اگر روتر را بخواهیم از نظر لغوی معنا کنیم می توانیم به آن مسیر یاب بگوییم.
این روتر ها یا مسیر یاب ها تجهیزات فیزیکی هستند که چندین شبکه بی سیم یا کابلی را به یکدیگر متصل می کنند.
و این همان تجهیزی است که در اینترنت مشخص می کند بسته های اطلاعاتی از کدام مسیر به مقصد برسند و در نهایت رسیدن آن به مقصد را کنترل می کند از نظر فنی یک روتر یک گذرگاه لایه 3 است یعنی روتر های کابلی یا بی سیم شبکه ها را مانند یک گذرگاه به یکدیگر متصل می نمایند و این لایه همان لایه در مدل معروف شبکه یا مدل OSI است.
شبکه های خانگی معمولاً از یک IP یا پروتکل اینترنت استفاده می کنند که می تواند کابلی یا بی سیم باشد.
پروتکل IP معمول ترین لایه مورد استفاده در لایه های OSI است.
یک روتر IP مانند مودم های DSL یا مودم های کابلی سرعت بالا شبکه خانگی LAN را به شبکه WAN اینترنت متصل می کند.
با جمع آوری و نگهداری اطلاعات مربوط به پیکربندی در یک حافظه که به آن جدول مسیریابی می گویند، روترها توانایی فیلتر ترافیک ورودی و خروجی بسته به IP فرستنده و گیرنده را دارند.
بعضی روتر ها به شبکه های خانگی امکان آپدیت جدول مسیریابی از طریق یک مرورگر اینترنتی را می دهند.
روتر های باند پهن وظایف یک روتر را با عملکرد یک سوئیچ و فایروال در یک واحد ترکیب کرده اند.
جمع آوری و ترجمه: علی یزدی مقدم در ایم مطلب قصد دارم به شما سخت افزارهای یک روتر که شامل RAM , NVRAM , Interface , ROM , Flash , Console می شود را تا حدی توضیح دهم ، امیدوارم مورد توجه شما قرار بگیرد : RAM : یک حافظه با دسترسی تصادفی و ناپایدار است که از ARP Cache و packet Buffering و جداول Routing Table و فایل پیکربندی router بنام running - config نگهداری میکند و با خاموش شدن روتر تمام موارد بالا حذف میشوند .
NVRAM : یک حافظه پایدار است و وظیفه نگهداری تنظیمات دائمی روتر(startup-config ) را برعهده دارد و با خاموش شدن روتر اطلاعات آن از بین نمی رود .
Flash :فلش نیز یک حافظه پایدار است که وظیفه دارد سیستم عامل روتر با عنوان IOS را درون خود نگهدارد.
ROM: یک حافظه فقط خواندنی است که وطیفه راه اندازی اولیه روتر را بر عهده دارد همچنین در خود یک برنامه با عنوان mini- ios را نگهمیدارد تا رد مواقعی که ios اصلی با مشکل مواجه شد بتوان بوسیله آن مشکلات مربوط به ios را حل کرد .
Interfaces : رابط اتصال روتر به اجزای دیگر شبکه را اینترفیس گوییم که یا بر روی برد اصلی روتر است و یا بصورت ماژول جدا بعدا میتوانیم به روتر اضافه کنیم که دارای انواع مختلفی از قبیل سریال و اترنت است .
Console : پورت کنسول برای اتصال روتر به کامپیوتر جهت پیکربندی روتر تعبیه شده است البته این در شرایطی است که روتر از قبل هیچ پیکربندی خاصی ندارد وگرنه به روش های مختلف دیگری به غیر از کنسول می توان برای پیکربندی به روتر وصل شد فعلا تنها راه ما پورت کنسول می باشد .
IOS : Internetworking Operating System : یک سیستم عامل با محیط کاملا متنی برای تجهیزات سیسکو می باشد اگر بخواهیم روتر را پیکربندی کنیم باید دستورات خاص آن را در محیط کامندی این سیستم عامل وارد کنیم.
نتیجه : روتر دارای اجزای سخت افزاری و نرم افزاری خاص خود می باشد مطالبی که در بالا عرض کردم برای سوئیچ های سیسکو نیز صادق میباشد.
هرگونه نشر و کپی برداری بدون ذکر منبع و نام نویسنده دارای اشکال اخلاقی می باشد مسیریاب یا روتر (Router) دستگاه رایانهای شبکهای (یا یک رایانه) است که بستههای داده را بر روی یک شبکه بهمپیوسته برای رسیدن به مقصدشان، هدایت میکند.
مسیریاب مانند پل فقط پیغامهایی کهمقصدشان قطعه وصل شدهاست از خود عبور میدهد، ولی پیغامهای همگانی را عبور نمیدهد.
به این فرآیند «مسیریابی» گفته میشود.
مسیریابی در لایهٔ سوم مدل مرجع OSI (لایهٔ شبکه) رخ میدهد.
مسیریاب جهت اتصال دو یا چند شبکه محلی به هم یا اتصال چندین خط شبکه بزرگ به هم مورد استفاده قرار میگیرند.
مسیریاب میتواند انواع مختلف شبکه را به هم وصل کند.
یک مسیریاب بیشتر یک سیستمعامل تخصصی (مانند IOS از سیسکو یا JUNOS و JUNOSe از Juniper Networks یا XOS از Extreme Networks یا...)، حافظه فلش، NVRAM، RAM و یک یا دو پردازشگر را شامل میشود.
ساختار یک مسیریاب شبکه از دو بخش عمده سختافزار و نرمافزار تشکیل میشود.
نرمافزار مسیریاب شامل سیستمعامل و رابط کاربری آن است.
یک سیستمعامل معروف که شرکت سیسکو در مسیریابهای خود استفاده میکند، IOS نام دارد.
اجزای زیر را برای یک مسیر یاب مرسوم میتوان نام برد: بدنه (شامل کانکتورها و...) سخت افزار مسیریابی رابطهای شبکه سیستمعامل رابط کاربری پروتکلها IGRP (Interior Gateway Routing Protocol) BGP (Border Gateway Protocol) OSPF (Open Shortest Path First) RIP1, RIP2 (Routing Information Protocol) IS-IS (Intermediate System To Intermediate System) انواع روتر ها روترها را می توان به دو گروه عمده سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم نمود: روترهای سخت افزاری: روترهای فوق ، سخت افزارهائی می باشند که نرم افزارهای خاص تولید شده توسط تولید کنندگان را اجراء می نمایند (در حال حاضر صرفا" به صورت black box به آنان نگاه می کنیم ).نرم افزار فوق ، قابلیت روتینگ را برای روترها فراهم نموده تا آنان مهمترین و شاید ساده ترین وظیفه خود که ارسال داده از یک شبکه به شبکه دیگر است را بخوبی انجام دهند .
اکثر شرکت ها ترجیح می دهند که از روترهای سخت افزاری استفاده نمایند چراکه آنان در مقایسه با روترهای نرم افزاری، دارای سرعت و اعتماد پذیری بیشتری می باشند .
Cisco 2600 Series Multiservice latform Avaya ERS-8600 روترهای نرم افزاری: روترهای نرم افزاری دارای عملکردی مشابه با روترهای سخت افزاری بوده و مسئولیت اصلی آنان نیز ارسال داده از یک شبکه به شبکه دیگر است.
یک روتر نرم افزاری می تواند یک سرویس دهنده NT ، یک سرویس دهنده نت ور و یا یک سرویس دهنده لینوکس باشد .
تمامی سیستم های عامل شبکه ای مطرح ،دارای قابلیت های روتینگ از قبل تعبیه شده می باشند.
در اکثر موارد از روترها به عنوان فایروال و یا gateway اینترنت ، استفاده می گردد .
در این رابطه لازم است به یکی از مهمترین تفاوت های موجود بین روترهای نرم افزاری و سخت افزاری ، اشاره گردد : در اکثر موارد نمی توان یک روتر نرم افزاری را جایگزین یک روتر سخت افزاری نمود ، چراکه روترهای سخت افزاری دارای سخت افزار لازم و از قبل تعبیه شده ای می باشند که به آنان امکان اتصال به یک لینک خاص WAN (از نوع Frame Relay ، ISDN و یا ATM) را خواهد داد .یک روتر نرم افزاری ( نظیر سرویس دهنده ویندوز ) دارای تعدادی کارت شبکه است که هر یک از آنان به یک شبکه LAN متصل شده و سایر اتصالات به شبکه های WAN از طریق روترهای سخت افزاری ، انجام خواهد شد.
مثال 1 : استفاده از روتر به منظور اتصال دو شبکه به یکدیگر و ارتباط به اینترنت فرض کنید از یک روتر مطابق شکل زیر به منظور اتصال دو شبکه LAN به یکدیگر و اینترنت ، استفاده شده است .
زمانی که روتر داده ای را از طریق یک شبکه LAN و یا اینترنت دریافت می نماید ، پس از بررسی آدرس مبداء و مقصد ، داده دریافتی را برای هر یک از شبکه ها و یا اینترنت ارسال می نماید .
روتر استفاده شده در شکل زیر ، شبکه را به دو بخش متفاوت تقسیم نموده است .(دو شبکه مجزاء) .
هر شبکه دارای یک هاب است که تمامی کامپیوترهای موجود در شبکه به آن متصل شده اند .
علاوه بر موارد فوق ، روتر استفاده شده دارای اینترفیس های لازم به منظور اتصال هر شبکه به آن بوده و از یک اینترفیس دیگر به منظور اتصال به اینترنت ، استفاده می نماید .
بدین ترتیب ، روتر قادر است داده مورد نظر را به مقصد درست ، ارسال نماید .
مثال 2: استفاده از روتر در یک شبکه LAN فرض کنید از یک روتر مطابق شکل زیر در یک شبکه LAN ، استفاده شده است .
در مدل فوق ، هر یک از دستگاههای موجود در شبکه با روتر موجود نظیر یک gateway برخورد می نمایند .
بدین ترتیب ، هر یک از ماشین های موجود بر روی شبکه LAN که قصد ارسال یک بسته اطلاعاتی (اینترنت و یا هر محل خارج از شبکه LAN) را داشته باشند ، بسته اطلاعاتی مورد نظر را برای gateway ارسال می نمایند .
روتر (gateway) نسبت به محل ارسال داده دارای آگاهی لازم می باشد .
( در زمان تنظیم خصلت های پروتکل TCP/IP برای هر یک از ماشین های موجود در شبکه یک آدرس IP برای gateway در نظر گرفته می شود ) .
شکل زیر نحوه استفاده از یک روتر به منظور دستیابی کاربران به اینترنت در شبکه LAN را نشان می دهد: مثال 3: استفاده از روتر به منظور اتصال دو دفتر کار فرض کنید ، بخواهیم از روتر به منظور اتصال دو دفتر کار یک سازمان به یکدیگر ، استفاده نمائیم .
بدین منظور هر یک از روترهای موجود در شبکه با استفاده از یک پروتکل WAN نظیر ISDN به یکدیگر متصل می گردند .
عملا" ، با استفاده از یک کابل که توسط ISP مربوطه ارائه می گردد ، امکان اتصال به اینترفیس WAN روتر فراهم شده و از آنجا سیگنال مستقیما" به شبکه ISP مربوطه رفته و سر دیگر آن به اینترفیس WAN روتر دیگر متصل می گردد .
روترها ، قادر به حمایت از پروتکل های WAN متعددی نظیر Frame Relay , ATM , HDLC و یا PPP ، می باشند .
مهمترین ویژگی های یک روتر : مسیریابی در لایهٔ سوم مدل مرجع OSI (لایهٔ شبکه) رخ میدهد روترها مادامیکه برنامه ریزی نگردند ، امکان توزیع داده را نخواهند داشت.
اکثر روترهای مهم دارای سیستم عامل اختصاصی خاص خود می باشند.
روترها از پروتکل های خاصی به منظور مبادله اطلاعات ضروری خود (منظور داده نیست)، استفاده می نمایند.
نحوه عملکرد یک روتر در اینترنت : مسیر ایجاد شده برای انجام مبادله اطلاعاتی بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده در تمامی مدت زمان انجام تراکش ثابت و یکسان نبوده و متناسب با وضعیت ترافیک موجود و در دسترس بودن مسیر ، تغییر می نماید.
تولید کنندگان معروف Avaya Juniper Networks Cisco Systems Inc Lucent Technologies (Alcatel-Lucent) MRV Communications Mikrotik RouterOS مسیریاب بی سیم مسیریاب بیسیم یا روتر بیسیم (Wireless router)، وسیلهای است که کارکردهای یک مسیریاب، یک نقطه دسترسی بیسیم و یک سوییچ شبکه را همزمان دارا است.
این وسیله، وسیلهای رایج برای دستیابی به اینترنت یا شبکهٔ کامپیوتری بدون نیاز به کابلکشی است.
این وسیله در شبکههای محلی، شبکههای محلی بیسیم، یا ترکیبی از شبکههای باسیم و بیسیم، کاربرد دارد.
بیشتر مسیریابهای بیسیم امروزی دارای ویژگیهای زیر هستند: پورتهای شبکه محلی که به مانند پورتهای سوییچ شبکه عمل میکنند.
یک پورت شبکه گسترده برای اتصال به شبکهٔ گسترده که معمولا دارای دسترسی اینترنت است و مقاصد خارجی از راه این پورت در دسترس خواهند بود و اگر استفاده نشود بسیاری از کارکردهای روتر کنار گذاشته میشود.
یک آنتن بیسیم که پذیرای اتصال از دیگر دستگاههای بیسیم مانند کارت شبکه، تکرارگر بیسیم، نقاط دسترسی بیسیم و پلهای بیسیم (wireless bridges) خواهد بود.
برخی از گونههای مسیریاب بیسیم، افزون بر موارد بالا، یک مودم دیاسال یا کابلی را نیز به همراه دارند.
هدف از این جلسه: شناسایی انواع سخت افزار، نرم افزار و حافظه ها و اینتریس های Router اجزای مهم سخت افزاری Router: RAM NVRAM Flash ROM Interface Console IOS RAM Random Access Memory RAM حافظه دسترسی تصادفی و ناپایدار است که وظایفی را به شرح زیر در روتر انجام می دهد: نگهداری از جدول Routing Table نگهداری از ARP Cache نگهداری از Packet Buffering نگهداری از Running-config یا فایل پیکربندی فعال که به Active Config File هم معروف است محتویات RAM در زمان روشن بودن روتر نگهداری می شود، در صورتی که روتر خاموش شود همه محتویات RAM پاک می شود، به عبارت دیگر RAM یک حافظه ناپایدار است.
NVRAM Nonvolatile RAM NVRAM یک حافظه قابل خواندن، نوشتن و پایدار است که وظایفی را به شرح زیر در روتر انجام می دهد: نگهداری از فایل Startup-config که شامل تنظیمات و پیکربندی دائمی روتر است NVRAM یک حافظه پایدار است و با خاموش شدن روتر محتویات آن پاک نمی شود Flash Flash یک حافظه قابل خواندن، نوشتن و پایدار است که وظایفی را به شرح زیر در روتر انجام می دهد: نگهداری از سیستم عامل روتر که به IOS معروف است با خاموش شدن روتر محتویات Flash پاک نمی شود امکان نگهداری از چندین نسخه IOS متفاوت درون Flash امکان پذیر است ROM Read-Only Memory ROM یک حافظه فقط خواندنی است که وظایفی را به شرح زیر در روتر انجام می دهد: راه اندازی اولیه روتر نگهداری از برنامه Bootstrap و همچنین نگهداری از یک نسخه اولیه با امکانات محدود IOS به نام Mini-IOS که در صورتی که IOS اصلی در دسترس نباشد یا دچار مشکل شود، جهت Boot شدن روتر از Mini-IOS استفاده می شود، که با استفاده از آن بتوانید مشکلات مربوط به IOS اصلی را برطرف و در صورتی که IOS دچار مشکل شده است بتوانید آن را با نسخه جدید جایگزین نمایید.
Interfaces اینترفیس یا رابط اتصال جهت اتصال روتر به شبکه های LAN و WAN به کار می رود که اینترفیس ها یا بر روی برد اصلی روتر متصل می باشند یا اینکه به صورت Module روتر اضافه می شوند.
در تصویر زیر انواع اینترفیس های مربوط به روتر را مشاهده می کنید.
Console پورت کانسول Console Port برای اتصال روتر به کامپیوتر توسط کابل کانسول جهت پیکربندی روتر استفاده می شود.
بررسی روتر TP-Link TL-WA901ND یکی از حیاتی ترین موارد در زندگی امروز، دسترسی به شبکه بی سیم برای یک کاربر لوازم دیجیتالی است.
روترهای قدرتمند مجهز به چندین آنتن و سرعت بالای انتقال اطلاعات توانسته اند نیاز بسیاری از کاربران خانگی و ادارات کوچک را برآورده سازند، اما باز هم در فواصل زیاد، یک روتر بی سیم به تنهایی جوابگو نخواهد بود.
در اینجاست که وسایلی همچون TL-WA901ND محصول TP-Link مفید واقع شده و به ما کمک می کنند تا برد شبکه بی سیم را افزایش دهیم و امور خود را در فواصل دورتر و با کیفیت مناسب به انجام برسانیم.
TL-WA901ND یک Access Point است که می تواند در حالت Client ،Point to Point ،Point to Multi ،Repeater و Bridge نیز قرار گیرد و انعطاف پذیری بیشتری به سیستم شبکه بی سیم شما ببخشد.
این موارد باعث می شوند تا بتوانید این دستگاه را به عنوان یک Wi-Fi Dongle برای کامپیوتر، کنسول بازی یا تلویزیون هوشمند و یا به عنوان یک پل برای تقویت شبکه بی سیم و همچنین اتصال یک شبکه بی سیم به یک شبکه بی سیم دیگر استفاده کنید.
ظاهر مکعب مستطیلی این Access Point بسیار ساده بوده و شامل سه آنتن چهار دسی بلی (با پشتیبانی از استاندارد 802.11n با حداکثر سرعت انتقال اطلاعات 300 مگابیت در ثانیه در باند 4/2 گیگاهرتز)، اتصال شبکه صد مگابیتی و دکمه های روشن و خاموش ریست در پشت (تصویر 1) و همچنین LED های نمایشگر وضعیت و دکمه QSS در جلو می شود.
برق مورد نیاز دستگاه علاوه بر آداپتور، از طریق اتصال LAN نیز قابل انتقال است.
برای افزایش میزان انعطاف پذیری، یک قطعه مجزا به همراه این Access Point عرضه شده است که با اتصال به برق، امکان انتقال توان مورد نیاز TL-WA901ND از طریق اتصال شبکه را فراهم می سازد.
بدین ترتیب می توانید از کابل شبکه با حداکثر برد سی متر استفاده کرده و این دستگاه را در بهترین محل ممکن (و بدون نگرانی از محدودیت اتصال برق) قرار دهید.
پشتیبانی از فناوری MIMO و CCA (برای کاهش تداخل بین کانال های انتخابی شبکه بی سیم) نیز از دیگر ویژگی های TL-WA901ND است.
این روتر از WMM و QoS پشتیبانی کرده و سعی می کند تا محتوا را به شکلی بهینه تر منتقل نماید.
سیستم های رمزنگاری WEP ،WPA ،WPA2 ،WPA-PSK .WPA2-PSK نیز برای این دستگاه در نظر گرفته شده اند.
در ضمن شما می توانید چند SSID برای شبکه بی سیم تعیین کرده و مهمانان و افراد غریبه را به شبکه بی سیم اختصاصی خود راه ندهید.
رابط کاربری روتر مشابه دیگر محصولات TP-Link بوده و به نسبت سنتی است، اما کاربران خانگی مشکلی در استفاده و اعمال تنظیمات نخواهند داشت.
بررسی روتر تندا (Tenda) مدل W568R با حضور انواع اقسام دستگاههای مدرن و پیشرفته ارتباطی، کم کم باید به فکر ارتقای پایه و اساس سیستمهای شبکهای خود چه در خانه و چه در محیط کار باشیم تا بتوانیم از سرعت بالای انتقال اطلاعات و مزیتهای دیگری که استانداردهای جدید در اختیارمان میگذارند بهرهمند شویم.
شاید یافتن و خرید یک روتر شبکه بیسیم دو بانده در سالهای قبل دشوار بود و حتی ضروری نیز به نظر نمیرسید، اما حالا ما دلایل کافی برای خرید چنین محصولی داریم.
روتر جدید Tenda W568R که به تازگی به سبد محصولات این کمپانی افزوده شده، با طراحی متفاوت و استفاده از رنگهای مختلف سعی کرده تا به گزینهای مناسب برای کاربر خانگی مبدل شود (استفاده از رنگهای متنوع موضوعی کاملاً فراموش شده در تولیدات شبکهای است!).
استفاده از عبارت N900 به ما میگوید که W568R از دو باند 2/4 و 5 گیگاهرتز در استاندارد 802.11n شبکه بیسیم Wi-Fi پشتیبانی میکند و این پشتیبانی به صورت همزمان صورت میگیرد و نیازی به سوییچ کردن بین حالتهای مختلف نیست.
برای شبکه بیسیم سه آنتن داخلی در نظر گرفته شده و متاسفانه در لیست مشخصات فنی این محصول توان این آنتنها ذکر نشده است.
این روتر به یک پورت USB 2.0 نیز مجهز شده است که به کمک آن میتوان پرینتر یا یک حافظه ذخیرهسازی را به اشتراک گذاشت.
امکان تعریف حسابهای کاربری برای دسترسی فایلهای فضای ذخیرهسازی در نظر گرفته شده، اما نمیتوان به دانلود فایلها به طور مستقیم روی حافظه متصل به پورت USB و بدون نیاز به کامپیوتر پرداخت.
پورتهای شبکه همگی از نوع گیگابیتی هستند و یکی از آنها از نشان IP TV بهرهمند شده است.
این به معنی اولویتدهی به ترافیک ویدئوهای آنلاین است تا بتوان تجربه بهتری از تماشای ویدئوهای آنلاین روی تلویزیونهای هوشمند یا Set-Top Boxها داشت.
ترکیب تنظیمات در منوی دستگاه تقریباً مشابه با دیگر تولیدات اخیر Tenda است.
به عنوان یک محصول SOHO، این روتر امکانات خوبی را در اختیار کاربر میگذارد، اما نحوه اجرای آنها میتوانست بهتر باشد.
برای مثال در زمان فیلترسازی دسترسی به شبکه بیسیم، آدرس MAC دستگاه مورد نظر باید به صورت دستی وارد شده و امکان انتخاب از لیست دستگاههای متصل به روتر وجود ندارد (ایدهآلترین حالت وجود لیست و همچنین امکان وارد کردن دستی آدرس MAC است).
همچنین همواره در زمان ورود به پانل کنترل، صفحه راه اندازی سریع نمایش داده می شود که پس از راه اندازی اولیه دستگاه، دیگر نیازی به نمایش دوباره آن نباشد.
امکان تعریف حالت Guest در شبکه بیسیم و DHCP Server از مزیتهای این محصول به شمار آمده و همچنین میتوان آدرسهای وب، آدرس های MAC و محدودهای از آدرسهای IP را برای دسترسی به شبکه محدود کرد.
برای تست این محصول آن را در ارتفاع حدود یک متر از سطح زمین قرار داده و با کمک نوت بوک Acer Aspire 5750 مجهز به گیرنده بیسیم Asus USB-AC53 (با قابلیت پشتیبانی از دو باند 2/4 و 5 گیگاهرتز) به بررسی سیگنال شبکه در دو باند 2/4 و 5 گیگاهرتز پرداختیم.
جدول زیر نتایج تست را نشان میدهند: در مقایسه با مودم ایسوس که دارای اتصال بیسیم با استاندارد مشابهی است، با قدرت سیگنال پایینتری روبهرو هستیم که بیانکننده استفاده از آنتنهای ضعیفتر است (البته با توجه به تفاوت قیمتی این دو محصول این مسئله نیز چندان غیر منطقی به نظر نمیرسد).
ثبات سیگنال نیز در سطحی به نسبت قابل قبول است و برای یک کاربر خانگی مناسب به نظر میرسد.
بررسی روتر تی پی لینک (TP-Link) مدل WDR-4300 اوایل سال 2012 و در نمایشگاه های مختلف،روتری به نمایش در آمد که در نوع خود جزو بهترین ها به شمار می آمد و نگاه ها را به سوی خود جلب کرد.
در آن زمان تازه صدای پای باند پنج گیگاهرتز در فضای شبکه بی سیم به گوش می رسید، اما هنوز آن طور که باید و شاید سر زبان ها نیافته بود.
اما با حضور دستگاه های جدید از جمله WDR-4300، این نوید به کاربران داده شد که می توانند روتری داشته باشند که همزمان از دو باند 2/4 و پنج گیگاهرتز پشتیبانی کرده و در ضمن انواع امکانات و تنظیمات را نیز داشته باشند.
WDR-4300 تا حدودی برای بررسی دیر به دستمان رسید.
آشنایی اولیه روی بدنه مشکی رنگ و براق این روتر عبارت N750 حک شده است.
این یعنی روتر WDR-4300 توانایی پشتیبانی از حداکثر سرعت انتقال اطلاعات سیصد مگابیت در ثانیه در باند 2/4 گیگاهرتز و حداکثر سرعت انتقال اطلاعات 450 مگابیت در ثانیه در باند پنج گیگاهرتز را دارد.
سه آنتن خارجی و قابل تعویض این دستگاه نیز وظیفه پوشش دهی همزمان برای این دو باند را فراهم می کنند.
بدنه دستگاه بزرگتر از دیگر تولیدات TP-Link است و بدنه براق آن مستعد جذب اثر انگشت است.
این روتر به یک پورت WAN و چهار پورت گیگابیتی مجهز شده است.
همچنین دو اتصال USB 2.0 نیز در اختیار دارید که می توانید پرینتر یا وسایل ذخیره سازی مختلف (با قابلیت راه اندازی Media Server) را به آن متصل کنید.
البته بد نبود قابلیت پشتیبانی از مودم های 3G نیز به آن افزوده می شد تا کاربران انتخاب های بیشتری برای دسترسی به اینترنت داشته باشند.
این دستگاه از NAT سخت افزاری نیز پشتیبانی کرده و سرعت انتقال اطلاعات آن به هشتصد مگابیت در ثانیه می رسد.
همچنین در پشت این روتر، دکمه ای برای غیر فعال کردن اتصال Wi-Fi نیز در نظر گرفته شده است (تصویر 1).
رابط همیشگی رابط کاربری روتر WDR-4300 مشابه همان رابطی است که پیش از این TP-Link به کار برده و باید بگوییم کم کم از این رابط کاربری حوصله مان سر رفته است!
گزینه های منو در ستون سمت چپ قرار دارند و از آنجا که امکانات این روتر بسیار زیاد است، تعداد گزینه ها نیز نسبت به تولیدات دیگر TP-Link بیشتر است (تصویر 2).
برای هر باند شبکه بی سیم یک بخش مجزا وجود دارد که شامل انواع سیستم های رمزنگاری شبکه می شوند.
همچنین می توان برای هر یک از باند ها شبکه Guest با قابلیت تنظیم محدودیت پهنای باند و ساعت و روزهای قابل استفاده نیز تعریف کرد.
برای پورت های USB 2.0 امکان تعریف فولدرهای به اشتراک گذاشته شده، امکان رمز نگاری روی وسایل متصل به پورت USB، راه اندازی FTP Server و Media Server و در نهایت تعریف کاربران مختلف برای دسترسی به این فایل ها در نظر گرفته شده اند.
بازوی اضافی TP-Link برای بعضی از روتر های خود از جمله WDR-4300 یک نرم افزار موبایلی نیز طراحی کرده که چند ابزار ساده برای مدیریت شبکه و دسترسی به فایل های به اشتراک گذاری شده در بخش Media Server را به نمایش در آورد (تصویر 3).
این ابزار طراحی مناسبی دارد و با نمایش لیستی از دستگاه های متصل به روتر، امکان Block کردن آنها را به شما می دهد.
با این حال بخش نمایش فایل های Media Server محدودیت های فراوانی داشته و تنها می تواند بعضی از فرمت های فایل محدود را پخش کند.
کارآیی برای تست این روتر، آن را در ارتفاع یک متری از سطح زمین قرار داده و به اتصال شبکه گیگابیتی سیستم تست (شامل پردازنده Intel Core i5-2400، هشت گیگابایت حافظه Corsair Dominator DDR3-1600 و مادربورد ASRock Z68-Extreme3) متصل کردیم.
در سوی دیگر، با کمک نوت بوک Acer Aspire 5750 مجهز به گیرنده بی سیم Asus USB-AC53، سرعت شبکه بی سیم و قدرت سیگنال روی دو باند 2/4 و 5 گیگاهرتز را بررسی کردیم.
جدول زیر نتایج تست را نشان می دهد: همنشینی این روتر با گیرنده پر سرعت WDR-4300 باعث شده تا به سرعت انتقال اطلاعات بالایی دست پیدا کنیم.
فرکانس پنج گیگاهرتز به خوبی توانسته موثر بودن خود حتی در فواصلی که با موانع فراوان روبه رو است به خوبی اثبات کند.
البته ممکن است از قدرت آنتن دهی ایراد بگیرید، اما باید بگوییم که این مسئله به نوع گیرنده ما مربوط است.
گیرنده داخلی نوت بوک آزمایش ما (استاندارد 802.11n باند 2/4 گیگاهرتز) در دورترین فاصله توانست میزان آنتن دهی 65 دسی بل را فراهم کند که با توجه به آنتن های به کار رفته در روتر WDR-4300 مقداری معقول و منطقی است.
نتیجه گیری مدت زمان زیادی از حضور روتر WDR-4300 در بازار می گذرد و با آنکه امروزه با تولیدات جدید تری روبه رو هستیم، اما می توانیم بگوییم WDR-4300 به یک ثبات قیمتی مناسب رسیده و در کل با محصولی روبه رو هستیم که به قیمتش می ارزد.
البته این باعث نمی شود تا در بعضی موارد انتظاراتمان را کاهش دهیم و مهم ترین انتظار ما، بهبود در رابط کاربری است.
اگر واقعاً با رابط کاربری مشکلی ندارید و می توانید با آن کنار بیایید، پس حتماً به سراغ WDR-4300 بروید، زیرا با توجه به هزینه ای که کرده اید امکاناتی بسیار خوب به شما خواهد داد.
بررسی روتر مودم Asus DSL-N66U مطلب ویژه ارائه نسل جدید وسایل شبکه بیسیم به ما میگوید باید منتظر ابزارهای سریعتر و توانایی انتقال راحتتر فایلهای چندرسانهای حجیم روی شبکه بیسیم باشیم.
کمکم تنوع این سری از وسایل در حال افزایش است و به تدریج میتوانیم با ارتقای شبکه بیسیم خانگی خود، انعطاف بیشتری به آن بخشیده و فضای بهتری برای دسترسی به محتوای به اشتراک گذاشته شده فراهم کنیم.
مودم و روتر بیسیم DSL-N66U جزو همان دسته از محصولاتی است که برای کاربران خانگی حرفهای در نظر گرفته شده است.
همان افرادی که دارای یک NAS یا سرور خانگی با انواع اقسام محتوای HD بوده و به کمک کنسول بازی ، تلویزیون هوشمند، گوشی و تبلت به آن متصل میشوند و میخواهند همه چیز را با سرعتی بالا به اشتراک بگذارند.
همیشه ایستاده!
مودم و روتر DSL-N66U با داشتن طراحی زیبا و پایهای ستبر، حسی خوب به کاربر و محیط اطراف داده و به شکلی عالی پیشرفته بودن خود را به رخ میکشد.
با این حال باید بدانید این محصول را تنها در حالت عمودی میتوانید استفاده کنید و امکان قرارگرفتن به شکل افقی یا نصب روی دیوار وجود ندارد.
طراحی بافت پلاستیکی بدنه مشابه دیگر محصولات اخیر ایسوس بوده، بخش پلاستیکی براق و شفاف جلو جلوه خاصی به آن میدهد (البته این بخش پذیرای اثر انگشت شما نیز خواهد بود!).
در جلو دو دکمه برای رابط بیسیم و دیودهای نوری نمایشگر وضعیت دستگاه قرار دارند.
در بخش پشت نیز پورتهای دستگاه که شامل چهار پورت گیگابیتی شبکه، اتصال کابل تلفن، پورتهای USB، دکمه روشن و خاموش و پورت WAN قرار دارند (تصویر 1).
وجود پورت WAN یک قابلیت ویژه به این دستگاه میدهد که امکان اتصال یک منبع اینترنتی دیگر به DSL-N66U را فراهم میسازد و در واقع دو اتصال روی این دستگاه در اختیار خواهید داشت.
همچنین به کمک این پورت میتوان از این دستگاه به عنوان یک روتر مجزا نیز استفاده کرد.
با آنکه این دستگاه به تازگی معرفی شده، اما در DSL-N66U ایسوس تصمیم گرفته تا بجای مهاجرت به استاندارد بیسیم 802.11ac از استاندارد 802.11n روی دو فرکانس 2/4 و 5 گیگاهرتز به صورت همزمان پشتیبانی کند.
سرعت انتقال اطلاعات روی هر باند به حداکثر 450 مگابیت در ثانیه میرسد و به همین خاطر نشان N900 روی این دستگاه حک شده است.
همچنین ایسوس ترجیح داده تا برای حفظ ظاهر یکپارچه دستگاه به آنتنهای داخلی روی آورد.
با باز کردن دستگاه مشاهده میکنیم که سه آنتن دو دسیبلی برای این محصول در نظر گرفته شده است (تصویر 2).
دو چیپست Ralink RT3593L روی یک بورد ثانویه از دستگاه قرار گرفتهاند که توانایی پشتیبانی از هر دو باند 2/4 و 5 گیگاهرتز را دارند (تصویر 3).
بههمین خاطر در هر لحظه هر دو باند قابل استفاده خواهد بود.
این چیپست از قابلیت MIMO و انواع سیستمهای رمزنگاری روی شبکه بیسیم پشتیبانی میکند.
این بورد با رابط PCI-E به بورد اصلی متصل است.
همچنین ایسوس مدعی است که این محصول دارای قابلیتی به نام Ai Radar است که با تقویت آنتندهی برای دستگاههای متصل به روتر و اولویتدهی به آنها، سرعت و پوششدهی را برای این دستگاهها افزایش میدهد (در تستها خواهیم دید که DSL-N66U در عمل چگونه رفتار میکند).
دوقلوی پردازشی ایسوس میگوید در این دستگاه از دو پردازنده استفاده شده است و این مسئله را به ذهن میآورد که با دستگاهی فوق قدرتمند روبهرو هستیم.
اما در واقع باید بدانیم ویژگیهای مختلف هر دستگاهی به یک چیپست یا کنترلر مجزا نیاز دارد و بر حسب نوع دستگاه و استفاده، این بخش میتواند یک کنترلر ساده یا یک چیپست پیشرفته باشد.
در DSL-N66U نیز وضع به همین منوال است و اتصال DSL (با پشتیبانی از VDSL و ADSL) و اتصال شبکه بیسیم هر یک دارای چیپستهای مجزا هستند.
چیپست بزرگ Ralink RT65168E مدیریت اتصال DSL را بر عهده داشته و از حداکثر سرعت انتقال اطلاعات صد مگابیت در ثانیه پشتیبانی میکند (تصویر 4).
ویژگیهای این چیپست به همین مسئله خلاصه نشده و شامل پردازندهای 450 مگاهرتزی، قابلیت پشتیبانی از دو پورت USB، پشتیبانی از دو اتصال شبکه گیگابیتی، حافظه ذخیرهسازی و حافظه RAM نیز میشود که انعطافپذیری بیشتر و قابلیتهای متنوعتری دارد.
وجود چیپست Ralink RT63095L در کنار این چیپست اصلی قابلیت روتر شدن نیز به آن میبخشد.
برای مدیریت پورتهای گیگابیتی در این دستگاه از چیپست Realtek RTL8367RB استفاده شده است که در کل از پنج پورت گیگابیتی پشتیبانی میکند (تصویر 5).
تحول در رابط کاربری ایسوس تصمیم گرفته تا به سراغ رابط DD-WRT برود و با تغییر آن رابطی با نام ASUSWRT ارائه کند (تصویر 6).
در ابتدای اتصال روتر به سیستم یک راهنمای قدم به قدم تنظیمات اولیه را دریافت کرده و روتر را راهاندازی میکند.
با ورود به ASUSWRT خواهیم دید که طراحی رابط کاربری کاملاً مناسب است و امکاناتی بسیار مفصل در اختیارتان قرار میدهد (در واقع دیگر با آن گزینهها و طراحیهای پیچیده DD-WRT روبهرو نخواهید بود).
در صفحه آغازین خلاصهای از اتصال به شبکه، دستگاههای متصل به پورت LAN و USB نمایش داده میشود.
گزینههای منو به دو بخش General و Advanced تقسیم شدهاند که همگی در ستون سمت چپ صفحه قرار دارند.
از مزیتهای خوب DSL-N66U، امکان تعریف کاربری Guest برای هریک از باندهای شبکه بیسیم است.
بخش Traffic Manager نیز دارای امکانات کاملی است.
در اینجا میتوانید عمل مدیریت پهنای باند و محدودسازی آن را انجام داده و میزان انتقال اطلاعات روی بخشهای مختلف دستگاه (اتصال اینترنت، شبکه سیمی و هریک از باندهای شبکه بیسیم) مشاهده کنید.
Parental Control به شکلی ساده زمانبندی دسترسی به شبکه را فراهم میسازد، اما بد نبود گزینههای مربوط به فیلترسازی سایتها نیز در همین بخش قرار میگرفت (برخی از این گزینهها به بخش Firewall منتقل شدهاند).
در بخش USB Application پنج گزینه مختلف در اختیار داریم که البته نرمافزارهای مرتبط با Media Server (به اشتراکگذاری فایلها روی شبکه) و Download Master (دانلود فایلها به شکل مستقیم روی درایو متصل به پورت USB) باید از اینترنت دانلود شوند.
در نهایت در بخش AiCloud میتوانید به کمک ابزارهای موبایلی در نظر گرفته شده، از طریق وسیله هوشمند همراه خود به فایل ذخیره شده به وسایل ذخیرهسازی متصل به DSL-N66U دسترسی پیدا کنید.