استفاده از روترها در شبکه به امری متداول تبدیل شده است .
یکی از دلایل مهم گسترش استفاده از روتر ، ضرورت اتصال یک شبکه به چندین شبکه دیگر ( اینترنت و یا سایر سایت ها ی از راه دور ) در عصر حاضر است .
نام در نظر گرفته شده برای روترها ، متناسب با کاری است که آنان انجام می دهند : ارسال داده از یک شبکه به شبکه ای دیگر .
مثلا در صورتی که یک شرکت دارای شعبه ای در تهران و یک دفتر دیگر در اهواز باشد ، به منظور اتصال آنان به یکدیگر می توان از یک خط leased ( اختصاصی ) که به هر یک از روترهای موجود در دفاتر متصل می گردد ، استفاده نمود .
بدین ترتیب ، هر گونه ترافیکی که لازم است از یک سایت به سایت دیگر انجام شود از طریق روتر محقق شده و تمامی ترافیک های غیرضروری دیگر فیلتر و در پهنای باند و هزینه های مربوطه ، صرفه جوئی می گردد .
انواع روترها
روترها را می توان به دو گروه عمده سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم نمود:
• روترهای سخت افزاری : روترهای فوق ، سخت افزارهائی می باشند که نرم افزارهای خاص تولید شده توسط تولید کنندگان را اجراء می نمایند (در حال حاضر صرفا به صورت black box به آنان نگاه می کنیم ).نرم افزار فوق ، قابلیت روتینگ را برای روترها فراهم نموده تا آنان مهمترین و شاید ساده ترین وظیفه خود که ارسال داده از یک شبکه به شبکه دیگر است را بخوبی انجام دهند .
اکثر شرکت ها ترجیح می دهند که از روترهای سخت افزاری استفاده نمایند چراکه آنان در مقایسه با روترهای نرم افزاری، دارای سرعت و اعتماد پذیری بیشتری می باشند .
شکل زیر یک نمونه روتر را نشان می دهد .
( Cisco 2600 Series Multiservice Platform )
• روترهای نرم افزاری : روترهای نرم افزاری دارای عملکردی مشابه با روترهای سخت افزاری بوده و مسئولیت اصلی آنان نیز ارسال داده از یک شبکه به شبکه دیگر است.
یک روتر نرم افزاری می تواند یک سرویس دهنده NT ، یک سرویس دهنده نت ور و یا یک سرویس دهنده لینوکس باشد .
تمامی سیستم های عامل شبکه ای مطرح ،دارای قابلیت های روتینگ از قبل تعبیه شده می باشند .
در اکثر موارد از روترها به عنوان فایروال و یا gateway اینترنت ، استفاده می گردد .
در این رابطه لازم است به یکی از مهمترین تفاوت های موجود بین روترهای نرم افزاری و سخت افزاری ، اشاره گردد : در اکثر موارد نمی توان یک روتر نرم افزاری را جایگزین یک روتر سخت افزاری نمود ، چراکه روترهای سخت افزاری دارای سخت افزار لازم و از قبل تعبیه شده ای می باشند که به آنان امکان اتصال به یک لینک خاص WAN ( از نوع Frame Relay ، ISDN و یا ATM ) را خواهد داد .یک روتر نرم افزاری ( نظیر سرویس دهنده ویندوز ) دارای تعدادی کارت شبکه است که هر یک از آنان به یک شبکه LAN متصل شده و سایر اتصالات به شبکه های WAN از طریق روترهای سخت افزاری ، انجام خواهد شد .
مثال 1 : استفاده از روتر به منظور اتصال دو شبکه به یکدیگر و ارتباط به اینترنت
فرض کنید از یک روتر مطابق شکل زیر به منظور اتصال دو شبکه LAN به یکدیگر و اینترنت ، استفاده شده است .
زمانی که روتر داده ای را از طریق یک شبکه LAN و یا اینترنت دریافت می نماید ، پس از بررسی آدرس مبداء و مقصد ، داده دریافتی را برای هر یک از شبکه ها و یا اینترنت ارسال می نماید .
روتر استفاده شده در شکل زیر ، شبکه را به دو بخش متفاوت تقسیم نموده است .( دو شبکه مجزاء ) .
هر شبکه دارای یک هاب است که تمامی کامپیوترهای موجود در شبکه به آن متصل شده اند .
علاوه بر موارد فوق ، روتر استفاده شده دارای اینترفیس های لازم به منظور اتصال هر شبکه به آن بوده و از یک اینترفیس دیگر به منظور اتصال به اینترنت ، استفاده می نماید .
بدین ترتیب ، روتر قادر است داده مورد نظر را به مقصد درست ، ارسال نماید .
مثال 2: استفاده از روتر در یک شبکه LAN
فرض کنید از یک روتر مطابق شکل زیر در یک شبکه LAN ، استفاده شده است .
در مدل فوق ، هر یک از دستگاههای موجود در شبکه با روتر موجود نظیر یک gateway برخورد می نمایند .
بدین ترتیب ، هر یک از ماشین های موجود بر روی شبکه LAN که قصد ارسال یک بسته اطلاعاتی ( اینترنت و یا هر محل خارج از شبکه LAN ) را داشته باشند ، بسته اطلاعاتی مورد نظر را برای gateway ارسال می نمایند .
روتر ( gateway ) نسبت به محل ارسال داده دارای آگاهی لازم می باشد .
( در زمان تنظیم خصلت های پروتکل TCP/IP برای هر یک از ماشین های موجود در شبکه یک آدرس IP برای gateway در نظر گرفته می شود ) .
شکل زیر نحوه استفاده از یک روتر به منظور دستیابی کاربران به اینترنت در شبکه LAN را نشان می دهد :
مثال 3: استفاده از روتر به منظور اتصال دو دفتر کار فرض کنید ، بخواهیم از روتر به منظور اتصال دو دفتر کار یک سازمان به یکدیگر ، استفاده نمائیم .
بدین منظور هر یک از روترهای موجود در شبکه با استفاده از یک پروتکل WAN نظیر ISDN به یکدیگر متصل می گردند .
عملا" ، با استفاده از یک کابل که توسط ISP مربوطه ارائه می گردد ، امکان اتصال به اینترفیس WAN روتر فراهم شده و از آنجا سیگنال مستقیما" به شبکه ISP مربوطه رفته و سر دیگر آن به اینترفیس WAN روتر دیگر متصل می گردد .
روترها ، قادر به حمایت از پروتکل های WAN متعددی نظیر Frame Relay , ATM , HDLC و یا PPP ، می باشند .
مهمترین ویژگی های یک روتر : روترها دستگاههای لایه سوم ( مدل مرجع OSI ) می باشند .
روترها مادامیکه برنامه ریزی نگردند ، امکان توزیع داده را نخواهند داشت .
اکثر روترهای مهم دارای سیستم عامل اختصاصی خاص خود می باشند .
روترها از پروتکل های خاصی به منظور مبادله اطلاعات ضروری خود ( منظور داده نیست ) ، استفاده می نمایند .
نحوه عملکرد یک روتر در اینترنت : مسیر ایجاد شده برای انجام مبادله اطلاعاتی بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده در تمامی مدت زمان انجام تراکش ثابت و یکسان نبوده و متناسب با وضعیت ترافیک موجود و در دسترس بودن مسیر ، تغییر می نماید .
روتر و نقش آن در شبکه های WAN بخش اول : مفاهیم اولیه روتر یکی از دستگاه های شبکه ای مهم و حیاتی است که از آن در شبکه های LAN و WAN استفاده می گردد .
روتر یک نوع کامپیوتر خاص است که دارای عناصر مشابه یک کامپیوتر استاندارد شخصی نظیر پردازنده ، حافظه ، خطوط داده و اینترفیس های مختلف ورودی و خروجی است.
روترها به منظور انجام عملیات بسیار خاص که عموما" نمی توان آنان را توسط کامپیوترهای شخصی انجام داد ، طراحی شده اند .
مثلا" با استفاده از روتر می توان دو شبکه را به یکدیگر متصل تا در ادامه امکان مبادله اطلاعات بین آنان فراهم گردد .
روتر ، همچنین بهترین مسیر ارسال داده از یک شبکه به شبکه ای دیگر را تعیین می نماید.
با این که می توان از روتر برای تقسیم ( Segmentation ) یک شبکه محلی استفاده نمود ولی مهمترین کاربرد آن به عنوان یک دستگاه شبکه ای در شبکه های WAN می باشد .
WAN ( برگرفته از wide-area network ) ، یک شبکه ارتباطی است که یک حوزه جغرافیائی گسترده نظیر یک شهرستان ، استان و یا کشور را تحت پوشش قرار می دهد.
این نوع شبکه ها دارای مشخصات منحصربفرد مختص به خود می باشند که آنان را از یک شبکه محلی متمایز می نماید .
شبکه های WAN دارای تفاوت های عمده ای نسبت به شبکه های LAN میباشند .
مثلا" برخلاف یک شبکه LAN که ایستگاه ها ، دستگاه های جانبی ، ترمینال ها و سایر دستگاه های موجود در یک ساختمان و یا منطقه جغرافیائی محدود و کوچک را به یکدیگر متصل می نماید ، شبکه های WAN امکان مبادله اطلاعات بین دستگاه های موجود در یک حوزه جغرافیائی گسترده را فراهم می نمایند .
شبکه های WAN در لایه فیزیکی و لایه data link مدل مرجع OSI کار می کنند .
با استفاده از این نوع شبکه ها ، می توان شبکه های محلی موجود در مکان های متعدد و مسافت های طولانی را به یکدیگر متصل نمود .
از تکنولوژی های WAN در اکثر موارد به منظور اتصال روترها به یکدیگر استفاده می گردد و روترها با اتصالات مبتی بر WAN با یکدیگر ارتباط برقرار می نمایند .
روترها مسئولیت ایجاد ستون فقرات در شبکه های داخلی بزرگ ( اینترانت ) و یا اینترنت را برعهده داشته و در لایه سوم مدل مرجع OSI فعالیت می نمایند ( اتخاذ تصمیم بر اساس آدرس های شبکه ) .
شبکه های WAN در لایه فیزیکی و data link مدل مرجع OSI فعالیت می نمایند .
مطلب فوق بدین معنی نمی باشد که پنج لایه دیگر مدل مرجع OSI در شبکه های WAN جایگاهی ندارند .
عبارت فوق بر این نکته مهم تاکید می نماید که خصایصی که یک شبکه WAN را از LAN متمایز می نماید در لایه های فیزیکی و data link حضور موثر و کاملا" مشهودی را دارند .
به عبارت دیگر ، استانداردها و پروتکل های استفاده شده در شبکه های WAN و در لایه های اول و دوم متفاوت با استانداردها و پروتکل های استفاده شده در شبکه های محلی و در لایه های مشابه می باشد .
برای آشنائی با روتر و نقش آن در شبکه های WAN مطالعه مطالب زیر پیشنهاد میگردد : آشنائی با شبکه های WAN روتر و جایگاه آن در شبکه های WAN آشنائی با عناصر داخلی روتر آشنائی با اینترفیس های روتر بخش دوم : پرسش و پاسخ راه اندازی روتر بخش اول : مفاهیم اولیه روتر یک نوع کامپیوتر خاص است که دارای عناصر مشابه یک کامپیوتر استاندارد شخصی نظیر پردازنده ، حافظه ، خطوط داده و اینترفیس های مختلف ورودی و خروجی است.
روترها نیز همانند کامپیوترها که برای اجرای برنامه ها به یک سیستم عامل نیاز دارند ، از خدمات یک سیستم عامل در ابعاد گسترده استفاده می نمایند .
فرآیند راه اندازی روتر با استقرار برنامه Bootstrap ، سیستم عامل و یک فایل پیکربندی در حافظه آغاز می گردد .
در صورتی که روتر نتواند یک فایل پیکربندی را پیدا نماید ، Setup mode فعال و پس از اتمام عملیات در این mode ، می توان یک نسخه backup از فایل پیکربندی را در حافظه NVRAM ذخیره نمود.هدف از اجرای روتین های راه انداز نرم افزار IOS ، راه اندازی و آغاز فعالیت های یک روتر می باشد .
پس از روشن کردن روتر ، در اولین اقدام برنامه ای موسوم به POST ( برگرفته از power-on self-test ) اجراء می گردد.
برنامه فوق در حافظه ROM ذخیره و مشتمل بر روتین هائی است که تمامی عناصر سخت افزاری روتر نظیر پردازنده ، حافظه و پورت های اینترفیس شبکه را بررسی و تست می نماید .
IOS ( برگرفته از Internetwork Operating System ) ، نرم افزاری است که از آن به منظور کنترل روتینگ و سوئیچینگ دستگاه های بین شبکه ای استفاده می گردد .
یک روتر و یا سوئیچ بدون وجود یک سیستم عامل قادر به انجام وظایف خود نمی باشند(همانند یک کامپیوتر ) .
شرکت سیسکو ، سیستم عامل Cisco IOS را برای طیف گسترده ای از محصولات شبکه ای خود طراحی و پیاده سازی نموده است .
نرم افزار فوق، جزء لاینفک در معماری نرم افزار روترهای سیسکو می باشد و همچنین به عنوان سیستم عامل در سوئیچ های Catalyst ایفای وظیفه می نماید .
بدون وجود یک سیستم عامل ، سخت افزار قادر به انجام هیچگونه عملیاتی نخو اهد بود .
( عدم تامین شرایط لازم برای بالفعل شدن پتانسیل های سخت افزاری ) .
نرم افزار IOS از یک اینترفیس خط دستوری و یا CLI ( برگرفته از command-line interface ) استفاده می نماید.
IOS یک تکنولوژی کلیدی است که از آن در اکثر خطوط تولید محصولات شرکت سیسکو استفاده می گردد .
عملکرد IOS با توجه به نوع دستگاه های بین شبکه ای متفاوت می باشد .
برای دستیابی به محیط IOS از روش های متعددی استفاده می گردد.
برای پیکربندی روترهای سیسکو ، می بایست در ابتدا به بخش رابط کاربر آنان دستیابی داشت .
بدین منظور ، می توان از یک ترمینال و یا دستیابی از راه دور استفاده نمود .
پس از دستیابی به روتر ، در اولین اقدام می بایست عملیات logging را انجام تا زمینه استفاده از سایر دستورات به منظور مشاهده آخرین وضعیت پیکربندی و یا تغییر پیکربندی روتر فراهم گردد .
به منظور ارائه یک لایه امنیتی مناسب ، امکان بالفعل کردن پتانسیل های ارائه شده ( دستورات ) روتر در دو mode متفاوت فراهم شده است .
برای آشنائی اولیه با فرآیند راه اندازی روتر و IOS ، مطالعه مطالب زیر پیشنهاد میگردد : آشنائی با سیستم عامل روتر راه اندازی اولیه روتر راه اندازی روتر : ایجاد یک HyperTerminal Session راه اندازی روتر : Logging بخش دوم : پرسش و پاسخ ماهیت و نحوه پیکربندی دستگاه های شبکه ای استفاده از فن آوری های متعدد و درعین حال پویا در طراحی ، پیاده سازی و نگهداری شبکه های کامپیوتری ، ضرورت ارتقاء مستمر دانش برای علاقه مندان فعالیت در این عرصه را به یک باید تبدیل کرده است .
صرفنظر از میزان اطلاعات شما در خصوص شبکه های کامپیوتری، همواره لازم است که با یک دید جدید به بازنگری اندوخته های خود پرداخته تا از این رهگذر یک ساختار مناسب علمی در جهت مدیریت و اشکال زدائی بهینه شبکه در ذهن ایجاد گردد .
علاقه مندان فعالیت در عرصه مدیریت شبکه های کامپیوتری ، می بایست دارای اطلاعات مناسبی در موارد متعددی نظیر تفاوت روتر با سوئیچ و اصول اولیه آدرس دهی IP باشند.
علاوه بر این ، توجه دقیق به برخی از مفاهیم کلیدی در خصوص ماهیت و نحوه پیکربندی دستگاه های شبکه ای نیز حائز اهمیت است .
در ادامه به بررسی مواردی خواهیم پرداخت که توجه به آنها، مسیر ما را برای حرکت منطقی و سریع به سمت جلو هموارتر می نماید.
نکته اول : آگاهی از تفاوت بین پروتکل های routing و routed واژه routing در شبکه های کامپیوتری به انتخاب مسیر جهت ارسال داده اطلاق می گردد.
پروتکل های routing ، به آندسته از پروتکل هائی اطلاق می شود که مسئولیت توزیع اطلاعات روتینگ بین سایر روترهای موجود در یک شبکه را برعهده دارند.
هر روتر می بایست نسبت به سایر شبکه هائی که به وی متصل شده اند آگاهی داشته باشد .
پروتکل های زیر نمونه هائی از پروتکل های routing می باشند : OSPF ( برگرفته از Open Shortest Path First ) RIP ( برگرفته از Routing Information Protocol ) EIGRP ( برگرفته از Enhanced Interior Gateway Routing Protocol ) BGP ( برگرفته از Border Gateway Protocol ) هر پروتکل شبکه که اطلاعات لازم در سطح لایه شبکه را ارائه می نماید تا به کمک آن یک packet بتواند از یک میزبان به میزبان دیگر ( بر اساس یک مدل آدرس دهی ) ارسال گردد ، یک پروتکل routed محسوب می گردد .
این نوع پروتکل ها فرمت یک packet را تعریف و از فیلدهای موجود در آن استفاده می نمایند .
پروتکل IP یک نمونه از پروتکل های routed و NetBEUI ( برگرفته از NetBIOS Extended User Interface ) نمونه ای از یک پروتکل non-routable است .
نکته دوم : آشنائی با حالات متفاوت مدیریت روتر بخش رابط کاربر IOS روترهای سیسکو به چندین حالت (mode ) متفاوت تقسیم می گردد .
هر command mode ، امکان پیکربندی عناصر مختلفی را بر روی روتر فراهم می نماید .
با توجه به موضوع فوق ، مدیران شبکه می بایست شناخت مناسبی نسبت به هر یک از سطوح مجاز روتر داشته باشند .
به عبارت دیگر ، آگاهی و شناخت مناسب نسبت به عملکرد هر command mode و نحوه استفاده از پتانسیل های موجود، امکان پیکربندی بهینه روتر را فراهم می نماید.
User Exec Mode : پس از log in به یک روتر سیسکو ، به صورت پیش فرض در این mode قرار خواهیم گرفت .
در mode فوق ، عملیات زیادی را نمی توان انجام داد و صرفا" امکان دستیابی و مشاهده برخی اطلاعات وجود دارد .
در این mode امکان تغییر پیکربندی روتر وجود ندارد .
از دستور enable برای استقرار در Privileged EXEC Mode استفاده می گردد .
Privileged Exec Mode : پس از استقرار در این mode با استفاده از مجموعه دستورات موجود می توان به مجموعه کاملی از اطلاعات دستیابی داشت .
مثلا" با استفاده از گونه های مختلف دستور show می توان اطلاعات گسترده ای در خصوص وضعیت روتر و پیکربندی آن را مشاهده نمود .
در این mode نیز نمی توان پیکربندی روتر را تعییر داد و می بایست از سایر مدهای زیر مجموعه ( sub modes ) استفاده نمود .
از دستور config terminal به منظور استقرار در Global Configuration Mode استفاده می گردد .
Global Configuration Mode : با استفاده از امکانات موجود در این mode می توان پیکربندی روتر را تغییر داد .
از دستور exit به منظور برگشت به Privileged Exec Mod استفاده می گردد .
نکته سوم : شناخت مناسب نسبت به گونه های مختلف دستور show دستور show ، از جمله دستورات مهم در IOS سیسکو است که از آن در موارد متعددی استفاده می گردد .
با این که می بایست با تمامی قابلیت های این دستور آشنا گردید ولی استفاده از آن در برخی موارد دارای اهمیت بیشتری است : Show ip route : دستور فوق ، مسیرهای موجود بر روی روتر را نمایش می دهد ( اطلاعات موجود در جدول روتینگ IP ) .
مسیرهای روتر می توانند به صورت ایستا و یا پویا تعریف گردند .
در صورت عدم تعریف یک مسیر پیش فرض و یا عدم وجود مقصدی که ترافیک روتر می بایست به آن هدایت شود ، روتر ترافیک منتقل شده به خود را نادیده گرفته و از آن صرفنظر می نماید .
show running-configuration : دستور فوق ، پیکربندی جاری روتر را نشان می دهد .
در صورت اعمال هرگونه تغییرات در پیکربندی روتر ، می بایست با استفاده از دستور copy run start آنان را ذخیره نمود .
show ip interface brief : دستور فوق ، خلاصه ای از وضعیت جاری تمامی اینترفیس های موجود بر روی روتر را نمایش می دهد .
از خروجی این دستور می توان به منظور تشخیص تعداد و نوع اینترفیس ها ، آدرس و وضعیت آنان ( فعال بودن و یا غیرفعال بودن ) ، استفاده نمود.
نکته چهارم : آگاهی از نحوه عملکرد آدرس های IP خصوصی و NAT با یکدیگر بر اساس RFC 1918 ، آدرس های IP خصوصی قابل route بر روی شبکه اینترنت نمی باشند .از آدرس های فوق صرفا" در شبکه های داخلی استفاده می گردد و روترهای اینترنت ترافیک دریافتی از این نوع شبکه ها را دورخواهند انداخت .
اکثر شرکت ها و شبکه های موجود در منازل در حال حاضر از آدرس های IP خصوصی استفاده می نمایند .
شاید برای شما این سوال مطرح شده باشد که با توجه به این که روترها اینگونه آدرس ها را route نخواهند کرد ، نحوه مبادله اطلاعات از طریق کاربران اینگونه شبکه ها برروی اینترنت به چه صورت است ؟
در پاسخ می بایست به این موضوع اشاره نمود که در این نوع شبکه ها از NAT ( برگرفته از network address translation ) استفاده می گردد .
NAT ، آدرس های IP خصوصی را به آدرس های IP عمومی تبدیل ( ترجمه ) می نماید .( در زمان ارسال و برگشت درخواست کاربران ) .
نکته پنجم : آگاهی از نحوه اشکال زدائی شبکه با استفاده از مدل OSI اشکال زدائی شبکه از جمله وظایف مهم مدیران شبکه های کامپیوتری است که در صورت عدم تبعیت از یک رویکرد علمی به منظور برخورد با آن ، اتلاف منابع موجود خصوصا" زمان را به دنبال خواهد داشت .
به منظور اشکال زدائی شبکه از روش های متفاوتی استفاده می گردد .
پیشنهاد می گردد که از لایه فیزیکی ( لایه اول) مدل OSI کار شروع شود و بتدریج به سمت لایه های دیگر حرکت گردد .
رویکرد فوق ، یکی از سریعترین روش های اشکال زدائی در شبکه های کامپیوتری است .
اصول اولیه پیکربندی روتر پیکربندی روتر ، از جمله اهداف مشترک تمامی مدیران شبکه های کامپیوتری است .
با این که پیکربندی روتر برای انجام عملیات پیچیده بین شبکه ای چالش های مختص به خود را دارد ، ولی انجام برخی از عملیات اولیه کار مشکلی بنظر نمی آید .
برای پیکربندی یک روتر لازم است که در ابتدا با برخی مفاهیم کلیدی آشنا شویم تا در ادامه بتوانیم با سرعت بیشتری از CLI ( برگرفته از command-line interface ) استفاده نمائیم.
در ادامه با برخی از این مفاهیم کلیدی آشنا می شویم .
استفاده از Help برای آشنائی با نحوه عملکرد و گرامر یک دستور می توان از "?" و کلیدهای جهت نما، استفاده نمود .
تایپ "?" به منظور مشاهده لیستی از دستورات موجود در هر mode استفاده از "?" پس از تایپ چند حرف از یک دستور به منظور تکمیل آن ( بدون فاصله ) استفاده از "?" پس از تایپ دستور با حداقل یک فاصله به منظور مشاهده لیستی از گونه های متفاوت یک دستور استفاده از کلیدهای جهت نما به منظور نمایش مجدد دستورات تایپ شده آشنائی با حالات متفاوت دستورات بخش رابط کاربر IOS روترهای سیسکو به چندین حالت (mode ) متفاوت تقسیم می گردد .
با توجه به نوع command mode از مجموعه دستورات خاصی می توان استفاده نمود .
به عبارت دیگر ، هر command mode ما را محدود به استفاده از مجموعه ای از دستورات می نماید .
با تایپ علامت سوال (?) در هر command mode ، می توان لیستی از دستورات مجاز در آن mode خاص را مشاهده نمود( در زمان استفاده از help به شکل پرامپت دقت نمائید ) .
جدول زیر انواع command mode متداول و نحوه ورود و خروج از آن mode را نشان می دهد .
در هر command mode می توان با فشردن کلیدهای Ctrl-Z مستقیما" به privileged EXEC mode برگشت ، در مقابل استفاده از دستور exit که ما را به mode قبلی برمی گرداند .
مثال : مجموعه دستورات زیر نحوه سوئیچینگ بین command modes را نشان می دهد .
ابطال یک دستور و یا ویژگی خاص به منظور نادیده گرفتن (Undoing) دستور تایپ شده و یا غیرفعال کردن یک ویژگی خاص ، می توان از کلید واژه no قبل از اکثر دستورات استفاده نمود ( نظیر: no ip routing ) .
ذخیره تغییرات پیکربندی پس از انجام پیکربندی مورد نظر ، می بایست تغییرات اعمال شده را در حافظه NVRAM ( برگرفته از nonvolatile random-access memory ) ذخیره نمود.
بدین ترتیب در صورت قطع برق و یا loading مجدد سیستم ، اطلاعات پیکربندی از بین نخواهند رفت .
پس از تایپ دستور فوق ، پس از چند دقیقه ( یک تا دو ) اطلاعات پیکربندی در NVRAM ذخیره می گردد .
خلاصه پس از آشنائی اولیه با اصول نرم افزار IOS ، در ادامه می توان با استفاده از CLI پیکربندی روتر را انجام داد ( در مطالب جداگانه ای به این موضوع خواهیم پرداخت ) .
در این مطلب به موارد زیر اشاره گردید : از علامت سوال (?) و کلیدهای جهت نما می توان به منظور کمک در تایپ دستورات استفاده نمود .
هر command mode ما را محدود به مجموعه ای از دستورات می نماید .
با بررسی شکل پرامپت و تایپ علامت سوال، می توان از مجموعه دستورات آن mode آگاهی یافت .
برای غیرفعال کردن یک ویژگی و یا ابطال یک دستور می توان از کلید واژه no قبل از اکثر دستورات استفاده نمود .
به منظور ذخیره دائم تغییرات پیکربندی ، می بایست اطلاعات در NVRAM ذخیره گردد .
سایر مطالب مرتبط : آشنائی با سیستم عامل روتر راه اندازی اولیه روتر راه اندازی روتر : ایجاد یک HyperTerminal Session راه اندازی روتر : Logging روتر و جایگاه آن در شبکه های WAN روتر یکی از دستگاه های شبکه ای مهم و حیاتی است که از آن در شبکه های LAN و WAN استفاده می گردد .
در این مطلب پس از آشنائی اولیه با روتر ، با جایگاه آن در شبکه های WAN آشنا خواهیم شد .
آشنائی اولیه با روتر روتر یک نوع کامپیوتر خاص است که دارای عناصر مشابه یک کامپیوتر استاندارد شخصی نظیر پردازنده ، حافظه ، خطوط داده و اینترفیس های مختلف ورودی و خروجی است.
کامپیوترها به منظور اجرای برنامه های نرم افزاری به یک سیستم عامل نیاز دارند ، این وضعیت در روترها نیز وجود داشته و آنان نیز جهت اجرای فایل های پیکربندی به یک سیستم عامل که به آن IOS ( برگرفته از Internetwork Operating System software ) گفته می شود ، نیاز خواهند داشت .
فایل های پیکربندی شامل دستورالعمل ها و پارامترهائی می باشند که بر اساس آنان ترافیک ورودی و خروجی روتر کنترل می گردد .
مثلا" روترها با استفاده از پروتکل های روتینگ ، قادر به اتخاذ تصمیم مناسب در خصوص بهترین مسیر بسته های اطلاعاتی می باشند .
حافظه های RAM ، NVRAM ، فلش ، ROM و اینترفیس ها مهمترین عناصر داخلی یک روتر می باشند که در ادامه به بررسی هر یک از آنان خواهیم پرداخت .
حافظه RAM ( برگرفته از random access memory ) : حافظه RAM که به آن DRAM ( حافظه RAM پویا ) نیز گفته میشود دارای خصوصیات و وظایف زیر می باشد : ذخیره جداول روتینگ نگهداری ARP Cache نگهداری fast-Switching cache نگهداری و پشتیبانی از صف های حاوی بسته های اطلاعاتی ارائه حافظه موقت برای فایل پیکربندی در زمان روشن کردن روتر عدم نگهداری اطلاعات پس از خاموش کردن و یا راه اندازی مجدد روتر حافظه NVRAM ( برگرفته از nonvolatile random-access memory ) : حافظه NVRAM یا غیرفرار دارای خصایص و وظایف زیر می باشد : محل نگهداری فایل پیکربندی راه اندازی روتر نگهداری اطلاعات پس از خاموش کردن و یا راه اندازی مجدد روتر حافظه فلش : حافظه فلش دارای خصایص و وظایف زیر می باشد : نگهداری IOS ( سیستم عامل ) بهنگام سازی نرم افزار بدون ضرورت تعویض و یا جایگزینی تراشه های موجود بر روی پردازنده نگهداری اطلاعات پس از خاموش کردن و یا راه اندازی مجدد روتر قابلیت ذخیره چندین نسخه از نرم افزار IOS امکان حذف اطلاعات ( یک نوع خاص از حافظه های ROM با قابلیت حذف الکترونیکی اطلاعات : EEPROM ) حافظه ROM ( برگرفته از Read-only memory ) ، حافظه ROM و یا فقط خواندنی دارای خصایص و وظایف زیر می باشد : نگهداری دستورالعمل های لازم برای اشکال زدائی و اجرای برنامه POST ( برگرفته از power-on self test ) ذخیره برنامه راه اندازی روتر موسوم به bootstrap و نرم افزار اولیه سیستم عامل تعویض تراشه های موجود بر روی برد اصلی در صورت نیاز به ارتقاء نرم افزار ذخیره شده اینترفیس ها : اینترفیس ها دارای خصایص و وظایف زیر می باشند : روتر را به شبکه متصل می نمایند ( ورود و خروج فریم ها ) .
اینترفیس ها ممکن است بر روی برد اصلی و یا به عنوان ماژول های جداگانه ارائه گردند .
جایگاه روتر در شبکه های LAN و WAN با این که می توان از روتر برای تقسیم ( Segmentation ) یک شبکه محلی استفاده نمود ولی مهمترین کاربرد آن به عنوان یک دستگاه شبکه ای در شبکه های WAN می باشد .
شکل زیر نحوه استفاده از روتر دریک شبکه محلی را نشان می دهد .
استفاده از روتر دریک شبکه محلی ( منبع : سایت سیسکو ) از تکنولوژی های WAN در اکثر موارد به منظور اتصال روترها به یکدیگر استفاده می گردد و روترها با اتصالات مبتی بر WAN با یکدیگر ارتباط برقرار می نمایند .
انتخاب بهترین مسیر و سوئیچینگ فریم ها به اینترفیس مناسب از مهمترین وظایف یک روتر محسوب می گردد.
روترها به منظور انجام وظایف فوق جداول روتینگی را ایجاد ( ایستا و یا پویا ) تا به کمک آن اقدام به مبادله اطلاعات شبکه با سایر روترها نمایند .
یک مدیر شبکه می تواند با پیکربندی مسیرهای ایستا ، اطلاعات جداول روتینگ را سازماندهی و مدیریت نماید ولی عموما" اطلاعات موجود در جداول روتینگ به صورت پویا و با استفاده از یک پروتکل روتینگ ذخیره و بهنگام می گردند .
مسئولیت پروتکل روتینگ ، مبادله اطلاعات توپولوژی شبکه ( مسیر ) با سایر روترها می باشد .
یک شبکه به منظور ارتباط با سایر شبکه ها می بایست به درستی پیکربندی گردد .
اینچنین شبکه هائی امکانات زیر را ارائه می نمایند : آدرس دهی پیوسته و سازگار انتخاب بهترین مسیر روتینگ ایستا و یا پویا سوئیچینگ آدرس هائی که بیانگر توپولوژی های شبکه می باشند .
جایگاه روتر در شبکه های WAN شبکه های WAN در لایه فیزیکی و data link مدل مرجع OSI فعالیت می نمایند .
لایه فیزیکی WAN ، اینترفیس بین DTE ( برگرفته از data terminal equipment ) و DCE ( برگرفته از data circuit-terminating equipment ) را تشریح می نماید .
عموما" ، DCE یک ارائه دهنده سرویس و DTE دستگاه ضمیمه می باشد .
به عبارت دیگر DTE ، دستگاه کاربر با اینترفیس مربوطه است که به لینک WAN متصل می گردد .
در این مدل ، سرویس های ارائه شده به DTE از طریق یک مودم و یا CSU/DSU در دسترس قرار می گیرد .
وظیفه اصلی یک روتر ، روتینگ است و روتینگ در لایه شبکه و یا لایه سوم مدل مرجع OSI محقق می گردد ولی اگر یک شبکه WAN در لایه های اول و دوم مدل مرجع OSI فعالیت می نماید ، آیا روتر یک دستگاه شبکه محلی و یا یک دستگاه WAN است ؟
در پاسخ به سوال فوق می بایست گفت که هر دو گزینه درست می باشند .
یک روتر ممکن است انحصارا" به عنوان یک دستگاه شبکه محلی ایفای وظیفه نماید و یا ممکن است منحصرا" وظیفه یک دستگاه WAN را در شبکه برعهده داشته باشد و یا در برخی موارد که در محدوده مرزی بین یک شبکه LAN و WAN استفاده می گردد ، در یک لحظه میتواند هم به عنوان یک دستگاه شبکه محلی و هم به عنوان یک دستگاه WAN وظایف محوله را انجام دهد .
یکی از وظایف روتر در شبکه های WAN ،مسیردهی بسته های اطلاعاتی در لایه سوم است ولی روتر در یک شبکه محلی نیز دارای چنین مسئولیتی است .
بنابراین نمی توان روتینگ را به عنوان یک وظیفه اختصاصی برای روتر در شبکه های WAN در نظر گرفت .
زمانی که یک روتر از استانداردها و پروتکل های مرتبط با WAN در لایه های فیزیکی و data link استفاده می نماید ، وی به عنوان یک دستگاه WAN در شبکه ایفای وظیفه می نماید .
اولین وظیفه روتر در یک شبکه WAN روتینگ نمی باشد و اگر قرار است برای آن وظیفه ای اختصاصی را تعریف نمائیم بهتر است گفته شود که مسئولیت روتر در شبکه های WAN ، ارائه اتصالات لازم بین استانداردهای مختلف data link و فیریکی WAN است .
مثلا" یک روتر ممکن است دارای یک اینترفیس ISDN باشد که از کپسوله سازی PPP استفاده می نماید و همچنین دارای یک اینترفیس سریال T1 باشد که در آن از کپسوله سازی Frame Relay استفاده می گردد .
در چنین وضعیتی روتر می بایست قادر به انتقال بیت ها از یک نوع سرویس ( نظیر ISDN ) به سرویس دیگر ( نظیر T1 ) و تغییر کپسوله سازی data link از PPP به Frame Relay باشد .