مقدمه انتشارات آزاده در تاریخ اول آذر ماه 1355 با سرمایه 50 میلیون ریال تأسیس شده است و تحت شماره ای در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده و بهره برداری از کارخانه از تاریخ 1/9/1355 تحت مجوزی در مورخ 20/12/1354 از سوی وزارت صنایع و معادن گردیده است.
هدف و انگیزه انتخاب موضوع دلیل ارائه این تحقیق و اهمین آن در این است ارائه لیست حقوق و دستمزد اگر چه در تمامی شرکتها به یک نحو محاسبه می شود اما نحوه ارائه آن برای مدیران و استفاده کنندگان در تمامی شرکتها به یک شکل و یکسان نمی باشد و در این تحقیق سعی بر این بوده است که یکی از راههای ارائه این لیست مورد بررسی قرار گیرد.
از آنجایی که حسابداری دارای یک علوم و چهار چوب خاص می باشد اما استفاده از این قوانین کاملاً سلیقهای می باشد که هر حسابدار بنا به نیاز شرکت و سلیقه خود روشی از این روشها را برای ارائه گزارشات خود مورد استفاده قرار می دهد فرضیه تحقیق فرضیه این تحقیق بررسی و تنوع ارائه لیست حقوق و دستمزد می باشد.
روش تحقیق روش این تحقیق به صورت مشاهده عینی بوده است زیرا تمامی مدارک و اطلاعات از حسابداری این شرکت تهیه و ارائه شده است.
نمونه آماری بررسی و ارائه لیست حقوق و دستمزد شرکت زمزم واقع در خیابان رسالت می باشد.
استفاده کنندگان از تحقیق استفاده کنندگان از این تحقیق اشخاص بخصوصی نمی باشند دانشجویان، اساتید و کلیه کسانی که علاقمند به ارائه لیست حقوق و دستمزد هستند می توانند از این تحقیق استفاده و یا مورد مطالعه قرار دهند .
تعریف واژه ها سیستم: مجموعه ای به هم پیوسته است که به دنبال هدفهای معینی با هم هماهنگی دارند.
حقوق: آنچه در ازای کار انجام شده توسط کارکنان و یا ارائه کنندگان خدمات به طور ماهانه به آنها پرداخت می شود.
دستمزد: پرداختی به کارگران (ساده یا ماهر) بر حسب ساعت، روزه، ماه و یا مقدار تولید تعیین می گردد.
کسری کار: به ساعاتی گفته میشود که یک فرد در طول ماه کمتر از ساعت قانونی کار کرده باشد.
فصل دوم مطالعات نظری مقدمه از آنجایی که هزینه حقوق و دستمزد و مخارج مربوط به آن در صد تقریباً بالایی از هزینهها را تشکیل می دهد ضروری است در این سیستم پیش بینی های لازم برای حصول اطمینان از پرداخت صحیح حقوق و دستمزد بعمل آید.
از سوی دیگر سیستم حقوق و دستمزد باید بنحوی طراحی شود که اطلاعات لازم را بسرعت گرد آوری، کسورات لازم را محاسبه نموده و تدابیر مناسبی برای جلوگیری از پرداخت به افراد و سایر انواع سوء استفاده ها فراهم نماید.
برای رعایت قانون، کارفرما موظف است اطلاعات لازم در مورد کارکنان و میزان حقوق و مزایای آنان را به مراجع ذیصلاح ارسال نماید.
در ایران نیز طبق قانون مالیات بر آمد، کارفرما مؤظف است اسامی کارکنان و مشخصات آنها را به حوزه های مالیاتی محل ارسال و مالیات متعلق به کارکنان را به حساب مخصوصی واریز نماید.
بعلاوه طبق قوانین تأمین اجتماعی لازم است هر ماهه اسامی کارکنان و میزان حقوق و دستمزد آنها طی لیستی به ادارات تأمین اجتماعی محل تسلیم دو حق بیمه سهم کارمند و کارفرما به حسابهای مخصوص واریز گردد.
سیستم حقوق و دستمزد در سیستم حقوق و دستمزد به علت تراکم و استمرار اطلاعات، نحوه پردازش اطلاعات و اهمیت سرعت و صحت آن از اتوماسیون استفاده می شود.
اطلاعاتی نظیر نرخ ساعتی و یا روزانه حقوق و دستمزد که ممکن است برای مدت موقتی تغییر نکند و همچنین برنامه هایی نظیر نحوه محاسبات کسورات مالیات و حق بیمه صندوق تأمین اجتماعی که در طول سال، قوانین آن ثابت میباشد را بهتر است در حافظه کامپیوتر ذخیره نمود.
با استفاده از این اطلاعات ، میتوان محاسباتی مانند حقوق و یا دستمزد ناخالص، کسورات، تعیین حقوق و دستمزد خالص و بروز در آوردن سابقه هر کارمند و کارگر رابطه الکترونیکی انجام داد.
حسابداری حقوق و دستمزد حقوق بخشی از هزینه هر شرکت است در واحدهای خدماتی نظیر مؤسسات حسابرسی، بنگاههای معاملات املاک و آژانسهای مسافرتی عمده ترین هزینه، حقوق می باشد.
از آنجایی که واحدهای خدماتی، خدمات کارکنان خود را می فروشند، لذا هزینه حقوق کارکنان هزینه اصلی فعالیت این واحد ها را همانند بهای تمام شده کالای فروش رفته در مؤسسات بازرگانی که بزرگترین هزینه می باشد، تشکیل می دهد.
حقوق کارکنان می تواند شکلهای مختلفی داشته باشد.
بعضی از کارکنان حقوق خود را بصورت سالانه، ماهانه و یا هفتگی دریافت می کنند.
بعضی دیگر بر اساس ساعتهای کار حقوق دریافت می کنند.
ممکن است کارکنان بخش فروش، تمام یا قسمتی از حقوق خود را بر مبنای درصدی دریافت کنند.
بعضی دیگر از واحدهای تجاری نیز علاوه بر حقوق عادی کارکنان به آنها پاداش نیز پرداخت می کنند.
اغلب واحدهای تجارتی بر مبنای ساعت کارکنان ، برای آنها حقوقی در نظر می گیرند که حقوق عادی نام دارد.
و به ازاء ساعات اضافی کار کارکنان، برای آنها اضافه کاری در نظر می گیرند.
لیست حقوق و دستمزد لیست حقوق و دستمزد عبارت است از فرم چند ستونی که برای خلاصه کردن، گرد آوری و سهولت گزارش اطلاعات مرتبط با حقوق و دستمزد مورد استفاده قرار می گیرد.
فرم و طرح این لیست به تعداد و گروههای کارکنان، اطلاعات مندرج در آن و نحوه استفاده از ماشینها و ابزار مکانیکی و الکترونیکی بستگی دارد.
اطلاعات مندرج در این فرم عبارتند از : اطلاعات مربوط به مشخصات فردی کارمند ، ساعات و نرخ دستمزد مزایای مستمر و غیر مستمر ، کسورات و نحوه تسهیم هزینه حقوق و دستمزد به واحدهای مختلف شرکت.
شرکتهای مختلف بر حسب روال خاص خود لیست حقوق و دستمزد تهیه می کنند.
بدین معنی که ممکن است در شرکتی هر 15 ماه روز یکبار حقوق کارکنان پرداخت گردد و در شرکت دیگر هر 25 روز یکبار و شرکتهای دیگر به روال دیگر حقوق کارکنان خود را پرداخت نمایند.
نمونه لیست حقوق و دستمزد در صفحه چاپ شده است.
نظریه کارآیی عامل اصلی سطح دستمزد ها را میزان کارآیی کارکنان و بازدهی کار آنان می داند.
نظریه عرضه و تقاضا این نظریه به خدماتی مانند کالا و تعیین قیمت می نماید یعنی با فرض عدم دخالت سایر عوامل (دولت، مقررات، فشارهای اجتماعی و ..
) نرخ دستمزد ها در محل تلاقی منحنی عرضه و تقاضا تعیین می شود.
نظریه قوانین و مقررات دولتی در سیستم های اقتصاد ارشادی معمولاً دولتها بوسیله تصویب قوانین و مقررات دولتی، برای تأمین حقوق و دستمزد عادلانه عاملان کار، اقدامات وسیعی را به مرحله اجرا در می آورند.
و این بر اساس قوانین کار و مقررات دولتی حداقل حقوق و دستمزد، شرایط محیط کار، ساعات کار، قوانین و مقررات، بیمه ، بازنشستگی و از کار افتادگی و سایر مزایای مادی را برای عاملان کار تعیین می کند و آنان را در سود کارخانجات شریک می نماید.
کنترلهای داخلی سیستم حقوق و دستمزد کنترلهای لازم در رابطه با سیستم حقوق و دستمزد به تعداد کارکنان بستگی دارد.
هر چه کارکنان مؤسسه بیشتر باشد افراد بیشتری برای کنترل هزینه حقوق مورد نیاز می باشد.
جهت کنترل و شناسایی دقیق هزینه حقوق و دستمزد، کارت ساعت کارکنان متداولترین مدرک می باشد.
حتی در برخی از شرکتها که کارکنان زیادی دارند، جهت کنترل بیشتر لازم است یکی از افراد نگهبان در کنار ساعت کارت زنی حضور داشته باشد.
کنترلهای لازم در هنگام تهیه لیست باید بنحوی باشد که حقوق و دستمزد به افرادی پرداخت نگردد.
برای این منظور باید هنگام پرداخت کنترلهای بیشتر صورت گیرد.
یکی از شیوه های مناسب برای این امر گرفتن امضا از هر یک از کارکنان به هنگام دریافت حقوق و یا فیش حقوقی می باشد.
حقوق و دستمزد کارکنان در شرکتهای مختلف به اشکال متفاوتی پرداخت می گردد.
متداولترین اشکال پرداخت حقوق و دستمزد به شرح زیر می باشد: الف) صدور چک عهده بانکی شرکت: در این صورت ابتدا چکی معادل جمع مبلغ قابل پرداخت به کلیه کارکنان صادر و به حساب مخصوص که برای این منظور افتتاح شده است واریز و سپس از محل حساب مذکور برای هر یک از کارکنان چک صادر می گردد.
ب) واریز حقوق به حسب بانکی کارکنان: اغلب شرکتهایی که کارکنان زیادی دارند برای سهولت کار چکی معادل جمع حقوق و دستمزد قابل پرداخت صادر و به همراه اسامی کارکنان و شماره حساب بانکی آنها به بانک ارسال می دارند.
بانک نیز معادل مبلغ مندرج در لیست حقوق و دسمتزد به حساب جاری هر یک از کارکنان واریز می نماید.
در این شیوه اگر چه دشواریهای ناشی از صدور چک برطرف می گردد ولی احتمال سوء استفاده بیشتر می باشد.
اغلب شرکتهایی که کارکنان زیادی دارند برای سهولت کار چکی معادل جمع حقوق و دستمزد قابل پرداخت صادر و به همراه اسامی کارکنان و شماره حساب بانکی آنها به بانک ارسال می دارند.
علاوه بر کنترلهای فوق لازم است ترتیبی اتخاذ شود که در صورت پرداخت نقدی عمل تهیه لیست، ثبت سند حسابداری و پرداخت وجه به اشخاص مختلفی واگذار گردد.
زیرا هر چه تعداد افراد مسئول در این عملیات زنجیره ای و مرتبط بهم بیشتر باشد احتمال سوء استفاده کمتر می گردد.
سهم کارمند از سود در شرکتها در مواردی ممکن است برخی از شرکتها به منظور افزایش کارآیی کارکنان خود، علاوه بر حقوق ، مبالغی نیز بابت پاداش سالانه تحت عنوان سهم سود به هر یک از کارکنان پرداخت نماید.
این رقم معمولاً از طریق دستورالعمل های وزارت کار یا توافقهای بین کارمند و کارفرما تعیین می گردد.
در مواردی که پاداش بر اساس در صد مشخصی ار سود ویژه محاسبه می گردد.
ممکن است سود ویژه در هر یک از شرایط زیر مبنای محاسبه پاداش قرار گیرد: الف) سود ویژه قبل از کسر مالیات بر درآمد و پاداش ب) سود ویژه پس از کسر پاداش و قبل از کسر مالیات بر درآمد ج) سود ویژه قبل از کسر پاداش و پس از کسر مالیات بر درآمد د) سود ویژه پس از کسر پاداش و مالیات بر درآمد کنترلهای داخلی بر حقوق و دستمزد کنترلهای داخلی در مورد تحقیق و دستمزد نیز کاربرد دارند و شرکتها کنترلهای خاصی را در حسابداری حقوق و دستمزد مستقر می سازند.
تعداد زیاد مبادلات حقوق و دستمزد و انواع گروههای دیگر آن ریسک اهمال در کنترل آن را افزایش میدهد.
سیستمهای حسابداری دو نوع کنترل ویژه را برای حقوق و دستمزد تدارک دیده اند: 1- کنترل کارآیی 2- کنترل برای محافظت پرداختهای حقوق و دستمزد کنترل کارآیی: برای شرکتها با کارکنان فراوان، مغایرت گیری حساب بانک بسیار وقت گیر است.
زیرا از آنجا که معمولاً حقوق در روزهای پایانی ماه پرداخت می شود ، به احتمال زیاد شرکتها با چکهای معوق مواجه خواهند بود.
این مغایرت گیری چکها، هزینه عملیات حسابداری را افزایش می دهند.
برای برخورد با این معزل ، شرکتها از دو حساب بانکی مخصوص برای پردات حقوق و دستمزد استفاده می کنند و در یک ماه حقوق و دستمزد را از یک حساب بانکی و در ماه بعد از حساب بانکی دیگر پرداخت می نمایند و عمل مغایرت گیری هر حساب را در یک ماه در میان انجام می دهند.
از طریق کامپیوتر به راحتی می توان به مبادلات حقوق و دستمزد پرداخت .
حقوق و کسور هر یک از کارکنان در کامپیوتر ذخیره می شود.
در زمان پرداخت حقوق، اپراتور کامپیوتر ساعتهای کار هر یک از کارکنان را وارد کامپیوتر می کند.
کامپیوتر بصورت خودکار محاسبات لازم را انجام می دهد و لیست حقوق و دستمزد را تهیه می کند.
همچنین کارت مجموع درآمد هر یک از کارکنان را نیز تهیه می کند.
کار دیگری که سیستمهای کامپیوتری انجام می دهند، محاسبات مربوط به مالیات جهت گزارش به مقامات دولتی می باشد.
در زمان پرداخت حقوق و دستمزد، حسابهای هزینه و بدهی بطور خودکار تهیه می شوند.
لیست حقوق و دستمزد یک فرم کامیپیوتری است که به استفاده کنندگان اطلاعات مختلفی در مورد حقوق و دستمزد می بخشد.
در پایان کامپیوتر به طور خودکار هزینه های معوق مرتبط با حقوق و دستمزد را محاسبه می کند.
سایر کنترلهای حقوق و دستمزد برای ارتقای کارآیی عبارتند از خط مشی های تدوین شده در رابطه با دستورالعملهای مربوط به اخراج ؛ استخدام و حفظ نیروی کاری واجد شرایط و کمک و هدایت آنها در راستای اهداف شرکتها.
همچنین دستورالعمل مربوط به نحوه رعایت مقررات دولتی جهت اجتناب از پرداختهای مربوط به جرائم و خسارات دیر کرد از جمله کنترلهای کارآیی به شمار می رود.
تفکیک وظایف زنجیره ای و مرتبط به هم در سیستم حقوق و دستمزد و چرخش آنها از جمله نکات کنترلی سیستم حقوق و دستمزد می باشد.
کنترل پرداختهای حقوق و دستمزد: مدیران و مالکان شرکتهای کوچک می توانند از طریق ارتباط شخصی که با کارکنان خود دارند در پرداختهای حقوق و دستمزد نظارت نمایند.
اما برای شرکتهای بزرگ یک چنین کاری مقدور نیست.
این شرکتهای کوچک باید کنترلهایی مستقر نمایند تا اطمینان حاصل شود پرداخت کارکنان حقیقی و بر اساس کار انجام شده و بطور صحیح انجام می گیرد.
یکی از خطرات موجود این است که چک در وجه افرادی نوشته شده که اصلاً کارمند شرکت نباشند.
برای مبارزه با یک چنین مخاطراتی شرکتهای بزرگ سیستمهای کنترل داخلی بر پرداختهای حقوق و دستمزد را تدارک دیده اند.
وظایف فرد مسئول استخدام و اخراج کارکنان باید از وظایف توزیع و تحویل چکهای حقوق و دستمزد تفکیک گردد و چکها تنها بر اساس فهرست شماره کارتهای شناسایی صادر و به دارندگان آن تسیلم گردد.
و نیز می توان از سیستمهای ثبت اوقات کار استفاده کرد.
این سیستمها اطمینان می دهند به کارکنان در ساعتهای مقرر در سر پستها حضور دارند.
کنترل دیگر که می توان بکار گرفت، استفاده از ماشینهای حضور و غیاب است که ساعت ورود و خروج کارکنان را مشخص می سازد.
مشاهده می شود که تفکیک وظایف یکی از کنترلهای داخلی مناسب می باشد.
تفکیک مسئولیتهای دایره کارگزینی ، دایره حقوق و دستمزد، دایره حسابداری و ...
باعث تحکیم کنترلهای داخلی می شود.
مبلغ قابل پرداخت به کارکنان برای محاسبه مبلغ خالص قابل پرداخت به هر یک از کارکنان، لازم است از جمع حقوق و مزایای هر یک از آنها مجموع کسورات قانونی و اختیاری کسر گردد.
سیاستهای کلی حقوق و دستمزد کلیه سازمانها اعم از دولتی و یا غیر دولتی ، صنعتی و یا غیر صنعتی باید دارای سیاستها و خط مشی های مشخص در زمینه محاسبه و نحوه پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان خود باشند.
در تهیه و تنظیم سیاستها و خط مشی های کلی و حقوق و دستمزد نکات زیر را باید مورد توجه قرار داد.
1- سیاستهای کلی و خط مشی های حقوق و دستمزد در هر مؤسسه باید توجه به شرایط بازار کار وفق نماید.
مسلماً پرداخت حقوق و دستمزد مناسب و عادلانه در لب متقاضیان شغلی کار آمد و لایق و مؤثر است.
با استفاده از این سیاست سازمانها می توانید نیروی اناسنی لایق و شایسته خود را در خدمت داشته و از ترک خدمت آنان جلوگیری نمایند.
2- سیاستها و خط مشی های حقوق و دستمزد در هر سازمان باید با در نظر گرفتن اهداف و منافع اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی افراد جامعه تهیه و تنظیم گردد.
کسب حقوق و دستمزد مناسب برای زندگی بهتر با سعی و کوشش مفید و ثمر بخش یکی از اهداف کارکنان در جامعه است.
همانطوری که کارفرمایان بدنبال سود بیشتر و گسترش سازمان خود هستند.
بنابراین در تهیه و تنظیم سیاستها و خط مشی های حقوق و دستمزد باید کارفرمایان سعی نمایند با اهداف منابع انسانی جامعه بیگانه نبوده و از سعی و کوشش در رسانیدن انسانها به اهداف مادی و معنوی دریغ نکنند.
3- سیاستها و خط مشی های حقوق و دستمزد هم چنین باید تحولات و تغییرات کیفی و کمی در سطح زندگی را در نظر داشته و اثرات نسبی آن در میزان حقوق و دستمزد مد نظر باشد.
4- البته ناگفته نماند که کلیه سیاستها و خط مشی های حقوق و دستمزد در سازمان باید متناسب با توانمالی و قدرت اقتصادی سازمان تهیه و تنظیم و به مرحله اجرا درآید.
5- سیاستها و خط مشی های حقوق و دستمزد باید با توجه به سیاستها و خط مشی ها ی سازمانها مشابه و میزان پرداخت های قابل رقابت و قیاس در همان رشته کاری باشد.
6- سیاست ها و خط مشی های حقوق و دستمزد باید بر اساس ارزش واقعی کار و سهم شاغلین در افزایش کارآیی و سود سازمان تهیه و تنظیم گردد.
7- سیاستها و خط مشی های حقوق و دستمزد باید به طریقی تهیه و تنظیم گردد که باعث تقویت نظام شایستگی و روحیه کسب دانش، مهارت و انجام رفتارهای مطلوب گردد.
8- در تهیه و تنظیم سیاستها و خط مشی های حقوق و دستمزد باید تدابیری به منظور طرحهای تشویقی برای ترغیب کارکنان به انجام کار بهتر و بیشتر اندیشه شود.
کارکنان شرکت وضعیت نیروی انسانی در شرکت از نظر تحصیلات در جدول زیر می باشد.
مزایای طبقه بندی و ارزشیابی مشاغل طبقه بندی و ارزشیابی مشاغل حائز محاسن و مزایای بیشماری برای کارکنان و کارفرمایان است که اهم آنها عبارتند از : پرداخت حقوق و دستمزد منصفانه بر حسب دشواریها و مسئولیتهای کار تقویم لیاقت کارکنان و ارزیابی کمیت و کیفیت کار آنها در مقام مقایسه با استاندارهای شغلی تقویت روحیه کارکنان و تقلیل نارضائیها تعیین ارزش مشاغل بر مبنای واقعیات تعیین مسیر ترفیع و انتقادات شغلی کارکنان تهیه اطلاعات دقیق از وظایف و مسئولیتهای شاغل تهیه آمار و اطلاعات لازم جهت تنظیم برنامه های کارآموزی کمک به ایجاد تخصصها در سازمان کمک در کارمند یابی، آزمایش، ترفیع و انتقال ایجاد عناوین یکسان و گویا برای سلسله مشاغل در خطوط فرماندهی مراحل ایجاد طبقه بندی و ارزیابی برای ایجاد طبقه بندی و ارزیابی مشاغل معمولاً چهار مرحله مجزا به شرح زیر وجود دارد: تجزیه و تحلیل شغل، شناخت دقیق محتوای شغل تهیه شرح (مشخصات ) شغل : تهیه تعریف مشخص و استاندار شده شغل ارزیابی شغل: مقایسه مشاغل با یکدیگر بر اساس روش انتخابی تعیین دستمزد: تهیه جدول دستمزد بر اساس ارزش هر یک از مشاغل ضرورت و نقش ارزیابی مشاغل موضوع مهمی که در خصوص دستمزد ها همواره مطرح می گردد مسئله پرداخت منصفانه است که برای پاسخ به آن باید نظامی منطقی بوجود آورد نظامی که مورد قبول و توافق کارکنان و کارمندان بوده و مبنایی برای مذاکره و گفتگو ارائه دهد.
نظامی که مستقل از سلیقه شخصی بوده و بر ملاکهای غیبی تکیه نماید طبقه بندی و ارزشیابی مشاغل پاسخی به این مسئله اساسی است.
بوسیله ارزیابی مشاغل می توان یک ساختمان دستمزد رسمی ایجاد نمود و نتیجتاً علاوه بر پاسخگویی به مسئله تبعیض ها و اعتراضات ناشی از آن سیستمی پایدار در قبال تحولات بوجود آورد.
اگر چه هدف اصلی طبقه بندی مشاغل پرداخت منصفانه است اما دارای مزایای جنبی اقتصادی، آموزشی، سازمانی می باشد و بعبارت دیگر مبانی برنامه ریزی نیروی انسانی را فراهم می نماید.
روش تحقیق پژوهش حاضر بررسی تجزیه و تحلیل لیست حقوق و دستمزد می باشد.
موضوع فعالیت موضوع فعالیت شرکت طبق ماده 2 اساسنامه عبارت است از تأسیس و بهره برداری هر نوع کارخانجات تولید و صنعتی و فروش و صدور محصولات آن و همچنین خرید و فروش لوازم و انجام کلیه عملیاتی که بطور مستقیم یا غیر مستقیم با امور فوق ارتباط داشته و انجام کلیه عملیات بازرگانی مجاز.
روش های جمع آوری اطلاعات این تحقیق به صورت مشاهده عینی بوده چون این اطلاعات در این شرکت تهیه شده است.
نمونه آماری بررسی و ارائه لیست حقوق و دستمزد شرکت زمزم است.
اهداف شرکت هدف شرکت جذب سرمایه و سود به طور مستقیم و غیر مستقیم می باشد.
کسور با پیدایش شرکتهای بیمه، صندوقهای بازنشستگی ، صندوقهای پس انداز و سایر سازمانها بخشی از حقوق کارکنان بابت آنها کسر گردید.
به مبالغی که از کل حقوق کسر می شود، اصطلاحاً کسور می گویند.
پرداخت ناخالص (حقوق ناخالص) عبارت از کل مبلغ حقوق ، دستمزد، عائله مندی، اضافه کاری و سایر مزایای شغلی قبل از کسر مالیات و سایر کسور است پرداخت خالص (خالص پرداختی) آن مبلغی است که کارکنان به اصطلاح با خود به خانه می برند که برابر است با پرداخت ناخالص منهای کسور .
پرداخت خالص = کشور بیمه و مالیات و غیره - پرداخت ناخالص کسور حقوق و مزایا کسور حقوق و مزایا را می توان به دو دسته تقسیم کرد.
1- کسور اجباری : که شامل مالیات و حق بیمه تأمین اجتماعی می شود.
2.کسور اختیاری: نظیر حق بیمه عمر، عضویت اتحادیه صنفی ، اقساط وام و سایر کسوری که به در خواست کارمند انجام می گیرد.
کسور حقوق و مزایا برای کار فرما بعنوان یک بدهی مطرح می شود وباید ظرف مدت مقرر به مراجع ذیربط پرداخت گردد .
کسور اجباری حقوق و مزایا: مالیات حقوق کارکنان: در ایران کار فرمایان موظفند مبلغ مالیات حقوق را بر مبنای جدول مندرج در ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم و در نظر گرفتن معافیتهای مربوطه بر اساس مجموع درآمد حقوق و مزایای سالانه محاسبه و ظرف حداکثر یک ماه به حساب بانکی مخصوص واریز و فهرستی مشتمل بر نام و نشانی حقوق بگیران و میزان حقوق هر یک از آنها را به حوزه مالیاتی محل ارائه دهند.
حق بیمه:طبق قوانین جاری سازمان تأمین اجتماعی، هر نفر حقوق بگیر باید میزان7% از حقوق دریافتی خود را بابت استفاده از مزایای تأمین اجتماعی و باز نشستگی پرداخت نماید که این مبلغ به همراه23%حق بیمه سهم کار فرما هر ماهه طبق لیستی توسط کار فرما به سازمان اجتماعی ارسال می گردد.
کسور اختیاری حقوق و مزایا علاوه بر کسور اجباری ممکن است مبالغ دیگری بابت اقساط وام، مساعده و...
از حقوق و مزایای کار کنان کسر شود.
کارت مجموع درآمد (سابقه حقوق و مزایای)سالانه کارمند: در برخی از کشورها افراد موظفند بر اساس در آمد سالانه خود، اظهار نامه مالیاتی تهیه و آن را به مقامات مسئول تحویل دهند.
بنابراین کارفرمایان برای هر یک از کارکنان یک کارت مجموع در آمد نگهداری می کنند.
کارت مجموع درآمد کارکنان یک دفتر روز نامه یا کل نیست و قانون نگهداری آن را الزامی نکرده است این کارت یکی از ابزارهای حسابداری (نظیر کار برگ است)که کار فرمایان از آن برای تهیه گزارشهای مالیاتی استفاده می کنند.
شرکت...
کارت مجموع در آمد کارکنان در سال نام و نام خانوادگی : شماره کارمندی: شماره تأمین اجتماعی: محل کار: شماره حساب بانکی: اجزاء سیستم حقوق و دستمزد: هر شرکتی در رابطه با حقوق، مسئولیتهایی پیدا می کنندو ناگزیرند مالیاتی مثل مالیات مربوط به حقوق را ظرف یک ماه پرداخت نمایند.
برای اینکه حسابداری حقوق و دستمزد بصورت صحیح و بموقع صورت گیرد، حسابداران از سیستم حقوق و دستمزد استفاده می کنند.
اجزاء سیستم حقوق و دستمزد عبارتند از: یک لیست حقوق و دستمزد، یک حساب بانکی مخصوص برای حقوق، دسته چک حقوق، و یک فیش حقوقی برای هر یک از کارکنان گزارشهای هزینه حقوق و بدهی ها: در پایان سال مالی شرکتها بدهی حقوق به تمامی بخشها (از قبیل کارکنان، مقامات مالیاتی و تأمین اجتماعی)را گزارش می کند.
بدهی حقوق، هزینه حقوق طی سال نیست، بلکه این بدهی بیانگر هزینه حقوقی است که هنوز پرداخت نشده است.
هزینه حقوق در صورت سود و زیان و بدهی حقوق در تراز نامه گزارش می دهد.
محاسبه حقوق و مزایا ساعات قانونی که یک کارگردر روز ملزم به انجام وظیفه در شرکت می باشد از طریق قانون وتوسط مراجع ذیربط تعیین می گردد.
مطابق قانون 51 قانون کار، ساعات کار در این قانون، مدت زمانی است که کارگر وقت خودرا به منظور انجام کار در اختیار کارفرما قرار می دهد.
به غیر از مواردی که در این قانون مستثنی شده است ساعات کارگران در شبانه روز نباید از8 ساعت تجاوز نماید .
بنا به تبصره1 همین قانون کارفرما می تواند در برخی از روزها ساعات کمتر و در برخی ساعات کار را بیشتر نماید مشروط بر اینکه مجموع ساعات کار هر هفته از 44 ساعت تجاوز نکند.
بنا به تبصره 2همین ماده، در کارهای سخت و زیرزمینی ساعات کار نباید از شش ساعت در روز و 36 ساعت در هفته تجاوز نماید.
کسورات حقوق و مزایا به مجموع حقوق و مزایای هر یک از کارکنان در دوره ای که لیست حقوق و دستمزد تهیه می گردد حقوق و مزایای نا خالص گویند.
از حقوق و مزایای ناخالص ابتدا کسورات قانونی(شامل بیمه و مالیات) و کسورات اختیاری(مانند قسط وام ،مساعده و...) کسر و مانده قابل پرداخت به هر یک از کارکنان که مبلغ خالص قابل پرداخت نام دارد محاسبه می گردد.
حق بیمه طبق قوانین سازمان تامین اجتماعی هر کار فرما باید ماهانه درصد معینی از حقوق و مزایای هر یک از کارکنان خود را بعنوان حق بیمه سهم کارمند کسر و به همراه حق بیمه سهم کارفرما حداکثر تا پایان ماه بعد به حسابهای مربوط واریز و ماهانه فهرست کاملی از مشخصات حقوق بگیران و میزان حقوق هر یک از آنها به ادارات تأمین اجتماعی محل ارسال نمایند .
مالیات کار فرمایان باید هر ماهه مالیات حقوق هر یک از کارکنان خود را طبق جداول مالیاتی محاسبه و از حقوق آنها کسر نموده و حداکثر ظرف 30 روز، وجوه کسر شده را به حساب بانکی مخصوص واریز و فهرستی مشتمل بر نام و نشانی حقوق بگیران ومیزان حقوق هر یک از آنها به حوزه مالیاتی محل ارائه دهند.
سایر کسورات علاوه بر کسورات قانونی ممکن است مبالغ دیگری بابت اقساط وام، مساعده دریافتی و...از حقوق و مزایای هر یک از حقوق بگیران کسر گردد.
این کسورات اغلب به طور غیر مستمر می باشند اگر چه ممکن است بر حسب مورد مدت معیدی از حقوق کارمندان کسر گردد(مانند اقساط وامهای بلند مدت) چکهای حقوق و دستمزد در برخی از کشورها پرداخت حقوق به کارکنان از طریق چک مخصوص حقوق و دستمزد صورت می گیرد.
چک حقوق و دستمزد نظیر سایر چکها می باشند با این تفاوت که فیش حقوقی کارمند بخشی از چک را تشکیل میدهد که از طریق پرفراژ قابل تفکیک است .
مبلغ قابل پرداخت چک معادل مبلغ پرداخت خالص یکی از ستونهای فیش حقوقی است.
در موقع دریافت حقوق کارمند فیش را از چک جدا کرده و برای سوابق خود نگهداری می کند و جک را جهت وصول مبلغ آن به بانک تسلیم می کند.
انتخاب نظام پرداخت حقوق و مزایا موضوع انتخاب پرداخت حقوق و مزایای کارکنان با استفاده از دو روش مرتبط با یکدیگر به گونه ای اصولی پیشنهاد می گردد.
1.مطالعه ویژگیهای مناسب جهت انتخاب نظام پرداخت در رابطه با استخدام نگهداری و ایجاد انگیزه کارکنان 2.مطالعه ظرفیت اثر بخشی نظام در مقابل هزینه های مربوط و بهره گیری از منابع و توانائیهای سازمان در این فصل به توضیح چگونگی محاسبه تک تک اقلام موجود در لیست حقوق و دستمزد خواهیم پرداخت .
حقوق ماهیانه: ساعت کارکرد × نرخ حقوق نحوه محاسبه مبلغ ساعت اضافه کاری: مبلغ حقوق ماهانه هر فرد بر اساس قانون وزارت کار مشخص می شود این مبلغ بر تعداد روزهای هر ماه یعنی 30 روز تقسیم می شود عدد حاصله مبلغ حقوق روزانه فرد است اگر این مبلغ را به تعداد ساعات کاری هر روز تقسیم کنیم مبلغ هر ساعت حقوق به دست می آید حال این عدد را در 5/1ضرب می کنیم مبلغ هر ساعت اضافه کاری در روزهای عادی به دست می آید و اگر در 2 ضرب شود مبلغ اضافه کاری روز های تعطیل به دست می آید.
اضافه کار=ساعت اضافه کار×5/1×حقوق روزانه×30 حق مسکن: عدد ثابتی که هر ساله توسط وزارت کار و امور اجتماعی اعلام میشود و متغیر می باشد به همین دلیل عدد خاصی برای آن دراین تحقیق ذکر نشده است.
میزان عیدی کارکنان : 2 برابر حقوق ثابت هر کارمند برابر عیدی او است.
حق اولاد :حد اقل مبلغی که برای یک فرزند محاسبه می گردد.
حق بیمه: طبق قوانین جاری سازمان تامین اجتماعی هر نفر حقوق بگیر باید میزان 7% از حقوق دریافتی خود را بابت استفاده از مزایای تامین اجتماعی و باز نشستگی پرداخت نماید.
شرایط پرداخت حق اولاد: داشتن حداقل 2 سال پرداخت بیمه فرزند مذکور تا پایان تحصیلات ،فرزند اوناث تا قبل ازازدواج یا اشتغال، حداکثر تا 2فرزند حق اولاد پرداخت میشود .
در اینجا تعدادی سئولات مطرح شده است که به آنها می پردازیم 1.مفهوم سیستم حقوق و دستمزد چیست؟
محاسبه میزان ساعات کاری و اضافه کار و میزان حقوق و هر یک از کارکنان جهت پرداخت به صورت ماهیانه و تعیین بیمه هر کدام.
2.مفهوم سیستم حقوق و دستمزد چیست ؟
(سیستم چه کاری انجام می دهد) مصاحبه میزان ساعات کاری و اضافه کاری و میزان حقوق هر یک از کارکنان جهت پرداخت به صورت ماهیانه و تعیین میزان بیمه.
3.آیا هر فرد بعد از استخدام بلا فاصله بیمه می شود؟
خیر 3 ماه پس از استخدام هر کار مندی بیمه می شود و از مزایای آن برخوردار است.
4.
آیا میزان تحصیلات در میزان حقوق مؤثر است ؟بر اساس قانون وزارت کار مسلماً بله ولی تجربه هم مؤثر است.
5.آیا ممکن است اضافه بر حقوق کار مندی پاداش نیز به فرد تعلق گیرد؟
در چه موارد و مواقعی؟
بله_در مواقعی که حجم کار بالاتر از حد معمول است برای مثال در زمانی که سمینارهای بین المللی برگزار می شود و بر اساس صلاح دید مدیر مسئول مؤسسه 6.
میزان حقوق ساعات کاری با اضافه کاری چه فرقی می کند؟
اضافه کار در روزهای عادی 5/1برابر ساعات کاری محاسبه می شود و مبلغ ساعات کاری در روزهای تعطیل 2برابر ساعات عادی است.
7.لیست حقوق چیست؟
لیست حقوق شامل ستونهای مختلفی از جمله موارد زیر 1.ردیف 2.
نام ونام خانوادگی 3.
مبلغ حقوق 4.
ساعات اضافه کاری 5.
کسری کار 6.
پاداش 7.
کسورات 8.بیمه 9.
مبلغ پرداخت 10.محل امضای ودر پایان لیست جمع کل 8.
آیا میزان حقوق هر فرد در هر ماه در دفتر خاصی ثبت می شود و نام آن دفتر چیست؟
به صورت جداگانه خیر فقط در لیست حقوق به صورت تک تک مشخص می شود ولی کل مبلغ حقوق و دستمزد هر ماه تحت عنوان هزینه حقوق و دستمزد در اسناد و دفاتر حسابداری ثبت شده و در حساب مربوطه وارد می شود 9.
لیست بیمه چیست؟
لیست بیمه لیستی است که مبلغ بیمه هر یک از کار کنان به صورت جداگانه در آن مشخص می شود 10.
در لیست بیمه افراد چه مواردی ثبت می شود؟شماره کارگاه- نام کارگاه - نام کارفرما-نشانی کارگاه- نام شعبه تأمین اجتماعی و شامل جدولی چند ستونی است.
11.
شماره کارگاه چیست؟همان شماره مؤسسه ای است که اداره بیمه آن را صادر می کند.
12.نحوه پرداخت حقوق به کارکنان چگونه است ؟
پس از تهیه لیست حقوق و تأیید مدیریت کل مبلغ حقوق و دستمزد به صورت چکی و توسط مدیریت صادر می شود از بانک دریافت شده و به صورت نقدی بین کارکنان تقسیم می شود و از آنها در لیست حقوق امضای گرفته می شود و پس از آن هر فرد بیمه مربوط به خود را به حسابدار پرداخت می کند .
13.
نحوه ثبت هزینه حقوق و دستمزد در دفاتر حسابداری چگونه است؟
نحوه ثبت هزینه حقوق به این صورت استکه کل مبلغ حقوق و دستمزد در حساب هزینه حقوق و دستمزد بدهکار وحساب بانک بستانکار می شود.
14.
میزان پاداش بر چه اساسی محاسبه می شود؟بسته به نظر مدیر مسئول مبالغ متفاوت است و قانون خاصی ندارد.
15.
کسری کار چیست؟
کسری کار به ساعاتی گفته میشود که یک فرد در طول ماه کمتر از ساعات قانونی کار کرده باشد طرز محاسبه ساعات کسری کار برابر هر ساعت کاری است این مبلغ یا در پایان هر ماه از مبلغ حقوق کسر می شود و یا این که در پایان سال کل این ساعات به روز تعیین می شود و از مرخصی فرد کسر می شود.