نوق و قزوینی.
پسته رقم اکبری یکی از ارقام تجاری پسته است که از نظر اقتصادی دارای بالاترین ارزش می باشد.میوه های آن بادامی شکل،کشیده و درشت هستند.از خصوصیات این رقم رشد رویشی زیاد،برگهای متراکم،سطح وسیع برگ،محصول زیاد،دیر گلی و دیر رسی بوده که در دهه سوم شهریور ماه قابل برداشت می باشد.
پسته رقم کله قوچی درشتی میوه،فندقی شکل و عملکرد خوب این رقم سبب شهرت و گسترش آن شده است.این رقم نسبت به کمبودی آب و مواد غذائی حسّاس بوده و اکثریّت برگهای آن مرکب 5 برگچه ای هستند و برگچه ی انتهایی بزرگتر از برگچه های جانبی می باشد.رقمی زود گل بوده و به همین دلیل بیشتر در معرض خطرسرمای دیر رس بهاره و خسارت ناشی از آن قرار دارد.این رقم در دهه دوم شهریور ماه قابل برداشت است و از این نظر جزو ارقام متوسط رس می باشد.
پسته رقم احمد آقائی درشتی میوه،بادامی شکل و سفیدی پوست استخوانی این رقم سبب گسترش آن شده است.
اکثریّت برگهای آن مرکب سه برگچه ای هستند،رقمی متوسط گل بوده ودر دهه سوم شهریور ماه قابل برداشت است ،از این نظر جزو ارقام دیر رس می باشد.
پسته رقم اوحدی یکی از گسترده ترین ارقام تجاری پسته کشور محسوب می شود.بسیار معروف و سازگار برای اکثر مناطق پسته کاری است که طیّ 50 سال گذشته احداث شده اند.اکثریّت برگهای آن مرکب سه برگچه ای هستند و برگچه ی انتهائی آن بزرگتر از برگچه های جانبی می باشد.رقمی متوسط گل بوده و در دهه اول شهریور ماه قابل برداشت است و از این نظر جزو ارقام زود رس می باشد.
پسته رقم ممتاز میوه های این رقم بادامی شکل و مغز آن نسبت به سایر ارقام تجاری خوشمزه تر می باشد.اکثریّت برگهای آن مرکب سه برگچه ای هستند رقمی زود گل بوده و در دهه سوم شهریور ماه قابل برداشت است و از این نظر جزو ارقام دیر رس به حساب می آید.
پسته رقم سفید پسته نوق این رقم پسته از زمانهای دور در منطقه ی رفسنجان وجود داشته،به ویژه در منطقه ی نوق که آب و هوای گرمتری نسبت به رفسنجان دارد،گسترش بیشتری یافته است.میوه ی این رقم بادامی شکل و زود گل بوده که در دهه سوم شهریور ماه قابل برداشت است و از این نظر جزو ارقام دیر رس می باشد.
پسته رقم بادامی میوه ی این رقم بادامی شکل،ریز و خنجر مانند است،که رنگی کدر دارد.منشا آن از باغات قدیمی واقع در منطقه ی زرند کرمان می باشد.اکثریّت برگهای آن 5 برگچه ای هستند.رقمی زود گل بوده ود رنیمه ی اول مرداد ماه قابل برداشت است و از این نظر جزو ارقام زود رس می باشد.
پسته رقم خنجری دامغان این رقم یکی از ارقام تجاری پسته در منطقه دامغان است که میوه آن بادامی شکل می باشد.
اکثریت بر گهای آن مرکب از 3 برگچه ای هستند و برگچه انتهایِِی بزرگتر از برگچه های جانبی است.
رقمی دیر گل بوده و در دهه دوم شهریور ماه قابل برداشت است از این نظر جز ارقام متوسط رس می باشد.
پسته رقم شاه پسند این رقم نیز یکی از ارقام تجاری پسته در منطقه دامغان بوده که میوه آن بادامی شکل می باشد.
اکثریت برگهای آن مرکب از 3 برگچه ای هستند.
پسته رقم قزوینی منشا آن در منطقه قزوین بوده و در آن جا به نام پسته کله بزی معروف است.
میوه آن بادامی شکل، ریزو دارای مغز نسبتا سبز رنگ است.
تعداد میوه موجود در هر خوشه بسیار زیاد است و اکثریت برگهای آن مرکب 3 برگچه ای هستند.
رقمی دیر گل بوده و در اواسط مرداد ماه قابل برداشت است از این نظر جز ارقام خیلی زود رس می باشد.
وضعیت صادرات پسته در ایران از حدود 200 سال پیش مازاد پسته ایران به خارج صادر می شده است و با فزونی گرفتن میزان محصول پسته در نواحی کرمان مازاد این محصول از طریق بندر عباس به انگلستان و مستعمرات آن صادر می شده است.عمده ترین مشتریان ایران در اوایل قرن پیش دو امپراطوری بزرگ روس و انگلیس بوده اند که تقریبا 80 تا90 درصد پسته صادراتی ایران به آنها اختصاص داشته است پس از آن امپراطوری عثمانی و کشور آلمان مقادیری پسته از ایران خریداری کرده اند.هم اکنون کشور ترکیه به رقیبی برای پسته ایران تبدیل شده است و ایالات متحده آمریکا نیز در زمره رقبای سرسخت ایران است.
پسته آمریکا هر چند از نظر کمّی به پای پسته ایران نمی رسد ولی از نظر ظاهر با پسته ایران رقابت می کند.
بعد از قطع روابط سیاسی و اقتصادی ایران با آمریکا،آمریکائیان دو اقدام منفی علیه بازار جهانی پسته ایران اعمال کرده نخست:شایع کردن آلودگی پسته ایران به سمّ افلاتوکسین،دوم:خرید پسته به طور غیر مستقیم از ایران توسط بازرگانان و کمپانیهای پسته آمریکایی از شیخ نشین ها و فروش پسته خریداری شده به نام پسته کالیفرنیا، علاوه بر این پسته کالیفرنیا به دلایلی چون سازماندهی تشکیلات منظّم و دارای برنامه و همچنین داشتن پشتوانه تجربی از نظر بازار یابی، بسته بندی و تبلیغات برای رقابت با پسته ایران در خور اهمّیت است.
ایران بزرگترین تولید کننده و صادر کننده پسته در جهان است.
گمرک ایران گزارشی از وضعیّت صادرات پسته منتشر کرده که نشان می دهد به دلیل محدودیّت های ورود پسته ایران به اروپا، بازارهای هدف پسته صادراتی ایران از اروپا به آسیا تغییر جهت داده و کشور های آسیایی به بزرگترین مشتریان پسته ایران تبدیل شده اند.
کاهش تولید و تغییر بازارهای هدف باعث افزایش قیمت پسته صادراتی شده و با افزایش ارزش صادراتی این محصول بخشی از کاهش حجم صادرات جبران شده است.تولید پسته به عنوان یکی از مهمترین کالاهای صادراتی ایران به دلیل سرمازدگی کاهش یافته است.بر اساس گزارش گمرک، نیمی از پسته صادراتی ایران به کشور هنگ کنگ و امارات متّحده عربی صادر شده که تا کنون بازار قابل توجّهی به حساب نمی آمدند و دو کشور آلمان و ایتالیا پیش ازاین در صدر فهرست خریداران پسته ایران قرار داشتند.
محدودیت های اروپا تغییر بازارهای صادراتی در پی محدودیت هایی صورت گرفته است که اتحادیه اروپایی هشت سال پیش بر واردات پسته ایران اعمال کرده و هنوز کما بیش ادامه دارد.
براساس گزارش گمرک، نیمی از پسته صادراتی ایران به کشورهای هنگ کنگ و امارت متحده عربی صادر شده که تاکنون بازار قابل توجهی به حساب نمی آمدند.
به علت محدودیت ها و سختگیری هایی که اتحادیه اروپا برای اطمینان از سلامت و بهداشتی بودن، سر راه پسته ایران قرار داده صادرات به این اتحادیه به شدت افت کرده است.
اتحادیه اروپا شهریور ماه سال یییی( سپتامبر یییی ( واردات پسته ایران را به دلیل آلودگی به « افلاتوکسین» که گفته می شود سرطان زا است، ممنوع کرد.
این ممنوعیت چهار ماه بعد در حالی برداشته شد که هیاتی اروپایی با سفر به ایران گزارشی از وضعیت بهداشتی پسته ارائه کردند.
گزارش این هیات با توصیه هایی برای افزایش کیفیت بهداشتی پسته در مراحل کاشت، داشت و برداشت همراه بود و سبب شد اتحادیه اروپا با تعیین مبادی ورودی معینی، مجوز واردات پسته ایران به اروپا را صادر کند.
اتحادیه اروپا صادرکنندگان پسته را ملزم کرد برای محموله های پسته گواهینامه رسمی دولت ایران را ارائه کنند و در صورتی که ثابت شود گواهینامه های صادر شده قابل اعتماد است، آنگاه از حجم بازرسی ها کاسته خواهد شد.
همزمان ایران نیز برنامه گسترده ای را برای اطمینان از رعایت استانداردهای مورد نظر اتحادیه اروپا به اجرا گذاشت و تلاش کرد جلوی صادرات پسته آلوده را به هر شکل ممکن بگیرد.
اما گزارش هایی که هر ساله درباره پس فرستادن محموله های صادراتی پسته از اتحادیه اروپا منتشر می شود، نشان می دهد که مشکل آلودگی برطرف نشده و به همین علت پسته صادراتی ایران همچنان با محدودیت هایی برای ورود به اتحادیه اروپا مواجه است.
تغییر بازارهای هدف: شواهد حاکی از آن است که ایران به عنوان بزرگترین تولید کننده ی پسته جهان که زمانی بیشتر از سی درصد بازار پسته اروپا را در دست داشته،در شرایط جدید بخش عمده این بازار را به رقیب خود آمریکا واگذار کرده و برای خود بازار های جدیدی در کشورهای حاشیه خلیج فارس و شرق آسیا دست و پا کرده است.به نظر می رسد سختگیریهای اتحادیه اروپا و موانع موجود بر سر واردات پسته به کشور های عضو این اتحادیه، ایران را واداشته بازارهای هدف خود را تغییر دهدو مشتریان تازه ای برای این محصول صادراتی بیابد.
البته مقررات آسان تر ورود پسته به کشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیای جنوب شرقی در موفقیت ایران برای بازار یابی این محصول نقش اساسی ایفا کرده است.ایران بزرگترین تولید کننده و صادر کننده پسته در جهان است و آمریکا بعد از این کشور دومین تولید کننده پسته است.پسته بعد از فرش مممترین کالای صادراتی غیر نفتی ایران است که درآمد ارزی قابل توجهی را نصیب این کشور می کند .
شاید پسته در ایران قدمتی250 ساله دارد،توسعه باغات پسته بیشتر از نیم قرن در حال پیگیری است و کماکان پسته ایران یکی از برترین های جهان است،امّا رشد کشورهای رقیب در مقابل کوتاهی ایران این انحصار را کاهش داده است.در سال 57 تولید پسته ایران معادل 69 تن بود که سهمی معادل 80 درصد را به ایران اختصاص می داد،اما در سال 81 این سهم به 56 درصد رسید و در مقابل سهم آمریکا،رقیب اصلی پسته ایران،کشوری که در سال 60 وارد کننده پسته بود،به 25 درصد رسید.گرچه در همان سال برای اولین بار بیش از 50 درصد ارزش صادرات کشاورزی کشور به پسته اختصاص یافت اما به هر حال صادرات پسته به دلیل موانع غیر تعرفه ای و حسّاسیت اتحادیه اروپا در خصوص میزان ‹‹آفلا توکسین›› آن در این دوره کاهش یافت.در مطالعات انجام شده موسسه پژوهش های برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی در خصوص پسته عمده ترین محصول صادراتی کشاورزی دز سال های 1370-1381 پسته با دو سری نوسانات روبه رو بود.بخشی از این نوسان ها ناشی از کمبود تولید بوده وبخش دیگر ناشی از رشد سریع رقیبان در بازار که همچنان ادامه دارد.
در این دوره کمترین و بیشترین ارزش صادرات پسته متعلق به سال های 76 و81 است.سال 76 ارزش صادرات پسته ایران197/3 میلیون دلار بود و سال 81 این به 497/9 میلیون دلار رسید.یعنی متوسط ارزش صادرات پسته طی دوره 1370 تا1381 ،383/4 میلیون دلار بر آورد شده و متوسط سهم ارزش صادرت پسته در کل صادرات کشاورزی حدود 43 درصداست.اما ارزش صادرات آن در در سال قبل با توجه به تولیدی معادل 129/3 هزار تن،532/8 میلیون دلار بود که نسبت به دوازده ماهه سال 82 کاهش وزنی 37/5 درصدی و کاهش ارزش 33/7 درصدی داشته است.هر چند موانع تعرفه ای وکیفیت نامطلوب پسته در این جران بی تاثیر نبوده است وتا زمانی که در تولید بهداشتی و کیفی پسته تلاش نشود ادامه خواهد داشت.مطابق آمار گمرک در چهار ماهه اول سال از مجموع 214/5 هزار تن انواع کالاهای صادراتی کشاورزی،پسته و مغز پسته35/8 درصد از سهم آن را به خود اختصاص داده اند که این میزان 105/3 میلیون دلار ارزش صادراتی دارد.
تقاضا و عرضه پسته در بررسی عوامل موثر بر صادرات پسته اعتقاد بر این است:‹‹تغییرات نرخ ارز در کوتاه مدت و دراز مدت تاثیر معنی داری بر عرضه صادرات پسته نداشته،ولی ضریب متغیر قیمت خرده فروشی پسته در دراز مدت معنی دار و مثبت بوده است.پس برای تعدیل کامل نتایج حاصل از اجرای یک سیاست دو سال زمان لازم است و این سرعت می تواند زمینه مساعدی را برای اجرای سیاست های مشوق صادرات به وجود آورد.››بر اساس این دیدگاه که غالب متغیّر های کلیدی در کوتاه مدت به دلیل فاصله نسبتا" محسوس میان عرضه کنندگان و تولید کنندگان پسته کمک مطلوبی به عرضه صادرات نمی کنند، بر سه نکته برای تاثیر گذاری بیشتر سیاست های دولت تاکید می شود.‹‹ نکته اول،با توجه به اینکه هر چه فاصله میان تولید کنندگان و صادر کنندگان محصول پسته بیشتر باشد امکان انتقال اثرات سیاست های کلان اقتصادی کمتر خواهد بود.پس واحد های صادراتی پسته تا حد ممکن از تولید کنندگان پسته متشکل شده است.چون منجر به تسریع واکنش صادرات نسبت به سیاست های پولی می شود.
نکته بعدی، ارائه اطلاعات شفاف پیرامون روند آینده سیاست های تاثیر گذار بر عرضه صادرات به تولید کنندگان یا همان عرضه کنندگان صادرات پسته است.
نکته پایانی بهبود کیفیت و تامین نهاده های تولید برای تولیدکنندگان پسته است زیرا نوسان های نرخ ارز بر برنامه های تولید کنندگان پسته تاثیر می گذارد.
بر این اساس این نتایج به دست آمده است:«کشش تقاضای صادرات پسته نسبت به نرخ ارز مبادلاتی 389-است که نشان دهنده اثر منفی نرخ ارز بر در آمد حاصل از صادرات پسته است.»همچنین «کشش پذیر بودن عرضه صادرات در بر آورد تابع عرضه صادرات پسته نسبت به تغییرات قیمت صادراتی است.در ضمن متغیّر های تولید و قیمت تاثیر مثبتی بر عرضه صادرات پسته ایران دارند.»و نیز« عرضه صادرات محصولات کشاورزی حسّاسیت بیشتری نسبت تغییرات تولید ناخالص داخلی دارند.تغییرات نرخ ارز تاثیری بر صادرات محصولات کشاورزی ندارد.» این مطالعه نشان داده«حدود 62 درصد نبود تعادل متغیر ارزش صادرات محصولات کشاورزی از مقادیر تعادلی دراز مدت پس از یک دوره از بین میرود.» طرح کریدور سبز در استان کرمان این طرح در سال جاری فعالیت خود را از اول مرداد ماه آغاز نموده است که با اجرای این طرح طی سال های اخیر تعداد محموله های صادراتی تایید شده در مقصد به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.97 درصد موفقیت در صادرات پسته به اروپا از طریق کریدور سبز حاصل شده است.این پروژه طرحی برای ارسال پسته سالم به بازارهای جهان،حمایت از نیروی کار،حمایت از کشاورزان،تولید کنندگان و صادرکنندگان پسته است که در اتاق بازرگانی وصنایع و معادن استان زیر نظر مهندس ایرانی کرمانی صورت می گیرد.
در طول سال زراعی 83-82 تعداد محموله های مرجوعی پسته از اروپا،به علت آلودگی به افلاتوکسین به حد انفجار آمیزی رسیده بود و این خطر وجود داشت که پسته به علت آلودگی مورد تحریم قرار گیرد واروپای غربی که بزرگترین مشتری ایران بود با وجود آلودگی،دیگر تمایل به خریداری از ایران را نداشته باشد که خوشبختانه با اجرای این طرح از به وجود آمدن این مشکل جلوگیری شد.
با اجرای طرح کریدور سبز میزان آلودگی پسته به افلاتوکسین به میزان قابل قبولی کاهش یافت و میزان صادرات پسته به اروپا را افزایش داد.براساس آمار موجود و کارشناسی نشده گمرک ایران در سال 84 بیش از 141 هزار تن پسته به 75 کشور صادر شده است که از این مقدار 17 هزار تن به ده کشور هنگ کنگ،امارات متحده عربی،آلمان،روسیه،ایتالیا،لبنان،پاکستان،عراق،اسپانیا و اکراین و بقیه به سایر کشورها صادر شده است.
هدف از اجرای طرح کریدور سبز تولید و فراوری و صدور پسته سالم خشک و خندان و بوجاری شده قابل رد یابی و عاری از آلودگی به افلاتوکسین به کشورهای اتحادیه اروپاستو این امر به همت باغداران،ترمینالداران و صادر کنندگان و مساعدت مقامات دولتی،ملی و استانی تحقق یافته و امید می رود در سال جاری با مشارکت هر چه بیشتر تولید کنندگان بتوانیم نه فقط استاندارد هایمان را حفظ کنیم بلکه حجم محموله های ارسالی را افزایش دهیم.
رکورد تولید پسته در آمریکا نمی تواند به افت قیمت پسته ایران بیانجامد اشاره؛پسته یکی از اقلام عمده کشاورزی در سبد صادرات غیر نفتی ایران است که سالانه بیش از 300 میلیون دلار،درآمد ارزی نصیب کشور می کند.فزونی عرضه پسته به بازار اروپا،افت قیمت آن را موجب شد.اما با اقدام اخیر شرکت تعاونی پسته رفسنجان در خصوص افزایش قیمت خرید پسته،انتظار می رودروند نزولی قیمت این محصول در بازارهای جهانی به ویژه اروپا تغییر کند.
این مقاله به بررسی وضعیت بازار پسته می پردازد.
در کالیفرنیا در فصل زمستان گذشته دست کم 227 میلیون پوند(معادل 102970 تن)پسته برداشت شد که رقم رکرد گونه ای است.منابع تجاری ادعا می کننداین میزان محصول 11 درصدنسبت به رقم پیش بینی شده ازسوی سرویس آمار کشاورزی کالیفرنیا در سپتامبر 2000 که 205 میلیون پوند بود،بیشتر است.
در نتیجه رکورد برداشت پسته آمریکا،دلالان در آلمان یعنی کشوری که مقصد معتبری برای صادرات پسته است،بهای پسته خام بسیار مرغوب را 60/1 دلار آمریکا برای هر پوند تعیین کردند که اندکی کمتر از 65/1 دلار آمریکا در هر پوند است که از سوی تجار اروپایی در سپتامر گذشته اعلام شد.
صادر کنندگان پسته در کالیفرنیا تاکید می کنند بهای این نوع پسته که مورد توجه ترین نوع پسته در اروپاست،به مدت چند ماه ثابت بود و هر پوند آن 65/1 دلار به فروش می رفت.
با این وجود،دست اندرکاران فروش پسته در کالیفرنیا،برای فروش هر بسته 18 تا 20 پوندی پسته(مالیات در رفته)80/1 دلار می طلبند که از قیمت اوایل سپتامبر 2000 به میزان 75/1 دلار،تقریبا" 3 درصد بیشتر است.
فعالیت بازار پسته با فروش پسته از سوی تعاونی تولید کنندگان پسته رفسنجان آغاز شد که پرفروش ترین نوع پسته را با بهای 3150 دلار در هر تن برای پسته های نو و کهنه ارائه کرد که این میزان در مقایسه با 3250 دلار در هر تن در اوایل سپتامبر و4000 دلار در هر تن در نوامر 2000 ذکر شده است.
وارد کنندگان پسته در اتحادیه اروپا برای بسته های 28 تا30 پوندی پسته نو ایران بهای کمتری به میزان 3000 دلار در هر تن را پیشنهاد کرده اند.پیشنهادهای مذکور در مورد بسته های با گواهی ورود اتحادیه اروپا اعمال می شوند.
تمامی بسته هایی که از ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپا وارد می شوند،بایستی از نظر بهداشتی و ایمنی مورد بازرسی دقیق قرار گیرند که عاری از سم افلاتوکسین باشند.
به گفته یک خریدار آلمانی،بهای انواع پسته خام ایران طی ماه دسامبر سال 2000 هر دو تا سه روز تا حدود 50 دلار آمریکا در هر تن کاهش داشته است.علت این امر آن است که عرضه کنندگان تمایلی ندارند که برای فروش کالاهای خودصبر کنند،زیرا انتظار دارند و پیش بینی می کنند که اوضاع فقط رو به بدتر شدن است.
از این رو بهای تمام شده این محصول (پسته)درمنطقه2800 دلارآمریکا درهرتن است که شامل هزینه وکرایه حمل برای حمل مستقیم ازایران برای کالاهایی که باید مجوز ورود داشته باشند،است.
اما به تازگی مجمع عمومی شرکت تعاونی پسته رفسنجان تشکیل شد وضمن بررسی مسایل مختلف مربوط به این محصول،قیمت پایه پسته ایران را تعین کرد.
در این نشست که اواخر شهریور ماه ودر آستانه فصل برداشت پسته بر گزار شد، بهای پایه خرید محصول سال جاری هرکیلوگرم 30 هزار ریال تعیین گردید.
با توجه به سهم بالای ایران در بازارهای بین المللی پسته،این نرخ از سوی دیگر تولیدکنندگان پسته جهان نیز در برآورد نرخ های فروش،مورد تبعیت انجام گرفت.
محسن هاشمیان قائم مقام مدیر عامل شرکت تعاونی پسته رفسنجان گفت:نرخ پایه پسته ایران با توجه به همه ی شاخص های اصلی ،برآورد تولید جهانی پسته وشرایط رقابتی بازارهای بین المللی تعیین شده ودر مورد پسته سایز26 و28 فندقی اعمال می شود که ماخذ محاسبه نرخ خرید انواع پسته های دیگر(با توجه به کیفیت آنها) می باشد.
وی نسبت به آینده بازارهای بین المللی خوش بین است ورونق بیشتری را برای فصل صادراتی جاری پیش بینی می کند.
با وجود خساراتی که از بابت خشکسالی به باغ های پسته وارد شده وپیش رو بودن سال«کم محصول» پسته،هاشمیان صادرات پسته ایران درسال جاری را رضایت بخش می داند وتاکید دارد که در خصوص تامین تقاضاهای بازار جهانی نگرانی خاصی وجود ندارد.
براساس گزارش های رسمی، صادرات پسته ایران در پنج ماه نخست سال جاری به 136 میلیون دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال9/52 درصد افزایش داشت و پیش بینی میشود صادرات پسته ایران درسال 1380 به بیش از 100 هزار تن به ارزش حدود 350 میلیون دلار برسد.
به گفته ی هاشمیان،شرکت تعاونی پسته رفسنجان قصد دارد با برنامه ریزی مناسب ارزش صادرات خود را در سال جاری به بیش از 200 میلیون دلار برساند که به این ترتیب سهم این شرکت در صادرات پسته ایران به 65 خواهد رسید.
صادرات پسته این شرکت درنیمه نخست امسال به بیش از 27 هزار تن به ارزش 83 میلیون دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل5/98 درصد افزایش یافت.
با افزایش قیمت خرید پایه پسته از سوی شرکت تعاونی پسته رفسنجان که بر مبنای برآورد عرضه وتقاضای جهانی ونیز رقابت گسترده پسته کالیفرنیا با پسته ایران، انتظار می رود روند کاهش بهای پسته ایران در بازار اروپا که از اکتبر گذشته آغازشد،تحت تاثیر قرار خواهد گرفت وایران قصد دارد در بهای پسته در بازارهای جهانی دخالت مستقیم داشته باشد ومانع از افت قیمت آن در سال جاری گردد.
به گفته ی هاشمیان،با رفع برخی از مشکلات گذشته،بازارهای سنتی پسته ایران بار دیگر احیا می شود وبرای عقد قرار دادهای بلند مدت در حجم قابل توجهی تقاضا وجود دارد.
وی گفت: مذاکراتی برای فروش پسته در خارج از اروپا وبه ویژه در بازارهای شرق آسیا،شمال آفریقا وآمریکای لاتین در دست انجام است تا جای پای ثابتی برایپسته ایران در این بازارها(به ویژه کشورهای ژاپن،چین وتایوان) به وجود آید.
وی افزود:تلاش برای عرضه پسته ایران دربازارآمریکا از طریق فعالیت حقوقی برای حذف تعرفه سنگین 318 درصدی این کشور برروی پسته ایران ادامه دارد.
باوجود تبلیغات سوء رقبا علیه پسته ایران،درحال حاضر 83 درصد بازار اروپا و84 درصد بازارجهانی پسته دراختیار ایران است.
به گفته ی هاشمیان،کیفیت پسته صادراتی ایران درحال افزایش است وکارشناسانسازمان های بین المللی زیربط وبه خصوص نمایندگان اتحادیه اروپا پس از مذاکرات مفصل وبازدید از روند جمع آوری وفرآوری پسته در ایران،متقاعد شده اند که سطح کیفی پسته ایران با استانداردهای پذیرفته شده اتحادیه اروپا مطابقت دارد.
انتظار می رود با اقدامات صورت گرفت،پسته ایران بازار خوبی در فراسوی مرزهای کشور در سال جاری داشته باشد وقیمت آن درحد مورد پیش بینی دست اندرکاران صادرات محصول قرار گیرد.
نتیجه گیری متأسفانه به دلایل متعدد فنی و اقتصادی مثل بروز خشکسالی های طولانی و در نتیجه کاهش کمی و کیفی منابع آب کشاورزی در سال های اخیر بهره وری تولید پسته (عملکرد در هکتار) در کشور به سطح بسیار پایینی (حدود 700 کیلوگرم در هکتار) رسیده است.
همچنین هزینه تولید پسته متأثر از تورم بالای اقتصادی ایران سال به سال افزایش یافته و این در حالی است که قیمت پسته متأثر از قیمت های جهانی روند نسبتاً ثابتی داشته است.
اگر قرار باشد که شرایط موجود اقتصادی در آینده نیز ادامه یابد هر گونه سرمایه گذاری جدید در تولید این محصول از توجیه اقتصادی لازم برخوردار نیست.
تنها در صورتی که هزینه های تولید پسته کاهش یابد و یا منافع حاصل از فروش محصول در نتیجه بهبود بهره وری تولید، بهبود قیمت و یا کاهش ریسک تولید و بازار افزایش پیدا کند انتظار افزایش نرخ بازدهی وتبدیل شدن به یک فعالیت بلند مدت سود آور دور از انتظار نیست.
ولی در شرایط فعلی این دو بسیار مشکل به نظر می رسد و نیازمند عزمی راسخ و تلاشی مدبرانه از سوی تولید کنندگان و مسئولان امر است.