تاریخچه ورزش اصل ورزش را از یونان دانسته اند که به منظور چابکی بدن و ایجاد قوّت انجام می یافت و پاروزنی، بوکس ، کشتی ، شنا ، شمشیرزنی ، تیراندازی ، اسکی و ورزش هایی چون بیس بال ، سافت بال و بسکتبال و انواع فوتبال و چوگان بازی ، والیبال ، گلف ، انواع تنیس ، شنا ، پرتاب وزنه و جزو ورزش محسوب می شوند.
اولین ملتی که ژیمناستیک را بنیان و آن را نام نهاده اند ، یونانیان قدیم می باشند، که ابتدا اصول ورزش در یونان خیلی خشن و ناصحیح بود و اولین نتیجه از ورزش را بزرگ نمودن عضلات بدن می دانستند.
بعدها ورزش در یونان به شکل ریسمان بازی جان بازی در آمد و برای آن اهمیت زیادی قایل بودند و عمل کنندگان آن را آکروبات می نامیدند و این نوع حرکات را آکروباتیک می گفتند.
به محل هایی که در آن جا ورزش می نمودند، ژیمنازیوم گفته می شد، که مهم ترین آن ها یکی لیسه و دیگری آکادمی نام داشت و چون مردم در آن محل ها لخت ورزش می کردند، کلمه ژیمناز از کلمه گیمنوس که به معنای لختی است گرفته و به آن محل ها نام نهادند و بعداً به عموم ورزش های بدنی نیز ژیمناستیک نام گذاشته شد.
مورخ مشهور ، ویل دورانت می نویسد: آن مدینه فاضله بچه ها فنون خانه داری را به دختران و فنون شکار و جنگ را به پسران می آموختند و به پسران آموزش می دادند که چگونه شکار کنند و ماهی بگیرند و شنا کنند و همچنین شخم زدن کشت زارها، دام گستری، دامپروری و نشانه روی با تیر و نیزه را می آموختند، تا در جمع مخاطرات زندگی توان محافظت و حراست از خویش را دارا باشند.
اما اگر بیش تر در مساله دقت کنیم، در خواهیم یافت تعلیم و تربیت در حقیقت با پیدایش و سکنا گزیدن بشر در روی زمین آغاز شده است.
خاک و سنگ و کوه و تپه و دریا و جنگل و جویبار و دیگر مظاهر طبیعت و نیز خود زندگی و نیازهای آن.
نخستین کتاب های درسی نوع بشر بوده اند.
از قدیم ترین روزگاران و حتی پیش از پیدایش خط ، نیاز به تامین خوراک و پوشاک از راه شکار حیوانات و احتیاج به کسب توانایی برای مقابله با خطرهای طبیعی و دشمنان گوناگون، جوامع کهن بشری را واداشته بود که به امر تربیت بدنی، به عنوان یکی از مهم ترین امور زندگی توجه نمایند و این حقیقت را دریابند که قدرت، استقامت، مهارت و سرعت را که در زندگی انسان ها از اهمیتی برخوردار است، می توان با بهره گیری از تمرین ها و فعالیت های جسمانی تا حد قابل ملاحظه ای تقویت کرد.
وقتی دولت ها و حکومت ها تشکیل و تاسیس شدند، رهبران آن ها متوجه شدند که برای حفظ یا گسترش مرزهای خود، نیازمند بازوان توانایی هستند که در جنگ ها بتوانند پیروزی را برای آن ها به ارمغان آورند؛ ویل دورانت در این باره می نویسد: از ضروریات دولت ها و تاکید بر روی حفظ نیروی جسمانی، پیروزمندی در جنگ هایی بوده است که متکی بر قدرت بدنی و نیرومندی جسمانی بوده است، و نیرومندی و مهارت بدنی، حاصل نخواهد شد، مگر در ورزش هایی که در بازی های المپیک مقرر گردیده است.
▪ در توجه انسان به تربیت جسم و توانمندی، عوامل زیر نقش اساس داشته است: ۱) انسان اولیه در جناح مبارزه با طبیعت، که از بدو تولد تا سپری شدن عمر او را تهدید می کرده، ضرورت نیرومندی را دریافته است.
۲) از طرفی بر اثر قهر طبیعت، ناچار به مهاجرت برای یافتن معاش بوده و در این مهاجرت در برخورد با دیگر اقوام، برای حفظ بقای خویش و بقای اجتماعی.
۳) و از جناح نیازهای فیزیولوژیک که برای ارضای نیازهای طبیعی خویش و خانواده، به ویژه نظام معیشتی جدیدی که در اثر مهاجرت برای او ایجاد می گردید.
تاریخچه ورزش در ایران اما در خصوص تاریخچه ورزش در ایران باید گفت: در میان کشورهای مشرق زمین، بی گمان ایران تنها کشوری بود که در نظام تعلیم و تربیت خود بیش تری الویت را به ورزش و تربیت بدنی داده بود، چه در حالی که چینیان به امر ورزش و تربیت بدنی توجه چندانی نداشتند و هندوان نیز پرورش تن و فعالیت های بدنی را گاه مذموم هم می دانستند، ایرانیان به اهمیت و ارزش توانایی و سلامتی بدن به عنوان وسیله بسیار مهمی برای فراهم آوردن ارتشی سلحشور و پیروزمند، پی برده بودند.
هرودوت ، مورخ مشهور یونانی می نویسد: ▪ ایرانیان از پنج سالگی تا بیست سالگی سه چیز را می آموختند: سواری تیر و کمان راستگویی.
جوانان تمرینات روزانه را از طلوع آفتاب با دویدن و پرتاب سنگ و پرتاب نیزه آغاز می کردند، و از جمله تمرینات معمولشان، ساختن با جیره اندک و تحمل گرمای بسیار و پیاده روی های طولانی و عبور از رودخانه، بدون تر شدن سلاح ها و خواب در هوای آزاد بود.
سواری و شکار نیز دو فعالیت معمول و رایج بود و جستن بر روی اسب و فرو پریدن از روی آن در حال دویدن و به طور کلی سرعت و چالاکی، از ویژگی های سوارکاران سوار نظام ایران بود.
به خصوص در باره دوران پارت ها یا اشکانیان و پیدایش کلمه پهلوان باید گفت: شرح فتوحات این قوم آریایی و حکومت پانصد ساله آن ها پر از دلاوری ها و کوشش های این مردم است.
کلمه پهلوان و پهلوانی، ریشه پارتی است که هر فرد زورمند را منتسب به پارت یا پرتو و پهلو دانسته اند.
اینان مردمی جنگجو و شکارچی بودند.
هنستین ، مورخ یونانی می نویسد: پارت ها جنگ و شکار را دوست داشتند.
این قوم از دوران طفولیت تا به هنگام کهولت همیشه با ورزش و تمرینات سخت جنگی و شکار بار آمده بودند.
روانشناسی ورزش روانشناسی ورزشی شاخهای از روانشناسی و علوم ورزشی است که در ارتباط تنگاتنگ با سایر علوم مرتبط در جهت دستیابی به سلامت و حفظ آن و نیز ارتقاء سطح عملکرد ورزشکاران در تمرینات و رقابت های حرفه ای، فعالیت مینماید، روانشناسی ورزشی، خصوصا در سطوح قهرمانی و رقابتهای بین المللی، از اهمیت انکار ناپذیری در کمک به تنظیم و جهتگیری انرژی ورزشکار، برخوردار بوده و بسیاری از ورزشکاران در سطوح جهانی با استفاده از تکنیکها و مهارتهای این رشته و نیز بهرهگیری از مشاورهها و راهنماییهای روانشناس ورزش، تمامی انرژی جسمانی و روانی خود را به منظور ارائه بهترین عملکرد خود در رقابتها به کار میگیرد.
ورزش همگانی ورزش همگانی در جستجوی راههایی برای تشویق طراحی و ایجاد امکانات ورزشی در کشور است.
تحرک عمومی مردم در زمینه های مختلف ورزشی به رشد سلامتی جسمی و روحی نیز کمک خواهد کرد.
تعریف ورزش همگانی در مقابل ورزشهای مدرن که در بازیهای المپیک و جهانی انجام می شود، چیزی جز فراهم نمودن امکانات اولیه و ابتدایی برای مردم عامی نیست.
راه رفتن در یک فضای مناسب، دویدن در یک مکان هموار و حتی نرمش کردن در فضای خانه و پارکها می تواند در این تعریف بگنجد.
ورزش همگانی را ابتدا از ورزشهای پایه آغاز می کنند و با عمومیت بخشیدن به آن و حتی تبلیغات روی آن ترغیب عمومی می کنند تا توجه عام به سمت ورزش معطوف شود.
بحث امروز را به ورزش و ورزش همگانی اختصاص دادیم تا به تفاوت های آن با ورزش حرفه ای پی ببریم.ورزش همگانی، یک جنبش، کوششی جمعی و منظم است برای تصحیح، تغییر یا توسعه کمبودهایی که در نظامهای اجتماعی وجود دارد و شهروندان به طور داوطلبانه در آن جنبش شرکت می کنند.
ورزش همگانی، وظیفه ارتقای رفاه و آسایش تمام شهروندان و همچنین تعلیم و تربیت آنها را عهده دار است.
ورزش همگانی با سیاست ورزشهای جامع ارتباط دارد، هدف ورزش همگانی کوشش برای رواج دادن ورزش بین تمام اقشار جامعه است که این کار آثار بهداشتی، اجتماعی، تعلیم و تربیتی و توسعه فرهنگی دارد.
ورزش همگانی نماد یک سیاست برای ورزش است که به فراهم کردن بهترین فرصتهای ممکن برای بیشترین تعداد مردم، تحریک شرکت کننده هایی با سطوح عملکرد مختلف _ نسبت به ورزش تأکید وافر دارد.اصطلاح ورزش همگانی یک شعار است و درصدد تشویق عموم برای اظهار کردن و شرکت در ورزش همچنین دعوت از آنان برای تلاش در جهت فراهم کردن فرصت ها برای همه مردم است.
این امور باید به شکلی تدوین و طراحی شوند تا هر شرکت کننده با بلند همتی و توانایی های خود، حق قهرمان شدن را داشته باشد.
ورزش همگانی در جستجوی راههایی برای تشویق طراحی و ایجاد امکانات ورزشی در کشور است.
امروزه نزدیک به پنجاه رشته ورزشی در جهان بخوبی شناخته شده است، این ورزشها بازیهای المپیک در سطح جهانی تا دویدنهای آرام روزانه فردی را شامل می شود.
آیا این دویدنهای آرام یا راه رفتن نوعی ورزش است؟
پیش از آنکه ورزش همگانی برای اولین بار تعریف شود مفهوم ورزش کم و بیش با ابهام همراه بود.
پیشتر، ورزش شامل فعالیت هایی بود که نوعاً طبیعت رقابتی و مسابقه ای داشتند.
به هر حال دویدن تا جایی که به ورزش دو و میدانی، فوتبال، راگبی، یا شبیه به اینها ارتباط نداشته باشد، ورزش نیست و به صورت یک تمرین بدنی باقی خواهد ماند.
به نظر می آید هر زمان ما درباره ورزش صحبت می کنیم، تنها تمرینات جسمانی در ورزشهای سازمان یافته، دارای قانون و دستور العمل را در نظر داریم که تا زمانی که آنها را رعایت کنیم می توانیم به بازی و مسابقه بپردازیم.
ورزش سازمان یافته می تواند به انواع مختلف تمرینات بدنی، حرکات و رفتار تقسیم شود.
هیچکس نیست که نتواند پایه های یک حرکت را انجام دهد.
ورزش را می توان در چهار گروه تقسیم بندی کرد: الف _ بازیها و ورزشهای رقابتی ب _ فعالیت های در فضای باز پ _ حرکات ظریف و زیبا ت _ فعالیت برای آمادگی جسمانی بدنبال این دسته بندی واژه های تربیت بدنی و تفریحات سالم رواج پیدا کرد.
در منشور اکثر کشورهای جهان آمده است که هر انسانی حق اساسی برای دسترسی به تربیت بدنی و ورزش را دارد.
چیزی که برای رشد و توسعه شخصیت او ضروری است.منشورها تصریح می کنند که آزادی برای رشد جسمانی و فرهنگی و قوای روحی از طریق تربیت بدنی و ورزش باید از دو جهت نظام آموزشی و سایر جنبه های زندگی اجتماعی تضمین گردد و هر فرد باید بر طبق سنت ملی ورزش خود، برای پرداختن به تربیت بدنی و ورزش توسعه آمادگی جسمانی در رسیدن به سطوحی در موفقیت فرصت های کافی داشته باشد که موفقیتی مبتنی بر توانایی های اوست.حقیقت و واقعیت این است که حرکت جهان ورزش، به طور مستقیم تحت تأثیر اصلی ارزش سرگرم کنندگی ورزش است.این چیزی نیست که ما می خواهیم.
ما نمی خواهیم مردم جهان تماشاچی ورزش باشند، بلکه ما می خواهیم مردم جهان همه ورزشکار باشند.
متعادل کردن ورزش در بین اقشار جامعه از وظایف مهم دولت هاست.ورزش در سالهای اخیر به نحو فزاینده ای، نهادی شده است، چرا که اکثر کشورها نظام هایی از فعالیت های ورزشی را ایجاد کرده اند که مشترکاً توسط دولت و سازمانهای داوطلب اداره می شود.
این نظام، که منبع عظیمی از کارکنان ایثارگر داوطلب را در اختیار دارد از نظر تعداد، احتمالاً بزرگترین جنبش مشارکتی است.بین ۱۵ تا ۷۰ درصد جمعیت هر کشور به طور منظم در یکی از رشته های ورزشی فعالیت دارد، شمار افراد مشارکت کننده در این امر در جهان بالغ بر یک بیلیون نفر برآورد می شود.برخی این نیروی عظیم را که در انبوهی از باشگاهها، اتحادیه ها و فدراسیونهای ورزشی در سطوح محلی، منطقه ای، ملی و بین المللی گرد آمده اند، تکیه گاهی می دانند برای دموکراسی در عمل و ارائه دهنده فرصتی به حساب می آورند برای جوانان تا معنی کثرت گرایی دمکراتیک را دریابند.
هنوز راه درازی در پیش است تا دسترسی به ورزش در عمل تبدیل به حقی همگانی شود.با این وجود امروزه ورزش به رغم اختلافات و نابرابری ها ،بیش از پیش دمکراتیک شده است.
ورزش که روزگاری فعالیتی نخبه گرایانه بود، اکنون بدل به پدیده ای توده ای شده است که، اگر در مقاصد اجتماعی صحیح از آن بهره برداری شود می تواند توسعه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی را با خود متحول کند.
ورزش سنتی و ورزش نوین بازیهای توأم با تقلید و توهم، نوید دهنده هنرهای سرگرم کننده بودند لیکن ورزش ریشه در بازیهای جسمی، به ویژه بازیهای رقابتی دارد و باید به گفته رنه ماهو دبیر کل پیشین یونسکو، آن را فعالیت آزاد و بی نظرانه مردمانی آزاد» دانست.
در غیر این صورت عنصر بازی از ورزش رخت برمی بندند.
ماهو ورزش را تجسم نوین سنت شوالیه گری دانسته و اعلام کرده است: ورزشی که شباهت به کار داشته باشد ورزش نیست.»رونق اخیر در رقابت درجه یکها، که به زیان ورزش آماتوری صورت گرفته و خود مفهومی است که از منشور المپیک ناپدید شده است، این ترس را به وجود می آورد که مبادا بعد بازی ورزش به فراموشی سپرده شود و ورزش رقابتی تبدیل به چیزی کاملا حرفه ای گردد.جنبه سرگرمی و لذت ورزش، برای ورزشکارانی که دچار قید و بندهای روشهای آموزشی جدیدند، از میان رفته و بدین ترتیب ورزش در حال تبدیل شدن به اعمال شاقه است.
برخی ورزش را مبهم، نیمی کار نیمی بازی، کار آمیخته به بازی یا بازی سخت کوشانه می دانند.
برخی دیگر ورزشها را تا آنجا بازی می دانند که به خاطر خودشان انجام گیرد.
اما این بی غرضی، در این دورانی که چهره های برجسته ورزشی از پوشش تلویزیونی وسیعی برخوردار می شوند و دستمزدهایی سخاوتمندانه می گیرند تا چه اندازه می تواند وجود داشته باشد؟ورزشها و بازیهای سنتی موضوعی دیگر است.
این ورزشها و بازیها که نمادهای پرمعنای میراث سنتی جوامع اند، بخشی از کلیتی فرهنگی هستند که خود شکلی از بیان و وسیله ای برای تنظیم و ساماندهی اند.ارزشهایی که این ورزشها و بازیها دارند و شگردها و مهارتهایی که می طلبند غالبا با ارزشها و شگردها و مهارتهای ورزشهای نوین، اگر نگوییم در تضادند دست کم باید بگوییم به کلی تفاوت دارند.
این ورزشها و بازیهای سنتی که اکثر قریب به اتفاق آنها در چهارچوبی غیررسمی و غیرنهادی صورت می گیرند، بازتاب هویتهای فرهنگی فردی و جمعی و نیز، عواملی پراهمیت در توسعه فرهنگی اند.بازیهای ملی و منطقه ای مردمی به استثنای مواردی معدوددر بسیاری از کشورها کم کم محبوبیت خود را از دست می دهند و چنین می نماید که این امر فرایندی برگشت ناپذیر است.
برخی از ناظران کار را بدانجا کشانده اند که پیش بینی می کنند فرهنگ بازی در جهان، هر چقدر هم که غنی و متنوع باشد، محکوم به نابودی است _ گیریم که برخی از صورتهای فسیل شده آن به عنوان فرهنگ توده حفظ شوند _ و جای خود را به فرهنگ ورزشی سالم سازی شده، استاندارد شده، و جهانی بسپارند که جنبه ای درخشان از زندگی نوین شمرده می شود.باری، فعالیت جسمی بدان گونه که در ورزش منعکس شده است راهی دراز باید بپیماید تا به ادعای خود تحقق بخشد و بدل به فعالیتی همگانی شود که از اعصار متمادی به نسلها منتقل شده است.
برقرار کردن سیطره ورزش، بر هر رویکرد دیگری که در سراسر جهان به فعالیت جسمی می شود، به معنای اعلام سلطه مفهومی خاص از ورزش است _ ورزش، بدان مفهومی که امروزه در جهان غرب متداول است.با این همه، بازیها و ورزشهای سنتی بخشی از میراث فرهنگی غیر مادی بشریت اند.
بدین سان، شایسته آنند که در فهرستی توصیفی، به همان گونه که کنگره بین المللی فعالیتهای جسمی، ورزش و رشد که در فوریه ۱۹۹۲ در نابئول تونس برگزار شد، به یونسکو توصیه کرده است، گنجانده شوند.
اگر قرار است برخی ورزشها به عنوان فرهنگ مردم حفظ شوند، خوب است دست کم فهرستی از آنها در دست داشته باشیم.کشورهایی که بیش از همه در معرض جذب شدن به ورزش نوین به ویژه فوتبال و تنیسهستند، ممکن است که هویت فرهنگیشان به تدریج تضعیف شود.با این همه، بسیاری از رهبران کشورهای در حال توسعه از این می ترسند که، کوششهایی که برای احیای بازیها و ورزشهای ملی یا بازگشت به فعالیتهای سنتی جسمی صورت می گیرد چه بسا سبب شود که جوانان آنها باز هم بیشتر در حاشیه قرار گیرند، چرا که این احیا و این بازگشت مانع از دستیابی آنها به ورزشهای نوین می گردد که از اقبالی جهانی برخوردارند و سرچشمه بی همانند غرور و حیثیت ملی اند.
سیاستهایی از این دست، به گفته آنان در جهت معکوس گرایش به ادغام شدن و یکپارچه شدن عمل می کند، چرا که عملکردهایی فرهنگی را تقویت می کنند که ریشه ای ژرف در خاک قبیله دارند.
جهان در حال حرکتی توقف ناپذیر به سوی پذیرش فرهنگی جهانی می نماید، که در آن ورزش، همچون خود جامعه، چه بسا آنچه را که از باب نیرومندی به دست آورده است از بابت معنوی از دست بدهد.در نهایت تجربه ورزش رقابتی قلمرویی مهم برای همگان است.
برای رشد اجتماعی الگوهای درستی، انگیزش و عزت نفس اقشار مختلف یک جامعه و صلح و مشارکت و همزیستی مردم جهان.
حتی در ورزشهای سنتی قواعد و روشهایی وجود دارد که ورزشکاران نسبت به حریف نیز احساس مسئولیت می کنند و فلسفه حیات بشری را مشترکا می آموزند.
اهمیت ورزش ورزش شامل فعالیت هر کس با یک منظور و در محیطی متفاوت با محیط روزانه برای مسابقه، لذت بردن، برای کسب برتری، برای پیشرفت مهارت یا ترکیبی از تعدادی از این هاست.
تفاوت منظور همراه با در نظر گرفتن مهارت فرد یا گروه یا دلیری علامت مشخصه ورزش است.
بنابراین پریدن از روی یک مانع در مقابل دیدگان هزاران نفر در یک میدان سرپوشیده ورزش است در حالی که پریدن از روی یک چشمه هنگام پیاده روی در روستا فقط تلاش برای خیس نشدن پای فرد است.
انواع مختلفی از ورزش وجود دارند و انسان ها قسمت مهمی از وقت، پول و دلبستگی خود را نه فقط به عنوان شرکت کننده بلکه به عنوان تماشاگر به آنها اختصاص می دهند.
ورزش امروزه در جهان بوسیله مبدل شده که انسان ها با هم متحد و آشنا کرده و بین آنها پیوند اخوت و برادری برقرار می کند و مهمترین هدف و وظیفه ورزش همین است.
ایجاد مودت و دوستی بین ورزش کاران که هرچند در میدان رقیب هم هستند اما در خارج از میدان به عنوان رفیق همدیگر می باشند.
ورزش ترکیبی از فعالیت های فیزیکی عادی و معمول و مهارت های شخصی و به عنوان تفریح و یک سری از قوانین که برای مسابقه، لذت بردن و رسیدن به برتری است.
ترکیب شخصیت هایی با مهارت های متفاوت در یک ملت، شجاعت و دلاوری آن ملت را افزایش می دهد.
فواید ورزش اکثر مردم بر این موضوع واقفند که ورزش، بخش مهمی از نحوه زندگی است.
ورزش منظم سلامت جسمی و عقلی را حفظ می کند و قادر است، خطر پیدایش بیماری های مزمن را کاهش دهد، امید به بقا را افزایش دهد و کیفیت زندگی را در طول سال های آینده بهبود بخشد.
اگر ورزش را جزیی از برنامه روزمره خود نمایید، احتمالاً در خواهید یافت که انرژی بیشتری برای انجام فعالیت های روزانه معمول، مثل خرید، کار منزل، مراقبت از کودک و باغبانی دارید.
نداشتن فعالیت بدنی عامل زمینه ساز بسیاری بیماری ها و معلولیت هاست.
این مسئله هر سال باعث ۲ میلیون مرگ در دنیا می شود، خطر بیماری های قلبی، دیابت و چاقی را دو برابر می کند، خطر ابتلا به سرطان ها به خصوص سرطان روده بزرگ رو زیاد می کند و باعث زیاد شدن فشار خون، افسردگی و اضطراب می شود در حالیکه فعالیت بدنی منظم حتی در حد متوسط، یکی از ساده ترین راه های حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری های قلبی، دیابت، چاقی و پوکی استخوان است.
فعالیت بدنی انرژی را زیاد می کند، کلسترول مضر را در بدن پایین می آورد، به کنترل فشار خون کمک می کند، و در کنار همه این ها ابتلا به سرطان ها به خصوص سرطان روده بزرگ را کم می کند.
نگاهی اجمالی به اهمیت ورزش امروزه ورزش یک از اموری است که به عناوین مختلف در جهان مطرح شده و گروه زیادی به اشکال گوناگون با آن سرو کار دارند.
برخی از مردم، ورزشکار حرفه ای اند و گروهی ورزشکار آماتور.
گروهی طرفدار و علاقه مند به ورزش و دیدن برنامه ها، مسابقات و نمایش های ورزشی بوده، و عده ای نیز از راه ورزش امور زندگی خویش را می گذرانند.
وزارتخانه ها و ادارات ورزشی فراوانی تأسیس شده و مخارج زیادی صرف ورزش، ساختن استادیوم ها، مجتمع ها و باشگاه های ورزشی و نیز وسائل و لباس های ورزشی و یا تماشای مسابقات ورزشی می شود.
بخش های قابل توجهی از برنامه های تلویزیون، رادیو، مجلات و سایر رسانه های گروهی، به ورزشی و اخبار ورزشی اختصاص دارد و خلاصه ورزش یکی از اموری است که در جهان به صورت جدّی مطرح بوده و از جهات مختلف دارای اهمیت می باشد.
حرکت و جنبش از ویژگی های حیات انسان و دارای انگیزه و ریشه ای در سرنوشت او و عاملی برای رشد و سلامت و نشاط اوست.
انسان نیازمند به حرکت و ناگزیر از حرکت است.
منع انسان از حرکت نه تنها موجب توقف رشد بلکه سبب افسردگی، بروز رفتار ناهنجار و از دست رفتن شور و نشاط زندگی وی می گردد.
نیاز انسان به حرکت و فعالیت در طول تاریخ اهمیت داشته است.
تربیت بدنی و ورزش جزء لاینفک تعلیم و تربیت هر جامعه و همراه با ارزشهای فردی و اجتماعی می باشد و وسیله ای برای رسیدن به سلامت جسمی و روحی نسل جوان ماست.
نباید چنین تصور شود که تربیت بدنی امری بی ارزش و تفننی است؛ برعکس، باید آن را جزء مهمی از زندگی به شمار آورد.
مفاهیمی مانند تندرستی، بهداشت، رشد مردمی و اجتماعی و سلامت روحی ارتباط نزدیکی با ورزش و تربیت بدنی دارد.
● اهداف عمده تربیت بدنی در تاریخ زندگی انسان عبارت است از: حفظ سلامت، تعمیم بهداشت رشد و تقویت قوای جسمی، آمادگی برای فعالیت دفاعی، کسب شادابی و نشاط و میل به موفقیت در وظایف شغلی و حرفه ای.
اهداف فوق تا به امروز با مختصر تغییری در نزد اکثریت جوامع بشری ترغیب می شود و بر حسب ضروریات بر یک یا چند هدف تأکید بیشتری به عمل می آید.
تندرستی در ورزش آموزش بهداشت، آمادگی کلی فرد یعنی بهداشت جسمانی، ذهنی، اجتماعی، هیجانی و روانی را درنظر دارد.
بهداشت دارای سه بخش آموزشی، خدماتی و بهداشت محیط زیست است.
آموزش اصول زندگی سالم از اهداف بخش آموزشی است.
آموزش بهداشت توسط مؤسسات تربیتی مراکز بهداشت عمومی و برنامه های خصوصی صورت می گیرد که تمام رده های سنی از پیش دبستانی تا سالمندان را در بر می گیرد.
برنامه های آموزشی شامل پیشگیری از بیماری ها، بهداشت روانی تغذیه، آمادگی جسمانی، کاهش اضطراب و فشار روانی و مبارزه با سوء استفاده از داروهای الکل است.
بخش خدماتی دومین بخش آموزش بهداشت است.
خدمات ارائه شده در این بخش برای توسعه و حفظ بهداشت عمومی در یک سطح رضایت بخش و قابل قبول است.
این خدمات در تمام مراکز تربیتی عرضه می شود و امروزه بخش مکول خدمات بهداشتی کارمندی است که به وسیله اتحادیه ها ارائه می شود و شامل معاینات منظم چشمی، مراقبت از فشار خون و کلسترول و معاینات دسته جمعی برای تشخیص سرطان است.
بخش بهداشت محیط زیست در وهله اول توسعه ی محیط زیست بهداشتی، سالم و امن را مورد توجه قرار می دهد.
به منظور اطمینان از آلوده نبودن محیط نبودن محیط زیست به سموم شیمیایی و مواد عفونی، استانداردهای زیست محیطی توسعه یافته اند.
پیشگیری از بیماری های قلبی، فشار خون، دیابت، پوکی استخوان، چاقی، مشکلات روحی و هم چنین تقلیل موارد حمله ی قلبی و حفظ توانایی برای زندگی مستقل در سنین پیری، از مزایای مداوم جسمانی است.
افراد غیر فعال از طول عمر کمتری نسبت به افراد فعال است.
نقش مهم و مؤثر فعالیت های بدنی در حفظ تندرستی مؤّید ارتباط ماهیت بهداشت و تربیت بدنی و ورزش است.
آمادگی جسمانی وابسته به تندرستی، با توسعه و نگهداری آن دسته از عواملی که از طریق پیشگیری و درمان بیماری ها تأمین کننده ی سلامت هستند در ارتباط است.
آمادگی وابسته به تندرستی در قابلیت عمل کرد و حفظ یک الگوی زیستی سالم مؤثر است.
بنابراین آمادگی جسمانی وابسته به تندرستی، در طول زندگی از اهمیت برخوردار است.