چگونگی کارکرد اسکنرها به همراه توضیح کامل اسکنر و معرفی انواع اسکنر و بیان خصوصیات مدل های اسکنر از نوع اسکنر رومیزی و دیگر اسکنرها و مقایسه اسکنرها با هم اسکنر ها یکی از وسایل جانبی کامپیوتر به حساب می آیند که نقش دستگاه ورودی اطلاعات را برای کامپیوترها ایفا می کنند.
منظور از اطلاعات ، سندهای کاغذی یا عکسهای چاپی است که از طریق اسکنرها ، می توان به راحتی و در کمتر از یک دقیقه تصویر آنها را به کامپیوتر انتقال داد.
از آن پس این سندها و عکسهای شما ، به فایلهای دیجیتالی تبدیل می شوند که به راحتی می توان آنها را منتقل و ویرایش کرد.
درواقع اسکنر ها آمده اند تا تمام اسناد و عکسهای کاغذی ما را بصورت دیجیتالی به کامپیوترها منتقل کنند تا منظورهای ما از این کار برآورده شود.
بطور مثال شاید شما بخواهید آلبوم عکسهای قدیمی خود را به رایانه منتقل کنید تا آنها را ویرایش کنید ، یا با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
یکی از فایده های این کار در این است که اگر در اثر گذشت زمان ، عکسهای شما فرسوده و بی کیفیت شود ، شما نسخه ای از آنها را با همان کیفیت اولیه و بدون نگرانی از پوسیده شدن همیشه خواهید داشت.
یا شاید در مورد اسناد بخواهید نسخه ای از آنها را در کامپیوتر خود داشته باشید تا در مواقع لزوم به سرعت به نقل و انتقال آن بپردازید.
زیرا این روش ارسال و دریافت بسیار سریعتر از روشهای ارسال پستی و سنتی است و کاربرد بیشتری دارد.
یک اسکنر رومیزی را تصور کنید.
شما برای اسکن کردن یک برگه کاغذی ، ابتدا درب آنرا باز کرده ، سند را داخل آنها گذاشته و می بندید.
سپس دکمه ی آغاز کار را می زنید و بعد از شنیدن صدایی، تصویر آنرا در کامپیوتر خود مشاهده می کنید.
اما این روند چگونه اتفاق می افتد ؟
طرز کار اسکنر اسکنرها بسته به نوع و مدل ساختشان دارای طرز کار متفاوت و پیچیده ای هستند از همین رو برای رعایت اصل ساده گویی و خلاصه بودن مطلب ، به تشریح عملکرد اسکنرهای رومیزی می پردازیم زیرا تمامی اسکنر ها درواقع از سیستمی مشابه همین مدل بهره می برند.
بعد از قرار دادن تصویر یا سند مربوطه ، هد اسکن کننده که شامل لامپ روشن کننده ، دو یا چند آئینه ، لنز و ...
است به حرکت در آمده و طول سطح اسکنر را می پیماید.
لامپ روشن کننده وظیفه روشن کردن عکس/سند را برعهده می گیرد تا تصویر آن به آئینه اول و از طریق آن به آینه های بعدی تابیده شود.
سپس تصویر در آئینه ی آخر متمرکز شده تا با کیفیت بالاتر در دسترس لنز و حسگر تصویر قرار گیرد.
این حسگر فتون های نوری را به بار الکتریکی تبدیل کرده و مجموع آنها (سیگنالها) را به کامپیوتر می فرستد.
شاید برایتان سوال باشد که آن میله ای که در زیر شیشه اسکنر ها و در امتداد آن قرار گرفته چه وظیفه ای دارد ؟
این میله که هد (مجموع تمامی قطعات داخلی متحرک) بر روی آن سوار شده است برای آن است که هد در مسیر خود منحرف نشده و نلغزد تا تصویر بدون هرگونه اشکال ثبت شود.
قسمت داخلی درب تمامی اسکنرهای تخت ، صفحه ای به رنگ سفید دارد.
این صفحه برای کمک به تفکیک مرزهای عکس یا سندی است که قصد اسکن کردن آنرا داریم.
این صفحه سفید ، رنگ یکدستی را در پس زمینه تصویر ایجاد می کند لذا مرزبندی سند ما راحتتر می شود.
حال هرچه کیفیت قطعات بکار رفته در اسکنر ( موتور ، آیینه ها ، لنزها ، حسگر ها و لامپ ) بالاتر باشد ، کیفیت تصویر نهایی بالاتر خواهد بود.
واحد وضوح تصویر در اسکنرها DPI ( Dot per Inch) به معنی تعداد نقطه در هر اینچ می باشد که این نقاط همان نقاط ریز تصویر هستند.
انواع اسکنر بر حسب شکل ظاهری و نوع کارکرد اسکنرهای تخت این اسکنر ها در اندازه ی A4 و برای مصارف خانگی یا دفاتر شرکتی کوچک ساخته شده اند .
قدرت و وضوح تصویر آنها در مقایسه با انواع بزرگتر و صنعتی پائین است.
روش کاری آنها همانگونه است که در بالا به آن اشاره شد.
اسکنرهای شیت فد (Sheetfed) این اسکنرها از نظر اندازه کوچک تر از مدل رومیزی هستند زیرا بجای اینکه عکس/سند را بر روی آن بگذارید ، آنهارا به داخل اسکنر می فرستید.
درواقع به جای حرکت هد و حسگرها ، کاغذ حرکت می کند که این امر ممکن است کمی در کیفیت نهایی تصویر تاثیر منفی بگذارد.
اسکنرهای اسناد این اسکنرها که برای مکانهای بزگتر ساخته شده اند دارای سیستم ADF ( Auto Data Feeder) هستند یعنی کاغذ ها را توسط موتورها و غلطکهایی به داخل می کشند و عملیات اسکن را روی آنها انجام می دهند .
ضمناً در این دستگاه قسمتی وجود دارد که امکان بهره وری به سبک اسکنرهای تخت را نیز مهیا می کند.
اسکنرهای نقشه یا پلاتر این اسکنرها همانطور که از نامشان پیداست برای اسکن کردن نقشه های عریض ( از اندازه A3 به بالا) و در طول نامحدود بکار گرفته می شوند.
این اسکنرها ، نقشه ها را از یک سو گرفته و آنرا از بین هد خود عبور می دهد تا تصویر آنرا ثبت کند.
اسکنرهای فیلم و اسلاید این اسکنرها که مخصوص نگاتیوهای عکس، اسلاید ها ، فیلم های رادیولوژی بکار می رود دارای قیمت بالایی هستند که می توانند تصویر را از روی فیلم ها و نگاتیو ها بخوانند.
اسکنر های دستی قابل حمل این اسکنرها بسیار کوچک بوده و از کیفیت بسیار پائینی برخوردارند.
از اینرو برای اسکن عکس یا سندهایی که نیاز به کیقیت بالا دارند مناسب نیستند.
این اسکنرها در انواع گوناگون و سایزهای مختلفی ساخته شده اند که کوچکترین آنها بصورت "مدادی" بوده که به راحتی در جیب جای می گیرد.
این مدلها برای اسکن کردن خط به خط نوشته ها و کتابها درنظر گرفته شده اند.
اسکنرهای دستی در اندازه های بزرگتری هم ( در حد عرض کاغذ ها ) عرضه شده اند.
برای استفاده از آنها کافی است که آنها را بر روی سند مورد نظر بکشید تا تصویر ثبت شود.
این اسکنرها بسیار کوچک بوده و از کیفیت بسیار پائینی برخوردارند.
در زبان ساده اسکنر یعنی ورود عکس یا متن فیزیکی به داخل رایانه ، حال این عکس و متن ها میتواند در اندازه و شکل های مختلفی باشد که پذیرفتن آن بستگی به نوع اسکنر شما دارد.
اسکنر ها مدل های مختلفی دارند و فقط برای کار های اداری ساخته نشده اند ، به طور مثال اسکنر اثر انگشت برای مصارف امنیتی و اسکنر مغز برای مصارف پزشکی.
نخستین اسکنری که میتوانست عکس ها را وارد رایانه کند توسط تیمی به سرپرستی راسل کیریش در سال ۱۹۵۷ ساخته شد که فقط ۱۷۶ پیکسل دقت داشت.همچنین نام فارسی اسکنر ، پویشگر است.
سیستم عکس برداری اسکنر ها شباهت بسیاری با دوربین های دیجیتال دارد اما با دقت بیشتر از فاصله کمتر که این دقت در دوربین های دیجیتال برعکس آن است.
اسکنرر ها به دلیل قیمت ارزان آن روی برخی از پرینتر ها هم کار گذاشته میشود ولی اگر میخواهید یک عکس یا سند و متن خاصی را حرفه ای و با دقت اسکن کنید باید اسکنر های جدا از پرینتر ها را تهیه کنید.
تقریبا ۴ نوع اسکنر داریم ، اسکنر دستی ، اسکنر استوانه ای ، اسکنر نوری و اسکنر شیت فد.
در این مقاله میخواهیم چهار اسکنری را که در خانه میتوان از آنها استفاده کرد یا برای مصارف خانگی مناسب است را به شما معرفی کنیم.
اسکنر مدل HP Scanjet G2710 اولین اسکنری را که میخواهیم به شما معرفی کنیم برای شرکت معروف HP هست که مخصوصا برای کاغذ های A4 ساخته شده هست.
مدل این دستگاه G2710 میباشد تکنولوژی به کار رفته در این اسکنر Charge-Coupled Device است و دقت رزولوشن آن ۲۴۰۰×۲۴۰۰ پیکس میباشد که برای یک مصارف خانگی بسیار خوب است.
سرعت اسکن این پویشگر دقیقه ای ۳ عکس رنگی هست که میتوان گفت تقریبا سرعت پایینی ندارد ولی برای مصارف خانگی خوب است.
همچنین این اسکنر از تکنولوژی OCR پشتیبانی میکند و در هنگام اسکن اسناد متوجه متن بودن آن میشود و کار شما را راحت تر میکند.
در کل این اسکنر بیشتر برای مصارف خانگی کاربرد دارد و اگر در اداره به سرعت بالا احتیاج ندارید این یک گزینه خوب برای یک اداره محسوب میشود.
امکانات کلی این اسکنر: - پورت USB2.0 - اسکن نگاتیو - پشتیبانی از CCD - پشتیبانی از OCR - قابلیت تبدیل اسکن به فایل های پی دی اف - دارای نرم افزار های رایگان و همراه - پشتیبانی از اسکن ۴۸ بیت - پشتیبانی از حداکثر اندازه ۴۸۰۰ در ۲۴۰۰ نقطه ضعف های این اسکنر: - گاهی در هنگام اسکن و پیش نمایش دستگاه ثابت میشود و به کار خود ادامه نمیدهد.
- مدت زمان زیاد برای نصب درایور ها و راه اندازی آن قیمت این اسکنر در بازار ایران حدود ۱۰۰ هزار تومان هست.
اسکنر مدل HP Scanjet G2410 دومین اسکنر هم مال شکرت سازنده HP هست که میخواهیم به شما معرفی کنیم ، مدل این اسکنر G2410 هست و کمی از مدل قبلی ارزان و کم کیفیت تر است ولی مناسب برای مصارف خانگی هست و هر لحظه میتوان از آن استفاده کرد.
تکنولوژی به کار رفته در این اسکنر Charge-Coupled Device است و دقت رزولوشن آن ۱۲۰۰ در ۱۲۰۰ پیکس میباشد که برای یک مصارف خانگی بسیار خوب است.
سرعت اسکن این پویشگر دقیقه ای ۳ عکس رنگی هست که که تقریبا با مدل قبلی برابر است.
امکانات کلی این اسکنر: - پورت USB2.0 - پشتیبانی از CCD - پشتیبانی از OCR - پشتیبانی از اسکن ۴۸ بیت - پشتیبانی از حداکثر اندازه ۱۲۰۰ در ۱۲۰۰ - فضای کم برای نگه داری نقطه ضعف های این اسکنر: - ظاهر نه چندان زیبا - عدم نرم افزار های حرفه ای همانطور که در قبل گفتیم به دلیل قیمت ارزان و کارایی خوب و همچنین ابعاد کوچک آن ، برای مصارف خانگی بسیار مناسب است و میتوانید به محض اتصال آن به رایانه عکس ها و متن های خود را اسکن کنید و بلافاصله در رایانه خود به صورت دیجیتال ببینید.
قیمت این اسکنر در بازار ایران حدود ۸۰ هزار تومان میباشد.
و فقط در رنگ سفید در بازار موجود هست که اگر رنگ مشکی با همین امکانات را میخواهید به ادامه مطلب بروید.
اسکنر مدل Canon CanoScan LiDe 200 اینبار میخواهیم یک اسکنر از شرکت Canon به شما معرفی کنیم.
کانن کانو اسکن لاید ۲۰۰ مخصوص کاغذ های A4 طراحی شده هست و با ظاهر ساده و البته زیبای آن میتوانید در خانه از آن استفاده کنید.
تکنولوژی به کار رفته در این اسکنر Charge-Coupled Device است و دقت رزولوشن آن ۴۸۰۰ در ۴۸۰۰ پیکسل میباشد که برای یک مصارف خانگی و اداری بسیار خوب است.
سرعت اسکن این پویشگر دقیقه ای ۲ عکس رنگی هست که برای مصارف اداری بسیار پایین است.
این اسکنر وزن و ابعاد بسیار کمی دارد و فقط با یک کابل USB میتوانید هم آن را روشن کنید و هم عکس و متن های خود را اسکن کنید.
وزن پایین آن به خاطر استفاده از سنسور های CIS هست به طوری که وزن آن کمتر از مینی لپ ها هست و میتوان به راحتی آن را حمل کرد.
در دیسک این اسکنر نرم افزاری به نام ArcSoft PhotoStudio وجود دارد که با آن میتوانید به صورت حرفه ای و ساده عکس ها و متن های اسکن شده را ویرایش کنید.
همانطور که در بالا گفتیم این اسکنر از تکنولوژی های روز جهان استفاده میکند و استفاده از سنسور CIS و چراغ های LED آن را سبک وزن و با کیفیت تر ساخته است.
البته سرعت آن نسبت به مدل های HP کمی پایین تر است ولی میتواند ۶ عکس های سیاه سفید را در یک دقیقه اسکن کند که برای اسکن متن و اسناد مناسب است.
ظاهر زیبای آن میتوانید برای مصارف خانگی مهم باشد که این اسکنر آن را دارد ، این اسکنر در ۲ رنگ سفید و مشکی موجود هست که رنگ مشکی آن در بالا نشان داده شد.
در کل به نظر ما بهترین اسکنر برای مصارف خانگی از بین این ۴ اسکنر که در این مقاله به شما معرفی میکنیم مدل Canon CanoScan LiDe 200 هست که هم قیمت خوبی دارد و هم امکانات بالا.
امکانات کلی این اسکنر: - وجود نرم افزار ArcSoft PhotoStudio - سنسور CIS - پشتیبانی از USB2.0 - پشتیبانی از حداکثر اندازه ۴۸۰۰ در ۴۸۰۰ - امکان قرار دادن اسکنر به شکل های مختلف (همانطور که در عکس های بالا دیدید) - وزن کم نقطه ضعف های این اسکنر: - سرعت کم در اسکن تصاویر و متن ها - عدم توانایی در اسکن کردن نگاتیو ۳۵mm قیمت این اسکنر در بازار ایران حدود ۱۱۰ هزار تومان میباشد.
اسکنر مدل Canon CanoScan 8800F آخرین اسکنری را که میخواهیم به شما معرفی کنیم باز برای شرکت Canon میباشد که شاید آنچنان برای مصارف خانگی مناسب نباشد ولی اگر کسی احتیاج به امکانات بسیار بالا و کیفیت خوبی دارد میتواند این اسکنر را انتخاب کند که البته قیمت آن چیزی حدود ۲ برابر اسکنر های بالا میباشد.
اسکنر کانن کانو اسکن ۸۸۰۰ اف مناسب برای کاغذ های A4 و کوچک تر است که حداکثر رزولوشن اپتیکال آن ۹۶۰۰ در ۴۸۰۰ هست که برای مصارف خانگی بسیار بالا و با کیفیت هست.
همچنین سرعت آن بسیار بالا هست به طور که میتوان در هر دقیقه حدود ۵ عکس رنگی را اسکن کنید.
با این اسکنر میتوانید عکس ، فیلم و اسناد خود را در کمترین زمان و با بهترین کیفیت اسکن کنید.
البته این اسکنر بیشتر برای مصارف اداری به ویژه عکاسان طراحی و ساخته شده هست.
این دستگاه فضای زیادی را اشغال نمیکند ولی وزن آن کمی زیاد هست.
وجود ۲ نرم افزار SilverFast SE و Adobe PhotoShop Elements کار را برای کاربران ساده راحت کرده هست و با آنها میتوانید عکس و فیلم و اسناد خود را ویرایش کنید.
همچنین این دستگاه قابلیت اسکن فیلم ۱۲ در ۳۵ و اسلاید های ۳۵ در ۴ را دارد امکانات کلی این اسکنر: - پشتیبانی از CCD - پشتیبانی از پورت USB2.0 - پشتیبانی از اسکن نگاتیو - قابلیت اسکن فیلم ۳۵×۱۲ میلیمتری - قابلیت اسکن اسلاید ۳۵ در ۴ میلیمتری - قابلیت تبدیل اسکن به فایل های پی دی اف - دارای ۲ نرم افزار SilverFast SE و Adobe PhotoShop Elements - پشتیبانی از حداکثر اندازه ۹۶۰۰ در ۴۸۰۰ نقطه ضعف های این اسکنر: - تقریبا این دستگاه هیچ نقطه ضعفی ندارد و فقط قیمت گران آن برای مصارف خانگی میتواند یک نقطه ضعف محسوب شود.
قیمت این دستگاه در بازار ایران حدود ۲۵۰ هزار تومان میباشد که در مقایسه با دیگر اسکنر های اینجا بسیار گران قیمت تر است و البته کار آمدی آن بیشتر است.
نکته: تمامی قیمت هایی که در این مقاله وجود دارد برای بازار ایران و حدودی میباشد و هر زمان ممکن است تغییر کند که ما فقط در اینجا میانگین آن را به شما نشان دادیم.
این بود معرفی ۴ اسکنر خوب برای مصارف خانگی که اگر شما هم مدل های خوبی را میشناسید میتوانید در قسمت نظرات به ما اطلاع دهید.