ضرورت مطالعه و طراحی ( کمی و کیفی ) : مطالعات کمی : شهرمقدس مشهدبه عنوان مهمترین قطب مذهبی کشوردرحال حاضرسالانه مورداستقبال خیل کثیرمسافران داخلی وخارجی قرارمی گیردکه پیش بینی می شود درسال 1400 این استقبال به سی میلیون نفر برسد.
مسلما فراهم آوردن امکانات وتجهیزات لازم جهت پاسخگویی به نیاز آنان واز سوی دیگر بهره گیری ازفرصت ایجاد شده بایستی ازمهمترین سیاست های دست اندرکاران بشمار روداماآنچه به وضوح شاهد آن هستیم روند سریع وشتابزده ساخت وساز به منظوراستفاده ازپتانسیل بالقوه است نه رفاه حال مسافرین!
درواقع درکنارفضا های اقامتی شناخته شده ای چون هتل مفاهیم کاربردی و واقعی ظهور می یابد ( باتوجه به نیاز زائر وبادرنظرگرفتن توان اقتصادی و طبق آماروشواهد موجود ازموقعیت شهر فضاهایی چون هتل که اساسا به منظور اقامت زائر طراحی شده اند برخوردارند)که ازآن جمله می توان به زائرسراها وحسینیه ها ی اقامتی اشاره نمود.
بررسی آمارنشانگر رشد چشمگیر جهانگردی از سالهای آغازین دهه 1950 میلادی است .
در سال 1950 میلادی 3/25 میلیون نفر جهانگرد و در سال 2000 میلادی 670 میلیون نفر بوده است .
(جداول و نمودار در فایل اصلی موجود است) درواقع با مطالعات کمی و پرداختن به راه حل های واقعی تردراسکان زائران مشهد به عنوان واقعیتی که درجامعه اتفاق می افتدکاربردی تر باید نگریست چرا که دراین مقوله نارسایی های قابل توجهی وجود دارد که نتیجه آن تولید تجربه های ناموفق براساس نگرش های کلی ،نادیده گرفتن پاسخ دهی فضاهای کاربردی وموجود چون خانه های اقامتی می گردد.
مطالعات کیفی: درحوزه معماری نیز گویی جامعه طراحان بامعنا ومفهوم مسافرونیازها وخواسته های آنان به کمال شناخت نیافته اند چراکه فضاهای اقامتی که بدون درنظرگرفتن اصول ومبانی طراحی ساخته می شوند مخاطب خود رادرمیان جمعیت زائرنمی یابد.
باعنایت به برنامه ریزی صحیح شهری ،بلند مرتبه سازی ومعماری پایدارمی توان ساختمانهایی با عمر طولانی ساخت که نه تنها معرف فرهنگ این مرز وبوم باشد بلکه ضمن احترام به طبیعت و استفاده از انرژی های جدید و متد های تازه علاوه بر تامین اقامتگاه ها وهتل های مورد نیاز جهتبازدید کنندگان ومسافرین و توریست ها می توان افق تازه ای در صنعت گردشگری و هتلداری و توریسمدراین شهر ایجاد نمود.
در سالهای اخیر مقوله کیفیت، به ویژه در صنعت هتلداری اهمیت چشمگیری پیدا کرده است.ضرورت توجه به نقش مشتری در ادامه حیات هتلها نیز بسیارضروری بنظر می رسد که همانا این کیفیت ارتباط تنگاتنگی با کیفیت طراحی داردغفلت از اثرات فناوری های شتاب زده ،سوء مدیریت در حفظ کاربری زمینعدم توجه به تبادل مناسبی بین معماری،انسان و طبیعت و توجه به نیازهای مخاطب واحد های اقامتی وصنعت توریسم توامان از ضروریات مطالعات کیفی طراحی واحد های اقامتی می باشد.
درخدمات اقامتی بحث کیفیت طراحی از مباحث اساسی محسوب می شود همواره نبودن استاندارد مشخص و بین المللی در عرصه صنعت اقامتی در ایران امکان تعریف خدمات استاندارد طراحی را برای مباحث کیفی را از طراحان گرفته است .
عنوان طرح نهایی : طراحی هتل سه ستارهضرورت مطالعه و طراحی ( کمی و کیفی ) : مطالعات کمی : شهرمقدس مشهدبه عنوان مهمترین قطب مذهبی کشوردرحال حاضرسالانه مورداستقبال خیل کثیرمسافران داخلی وخارجی قرارمی گیردکه پیش بینی می شود درسال 1400 این استقبال به سی میلیون نفر برسد.
درواقع درکنارفضاهای اقامتی شناخته شده ای چون هتل مفاهیم کاربردی و واقعی ظهور می یابد ( باتوجه به نیاز زائر وبادرنظرگرفتن توان اقتصادی و طبق آماروشواهد موجود ازموقعیت شهر فضاهایی چون هتل که اساسا به منظور اقامت زائر طراحی شده اند برخوردارند)که ازآن جمله می توان به زائرسراها وحسینیه ها ی اقامتی اشاره نمود.
آمار تعداد مسافرین ورودی به شهر مشهد : در شش ماه اول سال 79-1377 آمار منتشر شده از سازمان جهانگردی جهانی این واقعیت را نشان می دهد که در حال حاضر 11% کل اشتغال و 12 % سرمایه گذاری و 10 % کل تولید ناخالص دنیا به صنعت جهان گردی اختصاص دارد .
بر اساس این آمارصنعت توریسم تا سال 2010 میلادی یکی از پر در آمد ترین صنایع جهانی خواهد شد خلاصه چنین فضاهایی در شهر مشهد در پی نیاز به افزایش اماکن اقامتی , با رشد ساخت و ساز و احداث این نوع اماکن به خصوص در اطراف حرم مطهر روبرو بوده است .
بررسی وضعیت و امکانات گردشگری خراسان : هتل های استان :در حال حاضر تعداد 76 باب هتل با 5884 اتاق و 13945 تخت در مشهد در حال بهره برداری بوده و در شهرستانها نیز 6 باب هتل با 149 اتاق و 300 تخت و 5 میهمانسرای جهانگردی با 91 اتاق و 182 تخت مشغول بهره برداری است و تعداد 8 باب هتل با 2276 اتاق و ظرفیت 4550 نفر در مشهد در دست احداث است .
جدول بررسی تعداد هتل شهر مشهد بر حسب درجه : جدول بررسی تعداد اتاق های موجود در شهر مشهد در سال 1380 : درواقع با مطالعات کمی و پرداختن به راه حل های واقعی تردراسکان زائران مشهد به عنوان واقعیتی که درجامعه اتفاق می افتدکاربردی تر باید نگریست چرا که دراین مقوله نارسایی های قابل توجهی وجود دارد که نتیجه آن تولید تجربه های ناموفق براساس نگرش های کلی ،نادیده گرفتن پاسخ دهی فضاهای کاربردی وموجود چون خانه های اقامتی می گردد.
باعنایت به برنامه ریزی صحیح شهری ،بلند مرتبه سازی ومعماری پایدارمی توان ساختمانهایی با عمر طولانی ساخت که نه تنها معرف فرهنگ این مرز وبوم باشد بلکه ضمن احترام به طبیعت و استفاده از انرژی های جدید و متد های تازه علاوه بر تامین اقامتگاه ها وهتل های مورد نیاز جهت بازدید کنندگان ومسافرین و توریست ها می توان افق تازه ای در صنعت گردشگری و هتلداری و توریسم دراین شهر ایجاد نمود.
در سالهای اخیر مقوله کیفیت، به ویژه در صنعت هتلداری اهمیت چشمگیری پیدا کرده است.ضرورت توجه به نقش مشتری در ادامه حیات هتلها نیز بسیارضروری بنظر می رسد که همانا این کیفیت ارتباط تنگاتنگی با کیفیت طراحی دارد غفلت از اثرات فناوری های شتاب زده ،سوء مدیریت در حفظ کاربری زمین عدم توجه به تبادل مناسبی بین معماری،انسان و طبیعت و توجه به نیازهای مخاطب واحد های اقامتی وصنعت توریسم توامان از ضروریات مطالعات کیفی طراحی واحد های اقامتی می باشد.
پرکردن اوقات فراغت واقامت در یک هتل چه برای زیارت ،تفریح ،ورزش ،تفرج و...از مواردی می تواند باشد که در طراحی یک هتل بسیار حائز اهمیت است.تعیین اهداف و برنامه کلی پروژه : هدف کلی : طراحی هتل 3 ستاره یقینا این پروژه می باید سود آوری مورد انتظار و متعارف سرمایه گذاری را داشته باشد , ولی مطمئنا دارای وجوه شگرف دیگری نیز می باشد .
زیرا فضایی است که مانند دیگر فضاها به شیوه خاص خود , انسان را به صورت فردی و گروهی مورد خطاب قرار می دهد , گروهی که فرد فرد آنها دارای یک ویژگی خاص هستند , نباید در غالبی پیش فرض شده قرار داده شوند .
از این منظر هتل بخشی از فضای برخورد اجتماعی و گاه آمیزش با فضایی فرهنگی که باید از فضای تجاری فراتر رود.
معماری هتل به عنوان نوعی معماری گذران ایام فراغت و تعطیلات تا حدودی باید از حال و هوای یک معماری فراغتی حکایت داشته باشد به عنوان فضایی برای فرار از دنیای بسته و روز مرگی , فضایی پویا و با نشاط , تنوع و خودنمایی مانوس , جدی و مستحکم در آمیخته با جلوه های متنوع و متعدد زندگی و در عین حال دینامیک , گروهی و مطبوع , فضایی که غریبه را می پذیرد , مد نظر است .هدف پروژه شناساندن و درک شرایط موجود در قالب یک برنامه ریزی و الگوی پایه و مشخص نمودن پارامترهای اصلی و اولیه جهت ساختن و احداث هتل در شهر مشهد و تلفیق آن با معنای معماری واقعی هتل می باشد.
اهداف خرد: -دستیابی به الگوهای طراحی خانه اقامتی باقابلیت پاسخگویی به نیازاقتصادی،فرهنگی مسافران وزائران -هم جهت ساختن معماری باسازه های مدرن جهت کاهش هزینه وافزایش ضریب اطمینان وهمگام شدن باتکنولوژی روزدنیا -بلندمرتبه سازی واستفاده بهینه از زمین -توجه به جنبه های مختلف تاثیرگذارفیزیکی وروانی درخلق فضاهای زیست محیطی -استفاده از انرژی های جدید -توجه به طبیعت وبافت زمینه درخلق فضاهای معماریمنابع و مراجع ( به ترتیب اعتبار علمی ) : - پایان نامه دوره کارشناسی معماری: هتل سه ستاره - نگارش: امین جعفری - استاد راهنما: لادن اسدی - پایان نامه دوره کارشناسی معماری: هتل سه ستاره – نگارش: احمد مخلصی- استاد راهنما: ناصر محسنی - ترنر، تام – شهر همچون چشم انداز – ترجمه دکتر فرشاد نوریان نشر شرکت پردازش و برنامه ریزی شهری – چاپ اول - کسمایی، مرتضی –اقلیم و معماری– شرکت خانه سازی ایران /چاپ دوم/سال 1372 - ماتلاک ،جان.ل – آشنایی با طراحی محیط و منظر.
جلد دو – ترجمه : معاونت آموزش و پژوهش سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران- ناشر:سازمان پارکهاوفضای سبز شهرتهران/ چاپ اول– 79 - مجنونیان،هنریک –مباحثی پیرامون پارکها،فضای سبزو تفرجگاهها– نشر سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران – 1374 - میکائیلی،علیرضا – حسین زاده، نرگس – مقاله برنامه ریزی و طراحی تفرجی و اوقات فراغت – ماهنامه پیام سبز- شماره 1 – اردیبهشت1380 برنامه زمان بندی :برنامه زمان بندی :برنامه زمان بندی :کمیته محترم طرح نهایی ؛ مطالب فوق مورد تایید اینجانب می باشد .
امضا استاد راهنما .
.
تاریخ .
..نظر کمیته طرح نهایی : تاریخ .