Network شبکه( : از به هم پیوستن دو یا چند کامپیوتر به یکدیگر یک شبکه ایجاد می شود.
شبکه به دو دسته تقسیم می شود
LAN- ( Local Area Network ) :
یک شبکه محلی است که کامپیوتر ها در فاصله کمی از یکدیگر قرار دارند و از طریق کابل شبکه با هم شبکه می شوند.
سرعت تبادل اطلاعات در این نوع شبکه بالاست.
مثل کامپیوتر های داخل یک ساختمان اداری یا بانک ها
WAN – ( Wide Area Network ) :
این شبکه یک شبکه گسترده است که کامپیوتر ها در فواصل دور با یکدیگر شبکه می شوند در این شبکه ارتباط کامپیوتر ها از طریق ارتباط ماهواره ای برقرار می شود و سرعت تبادل اطلاعات پایین تر از شبکه LAN است.
شبکه اینترنت : اینترنت بزرگترین شبکه کامپیوتری جهان است که از تعداد زیادی کامپیوتر تشکیل شده و تاریخچه شبکه اینترنت به سال 1968 بر می گردد.
زمانی که ارتش نظامی آمریکا جهت تبادل اطلاعات نظامی خود شبکه ای به نام آرپانت را بین مراکز نظامی خود ایجاد کرد و چون این پروژه با موفقیت به پایان رسید و دارای مزایای زیادی بود کم کم تمامی مراکز دانشگاهی و موسسات دولتی در سراسر جهان به این شبکه متصل شدند تا به امروز که ما شاهد یک شبکه جهانی به نام اینترنت هستیم.
اتصال به دنیای خارج : از آنجا که ما در استفاده از کامپیوتر در امور مختلف نیازمند اطلاعات در هر زمینه ای هستیم ، لذا این اطلاعات ممکن است در کامپیوتر های مختلف در سراسر دنیا موجود باشد برای دسترسی به این منابع اطلاعات فقط یک راه وجود دارد و آن اتصال به شبکه اینترنت است.
برای اتصال به شبکه اینترنت، کامپیوتر ما نیازمند دو ارتباط است.
1- ارتباط سخت افزاری
2- ارتباط نرم افزاری
1- ارتباط سخت افزاری :
: ISP برای اتصال کامپیوتر به شبکه اینترنت به تجهیزات ماهواره ای نیاز است از آنجا که این تجهیزات گرانقیمت هستند و استفاده از آن ها نیازمند تخصص خاصی است بدین منظور مراکزی این تجهیزات را نصب و راه اندازی می کنند و ارتباطشان را با شبکه اینترنت بر قرار، و خدمات اینترنتی را به ازای گرفتن هزینه ای از ما و دادن یک اشتراک، به ما ارائه می دهند که این مراکز ISP نام دارند و مخفف عبارت ( ارائه کننده خدمات اینترنتی Internet servise provider) می باشد برای اینکه ما بتوانیم از خدمات این ISPها استفاده کنیم باید کامپیوتر را از مسیری به این مراکز متصل کنیم که ساده ترین راه، استفاده از خط تلفن است و برای اینکه کامپیوتر را بتوان به خط تلفن متصل کرد نیازمند دستگاهی بنام مودم هستیم.
مودم : از آنجا که کامپیوتر یک دستگاه دیجیتالی است و خطوط تلفنی با سیستم آنالوگ کار می کنند نیازمند دستگاهی هستیم که از یک طرف کامپیوتر را به خط تلفن متصل کند و از طرف دیگر مبدلی باشد برای تبدیل آنالوگ به دیجیتال و دیجیتال به آنالوگ که مودم چنین قابلیتی را دارد.
مودم : از آنجا که کامپیوتر یک دستگاه دیجیتالی است و خطوط تلفنی با سیستم آنالوگ کار می کنند نیازمند دستگاهی هستیم که از یک طرف کامپیوتر را به خط تلفن متصل کند و از طرف دیگر مبدلی باشد برای تبدیل آنالوگ به دیجیتال و دیجیتال به آنالوگ که مودم چنین قابلیتی را دارد.
Modolate (آنالوگ به دیجیتال) Modem Demodoolate (دیجیتال به آنالوگ) 2- ارتباط نرم افزاری : یعنی انجام یک سری تنظیمات و نصب یک سری نرم افزار در ویندوز جهت آمادگی کامپیوتر برای ورود به شبکه اینترنت است.
ساختن : Connection جهت ساختن یک connection مراحل زیر را به ترتیب انجام می دهیم.
Controlpanel New connection File Network connection 1 - از پنجره زیر گزینه Next را انتخاب می کنیم.
2- در این مرحله گزینه (Connect to the Internet) را انتخاب کرده و گزینه Next انتخاب می کنیم.
3- در این مرحله گزینه (Setup my connection manually ) را انتخاب کرده و گزینه Next را انتخاب می کنیم.
4- در این مرحله گزینه (Connect using a dial-up modem ) را انتخاب کرده و گزینه Next را انتخاب می کنیم.
5- در این قسمت نام ISPمورد نظر را می نویسیم.
(یا یک نام دلخواه تایپ می کنیم) و گزینه Next را انتخاب می کنیم.
6 - دراین قسمت ( connect number شماره تماس ) را که در روی کارت اینترنت نوشته شده وارد و گزینه Next را انتخاب می کنیم.
7- در این مرحله user name و password را از روی کارت اینترنت ، در قسمت مربوطه وارد می کنیم وگزینه Next را انتخاب می کنیم.
8- در این مرحله می توانیم با تیک زدن در گزینه نشان داده شده یک میانبر از connection روی Desctopایجاد کنیم و با زدن گزینهFinish مراحل ساخت connection به پایان می رسد.
Connect To The Internet )طریقه اتصال به شبکه( : برای اتصال به شبکه اینترنت پس از ساختن و باز کردن connection پنجره زیر باز شده و با انتخاب گزینه Dial مودم شروع به شماره گیری می کند و پس از مدتی به شبکه اینترنت متصل می شویم.
Disconnect )قطع ارتباط(: برای خروج از شبکه اینترنت کافی است بر روی connection دوبار کلیک کرده و از پنجره باز شده گزینه Disconnect را انتخاب کنیم.
مشکلات هنگام اتصال به شبکه اینترنت : در هنگام شماره گیری و اتصال به شبکه اینتزنت ممکن است با پیغام هایی روبه رو شویم و نتوانیم به شبکه اینترنت متصل شویم در زیر این پیغام ها نشان داده شده اند.
1 – این پیغام نشان دهنده این است که ارتباط مودم کامپیوتر با خط تلفن برقرار نشده و در سیم تلفن قطعی وجود دارد.
2 - این پیغام نشان دهنده این است که شماره ISP مورد نظر اشغال است و باید با شماره دیگر شماره گیری کرده یا بعداٌ شماره گیری کنیم.
3 - این پیغام نشان دهنده این است که یا user name و password اشتراک اینترنت را اشتباه وارد کردیم یا اشتراک اینترنت ما تمام شده است.
4 - این پیغام نشان دهنده این است که کامپیوتر نمی تواند با ISP مورد نظر ارتباط برقرار کند در این حالت بهتر است یک connection جدید ساخته و مجدداٌ سعی کنیم.
اصطلاحات اینترنتی : Server : سرویس دهنده Client : سرویس گیرنده URL (Uniform Resource Locator) : به آدرس منحصر به فرد هر منبع اطلاعاتی در اینترنت گفته می شود.
به عنوان مثال www.yahoo.com یک آدرس اینترنتی است که در اینترنت به این شکل آدرس دهی می شود.
Domain : معادل کلمه قلمرو می باشد ،هر فرد حقیقی یا حقوقی می تواند صاحب Domain در اینترنت باشد .
www .
yahoo .
com Downloud : دریافت فایل از کامپیوتر سرویس دهنده به کامپیوتر سرویس گیرنده را downloud کردن گویند.
Uploud : زمانی که فایلی را در کامپیوتر سرویس دهنده بار گذاری کنیم این عمل را up loud کردن گویند.
Web page : به صفحات اینترنتی گویندکه حاوی عکس ، صدا، تصویر متحرک ، متن می باشند و به طور کلی اطلاعاتی را به ما نشان می دهند.
Hyperlink : صفحات وب از تعداد زیادی صفحه تشکیل شده اند که این صفحات به یکدیگر از طریق Hyperlink متصل می شوند وبرای رفتن از یک صفحه به صفحه دیگر روی این گزینه کلیک می کنیم.
Site : شبکه اینترنت از سایتهای بسیاری تشکیل شده که این سایت ها مکان هایی برای نگهداری صفحات وب(web page) هستند.
آشنایی با نرم افزارهای مرورگر وبWeb Browser : این نرم افزار ها به ما امکان ورود به سایت های مختلف ، بازدید از صفحات وب وکلی امکانات جانبی دیگر را می دهند.این نرم افزار ها عبارتند از: Internet Explorer -Netscape navigator - Firefox از آنجا که نرم افزار Internet explorer در ویندوز به طور نصب شده و آماده وجود دارد اغلب کاربران اینترنت از این نرم افزار استفاده می کنند.
Internet Explorer : برای اجرای این نرم افزار می توانیم با دو بار کلیک بر روی آیکن آن در یکی از مسیر های زیراین نرم افزار را اجرا کنیم.
DesktopInternet Explorer Start menu Internet Explorer Start menuAll programs Internet Explorer پس از اجرای این نرم افزار پنجره Internet Explorerباز می شود در زیر قسمتهای مختلف آن توضیح داده شده است.
1- ) Address bar نوار آدرس ( : از این قسمت برای تایپ آدرس اینترنتی سایت مورد نظرکه می خواهیم وارد آن شویم استفاده می شود که پس از تایپ آدرس و زدن کلید Enter پس از مدتی سایت مورد نظر نشان داده خواهد شد.
(Auto complete) : چنانچه آدرس اینترنتی مورد نظر به این شکل باشد com .
نام سایت www.
می توانیم برای راحتی کار فقط نام سایت را تایپ کرده و کلید های Ctrl , Enter را فشار دهیم.
standard buttons -* )دکمه های استاندار( : توسط دکمه های این قسمت می توان از ابزار عمومی این نرم افزار بهرمند شد.
2-Back ) -Forward (: از این گزینه ها جهت عقب ، جلو رفتن در میان صفحات وب استفاده می شود.
3- ) ( Stop : چنانچه در حال ورود به یک صفحه وب باشیم با زدن این گزینه عملیات ورود به صفحه متوقف می شود.
4- ) : ( Refreshاگر صفحه ای به هر دلیل نشان داده نشد یا خودمان عمداٌ آن را متوقف کردیم می توانیم با زدن این گزینه عملیات را مجدداٌ آغاز کنیم.
5- Home page ) صفحه خانگی ( : با استفاده از این گزینه می توانیم به صفحه دلخواه خود که قبلاٌ در تنظیمات Internet option انجام داده ایم مراجعه کنیم.
( این قسمت در بخش بعد به طور کامل توضیح داده می شود.) 6- History ( تاریخچه ) : زمانی که از سایت ها و صفحات مختلفی دیدن می کنیم این صفحات در بخشی به نام History ذخیره می شوند و ما می توانیم به کمک این گزینه تمامی سایت هایی که قبلاٌ در اینترنت مشاهده کرده ایم بدون اتصال مجدد به شبکه اینترنت مشاهده کنیم برای این کار کافی است ابتدا از منو File گزینه Work offline را انتخاب کرده و بعد با کلیک بر روی Historyسایت مورد نظر را انتخاب کنیم.
7- Favorites ( علاقه مندی ) : ازاین منو جهت یادداشت آدرس های اینترنتی مورد علاقه استفاده می کنیم.
به طوری که دیگر برای ورود به یک سایت نیاز به تایپ آدرس آن نداریم بلکه کافی است از این منو سایت مورد نظر را که قبلاٌ ذخیره کرده ایم انتخاب کنیم.
برای یادداشت کردن آدرس مورد نظردر Favoritesبه ترتیب زیر عمل می کنیم : ابتدا به سایت مورد نظر که می خواهیم آدرس آن را ذخیره کنیم رفته و سپس گزینه Add to Favorites را از منوی Favorites انتخاب می کنیم .از پنجره باز شده با تایپ یک نام در قسمت Name و انتخاب گزینه ok آدرس را ذخیره می کنیم.
همچنین می توانیم در صورت دلخواه ابتدا با کلیک بر روی گزینه New folder و تایپ یک نام برای آن یک پوشه ساخته و سپس با تایپ یک نام در قسمت Name و انتخاب گزینه ok آدرس را در داخل پوشه ساخته شده ذخیره کنیم.
Organize Favorites ) سازماندهی آدرس ها ( : برای پاک کردن یا تغییر نام و یا جا به جا کردن آدرس های مورد نظر در Favorites گزینه Favorites Organize را از منو Favorites انتخاب کرده و از پنجره باز شده هر تغییری که خواستیم روی آدرس ها انجام می دهیم.
ذخیره کردن صفحه وب : برای ذخیره کردن یک صفحه وب پس از باز کردن صفحه مورد نظر گزینه save az را از منوی File انتخاب کرده تا پنجره save web pageباز شود سپس در این پنجره مکان مورد نظری که می خواهیم صفحه وب در آنجا ذخیره شود را انتخاب کرده و روی گزینه save کلیک می کنیم.
ذخیره کردن تصویر از صفحه وب : برای ذخیره یک تصویر ابتدا اشاره گر ماوس را روی تصویر مورد نظر برده سپس راست کلیک کرده واز منوی باز شده گزینه save picture as را انتخاب می کنیم تا پنجره save pictureباز شود سپس در این پنجره مکانی که می خواهیم تصویر مورد نظر در آنجا ذخیره شود را انتخاب کرده و روی گزینهsave کلیک می کنیم.
Internet option ) تنظیمات اینترنت( : برای مراجعه به این قسمت به چند روش می توان عمل کرد: Control panel Internet option سر برگ General Internet Explorer Tools Internet option سر برگ General 1- Use Current : این گزینه آدرس وب سایتی که در حال حاضر در آن قرار داریم به عنوان صفحه خانگی انتخاب می کند.
2- Use Default: این گزینه به طور پیش فرض آدرس www.microsoft.com به عنوان صفحه خانگی انتخاب می کند.
3- Use Blank : این گزینه صفحه را خالی از آدرس می کند.
4- Cookies : این گزینه فایل های کوکی ذخیره شده در دایرکتوری cookies را پاک می کند.
5-Delete Files : این گزینه تمام فایل های ذخیره شده در دایرکتوریTemporary Internet Filesرا پاک می کند.
6- : Settings این گزینه مربوط به تنظیمات Temporary Internet Files می باشد و با انتخاب آن پنجره زیر باز می شود.
این قسمت مربوط به زمانی است که می خواهیم یک لینک یا صفحه ای را باز کنیم و آیا مرورگر این لینک یا صفحه را مجدداٌ به روز آوری کند یا خیر.
در این قسمت آدرسی که در حال حاضر پوشه Temporary Internet Files در آن قرار دارد نشان می دهد.
از این قسمت برای تنظیم میزان حافظه ای که می خواهیم به Temporary Internet Files اختصاص داده شود استفاده می کنیم.
7– از این قسمت جهت تنظیم تعداد روزهایی که History صفحات وب را در خود نگهداری می کند استفاده می شود.
8– از این گزینه جهت پاک کردن صفحات وب ، که در History ذخیره شده اند استفاده می شود.
9– از این قسمت می توان جهت تنظیم زبان ، سایز خط و رنگ بندی صفحات وب استفاده نمود.
10– از سربرگAdvanced ودر قسمت multimedia برای فعال یاغیر فعال کردن امکانات صفحه وب مثل صدا ، عکس، تصاویرمتحرک و غیره استفاده می شود.
Search engine )موتور جستجو( : ازآنجا که شبکه اینترنت شامل میلیارد ها صفحه وب می باشند برای جستجو درباره یک سری اطلاعات خاص نیازمند ابزاری بنام موتور جستجوگر می باشیم این موتور ها به ما کمک می کنند تا اطلاعات مورد نظرمان را به راحتی در شبکه اینترنت پیدا کنیم.
معروفترین این موتور ها عبارتند از : www.google.com www.yahoo.com www.infoseek.com www.hotbot.com www.excite.com www.msn.com آشنایی با موتور جستجوگر Google: گوگل یکی از معروفترین و قدرتمندترین موتورهای جستجو می باشد که امکانات و خدمات زیادی در زمینه جستجو به کاربران اینترنتی ارائه می دهد.علاوه بر همه این موارد گوگل به خاطر داشتن محیط جستجو فارسی از محبوبیت بیشتری برای ما برخوردار است.
1-Search bar ( نوار جستجو ) : در این قسمت موضوع مورد نظر را که می خواهیم در مورد آن اطلاعاتی بیابیم، تایپ کرده وگزینهGoogle Search را انتخاب می کنیم.
گوگل مطالب مختلف را جستجو کرده و در صفحه زیر نمایش می دهد.چنانچه به جای گزینه Google Search روی گزینه I'm Feeling Lucky کلیک کنیم گوگل یک سایت را ازمیان سایت های جستجو کرده انتخاب کرده و نمایش می دهد.
مثال : جستجو درباره زندگینامه حافظ 2- شاخص های Search : به کمک این شاخص ها می توان محدوده جستجو را کوچکتر و دقیق تر کرد تا جستجو راحت و سریع تر انجام گیرد به عنوان مثال زمانی که ما قصد جستجوی یک تصویر را داریم ابتدا شاخص images را انتخاب کرده و سپس موضوع مورد نظر را در bar search تایپ می کنیم در این حالت موتور جستجوگر فقط تصاویر مربوط به موضوع مورد نظر را جستجو می کند.) برای جستجوی فیلم ، خبر وغیره به همین ترتیب عمل می کنیم( مثال : جستجو تصویر درباره اتومبیل Mercedes benz 3- روش فارسی کردن Google : از صفحه قبل، لینک preferences را انتخاب کرده سپس از پنجره باز شده زبان مورد نظر که Persian است از قسمت Interface Language انتخاب می کنیم و روی گزینهsave preferences کلیک می کنیم تا صفحه Google فارسی شود.
4 -Advanced search ) جستجوی پیشرفته ( : چنانچه بخواهیم درباره مطلب خاصی درشبکه اینترنت جستجو کنیم، برای اینکه جستجوی ما از دقت بالایی برخوردار باشد از جستجوی پیشرفته استفاده می کنیم.
با کلیک بر روی این لینک صفحه زیر نمایش داده می شود.
مثال : فرض کنید می خواهیم اطلاعاتی فقط در زمینه ویروس های کامپیوتری در اینترنت جستجو کنیم از آنجا که کلمه ویروس در زمینه های مختلف به کاربرده می شود.) پزشکی ،کامپیوتر و ....( ممکن است به مطلب مورد نظر به راحتی دست پیدا نکنیم و موتور جستجوگر مطالب متفرقه ای را برای ما جستجو کند که به موضوع ما مربوط نمی شود لذا به روش زیر جستجو می کنیم.
) Electronic Mail پست الکترونیکی ( : ارسال و دریافت نامه از طریق کامپیوتر را پست الکترونیکی) Email ( گوییم.
پست الکترونیکی شباهت بسیار زیادی با پست معمولی دارد.
فرستنده نامه هر زمان که بخواهد می تواند پیام خود را ارسال کند و گیرنده نیز در هر زمان که بخواهد می توانند پیام های فرستنده را بخواند.
یک نامه الکترونیکی در واقع یک فایل است.
وقتی فرستنده، یک نامه الکترونیکی را ارسال می کند این فایل از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر می رودتا به مقصد برسد و در مقصد به صندوق پستی سیستم گیرنده رفته و در آنجا ذخیره می شود تا گیرنده نامه به آن مراجعه کرده و آن را دریافت کند.
پست الکترونیکی یکی از مشهورترین سرویس های اینترنت است.
سایتهای زیادی در اینترنت وجود دارند که امکان ایجاد صندوق پست الکترونیکی و ارسال و دریافت نامه های الکترونیکی را به صورت رایگان در اختیار هر کاربر جهت نگهداری نامه ها قرار می دهند.
روش ساخت آدرس ایمیل درYahoo : برای ساختن آدرس ایمیل، ابتدا به سایت یاهو مراجعه کرده و روی لینک Mail کلیک می کنیم.
از صفحه باز شده زیر لینک Sign up را انتخاب کرده و فرم ثبت نام پست الکترونیکی را پر می کنیم به شکل زیر : با مشاهده صفحه زیر ساخت آدرس ایمیل با موفقیت به پایان رسیده و آدرس ایمیل Email و نام کاربری IDدر این صفحه نشان داده می شود.
Shokoohi_hamed @ yahoo .
com Sign in ) ورود به صندوق پستی( : برای ورود به صندوق پستی خود، لینک Mail را از صفحه یاهو انتخاب کرده و در صفحه باز شده نام کاربری و رمز خود را در محل مربوطه نوشته و روی Sign in کلیک می کنیم.
پس از ورود به صندوق پستی صفحه زیر برای ما نمایش داده می شود.
1- Folders )پوشه ها ( : در این قسمت چهار پوشه قرار گرفته که عبارتند از : *- پوشه Inbox : تمام نامه های دریافتی در این پوشه ذخیره می شوند.
*- پوشه Draft : تمام پیش نویس های نامه ها در این قسمت قرار می گیرند.
*- پوشه Sent : یک نسخه از تمامی ایمیل های ارسال شده در این پوشه کپی می شود.
*- پوشه Bulk : تمام ایمیل هایی که به عنوان Spam معرفی شده اند در این جا نگهداری می شوند.
*- پوشه Trash : تمام ایمیل های پاک شده به این قسمت منتقل می شوند.
2- Send ( ارسال ایمیل ( : برای ارسال یک ایمیل ابتدا بر روی لینک Compose از صفحه بالا کلیک کرده و در صفحه باز شده فرم ارسال ایمیل را مطابق شکل زیرتکمیل می کنیم.
در قسمتTo آدرس گیرنده ایمیل را می نویسیم و در قسمت Subject عنوان نامه را نوشته و همان طور که درشکل نشان داده در این قسمت متن نامه مورد نظر را تایپ می کنیم.
چنانچه قصد ارسال یک فایل را به همراه ایمیل خود داریم ابتدا باید بر روی لینک Attach Files کلیک کرده و از صفحه باز شده توسط گزینه Browse فایل مورد نظر را در کامپیوتر خود آدرس دهی کنیم و با انتخاب لینک Attach Files و به دنبال آن، انتخاب لینک continue to message مجدداٌ به صفحه ارسال ایمیل برمی گردیم.
حال اگر قصد ارسال ایمیل را داریم روی لینک Send کلیک می کنیم در این حالت ایمیل مورد نظر ارسال شده و یک نسخه از آن در پوشه Sent کپی می شود.
و چنانچه بخواهیم نامه را به عنوان یک پیش نویس نامه ذخیره کنیم و بعداٌ آن را ارسال نماییم از Save as Draft استفاده می کنیم.که در این حالت نامه به پوشه Draft منتقل می شود.
3- Check Mail ( چک کردن نامه ها ): برای مشاهده نامه های دریافتی در صندوق پستی بر روی لینک CheckMail کلیک می کنیم و در صفحه باز شده تمام ایمیل های در یافتی نشان داده می شود.
برای خواندن نامه ها کافی است روی عنوان نامه مورد نظرکلیک کنیم تا نامه باز شود.
*- Delete ( پاک کردن نامه ها( : برای پاک کردن نامه ها کافی است نامه های مورد نظر را با تیک زدن در کنار آن ها انتخاب کرده و روی لینک Delete کلیک کنیم در این حالت تمام نامه های انتخابی پاک شده، و به درون پوشه Trash منتقل می شوند.
*-Spam ( ایمیل های مزاهم ( : به برنامه های ناخواسته که جهت تبلیغات ، فروش محصولات و کالا ها و یا گاهی به منظور ایجاد مزاحمت برای دیگران به آدرس پست الکترونیکی آنها فرستاده می شود Spam گویند و فرستنده این نامه ها را Spammer می نامند.
برای جلوگیری از ورود ایمیل های Spam به صندوق پستی، ابتدا این ایمیل ها را انتخاب کرده و سپس روی لینک Spam کلیک می کنیم ایمیل ها از صندوق پستی پاک شده و به درون پوشه Bulk منتقل می شوند.
*- Reply پاسخ به ایمیل : چنانچه بخواهیم به یک ایمیل دریافتی پاسخ دهیم از لینک Replyاستفاده می کنیم بدین ترتیب که وقتی ایمیل را دریافت کردیم آن را باز کرده و روی لینک Reply کلیک می کنیم از منوی باز شده دو انتخاب داریم اگر می خواهیم ایمیل را به خود فرستنده نامه ارسال کنیم گزینه to sender Reply را انتخاب می کنیم ولی اگر می خواهیم این نامه را برای شخص دیگری بفرستیم از گزینه Reply to Everyone استفاده می کنیم.
*- Sign out خروج از صندوق پستی : برای خروج از صندوق پستی خود و بستن آن روی لینک Sign out در صفحه کلیک می کنیم.
) Change Password تغییر رمز عبور( : برای تغییر رمز صندوق پستی خود به لینک options رفته واز صفحه باز شده لینک Account Information را انتخاب می کنیم سپس صفحه جدیدی باز شده لینک Change password را انتخاب کرده تا تصویر زیر نمایش داده شود در این صفحه، فرم مربوطه که در زیر نمایش داده شده را پرکرده و روی save کلیک می کنیم .
Password )یافتن رمز عبور( : چنانچه رمز عبور خود را فراموش کنیم می توانیم آن را از یاهو درخواست کنیم به ترتیب زیر عمل می کنیم.
1- روی لینک Forget your ID or Password کلیک می کنیم.
2- نام کاربری را در محل مربوطه تایپ کرده و روی Continue کلیک می کنیم.
3- در شکل مقابل فرم را پر کرده و روی لینک Get New Password کلیک می کنیم.
Security امنیت : در سیستم های کامپیوتری، اطلاعات مهمترین و پر ارزشترین عنصری هستند که ما با آنها سر و کار داریم و در صورت از دست دادن آن ها تهیه مجدد اطلاعات تقریباٌ غیر ممکن یا بسیار مشکل است.
لذا در امر نگهداری اطلاعات باید تدابیر امنیتی را در نظر بگیریم.
Virus(ویروس( : ویروس های کامپیوتری برنامه هایی هستند که جهت آسیب رساندن و مختل کردن کامپیوتر ها و شبکه های کامپیوتری توسط برنامه نویسان مجرب ساخته می شوند.
ویروس ها از راههای مختلفی می توانند به کامپیوترها نفوذ کنند.
مثلاٌ از طریق حافظه های جانبی (فلاپی، سی دی و....) یا با دانلود کردن یک فایل آلوده از شبکه اینترنت و یا با باز کردن یک ایمیل آلوده در اینترنت خطر ویروسی شدن کامیوتر وجود دارد.
برای جلوگیری از ورود ویروس ها به کامپیوتر نیازمند نصب نرم افزار هایی در کامپیوتر خود هستیم که Antivirus نام دارند.
این نرم افزار ها قادرند ویروس های کامپیوتری را شناسایی کرده و آنها را از بین ببرند و یا آنها را قرنطینه کنند.
معروفترین نرم افزار های Antivirus عبارتند از : Macafee Antivirus و Norton Antivirus و.....
)کرمها (: کرمها اصولاً ویروس نیستند با این وجود تفاوت بین آنها بسیار اندک است و معمولاً در اخبار روزمره آنها را با یکدیگر اشتباه می گیرند.
ویروسها یک کامپیوتر منفرد را آلوده می کنند و سعی نمی کنند به کامپیوتر دیگری راه پیدا کنند کرمها به کامپیوترهای دیگر انتقال پیدا می کنند با اعمال شما.
مثلاً با اشتراک گذاشتن فایلها بوسیله email یا بوسیله فلاپی دیسک ها.
کرمها به شدت علاقه مندند که فقط خود را در میان یک شبکه گسترش دهند.
آنها به طور خود کار خودشان را به کامپیوترهای دیگر انتقال می دهند به علت اینکه انتقال آنها بین کامپیوترها به طور خودکار انجام می پذیرد سرعت گسترش آنها بسیار سریعتر از ویروسها است.
آشنایی با نرم افزار Macafee Antivirus : 1- پس از اجرای این نرم افزار با صفحه زیر روبه رو می شویم.
2- در صفحه بالا روی گزینه virus scan کلیک کرده تا صفحه زیر بازشود.
حال برای جستجوی ویروس های کامپیوترمان روی گزینه For Virus Scan My Computer کلیک می کنیم.
3-در صفحه بازشده مکانی که می خواهیم scan شود از قسمت Location to scanانتخاب و روی گزینه Scan کلیک می کنیم.
(Spyware): spyware که Adware نیز نامیده می شود به هر نرم افزاری گفته می شود که مخفیانه اطلاعات کاربر را بدون اطلاع او( معمولا برای اهداف تبلیغاتی) از طریق اینترنت جمع کند.
spyware فعالیت کاربر بر روی اینترنت را کنترل می کند و آن اطلاعات را برای شخص خاصی می فرستد spyware همچنین می تواند اطلاعات مربوط به آدرس های پست الکترونیکی و حتی رمز عبور کارت های اعتباری را جمع آوری کند.
spyware مانند تروجان به طور نا آگاهانه توسط کاربر در موقع نصب برخی از برنامه ها نصب می شوند.
یک راه معمول تا یک شخص قربانی spyware شود این است که وی هر فایلی را که در اینترنت دید بدون اطمینان از امن بودن آن دانلود کند.
صرف نظر از مسائل امنیتی برای کاربر، spyware همچنین با اشغال حافظه و همچنین مصرف قسمتی از پهنای باند که به خاطر فرستادن اطلاعات به پایگاه خود هنگام وصل شدن به اینترنت است باعث کند شدن سیستم و اینترنت می شود.
spyware توانائی کنترل و جستجوی فایل ها بر روی هارد درایو و تجسس در فایل های اجرائی از قبیل برنامه های چت و پردازش واژه را دارند و می توانند spyware های دیگر را نصب کنند و کوکی ها را بخوانند وصفحه اول پیش فرض مرورگر وب را تغییر دهند و دائما این اطلاعات را برای نویسنده خود بفرستند که وی این اطلاعات را برای اهداف خود (معمولا اهدا تبلیغاتی و بازاریابی و یا فروختن به بخشی دیگر ) به کار برد.
آشنایی با نرم افزار Spyware Doctor: 1- پس از اجرای این نرم افزار صفحه زیر باز می شود.
2- از صقحه بالا روی گزینهStart Scan کلیک کرده تا صفحه زیر باز شود در این صفحه گزینه Full System Scan انتخاب کرده و روی گزینه Start Scan کلیک می کنیم.
تذکر : نرم افزار هایی که معرفی شد تنها زمانی قادرند با ویروس ها و دیگر معضلات اینترنتی مقابله کنند کهUpdate و به روز شده باشند.
لذا بهتر است هر چند وقت یکبار به اینترنت متصل شده و با انتخاب گزینه Update آن، این نرم افزار ها را به روز کنیم تا توان مبارزاتی این نرم افزار ها بالا رود.
Chat )گفتگو( : در دنیای شیرین و جذاب اینترنت، ارتباطات نقش مهم و پرارزشی را برای کاربران اینترنت ایفا می کنند.
اینترنت قادر است این امکان را خیلی ساده ، ارزان و سریع فراهم می کند با اینترنت ما قادر خواهیم بود با هر کامپیوتری در دور دست ارتباط گفتاری voice، ارتباط تصویری web camو امکان ارسال پیام متنی Message را در اختیار داشته باشیم.
برای استفاده از این امکانات آشنایی با نرم افزار های چت مثل yahoo messenger و Windowsmesengeو....
امری ضروری است.
Yahoo messenger : برای استفاده از این نرم افزار پس از نصب و اجرای آن با صفحه زیر روبه رو می شویم 1- در این صفحه باید ID و Password خود را وارد کرده و روی گزینه Sign in کلیک کنیم.
2- سپس ما در محیط نرم افزار یاهو مسنجر وارد می شویم .
3- حال برای گفتگو با مخاطب مورد نظر ابتدا باید ID آن را در لیست ID ها وارد کرده که به این ترتیب عمل می کنیم.
ابتدا روی گزینه Add که در شکل با + نمایش داده شده کلیک می کنیم سپس در صفحه باز شده ID شخص مورد نظر را در قسمت مربوطه وارد کرده Next می زنیم در صفحه بعد می توانیم برای ID هایمان یک گروه دلخواه تعریف کنیم مثلاٌ Frind .پس از انتخاب گروه و انتخاب گزینه Next و پس از آن انتخاب گزینه Finish عمل اضافه کردن ID را به پایان می بریم.در این حالت ID مورد نظر در لیست یاهو نمایش داده می شود.
ایجاد ارتباط On Line: در این روش روی ID مورد نظر دو بار کلیک می کنیم تا پنجره زیر باز می شود.
سپس همانطور که شکل نشان داده در محل مربوطه پیام مورد نظر را تایپ کرده و روی send کلیک می کنیم پیام ارسال می شود.
ایجاد ارتباط Off Line: چنانچه مخاطب مورد نظر online نباشد می توانیم به روش off line با آن ارتباط برقرار کنیم.
این روش دقیقاٌ مشابه روش on line است با این تفاوت که ما پیام ها را برایش ارسال می کنیم و هر گاه شخص مخاطب line on شد یاهو مسنجر پیام ها را برایش نمایش می دهد.
Sign out )خروج( : برای خروج از یاهو مسنجر به منوی File رفته و روی گزینه Sign out کلیک می کنیم.
معرفی چند سایت اینترنتی : www.parsindex.com www.irna.ir www.isna.ir www.iransport.ir www.urmiacity.com www.iranactor.net www.earthcam.com www.irib.ir www.namabazar.net www.sharif.ir www.irteb.ir www.rcirib.ir www.iranscience.net www.bmi.ir www.banksepah.ir www.edbi.ir www.bankmellat.ir www.bkmn-ea.ir www.tejaratbank.ir فهرست مطالب فصل اول: آشنایی با مبانی اینترنتی فصل دوم: آشنایی با نرم افزار مرورگر وب ( web Browser ) فصل سوم: آشنایی با موتورهای جستجوگر ( Search engine ) فصل چهارم: آشنایی با پست الکترونیکی ( Email ) فصل پنجم: امنیت ( Security ) فصل ششم: گفتگو و ارتباط در اینترنت ( Chat )