دانلود تحقیق مکان جغرافیایی شاهرود

Word 7 MB 21924 10
مشخص نشده مشخص نشده محیط زیست - انرژی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • شاهرود با مساحتی افزون بر 50899 کیلومتر مربع و جمعیتی بیش از 230000 نفر بزرگترین شهرستان استان سمنان است .

    ارتفاع شاهرود از سطح دریا 1360 متر بوده و آب و هوای آن به علت شرایط خاص جغرافیائی در تابستان گرم و مرطوب و در زمستان سرد و معتدل است .(آب و هوای گرم و خشک در نواحی مرکزی و آب و هوای سرد و خشک در نواحی کوهستانی شمال است .

    )
    این شهرستان از شمال به شهرستان گرگان و گنبد کاووس از جنوب به کویر مرکزی و استان اصفهان از مغرب به شهرستان دامغان و از مشرق به شهرستان سبزوار محدود می‌شود.

    کوه‌های البرز شرقی در شمال شاهرود از غرب به شرق کشیده شده و مهمترین قله‌ها در شاهرود قله ابر کوه با 2630 مترو کوه خوش ییلاق با 2802 متر ارتفاع است .

    مهمترین رودخانه شاهرود ، رود شاهرود است .

    که در دره‌های جنوبی شاه کوه سرچشمه می‌گیرد.




    بررسی وضعیت جغرافیایی شاهرود
    در میان طبیعت بی‌نظیر ایران ، بی اغراق شاهرود ، قاره کوچکی است و اکثر شرایط اقلیمی که در کشور وجود دارد را در این شهرستان می‌توان یافت .

    اگر از مرکز این شهر به فاصله 15 دقیقه به طرف جنوب بروید و از روستای قلعه‌نو خالصی عبور کنید کویر واقعی شروع شده و تا طرود ، جندق ، معلمان، خور و بلوچستان ادامه می‌یابد و اگر به فاصله 40 دقیقه به طرف شمال بروید به جنگلهای ایران می‌رسید .

    یعنی آخرین باز مانده جنگلهای سیبری که در یخبندان با قدمت 10000 ساله این جنگلها در تمام دنیا از بین رفته و فقط یک نوار باریک در شمال کشور باقی مانده است .

    از مرکز شهر شاهرود تا ارتفاعات 4000 متری شاهوار تنها 10 دقیقه فاصله است .

    کوچکترین و کوتاه‌ترین مرز میان کویر و دریا نیز در شاهرود است و مهمترآنکه وجود کوتاهترین کوه‌ها در منطقه البرز شرقی این شهر موجب عبور ابرهای تشکیل شده در دریای خزر از روی این کوه‌ها
    و بارش باران در منطقه کویر شده که منظره شگفت انگیزی را بوجود می‌آورد.


    شاهرودبه لحاظ قرار گرفتن در چهار راه استانهای مازندران ، خراسان ، تهران و نواحی مرکزی ایران از گذشته تا کنون مورد توجه بسیاری از سیاحان‌، بازرگانان و حکمرانان بوده است .



    شکل‌گیری هویت شاهرود
    هر چند شهر شاهرود فاقد قدمت زیادی است لیکن بررسی‌های دانشگاه توکیو در محلی به نام تپه سنگ چخماق منجر به کشف آثاری متعلق به هزاره پنجم ق.م شد که در شناخت تمدن‌های ایران منطقه و حاشیه حائز اهمیت فراوانی بود.

    در حقیقت شاهرود از جمله شهرستان‌های تاریخی و باستانی ایران است که بر اساس آثار بدست آمده از حفاری‌ها ، قدمت آن به 1000 سال قبل از میلاد مسیح می‌رسد .

    به نظر می‌رسداحداث مسجد جامع (عصر تیموری) ، باعث دگرگون شدن وضعیت روستای شاهرود و گسترش آن بسوی جنوب و جنوب‌شرقی زمینه توسعه این روستا و تبدیل آن به شهر را فراهم آورده است .

    در دوره قاجاریه بخصوص زمان فتحعلی‌شاه حصار و باروئی در اطراف شهر احداث گردید .

    و شهر رو به رشد نهاد.

    به طوریکه هنگامی که فریزر در سال 1328 از شهر دیدن کرد از شاهرود به عنوان شهر پر جمعیت با باغهای پر میوه و کشتزارهای بار ور و خرم یاد می‌کند .

    در وندیدا، اوستا از چخره به عنوان سرزمین چهاردهم نام برده است.

    (تاریخ قومس عبدالرفیع حقیقت .)

    گویش شاهرود
    در منطقه شاهرود گویشی وجود دارید که بنام شاهرودی معروف است .

    در این گویش حرف(ه) در ایتدای بسیاری از کلمات به کار می‌رود و آن را به لهجه‌ای شیرین تبدیل کرده است .

    در «هنزیشه» به معنای او را می‌زنند ،«هنمیام» به معنای نمی‌آیم .

    البته در بعضی از مناطق و روستاهای شهرستان شاهرود مردم به زبان‌های ترکی ، عربی و کردی نیز صحبت می‌کنند.



    جاذبه‌های طبیعی شاهرود یکی از ویژگی‌های مهم شاهرود وسعت و تنوع اقلیم آن است .

    شهری که اگر چه بر حاشیه کویر قرار دارد .

    اما هرگز اسیر آن نشده است و بسیار بیشتر از دیگر شهرها سرسبزی دارد .

    در شاهرود چهار فصل سال را میـوان دید و این باعث بوجود آمدن طبیعتی زیبا شده است .

    اکنون بطور خلاصه از مناطق طبیعی مهم شاهرود یاد می‌کنیم .

    جنگل ابر : اوج مناظر طبیعی شاهرود در کوه ابر و قطری مشاهده می‌شودکه حدود 45 دقیقه با شاهرود فاصله دارد .

    در این نقطه گویی طبیعت را بطور اعجاب‌انگیزی نقاشی کرده‌اند .

    مجموعه‌ای از رنگها و فرمها، آن هم در تمام فصول با چشم اندازهایی بی‌نظیر .

    خوش‌ییلاق : پناهگاه حیاط وحش خوش ییلاق 135 هزار هکتار وسعت دارد که 33 هکتار آن را منطقه امن تشکیل داده است .

    وجود 2 سیستم کلان اقلیمی سبب پیدایش اکو سیستم‌های متنوعی در منطقه شده است و با توجه به آن گونه‌های مختلفی از جانوران و گیاهان را می‌توان در منطقه مشاهده کرد.

    وجود 30 تا 40 گونه پستاندار در این پناهگاه گزارش شده است .

    پلنگ ،خرس قهوه‌ای ، گراز ، شوکا ، آهو ، مرال ،‌کل و بز ،‌قوچ و میش (اوریال) از بزرگترین و مهمترین پستانداران منطقه به شمار می‌آیند.

    کوهها : رشته کوه البرز با قلل زیبا و سر به فلک کشیده‌ای امتداد شرقی – غربی شمال این شهرستان را آذین بخشیده است .

    جبهه شمالی این کوها را پوشش جنگلی و جبهه جنوبی را مراتع و درختان اورس (سروهای کوهی ) پوشانده است .

    قله‌های شاهکوه ، شاهوار ، قله ابر ، خوش‌ییلاق ، قله چشانک از معروف‌ترین این قله ها هستند.

    کشاورزی و دامپروری شهرستان شاهرود علیرغم وجود کارخانه‌های صنعتی ، بیشتر یک منطقه کشاورزی و دامپروری است و به علت تنوع آب و هوایی، خاک مستعد و منابع غنی آب‌های زیرزمینی انواع محصولات کشاورزی، باغی و صیفی در این شهرستان وسیع به عمل می‌آید.

    هر ساله مقدار قابل توجهی از محصولات کشاورزی آن از قبیل برگه زردآلو ،‌قیسی ، کشمش و سیب‌زمینی به کشورهای آلمان ، دانمارک و کشورهای آسیای میانه صادر می‌شود.

    بررسی اجمالی مهمترین بناهای تاریخی شهرستان شاهرود شهرستان شاهرود دارای 56 اثر باستانی شامل 8 قلعه ، پنج برج باستانی، چهار یخدان ،12 کاروانسرا ، سه تپه باستانی ، 9 مسجد و چهار تکیه است .

    قدمت این بنا از تپه سنگ چخماق متعلق به هزاره پنجم ق-م تا برج خشتی روستای کلاته خیج در زمان قاجار را در بر می‌‌گیرد.

    شاهرود به دلیل شرایط ویژه جغرافایی و قرار گرفتن بین رشته کوه‌های البرز و سرزمینهای کویری و جاده ابریشم همواره معبری مطمئن برای کاروانهای تجاری و زیارتی بوده است.

    بویژه در دوره قاجار شاهرود به عنوان قطب تجارتی مهم ایران بشمار می‌آمده است .

    از بناهای تاریخی شهر می توان به موارد زیر اشاره کرد: آرمگاه بایزید بسطامی عارف شهیر ایران در شهر بسطام در 7 کیلومتری شمال شاهرود آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی عارف نامی قرن چهارم و پنجم ه-ق در 24 کیلومتری شمال شاهرود در روستای خرقان نو واقع است و در کنار آرامگاه مسجدی مربوط به دوره ایلخانی قرار دارد.

    بقعه شیخ حسن جوری که در قریه کلامیر علم در نزدیکی روستای فرومد.

    آرامگاه ابن یمین فرومدی شاعر قرن هشتم هجری در روستای فرومد .

    کاروانسرای میاندشت شامل 3 کاروانسرا که به دوره صفویه و قاجاریه می‌باشد و از نظر وسعت بزرگترین کاروانسرای ایران است .

    کاروانسرای میامی مربوط به دروه صفوی .

    کاروانسرای بدشت از بناهای دوره صفوی .

    کاروانسرای سپنج مربوط به دروه ایلخانی کاروانسرای عباس آباد مربوط به دوره صفوی قلعه سنگی نکارمن مربوط به دوره اسماعیلیه مسجد جامع شاهرود مربوط به عصر تیموری مسجد جامع فرومد مربوط به سده هفتم هجری بازار شاهرود متعلق به دوره قاجاریه موزه شاهرود بنای این ساختمان مربوط به شهرداری قدیم بوده است .

    نمایی از کاروانسرای عباس آباد واقع در روستای عباس آباد نمایی از مسجد جامع شاهرود بررسی زمین‌شناسی منطقه شاهرود ویژگی‌های زمین‌شناسی شاهرود مربوط به دو ایالت ساختاری البرز و ایران مرکزی می‌باشد بدین گونه که قسمتهای شمالی منطقه به ایالت ساختاری البرز و قسمتهای میانی و جنوبی منطقه به ایالت ساختاری ایران مرکزی مربوط می‌شود .

    از این رو در منطقه شاهرود بسیاری از حوادث و پدیده‌های دو ایالت مشاهده می‌شود .

    ایالت البرز، خود از البرز شمالی و جنوبی تشکیل شده است .

    البرز شمالی : از شمال بوسیله گسله خزر و از جنوب بوسیله گسله‌های آستانه –تزره و شاهوار بسته می‌شود .

    از ویژگی‌های البرز شمالی وجود دگرگونی و دگر ریختی شدید دوره پرمین – تریاسیک در شمال و نبود آن در جنوب بوده است و رسوبات پالئوزوئیک آن که با البرز جنوبی فرق دارد.

    البرز جنوبی : بوسیله گسله‌های آستانه – تزره و شاهوار از البرز شمالی و گسله شمال دامغان از شمال ایران مرکزی (پهنه بینالود ) جدا می‌شود .

    بخش‌های شمالی منطقه که در برگیرنده ارتفاعات البرز خاوری است نمایانگر عملکرد رویدادهای کوهزایی ، خشکی زایی و حرکات زمین ساختی مختلف و در نتیجه چین‌‌خوردگی‌ها و گسل‌های متعدد می‌باشد.

    قسمت اعظم تشکیل دهنده شاهرود ، متعلق به بخش خاوری رشته کوه‌های البرز است .

    رشته‌کوه‌هایی که با روند خاوری – باختری نسبتاً پیچ‌و خم‌دار در شمال ایران قرار دارد .

    این رشته کوه‌ها خود جزئی از قسمت شمالی کوه زایی الپ – باختری نسبتا پیچ و خم دار بشمار می‌آید که از شمال به بلوک فرو رفته کاسپین و از جنوب به فلات ایران مرکزی محدود می‌گردد.

    چین‌خوردگی‌های شاهرود را اساسا ساختمانهای طاقدیسی و ناودیسی تشکیل می‌دهند.

    همچنین رسوبات آبرفتی قدیمی‌تر ، توسط گلسه‌های جوان و لرزه زابریده شده است .

    گسله‌های منطقه شاهرود در زیر نام برده شده است .

    گسله‌های آستانه ، شاهوار ، دامغان‌، راندگی میامی ، راندگی شاهرود ، راندگی مجن ، امتداد لغز ،‌کواترنری .

مکان جغرافیایی شاهرود شاهرود با مساحتی افزون بر 50899 کیلومتر مربع و جمعیتی بیش از 230000 نفر بزرگترین شهرستان استان سمنان است . ارتفاع شاهرود از سطح دریا 1360 متر بوده و آب و هوای آن به علت شرایط خاص جغرافیائی در تابستان گرم و مرطوب و در زمستان سرد و معتدل است .(آب و هوای گرم و خشک در نواحی مرکزی و آب و هوای سرد و خشک در نواحی کوهستانی شمال است . ) این شهرستان از شمال به ...

فصل یکم (1) روستاهای مورد نظر قرتین حسنجون وسید آباد می باشند که در منطقه طالقان قرار دارند. لازم است که در گفتار اول از این فصل به بررسی موقعیت مکانی و جغرافیایی منطقه طالقان بپردازیم. منطقه طالقان از نظر جغرافیایی در قسمت غربی استان تهران قرار گرفته است. در واقع از شهرستانهای غربی استان تهران می باشد. همان طور که میدانیم در قسمت شمال استان تهران رشته کوههای البرز قرار گرفته ...

درآمد:‌ در تاریخ معاصر ایران قیام های متعددی علیه استبداد و استعمار به وقوع پیوسته است. از آن جا که اکثر آن ها منطقه ای بوده وهمراهی سایر نواحی کشور را با خود نداشتند، محکوم به شکست گردیدند . اما نهضت مشروطیت که منجر به تغییرساختار نظام سیاسی و اداری ایران گردید ، از این نقیصه مبرا بوده است . چرا که این جنبش ملی ارتباط و پیوستگی خود را همانند حلقه های یک زنجیر با بیشتر نقاط ...

شهرستان سبزوار به عنوان یکی از قدیمی ترین شهرستانهای استان خراسان شناخته شده است که در دامنه جنوبی رشته کوههای جغتای که خود نیز دنباله جنوبی ترین سلسله ارتفاعات البرز می باشد بنا شده است . در جنوب این شهرستان دشت کویر واقع شده است . این شهرستان با وسعت 20502 کیلومتر مربع تقریباً 14/1 خاک استان خراسان را اشغال کرده و از لحاظ موقعیت جغرافیایی در عرض َ 58 ‌ْ36 تا َ30 ْ35 شمالی و ...

منطقه آب ترش در بین راه قزوین به لوشان و در 60 کیلومتری باخترشهرستان قزوین و در زون ساختاری البرز غربی قرار دارد. بیشترین بیرون زدگی این ناحیه از سنگ‌های آتشفشانی و آذرآواری های وابسته متعلق به سنوزئیک پیشین (ائوسن – الیگوسن) تشکیل شده و رسوبات آبرفتی پلیوکوارترنردر دره‌های بین ارتفاعات و نیز دشت کوهین مشاهده می‌گردند. اگرچه آنلز و همکاران (1975) در چهارگوش قزوین – رشت، توالی ...

خلیج فارس دریای حاشیه ای (Marginal sea) و نیمه بسته ای (semi-enclosed) است که در اثر تأثیر متقابل قاره آفریقا و اروپا-آسیا در طول ادوار گذشته زمین شناسی ایجاد شده است و مساحت آن حدود 24000 کیلومتر مربع می باشد. طول سواحل شمالی خلیج فارس و دریای عمان در حدود 2500 کیلومتر می باشد. عرض خلیج فارس 300-200 کیلومتر با عمق متوسط 35-30 متر است. عمیق ترین قسمت دریای عمان حدود 3650 متر و ...

مقدمه درآمد:‌ در تاریخ معاصر ایران قیام های متعددی علیه استبداد و استعمار به وقوع پیوسته است. از آن جا که اکثر آن ها منطقه ای بوده وهمراهی سایر نواحی کشور را با خود نداشتند، محکوم به شکست گردیدند . اما نهضت مشروطیت که منجر به تغییرساختار نظام سیاسی و اداری ایران گردید ، از این نقیصه مبرا بوده است . چرا که این جنبش ملی ارتباط و پیوستگی خود را همانند حلقه های یک زنجیر با بیشتر ...

مطالعه حاظر، بررسی زیست محیطی و فلوریستیکی گیاهان دامنه های جنوب غربی ارتفاعات کوه بینالود در شمال شهرستان نیشابور با وسعتی حدود 500 کیلومتر مربع است. این مطالعه به منظور شناخت گونه های گیاهی و بویژه شناسایی گونه های کمیاب و در معرض انقراض و همچنین برای افزایش دانش ما در مورد محیط زیست این منطقه انجام شد، چرا که اولین قدم در راه حفظ محیط زیست، شناخت دقیق و علمی آن می باشد. پوشش ...

شهرستان طبس با وسعتی معادل 55460 کیلومتر مربع درشمال شرقی استان یزد واقع و حد فاصل استان کرمان ، یزد و خراسان است . جمعیت شهرستان طبس برپایه سرشماری نفوس و مسکن سال 1375 بالغ بر 59351 نفر اعلام گردیده که پراکندگی آن براساس تقسیمات وزارت کشور به شرح زیر می باشد . شهرطبس 25647 نفر دهستان دیهوک 4606 نفر دهستان گلش 4014 نفر دهستان کویر 4087 نفر دهستان منتظریه 4311 نفر دهستان ...

الف: بررسی موقعیت شهرستان شهرستان گرگان با وسعتی حدود 2/1615 کیلومترمربع و ارتفاع متوسط 155 متری از سطح دریا واقع شده است. این شهرستان از سمت مشرق به شهرستان علی‌آباد و از سمت غرب به شهرستان کردکوی و از جنوب به ارتفاعات شاهکوه شهرستان شاهرود و دامغان و از شمال به شهرستان آق قلا محدود می‌گردد. این شهرستان بین مدارهای دقیقه تا دقیقه طول جغرافیایی و دقیقه تا دقیقه عرض جغرافیایی ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول