به دلیل تازه تاسیس شدن واحد و بهداشت طرح توسعه و نبود سوابق آماری از حواث ناشی از کار کارگران در شرکتهای پیما نکاری وآشنا نبودن مسئو لین ایمنی کارگاهها در شرکتهای پیمانکاری اطلاعات وامار حوادث قبلی مستند سازی نشده و نیز از این که برای اولین بار اقدام بر جمع اوری اطلاعات و امار حوادث از شر کتهای پیما نکاری می شود
که طبیعتا" موارد نقصی در اطلا عات ارائه شده وجود خواهد داشت هرچند که تمام سعی و تلاش واحد ایمنی و بهداشت طرح توسعه سیمان ابیک بر این بوده که تعریف جامع و قابل فهمی از حوادث ناشی از کار و سایر و موضوعات ایمنی به مسئولین ایمنی کارگاهها که معمولا" تحصیلات غیر مربوط با ایمنی و بهداشت دارند و اشنایی کافی با ایمنی و حفاظت و بهداشت کار ندارند ارائه دهد تا در اسرع وقت نسبت به جمع اوری اطلاعات اماری از حوادث و تجزیه و تحلیل انها براورد نسبی از وضعیت ایمنی کارها و شرکتهای پیما نکاری طرح توسعه و نها یتا" وضعیت ایمنی در پروژه طرح توسعه سیمان آبیک نماید و به مرور اطلاعات وامار دقیق تری که گویای وضعیت واقعی ایمنی و حفاظت شرکتهای پیما نکاری با شد ارائه نما ید که با دقت نظر مسئو لین امر در پروژه طرح تو سعه سیمان ابیک،وضعیت ایمنی و حفاظت بهداشت کار پیشرفت در نهایت به حد مطلوب
خود ارتقاء یابد.
حادثه:
حادثه اتفاقی است پیش بینی نشده و غیرمنتظره که در حین انجام وظیفه طی اوقات کار برای بیمه شده ای درگارگاه سازمانها وموئسسات وابسته مشغول انجام کار است اتفاق می افتدوباعث ضایعات مادی و انسانی می شود وکارگر اسیب دیده حداقل 24 ساعت تحت معالجه واستراحت می با شد لازم به ذکر است حوادث حین حرکت حرکت از منزل به محل کار و با لعکس حادثه ناشی از کار می باشند وهمچنین حوادثی که در طی عملیات اقدام برای نجات سایر بیمه شدکان نیزاتفاق میافتد جزوحوادث ناشی از کارمحسوب می شود .علل ایجا دحوا دث به منظور ریشه یابی وکشف علل ایجاد حوادث لازم است تفکرو برخورد صحیح و حقیقت یابی داشت،روش و بررسی علمی و سیستماتیک تلاشی موٌثر برای کشف علل ایجاد حوادث است وبه محقق کمک می کند تا به نحو سریعتر بهتر وآسانتری علل حوادث راشناسایی کند واز خطا ،انحراف و پیشداوری به دور باشد .
لازم است توجه شود که همیشه یک رشته از شرایط و عوامل مادی و انسانی باعث بروز حادثه ای می شود و در صورت نبودن تنها یکی از آنها امکان دارد حادثه اتفاق نیفتد.تحقیق دربارهٌ این عوامل به صورت سیستماتیک و کشف و شناسایی عاملی که می توان آن رابهتر واسانتر از دیگر عوامل مرتفع کرد وبه عنوان عامل اصلی ایجاد حادثه شناخته می شود .روش علمی پیشگیری از حوادث است.
درواقع علت عمده حادثه علتی است که می توان آن راآسانتر و مستقیم تر از سایر علل از میان برداشت و بدون آن امکان دارد اتفاق نیفتد .در پیشگیری از حوادث صنعتی روی عواملی که نمی توان آنها را کنترل کرد و از محدوده قدرت مدیریت خارج است و عمدتا" عوامل انسانی می باشند نباید اتلاف وقت کرد و آن راعلت اصلی ایجاد حادثه محسوب نمود.
چون عوامل اصلی تلقی می کند که بتواند در رفع آنها به راحتی اقدام کند .
مراحل کشف ایجاد حادثه بسیار شبیه روش کار یک پلیس یا کارگاه برای کشف واقعیت و پیدا کردن قاتل و علت یک جنایت است.
_ مهمترین علل ایجاد حوادث را می توان از دو جهت بررسی کرد.
الف- جنبه های فنی و مادی ب- جنبهای انسانی 1-طراحی ناصحیح روش کار،محیط کار، ماشین ا لات و تجهیزات و عدم رعایت اصول ایمنی و حفاظتی درساختمانها وتاسیسات از نظر طرح ساختمان ومصالح .
2- فقدان وسایل حفا ظت فردی یاعدم کارایی این وسایل و نیز داشتن البسه و تجهیزات نامناسب 3- وجود نقا یص فنی ومعایب فیز یکی در ماشین الاتو معیوب بودن وسایل ، ابزاروادوات کار{ به خاطرعرم با زرسی منظم از وادوات وعدم تعمیرات ونگهداری به موقع آنها } 4- عدم حفاظ گزاری موثر ،مناسب،موثروکار آمد برای ماشین ها یا عدم کفایت حفاظتهای مکانیکی ماشین آلات درباره ی موارد کیفیت نا مناسب وسایل حا دثه را تشدید و تسر یع می کند.
5- وضعیت نامناسب وخطر ناک ماشین {سرعت ود ورزیاد و{ مثا لهم }} 6-عدم پیشگیری از احتراق و انفجار.
7-شرایط نامطلوب ونامناسب فیزیکی محیط کار از قبیل آلودگی هوا {به خاطر نبودن سیستم تهویه مطلوب و موثر وجود گرد و غبار و گازهای سمی در هوا } آلودگی صوتی ،کمبود روشنایی و .
.
8- اختلاف در مکانیسم کنترل ماشین اتوماتیک رباتها { انسانواره ها}.
9- عوامل جوی نامناسب و فقدان تجهیزات و آمادگی لازم جهت مقابله با آن در کارخانه.
10-عدم رعایت اصول حفاظتی در نصب دستگهای برقی و فقدان سیستم اتصال به زمین درماشین و تاسیسات کارخانه سیستم اتسال به زمین { eavthwire } ب- علل ایجاد حوادث از جنبه های انسانی نیز شامل موارد ذیل می باشد که بعدا" به هر کدام از آنها پرداخته خواهند شد.
از نظر جسمانی و فیزیولوژکی که خود شامل سه مورد مورد می باشد .
از نظر روانی و رفتاری.
از نظر مدیریت -{ از نظر جسمانی وفیزیولوژیکی} عدم تناسب جسمانی با کار محوله وگزینش ناصیصح افراد {روانی و جسمانی } و وجود نواقص جسمانی .
خستگی جسمانی و عدم آمادگی جسمانی .
1- فقدان داشتن، تجربه مهارتهاو قوای ذهنی لازم {عادت ناصحیح در انجام کار و نداشتن آموزشهای ایمنی لازم } .
2- آشنا نبودن با محیط کار، داشتن ترس و فقدان اعتماد به نفس لازم { اغتشاش و تزلزل فکری ، غریبه و تازه کار بودن } .
3- خستگی روانی .
تنبلی ، لاابالیگری ، سهل انگاری ، بی قیدی وعدم دقت کافی در کار.
هواس پرتی و فراموش کاری .
بی توجهی و بی احتیاطی به روش صحیح کار و نیز احتیاط بیش از حد و در حد وسواس .
عدم رعایت عمدی دستور العملها و قصد عمدی ضرر زدن .
خلق و خوی تند و عصبی و آمادگی برای تحریک و انتقاد ناپذیر بودن کارکنان .
تظاهر به شجاعت ، غرور، ابراز خود نمائی ، جلب توجه وکسب محبوبیت .
کارگران مستعد حادثه و تصادف .
تجربه و اتکا به نفس زیاد و در حد غرورکارگران .
شو خیهای نامناسب و نابجا و یا دعوا در محیط کار و یا در حین انجام کار .
استفاده نکردن از وسایل حفاظت فردی و به کار نبردن روشهای ایمنی و حفاظتی درکار .
عدم نظارت فرد مسئول بر کارها و نظارت برکاربرد وسایل حفاظتی .
# علل ایجاد حوادث از جنبه های انسانی صحیح در محیط کار : 1- سرپرستی نامناسب وفقدان روابط انسانی صحیح در محیط کار .
2- فقدان انضباط شدید درامور ایمنی و حفاظتی { برای کار برد وسایل حفاظتی ورعایت اصول و نکات ایمنی } .
3- رعایت نکردن نظم و نظافت .
4- روابط صنعتی نا صحیح { تنگی معاش ، نبودن امنیت شغلی ، ترس از بیکاری و شدت استیصال }.
5- مدیریت ناصحیح فقدان آموزش صحیح برای کارکنان ،گزینش ناصحیح و امثالهم .
فواید تخصص وبررسی حوادث ناشی از کار تحقیق و بررسی حوادث ناشی از کار باعث شناخت مسئولین ایجاد حادثه و تعیین علل آن و همچنین پیشگیری از بوجود آمدن حوادث مشابه آتی و در مجموع موجب جلوگیری از هدررفتن منابع مادی وانسانی می شود .
در واقع بطور دقیق تر فواید تحقیق و بررسی حوادث ناشی از کار می توان به سه مورد زیر اشاره کرد .
1- به شناخت علل ایجاد حادثه و پیشگیری از مشابه درآیند کمک می کند { شناخت و پیشبینی، پیشگیری ، مبارزه و درمان حوادث }.
2- مبنایی برای جبران و پرداخت غرامت به حادثه دیده و از کار افتاده یا بازماند گان او از طرف موسسات تامین اجتماعی می شود .
3- باعث پیدا کردن و شناسایی مسبین واقعی واصلی ایجاد حادثه می شود که بایستی تنبیه وتوبیخ شوند .
فواید تهیه آمار حوادث و بیماریهای ناشی از کار در صورتی که اطلاعات آماری مربوطه به یک کارخانه یا صنعت ، اما متوجه به سالهای مختلف باشد می توان می توان آن را با آمار گذشته مقایسه کرد و دریافت که تعداد حوادث وقربانیان آن افزایش پیدا کرد و یا کاهش یافته است وبه این ترتیب علل و نتایج را بررسی کرد واقدامات وتلاشهای مربوط به پیشگیری از حوادث را درآن کارخانه یا صنعت ارزیابی نمود.
اگر اطلاعات و آمار مربوط به کارخانه یا صنایع مختلف باشد نشان می دهد که از نظر حفاظت کدام کارخانه یا صنعت ، حادثه کمتری دارد و محیط کاری آن برخوردار از ایمنی بیشتری است و علل آن چیست و تدابیز حفاظتی تا چه میزان در این امر موثر بوده است و نقش داشته است و بر عکس کدام کارخانه یا صنعت در این رابطه حوادث زیادی داشته و لازم است از نظر حفاظتی بیشتر در آن کار شود .
به این گونه صنعتی یا صنعت دیگر یا کار خانه جات یک صنعت با هم مقایسه شوند .
در عین حال اطلا عات اماری باید در اختیار کار خانه جات مختلف قرار گیرد تا در مورد انواع خطرات اطلاع کافی داشته باشند وبه اهمیت امر حفا ظت پی ببرد وبه این وسیله علاقه شان نسبت به ایجاد تدابیر حفاظتی جلب شود .
اطلاعات اماری نه تنها به صورت جدولها و نمودارها بلکه به شکل تصاویر نیز نشان داده می شوند و مورد استفاده قرار می گیرند .
اطلاعات لازم برای تنظیم آمار حوادث ناشی از کار 1- طرزمحاسبه ساعات یا { روزهای کارانجام شده } .
2- میزان تعداد حوادث ناشی از کار با توجه به تعریف حادثه ناشی از کار .
3- میزان شدت حادثه با توجه به وخامت وصدمات وارد شده به فرد حادثه دیده با توجه به استعلاجی و استراحتهای پزشکی بعد از رخ دادن حادثه یا استفاده از جداول استاندارد در مواقع فوت یا قطع عضو یا از کار افتادگی داءم وموقت.
4- در تنظیم امار ومحاسبه ضرایب تعداد کار کران اسیب دیده ای منظور شوند که کارگر آسیب حداقل 24ساعت تحت معالجه بوده یا استراحت کرده است .
جدول شماره ی 2 : روزهای از دست رفته کاری بر اثر نقص عضو .
روزهای کاری از دست رفته حوادث ناشی از کار که باعث آسیب قابل جبران واز کار افتادگی موقت کارگر می شود توسط کمیسیون پزشکی و یا پزشک متخصص بصورت استعلاجی وروزهای استراحت کارگر در نظر گرفته می شوند تعیین می گردد .
در محاسبات آماری برای حوادثی که منجر به از کار افتادگی دائم یا مرگ شده اند یا منجر به نقص عضو و اختلا لات جسمانی گردیده اند ضرایبی در نظر گرفته می شود.
طبق روش آمریکایی حداکثر ضریب در مورد فوت یا از کار افتادگی دائم هر نفر معادل 6000 روزطبق روشهای سایرسازمان ها حتی معادل 7500 روز پیش بینی می شود که اخیرا" در ایران نیز به دلیل مراسم خاکسپاری و ختم و...
سوم ، هفتم ، سالگرد 75 روز کاری از دست رفته تعیین شده اما در محاسبات انجام شده فعلی ما 6000 روز کاری لحاظ شده است.
تصویر شماره ی دو تعداد روزهای از دست رفته کاری بر حسب از کار افتادگی دائم { کلی وجزئی } تعیین شده است نشان می دهد و برای محاسبه شدت حادثه می توان مورد استفاده قرار گیرد .
شاخصها و ضرایب فراوانی حادثه(fr )، شدت حادثه ( sr) ، و مزایای محاسبه آنها ، ضریب حادثه ((afr وتعداد حوادث را نشا ن می دهد و شدت حادثه تعداد روزهای تلف شده بر اثر حادثه ماننددرجات روی داشبورد یک اتومبیل در مورد شرایط حفاظتی در کارخانه اطلاعات با ارزشی به ما ارائه می دهند و در تصمیم گیری وکنترل امورحفاظتی و بهداشت صنعتی موثرند ، خواه با اطلاعات مربوط با سایر کارخانه های مشابه در سال مقایسه گردد.
در واقع از این طریق مشخص و معلوم می شود که تدابیر ایمنی و حفاظتی و بهداشت کارچه تاثیری در بهبود وپیشگیری از حوادث و معلوم می شود که تدابیری ایمنی و خفاظتی و بهداشت کار چه تاثیری در بهبود و پیشگیری از حوادث داشته وآیا اصولا باعث تقلیل سوانح شده است یا خیر .
نحوه تعیین شاخص های حوادث ناشی از کار میزان وفور حوادث (Accident frequency rate) (AFR) عبارت است از نسبت حوادث اتفاق افتاده در یک زمان معین(معمولاً یکسال) بر مجموع ساعات کار کل کارگران در همان زمان ضربدر یک میلیون AFR______________________________ = میزان شدت حوادث Accident severity rate (ASR) میزان شدت حادثه یا بسامد شدت حوادث از تقسیم حاصل ضرب مجموع ساعات از دست رفته به علت حادثه در زمان معین در هزار بر مجموع کل روزهای کار کارگران در همان زمان ASR_________________________________ = میزان شیوع حوادث (Accidents incidence rate) یا (AIR) از طرف سازمان بین المللی کار برای کشورهایی که محاسبه میزان وفور و شدت حوادث بعلت نداشتن اطلاعات لازم در مورد مجموع ساعات کار کلیه کارگران و ساعات از دست رفته بعلت حادثه مقدور نیست محاسبه و این میزان توصیه گردیده که از تقسیم مجموع تعداد حوادث در یک زمان ضربدر هزار به تعداد کل کارگران در همان زمان بدست میآید.
(AIR)___________________________ = با توجه به اینکه اهمیت هر حادثه بستگی به نتایج حاصله از آن دارد لذا با جمع آوری اطلاعات لازم محاسبه میزانهای(AFR) (ASR) (AIR) و دانستن اینکه افراد دچار حادثه چند نفرند، درجه از کار افتادگی هر یک چه اندازه است، از کار افتادگی بصورت دائم یا موقت است؟
در مدت معین در یک کارگاه چند حادثه اتفاق افتاده است و چقدر نیروی کار به هدر رفته است؟
می توان پیشگیریهای لازم جهت جلوگیری از بروز حوادث در صنایع مختلف را پی ریزی نمود.
طبق جداول استاندارد سازمان بین المللی کار میزان شاخص های سه گانه بطور کمی بدست آمده و بصورت کیفی نشان دهنده وضعیت ایمنی کارگاهها می باشند.
ریسک بالا و غیرقابل قبول است و بایستی بطور اضطراری تصمیم گیری و از روند فعلی کار جلوگیری شود.
و تا ایمن سازی محیط کار و کارگران کارگران حق هیچ گونه فعالیتی ندارند.
تجزیه و تحلیل آمار حوادث سه ماهه اول سال 1385 از نظر تعداد حوادث در سه ماهه اول سال 1385 معادل 5 ماهه آخر سال 84 حوادث وجود داشته است که خود چند دلیل دارد.
1-افزایش شرکتهای پیمانکاری جدید.
پیمانکاران نصاب.
جهاد تحقیقات سپاهان- جهاد تحقیقات صنعت ایران نصب ماشین- پیمان پی- شرکت امکان گستر و شرکت سیمان پی همگی با پرسنل جدید و تازه وارد به تعداد پرسنل قبلی سایر شرکتها افزوده شده بعلاوه اینکه این شرکتها افزوده شده بعلاوه اینکه این شرکتها به دلیل عدم آموزشهای ایمنی به پرسنل خود و عقب ماندن از برنامه های و دستورالعملهای ارائه شده به شرکتهای قبلی و عدم تطابق در محیط کار(کارخانه پیمان آبیک) بوده و حتی در ارائه آمارها و گزارش مسالئل ایمنی نیز مشکلات زیادی داشته اند.
2-بیشترین تعداد حوادث در شرکتهای سیویل دز و شرکت عمران مارون بوده که دلیل وجود حوادث متعدد در این شرکتها نیز به دلایل ذیل بوده.
- الف: به دلیل افزایش حجم کاز و بار کاری زیاد بر پرسنل این دو شرکت و انجام کار در دو شیفت صبح و شب - ب: افزایش تعداد کارکنان در بخشهای اجرائی قاعدتاً این کارگران در معرض خطرات بیشتری قرار گرفته اند.
ج- به دلیل افزایش ارتفاع جبه های کاری در لنگرگاههای تحت پوشش شرکت سیویل دز و عمران مارون در پروژه های سیلوهای افزودنی مواد خام- آسیاب مواد خام جدید- سیلوی هموژن و پیش گرمکن جدید و پروژه تغذیه کوره و سیلوی افزودنی کیلنکر و سیلوی برگشتی کلینکز طبیعتاً کارگران شاغل در معرض خطرات بیشتری نسبت به ماههای گذشته دارند.
نصب قطعات فلزی سقف انبار خاک و...
د- ثبت شبه حوادق ها و حوادث بسیار حزئی و لحاظ کردن آنها در آمار حوادث سه ماهه اول سال 85 نیز دلیل دیگری برای افزایش حوادث ناشی از کار در این مدت می باشد.
ه : دلیل پنجم افزایش تعداد حوادث ناشی از کار در شرکت سیویل از عدم تأمین وسایل حفاظت فردی جهت کارگران جدید الورود(و پروژه آسیاب مواد خام و...
و عدم نظارت مسئولین ایمنی کارگاه های شرکت سیویل دز که در اثر اوقات در محل اجرای پروژه ها و حتی در کارگاه وجود ندارند که این موضوع بارها از طریق نامه های کتبی و نیز بطور شفاهی به سرپرست کارگاه شرکت سیویل دز اخطار داده شده است و شرکت نیز جریمه نقدی شده و یکی از مسئولین ایمنی کارگاه رد صلاحیت و به مسئول ایمنی دیگر تذکر داده شده است.
بررسی آمار حوادث ناشی از کار در سه ماهه اول سال 1385 از جنبه میزان شدت حوادث وقوع یک حادثه منجر به فوت در یکی از شرکتهای پیمانکاری زیرمجموعه شرکت ملی ساختمان به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی و عدم کنترل لازم از سوی مسئولین ایمنی شرکت ملی ساختمان و شرکت نصاب قطعت فلزی سقف در پارت اول انبار خاک و بی توجه بودن سرپرست شرکت ملی ساختمان نسبت به رعایت مسائل ایمنی در استفاده از لوازم حفاظتی در حین کار با توجه به همراه داشتن وسایل حفاظتی کارگر نصاب به علت کمربند خود به تیرهای سقف از ارتفاع 20 متری سقوط و منجر به فوت وی می شود.
که فوت شخص مذکور به دلیل روزهای تلف شده کاری طبق جدول استانداردها در حوادث ناشی از کار با نامتعادل کردن کلیه شاخصها و خصوصاً میزان شدت حادثه کرده است.
لازم به ذکر است هنگام کار در ارتفاع طبق شواهد و بازدیدهای مکرر مسئولین ایمنی کلیه کارکنان دارای لوازم حفاظت فردی بوده اند و فقط در حین انجام کار جهت مدت کوتاهی در جابجا نمودن تیرآهن سقف و توسط ضربه زدن با پتک.
کارگر تعادل خود را از دست داده و سقوط می نماید.
توجه در شرکت ملی ساختمان حادثه فوق تنها حادثه رخ داده اعم از جزئی یا کلی بوده که منجر به فوت شده و این است که اولیه اشتباه ممکن آخرین اشتباه باشد.
تجزیه و تحلیل آمار حوادث 5 ماهه آبان لغایت اسفند 1384 1-از نظر تعداد حوادث شرکتهای سیویل دز- جهاد توسعه سیلوها و عمران مارون بیشترین تعداد حوادث را دارند که چند دلیل عمده باعث این حوادث شده است.
2-سردی خوا- در ماههای دی و بهمن و اسنفد و ریزش برف و باران و لغزنده بودن جایگاههای کار در ارتفاع با توجه به عقب بودن پروژه ها امکان تعطیلی پیمانکاران وجود نداشت و کارگران مجبور به انجام کار در شرایط غیر ایمن آب و هوایی بودند، که نمونه بارز این حوادث سقوط کارگر بتن ریز در شرکت عمران مارون موقع بارش باران در ارتفاع مشغول نصب لوله پمپ بتن در پروژه گرمکن بود.
و نمونه دیگر شکستگی مچ دست یکی از کارگران شرکت توسعه سیلوها به دلیل سر خوردن روی زمین به علت لغزنده بودن در اثر برف و باران بود.
همچنین سردی بیش از حد هوا و عدم استفاده از لباس گرم و استراحتهای بین کاری در ایام زمستان باعث عدم دقت در انجام کار و بی حس شدن دستها و کاهش قدرت چکش اجسام و بار می شود که خود عاملی برای افزایش تعداد حوادث در این فصل به شمار می رود.
2-افزایش تعداد کارگران و اجرای پروژه های سیلوهای افزودنی مواد خام و انجام کار بصورت فشرده در چند ماهه آخر سال 84 که کارگران در شیفت صبح و عصر و شب و در بیشتر اوقات در شرایط نامساعد جوی مجبور به انجام کار بودند.
3-به دلیل افزایش تعداد کارکنان در شرکتهای پیمانکاری خصوصاً در شرکت سیویل دز و عدم آشنایی کارگران با محیط جدید کارخانه و عدم آموزش کافی از سوی مسئولین ایمنی شرکت سیویل دز و نداشتن وسایل حفاظت فردی کافی و عدم تأمین وسایل حفاظتی کارگران از سوی سرپرست شرکت سیویل دز به دلیل محدودیتهای مالی این شرکت.
4-عوامل روانی مالی: با توجه به نزدیک بودن سال جدید(1385) اکثر کارگران در شرکتهای پیمانکاری حقوق چند ماه قبل خود را نیز دریافت نکرده اند و با توجه به هزینههای قبل از شروع سال اکثر کارگران در اثر تأمین نشدن هزینه ها و عدم دریافت حقوق و دستمزد خود دچار استرس روحی و روانی شده دغدغه های آنها باعث عدم دقت در انجام کار و رعایت مسائل ایمنی و بی توجهی به آن شده و حتی در میزان کارایی آنها نیز تأثیر زیادی دارد.
و حتی بعضی اوقات کارگران در چنین شرایطی عصبی و پرخاشگر و روحیه ستیزه جویی در آنها تقویت می شود که یک عامل مؤثر در افزایش حوادث ناشی از کار و خصوصاً در ماههای پایانی سال می باشد.
که بایستی از جانب مسئولین امر تأکید شود که سرپرستان کارگاهها حقوق و دستمزد کارگران بطور ماهیانه پرداخت نمایند.
تا با انی وسیله هم باعث ایجاد انگیزه در کارگران شود و راندمان کار آنها افزایش یابد.
و هم از ایجاد تنش بین کارگر و کارفرما جلوگیری شود و از وارد آمدن استرس روانی به کارگران و نهایتاً وقوع حوادث جلوگیری شود.
5-به دلیل لحاظ کردن حوادث بسیار جزئی و حتی حوادثی که با درمان سرپایی کارگر بهبود و به کار خود بازگشته اما در آمار و تعداد کل حوادث منظور شده است.
6-3 مورد حادثه نیز در اثر آتشسوزی بوجود آمده که معمولاً این گونه حوادث در فصل زمستان شایع است.
که کارگران جهت گرم کردن خود از افروختن آتش به صورت روباز استفاده کرده اند و نیز جهت گرم نگهداشتن بتن در پروژه های سیلوهای افزودنی مواد خام و قالبهای لغزنده از حفاظ بزرنی استفاده شده که در اثر جوشکاری و ریزش براده های جوشکاری شده و گرمای زیاد برزنت حفاظ اطراف قالب لغزنده دچار آتش سوزی شده است و...
تجزیه و تحلیل حوادث ناشی از کار در سه ماهه آبانماه تا آخر دی ماه سال 1384 با توجه به جدول آمار سه ماهه(آبان، آذر و دی ماه) 1384 مشخص است که حداقل 9 حادثه ناشی از کار در کارگاهها رخ داده که به واحد ایمنی و بهداشت کار طرح توسعه گزارش شده است و در میان شرکتهای پیمانکاری طرح توسعه، شرکت توسعه سیلوها بیشترین تعداد حادثه را داشته و بایستی توجه داشت که به این معنا نیست که وضعیت ایمنی و حفاظت و بهداشت کار این شرکت از سایر شرکتهای پیمانکاری ضعیف تر است چه بسا امکان دارد که سایر شرکتها از حوادث، آمار و اطلاعات دقیقی جمع آوری نکرده و یا آنها را به واحد ایمنی طرح توسعه گزارش ننموده باشند که با این حال حتی می توان این نتیجه را گرفت که این شرکت نسبت به جمع آوری اطلاعات ایمنی و گزارش حوادث و مستندسازی آن اهمیت بیشتری داده است.
و دلیل دیگر نیز برای چنین برداشتی میتواند به وجود واحد ایمنی و بهداشت کار در دفتر مرکزی شرکت جهاد توسعه سیوها باشد که مرتب هر چند وقت یکبار کارگاههای خود را از این نظر پایش و کنترل می نماید.
ولی سایر شرکتهای پیمانکاری معمولاً فاقد واحد ایمنی و بهداشت و حفاظت کار در دفتر مرکزی خود می باشند.
بررسی حوادث رخ داده در سه ماهه (آبان- آذر- دی) 1384 را می توان از سه جنبه بررسی کرد.
از جنبه شدت حوادث بیشترین میزان حوادث مربوط به حوادث جزئی بوده که کارگر یا بصورت سرپایی در محل کار مداوا یا پانسمان شده اند و یا از بین 24 تا 3 روز و به ندرت یک هفته استراحت پزشکی داشته و در بیمارستان مداوا شده اند.
هرچند که 2 مورد از کل حوادث منجر به آسیبهای متوسط و شکستگی اعضا شده و مدتی حدود 3 ماه احتیاج به استراحت پزشکی داشته و باعث از کار افتادگی موقت کارگران شده است.
و این موضوع روشن می سازد که کلیه پیمانکاران بایستی نسبت به تأمین وسایل کمکهای اولیه و داروهای مورد نیاز جهت پانسمان و درمانهای سرپایی دارای جعبه کمکهای اولیه در واحد ایمنی و بهداشت خود اقدام نمایند و اطلاعاتی در رابطه با پانسمان و ضد عفونی کردن و...
داشته باشند.
داروهای ممکن را در اختیار داشته باشند.
از جنبه اعضای آسیب دیده جنبه دیگر از بررسیهای نشان می دهد که اکثر حوادث رخ داده در شرکتهای پیمانکاری در سه عضو از بدن(دست و پا و سر و صورت) باعث صدمه شده است بررسی این موضوع نشان می دهد که بایستی از این سه عضو حفاظت بیشتری به عمل آید و نسبت به تهیه و تأمین وسایل حفاظت فردی کارگران(کفش، کلاه، دستکش) و ملزم نمودن آنها به استفاده از این وسایل در حین انجام کار و کنترل مستمر کارگران اقدام جدی بعمل آید.
3- از جنبه نوع مشاغل: در بررسی انجام شده مشخص شده است که بیشترین حوادث ناشی از کار در سه ماهه (آبان-آذر- دی) ماه سال 1384 در گروههای شغلی آرماتوربند و قالب بند و داربست بندی باشد لذا با توجه به در معرض خطر بودن این مشاغل بایستی توسط مسئولین ایمنی کارگاهها و شرکتها آموزشهای لازم ایمنی داده شود و کنترل و نظارت مستمر به عمل آید.
تا از وقوع حوادث در این اعضا جلوگیری شود و یا میزان صدمات آنها کاهش یابد.
4- از جنبه نوع حوادث و شدت حادثه: بررسی آمارها نشان می دهد که شدت حادثه در حوادث ناشی از سقوط کارگران یا سقوط بار و ابزارآلات بر روی آنها بیشترین شدت را داشته.
چنانچه در شرکت عمران مارون یک حادثه ناشی از سقوط کارگر بتن ریز منجر به اسیب وی از ناحیه سر شده هرچند که کارگر مذکور کلیه لوازم حفاظت فردی کلاه و کفش ایمنی و کمربند ایمنی را در حین کار استفاده می کرده و در صورت عدم استفاده از کمربند ایمنی سقوط وی از ارتفاع حدود 45 متری به پایین فوت حتمی بود.
جهت کاهش آسیب های ناشی از سقوط به دو روش می توان عمل کرد.
1-استفاده از تجهیزات وسایل حفاظت فردی کلاه و کفش ایمنی جهت کاهش شدت ناشی از سقوط یا بر روی سر یا پای کارگران.
2-استفاده از کمربندهای نجات و تأیید شده ایمنی که بهتر است دارای 4 بنده باشند تا در موقع سقوط بار وزن شخص بطور متعادل و متناسب بر کلیه اندامها وارد شود.
کمربندهای ایمنی که باریک بوده یا فقط از ناحیه کمر کارگر را نگه می دارد در مواقع سقوط ضربه شدیدی به کمر او وارد کرده و در بعضی اوقات امکان شکستگی کمر، جابجایی مهره ها و قطع نخاع کارگر وجود دارد و حتی الامکان از آنها استفاده نشود.
اما در اوقات اضطراری می توان از آنها استفاده کرد.
شرحی در رابطه با حوادث ناشی از کار و تأثیرات جانی و مالی و اجتماعی در محیط های کاری- خانوادگی.
اجتماعی و در سطح کلان ضررهای ملی حوادث ناشی از کار.
همانطور که همگان می دانند حوادث ناشی از کار باعث درد و رنج افراد حادثه دیده و خانواده های آنها می شود.
اما بیشتر افراد از سایر تأثیرات سوء حوادث ناشی از کار و پیامدهای منفی آن در جامعه و اقتصاد ملی بی اطلاع و یا دارای اطلاع دقیقی نمی باشند.
لذا ما در اینجا به پیامدها و آثار سوء ناشی از حواث ناشی از کار و از زوایای مختلف، این پیامدها را بطور خلاصه اشاره می کنیم.
1-در اثر حوادث ناشی از کار که منجر به از کارافتادگی موقت یا دائم یا فوت شخص حادثه دیده می شود.
باعث از بین رفتن نیروهای فنی و کارآمد و فعال در جامعه می شود روند تولید و ساخت و ساز و پیشرفت در جامعه کند می گردد و این یک ضرر ملی به شمار میرود.
زیرا نیرو محرکه که چرخ های پیشرفت یک مملکت نیروهای با تجربه و فنی و فعال آن جامعه می باشد که بایستی به نحو مناسبی از آنها حفاظت شود.
2-در اثر حوادث ناشی از کار فرد حادثه دیده علاوه بر اینکه از چرخه تولید و ساخت و ساز مملکت خارج شده و تولید و ساختی ساز ندارد.
هزینه ای نیز به دوش دولت و سازمانهای تأمین اجتماعی و بیمه تحمیل می نماید.
که سرمایه های در گردش یک مملکت میباشند و می تواند در سرمایه گذاری در سایر بخشهای تولید باعث ترقی و پیشرفت جامعه شود.
اکثر کارفرمایان بر این باور اشتباه هستند که چون کارگران آنها تحت پوشش بیمه های تأمین اجتماهی و ...
حوادث بیمه و مدنی هستند دیگر هیچ مسئولیتی در قبال وقوع حوادث و پرداخت غرامت ندارند و هزینه های که مستقیماً با منافع آنها در ارتباط نیست به عنوان ضرر تلقی نمی کنند در حالی که در سطح کلان هزینه های پرداخت غرامت بابت حوادث ناشی از کار منافع کلیه شهروندان و افراد جامعه را بطور غیر مستقیم مورد تهاجم قرار می دهد.
3-حوادث ناشی از کار و خصوصاً حوادث منجر به فوت به شدت در کارایی و کاهش انگیزه سایر همکاران کارگر متوفی تأثیر دارد و علاوه بر آن وقت بسیار زیادی از همکاران و بستگان افراد متوفی به خاطر مراسم خاکسپاری، سوم، هفتم، چهلم و سالگرد را تلف میکند و از این طریق، هم ضرر و زیانهای مستقیم به این افراد وارد می شود و هم در سطح کلان تولید و ساخت و ساز و روند پیشرفت در جامعه کند خواهد شد.
4-از نظر اجتماعی خانواده افراد متوفی و سایر افراد حوادث دیده و از کار افتاده از نظر مالی به دلیل از دست دادن سرپرست و نان آور خانواده به شدت در تنگنا قرار می گیرند و غرامت و حقوق دریافت شده به دلیل از کارافتادگی بعد از چند سال به اتمام می رسند و کفایت تأمین معاش خانواده را نخواهد کرد و فقر گریبانگیر خانواده خواهد شد.
5-به دلیل از دست رفتن سرپرست و یا مدیر خانواده، افراد تحت تکفیل او از نظر اجتماعی در معرض آسیب های جدی و آسیب های روحی روانی خواهند شد و خانواده دچار فقر مدیریتی و فقر فرهنگی خواهد شد و چه بسا اینکه مسیر خوشبختی و پیشرفت یک خانواده بطور کلی عوض شود و فرزندان خانواده به دلیل نداشتن سرپرست از آموزش و تحصیلات باز مانند و دچار آسیب های شدید اجتماعی گردند.
6-وقوع حوادث ناشی از کار و حوادث منجر به فوت در وجهه و اعتبار کارخانه جات و...
تأثیر منفی دارد و در اخذ گواهینامه های بین المللی ISO اشکال ایجاد می نماید.
و حیثیت و آبروی این کارخانه ها و کارگاهها را زیر سؤال خواهد برد.
7-به دلیل هزینه های هنگفت جهت پرداخت غرامت دیه و حقوق از کار افتادگی موقت و دائم و یا منجر به فوت حوادث ناشی از کار سرمایه های هنگفتی به هدر می رود که میتواند جهت ایجاد اشتغال مولد و ساخت و ساز و پیشرفت یک جامعه شود.
برای مثال: برای یک حادثه منجر به فوت به دلیل تعداد روزهای کاری از دست رفته که طبق جداول استاندارد سازمان بین المللی کار تهیه و تنظیم شده (7500-6000) روز کاری از دسته رفته در نظر گرفته می شود.
که این رقم معادل انجام کار یک نفر در 30-25 سال میباشد.
یعنی در قبال حادثه منجر به فوت یک کارگر دولت هزینه کار انجام نشده در 30-25 را بابت غرامت و دیه پرداخت می کند (بدون اینکه هیچ تولید و ساخت و سازی انجام شود) حال اگر بخواهیم این رقم را به اشتغال موقت کارگران تأمیم بدهیم معادل انجام کار 30 کارگر در بخش تولید یا ساخت و ساز در یک سال هزینه شده است و اگر فرد فوت شده را هم در نظر داشته باشیم اختلاف معادل 31 نفر کار در سال خواهد شد.