اختلالات تیک یا تیک عصبی
نگاهی کوتاه به انواع تیکها
شاید یکی از چیزهایی که در خیابان یا در یک مهمانی یا هر جای دیگر شما را به خنده وا دارد دیدن حرکات عجیب و غریب و تکراری یک نفر باشد.(البته خندیدن کار صحیحی نیست ولی بعضی اوقات از دست آدم در میره، چاره ای نیست).امروزه به ویژه با زیادتر شدن بازیهای کامپیوتری و گیم نت ها این حرکات بیشتر شده و بخصوص در بچه هایی که زیاد بازی کامپیوتری می کنند.دیدم بد نیست نگاهی هر چند کوتاه و مختصر به این موضوع داشته باشم.امیدوارم خوشتان بیاید.
البته با تیک تیک ساعت اشتباه نگیرید که فکر کنم از آن بدتان بیاید.(چون گذر زمان را نشان می دهد.)
تعریف تیک:
حرکات غیر ارادی، اجباری، تکراری و کلیشه ای را در اصطلاح تیک می نامند.این حرکات شبیه حرکات با هدف است چون هماهنگ بوده و در عضلاتی دیده می شود که رابطه طبیعی هماهنگ با هم دارند.تیک معمولا" در صورت و شانه ها دیده می شود.این حرکات غیر ارادی، جدا از هم، تکراری، کوتاه و ناگهانی ممکن است به صورت ساده دیده شوند مانند تکان دادن بینی، چشمک زدن یا حرکات سر و یا دارای طبیعت حسی باشند و یا به صورت کلامی یا صوتی بروز کنند که در این حالت از صاف کردن گلو تا نشانه های پیچیده تر مثل تکرار غیر ارادی سخن دیگران(اکولالیا echolalia) یا ناسزا گفتن غیر ارادی و نا مناسب(کوپرولالیا coprolalia) می توانند گسترده باشند.
پیشگیری:
معمولا" می توان به طور ارادی از بروز نشانه های تیک جلوگیری کرد ولی با بروز استرس شدت پیدا می کنند و با سرگرم شدن بیمار از شدت آنها کاسته می شود.
انواع تیک ها و درمان آنها:
بعضی از تیک ها در خواب هم ادامه دارند.شایع ترین علت بروز این نوع تیک ها سندرم تورت(Tourette Syndrome سندرم ژیل دولاتورت) است.در این حالت آشفتگی های رفتاری به همراه تیک وجود دارد.این بیماری اصولا" یک بیماری ژنتیک است و از دوره کودکی شروع می شود، ولی ممکن است به علت مصرف بعضی مواد(مانند داروهای آنتی سایکوتیک) ،تروما، عفونت استرپتوکوکی و یا آنسفالیت ویروسی تشدید شود.
شدت نشانه های بسیاری از بیماران متغیر است و کم و زیاد می شود و رفتار درمانی و اطمینان بخشیدن به بیمار برای رفع تیک های خفیف کافی است.
تیک های شدید و آنهایی که موجب نگرانی است بایستی با دارو درمان شوند.در اکثر اوقات بلوکرهای دوپامین، و معمولا" پیموزاید یا هالوپریدول باعث کاهش کثرت و وخامت تیک شده و ممکن است آشفتگی های رفتاری همراه آن را نیز کاهش دهد.
برتری استفاده از داروهای دیگر بر اساس تأ ثیر یا عوارض مضر آنها هنوز در هاله ای از ابهام است.
معمولا" توصیه می شود دوز داروی استفاده شده تا حد امکان کم باشد.در ضمن باید توجه داشت که درمان مناسب بدین معنی نیست که کلیه نشانه ها را کنترل کند.(وگرنه که دیگه کسی تیک نداشت).به این موضوع هم توجه کنید که بعضط عوارض داروها را باید در کنار آثار درمانی آنها قرار داد.(خیلی نباید به عوارض سطحی داروها توجه کرد.چون داروی بدون عارضه مرگ است!!!!!!)
غالبا" مصرف دارو را پس از چند سال می توان قطع کرد.در بیمارانی که به هالوپریدول و پیموزاید پاسخ نمی دهند و یا نسبت به این داروها حساسیت دارند، می توان از داروهای جایگزین استفاده کرد.
بعضی داروهای دیگر که در کنترل تیک و یا آشفتگی های رفتاری سندرم تورت به کار می روند عبارتند از:
کلونیدین، سولپیرید، باکلوفن، توکسین بوتولینوم، کلونازپام، فلوفنازین، لوودوپا، پرگولید، ریسپریدون و تیاپرید.
در بعضی بیماران، در آغاز می توان از کلونیدین استفاده کرد چون از نظر عدم بروز عوارض جانبی بر هالوپریدول و پیموزاید ارجحیت دارد.
همچنین دانشمندان متوجه شده اند که نیکوتین به تنهایی یا همراه با هالوپریدول در آنهایی که هالوپریدول به تنهایی اثر نداشته است، مفید بوده است.
تیک های عصبی چیست ؟
تیک ها حرکات غیر اردای و انقباضات عضلانی نا گهانی بوده و حداقل بطور گذرا در درصد قابل توجهی از افراد دیده می شوند .
تیک های صوتی نیز بیشتر به صورت اصواتی مثل سرفه کردن، صاف کردن گلو، تیک هایی که به تازگی آغاز شده اند، اغلب نیاز به درمان ندارند.
توصیه مناسب به والدین و اطرافیان کودک مبتلا به تیک این است که توجهی به تیک ها نداشته باشند، چرا که تمرکز روی تیک، باعث تشدید آن می شودغرغر کردن، بالا کشیدن بینی و… تظاهر می کند.
اکثر تیک هایی که تازه آغاز شده اند، مسیر محدود و گذرایی دارند و به سمت اختلال جدی تری پیش نمی روند و حداکثر در طی دوره های استرس آور عود می کنند.
معدودی از تیک ها بیشتر از یک سال طول می کشند.
تیک در مردها سه برابر بیشتر از زن هاست و تیکهای مزمن بیشتر بین سنین شش تا دوازده سالگی دیده می شود.
تیک می تواند با رفتارهایی نظیر بالا انداختن شانه ، پلک زدن، تنگ کردن چشمها، تکانهای تند سر یا شانه، شکلک در آوردن، تکان دادن سر به طرفین یا پایین آوردن سر و یا چین دادن بینی دیده شود.
این تیکهای حرکتی در دوران کودکی کاملاً معمول هستند.
با آماری که انجمن روانپزشکی آمریکا گزارش داده است، پنج الی بیست و چهاردرصد از کودکان دارای نوعی تیک هستند.
شایع ترین نواحی از بدن که تیک های حرکتی در آنها دیده می شوند، عبارت اند از: سر و صورت و دست ها و بازوها و بیشترین حرکات به صورت چشمک زدن، شکلک در آوردن، چین دادن به پیشانی، بالا انداختن ابروها، پلک زدن زیاد، چرخش سر، پرتاب کردن دست ها و بازوها، بالا انداختن شانه و نیز تکان دادن پا و … است.
تیکهای گذرا تیکهای حرکتی معمول که اغلب در حدود سه و نیم سالگی شروع می شوند به کودکان کمک می کنند تا انرژی عصبی را آزاد کنند.
هفتاد و پنج درصد از کودکان این نوع تیک را در عرض شش ماه پست سر می گذارند.
اگر کودک شما گرفتار تیک شد، بهترین راه ، نادیده گرفتن آن است.
هیچگاه او را سرزنش نکرده و یا تنبیه نکنید.
شما می توانید برای جلوگیری از تبدیل شدن این عمل به یک عادت، با تمرین کردن روشهای پیشگیرانه که بعداً در این سلسله مقالات توضیح داده می شود، به کودکانتان کمک کنید ولی تیکهای گذرا نباید در برنامه ی کامل ترک عادت مورد توجه قرار گیرد.
تیکهای مزمن اگر تیک بیش از دوازده ماه ادامه یابد، تیک مزمن محسوب می شود.
تیکهای مزمن پایدار هستند و معمولاً انقباض ماهیچه در آنها بیش از حد و بسیار شدید است.
این تیکها مشخصاً به صورت حمله های دوره ای صورت می گیرند و غالباً شدت آنها ماه به ماه، روز به روز یا حتی ساعت به ساعت تغییر می کند.
در حقیقت رفتار تیکی ممکن است برای هفته ها یا ماهها کاملاً محو شود اما دوباره ظاهر گردد.
علتها زمانی اعتقاد بر این بود که تیکها علامت بیرونی احساسات سرکوب شده و تعارضات و کشمکشهای درونی اند.
امروزه در بسیاری از نقاط جهان آن را ترکیبی از عوامل محیطی و زیستی می دانند.
تقریباً در یک سوم موارد پایه ی ژنتیکی دارد اما در برخی حالات ممکن است این عادت از طریق تقلید به دست آید.
همچنین مشخص شده است که رفتارهای تیکی در زمان فشارهای عصبی افزایش می یابد که این امر به «تیک عصبی» منجر می شود.
در صورتیکه از وجود تیک های عصبی در کودکتان رنج می برید ، نکات زیر را مد نظر داشته باشید : کاهش فشار روحی به لحاظ این که رفتارهای تیکی غالباً با فشار روحی تشدید می شوند، عناصری را در زندگی کودکتان جستجو کنید که ممکن است منشأ ناراحتی یا نگرانی او گردند.
آیا آنان تلاش می کنند که از تکالیف مدرسه و درسها عقب نمانند؟
آیا انتظارات ورزشی آنان بالاست؟
آیا مشکلات زناشویی شما باعث پریشانی آنها می شود؟
برای کاهش تنش های احتمالی کودکان، تا آن جایی که ممکن است برای ایجاد آرامش و اطمینان و حذف موقعیتهای فشارزا بکوشید و با آنان رئوف و مهربان باشید.
تعداد تیک اغلب با کاهش فشار روحی، تقلیل می یابد.
تیک عصبی در کودکان حذف عاملهای محرک آغاز برخی تیکها همانند یک واکنش طبیعی به تحریک بدنی است.
یک یقه ی خیلی تنگ یا خیلی بلند می تواند باعث تکان دادن سر یا بالا کشیدن شانه شود.
عینکهای نامناسب یا خستگی چشم می تواند عادتهای پلک زدن، تنگ کردن چشم یا چین دادن بینی را موجب شود.
کلاه هایی که بند دارند و بندشان زیر چانه قرار می گیرد می تواند باعث تکان دادن سر به طرفین یا به طرف پایین شود.
بعضی اوقات شما می توانید با گوش به زنگ بودن به علایم ناراحت کننده و با حذف منبع تحریک، از عادت تیک پیشگیری کنید.
بررسی کمبودهای غذایی اکثر متخصصان تغذیه بر این باورند که تیکهای پایدار ممکن است به علت کمبود پتاسیم یا منیزیم یا هر دو باشد.
غذاهای خیلی شیرین و کافئین موجود در شکلاتها و نوشابه ها عدم تعادل پتاسیم و منیزیم را تشدید می کنند.
اگر تمایل دارید روش پیشگیرانه ای اتخاذ کنید، برنامه ی غذایی کودکتان را تنظیم کنید و از پزشک معالجتان بخواهید که برنامه ی غذایی مکمل و قابل دسترس را برای بازگشت دوباره ی پتاسیم و منیزیم مورد نیاز آنان، به شما ارائه دهد.
شناسایی محرک رفتارهای تیکی در یک الگوی غیرقابل پیش بینی ظاهر و محو می شوند.
ولی اگر شما به مدت دو هفته با استفاده از نمودار ترک عادت، رفتار کودکتان را در نظر داشته باشید، ممکن است قادر شوید انواع معین حالتهایی که تیک را تحریک می کند، مشخص کنید.
نظارت خود را در طی زمانی که انتظار می رود با کودکتان باشید مثلا در تعطیلات آخر هفته، شروع کنید.
هر رویداد تیکی را روی نمودار علامت بزنید و قبل از تیک و در طی تیک به فعالیت کودک توجه ویژه ای مبذول دارید.
این اطلاعات به شما برای کاهش یا حذف موقعیتهای تشدید کننده ی تیک کمک خواهد کرد.
خودآگاهی در اکثر موارد کودکان از تیکهایشان کاملاً بی اطلاعند.
به لحاظ این که آنان نمی توانند عملی را که از آن آگاهی ندارند متوقف سازند، اولین گام در ترک عادت این است که به آنان دقیقاً نشان دهیم در حین یک تیک چگونه به نظر می رسند.
در زمانی که احتمالاً بر طبق نمودار نظارت بر عادت، انتظار تیک وجود دارد با کودکتان در جلوی آینه بایستید و با هم مراقب حرکت تیک باشید.
خودتان تیک را تقلید کنید و سپس کودکتان را به انجام حرکت ارادی تیک تشویق کنید.
کودک یازده ساله یک عادت تیکی داشت که باعث می شد مدام پلک بزند و بینی اش را به شدت چین دهد.
این عادت زمانی که تکالیف مدرسه اش را انجام می داد، بیشتر آشکار می شد.
یک روز وسط انجام تکالیف مدرسه، مادرش او را به طرف آینه ی حمام برد و توضیح داد که می خواهد کاری را که کودک با چشمها و بینی اش انجام می دهد، خودش ببیند.
مادرعادت او، یعنی تنگ کردن چشمها را تقلید کرد و در چند ثانیه کودک یک تیک را تجربه کرد.
مادرش از او خواست که این عمل را به تفصیل شرح دهد.
بگوید که چه احساسی به او دست می دهد و توضیح دهد که چگونه ماهیچه هایش سفت و بعد شل می شوند.
آنان بیشتر از چند دقیقه مراقب بودند تا این که تیک دوباره ظاهر شد.
گرچه همکلاسیها گاه و بی گاه به تیک او می خندیدند، ولی خودش از این که می دید و احساس می کرد که دارد واقعاً این کار را انجام می دهد، تعجب زده شده بود.
تیک عصبی در کودکان تیکها در کودکان(1) تیک، انقباض غیرارادی و ناگهانی ماهیچه است.
عادت تیک می تواند در رفتارهایی نظیر شانه بالا انداختن، پلک زدن، تنگ کردن چشمها، تکانهای تند سر یا شانه، شکلک در آوردن، تکان دادن سر به طرفین یا پایین آوردن سر و یا چین دادن بینی دیده شود.
به آن توجه نکنید یا به کودکتان برای ترک آن نق نزنید.
تیکهای مزمن می توانند و باید با برنامه ای که در این سلسله مقالات شرح داده می شود، متوقف شوند.
تاریخچه ی خانوادگی در مورد تیکها نشان می دهد که تقریباً در یک سوم همه ی موارد محققان بر این باورند که مسئله ، پایه ی ژنتیکی دارد یا در برخی حالات ممکن است این عادت از طریق تقلید به دست آید.
پیشگیری عادت اگر در خانواده ی شما سابقه ای از رفتارهای تیکی دیده می شود، راههایی وجود دارد که شما می توانید احتمال رشد تیک مزمن در کودکتان را کاهش دهید.
اگر کودک شما از تیکها رنج می برد، اطلاعات ذیل می تواند برای کاهش تکرار و شدت این عادت مورد استفاده قرار گیرد.
کاهش فشار روحی به لحاظ این که رفتارهای تیکی غالباً با فشار روحی تشدید می شوند، عناصری را در زندگی کودکتان جستجو کنید که ممکن است منشأ ناراحتی یا نگرانی او گردند.
انزوا و تیک عصبی؛ نتیجه بازیهای رایانهای مخرب امروزه دیگر کمترکودکی را در حال بازی با همسنوسالان خود میبینیم و بیشتر آنها بازی با کامپیوتر را ترجیح میدهند؛ حالا فکر کنید چه اتفاق ناگواری رخ خواهد داد اگر این بازیها که وقت زیادی را هم از کودکان و نوجوانان میگیرند، ناسالم و مخرب باشند.
نکتهای که دکتر مجید ابهری، متخصص علوم رفتاری و آسیبشناس اجتماعی در گفتوگو با خبرگزاری مهر نسبت به آن هشدار داده و گفته در طول هفته 7 تا 10 بازی رایانهای به طور قاچاق وارد کشور میشود که عوارض بسیاری دارد.
کارشناسان معتقدند خشونتگرایی، پرخاشگری، انزوا و گوشهگیری از اصلیترین عوارض استفاده از بازیهای رایانهای مخرب و قاچاق به شمار میآیند و به گفته این آسیبشناس اجتماعی افت تحصیلی و انواع تیکهای عصبی نیز به سراغ این کودکان خواهد آمد.
ابهری همچنین خطرات ناشی از این بازیها را روی سیستم بینایی، اعصاب، مغز و استخوانبندی کودکان برشمرده است.
تهران پایتخت میماند؟
شهر تهران مشکلات زیادی دارد که برخی افراد، این معضلات را ناشی از پایتخت بودن این شهر دانسته و معتقدند بهتر است پایتخت به شهر دیگری منتقل شود مثلا سمنان؛ البته به گفته عضو فراکسیون مدیریت شهری مجلس موضوع انتقال پایتخت به سمنان فقط در حد یک پیشنهاد است و احتمال دارد که شهرهای دیگری هم به عنوان پایتخت پیشنهاد شوند.
اسدا...
عباسی همچنین در گفتوگو با فارس با تأکید بر این که شهرداری و تبصره 13 نمیتوانند پاسخگوی حل مشکلات تهران باشند، اظهار کرده تهران به یک کارگروه و مدیریت واحد برای حل مشکلاتش نیازمند است.
به گفته این عضو فراکسیون مدیریت شهری مجلس باید خساراتی که به تهران و شهروندان آن وارد شده است، صرف انتقال پایتخت میشد.
نوزادان ناقصالخلقه در چین اما آلودگیهای زیستمحیطی فقط به شهر و کشور ما خلاصه نمیشود به طوری که بر اساس آمارهای منتشر شده، به علت آلودگیهای زیستمحیطی در هر 30ثانیه یک نوزاد ناقصالخلقه در چین متولد میشود.
به گزارش فارس، آمار منتشرشده توسط روزنامه چاینا دیلی نشان میدهد که سالانه حدود 1/1 میلیون کودک در چین با نواقص فیزیکی متولد میشوند که حدود 7درصد همه تولدهای پرجمعیتترین کشور دنیا را تشکیل میدهند.
یک استاد دانشگاه نانجینگ در شرق چین نیز در این باره گفته تحقیقات نشان میدهد 10درصد نواقص فیزیکی هنگام تولد ناشی از آلودگیهای زیستمحیطی است در حالی که 25 تا 30 درصد نیز ناشی از مسائل ژنتیک است اما آزمایشات در این زمینه نشاندهنده دخالت هر دو عامل است.
فعلا ناهنجار بمانند در حالی که به طور مداوم از ناهنجاریهای اسکلتی دانشآموزان کشور سخن به میان میآید و بارها در خبرها به این نکته اشاره شده، به جای اقدام برای رفع این مشکل، کانونهای حرکات اصلاحی و شناسایی ناهنجاریهای اسکلتی دانشآموزان در شهر تهران - که از سال گذشته و با هدف رفع مشکلات اسکلتی و قامتی دانشآموزان در آموزش و پرورش شهر تهران راهاندازی شده بودند - تعطیل شدند.
به گزارش مهر، حسین قاسمی، کارشناس مسوول توسعه تربیت بدنی آموزش و پرورش شهر تهران دلیل این کار را چنین برشمرده که عدم ابلاغ بخشنامه و دستورالعمل از سوی وزارت آموزش و پرورش مبنی بر فعالیت این کانونها موجب تعطیلی آنها شده است.
به گفته او فعالیت این کانونها در ماموریتهای اصلی وزارتخانه قرار ندارد و ادامه فعالیتهای آنها به سازمانهای آموزش و پرورش تکلیف نشده است.
در این میان معلوم نیست چه کسی مسوول موضوع به این مهمی که مطمئنا در آینده نتایج آن را شاهد خواهیم بود، است؟
اصلا آیا این موضوع از نظر مسوولان مهم است؟!
آماری از مصرف دخانیات و خبر دیگر این که بنا بر اعلام وزیر بهداشت 14 درصد از جمعیت بالای 15 سال دخانیات مصرف میکنند که این آمار در مردان 20 درصد و در زنان 5 درصد است.
به گزارش ایسنا، دکتر کامران باقری لنکرانی در اولین کنگره منطقهای دخانیات و سلامت اظهار کرده که هر روز بین 150 تا 180 نفر در کشور بر اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهند، به طوری که 25 درصد مرگومیر در سنین 20 تا 65 ساله به نوعی با عوارض مصرف دخانیات ارتباط دارد.
لکنت زبان، تیک عصبی واختلالات جنسی را میتوان با هیپنوتیزم درمان کرد به گفته یک روانشناس، هیپنوتیزم بعد از پاسخگو نبودن روشهای پزشکی و فیزیولوژی، در درمان بسیاری از بیماریها میتواند به عنوان یک روش درمانی استفاده شود.
دکتر « داوود نجفی توانا » روانشناس و مشاوره در گفت وگو با ایسنا ، با بیان این مطلب افزود: هیپنوتیزم یکی از حالات روانی و حالتی از هوشیاری است که کاملا تمرکز یافته بوده و به عنوان یکی از فنون روان شناسی برای درمان و یا رفع بسیاری از اختلالات روحی و روانی و عادات غلط استفاده میشود.
دکتر توانا، هیپنوتیزم را یکی از ابزار جراحی زبانی نام برد و افزود: چون شخص بیمار خواهان حل مشکلات خود است با هیپنوتیزم میتوان حالات خود القایی منفی را از بین برد و یا حالت القای مثبت در فرد ایجاد کرد.
به گفته این روانشناس، امروزه می توان درمان بسیاری از بیماریها چون لکنت زبان، تیکهای عصبی، پراشتهایی و کم اشتهایی، اختلالات جنسی از قبیل میل بالا و کم جنسی همچنین بسیاری از دردهای مزمن، اختلالات روانی و فلجهای مغزی را با هیپنوتیزم درمان کرد.
تاریخچه : نخستین بار در سال 1885 ژرژ ژیل دلاتوره وقتی درفرانسه باژان مارتین شارکوکارمی کرد بیماری را توصیف کرد که بعد ها به نام اختلال توره شناخته شد.
او متوجه سندرومی در بین چند تن از بیماران شد که شامل تیک های متعدد حرکتی بد دهنی و پژواک کلام بود.
تیک ها انقباض های شدید عضلانی – تکراری و سریع هستند که به حرکات منجر می گردد که غیر ارادی تجربه می شوند .
تیک ها معمولا در خواب از بین می روند .
در تیک رفتار های کودکان و نوجوانان یا : پس از محرک ویا در پاسخ به یک میل درونی ظاهر می شود .
تیک ممکن است با گذشت زمان کاهش یا افزایش یابد .هر چند ارادی نیست ولی در بعضی افراد به طور دوره ای مهار می شود .
مشهور ترین و شدید ترین تیک سندرم دولاتوره یا اختلال توره است .
مطابق تعریف DSM IV : اختلال تیک صوتی اختلال تیک حرکتی مزمن اختلال تیک گذرا اختلال تیک های دیگر تیک های صوتی و حرکتی مزمن خود یه ساده و مرکب تقسیم می شوند .
اختلال تیک صوتی ساده : (SIMPLE PHONIC TICS) سرفه – پاک کردن گلو – غرغر کردن – پاک کردن بینی – در آوردن صدای حیوانات مرکب : COMPLEX PHONIC) TICS) تکرار واژه ها و عبارات خارج از متن – هرزه گویی ( کلمات مستهجن ) پالی لایا (تکرار واژه های خود) مکررگویی(PALILALIA) (تکرار غیر ارادی کلمات و جملات خود)، مکررخوانی(LEXILALIA)(تکرار غیر ارادی کلماتی که خوانده میشوند)، کوپرولالیا و یا بد دهنی (COPROLALIA)(بیان واژه ها و الفاظ رکیک، قبیح و ممنوعه)،صحبت کردن با خود، تغییر دادن مکرر لحن گفتار، سوت زدن، خندیدن و فریاد کشیدن های ناگهانی.
پژواک کلام (ECHOLALIA) تکرار واژه های آخر طرف مقابل .
اختلال تیک حرکتی ساده : ( SIMPLE MOTOR TICS ) انقباض سریع تکراری گروه های عضلانی: چشمک زدن – حرکت ناگهانی گردن – بالا انداختن شانه ها درهم کشیدن صورت مرکب : ( COMPLEX MOTOR TICS) هدف دارتر و تشریفاتی تر : حرکات آرایشی – بوییدن اشیا – جهش – رفتار های لمسی – پژواک رفتار ( تقلید رفتار های مشاهده شده ) حرکات زشت و ناشایست .
اختلال توره : تیک های متعدد حرکتی + یک یا چند حرکت صوتی شرایط : بیش از یک سال – هر روز به دفعات ( موجب ناراحتی و تخریب قابل ملاحظه در زمینه های عملکرد فرد ) قبل از 18 سالگی شروع می شود .
( از مصرف مواد و دارو به وجود نمی آید .) همه گیری شناسی: در کودکان ( 5 تا 30 در 10000نفر ) تخمین زده شده و در بزرگسالان ( 1 تا 2 در 10000نفر ) شروع در 7 سالگی ( جزء حرکتی ) در 11 سالگی ( جزء صوتی ) در پسرها 3 برابر دخترها است .
سبب شناسی: عوامل ژنتیکی : در دو قلوهای یک تخمکی بیش از دو تخمکی شایع است .
چون در چند نفر ازافراد خانواده هم دیده شده علت ژنتیکی تشخیص داده شده .
پسران مادران توره در معرض بیشتری از خطر ابتلا هستند .
اختلال توره از طریق اتوزومی غالب انتقال می یابد .
رابطه بین اختلال توره و ADHD 50 درصد است .
رابطه بین اختلال توره واختلال وسواسی – جبری تا 40 درصد است .
بستگان درجه یک احتمال زیادی به ابتلا دارند .
عوامل نوروشیمیایی و نورو آناتونیک : داروهای آنتاگونیست دوپامین – هالوپریدول – فلوفنازین – پیموزاید در کاهش تیک مؤثرند .
متیل فندیت - آمفتامین 0 پمولین – کوکایین میل به تشدید تیک دارند.
مواد افیونی در پیدایش تیک و اختلال وسواسی – جبری سهیم هستند .
عوامل ایمنی شناختی و پس از عفونت : یک فرایند خود ایمنی پس از عفونت های استرپتوکوکی است ( احتمالا ) تشخیص و ویژگی های بالینی : در تشخیص توره ابتدا باید پزشک با بررسی سابقه تیک های حرکتی و حداقل یک تیک صوتی در مقطعی اختلال را تشخیص دهد .
طبق تیک ها باید بارها در روز و تقریبا در روز به مدت بیش از یکسال دوام داشته باشند .
سن متوسط شروع 7 سالگی است ( اما گاه از 2 سالگی هم دیده شده.) شروع حتما باید قبل از 18 سالگی باشد .
در اختلال توره تیک های اولیه در ناحیه صورت و گردن است و با گذشت زمان پیشرفت نزولی به طرف پاها نشان می دهد .
شایع ترین تیک ها: صورت و سر – شکلک در آوردن – چین دادن به پیشانی – بالا بردن ابروها – باز و بسته کردن پلک هر دو چشم در هم کشیدن بینی – بالا انداختن شانه ها – غنچه کردن دهان – نشان دادن دندان ها – گاز گرفتن لب ها بیرون آوردن زبان – جلو آوردن فک – نگاه کردن به طرفین – چرخش سر و دست و بازو .
معمولا علائم رفتاری مقدماتی نظیر تحریک پذیری مسائل مربوط به توجه و عدم تحمل ناکافی قبل یا هم زمان با تیک شروع می شود .
در بیش از 25% مبتلایان قبل از آن که تشخیص اختلال توره دریافت نمایند تشخیص بیش فعالی داده می شود .
شایع ترین تیک اولیه چشمک زدن است که در پی آنیک تیک سر یا ادا اطوار با عضلات صورت همراه است .
اکثر علائم حرکتی و صوتی پیچیده سالها پس از شروع علائم اولیه ظاهر می شود .
هرزه گویی در اوایل نوجوانی شروع می شود .به هنگام یک فکر یا یک کلمه زشت و نامقبول اجتماعی در ذهن خطور می کند .
آسیب شناسی و ارزیابی آزمایشگاهی : تشخیص افتراقی: ۱ - تیک ها را باید از سایر اختلالات حرکتی : دیستونیک کره ای نرم آتتووید میوکلونیک همی بالیستسک بیماری های عصبی : کره هانتینگتون پارکینسون کره سیدنهایم ویلسون تفکیک نمود .
۲- اختلالات حرکات کلیشه ای از جمله عقب و جلو بردن تنه – زل زدن به دست و سایر حرکات تحریکی بر خلاف تیک های ارادی بوده و احساس راحتی به فرد می دهد .
۳ - گاهی اختلالات تیک با چندین اختلال رفتاری و خلقی تؤام است .
۴ - هر چه شدت تیک بیشتر باشد احتمال علائم پرخاشگری و افسردگی در کودکان بیشتر است .
۵ - کودکان اتیستیک و عقب مانده هم علائمی مشابه نشان می دهند .
سیر و پیش آگهی : اگر بدون اختلال توره باشد با یک بیماری مزمن همراه است .
بیمارانی که به نوع شدید مبتلا هستند ممکن است به مسائل هیجانی جدی از جمله افسردگی مبتلا باشند .
درمان : ۱ - آموزش خانواده ( نحوه برخورد با فرد مبتلا به تیک ) ۲ - درمان دارویی : هالوپریدول - تری فلئوپرازین - پیموزاید - کلویندین برای در مان اختلال توره ادامه : اختلال تیک صوتی یا حرکتی مزمن : میزان ابتلا تیک صوتی یا حرکتی بیش از توره است .
همچنین تعداد پسر ها بیش از دختران می باشد .تشخیص افتراقی : تیک های حرکتی مزمن باید از انواع تیک های دیگر من جمله حرکات کره ای نرم تفکیک شود .
ادا های صوتی غیر ارادی در بعضی اختلالات عصبی نظیر پارکینسون و هانتینگتون دیده میشود .
درمان : بستگی به شدت اختلال دارد .
روان درمانی مهم تر از دارو است .
اختلال تیک گذرا : DSM IV وجود یک یا چند تیک صوتی یا حرکتی یا هر دو آن ها را تؤاما تعریف می کند .
تیک های هر روزه به مدت ۴ هفته (اما نه بیشتر از ۱۲ ماه ) همه گیر شناسی : حرکات عادی گذرا یا پیچش های عضلانی عصبی در دوران کودکی شایع است .
مبتلایان بین 5 تا 24% کودکان در سنین مدرسه هستند .
سبب شناسی : تیک های گذرا به سبب علل روانی تیک های عضوی بیشتر احتمال دارد که به توره منجر شوند .
تیک های روان زا بیشتر احتمال دارد که خود به خود از بین روند .
تشخیص و ویژگی های بالینی : ملاک های تشخیص تیک گذرا : تیک های واحد یا متعدد حرکتی یا صوتی بیمار سابقه اختلال توره ندارد قبل از ۱۸ سالگی فقط با مشاهده پیشرفت علائم در طول زمان تفکیک می شود .
سیر بالینی و پیش آگهی : اکثر افراد مبتلا به تیک گذرا به تیک های جدی تر دچار نمی شوند .
تیک گذرا یا از بین می رود یا فقط در زمان های خاص بروز می کند .
درمان : درمان بستگی به معاینات پزشک دارد.
درمان دارویی توصیه نمی شود .
روش های رفتاری بخصوص درمان های برگشت عادت .
نکات برگرفته از اینترنت : تیک های عادتی در بیش از ۲۵٪ از کودکان دیده می شود .تیک های عادتی معمولاً با فواصل زمانی مختلف و با تناوب های خاص تکرار می شوند و اختلالات کلامی خاص نیز همراه آن دیده نمی شود.
در سندرم توره، تیک های عضلانی صورت به همراه تیک های صوتی از جمله خرخر کردن، بالا کشیدن بینی، بازدم صدادار و یا کلامی که قابل کنترل نباشد دیده می شود.
این اختلالات به طور کلی حدوداً در هفت سالگی به همراه پرش چشم و عضلات صورت و یا حرکات گردن دیده می شود.
کودک ممکن است علائمی همچون سرفه، خرخر و یا تنفس صدادار هم همراه داشته باشد.
تیک های صوتی ممکن است ماهها و یا حتی سالها نیز دیده شود.
حرکات تکراری و رفتارهای ضداجتماعی این کودکان ممکن است با یک فرد مبتلا به اسکیزوفرنی اشتباه شود.
بهبود ناگهانی رایج است و تیک ها به ندرت تا زمان پس از بلوغ باقی می مانند.
۱- اختلال کُره (CHOREA): اختلال حرکتی ناهنجار و غیر ارادی است که علامت مشخصه آن انقباضات نامنظم و کوتاه و فاقد ریتم می باشد (حرکات تکراری نمی باشند).
مانند حرکات سریع و ناگهانی و بدون هدف عضلات صورت، گردن، دستها و پاها.این اختلال حرکتی در پی عفونت باکتریایی استرپتوکوکی و همراه با تب روماتیسمی بروز می یابد.
۲ - اختلال دیستونی(DYSTONIA): به انقباضات غیر ارادی ،شدید،دردناک و پایدار عضلات اطلاق میشود.
که ممکن است همه عضلات بدن و یا بخشی از آن را درگیر کند.
علت اصلی آن ناشناخته است.
اما عوامل ژنتیکی، عدم تعادل مواد شیمیایی بدن، آسیب به مغز و مصرف برخی داروها در ایجاد آن دخیل میباشند.
مانند: دیستونی گردنی که در آن عضلات گردن ناگهان به یک سمت چرخیده و گردن ثابت می ماند.
۳ - میوکلونوس(MYOCLONUS): گرفتگی ماهیچه به پرش و انقباضات سریع و غیر ارادی عضلات گفته میشود.سکسکه کردن یک نوع طبیعی آن است که عضله دیافراگم در آن درگیر میشود.این اختلال معمولا در افراد مبتلا به صرع حساس به نور ایجاد میشود.
که میتواند باعث ایجاد حرکات ناهنجار همزمان در دو سمت بدن شود.