چکیده: پورنوگرافی یا هرزه نگاری یکی از مصادیق جرایم رایانه ای است که در مفهوم عام به معنای محتویاتی است که عمدتاً به قصد تحریک جنسی ارائه می شود.
تولید ، انتشار ، توزیع و معامله محتویات مستهجن یا مبتذل، آشکارترین مصداق های پورنوگرافی اند.
با توجه به شیوع رفتارهای پیش گفته در فضای مجازی و لزوم صیانت اجتماع در برابر این گونه ناهنجاری ها، قانون جرایم رایانه ای پس از سا لها بحث و بررسی در سال 1388 و در 56 ماده به تصویب رسید که ماده 14 آن به موضوع پورنوگرافی اختصاص دارد .
با توجه به اهمیت این موضوع، نوشته حاضر به بررسی فقهی وحقوقی این جرم می پردازد.
واژگان کلیدی: هرزه نگاری، پورنوگرافی رایانه ای، جرم رایانه ای، محتویات مستهجن و مبتذل مقدمه هرزهنگاری های اینترنتی به عنوان یک معضل مهم و مسأله بحث برانگیز مطرح است.
متفکران و متخصصان علوم رفتاری با تحقیقات گسترده در این زمینه، به دنبال تأثیرات روحی - روانی و اجتماعی این پدیده هستند و خواستار وضع محدودیتهای قانونی بیشتر در ارائه مطالب مستهجن میباشند.
هرزهنگاری عامل ایجاد بیماریهای جنسی و روانی زیادی همچون آزار کودکان و تجاوزات به عنف است.
علاوه بر این که اعتیاد به هرزهنگاری، موجب اختلال در روابط صحیح و صمیمی خانوادگی و زندگی زناشویی نیز می باشد.
این که هرزهنگاری (پرونوگرافی) تأثیرات بسیار مضری بر مصرفکنندگان دارد، به یک مسأله بحث برانگیز - نه تنها برای مردم عادی بلکه حتی برای دانشمندان علوم رفتاری - تبدیل شده است.
دو کمیسیون ملی - گزارش اکثریت کمیسیون ریاست جمهوری (آمریکا) درباره هرزهنگاری و اعمال مستهجن، و اصلاحیه اول قانون اساسی - اعلام کردند که یک قاضی یا هیأت داوری به نمایندگی از جامعه، باید مواردی از هرزهنگاری را تعیین کنند که: به طور کلی، خواهان یک علاقه شدید (وقیح، هولناک، بیشرمانه یا شهوانی) جنسی هستند.
ارتباط جنسی را به شیوهای آشکار و آزاردهنده توصیف میکنند (به عبارت دیگر، از معیارهای جامعه کنونی فراتر میروند و توصیفاتی از ارضا یا فعالیت جنسی را بیان میکنند).
به طور کلی فاقد ارزش ادبی، هنری، سیاسی و علمی هستند.
در عرف عام، هرزهنگاری معمولاً به معنای مطالبی است که از لحاظ جنسی آشکار هستند و عمدتاً به قصد تحریک جنسی ارائه میشوند.
کمیسیون هرزهنگاری دادستان کل کاملاً با هرزهنگاری مخالفت کرده است؛ اما برخی مفسران اجتماعی ادعا کردهاند که هرزهنگاری عمدتاً یک نوع سرگرمی است که میتواند آموزشی و یا برخی اوقات، از لحاظ جنسی تحریککننده باشد، اما ذاتاً بیضرر است.
آن ها همچنین ادعا میکنند که حداقل هیچ دلیل صحیح علمی برای ضرر آن وجود ندارد.
در مقابل، دیگر مفسران اجتماعی به پیامدهای شدیدتری اعتقاد دارند و موارد اخیر را که توسط رسانهها افشا شدند، مثال میزنند؛ مثل قاتلان جنسی که ادعا کردهاند؛ هرزهنگاری آنها را به این کار واداشته است.
[1] فصل اول: کلیات تعریف هرزهنگاری و مطالب مستهجن اما کلمه «مطالب مستهجن» یا obscenity یِک اصطلاح حقوقی است که توسط حکم دادگاه عالی ایالات متحده در میلر کالیفرنیا در سال ۱۹۷۳ تعریف شده است.
هر مطلبی که دارای سه خصیصه (که در ابتدا بدانها اشاره شد) باشد، مستهجن تلقی میشود و اشاعه آن ممنوع است.
بنابراین ممکن است چیزی پورنوگرافیک باشد، اما هنوز مستهجن شناخته نشده است، مثل یک فیلم آشکار جنسی که برای آموزش تمایلات جنسی انسان به دانشجویان پزشکی به کار میرود، یا فیلم یا کتابی که دارای ارزش والای ادبیاتی و هنری است، اما دارای برخی محتواهای آشکار جنسی هم هست.
بنابراین، دادگاه عالی ایالات متحده، گونههای وسیعی از موارد جنسی در فیلمها، کتابها و مجلات و دیگر اشکال را برای ارائه به بزرگسالان، مجاز اعلام کرده است.
انتشار مطالب مستهجن چه در سطح فدرال و چه در سطح ایالتها، در ۴۰ ایالت آمریکا ممنوع است.
در حالی که اجرای قوانین مربوط به مطالب مستهجن در سالهای اخیر خصوصاً در سطح فدرال افزایش یافته است، اما اجرای این قوانین، هنوز هم در بخشهای مختلف آمریکا متفاوت و پراکنده است.
این کمبود اجرای قوانین، خصوصاً در سطح ایالتی و محلی، شاید ناشی از دیدگاه بسیاری از مردم و به ویژه برخی مقامات باشد که معتقدند، هرزهنگاری ذاتاً بیضرر است و یا حداقل دلایل کمی درباره ضرر آن وجود دارد یا اصلاً دلیلی برای مضرات آن وجود ندارد.
تأثیرات بر بزرگسالان اطلاعات موردی پزشکی در بررسی مطالب مربوط به تأثیرات هرزهنگاری، با گونههای وسیعی از مستنداتی برخورد میکنیم که حاکی از ریسک و احتمال آسیب ناشی از فرو رفتن در انبوه مطالب هرزهنگاری هستند.
این اطلاعات، اکثراً از سه منبع به دست می آیند: اطلاعات تاریخی موارد کلینیکی؛ مطالعات رشته ای؛ مطالعات آزمایشگاهی و تجربی؛ اطلاعات تاریخی موردهای کلینیکی، از دفاتر درمانگاهها درباره افراد دارای کارکردهای نامناسب جنسی و همچنین از روحانیون و وکلایی که خدمات مشاورهای به افرادی که دارای مشکلات جنسی هستند ارائه میدهند، جمع آوری شده است.
همچنین از مستندات ارائه شده توسط معتادان جنسی که از مراکزی مثل «درمانرفتاری دره طلایی» در مینهسوتا جمعآوری شده، استفاده شده است.
به عنوان یک روانشناس بالینی، من طی سالهای مدیدی، تقریباً ۳۰۰ معتاد جنسی، خلافکار جنسی (آزاردهنده جنسی) و دیگر افرادی را که (۹۶ درصد آنها مردان هستند) دارای بیماریهای جنسی بودهاند، درمان کردهام.
این بیماریها شامل فعالیتهای جنسی ناخواسته، آزار کودکان، عورتنمایی، نظربازی، آزارخواهی، بتپرستی (فیشیتیسم) و تجاوز به عنف میشدهاند.
به جز چند استثنا، هرزهنگاری یکی از عوامل مهم یا حداقل تأثیرگذار در ایجاد انحرافات یا اعتیاد جنسی آنها بود.[2] بدون توجه به این که هرزهنگاری عامل ایجاد یا تسهیلکننده این بیماریها بوده و بدون توجه به ماهیت انحرافات و اعتیادهای جنسی بیماران، من یک مجموعه عوامل ۴ فاکتوره در همه آنها بدون استثنا یافتم که خصوصاً در آنهایی که تازه با هرزهنگاری آشنا شده بودند، صدق میکرد بررسی جایگاه ابتذال و هرزه نگاری در فضای مجازی بسیاری از سایتهای مختصر به سکس،به صورت رایگان، تصاویری جهت وسوسه کردن ارائه میدهند تا شخص اغفال شده،جهت مشاهده مطالب مفصلتر،مجبور به استفاده از کارت اعتباری خود شود.چنین وسوسهانگیزیهای رایگانی،زمینهساز اعتیاد یکی از مراجعین من به سکس اینترنتی شده است تا جایی که وی در ماه فوریه، 000/85 دلار در این زمینه هزینه کرده بود.
تازهترین مطالعه در این زمینه حاکی از آن است که هر هفته ۲۵ میلیون نفرآمریکایی به سایتهای اینترنتی مختص سکس متصل میشوند و نیز این که،اصولاً۶۰ درصد از بازدیدکنندگان هرگونه سایت اینترنتی،به دنبال مطالب مربوط به سکس هستند.
مارک لاسر یکی از رهایی یافتگان ازچنگال اعتیاد به سکس و نیز مؤسس و مدیراجرایی اتحادیه مسیحی بازپروری معتادان به سکس میباشد.لاسر معتقد است که درحال حاضر،اینترنت به واسطه داشتن سه ویژگی،مهمترین منبع اشاعه هرزهنگاری است.
این سه مشخصه عبارتند از: 1-قابلیت دسترسی آسان کاربران به آن 2- استطاعت داشتن همگان در پرداخت بهای آن 3- ناشناس ماندن مصرفکنندگان آن وی در ادامه میگوید،این امکان وجود دارد که کودکان به واسطه دیدن مطالب و تصاویر مستهجن،رفتار سکسی منحط ازخود بروز دهند و یا اینکه توسط مفسدان اینترنتی مورد اغفال واقع شوند.
وی معتقد است که در مورد بزرگسالان نیز هرزهنگاری اینترنتی میتواند منجر به بروز رفتارهای جنسی نامعقول و یا گاهی اعتیاد جنسی شود.
[3] مطالعات متعدد صورت گرفته،حاکی از استفاده روزافزون ازسایتهای اینترنتی مختص به سکس میباشد.در سال ۱۹۹۸، دکتر کوپر از طریق معالجه صدها کاربر متصل به طور همزمان،پی برد که ۱۵درصد از آنان به یکی از پنج سایت اینترنتی برتر در زمینه سکس متصل بودند.مطالعهای که به دنبال آن در سال۱۹۹۹صورت پذیرفت، نشان داد که۳۱ درصد از کاربران متصل در یک زمان،به سایتهایی اتصال داشتند که مختص به سکس بوده است.
تازهترین مطالعه در این زمینه که زیرنظر مؤسسه بازپروری معتادان به سکس لوسآنجلس صورت گرفته است،حاکی از آن است که هر هفته ۲۵ میلیون نفرآمریکایی به سایتهای اینترنتی مختص سکس متصل میشوند و نیز این که،اصولاً۶۰ درصد از بازدیدکنندگان هرگونه سایت اینترنتی،به دنبال مطالب مربوط به سکس هستند.
شیوع استفاده از هرزهنگاری اینترنتی در سال ۲۰۰۰،مجله (بیارادگی و اعتیاد جنسی) در یکی ازنسخههای خود،به نقل از نویسندگان متعددی اظهار داشت که اتصال به سایتهای اینترنتی مختص به سکس،محدود به کاربران خانگی نشده،بلکه یکی ازمعضلات جدی در محیطهای کاری،به شمار میرود.
طی تحقیقات صورت گرفته در مورد ۵۰۰ شرکت پیشرو و موفق،روشن شد که کارمندان مرد، ۶۲ درصد از زمان کاری خود در پشت کامپیوتر را به استفاده از سایتهای مختص به سکس اختصاص می دهند.دامنه استفاده از چنین شبکه هایی در مراکز کاری بدان حد است که اخیراً سهم عمده ای از بالاترین ردههای اجرایی و مدیران ادارات به دلیل استفاده افسار گسیخته از سایتهای اینترنتی مختص به سکس،هنگام کار با کامپیوترهای این شرکت،اخراج می گردند.عموماً تمامی پژوهشگران بر این عقیدهاند که سایتهای اینترنتی مختص به سکس،صنعتی است که به سرعت در سراسرجهان درحال گسترش است.هر هفته،صدها نفر به استفادهکنندگان از این گونه سایتهای اینترنتی افزوده میشوند.
در مورد تمامی موتورهای جستو جو،شما میتوانید با وارد نمودن کلماتی که ارتباط صرفاً اندکی با مبحث سکس دارد، به هزاران سایت اینترنتی مختص به سکس دست یابید.[4] اگرچه تاحدودی سایتهای مختص به سکس در کودکان محدود گردیده و دسترسی به آنها تحت کنترل درآمده است،لیکن اغلب این نوع هرزهنگاریها،در حال حاضر از طریق بولتنهای خبری و یا گروههای خبری اینترنتی در قالب «فایلهای صوتی» قاچاق میشود که کاربران به طرق مختلف می توانند آن را مخفی نگه دارند.
این گروههای خبری،شامل گروههایی از کاربران است که دو به دو به هم متصل شده و از تصاویری بهره میگیرند که در قالب یک رقم،به طرق مختلف قابل انتقال به هریک از طرفین است.شاید چندان نیاز به ذکرنباشد که تصاویری نیز ازطریق پستهای الکترونیک مبادله میشود.
اینچنین تصاویری اکثراً عبارتند از: • تصویرکودکان عریان • تصویرحالات جنسی کودکان • تصویر رفتار جنسی کودکان • تصاویر باورنکردنی در مورد تجاوز جنسی به کودکان • تصاویر باورنکردنی در مورد تجاوز جنسی به کودکان • اسارت جنسی و آمیزش جنسی بزرگسالان با کودکان اشکال متعدد انحطاط در مورد مطالب سکسی موجود در اینترنت،متخصصین و کارشناسان،نظرات متفاوتی دارند.برخی از متخصصین براین عقیدهاند که چنین مطالبی آموزنده بوده و موجب کاهش برخی قیود مضر میشود.به عبارت دیگر،راه گریز و سوپاپ اطمینانی است که در جامعه فعلی نایاب است.هرچند در این میان،تعداد محدودی از ایشان اشکال خاصی از هرزهنگاری، من جمله موارد فوقالذکر را عموماً مخرب و خطرناک میدانند.
تخریب اجتماعی رفتار جنسی کودکان نیز میبایست شدیداً مورد توجه قرارگیرد.هیچ یک از ما،والدین و مربیان،کمترین تردیدی نداریم که فرزندانمان بیشتر از ما به کامپیوتر میپردازند.حتی ممکن است که یک کودک پنج ساله نیز این مهارت را داشته باشد که به هرگونه سایت اینترنتی دست یابد.بر این اساس،برخی از متخصصین براین عقیدهاند که متوسط سنی کودکانی که برای نخستین بار یک صحنه هرزهنگاری را مشاهده می کنند،ازسن۱۱سالگی به۵سالگی کاهش یافته است.علاوه بر این، نمیتوان سایر اشکال هرزهنگاری را،نادیده گرفت.
(استیوکاواناخ) متخصص بهداشت روان،در کتاب خود تحت عنوان «در فضای اینترنتی از فرزندتان خود مراقبت به عمل آورید» مینویسد:«مطالعات متعددی ثابت میکند که مشاهده مطالب هرزهنگاری میتواند کودک را به انجام اعمال جنسی علیه سایر کودکان وادارد.
بدیهی است که مشاهدهی رفتار منحط جنسی در اینترنت،میتواند منجر به انحراف جنسی کودک شود که به نوبه خود، سلیقههای جنسی وی را شکل می دهد و درسنین بزرگسالی وی نیز نمود خواهد داشت.در قالب اصطلاحات کامپیوتری می توان گفت که مغزکودک به لحاظ ساختار عصبی،می تواندبرای اشکال مختلف جهتگیریهای جنسی برنامهریزی شود.
درحالی که مغز نمیتواند سلولهای مغزی جدیدی را به وجود بیاورد،لیکن دائماً در حال تولید واسطههای میانی است.
دکتر«جان مانی»ازدانشگاه «هاپکینز» برای نخستین بار در سال۱۹۸۶ درکتاب خود تحت عنوان«طرحهای دوستی» این نظریه را تشریح نمود که در زمینه مسائل جنسی،مغز انسان در همان دوران طفولیت،جهتگیریهای اساسی را پیدا میکند.
همچنین ایشان بر این عقیدهاند که اغلب انحرافات جنسی در هرقالبی که صورت گیرد،ریشه در تجربیات دوران طفولیت دارد.از این گذشته،صرفاً تماشای تصاویر مربوط به انحرافات جنسی،میتواند تأثیرات شدیدی را بر روی کودک داشته باشد.میبایست بر این نکته نیز تأکید داشت که این صرفاً هرزهنگاری وقیحانه نیست که چنین تأثیراتی رابه دنبال دارد بلکه بسیاری از روانشناسان،منجمله دکتر «جودیث رایزمن»،بر این عقیدهاندکه اشکال به اصطلاح «متعادلتر» از قبیل تصاویر موجود در مجلات روزمره،نیز میتواند تا به این اندازه مخرب و خطرناک باشد.
اعتیاد به هرزهنگاری اینترنتی در حیطه علوم درمانی در مورد نظریه بیارادگی و اعتیاد جنسی، اختلاف نظر وجود دارد.هیچ تردیدی نیست که اکثریت قریب به اتفاق کاربران اینترنتی، به هرزهنگاریهای موجود درآن اعتیاد پیدا نکردهاند،لیکن برای بنده واضح و مبرهن است که تعداد زیادی از آنان اعتیاد پیدا کردهاند.
برخی از محققین نیز بر این عقیدهاند که تعدادی از معتادان به سکس،صرفاً به دلیل وجود اینترنت،به مشکلات جنسی آلوده شدهاند که در صورت نبود اینترنت این اتفاق نمیافتاد.یکی از موارد مناقشه در مبحث درمانی مربوط به موضوع «آیا سکس میتواند یک اعتیاد باشد یا خیر؟
پیرامون مفهوم (تحمل شیمیایی) است.
در حیطه علوم درمانی،بسیاری بر این عقیدهاند که ماده یا فعالیتی اعتیادآور است که لزوماً یک تحمل شیمیایی را در فرد معتاد ایجاد مینماید.به عنوان مثال،افراد دائمالخمر میدانند که در طول دورهی اعتیادشان جهت دریافت یک تأثیر معین از مصرف الکل،میبایست روز به روز الکل بیشتری را مصرف کنند.
تحقیقات جدید صورت گرفته من جمله تحقیقات دکتر «هاروی میلکمن» و دکتر «استارت ساندرویرن» نشان داده است که فعالیت و خیالپردازی سکسی،به دلیل این که تولید مواد شیمیایی حاصل از فعل و انفعالات مغز را به دنبال دارد،میتواند تحمل مغز در برابرسکس را بالا ببرد.بنده با بیش از هزار زن و مرد معتاد به سکس برخورد داشتهام.تقریباً تمامی آنها از هرزهنگاری به این جا رسیدهاند.
درحال حاضر منبع شماره یک هرزهنگاری،به لحاظ نسبت فراگیری و شیوع،اینترنت است.در گذشته،فقط مردان به سایتهای منحصراً سکسی مراجعه میکردند،اما متأسفانه در حال حاضرشاهد آن هستیم که شمار زنانی که معتاد به انواع هرزهنگاری، مخصوصاً اینترنت هستند،روز بهروز در حال افزایش است.پیامدهای هرزهنگاری اینترنتی میتواند فوقالعاده مصیبتبار باشد.تمامی افرادیکه که در زمینه اعتیاد به سکس فعالیت می کنند، به افزایش قابل توجه شمار معتادان به سکس اینترنتی در سال گذشته اذعان دارند.
به طور نمونه،مواردی را شاهد هستیم که افرادی به دلیل اعتیاد به سکس اینترنتی،کار،فرصت شغلی، یا زندگی زناشویی خود را به مخاطره انداختهاند.دکتر«جنیفر اشنایدر» از طریق مطالعهای که برروی ۹۱ زن که شوهرانشان به این اعتیاد دچارشدهاند انجام داد،پی برد که آنها همگی احساس می کنند که به آنها خیانت شده و ایشان آسیب دیده و طرد شدهاند.
این گروه،در مقایسه وضعیت خود با سایر زنان،وضعیت خود را بسیار نامطلوبتر میدانستند.
۶۸درصد آنان اعلام کردند که شوهرانشان جهت انجام سکس با ایشان بیعلاقه شدهاند.۲/۳۲ درصد از آنها،علت جدا شدن از همسرانشان را اینترنت میدانستند.هرزهنگاری اینترنتی،تحت عنوان اعتیاد،میتواند تشدید یابد.این احتمال وجود دارد که اعتیاد به سکس منجر به بروز سایر اشکال بیماریهای جنسی شود.در برخی موارد،به همراه سایرآسیبها،اعتیاد به سکس میتواند منجر به آزار جنسی شود.در اینجا به راحتی میتوان پیامدهای وخیم فیزیکی و حقوقی علیه افراد معتاد و سایرین را پیشبینی نمود.
غارتگران اتاق محاوره میبایست از خطر محاورات اینترنتی به عنوان جایی که تمایلات جنسی می تواند مشکلساز باشد،آگاه باشیم.همانگونه که می دانید غارتگران جنسی می توانند به صورت مخفی به طرق گوناگون در اتاقهای گفتگوی اینترنتی (چت) حضور یابند، مفسدان اینترنتی نیز می توانند مبادرت به ارسال تصاویر سکسی به کودکان یعنی همان قربانیان احتمالی خود بنمایند تا از این طریق،به نوعی بتوانند آنها را جهت تجربههای بعدی، ملایمترنمایند.این روش یکی از طرق موسوم اغفال کودکان در طول سالهای متمادی بوده است.
همه ما تاکنون به فرزندانمان تذکردادهایم که نمیبایست با غریبهها همصحبت شوند،اما در این زمینه نیز اینترنت مانع از تصمیمگیریهای صحیح می شود.چندین موردی که کودکان و نوجوانان از طریق اتاقهای گفتوگو جذب فعالیتهای سکسی شدند،میبایست زنگ خطری باشد که مخاطرات این اتاقها را به ما هشدار دهد.
علاوه بر این،بزرگسالان نیزگرفتار مشکلات اتاقهای گفتوگو میباشند.یکی از مراجعین بنده،خانمی است که شوهرش یک کامپیوتر به عنوان هدیه کریسمس به وی داده است.وی میگوید که هیچ گاه ماه ژانویه را فراموش نخواهم کرد.وی به محاوره زنده اینترنتی تحت عنوان «رابطه عاشقانه» اعتیاد پیدا کرده است.محققین و متخصصین در زمینه اعتیاد به رابطهی عاشقانه،من جمله دکتر «پت کارنس»،بر این عقیدهاند که رابطهی عاشقانه،موادی شیمیایی از قبیل فینل اتیل آمین (PEA) را درعصب تولید میکند که موجب اعتیاد میشود.اعتیاد به رابطه عاشقانه در این زن تشدید شده و درحال حاضر وی مضطرب است که با چهار مرد رابطه داشته است.هرزهنگاری زنده و اتاقهای گفتگو،خوشایند کسانی است که منزوی،تنها و کسل هستند.آنجا که آسیبهای عصبی ـ شیمیایی و نیز احساسی مطرح هستند،میتواند اعتیاد اینترنتی را به دنبال داشته باشد.
منحصر به فرد بودن اینترنت یکی از دلایلی که موجب شده اینترنت تا به این حد خطرناک باشد منحصر به فرد بودن آن است.
دکتر کوپر نخستین کسی بود که مفهوم موتور (AAA) را برای اینترنت به کار برد.وی بر این عقیده است که منحصر به فرد بودن اینترنت به این دلیل است که اینترنت می تواند در دسترس همگان قرار گیرد (Accessible)،همگان توانایی پرداخت بهای آنرادارند (Affordable) و نیز اینکه کاربران آن می توانند ناشناس بمانند(Anonymous).
در گذشته برای دستیابی به مجلات هرزهنگاری و یافتن چیزهایی که در داروخانهها و در برخی قفسهها به صورت مخفی وجود داشتند،میبایست یک کارآگاه میبود.در آن زمان،برای یافتن آن چه فرد به دنبال آن بود،میبایست به خیلی از اماکن کثیف و کاملاً نکبتبار مراجعه مینمود.
نکته این جاست که بزرگسالان و یا نوجوانان،در هر صورت، میبایست جهت یافتن چنین محصولاتی به این جا و آن جا مراجعه می نمودند.اما امروزه با وجود اینترنت،دسترسی به این موارد حتی برای خردسالترین کاربران سهل و آسان شده است.امروزه اشکالی از هرزهنگاری وجود داشته و در دسترس است که تا پنج سال گذشته حتی در کثیفترین اماکن نیز پیدا نمیشد.هرساله شاهد آن هستیم که برحجم مطالبی اینچنینی که به سهولت دردسترس همگان قرار دارد،افزوده میشود.بسیاری ازمؤسسات،درزمینه استفاده ازکامپیوتر درمدارس وکتابخانههای عمومی،با این اشکال مواجه هستند که هرزهنگاری به سهولت قابل دسترسی است.
اخیراً،حتی رأی دهندگان کشورهای شدیداً سنتی،من جمله کشور هلند و ایالت میشیگان نیز در مورد نصب سیستمهای نظارتی برروی کامپیوترهای کتابخانههای عمومی،مخالفت کردند.هرزهنگاری اینترنتی بگونهای است که همگان به نوعی، استطاعت مالی پرداخت بهای آن را دارند.
میدانیم که بسیاری از افرادی که بهای چیزی را میپردازند و آن را به صورت دست اول خریداری میکنند،می توانند به صورت رایگان آن را به دیگران نیز منتقل نمایند.نیز می دانیم که بسیاری از سایتهای مختصر به سکس،به صورت رایگان، تصاویری جهت وسوسه کردن ارائه میدهند تا شخص اغفال شده،جهت مشاهده مطالب مفصلتر،مجبور به استفاده از کارت اعتباری خود شود.چنین وسوسهانگیزیهای رایگانی،زمینهساز اعتیاد یکی از مراجعین من به سکس اینترنتی شده است تا جایی که وی در ماه فوریه، 000/85 دلار در این زمینه هزینه کرده بود.البته درصورتی که افرادی به دلایل مالی مجبور شوند استفاده خود از مطالب هرزهنگاری را محدود کنند و یا حداقل اشکال گرانتر آن را مورد استفاده قرار ندهند، با این وجود،باز هم مطالب رایگان به آن میزان هست که ایشان را کفایت نماید.اکثریت قریب به اتفاق مراجعین بنده،آنان که به هرزهنگاری اینترنتی اعتیاد دارند،پولی را درعوض بهای آن پرداخت نمیکنند.روانشناسان متعددی،من جمله دکتر «مارک شوارتز»،مدیران مؤسسه جانسون،بر این عقیدهاند که این خصیصه اینترنت که کاربران آن میتوانند ناشناس باقی بمانند،بسیاری از افراد را آسیبپذیر نموده است.وی میگوید:مواردی وجود دارد که شخص سابقاً چنین بیاراده درگیر فعالیتهای منحط جنسی نمیشده است؛چرا که لازمهی آن،رفت و آمد وی به اماکن«خطرناک» و پرمخاطره بوده است،اما در حال حاضر،در خانه «امن» خود و به صورت گمنام،درگیر این مسایل است.مضمون سخن وی این است که روز بهروز افراد بیشتری و به اشکال شنیعتری درگیر اینگونه انحرافات جنسی میشوند.سابق بر این معمول بود که افراد «نرمال» تنفر داشتند از اینکه در اماکنی از قبیل کابارههای S&M حاضر شوند که در آنجا انحرافات جنسی صورت میگرفت.اما امروزه از طریق هرزهنگارهای زنده و محاورات اینترنتی،وارد شدن در این فعالیتها بسیار راحتتر و بیدردسر تر صورت میپذیرد.
برخورد اتفاقی باید به این موتور (AAA) یک A چهارمی هم اضافه کرد وآن هم اتفاقی (Accidental) بودن آن است.آنان که تلاش داشتهاند از حقوق آزادی بیان برای هرزهنگاران دفاع کنند،دیری است که ادعا میکنند،همگی مختارند در مورد تماشای هرزهنگاریها تصمیم بگیرند.درحالی که در حیطه اینترنت،این هرزهنگاری است که می تواند در جستوجوی شما باشد و نیز اینکه،همگی ما مطلع هستیم که گاهی ناخواسته و نطلبیده، مطالبی از طریق پست الکترونیک برای ما ارسال میشود که سایتهای اینترنتی مختص به سکس را تبلیغ میکند.
در اینجا لازم به ذکراست و آن اینکه بزرگترین خطر احتمالی برای کسانی که به دنبال به کارگیری این شبکه گستردهی جهانی در راستای اهداف سازنده و سودمند هستند،آن است که آنها به طور اتفاقی درمعرض سایتهای مختص به سکس واقع خواهندشد.به عنوان مثال دختر۸ ساله ای،در اینترنت در پی افسانه تخیلی «سیندرلا» است.
بدین ترتیب این دختربچه با وارد نمودن کلمه (سیندرلا)در موتور جستوجو،باشماری از گزینهها رو بهرو میشود؛یکی از این گزینهها،تحت این عنوان آمده است: «سیندرلا را فقط خودتان ببینید».
این دختربچه هم که صد البته به دنبال دیدن سیندرلاست،برروی این گزیه کلیک می کند و ناگهان با تصویری مواجه میشود که در آن یک زن عریان با استفاده از آلت مصنوعی به دنبال ارضای خود است.از چنین وضعیتی باید به عنوان نوعی شبیخون جنسی یاد نمود.رابرت فریمن ـ لنگو یکی از محققین و رفتارشناسان جنسی مشهور،اخیراً با استفاده از ADL- بزرگترین خدماتدهنده مستقیم درحیطه اینترنت - تحقیقی را انجام داده است.وی کلمات(کنترل و نظارت والدین)را در این موتور جستوجو وارد میکند.اسامی508/12سایت اینترنتی که شامل سایتهای متعدد وگستردهای در زمینههای صرفاً جنسی است،درنتیجهی این جستوجو به دست میآید.
آیا با این وجود،جای تردید باقی خواهد ماند که اگر شما به دنبال مطالب کاملا خصوصی نیز باشید،باز هم احتمالاً آنها به طور اتفاقی به سراغ شما خواهند آمد؟هر چند این سوال را نیز باید پرسید که آیا برخی از این موارد،فیالواقع اتفاقی است یا تعمدی؟طبق ارزیابیها، ۸۵ درصد تولید هرزهنگاری در آمریکا،با مدیریت مجرمان سازمانیافته صورت میگیرد.آیا نمیبایست به خود بیاییم؟آن چه مسلم است این که،این اقلیت معدود در فرهنگ ما، در راستای «عرضه ی» تولیدات خود تا چه میزان میتوانند تهاجمی عمل کنند؟
هرزه نگاری به عنوان محصولی از اینترنت این مقاله سعی میکند،اثرات مخرب هرزهنگاری بر جامعه،بویژه زنان را تبیین کند.ازنقش اینترنت در انتشار هرزهنگاری صحبت میکند و میگوید صنعت هرزهنگاری حتی دامن دختران جوان را نیز آلوده کرده است.
این مقاله سعی میکند،اثرات مخرب هرزهنگاری بر جامعه،بویژه زنان را تبیین کند.ازنقش اینترنت در انتشار هرزهنگاری صحبت میکند و میگوید صنعت هرزهنگاری حتی دامن دختران جوان را نیز آلوده کرده است.
هرزهنگاری یکی از موضوعاتی است که فمنیستها همیشه با آن مخالف بودهاند.از یک سو برخی از فمنیستهای مشهور، مثل «آندریا دورکین»،از قوانین ضد هرزهنگاری حمایت کردهاند و از سوی دیگر،بسیاری از آنان به شدت از آزادی بیان حمایت میکنند،آنها به سختی میتوانند قبول کنند تصویرهای مخرب به همین طریق اشاعه مییابد.از طرفی تصویرها را مخرب میدانند و از طرف دیگر سانسور را با آزادی عقیده مخالف میبینند.من جدیداً پیگیر این مسأله شدم،در حالی که نمیدانستم کدام طرف بحث برایم مهمتر است: دفاع از حقوق زنان یا حق آزادی بیان.
شاید این بدان خاطر بود که هنوز مسأله هرزهنگاری را کامل نمیشناختم و دربارهی اثرات روانشناختی آن چیزی نمیدانستم و جهتگیری خاصی نداشتم.مثل اغلب آمریکاییها،بر این باور بودم که در فرهنگ ما هرزهنگاری وجود دارد، فقط همین و بیش از این اطلاعاتی نداشتم.میدانستم مردان آمریکایی مجلات هرزهنگاری و مطالبی مربوط به سوء استفاده جنسی از کودکان را میخوانند؛اما چیز بیشتری نمیدانستم.هنوز یک مجله هرزهنگاری را ورق نزده بودم و هنوز یک فیلم این چنینی ندیده بودم.در خانهای که بزرگ شدم،بحثی از مباحث هرزهنگاری نشنیده بودم.نتیجه این که چیز زیادی از هرزهنگاری نمیدانستم.فکر نمیکردم این مسأله در فرهنگ ما رایج است و بر زندگی من اثری خواهد داشت.
وقتی به دانشگاه آمدم،هرزهنگاری را دقیقتر ـ به ویژه در مطالعات زنان ـ بررسی کردم.درباره اینکه هرزهنگاری چه اثری میتواند بر زندگی ما داشته باشد،بیشتر تعمق کردم.در یکی از کلاسها ، فیلمی دیدم با نام «داستانی که عشق نیست»؛ این فیلم اثرات بد و مخرب صنعت هرزهنگاری را با جزئیات آن نشان میداد.از آن وقت بود که واقعاً هرزهنگاری را شناختم و آن شناخت،عمیقاً روی من تأثیر گذاشت.بعد از دیدن فیلم،احساس کردم مریض شدهام؛احساس کردم هرزهنگاری امری حاشیهای در جامعهی ما نیست بلکه راهی شایع و عادی برای از بین بردن حیای زنان شده است.هیچ استدلال مبتنی بر آزادی بیان،نمیتواند از آنچه من در آن فیلم دیدم و تصاویر بدی که مشاهده کردم،دفاع کند.
هرزهنگاری مایهی بدبختی بعد از این تحقیقات میخواستم بنشینم و گریه کنم.وقتی مقالهی «آندرا دورکینز» (هرزهنگاری و بدبختی)را میخواندم، مسائل آن مرتب به یادم میآمد.او در مقاله نوشته بود: «اگر زنی در خود احساس ارزش ذاتی کند،با دیدن بخش کوچک هرزهنگاری عصبانی خواهد شد و این عصبانیت مفید است.اگر زنی در این بخش مطالعه و بررسی کند،احساس مرگ میکند».چگونه این زنان به صنعت هرزهنگاری روی آوردهاند؟آیا آنها نسبت به کار خود خشنود و راضی هستند؟آیا فرزندانی هم دارند؟آیا با پدربزرگ و مادربزرگ خود مینشینند شام بخورند؟آیا زندگانی عادی دارند؟آیا آنها نمیخواهند از صنعت هرزهنگاری خارج شوند؟آیا اگر بخواهند به سادگی میتوانند؟
این زنان بعد از این که زیبایی خود را از دست دادند،چه بر سرشان میآید؟بعد از این که بدنهای آنها شل و ول شد، بیرون انداخته میشوند تا دنبال کار خود بروند.نمیتوانم گزینه دیگری تصور کنم؛هرزهنگاران با زنان مسن که فیلم نمیسازند.بعد از توجه به زنان داخل تصاویر،به مردانی فکر کردم که به این سایتها مراجعه میکنند و مردانی که در همه دنیا از محصولات هرزهنگاری استفاده میکنند.نمیتوانم بفهمم با تصاویری که من دیدم،یک مرد تا چه اندازه تحریک میشود!
من انسان خشک و متعصبی نیستم،اما با دیدن تصاویر هرزهنگاری لذتی در خود ندیدم،برعکس ناراحت شدم.
احساس میکنم بسیاری از زنان دیگر هم احساس مرا داشته باشند.
من دربارهی این موضوع با برخی از دوستانم صحبت کردهام و واکنشهای متفاوتی دیدهام.دوستان فمنیستم،معمولاً میگویند «اوه!
این مسأله مهمی است.من شرط میبندم چیزهای وحشتناکی خواهی دید».بیشتر آنها در هرزهنگاریها رنگی از عشق ندیدهاند و درک کردهاند که این مسأله چه بر سر زنان خواهد آورد،برخی از آنها میخواهند نسبت به آنچه نوشتهام بیشتر بحث کنند.آنهایی که فمنیست نیستند، معمولاً از دغدغه من سر در نمیآوردند و تعجب میکنند که چرا میخواهم درباره هرزهنگاری مطلب بنویسم.احساس میکنم این افراد کسانی هستند که هرزهنگاری را ندیدهاند و عمق و گسترهی این صنعت رانمیشناسند.
نمیدانم چگونه به آنها بگویم،هرزهنگاری از آن جهت مرا اذیت میکند که آنها را به شکست میکشاند؛چگونه میتوانم کثیف بودن این کار را به آنها که مرد هستند،نشان دهم.برخی اوقات آرزو میکنم،ای کاش مردها میتوانستند احساس زنان را درک کنند،حتی برای یک روز؛اگر این طوری میشد،آنها میتوانستند بفهمند در زندگی روزانه آنها،زنان چگونه روزگار میگذارنند.
الان که فهمیدهام دستیابی به هرزهنگاری در اینترنت چه قدر ساده است و چه قدر دانش مردم نسبت به هرزهنگاری کم است،اعتقاد دارم،کسانی که ماهیت مخرب هرزهنگاری را درک کردهاند،باید این مفهوم را به هر کسی در آمریکا برسانند تصویرهایی که بسیار خجالتآور است و باید انتشار آنها متوقف شود،به راحتی قابل دسترسی است.به نظر من، بهترین راه برای جلوگیری از اثر تخریبی هرزهنگاری،آگاهی دادن به مردم از خطرناک بودن آن است.اگر مردم بدانند،نهایت کار اینترنت چیست،جلوی هرزهنگاری را میگیرند،باید این مسأله را به دیگران نیز متذکر شویم.
هرزه نگاری اینترنتی در ایران درصد کاربران ما وارد ۳ درصد سایت های هرزه نگار می شوند۷۲ درصد ترافیک اینترنت در کشور ناشی از مراجعه کاربران به همان ۳ درصد سایت های غیراخلاقی بوده است...
مدیر کل فرهنگی سازمان ملی جوانان با هشدار نسبت به این که ۵۰ درصد از کاربران و استفاده کنندگان اینترنت و رایانه در کشور را کودکان زیر ۱۵ سال تشکیل می دهند که بیشترین وقت خود را صرف استفاده از اینترنت و رایانه می کنند گفت: در حال حاضر نگرانی از این مسئله روبه افزایش است که اینترنت و رایانه جای خانواده را در زندگی امروز گرفته و اکثر کودکان و نوجوانان بیشتر اوقات فراغت خود را به جای این که صرف گفت وگو و تعامل با خانواده کنند، پای اینترنت سپری می کنند و گاه به دلیل نبود نظارت از سوی خانواده ها گرفتار آسیب های استفاده نادرست از اینترنت می شوند.
امیدی با بیان این مطلب در گفت وگو با خراسان افزود: متاسفانه در جامعه امروزی در مسائل فرهنگی دچار ضعف نظارت ایم و به همین دلیل نیز استفاده نادرست و غیراصولی از اینترنت روبه افزایش است و درصد بالایی از کاربران به جای این که از اینترنت با اهداف تعالی بخش و علمی استفاده کنند برای گذراندن وقت به سراغ مطالب ووبسایتهایغیراخلاقیمی روند.مدیرکلفرهنگی سازمان ملی جوانان با اشاره به آماری در این زمینه گفت: براساس آمار و گزارش ها، بیش از ۹۰ میلیون وب سایت در فضای مجازی وجود دارد و سالانه بیش از ۹ میلیون وب سایت به این تعداد افزوده می شود.
وی افزود: آمارها نشان می دهد که ۳ درصد این سایتها، سایت های هرزه نگار و غیراخلاقی و ۹۷ درصد آن ها سایت های علمی اجتماعی و اقتصادی با مطالب خوب و ارزنده اند.امیدی با اشاره به این که آمار ۳ درصدی سایت های غیراخلاقی بیشترین نگرانی و هشدار را در جامعه ما در پی دارد گفت: آمارها حکایت از این دارد که ۳۸ درصد کاربران اینترنت در کشور ما از سایت های علمی، اقتصادی و اجتماعی و سیاسی یعنی همان ۹۷ درصد استفاده می کنند در حالی که متاسفانه ۶۲ درصد کاربران ما وارد ۳ درصد سایت های هرزه نگار و غیراخلاقی می شوند و این زنگ خطری است که به صدا درآمده و توجه مسئولان و خانواده ها را می طلبد.
وی افزود: هم چنین آمار تکان دهنده دیگری نیز در این زمینه وجود دارد، این که ۷۲ درصد ترافیک اینترنت در کشور ما ناشی از مراجعه کاربران به همان ۳ درصد سایت های غیراخلاقی بوده است.مدیر کل فرهنگی سازمان ملی جوانان خاطرنشان کرد: باتوجه به این که نیمی از کاربران اینترنت کودکان و نوجوانان زیر ۱۵ سال اند در صورت استفاده نادرست از اینترنت خطر گرفتار شدن در دام آسیب های اجتماعی آن ها را تهدید می کند.
وی افزود: گزارش ها حاکی از آن است که بسیاری از نوجوانان و کودکان به دلیل ورود به سایت های غیراخلاقی گرفتار باندهای فساد و انحرافات اخلاقی،همجنس گرایی، «روابط ضر ب دری» و هم چنین گرفتار مکاتب شیادی و شیطان پرستیمی شوند که متاسفانه درصد بالایی از خانواده ها از دام هایی که فرزندان آن ها به آن گرفتار شده اند غافل اند.وی افزود: دوستی ها و ازدواج های اینترنتی نیز پیامد استفاده نادرست و غیراصولی از اینترنت است.
امیدی با هشدار نسبت به ازدواج هایی که زمینه آن ها از طریق چت اتفاق می افتد گفت: درصد بالایی از این نوع ازدواج ها به طلاق می انجامد.وی افزود: در ازدواج های سنتی، دختر و پسر از ظاهر به باطن و شناخت یکدیگر می رسند در حالی که در ازدواج های اینترنتی شناخت طرفین براساس حرف ها و وعده هایی است که بین آن ها رد و بدل می شود.این مسئول در سازمان ملی جوانان خاطرنشان کرد: ۹۰ درصد حرف ها و وعده هایی که در چت روم ها بین افراد رد و بدل می شود پایه و اساس ندارد و دروغ است و مثال این مسئله موردی است که دختر و پسری پس از ۲ سال که در فضای چت با هم ارتباط داشته اند و قرار ازدواج می گذارند به همین دلیل قرار حضوری می گذارند و دختر در آن قرار با مردی روی ویلچر مواجه می شود این در حالی است که مرد این واقعیت را از او پنهان کرده بود.