دانلود مقاله طبیعت و محیط زیست

Word 46 KB 23737 11
مشخص نشده مشخص نشده محیط زیست - انرژی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
کلمات کلیدی: طبیعت - محیط زیست
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • طبیعت و محیط زیست، موهبتی خداوندی است که از مجموعه موجودات، منابع و عوامل و شرایط هماهنگی که در اطراف هر موجود زنده وجود دارد و ادامه حیات به آن وابسته است به وجود می‏آید.


    آلودگی محیط زیست بر کیفیت و چرخه طبیعی اثر می‏گذارد و پی‏آمدهای زیان‏باری برای زندگی انسان، حیوان، گیاه و بناها دارد.

    در جهان امروز، مسئله آلودگی، یکی از مهم‏ترین و حادترین مشکل تمدن انسانی است و نقش انسان در آلودگی محیط زیست بسیار چشم‏گیر است.

    طبیعت، برای بقای نسل بشر آفریده شده است و پیوندی ناگسستی میان انسان و طبیعت وجود دارد.


    امام علی علیه‏السلام این پیوند و پیوستگی انسان با طبیعت پیرامون را به زیبایی بیان می‏کند:
    تقوا پیشه کنید در حق بندگان و شهرها، که شما مسئول هستید؛ حتی از سرزمین‏ها و چهارپایان.

    انسان هرگز اجازه ندارد خود را رها و لجام گسیخته و آزاد در بهره‏برداری از طبیعت بداند و حق ندارد با آلوده کردن و ویران ساختن طبیعت، به آسایش برسد.


    پیام متن:
    1.

    طبیعت، نعمتی است که خداوند به امانت در اختیار انسان قرار داده و آدمیان در برابر چگونگی بهره‏برداری از آن مسئول هستند.


    2.

    آلودگی محیط زیست به زیان انسان و همه موجودات تمام می‏شود.


    طبیعت، بستر رشد و تعالی انسان
    فرهنگ اسلامی، طبیعت را گهواره و زمینه‏ساز پرورش و کمال انسان می‏داند.

    ازاین‏رو، با هر کس که به این عامل، آسیب و زیان رساند و آن را برای رشد بشر ناامن سازد، مقابله می‏کند.

    نظام طبیعت، بر اساس حکمت آفریده شده و همه عناصر آن از ابر و باد و مه و خورشید و فلک درکارند تا آدمی در پرتو آنها از مادیت به معنویت برسد و دنیا و آخرت را به شایستگی در خود به کمال برساند.


    امام صادق علیه‏السلام به مُفَضَّل بن عمر می‏فرماید:
    اگر تو جهان آفرینش را با اندیشه و خردت درست ارزیابی کنی، آن را مانند ساختمانی می‏یابی که همه آنچه آفریده‏ها به آن نیازمند بوده‏اند، در آن پیش‏بینی شده است.

    آسمان، بسان سقفی است برافراشته؛ زمین بسان فرشی است گسترده؛ ستارگان، چراغ‏های چیده شده را مانند؛ گوهرها در دل این جهان ذخیره شده‏اند و همه‏چیز برای انسان آماده شده و آدمی مانند صاحب خانه‏ای، همه آنچه هست، در ملک اوست.

    گونه‏گونی گیاهان و حیوانات، برای برآوردن منافع و مصالح او تهیه شده است.


    پس باید از متاع‏های گوناگون آن در راه اطاعت خدا و رشد الهی بکوشیم و بهره ببریم.


    پیام متن:
    خداوند همه نعمت‏های خود را در عالم طبیعت، برای رشد و تعالی آدمی آفریده و انسان را خلیفه و مالک این نعمت‏ها قرار داده است.

    بنابراین، همگان موظفند برای حفظ طبیعت بکوشند.


    حفظ طبیعت در جهان‏بینی اسلامی
    یکی از صفات خداوند، حفیظ است و در جهان‏بینی اسلامی، کل هستی در حوزه حفاظت پروردگار قرار دارد.

    بر اساس آموزه‏های دینی، انسان مسلمان نیز باید خود را به این صفت بیاراید و خود را در هر مکان و موقعیتی نگه‏دارنده و پاسدار امانت‏ها و نعمت‏ها از جمله محیط زیست انسانی بداند.

    پیشگیری از نابودی و تلف شدن طبیعت نیز با رعایت امانت‏داری و حفاظت امکان‏پذیر است.


    پیامبر اسلام زمین را مادر انسان و امین خداوند می‏داند و می‏فرماید: «در نگه‏داری زمین بکوشید و به آن حرمت نهید که مادر شماست.

    هر کس بر روی آن کار نیک و یا بدی انجام دهد، گزارش خواهد کرد».


    داشتن چنین نگاهی به طبیعت که پیامبر آن را به پیروان خود می‏آموزد و نیز خود را فرزند و پرورش یافته دامن او دانستن، در بهره‏وری درست از آن، اثر فراوان دارد.

    پیام متن: 1.

    آن‏که در حفظ طبیعت و محیط زیست کوشاست، در واقع به صفتی خدایی آراسته شده است.

    2.

    به فرموده پیامبر گرامی اسلام: «زمین را نوازش کنید و از آن برکت بگیرید؛ زیرا او مادر شماست، مادری که به فرزندانش مهربان است».2 آبادگری در بینش اسلامی در بینش دین اسلام، انسان پیوند ویژه‏ای با طبیعت دارد.

    انسان از زمین پدید آمده است و باید حرمت آن را نگه دارد، حفظ حرمت زمین به این است که آن را آباد سازند و از ویرانی در امان دارند.

    خداوند نیز در قرآن می‏فرماید: «او شما را از زمین پدید آورد و خواست که آبادانش دارید.» از نگاه قرآن، آبادانی زمین، وظیفه انسان است.

    خداوند با اینکه طبیعت را رام شده انسان می‏داند و اینکه می‏تواند هرگونه بهره‏برداری از آن بکند، به او هشدار می‏دهد که به بهانه استفاده از طبیعت، نباید آن را نابود سازد.

    باید به گونه‏ای از طبیعت بهره برد که جریان حیات و زندگی‏بخشی همچنان برای نسل‏های آینده فراهم باشد.

    «آلوده کردن آب‏ها، از میان بردن پوشش‏های گیاهی، استفاده بی‏رویه از چوب جنگل‏ها، هدر دادن انرژی طبیعی و کوتاهی در بازسازی محیط زیست، در واقع، دور شدن از آموزه‏های ارزشمند انسانی و الهی است.» پیام متن: آباد ساختن زمین، وظیفه شرعی و اخلاقی همه انسان‏هاست.

    جنگل؛ طلای سبز جنگل، از ثروت‏های طبیعی و از عناصر مهم حیات‏وحش هر زمینی به شمار می‏آید.

    با قطع درختان و نابودی جنگل‏ها، به پیشروی آب باران در زمین‏های صاف کمک و هموار و در نتیجه از ذخیره شدن آب در خاک جلوگیری می‏شود و به دنبال آن، فرسایش منابع طبیعی آغاز می‏گردد.

    عواملی همچون توجه نکردن به ارزش‏های زیست‏محیطی و تنوع زیستی، سامان ندادن به مراکز جمعیتی و مشاغل داخل و حاشیه جنگل‏ها، بهره‏برداری بی‏رویه و غیراستاندارد از درختان و منابع جنگلی و جاده‏سازی، در سرعت‏بخشی به تخریب وسیع این منابع ارزشمند بسیار مؤثرند.

    جنگل، هدیه خدایی و دوست لازم بشر به شمار می‏رود.

    هیچ‏یک از پدیده‏های طبیعت، به اندازه جنگل در زندگی سالم آدمیان نقش اساسی ندارد.

    انسان نخستین، تنها در پناه طبیعت توانست به حیات و تولید نسل خود ادامه دهد.

    آدمی در قبال نگه‏داری جنگل و نوع بهره‏وری از آن، مسئول است.

    بدیهی است که جنگل، فقط متعلق به یک نسل و زمان خاص نیست، بلکه یک سرمایه ملی و جهانی است.

    در گفتار دینی نیز بارها به اهمیت درخت و درخت‏کاری و حفظ و پرورش گیاهان اشاره شده است.

    پیامبر گرامی اسلام در حدیثی فرمود: «هرکه درختی بنشاند و ثمر دهد، خداوند به اندازه میوه‏های آن درخت به او پاداش می‏دهد».

    انسان در قبال همه آفریده‏های خداوند مسئول است، از جمله در برابر جنگل که ثروت و سرمایه‏ای طبیعی به شمار می‏رود و در زمینه رفاه و تامین نیازهای آدمی، یکی از نعمت‏های بزرگ خداوند است.

    امام صادق علیه‏السلام : «خداوند، درخت را برای انسان آفرید و بر او تکلیف کرد که آن را بکارد و آبیاری کند و برای نگه‏داری آن تلاش ورزد».2 نقش خاک در محیط زیست انسان از انواع آلودگی‏های محیط زیست، آلودگی خاک است.

    خاک، از منابع مهم طبیعت و پالاینده و تصیفه کننده آن است.

    بدون خاک سالم، ادامه زندگی ممکن نیست؛ زیرا 95 درصد غذای انسان از زمین تأمین می‏شود.

    خداوند، زمین و آسمان و همه نعمت‏های آن را برای آدمی آفریده و طبیعت را رام و مطیع انسان ساخت تا بتواند هرگونه بهره را از آن ببرد.

    «همه عناصر طبیعت، از آنِ همه انسان‏ها و بلکه همه آفریده‏های خداوند است و هیچ‏کس حق نابودی و آلودگی آنها را ندارد.

    عواملی چون رشد شهرنشینی، ازدیاد زباله‏های شهری و جذب شدن برخی مواد شیمیایی در خاک، حفاری‏های معادن، چرای بی‏رویه دام‏ها، استفاده از سموم و آفت‏کش‏ها و مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی، به فرساش و آلودگی خاک و تخریب سطح زمین می‏انجامد.

    منابع محیط زیست، از مشترکاتند و همه حق دارند درست و منظم از آنها استفاده بکنند و کسی حق ندارد با آلوده کردن و استفاده نادرست آنها، زیست دیگران را به محیطی غیربهداشتی، دشوار و خطر آفرین تبدیل کند و همه در برابر این عناصر، مسئول هستند.» پیام متن: پرهیز از آلوده کردن خاک و استفاده درست از آن، به منظور تأمین نیازهای انسان، نوعی شکرگذاری، دوستی با طبیعت و امانت‏داری در مقابل نعمت‏های خداوندی است.

    دنیای امروز و محیط زیست بی‏روح دنیای صنعتی امروز با تخریب جنگل‏ها و نابودی فضاهای سبز و پژمردگی و مرگ گل و گیاه روبه‏روست.

    پیشرفت بی‏رویه صنعت، همان‏گونه که صفا، یک‏دلی و پیوندهای استوار خانوادگی را از مردم صنعت‏زده گرفته و روانشان را رنجور و افسرده ساخته است، آخرین روزنه‏های امید را نیز که جنگل‏ها و دشت‏های خرم و مزرعه‏های سرسبز بود، تباه ساخت و انسان را در میان آهن‏های خشن، دیوارهای بتونی و دود و آلودگی‏های گوناگون صنعتی، بی‏کس و تنها رها کرد.

    اکنون انسان‏های بی‏شماری به سرگردانی، پریشان حالی و افسردگی دچار شده‏اند که نتیجه شوم و ناخواسته جهان صنعتی است و آرام آرام به فاجعه‏ای انسانی تبدیل می‏شود.

    گفتنی است که دانشمندان، آفات صنعتی را بیش از بلاهای طبیعی دانسته‏اند.

    بر این اساس، احیای دوباره محیط زیست و برگرداندن سرزندگی و شادابی زمین به آن، عامل مهمی در ایجاد روحیه نشاط و امید در انسان‏هاست.

فصل اول مقدمه اهمیت موضوع پژوهش و پیشینه آن آلودگی محیط زیست یکی از بزرگترین، یا حتی بزرگترین و حادترین معضل جهان امروز است. آسیب‌های بی‌شمار ناشی از آلاینده‌ های گوناگون بر سلامتی انسان،‌ زیست بوم‌ها و انواع موجودات زنده، توجه دانشمندان و محققان نقاط مختلف دنیا را به خود جلب نموده است. اهمیت این موضوع به حدی است که این دهه را دهه محیط زیست نامگذاری کرده‌اند تا تأکید بیشتری بر ...

پیشگفتار: آب و هوای تمیز ، فرحبخش و زیباست . اما تقریبا تمامی ساکنین شهرها ، دیگر رایحه هوای تمیز و پاک ، درخشش دریاچه ها ، رودخانه ها و نهرهای زلال را فراموش کرده اند و امکان یافتن چنین منظرهای زیبای طبیعی نادر هر روز کنتر می شود . خیابانهای پر از زباله و بزرگراه های کثیف اماکن بی حفاظ جمع آوری زباله و زمینهای کنترل نشده دفع زباله . همه گواهی بر اثرات نامطبوع و ناخوشایند روشهای ...

های شیمیایی سال هاست که از پایان جنگ تحمیلی می گذرد اما هنوز که هنوز است بسیاری از مجروحان شیمیایی در میان ما زندگی می کنند و بسیاری دیگر سال ها پیش از جمع ما خارج شدند و به مقام رفیع شهادت رسیده اند . بر اساس آمار به دست آمده امروز حدود صد وبیست هزار مجروح شیمیایی در میان ما زندگی می کنند که حال بسیاری از آنها نیز وخیم است . ما در این نوشته قصد داریم با دیدی زیست شناختی کمی از ...

خلاصه انسان به سبب دارابودن عقل و شعور که وجه تمایز وی از سایر موجودات طبیعت است قادر به مقهور ساختن محیط زیست و در نتیجه ایجاد عدم تعادل طبیعی در آن می باشد.همین امرموجب شده که او به نوعی، احساس مالکیت نسبت به آن کرده لذا بهره وریش از محیط زیست نیز بهره وری مالکانه باشد. در نتیجه به خود حق می دهد که هر گونه که بخواهد در آن تصرف کند و به مرور فجایع بزرگ زیست محیطی ایجاد ...

هرگونه تغییر خارج از اراده طبیعت در هریک از این فاکتورها می تواند نقش مخربی داشته باشد و تعادل موجود در محیط زیست را بهم زند. از طرف دیگر ایجاد تغییر در یکی از این فاکتورهای طبیعی منجر به تغییر در دیگر فاکتورها می شود بطوریکه می توان گفت که ایجاد تغیرات غیر طبیعی در یکی از فاکتورهای محیط زیست در ارتفاعات کوههای زاگرس به راحتی به دورترین مناطق مرزی اهواز همچون محمره و عبادان ...

آلودگی عبارت است از : وارد کردن مواد یا انرژی (مثلاً به صورت حرارت) به وسیله ی آدمی درمحیط زیست ؛ به طوری که درنتیجه ی این کار، منابع حیاتی یا سلامتی انسان درمعرض خطرقرارگیرد.ماده ی آلوده کننده وقتی به این نام موسوم می‌شود که مقدارآن درمحلی که نبایدموجودباشد نابه هنگام افزایش یابد؛ مثلاً فسفات ونیتروژن ازجمله موادمورد نیاز هرموجودزنده است. این مواد در فاضلاب های شهری (پاک کننده ...

. نقش خزر در شکل دهی اکولوژیک منطقه خزر به عنوان بزرگترین دریاچه دنیا حقیقتا شایسته آن است که نام دریای مازندران بر خود داشته باشد، زیرا به هیچ وجه با مفهوم جغرافیایی دریاچه از نظر وسعت قابل مقایسه نیست بطوریکه به تنهایی نزدیک به 40 درصد مجموع مساحت دریاچه های دنیا را شامل می گردد و از سوپریور دومین دریاچه دنیا پنج برابر بزرگتر است و نیز از مجموع خلیج فارس و دریای عمان وسعت ...

اصول زیست شناسی گرچه زیست شناسی بر خلاف علم فیزیک که معمولا سیستم های زیست شناختی را بر حسب اشیایی که تسلیم قوانین فیزیکی تغییر نا پذیر تشریح شده با ریاضیات را توصیف نمی کند، با اینحال توسط بسیاری از اصول و مفاهیم اصلی توصیف می گردد که شامل: جامعیت، تکامل، تنوع، تسلسل، هم ایستایی و فعل و انفعالات می گردد. جامعیت: زیست شیمی، سلول ها و کد وراثتی واحد ها و فرهایند های رایج جامع ...

چکیده در ابتدا نظری به محیط زیست انداخته ایم و اینکه منابع آلودگی چیست؟ سپس درباره ی کاهش زباله های خانگی پیشنهاداتی دارد در ادامه طرز صحیح استفاده از آب و مثال هایی جهت راهنمایی جلوگیری از اسراف آب. در دنباله ی بحث راه های صرفه جویی انرژی در خانه از جمله گاز عنوان می شود و کارهای ساده ای را جهت جلوگیری از صدماتی که به محیط زیست وارد می شود پیشنهاد می کند. از جمله هدیه دادن گل ...

جنگلها به عنوان یکی از مهمترین سامانه های حیات بخش بشر جایگاه انکارناپذیری در تامین رفاه ، آسایش و سعادتمندی جوامع بشری دارند. وجود ارزش های متعدد و متنوع اقتصادی و زیست محیطی در پیکره این منابع ارزشمند الهی ، تکیه گاه مطمئن و استواری برای تداوم و ارتقای زیست جانوران به ویژه انسان و متضمن شکوفایی حیات جوامع بشری و توسعه پایدار است. متاسفانه همه ساله سطوح بسیار زیادی از جنگلهای ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول