مقدمه : آب های سطحی عموما محتوای انواع مختلفی از ناخالصی های کالوئیدی هستندکه باعث کدورت و تاحدودی رنگ می شوند.
برای حذف کلوئیدها باید ذرات مجرای کلوئید با هم مجتمع و از نظر اندازه بزرگ شوند.
برای این کار می توان از مواد شیمیایی استفاده کرد.
این مواد نیروهایی را که موجب پایداری ذرات کلوئیدی می شوند خنثی می کنند.
به فرآیند ناپایدار سازی ذرات کلوئیدی انعقاد شیمیایی می گویند.
سپس به ذرات ناپایدار شده درحالی که به آرامی به هم زده می شود زمان داده می شود تا لخته ها ایجاد شوندکه به این عمل فلوکولاسیون می گویند.
سرانجام آب از حوضچه ته نشینی رد می شود و در آنجا مواد جامد لخته شده به وسیله ته نشینی حذف می شوند انعقاد علمی است که طی آن با خنثی سازی بار ذرات آنها را به حالت ناپایدار و فاقد بار کرده و مانع دفع ذرات شده در نتیجه ذرات درکنارهم مجتمع می شوند.
- لخته شدن (Flocculation ) : لخته شدن ذرات مرحله ای است که طی آن ذرات ناپایدار به یکدیگر متصل شده و لخته ایجاد می نماید.
- ته نشین سازی (Sedaimentation ) : مرحله ای است که مواد معلق لخته شده ته نشین می شود.
درسالهای اخیر روش های ته نشین مداوم برپایه روش های بالا متداول گردیده و به منظور بالا بردن راندمان شفاف سازی آب به آن مواد شیمیایی یا پلمیری به عنوان مواد منعقد کننده اضافه می کنند.
کلاویفایر ( Clarifier ): معمولا 4 عمل بطور همزمان در دستگاه کلاویفایر صورت می گیرد: 1 .
منعقد کردن مواد معلق کلوئیدی 2 .
لخته کردن مواد منعقد شده 3 .
ته نشینی لخته تشکیل شده 4 .
سرازیر شدن آب از حوضچه ته نشینی فصل دوم تحقیقات و آزمایشات : مهمترین عوامل مؤثر درکارایی فرآیند انعقاد عبارتند از : pH ، یون های موجود در محلول آبی ( قدرت یونی آب )، غلظت مواد هیومیک، دمای آب و نوع منعقد کننده.
یکی از جدیدترین مواد منعقدکننده پلی آلومینیوم کلراید با علامت اختصاری PACI می باشد.
پلی آلومینیوم کلراید با فرمول [ O Z 2 – x Clx YH 6 (OH)2 AL] به نوعی از منعقدکننده ها گفته می شودکه قدرت و سرعت بالایی در جداسازی و استخراج ناخالصی های آب دارندکه دراثر خنثی شدن کلراید آلومینیوم با برخی از محلول های بازی در دو نوع با سولفات و بدون سولفات تهیه می شود.
تفاوت آن با سولفات آلومینیوم به دلیل نوع ساختار آلومینیوم درهرکدام از این نمک هاست.
در سولفات آلومینیوم یون های Al 3+ موجود می باشند.
مشخصه PACL این است که درکنار کلراید و سولفات بخشی از آن نیز شامل یون های هیدروکسید می باشد.
این یون های هیدروکسید باعث ایجاد مجموعه های کوچک پلیمری از AL در PACL می شوند.
بخش اصلی در PACL را در مجموعه AL 137 + تشکیل می دهد.
به دلیل تناسب مناسب تر بار الکتریکی به شعاع، این گونه ساختارهای پلیمری تأثیر بهتری بر بی ثباتی کلوئیدها دارند تا مولکول های منفرد AL 3 + 3 و 4 .
درخصوص مزایای PACL بعنوان منعقد کننده ، موارد متعددی ذکر شده است که می توان گفت مهمترین این امتیازها قابلیت استفاده از دامنه های بسیار وسیع تری ازکدورت و دمای آب می باشد.
امروزه PACL درتصفیه خانه های کشورهای پیشرفته جهان همانند ژاپن، آمریکا، کانادا، چین، فرانسه، انگلستان، آلمان و ایتالیا به دلیل عملکرد بهتر و بهداشتی بودن جایگزین سولفات آلومینیوم وکلرور آهن شده است.
دراین مطالعه نیز برای بهبودکیفیت آب رودخانه های بهمن شیر و اروندکه دو منبع اصلی تأمین آب درآبادان می باشند از ماده منعقدکننده PACL استفاده شده است.
مواد و روش ها : دراین تحقیق کاربرد پلی آلومینیوم کلراید درتصفیه آب آبادان از نظر انتخاب دوز بهینه و شرایط بهینه عملکرد آن مورد بررسی قرارگرفت.
مراحل اساسی این تحقیق در بخش های مختلف به شرح ذیل انجام شده است: - آزمایشات در فصل تابستان انجام شد، محل نمونه برداری رودخانه های اروند و بهمن شیر بود.
نمونه ها جمع آوری و به آزمایشگاه شیمی آب و فاضلاب دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران ارسال گردید.
برای نمونه های ارسالی آزمایشات معمول کیفیت آب خام و COD انجام گرفت.
- کدورت نمونه های ارسالی سنجیده شد و هرنمونه دریک محدوده کدورت قرارگرفت.
- آزمایش جار ( انعقاد، لخته سازی و ته نشینی) باتوجه به غلظت های مختلف مواد معلق و تزریق مقادیر مختلف ماده منعقد کننده PACL درهریک از محدوده های کدورت انجام گردید.
- با بررسی کدورت ها و مشاهده فلوک ها ، دوز بهینه ماده منعقدکننده مشخص گردید.
- نمونه ای که مقدار مصرف ماده منعقدکننده آن بهینه بود، انتخاب و بر روی آن آزمایش های COD و AL و حجم لجن انجام شد.
- بعد از تعیین مقدار بهینه ، باید بهترین محدوده pH هم مورد بررسی قرارگیرد.
pH نمونه ها را بین 4- 9 تنظیم کرده و آزمایش جار با تزریق مقدار بهینه مجددا انجام شد و بهترین محدوده pH تعیین گردید.
سپس نمونه بهینه از نظر آزمایش AL و COD و حجم لجن مورد بررسی قرارگرفت.
- درمرحله بعد نمونه های هر رودخانه بطورجداگانه توسط همزن مخلوط و یک کدورت همگن حاصل و آزمایش جار بر روی آن انجام گردید.
- به دلیل اینکه در روزهای بارانی کدورت آب خام در این رودخانه ها می تواند تاحدود 800 الی 900 واحد نفلومتری افزایش یابد، به نمونه ها بصورت دستی کدورت افزوده شد تا مقدار دوز بهینه ماده منعقد کننده بررسی گردد.
برای افزایش کدورت از خاک رسی که از الک شماره μ 120 عبورکرده بود استفاده شد و بعد نمونه ها توسط همزن مخلوط گردیده و درکدورت های 250 ، 500 و 750 واحد نظری ، آزمایش جار بر روی آنها انجام شد.
سپس اندازه گیری حجم لجن و آزمایشات AL و COD انجام شد.
از آنجا که آزاد سازی و یا مازاد آلومینیوم پس از فرایند انعقاد با PACL محتمل به نظر می رسید توجه به غلظت آلومینیوم در آب خام و آب تصفیه شده در مراحل مختلف کاملا ضروری بود.
نتایج : محدوده های کدورت برای رودخانه اروند ( 20 ، 30 و 40 واحد کدورت ) و برای رودخانه بهمن شیر ( 100 ، 40 ، 60 و 150 واحد کدورت ) تعیین گردید.
راندمان حذف کدورت در آزمایش جار این نمونه ها در حدود 98- 90 % حاصل شد.
جداول 1 و 2 نتایج آزمایش جار بر روی نمونه مخلوط شده رودخانه های مذکور را نشان می دهد.
درمرحله بعدکدورت بطور دستی افزوده شد و قدرت عمل PACL بررسی گردید.
جداول 3 و 4 این مطلب را نشان می دهد.
در نمودار 1 آلومینیوم باقیمانده پس از آزمایش جار در نمونه های رودخانه اروند را نشان داده شده است.
(جداول و نمودار در فایل اصلی موجود است) بحث و نتیجه گیری : آزمایشات انجام شده بر روی پلی آلومینیوم کلراید نشان می دهدکه چون اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD ) آن صفر می باشد، مصرف این ماده بعنوان منعقدکننده در فرآیند تصفیه آب نمی تواند هیچ مقدار ماده آلی به آب اضافه کند.
درخصوص مقایسه پارامتر های آب رودخانه های بهمن شیر و اروند رود، مقادیرکدورت و مواد معلق در رودخانه اروند رود پایین تر از رودخانه بهمن شیر می باشد و چنانچه بتوان آب بیشتری از رودخانه اروند رود جهت انتقال به تصفیه خانه آب برداشت نمود، مناسبتر می باشد.
درخصوص مقایسه پارامترهای آب رودخانه های بهمن شیر و اروند رود، مقادیرکدورت و مواد معلق در رودخانه اروند رود پایین تر از رودخانه بهمن شیر می باشد و چنانچه بتوان آب بیشتری از رودخانه اروند رود جهت انتقال به تصفیه خانه آب برداشت نمود، مناسبتر می باشد.
به لحاظ پارامترهای هدایت الکتریکی و باقیمانده خشک، تفاوت خاصی بین این دو رودخانه وجود ندارد.
مقدار سختی کامل دراین دو رودخانه تقریبا یکسان و در محدوده آب های سخت می باشد.
به دلیل ورود پساب های صنعتی، کشاورزی و غیرکشاورزی (ناشی از اجرای طرح های توسعه کشاورزی و پرورش ماهی و میگو ) و فاضلاب شهری به رودخانه کارون، کاهش نزولات جوی و افزایش مصرف آب در سالهای اخیر، مشکل عمده آب این رودخانه ها افزایش کلرور و شوری می باشد.
باتوجه به سایر پارامترهای کیفی آب خام در این دو رودخانه، فرآیندهای تصفیه متداول شامل : آشغالگیر، ته نشینی اولیه ، انعقاد ، لخته سازی ، ته نشینی ثانویه ، صاف سازی و کلرزنی برای تصفیه آب و رسیدن به استانداردهای آب شرب مناسب است.
اما باتوجه به بالا بودن کدورت و مواد معلق، لازم است فرآیند انعقاد و لخته سازی بطورکامل و دقیق اجرا گردد.
آزمایشات جارآب خام رودخانه های بهمن شیر و اروند رود نشان می دهدکه راندمان حذف کدورت خوب بوده ( 98- 90 % ) و غلظت ماده منعقد کننده کم است که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است اما مقدار آلومینیوم باقیمانده ( mg / l 43 /0- 39 /0 ) بالاتر از حد استاندارد Al ( mg / l 2 /0 ) درآب می باشد.
به دلیل اینکه آب خام این دو رودخانه فاقد آلومینیوم است بنابراین وجود آلومینیوم پس از فرآیند تصفیه ناشی از کاربرد PACL است.
با توجه به جداول 3 و 4 بالاتر بودن راندمان حذف کدورت در این آزمایشات به علت اضافه کردن خاک رس و افزایش مواد معلق بوده است.
مواد معلق می توانند فرآیند ته نشینی را بهبود بخشند.
غلظت آلومینیوم باقیمانده پس از جارتست از مقدار استاندارد بسیار پایین تر می باشد.
علت آن، اضافه کردن خاک رس به آب بوده است که بعنوان کمک به منعقدکننده عمل کرده و جاذب آلومینیوم از آب است نمودار 1 .
آلومینیوم باقیمانده پس از آزمایش جار در نمونه های آب رودخانه بهمن شیر با افزایش کدورت Turbidity ( NTU ) استفاده از پلی آلومینیوم کلراید در این مطالعه نه تنها مقدار COD را افزایش نداده، بلکه مقدار آن را کاهش داده است.
باتوجه به اینکه غلظت پلی آلومینیوم کلراید مصرفی نسبت به سایر منعقدکننده ها به ازای هر مترمکعب آب با کدورت یکسان، بسیارکمتر می باشد.
حجم لجن تولید شده به مراتب کمتر خواهد بود.
در ضمن زمان ته نشینی لخته های تولید شده با ماده PACL نسبت به سایرمواد منعقد کننده کمتر می باشد و این خود می تواند درکاهش حجم و هزینه تأسیسات اثر مثبت داشته باشد.
در نهایت باتوجه به اینکه غلظت های کمتری از پلی آلومینیوم کلراید نسبت به سایرمواد منعقدکننده استفاده می شود، به نظرمی رسدکه هزینه مواد منعقدکننده مصرفی به ازای هر مترمکعب آب تصفیه شده کاهش یابد.
دستیابی به تکنیک پیشرفته حذف کدورت از آب و فاضلاب : پژوهشگران به تکنیک کاربرد پلیمرهای معدنی آلومینیوم درحذف کدورت از آب و فاضلاب دست یافتند.
بررسی تأثیرگذاری عملی پلی کاتیون آلومینیوم درحذف کدورت موجود درآب و فاضلاب شده است.
در فرآیند انعقاد در تصفیه آب و فاضلاب مواد منعقدکننده ای مورد استفاده قرارمی گیرندکه اغلب از نمک های فلزی به خصوص آهن و آلومینیوم بوده و با مکانیسم خاصی باعث حذف ذرات کلوئیدی از آب می شوند.
منعقد کننده هایی که بیشترین کاربرد را در تصفیه خانه های آب کشور دارند، سولفات آلومینیوم ( آلوم ) و کلرید فریک است ؛ این درحالی است که درکشورهایی نظیر: کانادا، ایتالیا، آمریکا، چین فرانسه و انگلستان ماده ای جایگزین آن شده که به تازگی در ایران در PACL نام « پلی آلومینیوم کلراید» ( تصفیه خانه بابا شیخ علی اصفهان نیز تلاش هایی درجهت استفاده از آن آغاز شده است ).
در این راستا با هدف بررسی و مقایسه عملکرد ماده با کلرید فریک و آلوم، مطالعاتی بر روی آب با کدورت PACL منعقد کننده مصنوعی کائولین به عنوان پارامترکدرکننده آب آشامیدنی با استفاده از ماده انجام شده است.
این مطالعات منجر به آشکار سازی روند ته نشینی لخته ها توسط هریک از منعقدکننده های مذکور شد و نیز نشان از سرعت بالای ته نشینی لخته ها با منعقدکننده پلیمری آلومینیوم در مقایسه با سایر منعقدکننده های مورد بررسی داشت.
درحذف کدورت PACL همچنین این بررسی ها حاکی از بازدهی بالای کائولین و کدورت طبیعی از آب بوده و نشان دادکه تغییرات شرایط دمایی درحذف کدورت کمترین تأثیر نامطلوب را دارا می باشد.
بررسی عملکرد توأم منعقد و مدلسازی ریاضی روند حذف کدورت و PACL کننده های کلرید فریک و مواد منعقدکننده مذکور براساس نتایج آزمایشگاهی حاصله از دیگر فعالیت های انجام شده درقالب پژوهش بوده است.
مشاهداتی که درخصوص ارتباط آلوم با آلزایمر وجود داشته و لزوم توجه به سلامت بهینه مردم، ضرورت حرکت به سوی غیرPACL استفاده از موادی با کارآیی تصفیه کنندگی مرغوب تر از قبیل قابل انکار است.
صاف کردن و زدودن املاح معدنی: سختی در بسیاری از منابع آبی خصوصا آب های زمینی با سطوح منیزیم و منبع کلسیم بسیار رایج می باشد.
سختی بیش از اندازه می تواند نتیجه درمقیاس گذاری لوله کشی ها دیگ های بخار، سیستم های آب گرم داشته باشد و این عامل سبب انسداد می شود و همچنین موجب می شود تا برای از مواد شیمیایی کشاورزی از تأثیرکمتری برخوردار باشند، زیرا مواد فوق با منابع آبی سخت ( سنگین ) ساخته شده اند.
آب سخت پوست بدن را زبرمی کند و زمانی که در موقعیتی خانگی با صابون از این آب استفاده کردید.
صابون کف نخواهد کرد.
حلال های آبی سیستم های صاف کن اتوماتیکی را برای مصارف و تجاری و صنعتی فراهم می کند.
این مواد از لحاظ عملکرد و احیاء کاملا اتوماتیک عمل می کند.
حلال های آبی آنیون کاتیون ( یون مثبت ) مرحله ای و یا دستگاهی مخصوص زدودن املاح معدنی بسترهای مرکب را با احیاء اتوماتیک اسید و قلیا برای سیستم های زداینده و کامل آب معدنی ارائه می دهد.
تکنولوژی ECR : تکنولوژی راکتور الکتروشیمیایی ECR حلال هایی را برای املاح زدائی آب ها و فاضلاب ها ارائه می دهد.
براساس انرژی الکتریکی بهینه، پایین ECR محلولی با کنترل آسان، مؤثر و پاک را ارائه می دهدکه بدون نیاز به افزودن هرگونه محلول شیمیایی می باشد.
AXONIC : محصولات و فرآورده های ECR را به نام های [ O Z 2 – x Clx YH 6 (OH)2 AL] را ارائه داده که حلال هایی با مقیاس های کامل برای نیازهای فاضلاب ها می باشند و می توان از آنها در تمام بحث های صنعتی مزیت ها نیز استفاده کرد.
ECR عامل های الکترو فعالی را درون آب آزاد می کند.
کمیت و نوع این محلول ها با زمان حقیقی توسط حس گریهای بالادست جریان آب تعیین می شوند (کیفیت آب و جریان آب) و همچنین مشخصه های مواد الکترودی نیز برای تعیین آنها به کار می رود.
برای مثال : 1 .
لختگی ، الکترود ، با آزاد شدن یون های فلزی به درون آب از الکترودهای فلزی ایجاد می شود.
یون های فلزی با یون های OH بدست آمد و از آب ترکیب می شوند تا لختگی هایی را ایجاد نمایندکه آلوده کننده ها را جذب می کنند تا توده ذرات حل نشدنی را ایجاد نمایند.
2 .
اکسید شدن الکترود،ریشه های اکسید شده و قوی (مثال، OH ) که از سطح اکسیدهای فلزات و الکترودهای بالقوه اکسیژن بدست می آید را آزاد می کند.
این رشته ها ذرات آلی را به حالت املاح معدنی درمی آورد و عامل ها و سایر ذرات آلی بیو شیمیایی قابل درجه بندی را به حالت تعلیق درمی آورد تا 2 Co و O 2 H را تشکیل دهد.
3 .
ضدعفونی الکترود با ایجاد رشته های منیزیم و الکترودی ناشی شده از الکترودهای شیمیایی بدست می آید.
رشته های فوق موجب آسیب به دیواره سلولی و غشاء می شود و آسیب سلولی موجب مرگ سلولی همانند تکنیک های ضد عفونی UV می شود.
ELEKTRABLADE TM راکتور صفحه ای فشرده ای است که برای الکترو لخته های اکسید شدن، لختگی، ضدعفونی ها بکار می رود وکنترل تطبیقی، ضدعفونی CIP امکانات شستشوی اتوماتیک و ساختار متعادلی را برای طراحی اقتصادی و متناسب از خصوصیات برجسته آن می باشند وکاملا برای کاهش COD , BOD سنگین، فلزات سنگین فسفات، آمونیاک و سطح پایین، جامدات معلق، گل آلودگی، رنگ (انتشار و واکنش دار) و ضدعفونی شامل ویروس ها مناسب می باشد.
طبق مشخصه های بالا، دستگاه الکترو ریخته گیر Axonic با راکتوری ELEKTRABLADE x 4 ( جریان flow 40 m 3 / hr ) شامل ضدعفونی اتوماتیک CIP و امکانات شستشومی باشد.
ELECTRA DEK TM : ELECTRAADEK از تولیدات Axonic می باشدکه مزیت های محیطی فعالیت در الکترود شیمیائی را با مزایای جداسازی مانع از جامدات تکنولوژی لایه ای ترکیب می کند.
درنتیجه، انرژی کارآمد هزینه پایین و فرآیندهای موافق با محیط زیست خواهیم داشت که می توان از آن برای فعالیت های ترکیبی و جداسازی جامدات Colloid آلوده کننده های غیرحلال آلی و غیرآلی، فلزات سنگین و ضدعفونی کننده ها استفاده کرد.
ویژگی ها : می توان از آن درشکل متعالی برای ایجاد تانکرها وکانال ها و یا حلال های کامل پیشرفته استفاده کرد.
ساختار متعادل مقیاسی اقتصادی و انعطاف پذیری را برای فعال سازی جریان ها از m 3 hr -1 to 1000 's m 3 hr-) ) فراهم می کند.
روش مؤثر در پیش از ( 4 , 5 m 2 m-2 ) بخش اصلی بدون نیاز به افزودنی های شیمیائی و یا توده زیستی.
ساختاری ساده و زبر بدون بخش های متحرک.
ساختار مسطح برای حفظ و جایگزینی آسان الکترود .
شکل فوق شناوری لجن اولیه بدست آمد و از فاضلاب شهری را نشان می دهد.
سطوح ELECTRADEK در تانک آب فرو می رود.
( FLOW 120 m 3 hr- 10 , surface area 4500 mm × 2200 mm ) مزیت ها : صرفه جویی در هزینه به دلیل عدم وجود کشن های شیمیائی و تولید مهم پایین لجن.
کاهش خطرات زیست محیطی و بهداشتی همراه با بررسی های غیرشیمیایی .
حداقل نیاز به حفاظت و نگهداری.
دارای گنجایش وکارائی بالا جهت کنترل های همه جانبه، برای کاهش هزینه های تجاری و یا بالا بردن تأسیسات مهم.
نیاز به حداقل زمان جهت نصب و ساخت.
دستورالعمل : آب بین الکترودی سطح، لایه ای شیب دار مدول درELECTRADEK به جریان می افتد.
سطح الکترود پایینی، لخته شدگی ها و اکسید شدگی ها را جمع آوری می کند در حالیکه سطح بالاتر میکروحباب های الکتریکی را ایجاد می کند.
جریان های Co , Counter ، بخش فعالی را بین هریک از مجموعه سطوح به جریان درمی آورد و ذرات معلق، آلودگی های مواد آلی و غیرآلی حل نشده، فلزات سنگین و باکتری های را می زداید که منجر به بالا بردن گندزدائی و ضدعفونی می شود.
لجن نیز از طریق افزایش هیدرولیک بالای سطح آب تانکر زداینده زدوده می شودکه جریانات بیرونی را محدود می کند و لجن را نیز طبق تصویر زیر می زداید : ELEKTRADEK همچنین به عنوان فرآیند بالای رود ضدعفونی و ضد لخته شدگی بکارمی رود تا عملکرد تصفیه را آسان تر نماید.
دراین صورت ELEKTRADEK در جریان کانال و یا تانکر و مخصوص تصفیه بیولوژیکی و ضدعفونی داخل آب فرو می رودکه درشکل زیر نشان داده شده است.
جداسازی آب از نفت و روغن: Nijhuis در حیطه تولیدی اش دستگاه جداساز آب از نفت داردکه از سه نوع تکنیک جداسازی استفاده می کند: شناوری، لایه گیری و مرحله جداسازی تمام سه تکنیک فوق می تواند از جداسازی صفحه موازی استفاده کنند ودر ترکیبات با جریان متقاطع و یا جریان Counter موجود می باشد.
همچنین امکان دارد شامل سیستم بالا رود لخته شدگی و یا تراکم جدا کننده شود.
جداسازی جریان متقاطع CFS : جداساز CFS جداساز سه مرحله ای است که معمولا به عنوان دستگاه شناوری های جداسازی مایعاتی با میزان چگالی کمتر از آب بکار می رود.
CFS دارای سه سطح جریان متقاطع می شود و لایه روغن توسط لوله کف گیرگرفته می شود.
ذرات سنگین از طریق انتهای مخروطی شکل جمع آوری می شود.
برخی از کاربردهای آن به شرح زیر است : تصویه آب همراه با شن و ماسه مشخصه های اصلی جداسازی های جریان متقاطع CFS ساختار بسیار متراکم سازگاری آسان با ساختار موجود مناسب برای efflvent با آلودگی شدید و بارهای متراکم مخروط بزرگی مخصوص لجن برای تصویه فاضلاب نفت به همراه رسوبات فراوان.
جداساز جریان CCS counter .
جداساز جریان counter CCS قابل مقایسه با CFS می باشد.
به استثنای اینکه طبق اصول جهت جریان Counter فعال می باشد.
مشخصه های اصلی جداساز جریان CCS Counter : مناسب برای effluent ها با آلودگی زیاد و بارهای متراکم مناسب برای دوره ای کوتاه مدت با لجن های نفتی بالا بردن آسان برای دستگاه های شناور املاح حل نشده و می توان به آسانی با مرحله لجن زدگی و لخته شدگی ترکیب نمود.
جداساز صفحه ای IPS : جداساز سه مرحله ای است که به عنوان دستگاهی رسوب گیر برای جدا سازی و ذرات جامد از مایع بکار می رود.
بعلاوه بر رسوبات جامد ISP همچنین برای زدودن و جلوگیری از مواد شناسی مناسب می باشدکه می توان برای آن از لوله رسوب گیر یا زداینده مکانیکی نصب کرد.
IPS دستگاهی دو مرحله ای است ذرات جامد بسیار آسان و تاحد زیادی درمخروط اول کوچک جمع می شود و سپس نئودتی را که به آرامی تصفیه شده از طریق بسته سطح جریان متقاطع جداسازی می شوند و درمخروط لجن گیر دوم جمع آوری می شوند، علاوه بر تصفیه کننده جریان متقاطع IPS Nijhuis از تصفیه کننده جریان NPS Counter درگروه تولیدی اش برخوردار است برای مقایسه بین جریان متقاطع و جریان متقابل لطفا به بخش جداسازی آب از روغن نفت مراجعه کنید.
برخی از کاربردهای آن به شرح زیر است : ته نشین شدن نشاسته جداسازی شن و خاک رس جداساز ته نشین شدن لجن برای فرآیندهای لخته شدگی رسوب جداسازی آب از روغن نفت تکنولوژی آبی Nijhuis از تجربه بلند مدتی در زمینه سیستم های جداکننده رسوب برخوردارند.
متخصصین با بهترین سیستم را به شما معرفی می کنند و اینکه این عامل چگونه ممکن است با سایر تکنولوژی های با کیفیت آبی Nijhuis ترکیب کند تا سیستم تصفیه آب مرکبی را ایجاد نماید که اطمینان لازم را به شما اعطا می نماید.
مواد شیمیایی بکار رفته داخل لخته گیر لوله تزریق می شود.
به دلیل کنترل صحیح شیب زیاد ، لخته شدگی و ترکیب مؤثری ایجاد می شود.
تصفیه شامل زدودن تمامی ذرات ، رسوب ها ، نفت ، مواد آلی طبیعی ، رنگ از آب می باشد تا بتوان آن را صاف کرد.
مراحل تصفیه اولین مرحله تصفیه معمول برای تصفیه آب های سطحی و فاضلاب ها می باشد.
تصفیه شیمیایی- فیزیکی ، اصطلاحی کلی برای لخته شدگی رسوب می باشد- رسوب و یا شنا در بودن به نوع آب و مشخصه های ذرات بستگی دارد.
تصفیه بهینه : برای effluent صنعتی، قانون گریز از مرکز برای زدودن ذرات سنگین بکار می رود.
فرآیندهای تصفیه آب NOR FOLK : لختگی : زمانی که آب وارد دستگاه تصفیه می شود، مواد شیمیایی نیز اضافه می شود، آب به سرعت درون محفظه های به نام مخلوط کن سریع با مواد شیمیایی ترخیب می شود.
موادشیمیایی فوق شامل آمونیاک جهت ضدعفونی، کربن فعال شده (PAC ) برای کنترل طعم و عطر، لیموترش هیدرات شده و برای pH ( اسیدنیه ) سولفات آلومینیم و پلیمر برای لخته شدگی می شود.
زاج سفید به رسوبات موجود در آب واکنش نشان می دهد تا رسوب لخته شده را ایجاد نمایند، ذرات رسوبی فوق، آلودگی موجود در آب خام را به شکل لخته شدگی در می آورند.
لخته شدگی : بعد از اینکه آب از این مخلوط کن عبور می کند سپس به درون بخش لخته شدگی می شود.
دراین قسمت آب با سرعت بسیارکمی با پره های بزرگ مخلوط می شود.
این عامل باعث می شود تا اندازه ذرات ریز لخته شده به اندازه دانه برف بزرگ شوند اما بزرگترین این ذرات مانع مواد و ذرات لخته شده می شود.
مشخصه و ته نشینی شیمیایی فاضلاب ها و سپس مانده های شیمیایی: آب هایی که حاوی پس مانده های شیمیایی می باشند دارای میزان زیادی از مواد آلی و غیرآلی نظیر Colloid و غیرحلال ها می باشند.
افزایش چرخه آبی در آسیاب ها منجر به جمع شدن این مواد در چرخه های آب می باشد.
مواد مضری نظیر عوامل مضرفرآیندی و عصاره چوب باعث ایجاد مشکلاتی در فرآیندهای نظیر ته نشین شدن بر ابزار و تجهیزات وکیفیت بسیار پایین پس مانده ها می شود.
علاوه براین فرآیند سازی را نیز ممکن می سازد و اسیدهای صمغی به همراه سایر عصاره های چوب که تأثیر بسیار زیادی بر مسمومیت آبی می گذارد حتی از طریق تصفیه بیولوژیکی به طورکلی مواد فوق را بطور مؤثری می زدایند و آنها را به درون ترکیبات سمی انتقال می دهند.
علاوه براین دستگاه های تصفیه بیولوژیکی نیز در معرض خطر قرار دارندکه موجب مسمومیت های دوره ای می شود.
به دلیل حقایق بیان شده در بالا، زدودن اکثریت میزان این آلوده کننده ها باید قبل از دستگاه های تصفیه فاضلاب صورت گیرد مشخصه این effluent ها و جریان های چرخه ای بسیار مهم است البته زمانی که روش های تصفیه مدنظرقرارگیرند فرآیندهای صحیح لخته گیری و رسوب گیری به شکل مؤثری ذرات و پس مانده های collodia را می زدایند.
نمودار شماره 2 هدف لخته گیری و رسوب گیری : جمع آوری ذرات کوچک و تبدیل آنها به ذرات بزرگتر جهت زدودن آسان آنها می باشد در فرآیند لخته گیری معمول، مقدار مشخصی از نمک Al ( lll ) یا Fe ( lll ) مستقیما به آب خام افزوده می شود و این عامل تاحد زیادی به هیدرولیزه کردن کنترل نشده و سریع و رسوب گیری سریع می شود.
یکی از دلایل اصلی استفاده از نمک های Al ( lll ) ، Fe ( lll ) ناتوانی آنها درکنترل ماهیت گونه های لخته شده می باشد.
روش مهم اصلاح مؤثر بودن لخته های مواد غیر آلی (lll ) Al و Fe ( lll ) تا قسمتی هیدرولیزه کردن نمک ها پیش از اینکه به آب خام افزوده شوند می باشد تا گونه های لخته شدگی بهینه و مطلوب بدست آید.
علاوه بر این تأثیرکلرید آنیون و یا سولفات در سیستم بدست نمی آید و نیاز به بررسی های بیشتری دارد تا شرایط بهینه ایجاد لخته بدست آید.
REFERENSES 1 .
rapid in flocculation kinetic ortho .
NJD Graham Water, Filtration research , 1986 ; 54 : 715- 724.
Water " UNEP and WHO , UNESCO " .
Assessments Quality 25 , Ed Chapman & Landon , Ltd .
Hall .
Todd I A , of The Removal .
et al , L Sijstermans , D Verdoes Aque from Cadmium and Strontium streams.
4 .
Quality Water Drinking for Guideline .
WHO 1997 Second Edition .
Vol 3 .
5.
Examination the for Methods Standard , APHA / AWWA / WPCF of water and th Edition , APHA , N.
W.
20 , 1995 Wastewater , Washington D.
C 6 .
Technical , Studies Basic Resources Water of Management office.
شکل 1 نصب سیستم تصفیه معمولی DAI شکل 2 شکل 3 شکل 4 شکل 5 شکل 6 شکل 7 شکل 9 شکل 10 شکل 11 شکل 12 شکل 13 شکل 14 Dose PACL mg / lDose PACL mg / l510152025کدورت بعد از آزمایش جار(NTU )کدورت بعد از آزمایش جار(NTU )32 / 866 / 318 / 228 / 272 / 2راندمان حذف %راندمان حذف %6 / 965 / 975 / 984 / 981 / 98pH بعد از آزمایش جارpH بعد از آزمایش جار8 / 77 / 76 / 75 / 74 / 7( mg / l ) COD( mg / l ) COD1212101212(mg / l ) Al(mg / l ) Al4 / 039 /041 /029 /041 /0قلیائیت (mg / l ) CaCo2قلیائیت (mg / l ) CaCo2130136145131126هدایت الکتریکی (cm / s μ )هدایت الکتریکی (cm / s μ )16451642164216241652حجم لجن (ml / l )min 154 /05 /05 /07 /07 /0حجم لجن (ml / l )min 3031 / 16 / 17 / 17 / 18 / 1 Dose PACL mg / lDose PACL mg / l510152025کدورت بعد از آزمایش جار(NTU )کدورت بعد از آزمایش جار(NTU )45 / 357 / 141 / 191 / 088 /0راندمان حذف %راندمان حذف %7 / 9397973 / 984 / 98pH بعد از آزمایش جارpH بعد از آزمایش جار89 / 78 / 77 / 76 / 7( mg / l ) COD( mg / l ) COD22222(mg / l ) Al(mg / l ) Al39 /042 /041 /04 /043 /0قلیائیت (mg / l ) CaCo2قلیائیت (mg / l ) CaCo2141134132140127هدایت الکتریکی (cm / s μ )هدایت الکتریکی (cm / s μ )16481667165216531666حجم لجن (ml / l )min 154 /06 /07 /07 /07 /0حجم لجن (ml / l )min 302 / 16 / 16 / 17 / 17 / 1 حجم لجن پس از 30 دقیقه زمان ته نشینی (ml / L )حجم لجن پس از 15 دقیقه (ml / l ) زمان ته نشینیAl باقیمانده (mg / L )pH بعد از آزمایش جارحذف کدورت در دوزه بهینه (%)دوز بهینه (mg / l )کدورت نمونه (NTU )9 / 1109 / 07 / 799102505 / 38 / 207 /07 / 799105005 / 4404 / 05 / 74 / 9914900 حجم لجن پس از 30 دقیقه زمان ته نشینی (ml / L )حجم لجن پس از 15 دقیقه (ml / l ) زمان ته نشینیAl باقیمانده (mg / L )pH بعد از آزمایش جارحذف کدورت در دوزه بهینه (%)دوز بهینه (mg / l )کدورت نمونه (NTU )28 / 104 /07 / 76 / 98102254 / 38 / 202 /07 / 74 / 99105007 / 42 / 408 /08 / 7997700