ابزار های مختلفی برای ایجاد و مدیریت کد های html وجود دارند اما سیستم های مدیریت محتوا این امکان را فراهم مینماید تا بتوانید به روشی ساده کدهای html متن و محتوای صفحات خود را اتوماتیک تولید کنید.
این سیستمها که امروزه در وب بنام CMS شناخته میشوند، مخفف Content Management System میباشند.
که برنامه ای نرم افزاری روی سرور هستند و به مدیر سایت اجازه میدهند تا محتوای سایت را بدون نیاز به طراحی دوباره سایت تغییر دهد.
محتوای یک صفحه وب اغلب روی یک وب سرور در قالب فایلهای حاوی کدهای html برای نمایش محتوا در صفحه وب میباشند.
برای مشاهده صفحه وب، درخواستی به وب سرور ارسال شده و وب سرور html صفحه را برای نمایش محتوای آن ارسال میکند.
ابزار های مختلفی برای ایجاد و مدیریت کدهای html وجود دارند اما سیستم های مدیریت محتوا این امکان را فراهم مینماید تا بتوانید به روشی ساده کدهای html متن و محتوای صفحات خود را اتوماتیک تولید کنید.
در واقع طراح اولیه سایت یکبار سایت را طراحی میکند و تعدادی قالب آماده برای صفحات طراحی کرده و آن را روی سایت مزبور نصب میکند .حال مدیر سایت براحتی میتواند صفحات دیگری را به آن کم یا اضافه یا ویرایش کند .
اغلب cms ها قابلیت ایجاد محتوای دینامیک را دارند، به این معنی که محتوایی که تشکیل دهنده یک صفحه است را در دیتابیس ذخیره کرده و این محتوا هنگام درخواست صفحه از سوی کلاینت از دیتابیس بازیابی شده و در فرمتی که از قبل تعیین شده است نمایش داده میشود.
تفکیک محتوا از نحوه نمایش آن مهمترین بخش یک cms است زیرا تفکیک محتوا و نحوه نمایش آن باعث افزایش انعطاف پذیری در سایت میشود.
اغلب cms ها امکان تغییر ظاهر و طرح بندی صفحه را از طریق انتخاب تم یا پوسته ای دیگر بدون نگرانی درباره از دست دادن و یا تغییر محتوا را دارند.
سامانه مدیریت محتویات عموماْ از دو عنصر تشکیل شده است : • ابتدا نرم افزار مدیریت محتویات (CMA) • سپس نرم افزار تحویل محتویات (CDA) نرم افزار مدیریت محتویات به سامانه یا به نویسندهایی که HTML نمیداند این اجازه را میدهد تا محتویات را بدون داشتن تخصص در طراحی سایت ، ایجاد ، اصلاح ، یا حذف کند و نرم افزار تحویل محتویات این دادهها را ترجمه و تبدیل میکند و از آنها برای به روز رسانی سایت استفاده میکند.
در صورت بهروز رسانی مداوم سایت مثلاَ هر دو هفته،و همچنین ایجاد تنوع در صفحات به دلیل جذب بیننده نیاز به یک CMS بدیهی و واضح است.
مزایای ایجاد یک وب سایت از طریق سیستمهای مدیریت محتوی • مدیریت کاربران با CMS: مدیریت کابران و تعیین سطوح دسترسی در کل سایت به صورت جامع و توسط سیستم صورت میگیرد.
بدون CMS: ایجاد مدیریت کاربران به عهده تولید کننده است.
کاربران برای ورود به بخشهای مختلف سایت باید درجاهای مختلف اعتبار سنجی شوند.
• گسترش پذیری با CMS: برای توسعه اطلاعاتی درCMSنیاز به تغییرات بنیادی در سیستم نمی باشد و از این رو کم هزینه است.
بدون CMS: توسعه بخشهای مختلف و تغییرات در محتوای سایت زمانگیر و پر هزینه است • ایجاد صفحات جدید با CMS: تمامی صفحات جدید برپایه پیش فرض هایی که از قبل تعریف شده اند ایجاد و تمامی لینک ها به طور خودکار بروز رسانی می شود.
این فرآیند به طور کامل قابل بازرسی مجدد می باشد بدون CMS: تمامی صفحات با استفاده از صفحات قبل ایجاد می گردد.
نقشه سایت و تمامی لینکها باید به طوردستی بروزرسانی گردند • طبقه بندی اطلاعات با CMS: اطلاعات توسط یک روش واحد طبقه بندی و در دسترس مشاهده کنندگان قرار می گیرد بدون CMS: طبقه بندی اطلاعات توسط کاربر صورت می گیرد و به ازای تغییر در طبقه بندی، تغییرات در حجم زیادی صورت می گیرد • جستجو با CMS: جستجو در محتوی سایت به دلیل رعایت قالب ها، نمایه سازی صفحات در زمان ایجاد سریع و کارا است.
و از یک مکانیزم عمومی برای جستجو در کل سایت استفاده می شود.
بدون CMS: روالهای جستجو در بخش های مختلف متفاوت است.
وظیفه نمایه سازی و ایجاد تسهیلات لازم برای جستجو در یک بخش به صورت دستی صورت می گیرد • یکنواختی و یکسانی محتوی با CMS: الگوها از محتویات سایت مجزا می باشند و در نتیجه به طور یکسان و یکنواخت قابل بکارگیری هستند بدون CMS: محتوی و الگوهای نمایش به طور کامل آمیخته هستند و در نتیجه تغییرات در سایت را با مشکل روبرو می سازند.
• تغییر قالب نمایشی سایت با CMS: به دلیل جدا بودن محتوی از الگوها و قالب های نمایش به سادگی می توان ظاهر سایت را تغییر داد بدون CMS: به دلیل یکپارچگی محتوی و قالب های نمایشی، تغییر ظاهر سایت به محتوی سایت نیز مرتبط میگردد • فرآیند جریان کار با CMS: موتور جریان کارCMSبا اجرای خودکار فرآیند انتشار محتوی و ضبط تمامی عملیات جهت وارسی وبازرسی مجدد در مراحل ممختلف، پس از تایید نهایی محتوی به صورت خودکار منتشر می شوند.
بدون CMS: جریان کار عموما توسطemailبه صورت دوره های خاص مشخص می شودEmailها به افرادمختلف سازمان ارسال می شوند و در نتیجه با تایید نهایی محتوی به صورت دستی منتشر می شوند • زمان انتشار با CMS: محتوی به سرعت و پس از تایید به صورت خودکار منتشر می شود بدون CMS: محتوی در زمانهایی که مدیر سایت در دسترس باشد بروز رسانی می گردند.
چند روز برای رفع خطا ها و پیکر بندی مجدد صرف می گردد • شواهد حقوقی با CMS: شواهد تغییر و یا انتشار اطلاعات بطور خودکار توسط سیستم ضبط می شود بدون CMS: جمع آوری شواهد و ضبط آنها از وظایف افراد است.
تغییرات به صورت دستی و ایجاد log از محتوی به سختی و به صورت دستی تهیه می شود جوملا از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد جوملا!
backend صفحهٔ مدیریت جوملای ۱٫۵ توسعهدهنده(ها) تیم پروژهٔ جوملا انتشار پایدار ۳.۱.۱ / ۲۶ آوریل ۲۰۱۳؛ ۳۵۴ روز پیش[۱] وضعیت توسعه فعال نوشته شده به پیاچپی سیستمعامل چندسکویی حجم ۷٫۵ مگابایت (به صورت فشرده) گونه سامانه مدیریت محتوا پروانه جیپیال وبگاه www.joomla.org جوملا!
(به انگلیسی: Joomla!) نام یک نرمافزار آزاد و متن باز برای مدیریت محتوای اینترنتی است.
جوملا!
به زبان پیاچپی نوشته شدهاست و از پایگاه دادهٔ مایاسکیوال استفاده میکند.
Joomla (جوملا) یک سیستم open source (منبع باز) برای مدیریت محتوا (CMS) است که شما را قادر به ایجاد وبسایت ها و برنامه های کاربردی برخط و قوی می سازد.
قابلیتهای جوملا!
شامل امکان بارگذاری موقت در حافظه برای بهبود کارایی (caching)، ایجاد فهرست خودکار، ارسال خبر از طریق قالب RSS، ارائهٔ نسخه قابل چاپ، بخشهای کوتاه خبری، تالار گفتگو، نظر سنجی، تقویم، جستجوی اینترنت و پشتیبانی از زبانهای متعدد (از جمله فارسی) است.[۲] علاوه بر امکانات پایه، افزونههایی (شامل کامپوننت، ماژول، پلاگین، قالب، بسته زبان) هستند که به امکانات جوملا میافزایند.
بیش از ۱۰٬۲۰۰ افزونهٔ رایگان و تجاری در شاخهٔ رسمی افزونههای جوملا وجود دارد.[۳] نام جوملا گرفته شده از واژهای در زبان سواحیلی است که به معنی «جملگی» یا «همگی» است.
محتویات ۱ تاریخچه ۲ نسخههای جوملا ۳ جستارهای وابسته ۴ پیوند به بیرون ۵ منابع تاریخچه پیشینه این سیستم به سال 2001 و نرمافزار مامبو برمی گردد که توسط گروه مایکرو در استرالیا ایجاد شد.
مامبو خیلی سریع جهانی شد و با ارائه ایده های مختلف توسط مهندسان و گرافیست ها، قدرتمند و به تدریج فراگیر شد.
در سال های بعد در اثر اختلافاتی که در تیم مامبو به وجود آمد، گروهی از افراد تیم دور هم جمع شدند و جوملا را جایگزین مامبو کردند.
جوملا با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP ساخته شده است و از تکنولوژی برنامه نویسی شی گرا و پلت فرم های طراحی نرمافزار استفاده می کند.
داده ها را در پایگاه داده های sql ذخیره می کند و شامل ویژگی هایی مانند جستجو، ذخیره سازی صفحه، نظر سنجی، آر اس اس خوان، نسخه قابل چاپ از صفحات، اخبار، وبلاگ و حمایت از زبان های بینالمللی می شود.
اولین نسخهٔ جوملا!
نسخهٔ ۱٫۰.۰ بود که در ۱۶ سپتامبر ۲۰۰۵ عرضه شد.
این نسخهٔ جوملا در واقع بستهبندی جدیدی از نسخهٔ ۴٫۵.۲٫۳ از نرمافزار مامبو بود که ایرادهای آن گرفته شده بود.
در نقشه راه توسعه این پروژه تصمیم گرفته شده که نسخه ۱٫۵ این برنامه با زبان PHP نسخه ۵ از ابتدا نوشته شود.
با اجازهنامهٔ جیپیال منتشر میشود.
کاربردهای جوملا جوملا به دلیل قابلیت انعطاف و گسترش فوقالعاده خود قادر به ایجاد تمامی سامانه های تحت وب میباشد،در زیر به برخی از کاربرد های آن اشاره میکنیم: سایتهای خبری سایت های فروشگاهی برنامه های کاربردی دولت ها دانلودسنتر مراکز آزمون گیری سامانه های پشتیبانی دایرکتوری ها وبسایتهای نگهداری مستندات جوامع مجازی و...
نسخههای جوملا تاکنون پنج نسخه توسط جوملا ارائه شده است که شامل نسخههای ۱، ۱٫۵، ۱٫۶، ۱٫۷، ۲٫۵ و جدیداً ۳٫۱ میباشد.
هم اکنون فقط سه نسخه توسط گروه جوملا پشتیبانی و به روز رسانی میگردد که شامل نسخه ۱٫۵ و ۱٫۷ و ۲٫۵ است.
جوملا ۱٫۷ و ۱٫۵ تا ۲۴ فبریه پشتیبانی میشوند و از آن به بعد تنها از جوملا ۲٫۵ پشتیبانی میشود.
چه کسانی از آن استفاده میکنند؟
وب سایتهای مک دونالد، وب سایتهای مجموعه یونیسف، برخی اینترانتهای دولتی آلمان، مرکز اطلاعات سازمان ملل، تمامی مراکز صدا وسیمای ایران، وب سایت مرجع لینوکس و...
از جمله استفاده کنندگان جوملا هستند.
تکنولوژی های پایه ای جوملا جوملا علاوه بر اینکه یک سیستم مدیریت محتوا است یک فریم ورک PHP نیز می باشد، همچنین به دلیل سازگاری با انواع پایگاه های داده مانند SQL server ،My SQL و Oracle یک پلت فرم نیز محسوب می شود.
اما تکنولوژی های اصلی بکار رفته در آن شامل PHP و MySQL می باشد.
معماری جوملا معماری نرم افزاری جوملا بر اساس مدل MVC - Model-View-Controller می باشد.در این مدل نرم افزاری، از مدل به عنوان تامین کننده منابع، از نمایش به عنوان لایه نمایشی و از کنترلر به عنوان هسته و پردازشگر برنامه استفاده می کنند.
به دلیل استفاده از این مدل نرم افزاری قابلیت گسترش جوملا افزایش یافته است ومنطق نرم افزاری مناسبی را مهیا کرده است.
پشتیبانان جوملا سیستم مدیریت محتوای جوملا توسط هزاران تیم محلی و جهانی پشتیبانی می شود، اما پشتیبان رسمی آن شرکت غیرانتفاعی Open Source Matters است.
همچنین سامانه های پشتیبانی رسمی آن انجمن جهانی جوملا و چهار گروه گوگل مرتبط با آن میباشد و نیز انواع تیم های کاری جوملای جهانی شامل تیم عیب یابی، افزونه ها، مجلات، انجمن ها و...
می باشد.
امکانات جوملا آخرین نسخه طبیعی (Native) آن شامل امکانات پایه ای زیر است: مدیریت مطالب مدیریت رسانه ها(فایلها) مدیریت وب لینک ها مدیریت مجموعه های مطالب مدیریت تبلیغات تنطیم پیکربندی مدیریت کاربران وسطح دسترسی نظرسنجی و...
مجوز استفاد از جوملا جوملا یک نرم افزار متن باز(Open Source) است و مجوز استفاده از آن قانون جی پی ال(GPL: General Public License) نسخه دوم می باشد.
مزیت های جوملا مزیت جوملا نسبت به سایر سیستمهای مدیریت محتوا قابلیت گسترش آسان، امکانات فراوان، تیم های پشتیبانی فعال و گسترده آن است.
از سوی دیگر مزیت آن نسبت به سایر فریم ورک های PHP ساختار شناور آن است که به گسترش دهنده امکان میدهد به صورت کامل یا جزئی از مدل نرم افزار ی MVC استفاده کند.
از دیگر مزیت های این فریم ورک، کتابخانه های گسترده آن و ارتباط صحیح و منطقی بین کتابخانه های آن است.
این نرم افزار به دلیل قابلیت استفاده بصورت فریم ورک جهت گسترش آن و ساخت افزونه ها و نیز از دیگر سو امکان استفاده کاربران نهایی از این افزونه ها جامعیت زیادی از سامانه های وب در اختیار گرفته است.
افتخارات این سیستم مدیریت محتوا سه بار به عنوان بهترین سیستم مدیریت محتوای متن باز جهان انتخاب شده است.
همچنین این سیستم از لحاظ گسترش بهترین سیستم مدیریت محتوای جهان می باشد.
هم اکنون 2.8 درصد از کل وب سایتهای جهان توسط این نرم افزار قدرت یافته اند.
در زیر برخی از افتخارات جوملا لیست شده است: 2005 بیش از 2.5 میلیون بار دریافت در اولین سال انتشار 2005 بهترین پروژه ی لینوکسی/ متن باز جهان 2005 جایزه UK Individual Contribution to Open Source 2006 جایزه UK Individual Contribution to Open Source 2006 بهترین پروژه ی لینوکسی/ متن باز جهان 2006 بهترین سیستم مدیریت محتوای متنباز سال جهان 2007 بهترین سیستم مدیریت محتوای متنباز سال جهان 2008 کسب عنوان MVP توسط Johan Janssens 2009 کسب عنوان MVP توسط Louis Landry 2011 بهترین سیستم مدیریت محتوای متنباز سال جهان وردپرس چیست؟
معرفی و بررسی کامل word press وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا برای سایتها و وبلاگ هاست برای محتوای آموزشی ، تجاری ، علمی و...
همچنین قابلیت ایجاد سایتهای اجتماعی با افزونههای قدرتمند همچون buddypress .
ایجاد انجمن با افزونه bbpress ، و...
را داراست و توسط مایاسکیوال پشتیبانی میشود.این سیستم کاملاً رایگان و متن باز است.
وردپرس در ادامه راه پروژهٔ موفق b۲ است که در سال ۲۰۰۳ شکل گرفت.
نام وردپرس را کریستیان اِسلِک، دوست مت مولنوگ (توسعهدهندهٔ اصلی وردپرس) پیش نهاد و از آن روز وردپرسبا سرعت و پیشرفتی قابل ملاحظه تبدیل به معروف ترین و پرکاربردترین ابزار ساخت وبلاگ بر روی هاست شده است.
کتاب زیر مرجع آموزشی کامل و جامعی برای یادگیری چگونگی بکارگیری این سیستم مدیریت محتواست.
وردپرس یک نرمافزار تحت وب است که در واقع ادامه موفقیتآمیز پروژه b2 می باشد و توسط مت مولوگ (Matt Mullenweg) بنیان گذاری شده است.مت و همکارانش با تاسیس شرکت Automattic هماکنون در حال گسترش این نرم افزار و پروژه های موازی آن مانند WordPress.com و Akismet می باشند.
پوسته ی وردپرس یا همان WordPress Theme، کارهای مختلفی را انجام می دهد که واضح ترین و رایج ترین آن ها، تعیین آرایش قرار گرفتن عناصر مختلف صفحات وب در کنار یکدیگر می باشد.
البته کسانی که به صورت فنی باوردپرس آشنایی داشته باشند، می دانند که مسائل بسیار دیگری نیز وجود دارد که با استفاده از آن ها می توان از قابلیت انعطاف پذیری مناسبی که در وردپرس وجود دارد، استفاده کرد.
عمومیترین استفاده از وردپرس برای راهاندازی یک وبلاگ میباشد زیرا وردپرس دارای هستهای قدرتمند است و پیشروترین نرمافزار در این زمینه بهشمار میرود.وردپرس با زبان برنامه نویسی محبوب و قدرتمند PHP نوشته شده و از قدرت MySQL استفاده می کند.
وردپرس یک نرم افزار بازمتن (Open Source) می باشد و بر مبنای اجازه نامه (Gnu Public License) منتشر می شود بنابراین اجازهنامه تمامی موارد استفاده از وردپرس کاملا رایگان می باشد، همچنین شما می توانید وردپرس را با خیال راحت تغییر دهید و به عنوان نرمافزاری تحت وب برای پروژه های خود به کار گیرید.
هم اکنون نسخه ۲٫۶٫۱ از این نرم افزار از سایت رسمی وردپرس قابل دریافت میباشد.
هرچند وردپرس سیستم مدیریت محتوای شناخته شده ای است، اما خیلی از افراد با وردپرس آشنا نیستند و خیلی از افراد هم به صورت غیرمستقیم با این سیستم مدیریت محتوا آشنا می شوند،به طور مثال افرادی که از سرویس های وبلاگ نویسی Bloghaa یا wordpress.com یا هزاران سرویس وبلاگ نویسی مبتنی بر وردپرس استفاده می کنند.
وردپرس بر اساس گزارش مرکز تحقیقات سیستم های مدیریت محتوا به عنوان محبوب ترین سیستم وبلاگ نویسی و مدریت محتوای جهان در سال ۲۰۰۹ انتخاب شد.
ورد پرس به عنوان سیستمی انعطاف پذیر می تواند برای ساخت سایت های تجاری ، پروژه های گروهی ، دانشگاهها ،مراکز تفریحی ، و وبلاگ های شخصی یا گروهی مورد استفاده قرار گیرد.هسته ورد پرس از Php وMysql استفاده می کند و در وب سرور هایی نظیر Apache و IIS قابل اجرا است.
به طور کلی وردپرس یک نرم افزار تحت وب متن باز (open source) می باشد که در دسته ی سیستم های مدیریت محتوا یا همان CMS ها که مخفف (Content Management System) می باشند، قرار میگیرد.
از آنجا که سیستم وردپرس رایگان است، هر کاربری می تواند فایل های مربوطه ی آن را دانلود کرده و مورد استفاده قرار دهد.
البته بدیهی است که وردپرس بخشی از نیازهای کاربران را برآورده می کند اما برای شخصی سازی و برآورده ساختن سایر نیازها، به متخصصینی نیاز است که تغییرات لازم را ایجاد کرده و یا سایر امکانات و ابزار مورد نیاز کاربران را فراهم نمایند.
پوسته ی وردپرس پوسته ی وردپرس یا همان WordPress Theme، کارهای مختلفی را انجام می دهد که واضح ترین و رایج ترین آن ها، تعیین آرایش قرار گرفتن عناصر مختلف صفحات وب در کنار یکدیگر می باشد.
وردپرس و موتورهای جستجو به طور کلی وردپرس به گونه ای ساخته شده است که از محبوبیت خوبی نزد موتورهای جستجو برخوردار است اما هرگز نباید فراموش کرد که توجه به سئو یا همان بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو(SEO -> Search Engine Optimization) بسیار حائز اهمیت بوده و توصیه ی اکید ما به کسانی که قصد استفاده از وردپرس را برای وب سایت خودشان دارند، این است که اگر افزایش میزان بازدیدها از طریق موتورهای جستجو برایتان اهمیت دارد، حتما کار طراحی پوسته ی خودتان را به کسانی بسپارید که اطلاعات خوبی از سئو دارند.
وردپرس یا جوملا؟!
در محیط وب و همچنین در میان کاربران مختلف، اینگونه مباحث و زیاد مطرح است که طرفداران هر کدام از این دو سیستم مدیریت محتوا، سعی دارند تا نرم افزار محبوب خودشان را به عنوان سیستم مدیریت محتوای برتر، معرفی کنند؛ اما حقیقت آن است که چنین بحث هایی فرد را به یاد بحث های انجام شده میان کاربران و طرفداران ویندوز و لینوکس می اندازد و تمام این ها در حالی است که طرح اینگونه مباحث از پایه دچار اشکال است.
چرا که هر کدام از این نرم افزارها و یا سیستم عامل ها، برای محیط ها و کاربردهای خاص خودشان طراحی شده اند و مناسب همان کار هستند.
برای روشن شدن بحث تصور کنید از شما سوال کنند که به نظر شما یک خودروی سواری بهتر است، یا یک خودروی سنگین؟
خب قطعا پاسخ شما این خواهد بود که هر کدام از این ها برای کار خاصی طراحی و ساخته شده اند و نمیتوان به طور کلی چنین مقایسه ای را انجام داد.
چرا ورد پرس را انتخاب کنیم؟
همان طور که گفته شد وردپرس یکی از سیستم های مدیریت محتوای مبتنی بر php و mysql است که به شما اجازه می دهد مطالب خود را به راحتی توسط یک ویرایشگر تحت وب نوشته و در سایت خود منتشر کنید.
از وردپرس می توانید به دو منظور استفاده کنید: ۱) ابزار وبلاگ نویسی ۲) سیستم مدیریت محتوا این که شما به چه منظوری از وردپرس استفاده می کنید به نوع مطالب و هدف شما بستگی دارد.
با این وجود، وردپرس به صورت گسترده به عنوان یک ابزار وبلاگ نویسی استفاده می شود.
نصب رایگان!
در صورتی که شما کاربر اسپیس ایران هستید برای شما ورد پرس را رایگان نصب خواهیم کرد!
در صورتی که شما از کاربران اسپیس ایران هستید و تمایل به استفاده از سیستم مدیریت محتوای ورد پرس دارید می توانید در بخش پشتیبانی از طریق ارسال تیکت درخواست نصب ورد پرس را بدهید، ما در کوتاه ترین مدت ورد پرس را برای شما رایگان نصب خواهیم کرد.
سیستم مورد نیاز برای راه اندازی وردپرس در اغلب سرورهای جهان که از php و MySQL پشتیبانی می کنند یافت می شود.
(سرویس های میزبانی وب اسپیس ایران کاملا با ورد پرس هماهنگ بوده و بدون هر نوع مشکل می توانید از ورد پرس استفاده کنید.) وردپرس تمام امکانات لازم برای ایجاد یک وب سایت پایه را همراه خود نصب می کند.
هسته ی اصلی این سیستم شامل موارد زیر است: نوشته ها و برگه ها رسانه پیوند هادسته ها و برچسب ها قوانین و شناسنامه ی کاربران خروجی های RSS، Atom و OPML آدرس های اینترنتی سازگار با موتورهای جستجو محافظت در برابر اسپم بروزرسانی خودکار گسترش آسان وردپرس همانند API گسترده خود، یک سیستم قالب سازی قوی دارد.
هر فرد آشنا با زبان PHP می تواند ویژگی های ظاهری سایت و یا حتی نحوه ی عملکرد سیستم وردپرس را تغییر دهد و آن را منطبق با نیاز خود، طراحی نماید.
از قسمت های قابل گسترش در وردپرس می توان به پوسته ها، ابزارک ها و افزونه ها اشاره کرد.
برای این کار شما می توانید، هزاران قالب و افزونه را از آدرس www.wordpress.org/extend دریافت نموده و استفاده کنید.
در فصل های آتی با نحوه ی ساخت، ویرایش و استفاده از هریک آشنا خواهید شد.
سازگاری با موتورهای جست و جو در کنفرانس WordCamp سانفرانسیسکو، مت کاتز از کارکنان گوگل اعلام کرد که وردپرس بهترین پلت فرم وبلاگ نویسی است که سازگار با موتورهای جست و جو می باشد و به علت این ویژگی، بهترین قدم اولیه برای هر کسب و کار آنلاین است.
برخی سایت های قابل ساخت با وردپرس: وبلاگ های شخصی شبکه های وبلاگ نویسی شبکه های اجتماعی دانشگاه ها و مدارس سایت های تجاری برای نصب و راه اندازی وردپرس شما نیاز به یک میزبان مناسب دارید.
شرایط عمومی یک میزبان مناسب به این شرح است: سرور با سیستم عامل Linux سرویس دهنده ی وب Apache PHP نسخه ۵+ MySQL نسخه ۴+ نصب وردپرس برای تمامی کاربران اسپیس ایران به صورت رایگان انجام می شود و سرویس های میزبانی وب اسپیس ایران کاملا بهینه شده برای استفاده از وردپرس و یا سایر سیستم های مدیریت محتوا می باشد.
قابلیت چند کاربری و چند بلاگی در نسخه های قبلی مانند وردپرس 3، تنها امکان استفاده از یک بلاگ در یک نرم افزار نصب شده وردپرس وجود داشت.
گرچه در صورت تنظیم وردپرس برای استفاده از چند دیتا بیس می توانستیم بلاگ های مختلف را به صورت همزمان از پوشه های متفاوت بخوانیم.
اما در نسخه های جدیدتر وردپرس، قابلیتی به عنوان چند کاربری (Multi-User) ارائه شده است که به شما این امکان را می دهد تا چندین وبلاگ مختلف را بر عهده چندین تن از کاربران خود با حساب های کاربری خاص خود قرار دهید و همگی آن ها را به صورت مرکزی مدیریت نمایید.
وردپرس همچنین نسخه هایی را مخصوص سیستم عامل های مختلف تحت پلتفرم موبایل مانند Android، iOS، Windows Mobile 7 و Black berry ارایه داده است که با استفاده از آن می توان به بسیاری از امکانات ویژه ای دست یافت که وب سایت مورد نظر شما منطبق و سازگار با سیستم عامل های تحت موبایل لود گردد.
این نرم افزار از قابلیت هایی ویژه ای مانند بهینه سازی موتور های جستجو (SEO)، برچسب گذاری بر روی نوشته ها، فیلترهای مختلف جستجو، فرمت های استانداردسازی متن، قابلیت Trackbackو Pingback برای ارائه لینک نوشتار به وب سایت های دیگر پشتیبانی می نماید.
پیشنه سازنده وردپرس مت مولنوگ پایهگذار وردپرس است، نرمافزار کدبازی که به طور گسترده از سوی وبلاگنویسان برای نوشتن وبلاگ مورد استفاده قرار میگیرد.«مت چارلز مولنوگ»، در تاریخ ۱۱ ژانویه ۱۹۸۴ در هوستون تگزاس به دنیا آمد و در حال حاضر در سانفرانسیسکوی کالیفرنیا زندگی میکند.
مولنوگ در ابتدا مدتی به مطالعه ساز ساکسیفون پرداخت و در آموزشگاه بازیگری و هنرهای نمایشی حضور مییافت.
اولین سیستمی که مولنوگ برای وبلاگنویسی از آن استفاده کرد، سیستم b2/cafelog بود.
او برای نخستین بار برای انتشار عکسهایی که در سفر به واشنگتن گرفته بود از این سیستم استفاده کرد.
همین تجربه باعث شد که به این فکر بیفتد که خود، برای وبلاگنویسی نرمافزاری بهروز و سازگار با استاندادهای وب که نیازهایش را برآورده کند، بنویسد.
او در ژانویه ۲۰۰۳، در وبلاگش این مطلب را اعلام کرد.
مولنوگ به سرعت با شخصی به نام «مایک لیتل» تماس گرفت و با کمک هم، این دو شروع به نوشتن وردپرس با استفاده از b۲ کردند.
توسعه دهنده اصلی b۲ یعنی Michel Valdrighi هم به زودی به جمع دو نفره آنها اضافه شد.
در مارس ۲۰۰۳ او Global Multimedia Protocols Group را تأسیس کرد که در آن نخسیتن «میکروفرمتها» نوشته شد.
او در آوریل ۲۰۰۴، سرویس نامآشنای Ping-O-Matic را تأسیس کرد که همانگونه که از نام آن برمیآید، سرویسی است که با آن میشود پینگ نمود و موتورهای جستجویی مانند تکنوراتی را از بهروز شدن وبلاگ، آگاه کرد.
به یاری آن میشود، به صورت بسیار ساده سرویسهای بسیار زیادی از جمله بلاگرولینگ محبوب وبلاگ نویسان ایرانی را پینگ کرد.
در حال حاضر Ping-O-Matic روزانه یک میلیون بار پینگ میشود.
درماه می ۲۰۰۴، رقیب وردپرس یعنی مووبل تایپ «Movable Type»، اعلام کرد که قیمتهایش را تغییر داده است که همین موضوع باعث شد هزاران کاربر مووبل تایپ به فکر استفاده از نرم افزاهای جایگزین بیفتند و وردپرس به خوبی از این فرصت استفاده کرد.
در اکتبر ۲۰۰۴ ، CNET مولنوگ را استخدام کرد تا در آنجا، روی وردپرس کار کند و در اداره وبلاگها و رسانههای جدید به آنها کمک کند.
در دسامبر ۲۰۰۴، مولنوگ bbPress را عرضه کرد، سیستمی که وی در طی چند روز تعطیلات نوشته شده بود.
در فوریه ۲۰۰۵، نسخه ۱٫۵ وردپرس آماده شد که نام Strayhorn را بر آن نهاده بودند.
این نسخه ۹۰۰ هزار بار دانلود شد.
در آوریل ۲۰۰۵ شخصی متوجه شد که در سایت WordPress.org، مقالههای زیادی به صورت مخفی وجود دارد که با تکنیک cloaking نوشته شدهاند.
در cloaking دارنده یک سایت، کاری میکند که نسخهای از سایت که به عنکبوتهای جستجو عرضه میشود متفاوت از چیزی باشد که به بازدیدکنندگان عادی نشان داده میشود.
مولنوگ مجبور شد که مطلب را بپذیرد و همه مقالات را حذف کند.
مولنوگ در اکتبر ۲۰۰۵ از CNET جدا شد.
چند روز بعد او Akismet را معرفی کرد، سرویسی که جلوی کامنتها و ترکبکهای اسپم را میگیرد در نوامبر ۲۰۰۵، شرکت در پروژه وردپرس از حالت دعوتنامهای درآمد و مشارکت در آن برای همه آزاد شد.
در دسامبر ۲۰۰۵، او Automattic را معرفی کرد، سرویسی که خدمات میزبانی وبلاگ ارائه میدهد و نرمافزارهای ضد اسپم میسازد.اکنون، بر اساس آمار Comscore، سایت Automattic، ماهانه ۱۰۰ میلیون بازدیدکننده دارد و در میان ۲۵ سایت برتر جهان قرار دارد.
در مارس ۲۰۰۷، مجله معتبر PC World، مولنوگ را به عنوان یکی از ۵۰ فرد مهم در اینترنت برگزید و در رده شانزدهم قرار داد.
جوایز در سال 2007 برنده جایزه Packt برای بهترین نرم افزار مدیریت محتوای متن باز شد.
در سال 2009 مجددا برنده جایزه Packt برای بهترین نرم افزار مدیریت محتوای متن باز شد.
در سال 2010 برنده جایزه Hall of Fame در قسمت نرم افزارهای CMS متن باز گردید.
در سال 2011 برنده جایزه بهترین برنامه تحت وب متن باز در جوایز Critters گردید.
آسیب پذیری های وردپرس بسیاری از مشکلات امنیتی در وردپرس مخصوصا در سال های 2007 و 2008 رونمایی گردیده است.
طبق آمار موسسه امنیتی Secunia، وردپرس در سال 2009 دارای 7 حفره امنیتی برطرف نشده بود که البته ورد پرس از آن ها به عنوان مشکلات سطحی یاد نموده است.
موسسه دانمارکی Secunia همواره لیست بر روز شده ای از آسیب پذیری های ورد پرس را منتشر می نماید.
همچنین در ژانویه 2007 بسیاری از وبلاگ هایی که سطح SEO بالایی داشتند و نیز وبلاگ هایی تبلیغاتی دیگری که از تبلیغات AdSense استفاده می کردند، مورد حمله هکرهاقرار گرفتند.
پشتیبانی وردپرس به عنوان یک نرم افزار متن باز رایگان به عهده کاربران آن می باشد، انجمن های متنوعی در زمینه پشتیبانی ورد پرس در اینترنت وجود دارند که کاربران با مطرح نمودن سئوالات خود، دیگران را از مشکل خود مطلع می کنند و در اکثر مواقع نیز با استفاده از تجربیات دیگران مشکل خود را مرتفع می نمایند.
قابل ذکر است که جهت دریافت اطلاعات بیشتر در مورد وردپرس و همچنین عضویت در انجمن های مربوطه، می توانید به وب سایت وردپرس فارسی مراجعه فرمایید.
منابع : http://wordpress.org http://en.wikipedia.org دروپال چیست؟
دروپال یکی از ده ها سیستم مدیریت محتوا(CMS)ی متن بازی هست که برای انتشار و مدیریت محتوا در وب مورد استفاده قرار میگیرد.
سیستم های مدیریت محتوای زیادی مانند وردپرس، جوملا، دات نت نیوک، تایپو3 و ...
وجود دارند که برای استفاده برخی از آنها نیاز به پروانه بهره برداری دارید.
برای مقایسه سیستم های مدیریت محتوا می توانید کلید واژه هایی مانند : Drupal vs.
Wordpress یا Drupal vs.
joomla و ..
را در گوگل جستجو کنید.
دروپال محتواهای منتشر یافته در دیتابیس خود را با نام گره (Node) ذخیره و نگهداری می کند و به شما اجازه استفاده از آنها را به هرشکل و در هرجایی از وبسایت که لازم دارید را می دهد.
گره ها میتوانند به صورت یک تک صفحه (همانند برگه درباره ما) یا لیستی از محتوا ها (همانند جدیدترین اخبار، پست های وبلاگ و...) مورد استفاده قرار گیرد.
با اعتماد به دروپال و انتشار محتوا توسط آن، به راحتی می توان بر روی محتوایی که توسط بازدیدکنندگان مشاهده می شود و چگونگی تعامل آنها با وب سایت شما را تحت کنترل داشت.
با دروپال شما تقریباً 80% از نیاز خود را بدون دانش درباره کد و برنامه نویسی به انجام می رسانید.
در صورتیکه مبتدی هستید با مراجعه به بخش قالب های دروپال نیازی به دست بردن در کدها ندارید.
علت عمده این ادعا البته به توسعه هزاران ماژولی بر میگردد که در بخش ماژول های دروپال توسط مشارکت کنندگان پروژه دروپال توسعه یافته است.
این ماژول ها امکانات بیشماری را فقط با دانلود و فعال کردن آن در سایت و پیکربندی آن در اختیارتان قرار خواهند داد.
پیشنهاد میکنم برای آشنایی بیشتر با اصطلاحات دروپال این بخش را مطالعه کنید.
دروپال چیست؟
دروپال یکی از ده ها سیستم مدیریت محتوای (CMS) متن بازی هست که برای انتشار و مدیریت محتوا در وب مورد استفاده قرار می گیرد.
دروپال نسخه 7.20 چندی پیش ارائه شد.
اما حالا یک آپدیت جدید از راه رسیده که مشکلات نسخه 7.20 را حل می کند.
نسخه 7.21 برخی باگ ها و مشکلات با ماژول ها را حل نموده و تیم دروپال گفته در صورتی که با نسخه 7.20 به مشکل برخورده اید حتما به نسخه 7.21 ارتقا دهید.
دانلود کنید: دروپال نسخه 7.21 سیستم مدیریت محتوا یا (CMS) Content Management System چیست؟
سیستم مدیریت محتوا(CMS) ، نرم افزاری است که به شما کمک می کند تا مطالب خود را خلق کنید، آنها را سازمان دهی و یا ویرایش کنید، برخی از آنها را حذف یا غیر فعال کنید.
همچنین این مطالب می توانند شامل تصاویر، متون، اسکریپت ها و یا هر چیز دیگری از این نوع باشند .
اگر شما قصد ایجاد وب سایتی را دارید که در آن حجم بسیار زیادی از اطلاعات بصورت روزانه ایجاد و ویرایش می شود (مانند یک خبرگزاری)، به طور حتم شما به یک سیستم مدیریت محتوا برای سایت خود نیازمندید .
با ذکر یک مثال مفهوم سیستم مدیریت محتوا را برایتان روشن تر می کنم.
فرض کنید که شما اکنون 200 کتاب در تخصص های مختلف دارید.
حال به دنبال موضوع خاصی در بین این کتاب ها هستید.
در مرحله ی اول شما نیاز دارید تا این کتب را در طبقه های کتابخانه ای دسته بندی کرده و طبقات را عنوان بندی کنید.
هر کتاب بسته به نوع و محتوایش در طبقه ی مخصوص به خود قرار می گیرد.
همچنین هر طبقه می تواند به چند بخش تقسیم شود و بدین شکل جستجوی کتاب ها آسان تر گردد.