صنعت اتومبیل سازی
از بعد از انقلاب ایران صنایع اتومبیل سازی پیشرفت مهمی نکرده اند و همان اتومبیلهای گذشته و بعضی از اتومبیلهای جدید اروپایی مانند پژو و کیا را مونتاژ کرده اند؛ تا چند سال پیش که کارخانجات اتومبیل سازی شروع به طراحی اتومبیلهای جدید کرده اند.
تاریخچه مختصر
اولین ماشین وارد شده به ایران فورد بود که بوسیله مظفرالدین شاه قاجار از کشور بلژیک خریداری شده بود.
این ماشین که در موقع حرکت دود زیادی از خود میکرد توسط مردم به ماشین دودی یا ارابه دودی تغییر نام داده شد.
با شروع شهرسازی بصورت مدرن در سال 1300، واردات ماشین به ایران افزایش یافت.
بیشترین اتومبیلها در آن سالها از کشورهای آمریکا و انگلستان به ایران وارد می شد.
اولین کارخانه اتومبیل سازی در ایران شرکت سهامی ایران ناسیونال بود که به تولید ماشینهای پیکان، با مجوز از شرکت تالبوت انگلستان، اولین تولیدات خود را در سال 1346 روانه بازار کرد.
بعداً شرکت ایران ناسیونال به تولید وانت، مینی بوس و اتوبوس دست زد.
در همین سال دو مدل از ماشینهای آمریکایی بنام " آریا " و " شاهین " توسط کارخانه پارس خودرو روانه بازار شد؛ و یکسال بعد در سال 1347 یک مدل از ماشین فرانسوی سیتروئن بنام " ژیان " توسط شرکت سایپا به بازار عرضه شد.
در سال 1351، شرکت پارس خودرو نام خود را به شرکت " جنرال موتورز ایران " تغییر داد و شروع به ساخت دو مدل از ماشینهای شرولت ( اپل ) 2500cc، 2800cc و همینطور سه مدل دیگر با مجوز از کارخانه آمریکایی جنرال موتورز بنام: بیوک، کادیلاک، شولت نوا.
تولیدات این ماشینها تا سال 1360 ادامه داشت.
تولید ماشینهای ژیان که متعلق به
کارخانه سایپا بود در سال 1359 متوقف شد.
ولی تولید ماشینهای رنو 5 که در سال 1354 آغاز شده بود ادامه یافت
مقدمه:
این تحقیق بر روی ماشینهای ایرانی موجود در کشور ایران انجام شده است و منابع به کار گرفته شده سری مجله ماشین و ایران خودرو و سایتهای مربوطه انجام شده است .
که این انتخاب بر اساس تئوری درس روشهای طراحی مهندسی میباشد .
وبر اساس همان نیز ارنج گردیده است .و تا حد ممکن سعی شده است تا از ماشینهایی استفاده شود که در ایران مرسوم می باشند و اکثرا از ماشینهای ساخت ایران که خرید و انتخاب آن راحتتر است استفاده شده است .
تشخیص نیاز
با توجه به کاربرد بسیار بالای خودرو در کشور و استفاده از آن بعنوان یک ابزار ضروری، و با در نظر گرفتن شرایط مختلف اقتصادی – اجتماعی – منابع معدنی – منابع نفت و گاز ومنابع انسانی موجود در کشور بایستی درصدد طراحی و ساخت، یا انتخاب یک خودروی بهینه از میان خودروهای موجود در کشور باشیم تا بتواند در شرایط مختلف آب وهوایی کشور ما کارآمد باشد و با توجه به وضعیت اقتصادی جامعه قیمت آن در حدی باشد که اکثریت طبقات مختلف جامعه قادر به خرید آن باشند .
لذا با توجه به موارد ذکر شده در بالا و خصوصیاتی که در مراحل دیگر پروژه قید خواهدشد نیاز به طراحی و ساخت یک خودرو با شرایط بیان شده الزامی است .
2- هدف از اجرای طرح
طراحی و ساخت یا انتخاب یک خودروی مناسب با درنظر گرفتن شرایط زیر :
مقرون به صرفه باشد بطوریکه اکثریت طبقات مختلف جامعه بتوانند از آن استفاده کنند .
دارا بودن مقاومت و شرایط ایمنی مناسب .
از لحاظ زیست محیطی مطابق با استانداردهای روز جهانی باشد .
3- تحقیقات در مورد طرح
تحقیقات درمورد بهترین خودرو را بیشتر بر روی مجله ها و ژورنالهایی که انواع خودرو ها را بایکدیگر مقایسه نموده و نتایج کیفی و کمی در اختیار ما قرار داده اند استفاده نموده ایم و همچنین در مورد خودروهایی که نمایندگی مستقیم داشته اند نیز تحقیقاتی به عمل امده است .
4- خصوصیات طرح :
اکنون با توجه به مراحل قبل ( تشخیص نیاز و تعریف هدف) خصوصیات طرح را بصورت زیر مورد بررسی قرار می دهیم :
4-1چشم انداز:
زیبایی ظاهری خودرو یکی از مسائل مورد توجه طراحان صنعتی است .
با عنایت به اینکه شکل ظاهری خودرو عامل مؤثری در جلب مشتری و رونق بازار فروش خودرو، در صنعت رقابتی است، طراحان صنعتی بایستی یشترین توجه و سرمایهگذاری را در این زمینه بکاربرند .
لحاظ نمودن تنوع فُرم و رنگ خودرو برطبق ذوق و سلیقه مشتری یکی از مسائل مهم در بازار فروش خودرو بوده و از جمله عواملی است که باعث پایداری و طول عمر خودرو و همچنین رضایت مشتری از خودرو میباشد .
4-2 آلودگی :
این موضوع هم یکی از خواسته های مورد توجه در طراحی است که شامل آلودگیهای شیمیائی حاصل از احتراق و آلودگیهای صوتی است و همواره هدف، کاهش این آلودگیها است .
بیشترین آلودگیهایی که از سوختن بنزین و یا محصولات فرعی آن در اتومبیل تولید میشوند ارتباط بسیار نزدیک با عملکرد و ساختار مخزن سوخت – کاربراتور – اگزوز دارد که بیش از 60% آلودگی از اگزوز می باشد .
4-3 نگهداری:
طرح خودرو بایستی بگونهای باشد که بتوان به سادهترین شکل از آن نگهداری کرد وتعمیرات آن با صرف کمترین هزینه و ساده ترین شکل ممکن امکان پذیر باشد .
4-4 ارگونومی :
ارگونومی یا مهندسی فاکتورهای انسانی از دو کلمه یونانی Ergo به معنی کار و Nomos به معنی قانون و قائده مشتق شده است و در لغت به معنی قوانین طبیعی کار است .
مهندسی فاکتورهای انسانی نام مترادف دیگری است برای این واژه .
هدف از این علم در صنعت خودروسازی تطبیق ماشین با انسان به گونهای است که انسان بتواند با کمترین خستگی و عوارض روحی و جسمی بیشترین راندمان کاری را در محیط داشته باشد باتوجه به این که رعایت اصول ارگونومی باعث کاهش فشار کار و خستگیهای بیمورد میشود، امروزه علم ارگونومی درصنعت اتومبیل سازی حرف اول را می زند .
عموماً ارگونومی علم تناسب محیط با انسان تعبیر میشود و ضرورت رعایت آن در صنعت و کلیه فنون امری اجتناب ناپذیر است.
1- فضای سرنشین :
در طراحی فضای خودرو بایستی به مسائل فکری و فرهنگی همچنین اندازه قد و جثه افراد جامعهای که خودرو برای آن طراحی میشود توجه داشت .
2- دید مناسب :
بهتر است صندلی راننده دارای ارتفاع مناسبی از کف باشد تا میدان دید راننده نسبت به پیرامون وجلو خودرو افزایش یابد .
دیدن کاپوت و ارتباط دادن خطوط بدنه با دو طرف جاده ، دقت فرمان دادن راننده را افزایش میدهد .
3- دربهای خودرو:
دربهای خودرو باید به میزان 90 درجه باز شوند و در موقعیت بینابینی باز نمانند .گوشه های درب نبایستی تیز باشند و پنجره های بدون فریم و همچنین پنجره های مثلثی کوچک جلو توصیه نمی شوند .
صندوق عقب باید بگونهای باشد تا استفاده کننده هنگام استفاده از آن و گذاشتن و برداشتن بار دچار زحمت نشود .
فُرم پنجرهها و شیشههای خودرو بایستی بگونهای باشد که زاویه دید راننده را نسبت به پیرامون افزایش داده و باعث وسعت زاویه دید راننده شود .
4- صندلی راننده :
صندلی راننده باید قابل تنظیم به جلو و عقب بوده و همچنین بگونهای باشد که راننده در آن فرو نرود چرا که باعث کاهش دید راننده میشود.
قسمتهای کفی و پشتی صندلی بایستی از جنس پارچه باشد تا تبادل هوا در آن صورت پذیرد ( صندلی تنفس کند ) و دورتادور میتواند از جنس چرم و پلاستیک باشد .
4-5 سیستم سوخت رسانی
مهترین سیستمهای سوخت رسانی به 3 روش زیر میباشد :
تزریق سوخت در مانیفولد گاز : این روش در موتورهای بنزیی انژکتوری بکار گرفته میشود به این طریق که سوخت از داخل انژکتور بصورت دائمی یا لحظهای در مانیفولد گاز تزریق میشود .
تزریق سوخت در سیلندر در طی زمان مکش یا ابتدای زمان مکش : سوخت بصورت مستقیم و بشکل پودری در این شیوه به داخل سیلندر تزریق میشود .
تزریق سوخت در سیلند در انتهای زمان تراکم : سوخت بصورت پودری انتهای زمان تراکم و کمی قبل از نقطه مرگ بالا به داخل سیلندر تزریق میشود .
4-6 دستگاه تعلیق
دستگاه تعلیق در تحمل وزن و بار اتومبیل به شاسی کمک میکند وباعث تعدیل ضربات حاصله از دستاندازها و ناهمواریهای سطح جاده به چرخ اتومبیل شده و باعث حفظ تماس چرخ با جاده میگردد و ضربات کمی را به شاسی و سرنشین منتقل مینماید .
از وظایف اصلی سیستم تعلیق اتومبیل، جذب ضربات و ارتعاش های وارده بر چرخ ها از سطح جاده، همچنین حفظ مداوم ومؤثر چرخ ها با سطح جاده است .
از وظایف اصلی سیستم تعلیق اتومبیل، جذب ضربات و ارتعاش های وارده بر چرخ ها از سطح جاده، همچنین حفظ مداوم ومؤثر چرخ ها با سطح جاده است .
سیستم تعلیق دارای اجزاء زیر است : 1- سگ دست ، 2- طبق ، 3- فنرها ، 4- کمک فنرها ، 5- اتصالات و اجزاء مکانیکی سیستم 6- سیبک 7- سایر اجزاء دیگر مثل میلههای ضد چرخش .
4-7 سیستم ترمز ABS در این سیستم از سنسورهایی استفاده می شود که کارشان تشخیص حالت قفل شده یک یا چند چرخ بوده که با کاهش فشار ترمز از قفل شدن آن چرخ ها جلوگیری می کند .
البته کاهش میزان نیرو تا حدی امکانپذیر است که فقط چرخ ها قفل نشوند، بنابراین راننده در عمل ترمز گیری بدون اینکه چرخها قفل شوند حداکثر نیروی سیستم ترمز را بکار میگیرد .
پس به تعریفی دیگر سیستم ABS باعث کاهش سریع سرعت دوران چرخ در هنگام ترمز کردن میشود .
ایده دادن : پس از معرفی خصوصیات طرح به مرحله ایده دادن می رسیم .در این مرحله با ارائه ایدههای مختلف و معرفی ویژگیهای هر یک به تجزیه وتحلیل آنها پرداخته و در نهایت چند ایده مناسب را که حداکثر خصوصیات ذکر شده در مراحل قبل را داشته باشد جهت قرار گرفتن در ماتریس تصمیم گیری انتخاب می کنیم.
پژو پارس حداکثرسرعت :186 km/h حجم موتور :1716 CC سیستم سوخت رسانی : انژکتوری حداکثر توان موتور : 100 HP at 6000 rpm حداکثر گشتاور : 15.3 N.m at3900 شتاب از 0 تا 100 : 11.8sec وزن خودرو : 1100 kg حداکثر وزن مجاز : 1550 kg ظرفیت مخزن سوخت : 70 lit جعبه فرمان : هیدرولیک – شانهای تعلیق جلو : مستقل از نوع مکفرسون تعلیق عقب : مستقل از نوع فنر پیچشی سیستم ترمز جلو : دیسکی با پرههای خنک کننده عقب : دیسکی ایمنی: 1-چراغ اخطار تمام شدن لنت ترمز 2- چراغ اخطار پایین بودن سطح روغن ترمز 3- چراغ مه شکن جلو 4- چراغ مه شکن عقب 5- چراغهای جلو نوع H7 6- رفع بخار شیشههای جانبی دربهای جلو 8- کمربند ایمنی وسط و جانبی در صندلی عقب طول*عرض*ارتفاع:4498mm*1704*1410 فاصله بین دومحور:2669mm تجهیزات رنگ : پوششی متالیک نمای داخلی 1- تنظیم کننده تابش نور چراغ جلو 2- مخمل راحت 3- کمربندهای ایمنی قابل تنظیم جلو 4- صندلی ارگونومیک کاربردی 5- سیستم تهویه هوا 7- شیشه جلو و عقب و آیینه بغل برقی سمند حداکثر سرعت : 185 KM/HR تعداد سیلندر : خطی4 حجم موتور : 1761CC سیستم سوخت رسانی : انژکتوری پاششی حداکثر توان موتور : 100hp at 6000rpm حداکثر گشتاور : 153Nm at 3000rpm وزن خودرو : 1200kg ظرفیت مخزن سوخت : 70lit درجه آلودگی : Euro II با سرعت ثابت 90 : 6.8lit با سرعت ثابت 120 : 9.2lit جعبه فرمان : هیدرولیک – شانهای تعلیق جلو : مستقل از نوع مکفرسون تعلیق عقب : مستقل از نوع فنر پیچشی ترمز جلو : دیسکی با پرههای خنک کننده ترمز عقب :توپی چرخها نابر : 88H R15 185/65 طول*عرض*ازتفاع : 4410*1720* 1460 بدنه : Monocogu شیشه جلو : لامینه آیینههای خارجی : کنترل الکتریکی نمای داخلی : 1- کمربندهای ایمنی 2- شیشه بالابر برقی 3- آیینههای جانبی چپ و راست قابل تنظیم از داخل 4- سیستم تهویه هوا با درجه حرارت ثابت 5- سیستم گرمایی هم سطح ایمنی : 1-چراغ اخطار توقف فشار سنج 2- چراغ اخطار پایین بودن فشار روغن ترمز 3- چراغ اخطار تست سیستم 4-ABS قرمز چراغ اخطار کمربند ایمنی 5- چراغ اخطارتمام شدن لنت ترمز 6- کمربند ایمنی جمعشونده جلو و غقب 7- کمربند صندلی وسط عقب با دو نقطه اتکا 8-چراغ اختار باز بودن درب پژو 405 حداکثر سرعت : 182km/h تعداد سیلندر : 4 حجم موتور : 1761CC سیستم سوخت رسانی :کاربراتور حداکثر توان موتور : 100hp at 6000 حداکثر گشتاور : 153N.m at 3500 شتاب از 0~100km/h: 11.8sec وزن خودرو :1090KG حداکثر وزن مجاز :1550kg سوخت با سرعت ثابت 90 : 7.8lit ظرفیت مخزن سوخت70lit جعبه فرمان : هیدرولیک – شانهای تعلیق جلو : مکفرسون تعلیق عقب : فنر پیچشی نمای خارجی: طول*عرض*ارتفاع 4408mm*1694*1410 فاصله بین دو محور چراغهای عقب و جلو :2669mm فاصله بین مرکز چرخهای جلو از یکدیگر : 1450mm فاصله بین مرکز چرخهای عقب از یکدیگر :1443mm تجهیزات : 1- نوار محافظ اطراف بدنه 2 - شیشههای رنگی 3- صداگیر در زیر موتور 4- سیستم قطع سوخت در مواقع اضطراری نمای داخلی 1- چراغ اخطار تمام شدن لنت ترمز 2- چراغ اخطار پایین بودن فشار روغن ترمز 3- چراغ اخطار درگیر بودن ترمز دستی 4- شیشههای بالابر درهای عقب دستی 5- سیستم کولر مجهز به گاز R134 6- صندلی جلو مجزا با قابلیت تنظیم پشتی ایمنی: 1- چراغ اخطار تمام شدن لنت ترمز 2- چراغ مه شکن عقب 3- برف پاکن با تایمر 4- نوارهای محافظ اطراف بدنه 5- آیینه داخلی دید در شب (قابل تنظیم ) 6- کمربند ایمنی صندلی عقب وجلو 7- سیستم قفل مرکزی 8- آیینههای بیرونی بدون نقطه کور 9- باد شکنهای جلو پژو آردی حداکثر سرعت : 175 km/h تعداد سیلندر : 4 حجم موتور : 1598CC سیستم سوخت رسانی : انژکتوری حداکثر توان موتور : 70hp at 5000 rpm حداکثر گشتاور : 110N.m at 3750rpm وزن خودرو :1121kg وزن ناخالص :1500kg سوخت: با سرعت ثابت 90 : 7.4lit ظرفیت مخزن سوخت:62lit جعبه فرمان:شانهای تعلیق جلو :پایه هیدرولیلی داخل فنرها تعلیق عقب :اکسل فعال روی فنر شمش نمای خارجی طول*عرض*ارتفاع:4408 mm* 1694*1410 فاصله بین دو محور چرخهای عقب و جلو :2669mm فاصله بین مرکز چرخهای جلو از یکدیگر : 1450mm فاصله بین مرکز چرخهای عقب از یکدیگر :1450mm تجهیزات : 1- نوار محافظ اطراف بدنه 2 - شیشههای رنگی 3-شیشه جلو لامینه نمای داخلی: 1- چراغ اخطار نشاندهنده سطحآب رادیاتور 2- چراغ اخطار ساسات 3- چراغ اخطار شارژ باطری 4- صندلی جلو مجزا با قابلیت تنظیم پشتی ایمنی 1- چراغ اخطارتمام شدن لنت ترمز 2- چراغ مه شکن عقب 3- شیشه جلو لامینه 4-کمربندایمنی صندلی عقب 5- رفع بخار شیشههای جانبی دربهای جلو 6- چراغ اخطار پایین بودن سطح روغن ترمز پژو 206 حداکثر سرعت : 170 KM/HR تعداد سیلندر : خطی 4 حجم موتور : 1260CC سیستم سوخت رسانی : انژکتوری حداکثر توان موتور : 75hp at 5500rpm حداکثر گشتاور : 109N.m at 2700rpm شتاب از 0~100km/h :14.1sec وزن خودرو خالی :950KG وزن خودرو با بار : 1450KG سوخت مصرف در سطح شهر : 9.4lit در خارج از شهر : 5.5lit سیستم فرمان : هیدرولیک تعلیق جلو : مستقل از نوع مکفرسون با فنر پیچشی تعلیق عقب: مستقل میله پیچشیShockabsorber نمای خارجی: طول3835 mm*1652*1426 تجهیزات 1- رنگ : متالیک 2- شیشههای رنگی 3- بدنه 5H1 نمای داخلی 1-سیستم استارت الکترونیکی : ضد سرقت 2- صندلی راننده :با تنظیم دستی ارتفاع 3- سیستم تهویه هوا با فیلتر Pollen 4- شیشه بالابر برقی الکتریکی ایمنی 1- سپرهای تزریقی همرنگ بدنه با چراغ مه شکن 2- ترمز دستی کابلی 3- قفل مرکزی با کنترل از راه دور 4-کمربندبا سیستم کشنده اولیه برا ی سرنشینان جلو پرند سایپا موتور : 4 سیلندر 1323CC قدرت: 53hp at 5000rpm تورک: 95N.m at 3000rpm نوع تزریق سوخت : انژکتوری گیربکس : دستی 5 سرعته نمای ظاهری : طول*عرض*ارتفاع:3615mm*1605*1460 تعلیق جلو : مکفرسون مستقل تعلیق عقب : فنر پیچشی ظرفیت مخزن سوخت : 37lit حداکثر سرعت : 160km/h سیستم فرمان : راک اند پینتون سایر ویژگیها: 1- فرمان هیدرولیک 2- صندلیهای قابل تنظیم 3- پنجرههای برقی 4- سپرهای ایمنی 5- فضای بزرگ داخل 6- عملکرد اقتصادی موتور زانتیا سیتروئن حجم موتور : 1998CC حداکثر توان :135hp at 5500rpm حداکثر گشتاور : 176N.m at 2750rpm شتاب از 0~100 10.5sec: حداکثر سرعت : 200km/h طول*عرض*ارتفاع:4440mm*1750*1380 فاصله بین محورها : 2.74M وزن خالص : 1344KG حداکثر وزن : 1840KG پیکان1600 تعداد سیلندر : 4 حجم موتور : 1598cc سیستم سوخترسانی:انژکتوری حداکثر توان موتور :65hpat5000rpm حداکثر گشتاور : 104N.m at 3750rpm شتاب از 0~100km/h :11.8sec وزن خودرو :990KG حداکثر وزن مجاز :1380kg سوخت با سرعت ثابت 90 : 8.5lit ظرفیت مخزن سوخت 45lit جعبه فرمان : نوع F تعلیق جلو : مستقل – فنر اول مکفرسون تعلیق عقب: فنر شمش نمای خارجی: طول*عرض*ارتفاع :4345 mm*1613*1419 فاصله بین دومحور:2502mm نمای داخلی: 1- چراغ اخطار تمام شدن لنت ترمز 2- چراغ اخطار پایین بودن فشار روغن ترمز 3- چراغ اخطار پایین بودن بنزین 4- چراغ اخطار نشاندهنده دمای آب 5- چراغ اخطار نشاندهنده شارژ باطری 6- صندلی جلو مجزا با قابلیت تنظیم پشتی 7- سیستم تهویه مجهز به فن 8- چراغ اخطار نشاندهنده نور بالا ایمنی: 1- چراغ اخطار تمام شدن لنت ترمز 2- آیینه داخلی دید در شب (قابل تنظیم ) پراید نوع موتور : 4 سیلندر انژکتوری حجم موتور : 1325CC قدرت : 69hp at 5500rpm شتاب 0~100 : 12sec ظرفیت باک بنزین : 38lit وزن خالص : 825kg نوع بدنه :4 درب صندوقدار (ناچ بک) تجیزات : 1- آنتن برقی 2- ساعت کریستال مایع 3- شیشه برقی جلو 4- کمربند سه تایی در عقب 5- دور شمار موتور 6- کولر 7- قفل مرکزی 8- شیشه گرمکن و ضد تشعشع 9- قابلیت تنظیم فواصل کارکردن برف پاکن نیسان ماکسیما موتور :6 سیلندر انژکتوری حجم موتور : 2988CC قدرت : 227hp at 6400rpm حجم باک بنزین : 70lit سیستم فرمان : هیدرولیک – راک اند پینتون طول*عرض*ارتفاع : 4930mm*1780*1440 سیستم تعلیق جلو: مکفرسون مستقل امکانات اضافی : 1- ایربگ دوگانه در جلو 2- ترمز ABS بنز الگانس موتور : 6 سیلندر حجم موتور : 2597CC نوع انتقال قدرت دیفرانسیل عقب قدرت 170hp at 6000rpm شتاب 0~90KM/H : 8.6S شتاب 0~160KM/H :23.9S حداکثر سرعت :225KM/H مصرف سوخت در 100KM : 10.3lit وزن : 1460Kg حداکثر گشتاور : 177Ibf.ft طول*عرض*ارتفاع:4526mm*1970*142 آشنایی با ریوی جدید رقبای مدل جدید ریو (RIO) هیوندای Accent، اشکودا فابیا، فولکس واگن پولو، تویوتا یاریس، فیات پانتو و البته رنو 90L هستند.
در ساختار طراحی این مدل ملاحظاتی از قبیل توسعه مهندسی در (NVH) دیده شده است یعنی کاهش سر و صداهای اضافی، کاهش ارتعاشات و افزایش ایمنی.
مدل جدید دارای بدنهای به مراتب محکمتر از گونههای قدیمیتر آن یعنی مدلهای قبل از سال 2002 است.
مهندسان در طراحی ریوی جدید موارد مربوط به صادرات محصول را نیز در نظر گرفته و آن را در دو مدل چهار در سدان و پنج در استیشن ارائه کردهاند.
هر دو مدل دارای موتورهای 3/1 و 5/1 لیتری بنزینی هستند.
اساس فلسفه طراحی ریوی جدید، رسیدن به مدلی ساده، ارزان و باارزش است.
حس مطلوب رانندگی با این خودرو در مقابل هزینه نسبتاً پایین آن، ارزش واقعیاش را بیشتر نمایان میکند.
مشخصات ظاهری نمای جلو ترکیب خطوط برآمده روی در موتور و چراغهای جلوی برجسته که درون یک فرورفتگی قرار گرفتهاند و تاکید بر المانهای بصری مانند چراغها، از چابکی و پرانرژی بودن این مدل حکایت میکند.
جلو پنجره ذوزنقهای شکل ریو دید انسان را به سمت خطوط برجسته روی در موتور هدایت میکند و به پایداری و صلابت طراحی آن میافزاید.
هماهنگی دریچه ورودی هوا به داخل موتور در روی سپر جلو و چراغهای مهشکن، مدل جدید را از مدل قدیمیتر آن متمایز کرده است و آن را دینامیکیتر نشان میدهد.
سپرهای جلو و عقب ریوی جدید به صورت استاندارد همرنگ بدنهاند و رنگ بیرونی آیینههای جانبی و دستگیره در در مدل LS همرنگ بدنه و در مدل RS مشکی هستند.
طول روشنایی چراغهای جلو در حالت نور پایین 84 متر و در حالت نور بالا 145 متر است.
نمای پشت ریو از نمای پشت بسیار زیباتر به نظر میرسد.
تعادل بسیار خوبی بین در عقب و المانهای چراغ خطر و جای پلاک و سپر عقب برقرار شده است و شفافی پوشش چراغهای عقب، عمق میدان دید از عقب را بیشتر میکند.
امتداد چراغهای عقب از بقل به گونهای است که در نمای جانبی بسیار خوب دیده میشوند.
شکل مثلث گونه و ابعاد بزرگ چراغ خطر عقب و قرار گرفتن در گوشه گلگیرها ـ که برگرفته از سبک طراحی “New Edge” شرکت فورد است ـ علاوه بر ایجاد طرحی بدیع و زیبا در قسمت عقب و نمای بالا، سبب رفع مشکلات طراحی و ساخت قالبهای ساید (دیواره) در بخش گلگیرهای عقب و جلو در محل کنج و همچنین ارزانتر تمام شدن هزینههای قالبسازی آن شده است.
ارتفاع در عقب به گونهای است که باز و بسته کردن صندوق را به راحتی ممکن میکند.
طراحی در طراحی مدل جدید ریو سعی برآن بوده که تمامی مولفههای ارگونومیکی فضای داخلی که توسط یک مدل 3 بعدی رایانهای انجام شده است، در بهینهترین وضعیت استقرار باشند؛ به طوری که اسباب راحتی و آرامش سرنشینان را فراهم کنند.
در طراحی المانهای داخلی (مانند دکمههای بالابر پنجره و...) نیز حتیالمقدور از مواد و رنگهای واجد شاخصهای بصری خوب استفاده شده است.
داشبورد محل قرار گرفتن رانند در مرکز دسترسی به المانهای موردنیاز به گونهای است که بیشترین فضا برای سوئیچ کردن آنها فراهم است و رانندگی در کمال آرامش صورت میگیرد.
صندلی صندلی راننده با 8 حالت قابل تنظیم در مدل LS تعبیه شده است؛ در ضمن آپشن گرمکن صندلی در صندلیهای جلو هنگام سرما احساس مطبوعی ایجاد میکند.
ارتفاع هدرست یا تکیهگاه سر در صندلیهای جلو قابل تنظیم است و پشتی صندلیهای عقب تا زاویه 80 درجه به سمت داخل برای اضافه شدن فضای بار خم میشوند.
ارتفاع صندلی راننده در 2 حالت تنظیم میشود تا رانندگی برای افراد با قامتهای متفاوت امکانپذیر باشد.
در مدل 4 در آپشن آرم رست یا تکیهگاه دستها بین صندلیهای عقب قرار داده شده است تا راحتی سرنشینان عقب هرچه بیشتر فراهم شود.
قوای محرکه و سیستم انتقال قدرت موتور موتور چهارسیلندر ریو در دو مدل 8 و 16 سوپاپ طراحی شده است، مدل 8 سوپاپ 3/1 لیتری آن دارای توان 81 اسب بخار و گشتاور 8/11 کیلوگرم متر و مدل 16 سوپاپ 5/1 لیتری آن دارای توان 97 اسب بخار با گشتاور 5/13 کیلوگرم متر است.
اتصال دسته موتور سه نقطهای موتور به بدنه، صدای موتور را بین 2 تا 3 دسی بل کاهش میدهد.
گیربکس خودروی ریو با دو مدل گیربکس (جعبه دنده) چهار دنده اتوماتیک و پنج دنده دستی عرضه میشود.
مدل دستی آن به کمککننده کلاچ اتوماتیک برای تعویض بهتر و آسانتر مجهز است و نوع اتوماتیک آن بسیار بیصدا و نرم عمل میکند و توسط یک برد الکترونیکی ساده سیستم تعویض دنده را با مسیرهای جاده تطابق میدهد.
زمانی که سیستم الکترونیکی تشخیص دهد، عمل پرش به دندههای پایین را به سرعت انجام میدهد.
سیستم Variable Force Solenoid Value (VFS) در گیربکس اتوماتیک تنظیمات اتوماتیک روغن مورد نیاز در مدار گیربکس را توسط یک شیر الکترونیکی کنترل و تعویض دنده سریعتر و کاهش صدای گیربکس را ممکن میکند.
سنکرونایزر (هماهنگ کننده) مخروطی دوبل، یک حلقه هماهنگ کننده دوبل سبب جا رفتن آسانتر دندههای سنگین یعنی 1 و 2 میشود سیستم ترمز بهبود سیستم ترمز در مدل ریو توسط افزایش قطر دیسک چرخ جلو و دوام چرخ عقب ایجاد شده است.
این مدل با یک سیستم Auti Locke Break System (ABS) چهار کاناله، چهار سنسور برای کنترل بهتر ترمزگیری روی سطوح خیس و سیستم توزیع کننده نیروی ترمز با Electric Break Force Distributation (EBD تجهیز شده است.
موارد ذیل از جمله تغییرات مدل ریوی جدید نسبت به مدل پیشین آن است: سیستم ترمز سیستم ترمز در مدل ریوی جدید بسیار حساس و موثر است؛ به طوری که سیستمهای ABS و EBD در آن شبیه یک سیستم بوستر عمل کرده و ترمزگیری را آسانتر میکند.
دیسک ترمز چرخ جلو برای خنککاری بهتر پرهای بوده و به منظور ترمزگیری بهتر، پوسته چدنی نگهدارنده ترمز و لنتها تقویت شدهاند و ضخامت و سطح لنت ترمز در آن افزایش یافته است.
ترمزهای چرخ عقب نیز با افزایش قطر پیستون سیلندر هیدرولیکی آن از 25 میلیمتر به 30 میلیمتر تقویت شدهاند.
N.V.H (Noise Vibration Harshness) مدلهای جدید ریو نسبت به گذشته بسیار نرمتر و بیصداتر هستند.
عایقهای توسعه یافته و پیشرفته در قسمتهای در موتور، سقف و پشت صندوق عقب و صفحات 7 لایهای بین داشبورد و محفظه موتور برای کاهش صدا و ایزولاسیون (عایقکاری) قرار گرفتهاند.
افزایش ابعاد عایقهایی از جنس نرم (Foam) در سقف، سر و صدای ناشی از باد در سرعتهای بالا را از بین میبرد.
درون ستونها نیز جاذب ارتعاشات به شکل تسمهای تعبیه شده است.
همچنین افزایش ابعاد دسته موتور سه نقطهای از 8550 به 9255 سبب بهبود NHV شده است.
جزء تقویتی عرضی : یک پراکت اتصال عرضی با طراحی جدید در جلوی بدنه سبب افزایش استحکام بخشهای رادیاتور و جعبه فرمان در جلو شده است.
کاهش صدای اگزوز: یک منبع کاهش صدای اصلی جدید، صدای اگزوز را 3 تا 4 دسیبل کاهش داده است.
سیستم فرمان هیدرولیکی جدید: در این سیستم، دریچههای برگشتی روغن هیدرولیک را سریعتر تخلیه کرده و با استفاده از اتصالات جدید در پمپ هیدرولیکی سبب کاهش فشار پمپ هیدرولیک و در نتیجه کاهش استهلاک آن شدهاند.
کاهش میزان صدای موتور در 4000 تا 5500 دور در دقیقه که در مدل جدید صدای موتور را 4 تا 10 دسیبل کاهش داده است.
کاهش میزان صدای اگزوز که در مدل جدید 4 تا 10 دسیبل کم شده است.
ایمنی کمربندهای ایمنی کمربندهای جلوی مدل جدید ریو دارای سیستم پیش کشنده و محدودکننده هستند که هنگام بروز تصادف فعال میشوند.
این سیستم سبب جلوگیری از افزایش شتاب حرکت سرنشینان به طرف جلو و برخورد احتمالی به شیشه جلو و فرمان و داشبورد میشود.
تستهای انجام شده در مدل جدید ریو استانداردهای موردنیاز این کلاس خودرو (متوسط) را پاس کرده است.
ایربگهای جانبی ایربگهای جانبی در مدل جدید ریو به صورت سفارشی قابل نصب هستند.
سیستم غیرفعال کننده ایربگها به منظور جلوگیری از وارد آمدن صدمه به ایربگها در حال غیرفعال، کلیدی تعبیه شده است.
جاذب ضربه در غربیلک فرمان غربیلک فرمان از ماده جاذب ضربه ساخته شده است؛ به طوری که از وارد آمدن ضربه سینه راننده در مدلهای فاقد ایربگ جلوگیری میکند.
همچنین به علت وجود سیستم Collaps شکننده (فرمان بشکن) بر اثر فشار وارده به محور فرمان ـ به منظور جلوگیری از صدمه به سر و سینه راننده ـ محور پیچش فرمان در نقاط چهار شاخهها میشکنند.
در طراحی بدنه ریوی جدید از آخرین نرمافزارهای CAD (Camputer Aided Design) و CAE (Camputer Aided Engineering) برای بهینهسازی بدنه استفاده شده است.
از جمله تمهیدات اندیشیده شده میتوان به افزایش استحکام ستونهای جلو و وسط A&B Pillar و تعبیه لولههای تقویتی Impact Bar برای محافظت بیشتر بدنه در مقابل تصادفات جانبی و همچنین در درهای عقب و جلو و آپشن ایربگهای جانبی اشاره کرد.
بدنه ریوی جدید براساس طراحی نقاط مچالهشونده Plastic Blue ، Plastic Foam برای جذب انرژی بیشتر و کاهش صدمه به سرنشین در هنگام تصادف طراحی شده است.
درون تمامی ستونها به منظور افزایش سطح اتکا و استحکام و کاهش صدمات با ماده نرم تزریقی پرشده است.
شاسی اجزای نگهدارنده موتور و صفحه پنجهای شکل Engine Member Toe Board سبب استحکام بیشتر بدنه در مقابل تصادف از روبه رو میشوند و از داخل شدن موتور به بدنه جلوگیری میکنند.
Tourqu Box که اجزای فریم طولی (B Frame) و رکاب (Sill Side) را به هم متصل میکند، سبب پراکنده شدن نیروی تصادف از جلو به آن دو میشود.
طراحی مقطع فریم طولی به گونهای است که نیروی اعمالی طولی را به بخشهای دیگر منتقل میکند.
(Raer Side Fram) فریم بخش عقب (حامل بار صندوق عقب): این قسمت به گونهای طرح شده است که علاوه بر تحمل بار اعمالی یا وزن بار صندوق عقب، هنگام بروز تصادف از پشت استحکام کافی را داشته باشد و از تغییر شکل پشت خودرو جلوگیری کند.
(T Frame) سبب افزایش استحکام و صلبیت بخش (Apron) سرشاسی ریو میشود و از حرکت موتور هنگام تصادف به داخل کابین سرنشین جلوگیری به عمل میآورد.
(Roof Rail) تیرهای عرضی سقف: هنگام واژگونی خودرو از آسیب دیدن سرنشینان تا حدی جلوگیری میکنند.
سایر مشخصات فنی ریو * Double Over Head Shaft ** Single Over Head Shaft سیستم تعلیق سیستم انتقال قدرت سیستم ترمز در جلو : دیسکی با پرههای خنک شونده در عقب: کاسهای، سیستم دومدار جداگانه همراه بوستر 9 اینچی، قطر پیستون پمپ ترمز 2/22 میلیمتر ابعاد (mm) سیستم فرمان: از نوع چرخ و شانه (Rock & Pinion) با نسبت دنده 21:1 در نوع دستی و در نوع هیدرولیکی 1: 3/18 گردش فرمان قفل تا قفل 89/3 دور در نوع دستی و 4/3 در نوع فرمان هیدرولیکی حداقل شعاع گردن خودرو 7/4 متر چرخها: رینگ 13 اینچی از جنس فولاد حداکثر سرعت در موتور 3/1 لیتری 173 کیلومتر در ساعت حداکثر سرعت در موتور 5/1 لیتری 184 کیلومتر در ساعت شتاب صفر تا صد کیلومتر در موتور 3/1 لیتری 2/14 ثانیه شتاب صفر تا صد کیلومتر در موتور 5/1 لیتری 3/11 ثانیه مصرف سوخت : 6-منسجم سازی و غربال کردن طرحها : حال در این مرحله با توجه به معیارهای اصلی و مشخص شده در ماتریس تصمیمگیری از میان 11 طرح یاد شده در قسمت قبل فقط خودرویی را انتخاب می کنیم که دارای بیشترین شرایط یاد شده در ماتریس تصمیم گیری می باشد .
این شرایط بطور کلی عبارتند از : 1 ـ قیمت تمام شده خودرو ( از نظر اقتصادی ) 2 ـ آلودگی محیط زیست 3- کارآیی شامل : حجم موتور – شتاب – سوخت – توان موتور – دیفرانسیل – گیربکس و 000 4 ـ ایمنی خودرو 5- نمای خارجی شامل : ابعاد – رنگ – تجهیزات ماشین و 000 6- نمای داخلی شامل : کمربند ایمنی – سیستمهای کنترلی – ضبط صوت و روشنایی و000 7- سیستم تعلیق 8- زیبایی و شکل ظاهری خودرو 7- نتیجه گیری نهایی(ماتریس تصمیم گیری) : پس از تجزیه و تحلیل طرحها و با توجه به پارامترهای مشخص شده در قسمت ماتریس تصمیم گیری از بین 14 طرح ارائه شده در نهایت طرح خودروی پژو 405 بعنوان خودروی انتخابی جهت بازارهای مصرف ایران برگزیده شده است .
منابع: 1- Sales Manual 2002 2- www.Kia.com 3- http://www.farhangsara.com/fauto_pars.htm مجلات ماشین4- http://www.ikco.comایران خودرو5- http://www.saipayadak.orgسایپا6- سیستم شاسی :مدل جدیدمدل قدیم3 نقطهای2 نقطهایاتصال استراتاتصال پیچیبوش ـ لاستیکاتصال میله کششسیستم تعلیق جلوقطر 19 میلیمترقطر 18 میلیمترقطر میله تعادل11+ میلیمتر-افزایش کورس دپر (کمک فنر)افزایش کورس دپر (کمک فنر)6.9+ میلیمتر-افزایش میزان طول فنر لول جلوافزایش میزان طول فنر لول جلوقطر 28 میلیمترقطر 4/25 میلیمترقطر میله تعادل در عقبسیستم تعلیق عقباز 56 میلیمتر به 64 میلیمتر-افزایش ضخامت بازوی تیر عرضیسیستم تعلیق عقب(سفارش اروپا) 14 اینچ13 اینچقطر دیسک جلو6/2 میلیمتر3/2 میلیمترافزایش ضخامت صفحه و پشت لنتترمز8 میلیمتر5 میلیمترافزایش قطر کاسه درام نوعبنزینی SOHC** لیتری 3/1بنزینی DOHC* لیتری 5/1حجم موتورcc 1343cc 1493ماکزیمم توانrpm5500hp@ (81) Kw 59rpm5500hp@ (97) Kw 71ماکزیمم گشتاورrpm3000Kgm@ 5/11rpm4500Kgm@ 5/13سیستم سوخترسانیMpiMulty Point Injection