نحوه برقراری ارتباط با مردم در محیط کاری مقدمه : شهرداری همانند دولت کوچکی است که با تمام توان خود باید مطابق قانون درآمد کسب و در چارچوب مقررات هزینه و به مردم خدمات ارائه نماید .
محلی که ما در آن کار می کنیم شهرداری قدس است .
شهر قدس با جمعیتی بالغ بر سیصد هزار نفر سومین شهر استان تهران به شمار می رود و حدود 2400 هکتار (240 کیلومتر) مساحت دارد و جزء شهرستان شهریار محسوب می شود .
موقعیت جغرافیایی آن عبارت است از : از شمال جاده مخصوص کرج - حوزه استحفاضی منطقه 9 شهرداری تهران - از غرب به کرج و اندیشه از شرق به منطقه 21 شهرداری و از جنوب شرقی به محدوده شهرداری منطقه 18 و از جنوب به شهرستان شهریار محدود است .
مردم شهر قدس اکثراً از قشر کم درآمد جامعه کارگر یا کارمند هستند و تعدادی دیگر کاسب مغازه دارند .
بخش دیگری از شهر منطقه صنعتی است که محل درآمدی برای شهرداری و فرصت شغلی را برای مردم منطقه بوجود آورده است .
از لحاظ قوم و نژادی اکثریت مردم شهر قدس مهاجرند و از قوم های مختلف از جمله ترک ها ، شمالی ها ، لرها ، کردها و ...
را تشکیل می دهند .
در واقع از تمام نقاط ایران افرادی را می توان در این شهر پیدا کرد و همگی با هم تشکیل کلکسیونی را داده اند .
عواملی که باعث جذب مردم به این منطقه شده را می توان بطور خلاصه بشرح ذیل اشاره نمود : 1-نزدیکی و دسترسی آن به موقعیت های شغلی 2-نزدیکی به شهر بزرگ تهران و کرج 3-خوش آب و هوا بودن منطقه (کم بودن آلودگی هوا - و ترافیک شهری) 4-ارزان بودن مسکن - زمین و ...
5-فراهم بودن بستر شغل های کاذب و بعضی از کارهای غیرقانونی 6-ارائه خدمات ارزان از طریق دولت و بعضی از مراکز همچون شهرداری (رفاهی - تفریحی - خدماتی - آموزشی) 7-تفکیک راحت وغیرمجاز زمین ها و ساخت آلونک و ساختمان های کوچک عواملی که باعث شد این شهر نتواند همانند شهرهای تهران - کرج توسعه و رشد نماید بشرح ذیل می باشد : 1-نداشتن سند رسمی که مشکلات زیادی را برای مردم بوجود آورده و در واقع ریشه اصلی تمام مشکلات است .
2-مهاجرت بی رویه مردم از نقاط مختلف کشور به این شهر که باعث شده خدمات ارائه شده جوابگوی نیاز مردم نباشد و در واقع مهاجرت باعث شده مسئولین هیچ وقت فرصت برنامه ریزی دقیق را پیدا نکنند .
3-عدم توجه کافی از سوی مسئولین به این منطقه از لحاظ مسائل و مشکلات امنیتی - اجتماعی - درمانی - قضائی - خدمات عمومی و ...
بعنوان شهری که بیش از سیصد هزار نفر جمعیت دارد .
یک کلانتری با نیروهای اندک نمی تواند امنیت مردم را تضمین نماید یا شهری که این همه مشکلات دارد یک بیمارستان مجهز ندارد و ...
4-عدم وجود امکانات و سیستم نظارتی باعث شده قانون در این شهر بطور کامل اجرا نشود .
مثلاً نقش راهنمایی و رانندگی در شهر بسیار ضعیف است .
مواردی همچون خرید و فروش کالاهای قاچاق بیش از جاهای دیگر می باشد .
5-وجود افراد و اقشار و فرهنگ مختلف باعث شده مردم کمتر همدیگر را درک کنند و از انسجام و همبستگی کمتری برخوردار شوند .
6-عدم احساس مسئولیت نسبت به شهر توسط بعضی از مسئولین چون در این منطقه ساکن نیستند و با مشکلات دست و پنجه نرم نمی کنند و عدم آگاهی مردم نسبت به حق و حقوق خود .
7-نبود ادارات و سازمانهای مستقل در شهر بطوریکه مردم برای هر کاری باید به شهرستان شهریار مراجعه نمایند و در واقع برنامه ریزی و تصمیم گیری در بیشتر موارد در شهرستان می باشد و مردم منطقه نقشی ندارند .
8-سوء استفاده و وجود دلالان زمین خوار که از اسناد اوقافی قولنامه ای سوء استفادههای فراوان کرده اند و همچنان ادامه دارد که متأسفانه مرجع مشخصی در این زمینه جهت برخورد با اینگونه افراد خاطی وجود ندارد .
9-نادیده گرفتن استعدادهی جوانان به خاطر نبود امکانات کافی در زمینه های مختلف باعث شده در بسیاری از موارد انگیزه از آنها از بین رفتهو بصورت عقده های روانی -اجتماعی و ...
بروز نماید و بسیاری از موارد دیگر که از بحث این تحقیق خارج است.
لذا در ادامه با توجه به شناخت موقعیت و شرایط و ویژگی های مختلف شهر قدس از لحاظ جغرافیایی - اقتصادی - اجتماعی - فرهنگی - سیاسی و ...
موضوع تحقیق پی می گیریم و در اینجا محل کار اینجانبان که شهرداری قدس میباشد را به شما عزیزان معرفی می کنیم تا انشاءالله با این شناخت اجمالی بتوانیم ارتباط ما با مردم و شهر در ابعاد مختلف به رشته تحریر درآورده و امیدواریم که موردتوجه قرار گیرد .
شهرداری قدس در سال 1368 تأسیس شد و تاکنون تعداد 9 شهردار تصدی مدیریت شهری را در این سالها بعهده داشته اند .
چارت سازمانی شهرداری قدس بر اساس نموداری که مشاهده می فرمایید می باشد .
مردمی که به شهرداری مراجعه می کنند از تمام اقشار می باشند چون انسان از لحظهای که بدنیا می آید با شهرداری سر و کار دارد تا لحظه ای که از این دنبا برود و ارتباط شهرداری با مردم شهر بطور مستمر و دائمی است و این ارتباط می تواند مستقیم یا بطور غیرمستقیم باشد بعنوان مثال به مواردی از آن اشاره مینمائیم : شهرداری فضای سبز ایجاد می کنند و از تبدیل گازهای منواکسید کربن به اکسیژن فواید آن به همه شهروندان می رسد و با پرسنل زحمتکش شهرداری همه روزه به درب منازل رفته و زباله ها را جمع آوری می نمایند .
و یا پس از فوت افراد در گورستانی که شهرداری ایجاد کرده دفن می شوند و این امر باعث می شود بر اساس اعتقادات دینی که داریم یک نوع ارتباط دائمی در شب های جمعه یا روزهای عزاداری بین مردم و شهرداری بوجود آید .
حضور مردم در پارک ها و آرامشی که در آنجا احساس می نمائید ، حضور 24 ساعته پرسنل زحمتکش آتش نشانی و کمک های بموقع و اضطراب آنان به مردم ، سرویس دهی سازمانهای اتوبوسرانی ، تاکسیرانی ، وجود کتابخانه های شهرداری و تقویت بنیه فرهنگی شهر و شهروندان ، انجام کارهای عمرانی و خدماتی همه و همه گویای یک نوع ارتباط مردم با شهرداری می باشد .
ارتباط دیگری که می توان به آن اشاره کرد حضور مستقیم مردم در شهرداری جهت دریافت مجوزهای مسکونی ، تجاری ، صنعتی و واریز مبالغی بابت عوارض قانونی که در نهایت همین مبالغ صرف هزینه هایی که اعلام شد یعنی خدماتی ، عمرانی - فرهنگی و ...
می شود و در اینجا یک نوع عامل ایجاد می شود .
افرادی که به شهرداری مراجعه می کنند دارای فرهنگ و شغل ها و موقعیت های اجتماعی گوناگون هستند و از طرفی پرسنلی که در شهرداری اشتغال دارند در ردههای مختلف شغلی و غیره نوعی ارتباط را در کنار کار خود با مراجعین برقرار می نمایند .
لازم به توضیح است چون شهرداری با پرداخت پول مردم به حساب شهرداری اداره می شود و شهرداری از طرف دولت هیچ گونه مبلغی دریافت نمی نماید لذا مردم بیشترین انتظار و ارتباط را با این سازمان دارند و شهرداری هم نسبت به سایر ادارات بیشترین خدمات را ارائه می دهد و در نتیجه بیشترین ارتباط را برقرار می نماید .
در این راستا اگر بطور دقیق تر به موضوع توجه کنیم در می یابیم که ارتباط در سطح بسیار وسیع وجود دارد بطوری که هر شخص چه خواسته و چه ناخواسته وچه ناخواسته این ارتباط را با شهرداری یا سازمانهای تابعه آن برقرار می نماید که بطور نمونه به چند موارد اشاره مینمائیم .
کاسب از طریق امور صنفی که دارای و مجوزی که دریافت می نماید - دانش آموز، دانشجو برای رفت و آمد از اتوبوس شهرداری گرفته تا مطالعه در کتابخانه های شهرداری استفاده می رد .
انجام کارهای عمرانی از قبیل آسفالت معابر - خط کشی خیابانها - زیباسازی که هر کدام کارکرد مخصوص خود را دارد و نوعی ارتباط را با مخاطبان برقرار می نماید .
ارائه نقطه نظرات پیشنهادات ، انتقادات نسبت به کارهای مختلف که از وظایف شهرداری می باشد نوعی ارتباط فکری - ارشادی - مشارکتی و ...
را ایجاد می نماید .
استفاده از تجارب صاحب نظران ، متخصصان ، نظرخواهی معتمدین در برنامه ریزی شهری نیز نوعی ارتباط مطلوب محسوب می شود .
در ادامه لازم به یادآوری است نوعی ارتباط غیرقانونی هم در شهرداری قدس در بخش کنترل و نظارت (پلیس ساختمانی) به چشم می خورد که ریشه در همان مسائل و مشکلاتی که خدمتتان عرض شد دارد واین امر باعث شده تمام زحمات شهرداری را تحت الشعاع قرار دهد و این ارتباط غیرمنطقی مشکلاتی را تاکنون برای شهر در پی داشته که بطور خلاصه می توان به آن اشاره کرد که عبارت از : ساخت و ساز غیرمجاز که عواقبی از جمله عدم رعایت اصول فنی و شهرسازی و تفکیک غیرمجاز از بین رفتن سرانه های خدماتی ، آموزشی ، ورزشی ، رفاهی و همچنین ساخت خانه های غیرمجاز باعث تهدید جان و مال مردمدر مواقع بروز زلزله و آتش سوزی (در شهر قدس در اثر ساخت و ساز غیرمجاز کوچه ها وجود دارد که خودروهای آتشنشانی به راحتی نمی توانند وارد شوند و اطفاء حریق نمایند) ، عدم رعایت اصول شهرسازی از جمله تبدیل پارکینگ به مسکونی وتجاری باعث پارک نمودن اکثر خودروها در معابر و کوچه اثرات بسیار بدی در روابط اجتماعی ، بروز ناهنجاریهای اجتماعی ، اقتصادی، روانی و غیره در بر دارد که همه اینها عدم کنترل صحیح و برقراری ارتباط نادرست سبب این همه مشکلات می شود.
«خشت اول گر نهد معمار کج تا ثریا می رود دیوار کج» نوعی دیگر از ارتباط ، ارتباط بین شهرداری و سایر ادارات در سطح شهر ، شهرستان واستان یا سایر مناطق کشور می باشد که در زمینههای مختلف کاری یا تبادلنظر تجربی یا فکری وجود دارد که در اینجا به ارتباط شهرداری با سایر ادارات در شهر اشاره می نمائیم .
ارتباط شهرداری با سایر ادارات در سطح مکاتبات اداری -همکاری در زمینه های برگزاری مراسم های ملی ، مذهبی ، سیاسی ، و ارائه خدمات تا حد امکانات محدود می شود که هر کدام به نوبه خود همانند شهرداری مشکلات خاص خود را دارند بطوریکه در شهر قدس همانند بیشتر شهرهای کشور مدیریت واحد وجود ندارد و این امر سبب شده مشکلاتی را برای شهروندان بوجود آورد .
به عنوان مثال ، شهرداری در اثر پیگیری و مراجعه و درخواست مردمی خیابان یا کوچه ای را آسفالت می نماید چند مدت دیگر یکی از ادارات مثلاً آب یا گاز یا مخابرات یا برق حفاری را شروع می نماید و در واقع هزینه ای که مردم بابت آسفالت در مرحله اول پرداخته اند و شهرداری هزینه می نماید بیهوده تلف می شود و مجدداً باید آسفالت نماید و وقتی با آن اداره حفار ارتباط برقرار می شود که چرا باتوجه اینکه قبلاً به شما کتباً اعلام شد که شهرداری قصد آسفالت را دارد اگرحفاری یا لوله گذاری دارید قبل از آسفالت انجام دهید اعلام می شود آن موقع شما اعلام کردید بودجه نداشتیم الآن پیگیری فراوان بودجه گرفتیم اگر در این شهر در این مدت محدود خرج نکنیم بودجه بر می گردد و به استان و مردم هم نیاز به خدمات آب و گاز و تلفن و ...
دارند لذا شهرداری هم تسلیم نمی شود و اجازه حفاری را صادر می نماید .
پس در اینجا نتیجه می گیریمارتباط منفی هم در بین ادارات شهر هم علیرغم میل باطنی مسئولین به علت عدم برنامه ریزی صحیح وجود دارد .
ارتباط دیگر شهرداری با مردم ارتباط تلفنی و پاسخگویی به مردم است که در بعضی مواقع هم شکایاتی در این زمینه داشته اند که باید سعی شود با ارتقاء سطح فکری و علمی و تخصصی کارکنان کارآیی آنها را افزایش داده و از طرفی با هماهنگی و همکاری اداره آموزش و پرورش ودانشگاهها می توان فرهنگ سازی در جامعه توسعه داد .
ارتباط شهرداری با رسانه های گروهی و ارتباط جمعی جهت معرفی عملکرد و یا دریافت پیشنهادات و انتقادات و پاسخگویی به شکایات نوعی دیگر از ارتباط محسوب میشود .
ارتباط روابط عمومی شهرداری بامردم و سایر نهادها ، گروهها و سنجش افکار عمومی و انعکاس دیدگاهها و نقطه نظرات آنان و معرفی مشکلات به مدیریت شهرداری و پیگیری به مردم ارتباط دیگری است که می تواند در پیشبرد اهداف شهرداری و ارائه خدمات بیشتر کمک شایانی بنماید .
نتیجه : در خاتمه به استحضار می رساند شهر قدس از شهرهای پرجمعیت کشور می باشد که اکثر مردم از اقشارکمدرآمد جامعه هستند و به نظر اینجانبان خدمت به این امردم بهترین عبادت است پس بیائیم با برقراری ارتباط درست و سالم وتوکل به خداوند یگانه در جهت رفع مشکلات آنها بکوشیم .
این چنین مردمی که با خون و دل درآمد کسب نموده و به حساب شهرداری واریز می نمایند از خانواده های تحت پوشش کمیته امداد گرفته تا تحت پوشش بهزیستی ، بیماری خاص و غیره چگونه می شود به آنها خیانت کرد یا حق و حقوق آنها را ندیده گرفت و فقط برای رفع مسئولیت حرف زد و عمل نکرد پس وظیفه ما خیلی خیلی سنگین است و به نظر اینجانبان شهرداری محلی است اگر بهنحو مطلوب بتوانی به مردم خدمت کنی و برای رضای خدا و مردم ارتباط برقرار کنی بهترین محل است برای رسیدن به اهداف عالیه انسانی و الهی و برعکس اگر ارتباط منفی برقرار کنی چون بیشتر حق الناس است پاسخگویی آن خیلی خیلی سخت است .
از طرف دیگر شهر قدس نزدیکترین شهر به تهران است و مردم به راحتی در شهر بزرگ تهران رفت و آمد و ارتباط دارند و آن امکانات فراوان را می بینند و وقتی وارد شهر خود می شوند تا حدودی همان انتظارات را از مسئولین دارند اگر این انتظارات برآورده نشود باید شاهد بروز مشکلات بیشتر در آینده باشیم .
امیدواریم با همکاری مردم شریف شهر قدس شورای اسلامی و سایر ادارات نوعی همدلی و ارتباط صمیمی بین مردم و مسئولین در جهت حل مشکلات شهر قدس ایجاد شود تا انشاءا...
شاهد شهری آباد و زیبا باشیم و این امر زمانی تحقق می یابد که اولاً قبل از برنامه ریزی شهری از مردم نظرخواهی شود و نظریات مردم دسته بندی شده و به اکثریت درخواست های مردمی توجه و بر اساس آنها برنامه ریزی شود و بعبارتی مردمی که در شهر زندگی می کنند خودشان باید برای شهرشان تصمیم بگیرند و در سرنوشت شهر نقش داشته باشند .
دوماً : ایجاد مشارکت مردمی در پیشبرد اهداف مدیریت شهری .
سوماً : ایجاد مدیریت واحد در شهر که همه ادارات تحت نظر یک مدیر باشد و مردم هم بدانند با چه کسی باید طرف شوند .
و همچنین برگزاری جلسات پرسش و پاسخ در بین مردم و مسئولین و تشویق مسئولین نمونه و دلسوز ومعرفی عملکرد آنان به مردم برکناری مدیران نالایق و سپردن کارها به افراد سالم ، دلسوز و متخصص ، حمایت و استفاده از وجود استادان ، روحانیون ، معلمین و کسانی که به نوعی در جامعه می توانند در فرهنگ سازی فعالت و کمک نمایند ، برقراری ارتباط منطقی و دوستانه بین کارکنان شهرداری جهت ارتقاء سطح کیفی وکمی کار و استفاده بهینه از امکانات موجود و در نهایت در یک جمله اجرای صحیح قانون در همه زمینه ها و از بین بردن روابط غیرقانونی (شهرهمانند یک موجود زنده است ، پس باید از آن غافل نشویم) خدا نگهدار منابع و مآخذ : از تجربیات محیط کاری ، میدانی