موضوع آزمایش: تعیین اسیدیته آب تئوری آزمایش: اسیدیته آب از تفکیک آب به یونهای ، افزایش اسید یا باز و یا انحلال نمک ها در آب ناشی میشود.
pH های اسیدی باعث خورندگی در لولهها و دستگاههای حرارتی میشود همچنین pH پایین باعث انحلال یونهایی مثل در آب میشود و میزان خورندگی را بالا میبرد.
در pHهای بالا کربنات کلسیم رسوب میدهد و در لولهها باعث ایجاد مشکل میکند.
معمولاً در نیروگاهها در دیگهای بخار pH را بالای 6/10 میگیرند تا نه مشکل خورندگی داشته باشد، نه مشکل رسوب، کربنات سدیم، سود، هیدرازین pH را بالا میبرند.
تعادلاتی که دچار اسیدیته میشود: روش عملی: 1- cc100 نمونه آب داخل ارلن ریخته و 1 قطره تیوسولفات سدیم N01/0 و 3 الی 4 قطره معرف متیل اورانژ اضافه کرده و با سود N05/0 تیتر میکنیم.
و حجم را به دست میآوریم.
تغییر رنگ از نارنجی به زرد میباشد.
2- cc100 نمونه آب به داخل ارلن ریخته و 1 قطره تیوسولفات سدیم و 2 قطره معرف فنیل فتالئین اضافه کرده و با سود تیتر میکنیم و حجم را به دست میآوریم.
تغییر رنگ از بیرنگ به ارغوانی است.
3- cc100 نمونه آب را داخل بالن ریخته و 1 قطره تیوسولفات و 2 قطره معرف فنیل فتالئین ریخته و به مدت 2 دقیقه آن را میجوشانیم سپس با سود تیتر میکنیم.
حال اسیدیته آب را از فرمول زیر به دست میآوریم: سؤال 1: دلیل افزایش تیوسولفات سدیم چیست؟
سؤال 2: چرا اسیدیته مرحله سوم از مرحله دوم کمتر بود؟
آزمایش دوم 19/12/92 موضوع آزمایش: تعیین قلیاءیت آب تئوری آزمایش: قلیاءیت ساده: که با معرف فنیل فتالئین اندازهگیری میشود و 3/8pH> است.
تغییر رنگ آن از ارغوانی به بیرنگ است.
قلیاءیت کل: که با معرف فنیل فتالئین اندازهگیری میشود و 3/8 قلیاءیت کل آب زیرزمینی از آبهای سطحی بیشتر است و قلیاءیت ساده هر دو آنها صفر است.
قلیاءیت در دیگهای بخار نباید خیلی بالا باشد چون در اثر حرارت بیکربنات شکسته میشود و تولید میکنند.
دیاکسید کربن تولید شده اگر همراه بخار آب به لولههای بخار برسد باعث خوردگی میشود و اگر سرد شود و در آب حل شود تولید اسیدکربنیک میکند و خورندگی ایجاد میکند.
برای بالا بردن قلیاءیت از کربنات سدیم استفاده میشود.
قلیاءیت ساده: قلیاءیت کل: روش عملی: 1- تعیین قلیاءیت ساده: cc100 نمونه آب داخل ارلن cc500 ریخته و 2 قطره معرف فنیل فتالئین داخل آن ریخته و با تیتر میکنیم و تغییر رنگ از ارغوانی به بیرنگ است.
2- تعیین قلیاءیت کل: cc100 نمونه آب داخل ارلن cc500 ریخته و 3 الی 4 قطره معرف متیل اورانژ به آن اضافه میکنیم و با تیتر کرده و تغییر رنگ از نارنجی به زرد میباشد.
محاسبات: قلیاءیت A حجم اسید مصرفی است.
A در قلیاءیت ساده و در قلیاءیت کل است.
سؤال: اگر قلیاءیت کل از قلیاءیت ساده بیشتر باشد روی pH چه تأثیری میگذارد؟
آزمایش سوم 24/1/93 موضوع آزمایش: اندازهگیری یون کلرید تئوری آزمایش: یون کلر به صورت آزاد در جو و آب وجود ندارد فقط اگر وجود داشته باشد به صورت است که میتواند به صورت قلیایی و قلیایی خاکی باشد.
برای اینکه به صورت در آب وجود داشته باشد که باید هیپوکلریدسدیم به آب اضافه کنیم.
کلر موجود در آب سطحی ppm12، آب باران ppm2، میابها ppm500، و آب دریا ppm20000 است.
کلر در آب ؟؟
شوری دارد.
4 روش برای اندازه گیری کلر: روش ولهارد روش مور روش فاجانز روش پتانسیوصرتی روش ولهارد: در این روش یون کلرید به صورت رسوب AgCl درمیآید و اضافه نقره با تیوسیونات پتاسیم تیتر میشود.
روش مور: در این روش از محلول استاندارد نیترات نقره به عنوان تیترانت استفاده میشود در حضور شناساگر پتاسیم کرومات.
روش فاجانز: در این روش از محلول استاندارد نیترات نقره به عنوان تیترانت در حضور شناساگر فلورسین یا فلوئورسین استفاده میشود.
روش پتاسیوصرتی: در این روش از الکترو نقره استفاده میشود.
روش مور: 3/8-7 pH اگر محیط قلیایی اگر محیط اسیدی روش عملی: Cc100 نمونه آب را داخل ارلن ml500 ریخته و 5 قطره معرف پتاسیم کرومات به آن اضافه کرده و تیتر میکنیم و رسوب آجری رنگ بدست میآید.
محاسبات: یون کلرید A: حجم نیترات نقره مصرفی برای نمونه آب B: آب مقطر سؤال: واکنشهای روش ولهارد را بنویسید؟
آزمایش چهارم 1/2/93 موضوع آزمایش: اندازهگیری کلر آزاد تئوری آزمایش: HOCl اسید هیپوکلرید که خاصیت میکروب کشی و ضدعفونی کننده دارد.
حضور Cl در آب به وسیله pH: 5pH 10-5 HOCl اسیدی و ضدعفونی کننده 10pH> OCl یون هیپوکلرید کلر آزاد باقی مانده کلر به عنوان ضدعفونی کننده و به عنوان رنگ بر نیز استفاده میشود.
در اکسایش ترکیباتی مثل آهن و منگنز و هیدروژن سولفید و حذف آنها از آب استفاده میشود.
با اکساسش مواد آلی آنها را از آب حذف میکنیم و در میابها باعث حذف سیانیدها و نیتراتها میشود.
کلر به صورت تجاری وجود دارد.
هیپوکلرید سدیم (مایع)، گازی و جامد هم هستند.
غلظت کلر موجود در آب آشامیدنی 5/0، 2/0 ppm میباشد و آن استخرها ppm100 است.
* به مجموعه غلظت کلری که به صورت ترکیبی با آمونیاک درآمده میگن کلر ترکیبی باقی مانده است.
چگونگی به دست آوردن کلر: «] روش عملی: Cc500 نمونه آب مقطر داخل ارلن ریخته و 3-2 KI, gr داخل آن ریخته سپس cc100 اسید استیک کلاسیال به عنوان کاتالیزور به آن اضافه میکنیم.
Cc10 نمونه آب به آن اضافه کرده و با تیوسولفات سدیم N1/0 تیتر میکنیم.
هنگامی که تغییر رنگ از ارغوانی به زرد رنگ شد ml1 حیپ نشاسته اضافه کرده و تیتراسیون انجام میدهیم تا بیرنگ شود و را به دست میآوریم.
محاسبات: سؤال: واکنش هیدروژن سولفید با کلر را بنویسید؟
آزمایش پنجم 8/2/93 موضوع آزمایش: اندازهگیری سختی آب به روش کمپلکسوصرتی روش عملی: 1- ml100 نمونه آب داخل ارلن 500 ریخته و ml3 محلول بافر 10 با معرف آریوکروم بلاک T با مقدار یک سراسپاتون اضافه میکنیم و با EDTA m01/0 تیتر کرده و را به دست میآوریم.
2- ml100 نمونه آب داخل ریخته و ml5 سود N2 با معرف موروکساید به آن اضافه کرده و با EDTA آن را تیتر میکنیم تغییر رنگ از صورتی به بنفش است.
محاسبات: سختی کل سختی کلسیمی سختی کلسیمی سختی منیزیمی آزمایش ششم 15/2/92 موضوع آزمایش: اندازهگیری اکسیژن محلول در آب (DO) تئوری آزمایش: اکسیژن مورد نیاز برای جانوران میزان DO مصرفی باید کنترل شود زیرا برای واکنشهای هوازی و بیهوازی یک فاکتور مهم است در اکسایش مواد آلی مؤثر است و در صنعت باعث خوردگی آهن و فولاد میشود و مشکلی را در تجهیزات ایجاد میکند.
دو روش کلی برای اندازهگیری DO الکترود حساس به اکسیژن حجم سنجی winkler یونهای مشکل ایجاد میکنند.
برای رفع مشکل : روش عملی: Ml250 نمونه آب داخل بطری ریخته و ml1 سولفات منگنز و ml1 محلول یدید آزید قلیایی اضافه میکنیم و حرکت دورانی تا تشکیل رسوب دهد و 3 دقیقه صبر کرده تا رسوبب تهنشین شود.
حال cc5/1 اسید اضافه و حرکت دورانی تا حل شدن رسوب سیل به ارلن 500 منتقل میکنیم و با تیوسیانات سدیم M01/0 تیتر میکنیم.
تا تشکیل زرد کمرنگ دهد و ml1 حیپ نشاسته ریخته تیتراسیون را ادامه میدهیم تا بیرنگ شود، را به دست میآوریم.
محاسبات: سؤال: واکنش حذف اکسیژن را با هیدرازین بنویسید؟
آزمایش هفتم 22/2/92 موضوع آزمایش: اندازهگیری یون سولفات به روش کدورت سنجی تئوری آزمایش: اتم گوگرد میتواند به فرمهای سولفات، سولفید و یا در آب وجود داشته باشد که بسته به کاتیون نمک مربوط میتواند در آب محلول یا غیرمحلول باشد.
به طور مثال نمکهای فلزات سنگین در آب غیرمحلول است و بسته به pH آب نرم میتوان فرم غالب باشد.
یعنی در pHهای زیر 5، 90 درصد به فرم باشد.
سه روش عمده برای به دست آوردن یون سولفات: 1- حجمی 2- وزنی 3- کدورت سنجی سولفات در آب آشامیدنی باعث طعم و مزه نامطبوعی در آب میشود و ناراحتیهای گوارشی ایجاد میکند.
میزان آن کمتر از ppm25 باشد در آب آشامیدنی.
در صنعت یون سولفات باعث خوردگی در لولهها و دیگهای بخار میشود.
برای اندازهگیری سولفات pH آب باید کمتر از 8 باشد زیرا در pHهای بالاتر اکسیژن موجود در آب یون سولفیت به سولفات تبدیل میکند و باعث خطا در اندازهگیری میشود.
مواد آلی + روش عملی: Gr3/0 باریم کلرید و cc25 آب مقطر داخل ارلن ریخته و cc5 از مخلوط (گلیسیرین/ اتانول/ HCl) به آن اضافه کرده و 3-1 دقیقه هم میزنیم و به سل منتقل کرده و جذب آن را میگیریم.
حال به جای cc25 آب مقطر، محلول 10 ppm، ppm20، ppm30، ppm50 و مجهول 1 و مجهول 4 را تهیه کرده و جذب میگیریم.
سؤال: دلیل افزایش HCl در این اندازهگیری چیست؟
آزمایش هشتم 5/3/93 موضوع آزمایش: اندازهگیری COD تئوری آزمایش: مواد آلی روش عملی: Cc20 نمونه آب داخل بالن 500 ریخته و gr 4/0 و cc20 محلول ریخته و دستگاه رفلاکس را میبندیم حال از بالا cc30 مخلوط () از بالا به عنوان کاتالیزور کمکم اضافه میکنیم.
متعله را روشن کرده و به مدت 2 ساعت رفلاکس میکنیم.
حال از بالای مبرد با cc20 آب مقطر آن را شست و شو میدهیم.
سیل به ارلن منتقل کرده و با آب مقطر به حجم 120 میرسانیم.
3 قطره معرف فروئین ریخته با محلول فروسولفات آمونیوم تیتر میکنیم.
تغییر رنگ قهوهای سبز خاکستری آبی محاسبات: A: حجم تیترانت معرفی برای شاهد آب مقطر B: حجم تیترانت برای نمونه سؤال: واکنش مربوط پتاسیم دی کرومات و فروسولفات آمونیوم را به دست آورید؟