مقدمه: از شرکت قند اصفهان اطلاعات دقیقی راجع به تاریخچه ی این شرکت در دسترس نبوده است.
اما این شرکت جزء شرکتهای سهامی بوده است و در تمام سال های 81 و 82 و 83 مالیات داشته و هیچ گاه معاف از مالیات نبوده است و شرکت قند بیستون که در تهران - منطقه 3- شریعتی - بالاتر از تقاطع میرداماد - ک بهشت یک – پ واقع است فعالیت شغلی اش حول محور غذایی : قند و شکر – تولید می باشد این شرکت هم جزء شرکت سهامی می باشد و این شرکت هم در تمامی سال ها اعم از سال 81 و 82 و 83 هیچ گاه از فعالیت مالیاتی برخوردار نبوده است و در تمام سال ها مالیات پرداخت کرده است.
شرکت قند پارس هم که جزء شرکت های سهامی می باشد با مدیریت آقای نجاران به فعالیت مشغول است این شرکت در تهران منطقه 6 – مطهری ( تخت طاووس ) – خ کوه نور – خ یکم – پ 28 مشغول به کار می باشد.
این شرکت در تمامی سال های 81 و 82 و 83 از معافیت مالیاتی برخوردار بوده است.
گزارش از قند اصفهان ( تحلیل کارشناس بورس) : در فهرست سهامداران عمده این شرکت نام صبا تامین دیده می شود که تقریباً نکته منفی برای این سهم محسوب می شود .
چون حرکتهای صبا تامین بر روی سهام پرتفوی خود گاهی با یکسال تاخیر انجام می شود و غالباً باقی سال سهم درصف فروش به سر می برد از نکات مثبت این سهم حضور بنیاد جانبازان در جمع سهامداران عمده این شرکت می باشد که به خودی خود شرکت را بارانت فروش محصولات با دغدغه کمتر به زیر مجموعه های بنیاد روبرو ساخته است این شرکت با ظرفیت جذب 4000 تنی چغندر و تبدیل آن به قند و شکر سببب شد که از این لحاظ رتبه برتر در کشور را ؟؟؟؟؟؟؟
در سال مالی 29/12/85 مقدار 420 هزار تن چغندرخریداری و تعدیل نمود که باز هم در کشور حائز رتبه برتر جذب چغندرقند شد.
این سهم بابت هر سهم بیش از 100 تومان سود انباشته دارد.
این شرکت هم اکنون با مشکل عدم فروش محصول شکر خود تا پایان سال مالی مذکور روبرو بوده است و لیکن سود 310 تومانی خود را به وسیله فروش محصول قند تولیدی و همچنین فروش ساختمان از دارایی های ثابت خود و نیز تصفیه شکر خام کارمزدی محقق کرده است.
این شرکت تا کنون با کمبود شدید نقدینگی روبرو بود به طوری که تا کنون سود سهاداران سال مالی 29/12/84 خود را پرداخت نکرده است که خوشبختانه اخیراً با تسویه حساب برخی از طلبهای خود نقدینگی در شرکت ایجاد شده است.
از نکات بسیار مبهم این سهم به مانند سهام دیگر این صنعت مشخص نبودن آینده آن به جهت نامشخص بودن سیاستهای دولت در قبال این صنعت است که سرمایه گذاری و مجمع رفتن با این سهم را کمی دچار ابهام می نماید .
گزارش از شرکت قند بیستون تغییر نرخ فروش محصولات و افزایش میزان تصفیه شکر خام موجب شد شرکت قند بیستون درآمد هر سهم را به مبلغ 192 ریال محقق کند به گزارش خبرنگار ما، شرکت قند بیستون پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به 31 شهریور 85 را در تاریخ 11/ مهر / 84 مبلغ 18 ریال، در تاریخ های 25 / بهمن / 84 و 27 اردیبهشت 85 مبلغ 71 ریال، در تاریخ های شش خرداد، یک تیر و 28 مرداد 85 مبلغ 221 ریال، در تاریخ های 19 شهریور و 15 مهر امسال ( به بازار منعکس کنند) مبلغ 399 ریال اعلام کرده بود که با توجه به تغییر نرخ و فروش محصولات به دنبال اعلام نرخ فروش محصولات تولیدی از سوی شورای اقتصاد و افزایش میزان تصفیه شکر خام، منظور کردن سود حاصل از سرمایه گذاری در سهام شرکت قند لرستان بعد از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه شرکت مذکور، شرکت درآمد هر سهم را در پایان سال مالی مبلغ 192 ریال محقق کرد طبق اعلامیه سازمان بورس، هیات مدیره شرکت در نظر دارد، مطابق ماده 90 اصلاحیه قانون تجارت معادل 10 درصد از سود سالانه را جهت تقسیم به مجمع عمومی عادی سالانه پیشنهاد کند.
شرکت قند بیستون درآمد هر سهم سال مالی منتهی به 31 شهریور 86 را با سرمایه 30 میلیارد ریال مبلغ 536 ریال پیش بینی کرد شرکت اعلام کرده است.
پیش بینی عملکرد سال مالی 84 در مقایسه با عملکرد سال مالی قبل نشان دهنده افزایش 44 درصدی فروش، افزایش 39 درصدی بهای تمام شده کالای فروش رفته، افزایش 326 درصدی سود عملیاتی و افزایش 179 درصدی سود پس از کسر مالیات است.
شرکت دلایل تغییرات را عمدتاً پیش بینی افزایش مقدار و نرخ فروش محصولات تولیدی، افزایش جذب چغندرقند و افزایش درآمد حاصل از سرمایه گذاری سال مالی 86 به مبلغ 9 میلیارد و 235 میلیون ریال معادل 57 درصد از کل سود خالص شرکت و به ازای هر سهم مبلغ 307 ریال عمدتاً شامل سود سهام شرکت قند لرستان به مبلغ هفت میلیارد و 18 میلیون ریال و سود حاصل از سرمایه گذاری در بانک ها به مبلغ یک میلیارد و 564 میلیون ریال است.
شایان ذکر است از کل مقدار برآوردی فروش قند و شکر برای سال مالی 86 به میزان 26 هزار و یکصد تن پیش بینی شده است که حدود سه هزار و یکصد تن قند تولیدی به بخش دولتی و مابقی فروش جهت سایر مصرف کنندگان تعلق گیرد.
هدف از انجام تجزیه و تحلیل صورت های مالی : تجزیه و تحلیل صورتهای مالی که براساس صورت سود و زیان و ترازنامه صورت می گیرد باعث می شود مدیران شرکتها، صاحبان سرمایه بستانکاران و سرمایه گذاران بتوانند از وضع مالی حال و آینده شرکتهای سهامی مورد نظر خود آگاه شوند و درباره آن قضاوت کنند در سایه همین تجزیه و تحلیل صورتهای مالی است که عده ای به عملکردهای آینده ی برخی شرکتهای سهام دل می بندند.
تجزیه وتحلیل افقی شرکتها براساس صورت سود و زیان تهیه می شود صورت سود و زیان وسیله ای است برای تعیین صورت سوددهی شرکت در یک دوره ی زمانی که براساس سال تقویمی تهیه شده است فعالیتهای شرکت باعث ایجاد جریانی از درآمدها ( فروش )، هزینه ها و سود و زیانهای یک دوره ی زمانی است و همین جریانها است که در صورتهای سود و زیان گزارش می شود در واقع هدف ما از انجام این پروژه بررسی وضعیت های حاصل از فعالیتهای شرکتهای قند بیستون و قند اصفهان و قند پارس می باشد در تجزیه و تحلیل عودی که براساس ترازنامه تهیه می شود وضع مالی شرکت در یک مقطع زمانی مشخص را مشخص می کند.
اطلاعات موجود در ترازنامه جوابگوی نیازهای اطلاعاتی تحلیلگران نیست پس با انجام محاسبات انواع نسبت ( نقدینگی، اهرمی، نسبت های سودآوری ) و انجام تجزیه و تحلیل افقی و عمودی می توان اطلاعاتی را درباره ی فعالیت مالی و وضعیت نقدینگی شرکتها و عکس العمل آنها در مقابل هر عمل را مورد بررسی قرار داد واز نتایج عملکرد شرکت مطلع شد تجزیه وتحلیل افقی شرکتها براساس صورت سود و زیان تهیه می شود صورت سود و زیان وسیله ای است برای تعیین صورت سوددهی شرکت در یک دوره ی زمانی که براساس سال تقویمی تهیه شده است فعالیتهای شرکت باعث ایجاد جریانی از درآمدها ( فروش )، هزینه ها و سود و زیانهای یک دوره ی زمانی است و همین جریانها است که در صورتهای سود و زیان گزارش می شود در واقع هدف ما از انجام این پروژه بررسی وضعیت های حاصل از فعالیتهای شرکتهای قند بیستون و قند اصفهان و قند پارس می باشد در تجزیه و تحلیل عودی که براساس ترازنامه تهیه می شود وضع مالی شرکت در یک مقطع زمانی مشخص را مشخص می کند.
اطلاعات موجود در ترازنامه جوابگوی نیازهای اطلاعاتی تحلیلگران نیست پس با انجام محاسبات انواع نسبت ( نقدینگی، اهرمی، نسبت های سودآوری ) و انجام تجزیه و تحلیل افقی و عمودی می توان اطلاعاتی را درباره ی فعالیت مالی و وضعیت نقدینگی شرکتها و عکس العمل آنها در مقابل هر عمل را مورد بررسی قرار داد واز نتایج عملکرد شرکت مطلع شد .
تفسیر نسبت جاری شرکت قند اصفهان به دلیل اینکه در سال 81 نسبت آن افزایش قابل ملاحظه ای داشته است باعث شده که میانگین آن شرکت افزایش داشته باشد و شرکت قند بیستون به دلیل پایین بودن نسبت آن در سال 81 نسبت به 2 سال دیگرباعث شده که میانگین آن نسبت به شرکت قند اصفهان به دلیل بالا بودن نسبت جاری نسبت به دیگر شرکتها، این شرکت در پرداخت بدهی خود کمتر دچار مشکل می شود.
شرکت قند اصفهان دارایی جاری او افزایش داشته و بدهی جاری او به طور متناسب در حال افزایش بوده است و راحت تر بدهی خود را بازپرداخت می کند چون میانگین شرکت قند اصفهان از دو شرکت دیگر بیشتر است و قدرت نقدینگی آن خوب است.
شرکت قند اصفهان وضعیت متعادلی دارد و دو شرکت دیگر وضعیت مطلوبی ندارد اما جهت مقایسه شرکت قند بیستون وضعیت بهتری نسبت به قند پارس دارد .
تفسیر نسبت آنی در نسبت های آنی با توجه به اینکه موجودی کالا نقدینگی کمتری دارد آن را حذف می کنیم و نسبت آنی که بیان کننده توان پرداخت بدهی های شرکت می باشد در این شرکت به این صورت مورد بررسی قرار می گیرد شرکت قند اصفهان در سال 82 و 81 چون داراییهای آن بیشتر از بدهی های آن می باشد پس در سال 82 و 81 شرکت قند اصفهان وضعیت خوبی برای پرداخت بدهی های خود در مقایسه با سال 83 دارا می باشد ولی هنوز نقدینگی کافی برای پرداخت بدهی های خود ندارد چون باید نسبت آنی این شرکت (1) و یا بالاتر از آن باشد ولی یک نقدینگی متوسط برای پرداخت بدهی ها را دارد.
در شرکت قند بیستون در هر 3 سال ( 83 و 82 و 81) بدهی بیشتر از دارایی ها می باشد پس نمی تواند وضعیت خوبی برای پرداخت بدهی های خود داشته باشد به هر حال در شرکت قند بیستون در سال 82 نسبت به سال 81 و 83 نسبت آنی آن بیشتر است.
پس در سال 82 امید به پرداخت بدهی ها به نسبت دیگر سال ها بهتر می باشد.
در شرکت قند پارس در سال 81 و 83 نسبت بدهی ها به نسبت دارایی ها بیشتر است پس در این سال ها نقدینگی برای پرداخت بدهی ها مطلوب نیست ولی در سال 82 چون دارائی ها بیشتر از بدهی ها می باشد نقدینگی مطلوب تر می باشد.
در پایان در مقایسه نسبت آنی شرکت نتیجه می گیریم در شرکت قند اصفهان به لحاظ اینکه دارایی ها بیشتر از بدهی ها می باشد وضعیت بهتری برای پرداخت بدهی ها را دارا می باشد و نسبت به دو شرکت دیگر از بیشترین نسبت آنی برخوردار است.
تفسیر نسبت گردش موجودی کالا با استفاده از این نسبت می توان تعداد دفعاتی که شرکت در سال موجودی کالای خود را می فروشد و یا میزان کارایی مدیریت شرکت را نشان می دهد بر این اساس شرکت قند اصفهان در سال 81 با توجه به بالا بودن نسبت آن به نسبت سال 82 و 83 بیانگر این است که این شرکت تعداد دفعاتی که موجودی کالای خود را می فروشد به نسبت 2 سال دیگر بیشتر باشد همچنین در سال 81 در شرکت قند اصفهان کارایی مدیریت هم بالاتر است که البته این افزایش هم می تواند معایبی من الجمله : افزایش هزینه انبارداری و نگهداری کالا و یا افزایش ریسک ناباب شدن را داشته باشد کمبود گردش موجودی کالا هم می تواند معایبی داشته باشد مثل از دست دادن مشتریان به دلیل فقدان پس باید این نسبت را درحالت تعادل قرار داد که با در نظر گرفتن میانگین موجودی کالا تقریباً می توان این نسبت را در حالت تعادل قرار داد در شرکت قند بیستون نسبت سال 82 به نسبت سال 81 و 83 بیشتر است پس کارایی مدیران و گردش موجودی کالا در سال 82 به نسبت 81 و 83 بیشتر است در شرکت قند پارس نسبت سال 81 به نسبت سال 82 و 83 بیشتر است .پس بیانگر کارایی و گردش موجودی کالا در سال 81 می باشد از مقایسه ی، میانگین این سه شرکت نتیجه می گریم شرکت قند اصفهان از نسبت بالاتری برخوردار است پس هم کارایی و هم گردش موجودی کالا در این شرکت به ترتیب نسبت به شرکت قند پارس و قند بیستون بیشتر است که باید معایب افزایش گردش موجودی کالا را هم در نظر گرفت با محاسبه ی میانگین موجودی کالاها در شرکت قند اصفهان می بینیم که در سال 81 موجودی کالا تا سال 83 افزایش می یابد و افزایش نسبت گردش موجودی کالا در شرکت قند اصفهان به دلیل افزایش موجودی کالا از سال 81 تا سال 83 می باشد .
تفسیر نسبت دوره ی گردش موجودی کالا این نسبت بر حسب روز ( 365) محاسبه شده و بیانگر گردش موجودی کالا در 365 روز می باشد در شرکت قند اصفهان این نسبت در سال 83 به ترتیب، به نسبت سال 82 و 81 در سطح بالاتری قرار دارد و این به خاطر این است که نسبت گردش موجودی آن که در مخرج قرار دارد به نسبت دو شرکت دیگر در سطح معتدل تری قرار دارد یعنی کمتر احتمال افزایش هزینه انبارداری نگهداری و افزایش ریسک ناباب شدن وجود دارد که شرکت قند بیستون این نسبت در سال 81 به ترتیب به نسبت سال 82 و 83 در سطح بالاتری قرار دارد و این افزایش بخاطر این است که گردش موجودی کالا کسر در مخرج قرار دارد به نسبت سال 82 و 83 در وضعیت مطلوب قرار دارد و احتمال معایب افزایش گردش موجودی کالا در سطح حداقل قرار می گیرد در شرکت قند پارس این نسبت در سال 82 به نسبت سال 81 و 83 در سطح بالاتری قرار دارد و این افزایش به خاطر معقول بودن میزان گردش موجودی کالا در سال 82 می باشد.
از مقایسه ی میانگین نسبت دورهای گردش موجودی، کالای این شرکت نتیجه می گیریم میانگین قند بیستون نسبت به دو شرکت دیگر افزایش یافته زیرا در این شرکت از سال 81 تا سال 83 موجودی کالا با یک روند معتدل تری نسبت به دو شرکت دیگر افزایش یافته یعنی نه آنقدر افزایش یافته که باعث بروز مشکلاتی از قبیل افزایش هزینه انبارداری و نگهداری کالا و افزایش ریسک ناباب شدن بشود و نه آنقدر کاهش یافته که باعث بروز مشکلاتی از قبیل از دست دادن مشتری به خاطر فقدان موجودی کالا شود.
تفسیر نسبت گردش دارایی : با بررسی این نسبت می توان رابطه بین ارزش داراییها و حجم فعالیت را در یک سال شرکت مقایسه کرد بر این اساس تحلیل نسبت این شرکتها به این صورت می باشد : در شرکت قند اصفهان این نسبت در سال 81 به نسبت سال 82 و 83 افزایش یافته و این می تواند به خاطر این باشد که داراییها با یک روند طبیعی افزایش یافته پس در نتیجه فعالیت شرکت در سال 81 نسبت به 2 سال دیگر بیشتر است.
در شرکت قند بیستون این نسبت در سال 82 به نسبت سال 81 و 82 در سطح بالاتری قرار دارد چون داراییها نسبت به سال 81 افزایش یافته پس فعالیت این شرکت در سال 82 بیشتر از سال 81 و 83 می باشد در این شرکت در سال 83 داراییها به مقدار کمی کاهش یافته که این می تواند بیانگر یک اخطار باشد زیرا در صورت کاهش داراییها، حجم فعالیت هم کاهش پیدا می کند.
در شرکت قند پارس، از سال 81 تا سال 83 داراییها افزایش پیدا کرده پس احتمال اخطار کاهش داراییها در این 3 سال صفر است.
نسبت گردش داراییها در یان شرکت در سال 81 به نسبت 2 سال دیگر بیشتر است پس فعالیت این شرکت در سال 81 افزایش می یابد .
پس از بررسی میانگین نسبت گردش داراییها در این سه شرکت نتیجه می گیریم شرکت قند اصفهان از نسبت نگردش دارایی بالاتری نسبت به شرکت قند پارس و بیستون برخوردار است و این بیانگر افزایش فعالیت این شرکت می باشد و به خاطر اینکه دارایی ها به صورت روند طبیعی رشد کرده و احتمال اخطار کاهش داراییها در این شرکت صفر می باشد.
تفسیر نسبت دورهای وصول مطالبات با محاسبه ی این نسبت می توان تعداد روزهایی که طول می کشد تا شرکت مطالبات خود را وصول کند را مشخص می کنیم.
درشرکت قند اصفهان در سال 83 بیشترین نسبت را داریم یعنی زمان بیشتری برای وصول مطالبات مورد نیاز است در حالی که در سال 82 و 81 زمان کمتری نیاز داریم پس در سال 83 شرکت قند اصفهان دارای ضعف فعالیت می باشد در شرکت قند بیستون در سال 83 زمان بیشتری برای وصول مطالبات مورد نیاز است که این هم ضعف فعالیت این شرکت را در مقایسه با سال 82 و 81 بیان می دارد.
در شرکت قند پارس در سال 83 زمان بیشتری برای وصول مطالبات مورد نیاز است که این هم بیانگر ضعف فعالیت شرکت قند پارس در سال 83 نسبت به سال 82 و 81 باشد در شرکت قند اصفهان در سال 81 و 82 قند بیستون در سال 81 و قند پارس 82 زمان کمتری برای وصول مطالبات نیاز است.
از مقایسه ی میانگین نسبت این شرکت ها نتیجه می گیریم که شرکت قند اصفهان دارای ضعف بیشتری است چون بیشترین نسبت را دارا می باشد و شرکت قند بیستون دارای کمترین ضعف در مقایسه با دو شرکت دیگر می باشند.
در شرکت قند اصفهان که حدوداً 176 روز طول می کشد تا مطالبات وصول شود این افزایش نسبت نمی تواند مطلوب باشد زیرا اگر قرار باشد این شرکت در سال 83 همین سیاست فروش نسیه 176 روزه را حفظ کند این می تواند نشانگر بدتر شدن شرایط حاکم بر نحوه ی وصول مطالبات باشد.
در شرکت قند بیستون در سال 82 ما فروش نسیه نداشتیم که بخواهیم در قبال آن مطالبات داشته باشیم و مدت زمان انتظار وصول مطالبات را بکشیم ولی این شرکت در سال 83 که افزایش نسبت دارد باید سیاست های جدیدی را جهت کاهش مطالبات خود اتخاذ کند زیرا افزایش نسبت نمی تواند مطلوب باشد.
در شرکت قند پارس هم در سال 83 با چنین وضعیتی ( افزایش نسبت ) روبه رو هستیم که این هم مفید نیست و در کل میانگین نسبت این شرکت ها در شرکت قند اصفهان حدوداً 327 روز جهت وصول مطالبات مورد نیاز است که به نسبت دو شرکت دیگر از همه بیشتر است و این به خاطر این است که فروش نسیه این شرکت افزایش یافته پس باید سیاست فروش نسیه خود را تغییر دهد تا وضع مطلوبی پیدا کند در غیر این صورت این افزایش نسبت نشانه ی وخیم تر شدن شرایط حاکم بر نحوه ی وصول مطالبات می باشد.
تفسیر نسبت دوره ی متوسط وصول مطالبات در این نسبت ها چون صورت کسر عدد ثابتی می باشد سایر تغییرات حاصله را در مخرج کسر که ( نسبت گردش حسابهای دریافتنی ) است را مورد بررسی قرار می دهیم در شرکت قند اصفهان در سال 83 با بیشترین نسبت رو به رو هستیم یعنی نسبت گردش حسابهای دریافتنی مطالبات آن سال که در مخرج کسر قرار دارد نسبت به سال های دیگر کاهش یافته و این به خاطر این است که حسابهای دریافتنی این شرکت در سال 81 و 82 با یک روند ثابتی رشد کرده ولی در سال 83 حسابهای دریافتنی شرکت قند اصفهان افزایش چشم گیری داشت شرکت قند بیستون هم در سال 82 با بیشترین نسبت دوره ی متوسط وصول مطالبات روبرو می باشد چون بیشترین نرخ دریافتی را داشته.
افزایش دوره ی متوسط وصول مطالبات می تواند دلایلی منجمله : 1- فروش کالا به مشتریان بدحساب یا 2- نداشتن سیستم قوی مدیریت حسابهای دریافتنی باشد که برای اینکه بتوان این مشکل را حل کرد باید شرکت قند پارس سیاست های خاص خود را اعمال کند.
مثلاً برای اینکه حسابهای دریافتی را کمتر کند و یا وقتی فروش نسیه به مشتریان دارد از امتیازاتی برای تشویق مشتریان خود جهت پرداخت بدهی هایشان انجام دهد.
تفسیر نسبت گردش حسابهای دریافتنی (دفعات گردش مطالبات ) در شرکت قند اصفهان در سال 81 این نسبت افزایش یافته چون فروش نسیه یی که در صورت کسر قرارداد بیشتر از میانگین حسابهای دریافتنی می باشد در این شرکت فروش درسال 81 و 82 برابر است ولی در سال 83 کاهش یافته و این باعث شده است که نسبت گردش حسابهای دریافتنی هم کاهش پیدا کند با توجه به اینکه میانگین حسابهای دریافتنی آن نسبت به 2 سال دیگر افزایش داشته است ولی چون فروش نسیه کمتر شده است ( نسبت به 2 سال دیگر ) باعث کاهش نسبت در سال 83 شده است.
در شرکت قند پارس در سال 81 بیشترین نسبت را داریم چون فروش ما نسبت به بقیه سال ها کمتر است ولی میانگین حسابهای دریافتنی درسال 81 و 82 عدد ثابتی می باشد یعنی در این جا افزایش نسبت به خاطر کاهش فروش نسبت به بقیه ی سال ها و روند ثابت حسابهای دریافتنی در 2 سال می باشد.
در شرکت قند پارس در سال 81 بیشترین نسبت را داریم فروش کسر در صورت کسر قرار دارد بیشتر از میانگین حسابهای دریافتی است ولی در سال 82 فروش ما کاهش یافته ولی میانگین حسابهای دریافتنی افزایش که این باعث کاهش نسبت در سال 82 شده است درسال 83 فروش نسبت به بقیه سالها افزایش یافته و متقابلاً میانگین حسابهای دریافتنی هم افزایش یافته و این باعث کاهش نسبت گردش حسابهای دریافتنی نسبت به 2 سال دیگر شده است و در پایان ملاحظه می شود که میانگین نسبت گردش حسابهای دریافتنی شرکت قند بیستون از همه ی شرکت ها بیشتر است زیرا فروش نسیه آن بیشتر بوده در حالی که میانگین حسابهای دریافتنی آن کمتر بوده است.
تفسیر نسبت دفعات واریز بستانکاران : در شرکت قند اصفهان در سال 81 با بیشترین نسبت دفعات واریز بستانکاران روبرو هستیم زیرا صورت کسر که همان خرید نسیه ی ما می باشد از مخرج کسر که میانگین حسابهای پرداختنی می باشد بیشتر است در سال 82 صورت کسر ( هزینه های نسیه ) نسبت به سال قبل کاهش یافته امامیانگین حسابهای نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده و همین امر باعث شده که این نسبت کمتر از سال قبل باشد در سال 83 هم خریدهای نسیه و هم میانگین حسابهای پرداختنی نسبت به دو سال قبل ( 82 و 81) افزایش چشم گیری داشته است و همین امر باعث کاهش نسبت دفعات واریز بستانکاران در سال 83 شده است.
در شرکت قند بیستون در سال 82 بیشترین نسبت را دارا هستیم.
چون خرید نسیه در این سال از همه ی سال ها ( 83 و 81) بیشتر بوده است در حالی که میانگین حسابهای پرداختنی کمتر از سال های دیگر می باشد.
در سال 81 کمترین خرید نسیه را نسبت به سال های دیگر داریم ولی میانگین ح / پرداختنی نسبت به دو سال دیگر افزایش یافته.
در سال 83 خرید نسیه نسبت به سال 82 کمتر است و میانگین ح/ پرداختنی هم نسبت به 2 سال دیگر کمتر است و باعث کاهش نسبت شده است.
در شرکت قند پارس در سال 83 با بیشترین نسبت روبرو هستیم زیرا خرید نسیه نسبت به سال 82 افزایش یافته اما میانگین ح/ پرداختنی نسبت به سال قبل کاهش داشته است.
در سال 81 هم خرید نسیه بیشتر از 2 سال دیگر است و هم میانگین ح/ پ بیشتر از 2 سال دیگر است و این باعث کاهش نسبت شده است در پایان پس از بررسی میانگین نسبت دفعات واریز بستانکاران سه شرکت ملاحظه می کنیم که شرکت قند بیستون بیشترین نسبت را نسبت به شرکت قند اصفهان و قند پارس دارد چون خریدهای نسیه این شرکت از سال 81 تا 82 رشد کرده است.
تفسیر نسبت دوره ی واریز بستانکاران در بررسی این نسبت ف صورت کسر که عدد ثابتی می باشد تغییرات حاصله را درمخرج مورد بررسی قرار می دهیم در شرکت قند اصفهان در سال 83 بیشترین نسبت را داریم و این به خاطر کاهش دفعات واریز بستانکاران می باشد در سال 81 بیشترین دفعات واریز بستانکاران را داریم و این باعث می شود که نسبت دوره های واریز بستانکاران کاهش یابد و در سال 82 هم مخرج کسر نسبت به سال 81 کاهش یافته و باعث شده که نسبت دوره ی واریز بستانکاران افزایش یابد در شرکت قند بیستون در سال 81 بیشترین نسبت را داریم چون مخرج کسر که همان دفعات واریز بستانکاران است نسبت به سال های 82 و 83 کوچکتر است و باعث افزایش نسبت شده است و در سال 82 که نسبت دفعات واریز بستانکاران افزایش پیدا کرده نسبت کوچکتر شده است و این مورد برای سال 83 هم نیز صدق می کند و در شرکت قند پارس در سال 82 بیشترین نسبت را داریم زیرا نسبت دفعات واریز بستانکاران نسبت به سال های 81 و 83 کمتر است و همچنین باعث افزایش نسبت شده است.
نسبت دوره ی واریز بستانکاران دارای مزیت هایی من الجمله : 1- برنامه ریزی پرداخت ما و 2- تهیه ی بودجه ی نقدی نیز می باشد و در پایان با بررسی میانگین نسبت این سه شرکت در می یابیم که شرکت قند پارس بیشترین نسبت را دارد زیرا اعداد نسبت دفعات واریز بستانکارانش از سال 81 تا سال 83 نسبت به شرکت قند اصفهان و قند بیستون در سطح پایین تری قرار دارد.
تفسیر نسبت بدهی با بررسی این نسبت می توان کل وجوهی که از محل بدهی ها تامین شده است را محاسبه کرد در شرکت قند اصفهان در سال 81 و 82 نسبت بدهی هایشان مساوی باشد ولی در سال 83 با افزایش نسبت روبرو هستیم و چون داراییها بیشتر از بدهی ها می باشد پس در این شرکت در سال 83 هم سودآوری افزایش پیدا می کند و هم ریسک مالی ( عدم پرداخت بدهی ها و ورشکستگی شرکت نیز ) افزایش پیدا می کند و این می تواند امتیاز خوبی محسوب شود.
در شرکت قند بیستون در سال 81 بیشترین نسبت را داریم و این هم به خاطر این است که دارایی ها بیشتر از بدهی ها می باشد و باعث می شود این شرکت در سال 81 هم با افزایش سودآوری و افزایش ریسک مالی روبرو باشد.
در شرکت قند پارس در سال 81 بیشترین نسبت را داریم ولی نمی توان اطمینان دقیق کسب کرد که این افزایش نسبت باعث افزایش سودآوری وافزایش ریسک مالی شود زیرا بدهی های ما بیشتر از دارایی های می باشد یعنی احتمال اینکه شرکت در بازپرداخت بدهی وامهای خود ناتوان بماند نیز وجود دارد و پس از بررسی میانگین نسبت بدهی های شرکت می بینیم شرکت قند پارس بیشترین نسبت بدهی را نسبت به دو شرکت دیگر دارد سپس این شرکت کمتر در پرداخت دیون خود دچار مشکل خواهد شد.
تجزیه و تحلیل نسبت توان پرداخت بهره ( توان پوشش بهره) با استفاده از این نسبت، توانایی شرکت در پرداخت بهره وام محاسبه می شود در شرکت قند اصفهان در سال 82 نسبت توان پرداخت بهره نسبت به 2 سال دیگر افزایش یافته و این نشان می دهد که تعداد سود باقی مانده صرف پرداخت هزینه ی بهره ی وامها می شود البته کاهش این نسبت هم گاهی به معنای افزایش ریسک مالی است.
در شرکت قند بیستون در سال 81 با افزایش نسبت و در سال 82 با کاهش نسبت روبرو هستیم که تمام مواردی که در بالا راجع به افزایش یا کاهش نبت توان پرداخت بهره ذکر کردیم در این شرکت هم صدق می کند و در شرکت قند پارس در سال 83 با افزایش نسبت روبرو هستیم و این بیش از رقمی است که برای پرداخت بهره وام های شرکت لازم است و مفهوم ضمنی آن اینست که تعداد سود باقی مانده صرف پرداخت هزینه ی بهره ی وام می شود و کاهش این نسبت هم در سال 83 گاهی به معنای افزایش ریسک مالی شود پس از بررسی میانگین این سه شرکت در می یابیم که شرکت قند اصفهان دارای بیشترین نسبت می باشد یعنی مقدار سود باقی مانده ی شرکت صرف پرداخت هزینه ی بهره ی وام می شود که البته سود قبل از بهره و مالیات دارای مفهوم سود است و صحیح نیست آن را به طور مستقیم به عنوان یکی از شاخص های جریان نقدی به کار ببریم بلکه یکی از شاخص های غیر مستقیم در پرداخت بهره ی وام ها محاسبه می شود و در شرکت قند پارس که کمترین نسبت را هم داریم این می تواند باعث افزایش ریسک ما شود برای بررسی مقدار این نسبت یه حدی تعیین می کنیم که اگر از آن حد گذشت، سازمان های وام دهنده از درخواست کننده وام بهره بیشتری طلب کرده و در واقع شرایط سخت تری را تعیین کنند.
تفسیر نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام این نسبت که نشان دهنده تامین مالی بلندمدت توسط بستانکاران در مقابل حقوق صاحبان سهام است به صورت زیر مورد بررسی قرار می گیرد : در شرکت قند اصفهان در سال 81 و 82 با یک نسبت ثابتی روبرو هستیم ولی در سال 83 این نسبت افزایش یافته زیرا بدهی ها نسبت به سال های قبل افزایش پیدا کرده و باعث شده حقوق صاحبان سهام کم شود در شرکت قند بیستون در سال 82 و 83 با کاهش نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام روبرو هستیم و این می تواند به خاطر این باشد که 1- یکی از بدهی های بلندمدت شرکت که سررسید شده بود ،بازپرداخت شد و یا 2- شرکت از راه فروش تعداد دیگری سهم عادی بر مقدار حقوق صاحبان سهام افزود و 3- بر مقدار حساب سود انباشته نیز افزوده شده است در شرکت قند پارس در سال 81 بیشترین نسبت را داریم زیرا بدهی ها نسبت به حقوق صاحبان سهام زیادتر می باشد و در سال 82 با کاهش نسبت روبرو هستیم که می تواند دلایل ذکر شده در بالا ( شرکت بیستون ) را داشته باشد در سال 83 نسبت بدهی به ح ص س نسبت به سال 82، افزایش یافته که می تواند به خاطر این باشد که بدهی های بلندمدت شرکت که سررسید آنها فرا رسیده بوده است بازپرداخت نشده است.
و پس از بررسی میانگین این سه شرکت ملاحظه می شود که میانگین شرکت قند بیستون نسبت به دو شرکت دیگر کاهش یافته که می تواند 3 دلیل زیر را به همراه داشته باشد 1- یکی از بدهی های بلندمدت شرکت که سررسیده شده بود، بازپرداخت شد.
2- شرکت از راه فروش تعداد دیگری سهم عادی، بر مقدار حقوق صاحبان سهام افزوده است .3- بر مقدار حساب سود انباشته نیز افزوده است و شرکت قند پارس بالاترین نسبت را دارد و این به خاطر بالا بودن بدهی های این شرکت است که باعث کاهش حقوق صاحبان سهام شده است یعنی بدهی های بلندمدتی که سر رسید آنها فرا رسیده بوده است در این شرکت بازپرداخت نشده است.
تفسیر نسبت سود فروش این نسبت عملکرد فروش شرکت را در بهای فروش و کنترل هزینه ها اندازه گیری می کند بر این اساس شرکت قند اصفهان در سال 81 و 82 دارای نسبت فروش یکسانی است و در هر دو سال سود خالص شرکت کمتر از فروش می باشد و در سال 83 هم فروش و هم سود خالص نسبت به 2 سال دیگر کاهش یافته است و این باعث کاهش نسبت سود فروش در سال 83 نیز شده است.
در شرکت قند بیستون در سال 82 با کاهش نسبت سود فروش نسبت به سال 81 روبرو هستیم زیرا سود خالص نسبت به سال 81 کاهش چشم گیری داشته در حالی که فروش بالا رفته است و در سال 83 سود فروش نسبت به سال 82 افزایش یافته اما فروش نسبت به سال قبل کاهش و این باعث افزایش نسبت در سال 83 نسبت به سال قبل شده است.
در شرکت قند پارس در سال 81 نسبت سود فروش ما منفی است یعنی زیان داریم و این باعث منفی شدن نسبت سود فروش شده است در سال 83 سود خالص و فروش نسبت به سال قبل ( 82) افزایش یافته و همین باعث شده که بیشترین نسبت مربوط به سال 83 باشد پس از بررسی میانگین این سه شرکت در می یابیم که شرکت قند اصفهان بیشترین نسبت سود فروش را دارد و می تواند به خاطر 1) حجم فروش این شرکت و یا 2) سیاست قیمت گذاری آنها 3) ساختار هزینه آنها باشد و باید نقش هر یک از این سه عامل را در بررسی نسبت سود فروش در نظر گرفت.