معرفی پدیده کاویتاسیون تاریخچه نیوتن اولین فردی بود که بطور تصادفی در سال 1754 در حین آزمایش عدسی های محدب به پدیده کاویتاسیون و تشکیل حباب در مایعات برخورد کرد ولی نتوانست علت آن را شناسایی کند.
او مشاهدات خود را چنین بیان کرده است: «در مایع بین عدسیها، حبابهایی به شکل هوا بوجود آمده و رنگهایی شبیه به هم تولید کرده که این حبابها نمیتواند از جنس هوا باشد زیرا مایع قبلاً هوا زدایی شده است.» نیوتن تشخیص داد که این عمل نتیجه بیرون آمدن هوا در اثر کاهش فشار است و حبابها دوباره نمیتواننددر مایع حل شوند و در نتیجه پدیده کاویتاسیون را باعث خواهند شد.
مهندسان کشتیسازی در قرن نوزدهم به شکل عجیبی برخورد کردند.
آن این بود که پیچهای توربینها که به آب دریا در تماس بودند بعد از مدتی باز میشدند، آنها نتوانستند هیچ دلیل قانع کنندهای برای این عمل پیدا کنند.
رینولدز در سال 1875 این مشکل را حل کرد، او یکسری آزمایشات کلاسیک روی یک مدل به طول 30 اینچ انجام داد که دارای پیچهایی به طول 2 اینچ با فنر قابل تنظیم بودند.
او دریافت که وقتی طول پیچها زیاد شود عمل باز شدن رخ نمیدهد.
او اظهار داشت که هوای وروید پشت تیغه پره باعث کاهش قرت پروانه میشود.
خودش یک مورد معروف را که شاهکاری در صنعت کشتی سازی است، طراحی کرد که سرعت آن برابر 27 کره بود.
اولین مشاهدات مکتوبی که در توربین های بخار ثبت شده توسط Parson است و در گزارشاتش چنین آورده است: «لرزش پروانه بیشتر و راندمان آن کمتر از حدی است که محاسبات نشان میدهد، از بررسی روی سطوح تیغهها معلوم شد که حبابهایی در پشت تیغه توربین آب را پاره میکند، جنس حبابها از هوا و بخار آب نیست و قسمت اعظم قدرت موتور صرف تشکیل و نگهداشتن آنها به جای راندن کشتی میشود.» Parson Barnaby و Thornycroft Barnaby مقالههایی در این زمینه نوشتهاند و پدیده مذکور را شرح دادهاند و نتیجهگیری کردهاند که وقتی فشار اطراف تیغهها از یک حد ویژهای پایینتر رود حفره ها و ابرهای حبابی در پروانهها بوجود میآید.
Thronycroft Barnaby اولین کسانی بودند که مقالات خود از لغت کاویتاسیون (cavitation) استفاده کردند.
آنها اظهار داشتهاند که وقتی فشار منفی کمتر از psi75/6 شود این اتفاق رخ میدهد.
برای آزمایش و مشاهده کاویتاسیون، تجربیات Parson و تلاشهای Turbinia آنها را به ساخت و طراحی یک ماهی تابه سربسته محتوی آب که یک گوشه آن باز بود رهنمون کرد.
این آزمایش مقدمهایی برای طراحی و ساخت اولین تونل کاویتاسیون در سال 1895 شد.
این وسیله هنوز در دپارتمان آرشیتک دریایی و کشتیسازی دانشگاه Newcastle upon Tyne وجود دارد.
این وسیله شامل مدار بسته بیضی شکلی از یک لوله مسی عمود بر سطح مقطع پروانه بود که بطور افقی به بالای عضو چرخاننده یک ماشین بخارکوچک متصل بود و سپس به یک موتور الکتریکی منتهی میشد.
عکسبرداری بر روی پنجرهای که در بالای آن یک لامپ کمانی شکل قرار گرفته بود صورت میگرفت و بدین طریق مشاهده کاویتاسیون امکانپذیر بود.
Parson در سال 1910 یک تونل کاویتاسیون بزرگ در Newcastle upon Tyne ساخت که برای تست پروانههایی به قطر 12 اینچ در یک مدار بسته با طول مسیر جریان 66 فوت، قطر لوله اصلی 36 اینچ و سطح مقطعی به عرص 25/2 فوت و عمق 5/2 فوت بکار میرفت که دارای پنجره شیشهای قابل نمایش از یک نورافکن بزرگ و سرعت عکسبرداری 30000/1 ثانیه بود.
Hutton تنها فردی است که تاریخچه دقیق و شاخههای کاویتاسیون را با چندین مرجع کمیاب از محققان مربوطه تهیه کرده است.
تعریف و اساس فرآیند کاویتاسیون به تشکیل و فعالیت حباب در مایع کاویتاسیون گویند.
وقتی مایع در فشار ثابت، به اندازه کافی گرم شود یا هنگامی که در دمای ثابت، متوسط فشار استاتیکی یا دینامیکیاش به اندازه کافی کاهش یابد، حبابهایی از بخار و یا گاز بخار تشکیل میشود بطوری که حتی با چشم هم گاهی اوقات قابل مشاهده است.
با کاهش فشار یا افزایش دما، اگر حباب تنها شامل گاز باشد ممکن است با نفوذ گازهای غیرمحلول ازمایع به حباب، منبسط شود.
ولی اگر حباب بیشتر از بخ ار پر شده باشد، اگر به اندازه کافی کاهش فشار محیط دردمای ثابت صورت بگیرد، یک انفجار تبخیری از سمت داخل حباب اتفاق میافتد که به این پدیده کاویتاسیون میگویند.
در حالی که برای حباب پر شده از بخار، بالا رفتن دما باعث رشد پیوسته آن خواهد شد که آن را جوشش مینامند.
رشد حبابها در اثر نفوذ گاز به نام Degassing معروف است.
در صورتی که این رشد اگر به علت کاهش فشار دینامیکی باشد آن را کاویتاسیون گازی مینامند.
میتوان کاویتاسیون را بر حسب رشد حباب به چهار دسته کلی زیر تقسیم کرد: 1- کاویتاسیون گازی (gaseous cavitation): حباب محتوی گاز که به دلیل افزایش دما یا کاهش فشار رشد یافته است.
2- کاویتاسیون تبخیری (vaporous cavitation): حباب پر شده از بخار که سبب رشد آن کاهش فشار است.
3- گاز زدایی (Degassing): حباب محتوی گاز که سبب رشد آن نفوذ گازهای غیرمحلول در مایع است.
4- جوشش (boiling): حباب محتوی بخار که علت رشد آن بالا رفتن دما به قدری کافی است.
اگر از دیدگاه تغییر فشار دینامیکی موضوع را بررسی کنیم آنچه که دارای اهمیت است ارتباط بالا رفتن یا پایین آمدن فشار برای رشد حباب است.
زیرا اگر رشد حباب بدلیل افزایش فشار داخل آن باشد میتوان از رشد آن جلوگیری کرده و گاز درون آن را در مایع حل و یا بخار داخل آن را کندانس کرد.
در هم شکستن (collapse)برای حباب محتوی بخار و کمی گاز بیشتر اتفاق میافتد و کمتر در حالتی که حجم گاز نسبت به بخار زیادتر باشد روی میدهد.
بطور کلی کاویتاسیون شامل تمام اتفاقاتی است ه در مسیر تشکیل حباب و انبساط آن تا در هم شکستن (collapse) حبابها روی میدهد.
در حالتی که در فرایند جوشش معمولی حبابها بطور پیوسته رشد میکنند.
شدت در هم شکستن (collapse) با رشد و بهم پیوستگی مهم است و در بالا به آن اشاره شد میتوان به صورت زیر خلاصه شود: 1- کاویتاسیون پدیدهای است مخصوص مایعات و در جامدات و گازها بوجود نمیآید.
2- کاویتاسیون نتیجه کاهش فشار در مایع است.
بنابراین به جرأت میتوان گفت که اگر قدر مطلق مینیمم فشار کنترل شود، این پدیده کنترل خواهد شد.
بدین معنی که از خواص فیزیکی و شرایط مایع میتوان یک فشار بحرانی را محاسبه کرد که اگر فشار مایع مدت زمان کافی زیر آن فشار بحرانی قرار بگیرد کاویتاسیون تولید خواهد شد در غیر این صورت هیچگاه کاویتاسیون رخ نخواهد داد.
3- کاویتاسیون با ظاهر شدن و یا ن اپدید شدن حفرهها (حبابها) در مایع مرتبط است.
اگر لغت Cavity به معنای حفره یا حباب و لغت Hole به معنی سوراخ را در دیکشنری وبستر (Webster) مقایسه کنیم به این نتیجه میرسیم که Cavity یک لغت معنیدار نسبت به Hole است و آن دلالت به یک فضای خالی فعال دارد.
در بسیاری از موارد لغت کاویتاسیون مناسب است، زیرا آن به مفهوم فعال بودن اهمیت میدهد.
به آسانی میتوان دریافت که اگر حفرهها واقعاً خالی باشند، حجم نمیتواند به عنوان یک قسمت فعال در این پیده فیزیکی نقش بازی کند.
بنابراین همه آثار قابل مشاهده کاویتاسیون باید برای رفتار مایع قابل تعقیب و جستجو باشد.
به هر حال اندازه و حجم حفره در مدت عمر آن نقش کمی را ایفا میکند مگر در زمان نزدیک به شروع و پایان سیکل حباب که پارامترهای مورد نظر نقش بسزایی را بعهده دارند، زیرا ابعاد حباب میکروسکپی و یا حتی زیر – میکروسکپی (Sub-Microscopic) است.
4- کاویتاسیون یک پیده دینامیکی است.
بنابراین به رشد و در هم شکستن (collapse) حبابها کاملاً ارتباط دارد.
برخی از موارد مهم دیگری را در ذیل یادآوری میکنیم.
الف- هیچ اشارهای به حرکت یا ساکن بودن مایع نشده است، بنابراین ممکن است این مفهوم را برساند که کاویتاسیون در هر حالتی امکان وقوع دارد.
ب- اشارهای مبنی بر محل روی دادن کاویتاسیون، مثلاً در محدوده مرزهای جامه یا خارج آن نشده است.
بنابراین به نظر میرسد که کاویتاسیون هم در داخل مایع و هم روی مرزهای جامد اتفاق بیفتد.
ج- بحث بالا مربوط به دینامیک رفتار حباب است.
بطور ضمنی بین هیدرودینامیک رفتار حباب و آثار آن مانند خوردگی کاویتاسیون تفاوت قائل شده است .
توضیحات فوق که در مورد سیکل تبخیر - در هم شکستن (collapse) است، بر مبنای تشخیص کاویتاسیون میباشد.
در بسیاری از موارد این پدیده به طور کامل با سیکل ساده دینامیک حبابهای کوچک مشخص شده است.
در مراحل پیشرفته بعد از شروع، تولید هیدرودینامیکی کاویتاسیون ممکن است خیلی پیچیدهتر از بحث بالا باشد.
تقسیمبندی کاویتاسیون کاویتاسیون بطور کلی براساس چگونگی تولید آن به چهار دسته اصلی زیر تقسیم میشود: 1- کاویتاسیون هیدرودینامیکی (HYDRODYNAMIC CAVITATION) تغییرات فشار در جریان مایع به خاطر هندسه سیستم سبب بوجود آمدن این پدیده میشود.
سیال در حال حرکت، در مسیر حرکتش بطور موضعی دارای سرعتهای متفاوت است، این تغییر سرعت عامل اصلی تغییر فشار موضعی سیال میشود.
با افزایش بیش از حد سرعت موضعی مایع، فشاار موضعی آن کمتر از مقدار بحرانی (وابسته به خواص فیزیکی سیال) میگردد.
که خود سبب بوجود آمدن حباب در مایع میشود.
این حباب به دلیلی حتی با افزایش فشار، بیشتر از مقدار فشار بحرانی از بین نمیرود.
این سیر موجب بوجود آمدن کاویتاسیون هیدرودینامیکی میشود.
مراحل این نوع کاویتاسیون به شرح زیر است: الف- مرحله نخستین (Incipient Stage): در این مرحله حبابهای قابل رویت کوچک و منطقه کاویتاسیون محداود است.
ب- مرحله توسعه یافته (Developed Stage): در اثر تغییر دادن شرایط فشار، سرعت و دما در جهت افزایش نرخ تبخیر، کاویتاسیون رشد میکند و مرحله توسعه یافته قابل تشخیص میشود.
ج- مرحله پایانی (Desinent Stage): این مرحله قبل از ناپدید شدن کاویتاسیون است.
در مرحله نهایی و مرحلهاولی کاویتاسیون نزدیک به شرایط آستانه میباشد.
شرایطی که مرز با آستانه بین نبودن و ظاهرشدن کاویتاسیون را نشان دهد همیشه قابل تشخیص نیست تا هنگام ظهور و ناپدید شدن مشاهده گردد.
a- تقسیمبندی کاویتاسیون هیدرودینامیکی کاویتاسیون هیدرودینامیکی را از نظر وضعیت قرار گرفتن حباب میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد: b- آثار کاویتاسیون هیدرودینامیکی معمولاً اثر کاویتاسیون هیدرودینامیکی در پمپها این است که نیروی اعمالی به سیال را که توسط سطح مرزی برای هدایت آن انجام میگیرد، کاهش میدهد.
انحنای زاویهای (angular deflection) جریان تولید شده توسط پره در حال چرخش در زمان گسترش کاویتاسیون کمتر از زمانی است که آن گسترش پیدا نکرده است.
در توربینهای هیدرولیک وقتی کاویتاسیون رشد مییابد، قدرت خروجی و بازده هر دو کاهش مییابد.
در صورتی که در پمپ سانتریفیوژ افت هد و کاهش بازده بوجود میآید.
کاهش توان خروجی و هد توسط کاویتاسیون، ممنتم انتقالی بین سیال و روتور را کاهش میدهد و کاهش بازده موجب افزایش اتلاف انرژی و در نتیجه افزایش دما میشود.
2- کاویتاسیون صوتی (ACOUSTIC CAVITATION) در این حالت پدیده کاویتاسیون به سبب امواج صوتی حاصل از تغییرات فشار تولید میشود.
در بعضی از محیطهای مایع تغییرات فشار حائز اهمیت نمیباشد لیکن یکسری امواج صوتی در مایع که به طرق مختلف بوجود آمده است امکان ایجاد کاویتاسیون صوتی را بوجود میآورد.
این امواج صوتی سبب افزایش و کاهش فشار میشود.
اگر دامنه تغییرات فشار در قسمت منفی سیکل فشار حاصل از امواج صوتی کمتر از فشار بحرانی سیال شود، حبابهای ریز بوجود میآیند.
اگر دامنه امواج صوتی باز هم بیشتر شود امکان دارد فشار منفی به صفر برسد و سبب رشد غیرقابل کنترل حبابها شود.
به این صورت که حبابها دائماً در مایع منبسط و منقبض میشوند و باعث افزایش بیشتر دامنه میدان صوتی میگردند.
در هر صورت در کاویتاسیون صوتی دو حالت گذرا و پایدار ممکن است رخ دهد.
حبابهای پایدار بطور منظم ارتعاش میکنند در حالی که حبابهای گذرا طول عمرشان کمتر از یک سیکل میباشد.
دو مشخصه اساسی در کاویتاسیون صوتی وجود دارد، اول اینکه بطور کلی فرآیند تغییرات شعاع حباب با فشار منبع صوت کاملاً غیرخطی است.
دوم اینکه چون حباب دارای تراکمپذیری بالایی است در هنگام انبساط، انرژی پتانسیل زیادی را میتواند در خود ذخیره و در هنگام انقباض، آن را به انرژی جنبشی تبدیل کند.
در این حالت کاویتاسیون گذرا بسیار مسئلهساز است.
زیرا زمانی که حباب انبساط پیدا کند و سپس منفجر شود به حبابهای ریزی تبدیل میگردد که هر کدام از آنها جوانهای برای حباب بعدی است.
اگر این رویه ادامه یابد، سبب میشود انرژی در حجم کمی متمرکز شود و موجب بوجود آمدن واکنش شیمیایی همراه با تولید نور گردد.
3- کاویتاسیون نوری (OPTIC CAVITATION) این نوع کاویتاسیون بوسیله گسیل نور با شدت بالا و همسو (لیزر) در مایع تولید میشود.
کاویتاسیون نوری هنگامی رخ میدهد که یک شعاع لیزری موجب متراکم شدن انرژی در مایع شود.
در این موقع در مایع شکست (Breakdown of Liquid) رخ میدهد و سبب تشکیل حباب میگردد.
که این حبابها براحتی قابل رویت هستند.
4- کاویتاسیون ذرهای (PARTICLE CAVITATION) این نوع کاویتاسیون به علت ذرات عناصر یا فوتونهای گسیل شده در مایع بوجود میآید.
اگر ذرهای با انرژی و سرعت بالا به مایع وارد شود سبب یونیزه شدن مایع میگردد.
قسمتی از انرژی یونها که تا حدود 1000 الکترون - ولت هم میرسد در حجم بسیار کوچک تولید حرارت میکند.
این حرارت سبب فوق گرم (Super Heat) شدن مایع میگردد، در نتیجه جوشش موضعی در مایع بوجود میآید که بصورت حبابهایی ریز در طول مسیر ذرهها قابل رویت است.
مرجع ]2[ عنوان کرده است که کاویتاسیون هیدرودینامیکی و صوتی از تنش مایع بوجود میآیند، در صورتی که کاویتاسیون ذرهای و نوری بوسیله ذخیره کردن موضعی انرژی، حاصل میگردد.
اثرها و اهمیت کاویتاسیون کاویتاسیون به دلیل آثاری که میتواند داشته باشد توجه بسیار زیادی را در صنعت امروز به خود اختصاص داده است.
آثاری را که کاویتاسیون میتواند به وجود بیاورد عبارتند از: 1- اثرهایی که هیدرودینامیک سیال را تغییر دهد.
2- اثرهایی که بر روی سطح مرزی سیال با دیواره جامد به وقوع میپیوندد و میتواند تولید خطر کند.
3- آثار خارجی که ممکن است به تغییرات مهم و جدی هیدرودینامیکی جریان اضافه شود و به مرزهای جامد ضرر رساند.
متأسفانه در میدان هیدرودینامیکی، تأثیرات کاویتاسیون به جز چند مورد استثنا، همگی مضر هستند.
کنترل نکردن آن میتواند خطرهای جدی و حتی نتایج جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد.
از طرف دیگر لزوم اجتناب از کاویتاسیون و یا کنترل آن محدودیتهای جدی را برای طراحی بسیاری از انواع وسایل هیدرودینامیکی تحمیل میکند.
در ماشینهای هیدرودینامیکی مانند همه توربینها از سرعت مخصوص پایین فرانسیس تا سرعت مخصوص بالایکاپلان، زمینه برای ایجاد کاویتاسیون آماده است.
پمپهای محوری (Axial) و سانتریفیوژ (Centrifugal) و حتی پمپهای رفت و برگشتی قدیمی نیز درگیر اثرهای کاویتاسیون هستند.
اگرچه کاویتاسیون ممکن است با طراحی اشتباه تشدید یابد، اما حتی در وسایلی که از بهترین طراحی نیز برخوردار هستند هنگامی که در عمل شرایط نامطلوب اعمال گردد ممکن است اتفاق بیفتد.
کاویتاسیون همچنین امکان دارد در وسایلی که انرژی مکانیکی به آنها وارد یا از آنها خارج میشود هم اتفاق بیفتد.
ولوها (Valves) و همه وسایلی که سرعت سیال عبوری در آنها تغییر میکند،م مکن است تحت تأثیر آثار کاویتاسیون قرار گیرند.
اندیکس کاویتاسیون کاویتاسیون معمولاً در یک ترکیب بحرانی از سرعت، فشار و فشار بخار جریان اتفاق میافتد.
معمولاً برای بررسی موارد فوق از پارامترهایی به نام اندیکس کاویتاسیون استفاده میشود.
از نظر ت ئوری این اندیکس با نوشتن رابطه برنولی بین یک نقطهآزاد و نقطهای که در آن ممکن است کاویتاسیون رخ دهد و جایگزین کردن فشار نقطه دوم با فشار سیار و استخراج رابطهای بدون بعد از روابط ذیل بدست میآید.
که در آن: P : فشار در نقطه مورد نظر P0 : فشار در نقطه مبنا V : سرعت جریان در نقطه مورد نظر V0 : سرعت جریان در نقطه مبنا Z : رقوم در نقطه مورد نظر Z0 : رقوم در نقطه مبنا g : شتاب جاذبه زمین : جرم مخصوص آب حال میتوان Cp را به عنوان یک پارامتر بدون بعد به نام فاکتور فشار از رابطه زیر بدست آورد.
به طوریکه: Ef : انرژی پتانسیل جریان E0 : انرژی پتانسیل درنقطه مبناء با صرفنظر کردن از شرایط ثقلی (که معمولاً یا اندک است یا برای تمامی حالات برابر) خواهیم داشت: که در آن Cpmin کمترین مقدار Cp در جریان، در نقطهای است که کاویتاسیون مورد بررسی قرار میگیرد.
با همان فرض ناچیز بودن شرایط خواهیم داشت: که در آن: PV : فشار بخار آب P0 : Pa + pg Pa : فشار اتمسفر Pg : فشار گیج شکلگیری کاویتاسیون آب به خودی خود با افزایش دما و کاهش فشار به بخار تبدیل نمیشود.
آبیکه به طور کامل تصفیه و فیلتر شده باشد میتواند بارها فشارهای منفی بسیار بزرگ را تحمل کند، بدون آنکه به بخار تبدیل شود.
کاویتاسیون و جوشیدن هر دو در نقاطی که دارای ناخالصی است و یا در کنار یک شکاف زیر در دیواره جریان، اتفاق میافتد.
مشاهده محققان نشان میدهد که قبل از دیده شدن کاویتاسیون، معمولاً یک محدوده کوچک از جریان، انبوهی از جریانهای ریز به چشم میخورند که از آنان به عنوان هسته کاویتاسیون یاد میشود.
این حبابها در ایجاد کاویتاسیون نقش مهمی را ایفا میکنند و تئوری کاویتاسیون براساس وجود این حبابها شکل میگیرد.
وقتی یک دسته از حبابهای ریز کاویتاسیون از ناحیه کم فشار به ناحیه پرفشار پائین دست که در آن شرایط کاویتاسیون حاکم نیست رانده میشوند کاهش قطری در حبابها بوجود میآید.
هنگامی که شعاع حباب به شعاع بحرانی رسید، حباب ناگهان درهم میشکند و آب اطراف آن برای پر کردن حفره حاصل به سمت آن هجوم میآورد.
در نقطه از بین رفتن این حبابها، برخورد دستههای آبی که با سرعت بسیار به سمت هم حرکت میکنند باعث یک انفجار کوچک شده و فشار درون آب را (در آن نقطه) به شدت بالا میبرد.
اگر فروپاشیدگی یک حباب در نزدیکی سطح بتن اتفاق بیافتد، انفجار نامتقارن بوده و تولید یک جت میکند.
این جت با سرعت زیاد به سطح برخورد میکند.
سرعت این جت در حدود 400 کیلومتر در ساعت تخمین زده شده است.
پس سطح بتن ضربات زیادی را از این جتهای کوچک دریافت میکند.
بدین ترتیب در اطراف یک ذره بتن ممکن است اختلاف فشار زیادی ایجاد شود که این اختلاف فشار باعث جداشدگی ذره میگردد.
نقش سطوح مختلف در کاویتاسیون نامنظمی سطوح در سازههای هیدرولیکی اساساً به دو بخش نامنظمی منفرد (موضعی) و نامنظمی با توزیع یکنواخت (گسترده) تقسیم میشود.
در هیدرولیک کاربردی برای بررسی نقش این سطوح در کاویتاسیون از دیاگرامها و رابطههایی که توسط محققان مختلف برای این سطوح ارائه شده استفاده میشود.
به طور معمول این دیاگرامها و روابط، رابطههای بین مشخصات نامنظمی مثل شکل، طول، ارتفاع و مشخصات جریان از یک طرف و ضریب کاویتاسیون بحرانی و شرایطی که کاویتاسیون در آن ایجاد میشود را از طرف دیگر بیان میکنند.
روشهای مطالعه کاویتاسیون برای مطالعه پدیده کاویتاسیون استفاده از روشهای زیر رایج میباشد: 1- استفاده از عدد کاویتاسیون 2- حل معادله رشد حباب 3- رژیم جریان عدد کاویتاسیون ماهیت چندگانه کاویتاسیون موجب شده است که یک عدد بیبعد برای آن تعریف کنیم.
این عدد شامل پارامترهای هندسی (زاویه حمله و شکل پره) و خواص فیزیکی سیال (جرم حجمی و لزجت) و خواص هیدرولیکی جریان است.
عدد کاویتاسیون بیانکننده نسبت افت انرژی به انرژی کل است و به شکل زیر تعریف میشود: در معادله فوق P0 و u0 به ترتیب فشار و سرعت مرجع، Pv فشار بخار اشباع و دانسیته سیال است.
در ماشینهای هیدرولیکی این عدد بیانکننده نسبت افت هیدرودینامیکی به هد کل است.
با توجه به اینکه این عدد تا حد زیادی تحت تأثیر دمای آب، مقدار هوای موجود در آن و حتی شتاب ثقل قرار دارد،استفاده از این روش خیلی محدود است.
چون عدد بدست آمده یکتا نیستو قابل تکرار هم نیست.
حل معادله رشد حباب با توجه به اینکه اثرات فرسایش و ارتعاش ناشی از پدیده کاویتاسیون مربوط به آخرین لحظه ترکیدن حباب است از اینرو لازم است اطلاعات مربوط به مراحل نهایی انهدام یک حباب را از معادلات رشد حباب بدست آوریم.
در این روش با استفاده از چندین فرض سادهکننده معادله رشد حباب را حل میکنیم و سپس قدرت پالس فشاری و سرعت میکروجت را به کمک آن تعیین میکنیم.
اشکال این روش آن است که معادله رشد حباب برای یک حباب مجزای کروی شکل نوشته میشود در حالی که در تخریب ناشی از پدیده کاویتاسیون، رفتار گروهی حبابها حائز اهمیت است و از طرف دیگر حبابها کروی نیستند (به ویژه حبابهایی که در نزدیک دیواره قرار دارند).
رژیم جریان بررسیهای انجام شده نشان میدهد که رشد حباب ارتباط زیادی به رژیم و نوع جریان دارد.
از این رو لازم است که عدد کاویتاسیون را به صورت پارامترهای هیدرولیکی جریان بنویسیم: در معادله فوق a و b و c عدد رینولدز است.
روش فوق نیز دارای این عیب است ه در آن پارامتر دما وجود ندارد در حالی که رشد حباب یک پدیده تغییر حالت است و از معادله واندروالس که شامل پارامتر دما است، پیروی میکند.
روشهای تشخیص کاویتاسیون هدف اصلی از مطالعه کاویتاسیون، پیشبینی نقطه شروع کاویتاسیون است.
پس از مشخص شدن این نقطه سعی میشود یک حاشیه اطمینان رعایت شود تا آسیب کمتری به ماشینها و وسایل هیدرولیکی وارد شود همانطوری که قبلاً اشاره شد کاویتاسیون باعث تغییر پارامترهای هیدرولیکی جریان میشود، در فاز سیال ناپیوستگی ایجاد میکند، راندمان ماشینهای هیدرولیکی را پایین میآورد و صدا و ارتعاش ایجاد میکند.
از تمامی این آثار میتوان برای تشخیص وقوع کاویتاسیون استفاده نمود.
روشهای تشخیص کاویتاسیون به چند دسته تقسیم میشود: 1- منحنی مشخصه 2- اکوستیک 3- توزیع فشار 4- اپتیک 5- کاهش جرم 6- لیزر منحنی مشخصه با وقوع کاویتاسیون الگوی جریان عوض میشود و مقاومت سیال افزایش مییابد.
در نتیجه راندمان ماشینهای هیدرولیکی پایین آورده شده و هد و دبی متناسب با آن کاهش مییابد.
یک روش استاندارد برای مطالعه کاویتاسیون در شکل زیر نشان داده شده است.
یک پمپ در مدار بسته کار میکند.
فشار روی مخزن توسط یک پمپ خلاء کاهش مییابد تا شرایط کاویتاسیون فراهم شود.
با رسم منحنی مشخصه پمپ در حالت کارکرد سالم و در حالت وقوع کاویتاسیون میتوان نقطه شروع کاویتاسیون را تشخیص داد.
شکل زیر نمونهای از این منحنیها را نشان میدهد.
دستگاه تست کاویتاسیون در تست کاویتاسیون باید شرایط محل نصب در محاسبه فشار حلی و نیز ضریب جاذبه و جرم حجمی دخالت داده شود.
قبل و بعد از آزمایش وسائل اندازهگیری باید کالیبره شوند.
دقت هر وسیله اندازهگیری باید معلوم باشد و در محاسبات مربوط به تخمین خطاهای اندازهگیری تأثیر داده شود.
توزیع فشار وقوع کاویتاسیون باعث میشود مشخصات هیدرولیکی جریان (از جمله فشار) تغییر کند.
با استفاده از چند ترانسدیوسر پیزوالکتریک میتوان فشار روی پرهها را در یک جریان کاویتاسیون بدست آورد و به کمک آن نقطه شروع کاویتاسیون را مشخص کرد.
کاهش جرم از آنجا که کاویتاسیون موجب فرسایش شدید سطح پروانه و پوسته (در ماشینهای هیدرولیکی) میشود، اندازهگیری میزان کاهش وزن میتواند بیانگر شدت وقوع کاویتاسیون باشند.
معمولاً نموداری که نشاندهنده کاهش وزن یک نمونه با تغییر زمان است، رسم میشود.
آکوستیک کاویتاسیون باعث تولید حباب و دوفازی شدن جریان میشود.
سرعت صوت در آب و جریان کاویتاسیون (دوفازی) تغییر میکند.
با اندازهگیری صدا و یا با استفاده از پدیده دوپلر میتوان وقوع کاویتاسیون را پیشبینی کرد.
لیزر شدت وقوع کاویتاسیون با میزان حبابهای تولید شده در جریان متناسب است و با تعیین مقدار حباب در جریان آغاز کاویتاسیون را مشخص کرد.
روشهای سنتی برای کاهش خسارات کاویتاسیون برای کاهش اثرات مخرب کاویتاسیون باید عوامل ایجاد آن را کنترل کرد و حاشیه اطمینانی را برای کارکرد سیستم در نظر گرفت.
مهمترین روشهای کاهش خسارات کاویتاسیون عبارتند از: 1- طراحی بهینه ماشینها 2- طراحی بهینه سیستمهای لولهکشی 3- کاهش اتلافات 4- کاهش مرحلهای فشار 5- استفاده از مواد مقاوم 6- تزریق هوا 7- پوششدهی سطحی 8- کنترل کاویتاسیون 9- استفاده از مواد افزودنی پلیمری طراحی بیهنه سیستمهای لولهکشی طراحی خط مکش تأثیر زیادی در توزیع ینواخت جریان در ورودی پرهها دارد.
این موضوع در پمپهایی با دو دهانه مکش اهمیت بیشتری دارد.
مثلاً اگر یک زانویی در ورودی پمپ داشته باشیم، پروفیل سرعت ناهمگن میشود.
وجود یک لوپ انبساط نامناسب میتواند باعث ایجاد جریان چرخشی در ورودی پمپ بشود (شکل الف).
لوپ انبساط باید سیال را در یک جهت دوران دهد (شکل ب).
حلقههای انبساط در لولهکشی کاهش اتلافات کاویتاسیون به علت افت فشار و رسیدن فشار به Pv اتفاق میافتد.
از اینرو برای اجتناب ازکاویتاسیون لازم است که میزان افت فشار در سیستم را کاهش دهیم.
به طور کلی سه نوع اتلاف فشار در یک سیستم قابل تشخیص است.
1- اتلاف اصطکاکی 2- اتلاف شتابی 3- اتلاف شوک ورودی دو نوع اول متناسب با مربع سرعت سیال میباشد.
و نوع سوم متناسب با مربع سرعت نسبی سیال است.
در پمپهای کوچک اتلاف اصطکاکی مهمتر است ولی در پمپهای بزرگ (سرعت بیشتر از 50 متر بر ثانیه) اتلاف شتاب از اهمیت بیشتری برخوردار است.
کاهش مرحلهای فشار به طور کلی در هر سیستمی باید تا آنجا که ممکن است از تغییر ناگهانی فشار جلوگیری کرد.
به عنوان مثال در شیرهایی که افت فشار زیادی ایجاد میکنند، کاویتاسیون اتفاق میافتد، برای برطرف کردن این مشکل میتوان با نصب یک ارفیس در جلوی شیر فشار آنرا به صورت پلهای کم کرد تا از وقوع کاویتاسیون جلوگیری شود.
استفاده از مواد مقاوم برای آنکه فرسایش کم شود در ساخت ماشینهای هیدرولیکی باید از مواد مقاوم در مقابل خستگی استفاده کرد.
میزان فرسایش با عدد سختی برینل رابطه دارد.
فرسایش کاویتاسیون به مقدار مواد زبره موجود در آب نیز بستگی دارد.
به ذرات ریز جامد معلق در سیال که در اثر فرسایش سطح به وجود آمده مواد زبره گفته میشود.
افزایش مقاومت خستگی با افزایش صافی سطح و بالا بردن سختی آن (عملیات حرارتی) امکانپذیر است.
تزریق هوا با تزریق مقداری هوا میتوان اثر موج شوکی را کاهش داد.
به عنوان نمونه در شکل زیر اثر تزریق هوا بر کالیبراسیون در جریان نشان داده شده است.
همچنانکه در شکل میتوان مشاهده کرد در ناحیه 1 تزریق هوا باعث تقویت هستههای حباب میشود و در ناحیه 2 تأثیری دارد.
در ناحیه 3 و 4 تزریق هوا مفید است.
این نمودار براساس آزمایش تجربی و اندازهگیری زمان لازم برای از بین رفتن یک لایه به رنگ از روی یک پره یک ماشین هیدرولیکی در شرایط کاویتاسیون توسط Minasyan (1990) بدست آمده است.
تأثیر هوا بر کاهش تخریب کاویتاسیون پوششدهی سطح روکشهای فلزی یا غیرفلزی (پلیمری) که دارای قابلیت انعطافپذیری هستند، انرژی دریافتی ناشی از ترکیدن حبابها را جذب میکنند و به محیط پس میدهند.
این پوششها به وسیله اسپری کردن روی سطوح ایجاد میشوند.
برخی از این مواد عبارتند از پلیآمید، استول، اپوکسی رزین، نایلون، رزین سیلیکون.
کنترل کاویتاسیون میتوان حبابها را در محلولهای دلخواه جایی که دارای انرژی کمتر هستند ترکاند.
این کار به وسیله نصب یک پره اولیه ارزان قیمت و قابل تعویض در جلوی پمپهای محوری انجام میشود.
استفاده از مواد افزودنی پلیمری اضافه کردن کمی ماده پلیمری به سیال باعث کاهش خسارات کاویتاسیون میشود.
عوامل مؤثر در خسارت ناشی از کاویتاسیون بر روی یک سطح هنگامی که جریان با سرعت بالا از روی یک سطح عبور میکند، سطح مزبور قابلیت آسیبدیدگی توسط کاویتاسیون را دارد.
عوامل تعیین کننده آسیبدیدگی سطح عبارتند از: - علت ایجاد کاویتاسیون - موقعیت آسیب - شدت کاویتاسیون - مقدار سرعت جریان - مقدار هوای موجود در آب - مقاومت سطح در مقابل آسیب - مدت زمانی که سطح در معرض آسیب قرار دارد.
علت ایجاد کاویتاسیون همانطور که قبلاً نشان داده شد، کاویتاسیون هنگامی اتفاق میافتد که فشار موضعی جریان کمتری از فشار بخار آب شود.
برای مثال، در پدیده چکش آبی هنگام حرکت موج به سمت پایین دست و در زمانی ه فشار پیزومتر به پایینتر از فشار اتمسفر میرسد، این اتفاق میتواند رخ دهد.
با این حال منشاء کاویتاسیون در سازههای هیدرولیکی بیشتر ناصافی سطح میباشد.
جریانهای برشی نیز باعث ایجاد کاویتاسیون میگردند.
جت مستغرق مثالی از یک جریان میباشد برش، بین جت با سرعت بالا و جریان نسبتاً آرام اطراف جت اتفاق میافتد.
جریان برشی در نزدیکی سطح جریان، در هنگام عبور مایع نیز اتفاق میافتد.
در حال حاضر محققین در حال مطالعه خصوصیات کاویتاسیون در جریانهای برشی پس از یک لایه مرزی میباشند.
موقعیت آسیب کاویتاسیون همواره در پایین دست عامل ایجادکننده آن حادث میشود.
استین برینگ نشان داد که برای یک استوانه که انتهای آن در مقابل جریان قرار دارد، خسارت هنگامی شروع میشود که طول ابر کاویتاسیون مساوی قطر سیلندر گردد.
او همچنین دریافت که طول ابر کاویتاسیون، Lk، از رابطه زیر محاسبه میگردد: که در رابطه مذکور: H : مشخصات ابعاد مانند ارتفاع پله، شعاع سیلندر و غیره Lk : طول ابر کاویتاسیون جریان : شاخص کاویتاسیون جریان : شاخص کاویتاسیون در زمان شروع آسیب ، هنگامی که است، برابر با شاخص کاویتاسیون میگردد.
استین برینگ همچنین نشان داد که حداکثر خسارت در نزدیکی انتهای ابر کاویتاسیون اتفاق میافتد.
آزمایشات او با مشاهدات خسارت ناشی از کاویتاسیون در تونل سرریز سد گلن کانیون نسبتاً انطباق داشت.
پس از حدود 20 روز کارکرد با دبی 205 مترمکعب در ثانیه خساراتی در تونل سر ریز سمت چپ در پایین دست قطعات خرد شده رسوبات کلیستی مشاهده گردید.
پس از سه روز کارکرد سرریز با دبی 425 مترمکعب در ثانیه خساراتی در پایین دست آسیبدیدگی اولیه مشاهده شد.
معادله قبل میتواند برای برآورد فاصله سطحی که حداکثر آسیبدیدگی را دارد،بکار گرفته شود.
محاسبات نشام میدهد که فاصله از محل حداکثر خسارت با افزایش دبی و ارتفاع زیریهای سطح افزایش مییابد.
همچنین در سرریز خساراتی مشاهده میشد، اما دو ناحیه متمایز از لحاظ خسارت افزایش نیافته بودند.
معادله استین برینگ بین دو ناحیه خسارت دیده تمایز قائل میشود.
اگرچه تغییرات خیلی کوچک هستند،اما نسبت به میزان خسارت نمیتوان بطور کامل آنها را از هم جدا نمود.
این دو مشاهده در مورد شکل آسیب و زیان ناشی از کاویتاسیون فرضیه وسیعی را زیر سؤال میبرد.
این فرضیه بیان میکند که شکل آسیبدیدگی ناشی از کاویتاسیون مانند یک درخت کریسمس میباشد.
این بدان معناست که وقتی یک ناحیه دچار آسیبدیدگی شد، همین ناحیه سبب افزایش کاویتاسیون و ایجاد ناحیههای کاویتاسیون بعدی در پایین دست خواهد شد.
از آنجا که ناحیه آسیب دیده از ناصافیهایی که سبب آن بوده است بزرگتر میباشد، بنابراین فرآیند در جهت بزرگ و بزرگتر نمودن ناحیه آسیب دیده عمل خواهد کرد.
بهترین برآورد از الگوهای خسارات مشاهده شده و استفاده از معامله فوق نشان داد که الگوی درخت کریسمس در خسارات مشاهده شده در تونل سرریز سد گلن کانیون فقط مربوط به تغییرات دبی میباشد.
حالت خسارت با الگوی درخت کریسمس تنها زمانی توسعه مییابد، که عمق خسارت حاصل کاویتاسیون نسبت به عمق جریان افزایش یابد.
بدون تردید مکانیزم ایجاد خسارت بیشتر از فرسایش ناشی از جریان جت بر روی یک سطح ناصاف میباشد تا از کاویتاسیون.
فرسایش سطح در اثر یک جت با سرعت بالا بدون حضور پدیده کاویتاسیون، بطور سیستماتیک مورد مطالعه قرارنگرفته است.
شدت کاویتاسیون معرفی یک عدد برای نشان دادن شدت کاویتاسیون کار بسیار مشکلی میباشد.
استین برینگ مشاهده نمود که با کاهش مقدار شاخص کاویتاسیون نسبت به شاخص کاویتاسیون اولیه، ، شدت خسارت به آرامی افزایش مییابد، که این موضوع در شکل 2-18 نشان داده شده است.
اگر شاخص کاویتاسیون متعاقباً بیشتر کاهش پیدا کند، به ناحیهای میرسد که در آن روند آسیب با شاخص کاویتاسیون نسبت عکس پیدا خواهد نمود.
کاهش بیشتر در شاخص کاویتاسیون، در نقطهای عاید میگردد که میزان آسیب دارای حداکثر مقدار میباشد.
با کاهش بیشتر شاخص کاویتاسیون میزان آسیب نیز کاهش مییابد.
از این موضوع میتوان دریافت که شدت کاویتاسیون هنگامی که شاخص کاویتاسیون کمتر از شاخص اولیه میگردد، ابتدا افزایش و سپس کاهش مییابد.
طیف صدا نیز دارای رفتار مشابهی میباشد.