هپاتیت ویروسی Hepatitis viral شرح بیماری علایم شایع علل عوامل افزایش دهنده خطر پیشگیری عواقب مورد انتظار عوارض احتمالی درمان اصول کلی داروها فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری رژیم غذایی درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
شرح بیماری هپاتیت ویروسی عبارت است از التهاب کبد در اثر یک ویروس.
هپاتیت ویروسی انواع مختلفی دارد.
شایعترین انواع آن هپاتیت A و B هستند.
سایر انواع آن عبارتند از هپاتیت C ، D ، E ، G .
علایم شایع مراحل اولیه: علایم شبیه آنفلوانزا، مثل تب، خستگی، تهوع، استفراغ، اسهال بیاشتهایی چندین روز بعد: زردی چشمها و پوست در اثر تجمع بیلیروبین در خون تیره شدن رنگ ادرار در اثر وارد شدن بیلیروبین اضافی به ادرار اجابت مزاج روشن، به رنگ خاک رس، یا سفید علل هپاتیت A و E : ویروس معمولاً از راه آب یا غذا وارد بدن میشود، خصوصاً صدف خام که توسط فاضلاب آلوده شده باشد.
هپاتیت B : معمولاً از راه آمیزشی، تزریق خون، و تزریق یا سرنگ آلوده انتقال مییابد.
مادری که هپاتیت B دارد ممکن است عفونت را به نوازش انتقال دهد.
بعضی از موارد هم بدون دلیل مشخص و راه شناخته شدهای برای انتقال عفونت رخ دادهاند.
هپاتیت C : معمولاً از راه تزریق موادمخدر داخل رگ، تزریق خون و سایر انواع مواجهه با خون یا محصولات خونی آلوده انتقال مییابد.
البته در 40% از موارد، راه انتقال معلوم نیست.
هپاتیت D : بهطور جداگانه از هپاتیت B نمیتواند رخ دهد.
هپاتیت G : الگوی انتقال مشابهی مثل هپاتیت C دارد؛ معمولاً از راه خون انتقال مییابد.
عوامل افزایش دهنده خطر مسافرت به مناطقی که بهداشت نامناسبی دارند.
بیبندوباری تزریق موادمخدر داخل رگ مصرف الکل تزریق خون کارکنان پزشکی و سایر حرفههای خطرزا مهد کودکها یا مراکز نگهداری دیالیز تغذیه نامناسب وجود بیماری که باعث کاهش مقاومت بدن شده باشد.
پیشگیری از خطرات ذکر شده در بالا دوری کنید.
اگر با فرد هپاتیتی در تماس بودهاید، با پزشک خود در رابطه با تزریق گاما گلوبولین برای پیشگیری یا کاهش خطر هپاتیت مشورت کنید.
اگر در زمره افرادی هستید که خطر هپاتیت آنها را تهدید میکند، مثل کارکنان بیمارستانها، دندانپزشکان و غیره، واکسن هپاتیت A و B را دریافت کنید.
واکسن سایر انواع هپاتیت ویروسی در دست بررسی است.
گاهی ممکن است ایمونوگلوبولین نیز لازم شود.
واکسیناسیون هپاتیت B برای همه نوزادان و شیرخواران عواقب مورد انتظار زردی و سایر علایم به حداکثر خود میرسند و سپس در عرض 16-3 هفته تدریجاً ناپدید میشوند.
اکثر افرادی که وضعیت سلامتی خوبی دارند در عرض 4-1 ماه کاملاً بهبود مییابند.
در درصد کمی از افراد، دچار هپاتیت مزمن میشود.
با بهبود از هپاتیت ویروسی معمولاً ایمنی دایمی نسبت به آن ایجاد میشود.
عوارض احتمالی نارسایی کبد، سیروز کبد، سرطان کبد، حتی مرگ هپاتیت مزمن.
این بیماران معمولاً حامل ویروس هستند و عامل بالقوهای برای انتقال عفونت به افراد خانواده و همسر هستند.
این افراد امکان دارد ظاهراً خوب و سرحال باشند و متوجه عفونت خود نشوند.
درمان اصول کلی بررسیهای تشخیصی عبارتند از آزمایش خون برای شناسایی عفونت، بررسیهای مربوط به کار کبد، و نمونهبرداری از کبد در موارد شدید یا مزمن اکثر بیماران هپاتیتی را میتوان بدون خطر زیاد در منزل تحت مراقبت قرار داد.
جداسازی کامل بیمار ضروری نیست، اما فرد بیمار باید وسایل جداگانهای برای خوردن و آشامیدن داشته باشد یا از وسایل یک بار مصرف استفاده کند.
اگر هپاتیت دارید یا مراقبت از یک فرد هپاتیتی را به عهده دارید، دستان خود را مرتباً و به دقت بشویید، خصوصاً پس از اجابت مزاج داروها برای درمان هپاتیت تعداد کمی داروی اختصاصی وجود دارد.
امکان دارد داروی ضد التهاب کورتیزونی در موارد شدید تجویز شود تا التهاب کبد کاهش یابد و علایم بهتر شوند.
برای هپاتیت B و C مزمن ممکن است آلفا اینترفرون مورد استفاده قرار گیرد.
فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری توصیه میشود تا زمان رفع زردی و بازگشت اشتها استراحت در رختخواب انجام گیرد.
زمان بازگشت به کارهای روزمره در افراد مختلف بسیار متفاوت است.
رژیم غذایی علیرغم نداشتن اشتها، خوردن وعدههای غذایی کوچک و متعادل به بهبود بیماری کمک خواهد کرد.
روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید.
هرگز الکل ننوشید.
درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان علایم هپاتیت را دارید یا با فردی که این علایم را داشته است تماس داشتهاید.
در صورتی که علایم زیر به هنگام درمان رخ دهند: بیشتر کم شدن اشتها خوابآلودگی زیاد یا گیجی استفراغ، اسهال، یا درد شکمی بیشتر شدن زردی؛ به وجود آمدن بثور پوستی یا خارش انتقال هپاتیت B بوسیله ناخنگیر، قیچی و تیغ آلوده هپاتیت ، یک بیماری عفونی ویروسی کبدی است که انواع مختلفی از جمله نوعA ،B وC دارد که نوع A بیشتر از راه خوراکی و عمدتا از طریق سبزیها و میوه های ضدعفونی نشده و آب آلوده انتقال می یابد همچنین نوع بی وسی عمدتا از طریق خون و فرآورده های خونی ، وسایل دندانپزشکی ، تزریق خون آلوده و سرنگهای مشترک و طریق جنسی مشکوک منتقل می شود.
از میان 5 نوع هپاتیت های ویروسی ، هپاتیت های Aو B وC موجب بیماری مزمن کبدی می شود.
هپاتیت A: دوره کمون بیماری 15 تا45 روز بوده و انتشار بیماری عمدتا از طریق مدفوعی دهانی است.
این بیماری ، بیشتر در کودکان و با ازدحام جمعیت ، فقر و پایین بودن سطح بهداشت محیط و بهداشت فردی شیوع بیشتری پیدا می کند.
بیماری در کودکان معمولا بدون عارضه جدی بهبود می یابد.
هپاتیت B: دوره کمون بیماری 50 تا180 روز است.بیماری از3 طریق : برقراری تماس جنسی با فرد آلوده ، استفاده از خون و فرآورده های خونی آلوده و ابزار آلوده به خون همانند ناخنگیر، قیچی و تیغ آلوده ، از مادر آلوده به کودک قبل و حین زایمان و پس از تولد، به شخص سالم سرایت می کند.
هپاتیت C در تعدادی از افراد به صورت هپاتیت مزمن C در می آید که این شکل بیماری موجب دوام و انتشار بیشتر بیماری در جامعه می شود هشتاد تا نود درصد کودکانی که در موقع تولد آلوده می شوند، به هپاتیت مزمن C مبتلا می شوند و به همین دلیل واکسیناسیون کودکان در بدو تولد بتدریج می تواند موجب کاهش میزان عفونت بیماری شود.
هپاتیت B عامل اصلی سیروز کبدی و سرطان سلولهای کبدی است.
هپاتیت "C" : آمریکا از5 میلیون بیمار مبتلا به هپاتیت های ویروسی مزمن ، یک میلیون به ویروس هپاتیت "B" و4 میلیون به ویروس"C" مبتلا شده اند.دوره کمون بیماری 60 300 تا روز است.
بیماری از راههای خون ، فرآورده های خونی آلوده ، تزریقات و ابزار آلوده و همچنین از مادر به جنین سرایت می کند.
هپاتیت "C" یک مشکل جهانی است.این بیماری ، بیشتر در میان معتادان تزریقی شایع است ؛ به طوری که حدس می زنند50 درصد موارد، این گونه باشد.هپاتیت "D" :عامل هپاتیت "D" یا دلتا که به همراه هپاتیت ویروسی "B" ایجاد عفونت می کند، دوره کمون و راه سرایت و طول مدت بیماری مانند هپاتیت ویروسی "B" است.
هپاتیت "E" : نتقال بیماری از راه مدفوعی دهانی است.
انجمن حمایت و یاری آسیب دیدگان اجتماعی احیا ارزشها هپاتیت مقدمه: کبد بزرگترین عضو بدن است که کانون بسیاری از رویدادهای ضروری فیزیولوژیک از قبیل تعادل قند خون (کلوکز)، تولید پروتئین پلاسما، چربی، لیپوپروتئین، تولید اسیدهای صفراوی و ترشح آن، ذخیرهسازی ویتامینهای (B12، A،D،K،E) و نیز محل متابولیسم، سمزدایی و دفع بسیاری از مواد ساخته شده در بدن یا مواد وارد شده به آن است.
تظاهرات بالینی بیمارهای کبدی نیز به همین ترتیب متنوع بوده و ممکن است کاملا خفیف و یا حتی ناگهانی و شدید باشند.
هپاتیت به معنی ایجاد التهاب و تورم در کبد است و به علل مختلف از قبیل داروها، الکل، ویروسها یا عوامل ایمنی و....
ایجاد میشود.
هپاتیت خود به دو نوع حاد و مزمن تقسیم میشود.
هپاتیت حاد به مواردی اطلاق میشود که کمتر از شش ماه ادامه یافته وبیماری کبد به طور کامل بهبود مییابد و کار کبد به حد طبیعی باز میگردد یا آنکه جمله حاد ظرف مدت کوتاهی منجربه از بین رفتن بافت کبد و مرگ میشود.
هپاتیت مزمن به مواردی اطلاق میشود که تغییرات التهابی بیشتر از شش ماه در کبد ادامه داشته باشد.
یکی از علل مهم ایجاد هپاتیت ویروسها میباشند و هپاتیت ویروسی عمدتا توسط پنج ویروس هپاتیت A، B، C، D و E ایجاد میشود.
البته علاوه بر این ویروسها، ویروسهای دیگری هم در ایجاد التهاب و هپاتیت موثرند.
ویروس هپاتیت: بیماری هپاتیت ویروسB انتشار جهانی دارد به طوری که در حال حاضر بیشتر از 2 میلیار نفر در جهان مبتلا به عفونت HBV (hepatitis B virus) میباشند و حدود 300 میلیون نفر از این افراد حاملین یا ناقلین مزمن این عفونت هستند که علائم بیماری کبدی را هم ندارند.
شیوع جهانی عفونت ویروس هپاتیت B (HBV) در حال کاهش میباشد و این اتفاق علاوه بر ساخت و استفاده از واکسن، به علت رعایت بهداشت و نیز ترس و نگرانی از بیماری AIDS/HIV میباشد چراکه اکثر راههای انتقال ویروس هپاتیت B و ایدز مشابه هستند شیوع هپاتیت B در جمعیتهای نرمال در ایالات متحده آمریکا و اروپای غربی نادر، (1 تا 5 درصد است) ولی در کشورهای خاور دور و در بعضی از کشورهای حاره بین 5 تا 20 درصد است.
در ایران حدود دو میلیون نفر آلوده به HBV وجود دارد که حدود 3 درصد کل جامعه را تشکیل میدهد سالانه حدود 50 میلیون مورد جدید عفونت، ویروس هپاتیت B در سطح جهان به وجود میآید.
آلودگی ویروس هپاتیت B بسیار شایعتر از ایدز و احتمال مسری بودن آن نیز به مراتب بیشتر از ویروس ایدز است.
علائم بیماری هپاتیت B: اکثر افرادی که به هپاتیت B مبتلا میشوند علامت و یا شکایت مشخصی ندارند (مهمترین علامت این بیماری بیعلامتی است) برخی موارد در ابتدای ایجاد عفونت ممکن است علائمی شبیه آنفولانزا، بیاشتهایی، تهوع و استفراغ، تب، ضعف، خستگی و درد خفیف شکم را داشته باشند که معمولا با این علائم نمیتوان هپاتیت را تشخیص داد ممکن است فرد دچار علائم زردی (یرقان) شود و در آزمایشات آنزیمهای کبدی تغییر کنند.
راههای انتقال: ویروس هپاتیت B در خون و ترشحات بدن فرد آلوده وجود داشته و عمدتا از راههای غیرخوراکی منتقل میشود.
از جمله راههای انتقال عبارتند از: از مادر آلوده به نوزاد در زمان تولد، از بافت خون و فرآوردههای خونی آلوده، تماس جنسی با فرد آلوده، استفاده از وسایل فرد آلوده، وسایل دندانپزشکی، خالکوبی، سوراخ کردن گوش با روشهای غیربهداشتی، استفاده مشترک از تیغ ریشتراش، ناخنگیر، مسواک و یا سرنگ آلوده و سابقه هپاتیت در خانواده و....
افرادی که در معرض خطر ابتلاء به عفونت ویروس هپاتیت B هستند عبارتند از: شرکای جنسی آلوده (به خصوص مردان همجنسباز)، کارکنان مراکز بهداشتی-درمانی به ویژه جراحان، دندانپزشکان، کارکنان آزمایشگاههای بالینی، کارکنان بخش دیالیز، استفادهکنندگان از داروهای وریدی و شیرخواران به دنیا آمده از مادران آلوده و بیمارانی که به میزان زیاد در معرض دریافت خون یا فرآوردههای خونی هستند و یا دچار اختلال ایمنی میباشند.
به یاد داشته باشید که هپاتیت B از طریق حیوانات، و تماسهای عادی و روزمره نظیر دست دادن، معاشرت کردن، در یک کلاس حضور داشتن و در یک مکان غذا خوردن خطر انتقال بیماری را به دنبال ندارد.
مبتلایان به هپاتیت B میتوانند ازدواج کنند ولی قبل از ازدواج باید همسرشان بر علیه هپاتیت B واکسینه شود.
پیشگیری از هپاتیت B: 1- از تماس با خون آلوده خودداری شود.
2- از لوازم شخصی مانند ریشتراش، تیغ، ناخنگیر، حوله و...
به طور مشترک استفاده نشود.
3- از حجامت، خالکوبی، سوراخ کردن گوش و طب سوزنی با روشهای غیر بهداشتی خودداری کنید.
4- با واکسیناسیون به موقع از ابتلا کودک به هپاتیت جلوگیری نمایید.
5- در صورتی که در خانواده شما فرد مبتلا به هپاتیت وجود دارد حتما افراد خانواده را واکسینه نمایید.
6- مبتلایان به هپاتیت B برای درمان و کنترل بیماری خود به پزشک متخصص مراجعه نمایند.
7- خانمهایی که در زمان ازدواج واکسن هپاتیت را نزدهاند و قصد دارند باردار شوند از پزشک خود درخواست نمایند تا وجود آلودگی به ویروس هپاتیت را در آنها بررسی نماید و در صورت آلوده بودن مادر با تزریق واکسن و ایمونوگلوبولین اختصاصی از سرایت این ویروس به نوزاد پیشگیری کنند.
هپاتیت B به ندرت از طریق مسیر مدفوعی- دهانی منتقل میشود ولی بهتر است از تماس با ترشحات و مواد دفعی بیماران پرهیز شود.
واکسن هپاتیت دو نوع است: 1- نوعی که از سرم انسانی گرفته می شود (پلاسمای خون ناقلین به ظاهر سالم) 2- فرم نوترکیب (از طریق مهندسی ژنتیک و استفاده از مخمرها) 3- قبلا در مورد فرم استفاده از سرم انسانی واکسن نگرانی وجود داشت زیرا تصور بر این بود که موجب انتقال بیماریهایی مانند ایدز میشود که این موضوع کاملا رد شده است و واکسن هیچ خطری نداشته و اثربخشی هر دو نوع واکسن مشابه است.
توصیههای فعلی برای تزریق واکسن را میتوان به توصیههای مربوط به قبل از تماس و پیشگیری پس از تماس تقسیم نمود.
برای پیشگیری قبل از تماس علیه هپاتیت B در شرایطی که تماس مکرر وجود دارد سه تزریق در ماههای صفر، یک و شش توصیه میشود.
برای پیشگیری پس از تماس HBV میتوان از ترکیبی از HBIC (ایمونوگلوبین اختصاص هپاتیت B ) و واکسن استفاده نمود.
درمان: برای نوع حاد هپاتیت ویروسی درمان خاصی وجود ندارد و اکثر بیماران نیازی به مراقبت بیمارستانی ندارند مگر آنکه بیماری شدید باشد.
استراحت اجباری در بستر و طولانی مدت لازم نیست ولی کاهش فعالیت بدن باعث بهبود بسیاری از بیماران میشود.
در نوع مزمن در بعضی از موارد میتوان از داروهایی مثل اینترفرونها استفاده نمود.
هپاتیت ویروسی Hepatitis viralشرح بیماریعلایم شایععللعوامل افزایش دهنده خطرپیشگیریعواقب مورد انتظارعوارض احتمالیدرماناصول کلیداروهافعالیت در زمان ابتلا به این بیماریرژیم غذاییدرچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟شرح بیماریهپاتیت ویروسی عبارت است از التهاب کبد در اثر یک ویروس.
سایر انواع آن عبارتند از هپاتیت C ، D ، E ، G .علایم شایعمراحل اولیه: علایم شبیه آنفلوانزا، مثل تب، خستگی، تهوع، استفراغ، اسهال بیاشتهایی چندین روز بعد: زردی چشمها و پوست در اثر تجمع بیلیروبین در خون تیره شدن رنگ ادرار در اثر وارد شدن بیلیروبین اضافی به ادرار اجابت مزاج روشن، به رنگ خاک رس، یا سفیدعللهپاتیت A و E : ویروس معمولاً از راه آب یا غذا وارد بدن میشود، خصوصاً صدف خام که توسط فاضلاب آلوده شده باشد.
هپاتیت G : الگوی انتقال مشابهی مثل هپاتیت C دارد؛ معمولاً از راه خون انتقال مییابد.عوامل افزایش دهنده خطرمسافرت به مناطقی که بهداشت نامناسبی دارند.
بیبندوباری تزریق موادمخدر داخل رگ مصرف الکل تزریق خون کارکنان پزشکی و سایر حرفههای خطرزا مهد کودکها یا مراکز نگهداری دیالیز تغذیه نامناسب وجود بیماری که باعث کاهش مقاومت بدن شده باشد.پیشگیریاز خطرات ذکر شده در بالا دوری کنید.
واکسیناسیون هپاتیت B برای همه نوزادان و شیرخوارانعواقب مورد انتظارزردی و سایر علایم به حداکثر خود میرسند و سپس در عرض 16-3 هفته تدریجاً ناپدید میشوند.
با بهبود از هپاتیت ویروسی معمولاً ایمنی دایمی نسبت به آن ایجاد میشود.عوارض احتمالینارسایی کبد، سیروز کبد، سرطان کبد، حتی مرگ هپاتیت مزمن.
این افراد امکان دارد ظاهراً خوب و سرحال باشند و متوجه عفونت خود نشوند.درماناصول کلیبررسیهای تشخیصی عبارتند از آزمایش خون برای شناسایی عفونت، بررسیهای مربوط به کار کبد، و نمونهبرداری از کبد در موارد شدید یا مزمن اکثر بیماران هپاتیتی را میتوان بدون خطر زیاد در منزل تحت مراقبت قرار داد.
اگر هپاتیت دارید یا مراقبت از یک فرد هپاتیتی را به عهده دارید، دستان خود را مرتباً و به دقت بشویید، خصوصاً پس از اجابت مزاجداروهابرای درمان هپاتیت تعداد کمی داروی اختصاصی وجود دارد.
برای هپاتیت B و C مزمن ممکن است آلفا ـ اینترفرون مورد استفاده قرار گیرد.فعالیت در زمان ابتلا به این بیماریتوصیه میشود تا زمان رفع زردی و بازگشت اشتها استراحت در رختخواب انجام گیرد.
زمان بازگشت به کارهای روزمره در افراد مختلف بسیار متفاوت است.رژیم غذاییعلیرغم نداشتن اشتها، خوردن وعدههای غذایی کوچک و متعادل به بهبود بیماری کمک خواهد کرد.
هرگز الکل ننوشید.درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان علایم هپاتیت را دارید یا با فردی که این علایم را داشته است تماس داشتهاید.
در صورتی که علایم زیر به هنگام درمان رخ دهند: ـ بیشتر کم شدن اشتها ـ خوابآلودگی زیاد یا گیجی ـ استفراغ، اسهال، یا درد شکمی ـ بیشتر شدن زردی؛ به وجود آمدن بثور پوستی یا خارش ایدز Hiv and aidsشرح بیماریعلایم شایععللعوامل تشدید کننده بیماریپیشگیریعواقب مورد انتظارعوارض احتمالیدرماناصول کلیداروهافعالیت در زمان ابتلا به این بیماریرژیم غذاییدرچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟شرح بیماریایدز عبارت است از به وجود آمدن ضعف عمده در دستگاه ایمنی بدن (نقص ایمنی).
این امر باعث کاهش توانایی بدن در مقابله با عفونتها و توانایی سرکوب سلولهای غیرطبیعی مثل سلولهای سرطانی میشود.
ویروس ایدز سلولهای ایمنی موجود در خون (لنفوسیتها) و سلولهای ایمنی موجود در بافتها (مغز استخوان، طحال، کبد و گرههای لنفاوی) را درگیر میسازد.
این سلولها در تولید پادتن برای مقابله با بیماریها و سرطانها نقش دارند.
در مجموع باید گفت که ایدز یک نوع نقص ایمنی ثانویه است که در سیر عفونت با ویروس ایدز ایجاد میشود.----علایم شایععفونت اولیه با ویروس ایدز ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند.
خستگی، کاهش وزن بدون توجیه، تعریق شبانه عفونتهای مکرر تنفسی و پوستی تب تورم گرههای لنفاوی در تمام بدن زخم در دهان تغییرات ناحیه تناسلی؛ بزرگ شدن طحال اسهالعللعفونت با ویروس ایدز ـ نوعی رترو ویروس ـ که به سلولهای دستگاه ایمنی حمله کرده، آنها را نابود میسازد و باعث کاهش مقاومت بدن به عفونتها و بعضی از سرطانها میشود.عوامل تشدید کننده بیماریتماس جنسی با افراد آلوده.
همجنسبازها در معرض بیشترین خطر هستند.
بیبند و باری جنسی استفاده از سوزنهای آلوده برای تزریق موادمخدر تزریق خون یا فرآوردههای خونی آلوده (در حال حاضر به ندرت رخ میدهد).
مواجهه کارکنان بیمارستانها و تکنسینهای آزمایشگاهی با خون، مدفوع، یا ادرار افراد آلوده به ویروس ایدز.
بیشترین خطر مربوط به فرو رفتن اتفاقی سوزنآلوده در دست است.
توجه داشته باشید که تماسهای عادی غیرجنسی باعث انتقال بیماری نمیشود، بنابراین فردی که آلوده به ویروس ایدز است خطری برای جمعیت عمومی محسوب نمیشود.پیشگیریاز تماس جنسی با افرادآلوده یا افرادی که موادمخدر تزریقی مصرف میکنند خودداری شود.
از کاندوم استفاده شود.
بیبندوباری جنسی کنار گذاشته شود.
از تزریق موادمخدر جداً خودداری شود.
سوزنهای غیراستریل نباید بهطور اشتراکی مصرف شوند.
خون یا فرآوردههای خونی باید از لحاظ آلودگی بررسی شده باشد.عواقب مورد انتظاراین بیماری در حال حاضر غیرقابل معالجه است.
البته علایم را میتوان تخفیف داد یا کنترل نمود و تحقیقات علمی در رابطه با این بیماری و درمان آن ادامه دارند.
ایدز ممکن است تا سالها پس از مثبت شدن آزمون آلودگی به ویروس خود را نشان ندهد.
زمانی که ایدز به صورت آشکار خود را نشان دهد، میانگین بقا مدت متغیراست.عوارض احتمالیعفونت جدی در دستگاههای مختلف بدن سرطان مرگدرماناصول کلیبا انجام آزمایش خون و آزمون پادتن ضد ویروس ایدز (ممکن است حتی تا 6 ماه پس از شروع آلودگی مثبت نشود) میتوان تشخیص را تأیید نمود.
در بیمارانی که آلودگی به ویروس ایدز تشخیص داده میشود باید وجود سایر بیماریهای آمیزشی و سایر عفونتها مثل سل نیز مورد بررسی قرار گیرد.
برای مقابله با اضطراب و افسردگی ناشی از ابتلا به این بیماری و احتمال مرگ باید رواندرمانی یا مشاوره انجام شود.
در صورت بروز عوارض، ممکن است نیاز به بستری شدن وجود داشته باشد.
بعضی از بیماران وارد برنامههای تحقیقاتی میشوند که با هدف دستیابی به درمانهای بهتر یا واکسن یا بیماری انجام میگیرند.
در این گونه برنامهها، مراقبت ممکن است بهطور رایگان انجام پذیرد.
توجه داشته باشید که تشخیصی زودهنگام کمککننده است.
اگر در معرض خطر هستید، برای بررسی مراجعه کنید، حتی اگر احساس میکنید که در سلامت کامل به سر میبرید.
اگر میخواهید حامله شوید، یا این که حامله هستید، انجام آزمون ویروس ایدز ممکن است کمککننده باشد.
در صورت مثبت بودن آزمون ویروس ایدز به هنگام حاملگی، با درمانهای مخصوص میتوان احتمال عفونت در نوزاد را به حداقل رساند.
در صورت وجود گروههای حمایتی، به آنها بپیوندید.
از تماس با افرادی که دچار عفونت هستند، حتی سرماخوردگی، پرهیز کنید.داروهادر حال حاضر داروها در معالجه عفونت ایدز مؤثر نیستند.
برای مقابله با عفونتها یا پیشگیری از آنها ممکن است آنتیبیوتیک تجویز شود.
داروهای ضد ویروسی (دیدانوزین، استاوودین، زالسی تابین، زیدوودین) و نیز داروهای مهارکننده پروتئاز در درمان عفونت با ویروس ایدز مورد استفاده قرار میگیرند و ممکن است پیشرفت بیماری را به تأخیر اندازند.
تجویز آنها باید توسط پزشکان با تجربه انجام پذیرد.
با این داروها (مثل زیدووین) میتوان انتقال عفونت به نوزادان مادران حامله را کاهش داد.
تحقیقات زیادی در رابطه با داروهای جدیدتر و واکسن آن در دست انجام هستند.فعالیت در زمان ابتلا به این بیماریفعالیت در زمان ابتلا به این بیماری ها به وضعیت سلامت هر فرد بستگی دارند.
علایمی مثل خستگی یا وجود عفونت میتوانند بعضی از فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری ها را محدود کنند.
استراحت مهم است، اما توصیه میشود بهطور منظم ورزش انجام گیرد.رژیم غذاییتغذیه باید کافی و مناسب باشد.
سوءجذب، سوختوساز تغییر یافته، و کاهش وزن در بیماران مبتلا به ایدز شایع هستند.
از خوردن تخممرغ خام، شیر غیرپاستوریزه، یا سایر مواد غذایی بالقوه آلوده خودداری شود.درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان علایم عفونت ایدز را دارید.
اگر پس از تشخیص، علایم یک عفونت دیگر ظاهر شوند (تب، سرفه، یا اسهال).
اگر دچار علایم جدید و غیر قابل توجیه شدهاید.
داروهای مورد استفاده در درمان عوارض جانبی بسیاری دارند.
ایدز و نوجوانان پایگاه اطلاع رسانی پزشکان ایران نوجوانان عزیز ایدز بلای قرن را بشناسیم ایدز چیست ؟
هنگامی که دنیا برنامه بهداشت برای همه تا سال ۲۰۰۰ را پیگیری می کرد و زمانیکه جهانیان ریشه کنی آبله را جشن می گرفتند و غلبه بر بسیاری از بیماریهای عفونی مانند فلج اطفال ، دیفتری ، سرخک و کنترل بیماریهای واگیر را نوید می دادند ، ناگهان در سال ۱۹۸۱ نوعی بیماری عفونی ناشناخته در آمریکا ، اروپا ، آفریقا ، استرالیا ، به نام ایدز گسترش یافت .
با گذشت حدود ۲۰ سال و صرف میلیاردها دلار هزینه ،علیرغم بسیاری پیشرفتها هنوز دانشمندان موفق به کشف واکسنی برای پیشگیری و دارویی برای درمان قطعی آن نشده اند .
با گسترش ایدز در آفریقای جنوبی و آسیا ، این بیماری هم اکنون بصورت جهانگیر درآمده است .
تخمین زده شده که تا ابتدای سال ۲۰۰۱ حدود ۱/۳۶ میلیون نفر آلوده به ویروس ایدز در جهان زندگی می کنند و ۲۲ میلیون نفر بخاطر این بیماری جان خود را از دست داده اند .
تنها در سال ۱۹۹۹ ، ۶/۵ میلیون مورد جدید به موارد آلودگی اضافه شده که حدود نیمی از آنها بین ۲۴-۱۵ سال سن دارند .
پس شناخت این بیماری برای شما نوجوانان عزیز ضروری است .
* عامل ایدز عامل بیماری ویروسی به نام ویروس نقص ایمنی انسان( Human Immuno deficiency Virus HIV) که به سیستم دفاعی بدن حمله کرده و باعث اختلال در فعالیت آن می گردد .
بیشترین سلولهایی که درگیر می شوند ،لنفوسیت ها هستند که جزء گلبولهای سفید می باشند .
نام بیماری ( AIDS ) از حروف اول کلمات زیر گرفته شده است و به معنی نقص ایمنی اکتسابی است : ( Acquired Immuno Deficiency Syndrome ) * تشخیص تشخیص آلودگی به ویروس ایدز ، فقط با آزمایش خون میسر است که آن هم از زمان ورود ویروس به بدن انسان تا زمانی که شواهد آزمایشگاهی ظاهر شود ، بین ۲ هفته تا ۱۶ ماه فاصله وجود دارد که به آن دوره پنجره گفته می شود .
در این دوران فرد آلوده کننده است ولی هیچ یک ازعلائم بالینی و آزمایشگاهی متداول را ندارد .
* ایدز چگونه سرایت می کند ؟
* ویروس ایدز از سه راه قابل انتقال است : ۱ - تماس جنسی ۲ - از راه انتقال خون و فرآورده های خونی و استفاده مشترک از سرنگ و سوزن آلوده ۳ - از مادر به کودک ۱ - تماس جنسی ۸۰ درصد آلوده شدگان به بیماری ایدز در دنیا به دلیل برقراری روابط جنسی با افراد آلوده به این بیماری مبتلا شده اند .
۲ - انتقال خون و فرآورده های خونی و سرنگ و سوزن آلوده بیماری ایدز از طریق انتقال خون و فرآورده های خونی آلوده به ویروس ، قابل انتقال است .
در اکثر کشورهای جهان ، خون و فرآورده های خونی را از نظر آلودگی به ویروس ایدز مورد بررسی قرار می دهند ، پنج درصد از آلوده شدگان به ویروس ایدز از این طریق آلوده شده اند .
هر وسیله تیز و برنده که بتواند در پوست یا مخاط خراش ایجاد کند یا وارد بدن شود مانند ابزار پزشکی و دندان پزشکی ،لوازم حجامت ، سوراخ کردن گوش ، ختنه ، خال کوبی ، طب سوزنی ، تیغ سلمانی و مسواک می تواند باعث انتقال ویروس گردد .
اینگونه وسایل ، باید یک بار مصرف باشند و یا حداقل بصورت مشترک استفاده نشوند ، در مورد وسایلی مانند وسایل دندانپزشکی و پزشکی پیشرفته که امکان چنین کاری نیست باید حتماً وسایل بخوبی استریل شده باشند .
در حال حاضر مهمترین راه انتقال ویروس در ایران و برخی از کشورهای دیگر جهان استفاده افراد معتاد از سرنگ یکدیگر برای تزریق مواد مخدر بوده است .
راههای عدم سرایت علیرغم جداسازی ویروس ایدز بسیاری از ترشحات بدن مانند خون ، ترشحات جنسی مردانه و زنانه ، بزاق ، ادرار ، اشک ، عرق ، شیرمادر ، مایعات جنب ،صفاق و مغزی نخاعی ، سرایت در اثر تماس با همه آنها صورت نمی گیرد و فقط خون ، ترشحات جنسی و شیر مادر عامل انتقال هستند .
لذا ویروس ایدز از راه تماسهای عادی مثل با هم کارکردن ، صحبت کردن ، همسفر شدن ، غذاخوردن و همچنین از راه حمام ، استخر و توالت قابل انتقال نمی باشد .
ایدز در ایران اولین مورد ایدز در ایران در سال ۱۳۶۶ گزارش شد .
این مورد یک کودک ۶ ساله هموفیل بود که بدلیل بیماری زمینه ای از فرآورده های خونی وارداتی استفاده می کرد .
از آن پس تمام خونها و فرآورده های خونی اعم از داخلی یا وارداتی ملزم به آزمایش از نظر عفونت قبل از مصرف شدند .
این آزمایشات توسط سازمان انتقال خون ایران انجام می پذیرد .
برابر گزارشات واصله از دبیرخانه ستاد کشوری مبارزه با ایدز ، از آن زمان تا پایان سال ۱۳۷۹ ، ۲۳۸۲ مورد آلوده به ویروس در ایران شناسایی شده است که ۳۱۹ نفرشان به این بیماری مبتلا و ۲۸۴ نفرشان فوت شده اند .
۶۴٪ موارد ابتلا از طریق اعتیاد تزریقی و اشتراک در سرنگ و سوزن ۱۲٪ از طریق آمیزش جنسی بوده است .
* چه راههایی برای پیشگیری از بیماری ایدز وجود دارد ؟
۱ - با توجه به اینکه شایعترین راه سرایت در جهان از طریق تماس جنسی است ، بهترین راه پیشگیری از ایدز ، پای بندی به اصول اخلاقی و خانوادگی و اجتناب از بی بند و باری های جنسی است .
۲ - عدم استفاده مشترک از لوازمی که ممکن است در قسمتی از بدن بوسیله آنها خراش یا بریدگی ایجاد شود مانند : تیغ صورت تراش ، خلال دندان یا مسواک .
۳ - استفاده از سوزن و سرنگ یک بار مصرف برای تزریقات و استریل کردن کامل لوازم پزشکی و دندانپزشکی.
۴ - پرهیز از مواد مخدر ، اعتیاد تزریقی و استفاده از سرنگ و سوزن مشترک که راه مهمی برای انتقال ویروس است و از طرف دیگر مصرف هر نوع ماده مخدر چه تزریقی و چه خوراکی ، حتی الکل ، چون باعث کاهش هوشیاری و خویشتن داری می گردد و می تواند انسان را در برابر رفتارهای پرخطر قرار دهد .
* آموزش یکی از مهمترین گروههای پرخطر ، جوانان می باشند و کسب آگاهی در زمینه کنترل و پیشگیری از ایدز جزء ضروریات آموزشی تمام کشورهاست .
آنچه باید جوانان و نوجوانان درباره ایدز بدانند : ایدز تا کنون درمان قطعی نداشته است .
ایدز قابل پیشگیری است .
ویروس ایدز می تواند توسط افرادی که در ظاهر سالم هستند نیز منتشر شود .
ویروس ایدز از طریق برخوردهای اجتماعی مثل دست دادن ، غذاخوردن ، صحبت کردن ، حمام و توالت عمومی ، استخر شنا و ...
منتقل نمی شود و نباید از افراد آلوده یا مبتلا به ویروس ایدز وحشت داشت .
زیرا این بیماری تنها از راه رفتارهای پرخطر به انسان سرایت می کند و تماسهای معمول جامعه باعث انتقال بیماری نمی شود .
پس همدردی و حمایت خود را نسبت به این بیماران و افراد آلوده به ویروس دریغ نکنید .
* برای اجتناب از آلودگی به ایدز در برابر تعارفات خانمانسوز مثل سیگار ، مواد مخدر ، شرکت در مجامع خطرناک ، وسوسه در انجام کارهای ناسالم از طرف فامیل و دوستان ناباب ، مقاومت کنید .
برای مقاومت در برابر وسوسه های شیطانی به قدرت لایزال الهی پناه ببرید .
به اصول و موازین اخلاقی و انسانی دین مبین اسلام پایبند باشید و بدانید که یکی از دلایل انتشار بیماری و بلای قرن در اروپا و آمریکا و آفریقا بی بند و باری و هرزگی بسیاری از جوانان بوده است .
* علائم بیماری چگونه ظاهر می شود ؟
با کاهش قدرت سیستم دفاعی به مرور زمان بدن آماده ابتلا به عفونتها و سرطانهائی می شود که به طور معمول در مردم عادی دیده نمی شوند ، این بیماریها بصورت بیماریهای ریوی ، اسهالهای شدید و مزمن ، تبهای طولانی ، کاهش وزن ، اختلالات شخصیتی ، بیماریهای مغزی وپوستی خود را نشان می دهند که درنهایت منجر به مرگ فرد مبتلا خواهد شد