درس : اول
خانواده هاشمی
1- معرفی درس : این درس اولین درس کتاب است .
متن درس در 2 صفحه ارائه شده است.
در صفحه ی اول قسمت بالا تصویری از خانواده ی هاشمی و در صفحه دوم پایین صفحه تصویری از نحوه ی کار کردن اعضای خانواده هاشمی آمده است.
در صفحه ی سوم نیز 4 پوشش و 4 فعالیت در کلاس آورده شده است.
2- هدف های آموزشی : 1- آشنایی با اعضای خانواده هاشمی – آشنایی دانش آموزان با کلمه ی همکاری و همیاری و نحوه ی کمک به یکدیگر.
آشنایی با دانش آموزان با احترام گذاشتن به بزرگ ترها – ایجاد علاقه و محبت بین اعضای خانواده.
3- روش تدریس : بارش فکری با استفاده از کلمه ی خانواده – داستان گویی – ایفای نقش – پرسش و پاسخ
4- تحلیل محتوا : این درس و اکثر دروس درس تعلیمات اجتماعی سوم ابتدایی غیر فعال است که برای فعال کردن درس می توان با استفاده از بارش فکری و پرسش و پاسخ از خود دانش آموزان و همچنین با استفاده از روش داستان گویی و بازی نمایش توسط دانش آموزان این درس را ارائه کرد و به صورت فعال در آورد.
برای فعال کردن تصویر صفحه دوم می توان با استفاده از فعالیت در کلاس شمار2 آن را به صورت فعال در آورد و یا با بزرگ کردن تصویر صفحه ی اول و چسباندن
به تابلوی کلاس و توضیح خواستن از دانش آموزان و پرسش از آن به صورت فعال در آید.
5- محاسن و معایب این درس : تصاویر به صورت نقاشی است در صورتی که
می توان از عکس به جای آن استفاده کرد تا طبیعی تر به نظر آید و دانش آموزان آن را به بهتر قبول کنند.
درس : دوم خبر مهم 1- معرفی درس : این درس دومین درس این کتاب است.
متن درس در دو صفحه ارائه شده است .
در صفحه اول قسمت بالا تصویری از آمدن آقای هاشمی به خانه و در صفحه دوم قسمت پایین 4 پرسش قرار دارد.
2 فعالیت در کلاس نیز در صفحه ی سوم قرار دارد.
2- هدف های آموزشی : آشنایی دانش آموزان با خانواده آشنایی دانش آموزان با نحوه ی مسافرت کردن – آشنایی با مسائلی که قبل از مسافرت باید آنها را در نظر گرفت – آشنایی با فصل ها – وسایلی که در سفر همراه داریم.
3- روش تدریس : داستان گویی – ایفای نقش 4- تحلیل محتوا : طبق محاسبات ویلیام روی این درس غیر فعال است.
متن درس را می توان با روش داستان گویی و نمایش به صورت فعال در آورد.
با پرسش از تصویر کتاب و توجه دانش آموزان به آن ، تصویر را نیز به صورت فعال در آورد.
با دادن سؤالات واگرا و توجه دانش آموزان به نمایش اجرا شده در کلاس سؤالات فعال به وجود آورد.
فعالیت در کلاس در سطح فعال D و C قرار دارد.
معایب و محاسن درس : تصویر درس از رنگ آمیزی جذاب برخورد نمی باشد.
و متن درس غیر فعال است.
و از محاسن درس ، مطالب درحد توانایی درک دانش آموزان می باشد.
درس سوم : به سوی شیراز 1- معرفی درس : این درس سومین درس کتاب است .
متن درس در چهار صفحه ارائه گردیده است.
یک صفحه به پرسش ها و فعالیت در کلاس اختصاص دارد.
در صفحه اول قسمت پایین تصویر نقشه ی ایران ، در صفحه دوم قسمت پایین حرم شاه چراغ ، در صحنه سوم قسمت بالا بازار وکیل و در پایین صفحه یک مغازه در بازار و در صفحه چهارم تصویر آرامگاه حافظ در شیراز درج گردیده است .
پرسش ها شامل سه سؤال و فعالیت در کلاس نیز سه سؤال است .
2- هدف های آموزشی : آشنایی دانش آموزان با چند نمونه آثار باستانی شهر شیراز و مکان های زیارتی- آشنایی دانش آموزان با ارتباط بین مردم شهری و روستایی از نظر اقتصادی – آشنایی دانش آموزان با لزوم احترام به قشر زحمتکش شهرداری – آشنایی دانش آموزان با انواع شغل ها و ذکر محل آنها (کارمندان، کارگران ، پیشه وران ) – آشنایی دانش آموزان با گیاهان صحرایی جهت استفاده در موارد گوناگون از جمله درمان بیماری ها- آشنایی با صنایع دستی و سوغات شهرشیراز 3- روش تدریس : بارش فکری – نمایش اسلاید و تصاویری از شهر شیراز – پرسش و پاسخ 4- تحلیل محتوا : این درس با توجه به ضریب درگیری کامل درس غیر فعل است.
چه از نظر متن ، سؤال و تصاویر برای فعال کردن متن درس می توان این کارها را انجام داد : 1- درست کردن یک نقشه ی ایران در سایز بزرگ و چسباندن آن در کلاس و شروع درس با آن 2- درست کردن جدولی با استفاده از نام شهر و پرسش از جاهای دیدنی، هنرهای دستی ، سوغاتی ها3- آوردن دیوان حافظ و سعدی و خواندن شعری از آنها برای دانش آموزان – تصاویر این درس را می توان با پرسش 1 فعال کرد و یا تصاویر را به صورت پازل در آورد و برای گروه بندی دانش آموزان از آن ها استفاده کرد و با توضیحاتی که گروه ها می دهند این تصاویر فعال می شوند.
پرسش ها و فعالیت های این درس فعال است به جزء پرسش 1 و پرسش3 که می توان با آوردن انواع داروها و عرقیات گیاهی به کلاس آن را فعال کرد و یا با استفاده از تصاویری که در اسلاید آورده ایم آن پرسش ها را فعال کرد.
5- محاسن و معایب این درس : از نکات قوت این درس استفاده از نقشه ی ایران جهت آشنایی با نقشه و همچنین استفاده جهت آشنایی با امکان تاریخی و دیدنی شهر شیراز است و از معایب این درس طولانی بودن متن درس است.
درس : چهارم 1- معرفی درس : این درس چهارمین درس کتاب است .
در صفحه ی اول قسمت بالا تصویری از چادر عشایر و در صفحه ی دوم قسمت بالا از کوچ عشایر تصاویری آورده شده است.
پرسش ها شامل 6 سؤال و فعالیت در کلاس 1 سؤال است.
2- هدف های آموزشی : 1- آشنایی دانش آموزان با عشایر و ایل 2- آشنایی دانش آموزان با چگونگی زندگی آنها 3- آشنایی دانش آموزان با محل تحصیل بچه های عشایر 3- آشنایی با علل کوچ عشایر 3- روش تدریس : درست کردن پازل – بردن دانش آموزان به محلی که عشایر در آنجا هستند – نمایش 4- تحلیل محتوا : این درس چه از نظر متن ، تصاویر و پرسش ها ، غیر فعال است.
برای فعال کردن متن درس می توان محصولات عشایری را به کلاس آورد و در معرض دید دانش آموزان قرار داد- جدولی تهیه کرد و در اختیار دانش آموزان قرار داد و از آنها خواست که تفاوت زندگی عشایری با روستایی یا با زندگی شهری را در آن جدول بیاورند.
می توان تصاویر بهتری از عشایر را به صورت پازل درآورد.
تصاویر درس را می توان با این پرسش که چرا عشایر در تابستان و زمستان کوچ می کنند ؟
فعال کرد.
5- محاسن و معایب این درس : از معایب درس تصاویر خوبی استفاده نشده است .
در صورتی که می توان از عشایر تصاویر واضح تر و بهتری انتخاب کرد.
درس : پنجم یک توقف کوتاه 1- معرفی درس : درس یک توقف کوتاه پنجمین درس کتاب است.
این درس در 2 صفحه همراه با 2 تصویر و یک صفحه به پرسش و فعالیت در کلاس اختصاص دارد.
در بالای صفحه تصویری از روستا و کشاورزی است.
در صحفه دوم بالای صفحه تصویری از قالی بافی است.
پرسش ها شامل چهار سؤال و فعالیت در کلاس نیز 2 سؤال دارد.
2- اهداف آموزشی : الف) کلی : آشنایی با درس یک توقف کوتاه ب) اهداف جزئی : 1- آشنایی دانش آموزان با روستا و چگونگی مردم روستا 2- آشنایی دانش آموزان با شغل مردم روستا 3- آشنایی با نماز مسافر که شکسته است 3- روش تدریس : بارش فکری – پرسش و پاسخ 4- تحلیل محتوا : متن درس و تصاویر و سؤال های این درس غیر فعال است که ما می توانیم با پرسش از تصاویر آن را فعال کنیم.
(متن درس با توجه به محاسبات انجام شده در روش ویلیام روحی غیر فعال است).
با تهیه یک تصویر بزرگ از روستا و زندگی مردم روستایی ، هنگام شروع درس ، روستا را به دانش آموزان نشان می دهیم .قبل از شروع درس از بچه ها می خواهیم که در مورد روستا تحقیق کنند و اطلاعات خود را به کلاس بیاورند.
از بچه ها می خواهیم که اگر از صنایع دستی روستائیان در دسترس دارند با خود به کلاس بیاورند و در رابطه با آن برای بچه ها توضیح داده شود.
محاسن درس : در رابطه با اهمیت کار مردم روستا و نقش مهم آنها در کشور بچه ها را وادار به تفکر کرده و با تهیه جدولی در این رابطه به سؤال ها پاسخ می دهند.
اشاره به نماز مسافر خیلی خوب است.
معایب درس : تصاویر کتاب واضح و روشن نیست.
باید بزرگتر و واضح تر تصویر روستا چاپ می شد.
بهتر بود از کار کردن زنان دوشا دوش مردان در روستا هم تصویری چاپ می شد.
درس : ششم عبور از اصفهان 1- معرفی درس : درس ششم کتاب است .
متن درس در صفحه همراه با 3 تصویر ارائه گردیده است.
نصف صفحه هم به پرسش ها و فعالیت های کلاس اختصاص دارد.
در صفحه ی اول قسمت پائین نقشه ی ایران با تقسیم بندی مراکز استان ها در صفحه ی دوم تصویری از پل خواجو در اصفهان و تصویر سوم 1- میدان امام خمینی (ره) ( نقش جهان ) درج گردیده است.
پرسش ها شامل 3 سؤال از متن درس و فعالیت در کلاس نیز 2 سؤال است .
2- هدف های آموزشی : هدف کلی : آشنای با درس عبور از اصفهان اهداف جزئی : آشنایی دانش آموزان با استان – آشنایی دانش آموزان با مراکز استان ها- آشنایی با شهر اصفهان – آشنایی دانش آموزان با بناهای تاریخی و مکان های دینی اصفهان –آشنایی دانش آموزان با زاینده رود – آشنایی دانش آموزان با صنایع دستی اصفهان 3- روش تدریس : پرسش و پاسخ ، استفاده از عکس و اسلاید 4- تحلیل محتوا : تصویر اول درس با سؤالی که در پایین آن طرح شده است فعال است متن درس با توجه به محاسبات انجام شده در روش ویلیام روحی و هم چنین سؤال ها غیر فعال است.
با پرسش از تصویر دوم و سوم می توانیم آنها را فعال کنیم باید نقشه ی بزرگ ایران که تقسیم بندی استانها و مراکز آنها را دارد با خود به کلاس بیاوریم و در کلاس نصب کنیم.
تعدادی از صنایع دستی اصفهان را برای مشاهده ی بچه ها به کلاس ببریم.
از بچه ها می خواهیم که تصاویری از مکان های دیدنی اصفهان تهیه و به کلاس بیاورند.
درست کردن پازل ، پازل استان ها و پرسش از بچه ها در رابطه با تصاویر و استان ها و مراکز آنها – پرسش از نام مرکز استان محل زندگی خود به پرسش از علت پیدایش شهرها و نشان دادن صنایع دستی اصفهان محاسن : تصویر صفحه ی اول خوب است.
معایب : 2 تصویر دیگر کتاب واضح نیستند.
در رابطه با صنایع دستی و مکان های زیبا و دیدنی اصفهان تصاویر و مطالب جالبی در کتاب نیامده است.
درس : هفتم سحرگاه در قم 1- معرفی درس : این درس ، درس هفتم کتاب است.
متن درس در 2 صفحه گنجانده شده است .
یک صفحه هم به پرسش ها و فعالیت های کلاس اختصاص دارد.
در صفحه ی اول پائین صفحه تصویر حرم حضرت معصومه (س) قم و در صفحه دوم تصویر جهت هایی جغرافیایی وجود دارد.
پرسش ها شامل 3 سؤال از متن درس و فعالیت در کلاس نیز 3 فعالیت است.
2- اهداف آموزشی : الف) اهداف کلی : آشنایی با درس سحرگاه در قم ب ) اهداف جزئی : - آشنایی دانش آموزان با شهر قم – آشنایی با حرم حضرت معصومه (س) – آشنایی با موقعیت اجتماعی شهر قم در جامعه – آشنایی با موقعیت فرهنگی و دینی شهر قم در جامعه – آشنایی با محل طلوع و غروب خورشید (مشرق و مغرب) – آشنایی با زمان نماز صبح 3- روش تدریس : پرسش و پاسخ – بارش فکری 4- تحلیل محتوا : تصاویر درس غیر فعال است متن درس با توجه به محاسبات انجام شده در روش ویلیام روحی و هم چنین سؤال های درس غیر فعال است که با طرح پرسش در رابطه با تصاویر می توانیم آنها را فعال کنیم.
تصویر بزرگ شده ی حرم حضرت معصومه (س) را با خود به کلاس ببریم و در کلاس نصب کنیم از بچه ها بخواهیم در رابطه با عکس توضیح دهند.
درست کردن نقشه ی جهت ها و نشان دادن آن به بچه ها در کلاس ، پرسش در رابطه با اهمیت شهر قم و جایگاه آن در میان مسلمانان .
محاسن : معرفی شهر قم به عنوان یک شهر تاریخی و مذهبی هم در اسلام – اشاره به جمعیت شهر قم معرفی حضرت معصومه – آشنایی با روحانیت و مکان آموزشی آنها در این شهر مقدس – آشنایی با زمان نماز صبح.
معایب : واضح نبودن تصاویر – نیاوردن تصویر – محل درس خواندن طلبه ها – حوزه های دینی در رابطه با طلوع خورشید تصویری نداریم.
درس : هشتم اطاعت از قانون 1- معرفی درس : درس اطاعت از قانون درس هشتم کتاب است .
این درس در 2 صفحه همراه با یک تصویر و سه صفحه و نصف صفحه پرسش ها و فعالیت در کلاس اختصاص دارد.
در بالای صفحه تصویری از خیابان و محل عبور عابرین پیاده و خط کشی است.
پرسش ها شامل 5 سؤال و فعالیت در کلاس نیز 5 سؤال دارد.
2- اهداف آموزشی : الف) اهداف کلی : آشنایی با درس اطاعت از قانون ب ) اهداف جزئی : آشنایی دانش آموزان با تابلوهای راهنمایی و رانندگی آشنایی دانش آموزان با چرغ قرمز – آشنایی دانش آموزان با رعایت قانون و مقررات برای حفظ در زندگی – آشنایی دانش آموزان با مشکلات زندگی در شهر تهران 3- روش تدریس : نمایش ، پرسش و پاسخ 4- تحلیل محتوا : متن درس و تصاویر و سؤال های این درس غیر فعال است .
که با سؤال کردن از تصاویر می توانیم آن ها را فعال کنیم .
متن درس نیز با توجه به محاسبات انجام شده در روش ویلیام روحی غیر فعال است.
با آوردن تصاویر راهنمایی و رانندگی و چسباندن آنها پای تابلو ، از بچه هایی که برای نمایش آماده کرده ایم می خواهیم که نمایش خود را در رابطه با اطاعت از قانون اجرا کنید.
از بچه ها می خواهیم که صحنه ای از نمایش را نقاشی کنند.
محاسن : تصویر کارهای خطرناک و عدم رعایت قوانین که در فعالیت در کلاس مطرح شده است به جا و کاربردی است.
علائم راهنمایی و رانندگی خوب مطرح شده است.
معایب : تصویر صفحه ی اول واضح و روشن نیست ، اشاره ای زیادی به موضوع اطاعت از قانون نشده است ، و بچه ها به این موضوع هم می رسند که علت شلوغی خیابان ها و شهرها باعث بی نظمی می شود ( در صورتی که این طور نیست).
درس : نهم بازدید از یک کارخانه 1- معرفی درس : این درس نهمین درس کتاب است.
متن درس در سه صفحه تنظیم گردیده است و یک صفحه به پرسش و فعالیت در کلاس اختصاص دارد در صفحه اول در بالای صفحه تصویری از ظروف بلورین و در صفحه دوم در بالای صفحه تصویر مترو و در پایین صفحه کارخانه پارچه باقی و در صفحه سوم قسمت پایین تصویر ایستگاه آتش نشانی درج گردیده است پرسش ها شامل 6 سؤال و فعالیت در کلاس شامل 4 سؤال می باشد.
2- اهداف آموزشی : هدف کلی : آشنایی با بازدید از یک کارخانه اهداف جزئی : آشنایی با مشاغل مختلف – آشنایی دانش آموز با ضرورت و مفهوم خود کفایی و نقش صنایع در تحقق استقلال اقتصادی – احترام به والدین 3- روش های تدریس : نمایش – میدانی 4- تحلیل محتوا : متن و تصاویر و سؤالات این درس طبق روش محاسبات ویلیام روحی غیر فعال است که ما می توانیم با روش نمایشی تعدادی از دانش آموزان مشاغلی را معرفی کنند به این ترتیب متن فعال می شود یا می توان به دانش آموزان گفت راجع به مشاغل مختلف تحقیق کرده و به کلاس بیاورند.
راجع به تصاویر تصویر صفحه اول را می توان ظروفی از این جنس را سر کلاس آورد تا دانش آموزان مقایسه کنند.
لمس کنند و خصوصیات ظروف بلورین را بگویند.
تصویر متر و بچه ها فایده های مترو را بنویسند.
تصویر کارخانه پارچه بافی و ایستگاه آتش نشانی با پرسش 6 را می توان فعال کرد.
محاسن : دانش آموزان با انواع مشاغل آتش نشانی معایب : تصویر کارخانه پارچه بافی قدیمی است و می توان از تصاویر با وضوح بهتری استفاده کرد مثلاً از قسمت تولیدات پارچه با طرح و رنگ های بهتری استفاده کرد.
درس : دهم بهشت زهرا 1- معرفی درس : این درس دهمین درس کتاب است .
متن درس در سه صفحه تهیه گردیده و یک صفحه به پرسش ها و فعالیت لیست در کلاس اختصاص یافته است در صفحه اول در بالای صفحه تصویری از حرم امام خمینی (ره) در صفحه دوم در پایین صفحه تصاویری از شهید رجایی ، شهید دکتر بهشتی و شهید دکتر باهنر و در صفحه ی سوم در پایین صفحه تصاویری از مرحوم آیت ا...
طالقانی و شهید دکتر چمران آورده شده است پرسش ها شامل 4 سؤال و فعالیت در کلاس شامل 2 سؤال می باشد.
2- هدف های آموزشی : هدف کلی : آشنایی با بهشت زهرا (س) هدف جزئی : با شخصیت های مؤثر در انقلاب اسلامی آشنا می شوند.
- با نقش شهیدان در حفظ و تداوم انقلاب اسلامی آشنا می شوند.
- دانش آموزان به نقش گروهک ها در گرفتن این شخصیت ها از دست انقلاب واقف می شوند.
3- روش های تدریس : میدانی – بارش فکری – پرسش و پاسخ 4- تحلیل محتوا : متن و تصاویر و سؤالات این درس طبق محاسبات روش ویلیام روحی غیر فعال می باشد که ما می توانیم با استفاده از روش میدانی این روش را فعال کنیم هم چنین می توانیم با بزرگ کردن تصاویر و چسباندن آنها در کلاس تصاویر ، فعال کنیم.
محاسن : دانش آموزان تا حدودی با سرگذشت انقلاب اسلامی آشنا می شوند.
معایب : تصاویر دارای رنگ آمیزی شاد و زنده ای نیست و جذاب نیست متن درس را می توان با بردن بچه ها به بهشت زهرا و بر سر مزار شهیدان و حرم مطهر امام خمینی (ره) فعال کرد.
می توان پرسش هایی را از متن درس پرسیده تا دانش آموزان با پاسخ خود فعال شوند.
برای فعال کردن تصاویر می توان با پرسش از تصاویر مثلاً هر چه از شهید رجایی می دانید بگوئید؟
با شهید چمران در کجا شهید شد ؟
فعال نمائیم.
درس : یازدهم نماز جمعه ی تهران 1- معرفی درس : این درس یازدهمین درس از این کتاب است .
که در یک و نیم صفحه تهیه گردیده است در صفحه اول در بالای صفحه تصویری از نماز جمعه ی تهران و در پایین صفحه تصویر حضرت آیت الله خامنه ای است و در نیمه صفحه ی دوم پرسش ها است که شامل 3 سؤال و فعالیت در کلاس که شامل دو سؤال است.
2- هدف آموزشی : هدف کلی : آشنایی با نماز جمعه تهران هدف جزئی : - آشنایی با نماز جمعه به عنوان پرشکوه ترین نماز در دنیای اسلام آشنایی با سه عامل اصلی پیروزی انقلاب اسلامی ( ایمان به خدا – رهبری امام خمینی (ره) – وحدت مردم) 3- روش تدریس : روش میدانی – بارش فکری 4- تحلیل محتوا : متن و تصاویر و سؤالات این درس طبق روش محاسبات ویلیام روحی غیر فعال می باشد که ما می توانیم با روش میدانی متن را فعال نمائیم همچنین می توان تصاویر کتاب را بزرگ کرده و در کلاس بچسبانیم و بدین ترتیب تصاویر را فعال کنیم می توان با طرح این سؤال که به نماز جمعه بروید و گزارشی تهیه کنید فعال کنیم.
محاسن : دانش آموزان با نماز جمعه به عنوان یکی از مستحبات دینی آشنا می شوند.
معایب : این متن اگر به عنوان یک خاطره ی شیرین و به یاد ماندنی تعریف می شد دارای متن جذاب تری می شد همچنین دانش آموزان را می توان به نماز جمعه برد بدین ترتیب متن درس فعال می شد همچنین در مورد تصویر کتاب می توان سؤال کرد که این عکس مربوط به کدام شخصیت است در دو خط او را معرفی کنید ؟
فعال نمود.
درس : دوازدهم بازدید از موزه سعد آباد 1- معرفی درس : این درس دوازدهمین درس این کتاب است که شامل3 صفحه متن و یک صفحه پرسش ها و فعالیت در کلاس است پرسش ها شامل 5 سؤال و فعالیت در کلاس شامل 2 سؤال می باشد.
در صفحه اول درس در پایین صفحه تصویر کاخ سبز موزه ی سعد آباد تهران آورده شده است و در صفحه ی دوم دو تصویر از نمای داخلی کاخ سبز آورده شده است.
2- هدف آموزشی : هدف کلی : آشنایی با بازدید از موزه ی سعد آباد اهداف جزئی : آشنایی با طرز زندگی شاه - آشنایی با غارتگری های رژیم گذشته و ظلم و ستم هایی که به مردم می شده.
- آشنایی با اهداف شهدا و اینکه انقلاب نتیجه ی خون شهدا است.
- مقایسه زندگی حکام گذشته با زندگی رهبر انقلاب - آشنایی با واژه موزه 3- روش تدریس : بارش فکری ( با کلمه کاخ) – روش میدانی تحلیل محتوا : متن و تصاویر و سؤالات این درس طبق روش محاسبات ویلیام روحی غیر فعال می باشد که ما می توانیم با روش میدانی یا با روش بارش فکری متن را فعال کنیم هم چنین تصاویر کتاب را بزرگ کرده به کلاس بچسبانیم و یا تصاویر کتاب را به صورت پازل درست کرده و در اختیار دانش آموزان قرار داده تا تصاویر هم فعال شوند.
محاسن : این درس به دانش آموزان کمک می کند تا بتوانند با چگونگی زندگی شاه آشنا شده و این نوع زندگی را با زندگی ساده امام (ره) مقایسه کنند.
معایب : تصاویر قدیمی است و کیفیت بالایی ندارد.
متن درس با استفاده از روش میدانی و بارش فکری فعال می شود هم چنین پرسیدن تصویر بالا مربوط به چه مکانی است ؟
می توان تصاویر را نیز فعال نمود.
درس : سیزدهم به سوی شمال 1- معرفی درس : این درس سیزدهمین درس کتاب است .
متن درس در 3 صفحه ارائه شده .
در صفحه ی اول قسمت بالا تصویری از فضای سبز و کوهستانی شمال کشور می باشد و در پایین این تصویر متنی تنظیم شده و در صفحه ی دوم کناره ای سمت چپ صفحه دو تصویر از قله ی دماوند و جنگل های شمال می باشد وقت راست صفحه متن در مورد این دو تصویر تنظیم شده و در صفحه ی سوم بالای صفحه تصویری از شالیزار آمده است و در پایین صفحه نحوه ی برنج کاری آمده و در صفحه چهارم پرسش و 3 فعالیت در کلاس آورده شده است.
2- هدف های آموزشی : آشنایی دانش آموزان با شمال کشور ایران – آشنایی دانش آموزان با قله ی دماوند و تعریف قله و چگونه قرار گرفتن جنگل های شمال- آشنایی دانش آموزان با برنج کاری و شالیزار و دیگر محصولات شمال کشور 3- روش تدریس : بارش فکری – نمایش اسلاید و تصاویری از شهر شمال – پرسش و پاسخ نمایشی 4- تحلیل و محتوا : این درس چه از نظر متن ، تصاویر غیر فعال است.
و سؤالات و فعالیت ها به غیر از 3 مورد همه غیر فعالند.
و برای فعال کردن متن این درس می توانیم با روش نمایش و با استفاده از دانش آموزان تعدادی از شاغل در شمال را معرفی کرد و با آوردن تعدادی از محصولات کشاورزی شمال به کلاس درس این متن ها را فعال نماییم.
و یا اینکه با نشان دادن یک ماکت ساختمانی که شیروانی دارد و سقف شیب دار دارد و با ریختن آب روی آن نشان دهیم که چگونه از جلوگیری نفوذ باران به داخل منازل را می کند و متن ها فعال می شود.
و می توان تصاویری از مناطق دیگر شمال به کلاس درس شمال را کاملاً معرفی نمائیم و یا با نمایش اسلاید این کار بکنیم و برای فعال کردن تصاویر این درس می توان با بزرگ کردن این تصاویر و چسباندن آن ها به تخته کلاس و توضیح خواستن از نوآموزان و پرسش و پاسخ از آنان این تصاویر را بصورت فعال در آورد.
5- محاسن و معایب این درس : تصاویر این درس خیلی کوچک چاپ شده در صورتی که می توان آنان را بزرگ تر و واضح تر چاپ نمود یا بهتر به نظر برسند و بیشتر دانش آموزان به آن ها دقت می نمایند.
درس : چهاردهم محیط زیست 1- معرفی درس : این درس چهاردهمین درس کتاب است.
متن درس در سه صفحه ارائه گردیده است.
و یک صفحه به پرسش ها و فعالیت در کلاس اختصاص پیدا کرده است .
در صفحه ی اول متنی تنظیم گردیده شده مبنی بر طرز ساخت خانه های شمال و چگونه بودن سقف این خانه ها در شمال ایران تنظیم گردیده و در صفحه ی دوم دو تصویر در بالا و پایین از روستاهای بین راه شمال و میدان ساعت در ساری درج گردیده و در صفحه ی سوم یک تصویر در بالا از گردش در طبیعت و یک تصویر در پایین از پارک جنگلی در شمال قرار گرفته است .
پرسش ها شامل 5 سؤال و فعالیت در کلاس شامل 2 سؤال می باشد.
2- هدف های آموزشی : آشنایی نوآموزان با طرز ساخت خانه های شمالی و چگونگی سقف این منازل – آشنایی نوآموزان با بعضی از شهرهای شمالی از جمله قائم شهر و ساری – آشنایی نوآموزان با کار جهاد سازندگی – آشنایی نو آموزان با جنگل و سرمایه ی ملی کشور – آشنایی با محیط زیست و چگونه پاکیزه نگه داشتن این محیط 3- روش تدریس : بارش فکری – نمایش اسلاید و تصاویری از منازل شمال و گردش در طبیعت پرسش و پاسخ.
4- تحلیل تدریس : این درس طبق روش محاسبات ویلیام روحی متنی غیر فعال دارد و تصاویر همه غیر فعالند و فقط در فعالیت ها 2 مورد فعال می باشد و برای فعال کردن این متن درس می توانیم با نشان دادن اسلاید فعال کنیم و می توانیم با صحبت کردن با دانش آموزان در مورد جنگل و محیط زیست و گردش در طبیعت این متن را فعال نماییم و یا می توانیم با نشان دادن تصاویری از مساجد و مدرسه و جاده سازی وغیره کار جهاد سازندگی را نشان دهیم و فعال نماییم.
و می توان تصاویری بهتر از منازل شمال و جنگل به صورت پازل در اختیار دانش آموزان قرار دهیم که برای گروه بندی از آن استفاده کرد و توضیحاتی بدهیم تا این تصاویر فعال شوند.
و با دادن سؤالات واگرا و توجه دانش آموزان به تصاویر تهیه شده در کلاس می توان سؤالات را فعال کرد.
محاسن و معایب درس : از معایب درس تصاویر خوبی با رنگ آمیزی خوبی استفاده نشده است.
که می توان از جنگل و منازل شمال و شهرهای شمالی تصاویری واضح تر استفاده کرد.
درس : پانزدهم در راه مشهد 1- معرفی درس : این درس پانزدهمین درس از این کتاب است .
که سه صفحه تنظیم شده است در صفحه ی اول در بالای صفحه تصویری از یک مزرعه از جاده ی مشهد است و در پایین صفحه دام پروری از گله های گوسفند در بین راه می باشد و در نیمه ی صفحه ی دوم چهار برش تنظیم شده و در صفحه ی سوم فعالیت در کلاس که شامل یک تصویر از نقاشی دامپروری در چراگاه می باشد که باید رنگ شود و یک سؤال در پایین صفحه.
2- هدف آموزشی : آشنایی دانش آموزان با جاده ی مشهد و مزارع گندم و چغندر قند در اطراف جاده – آشنایی دانش آموزان با چراگاه ها و دامپروری – آشنایی دانش آموزان با غذای گوسفندان – آشنایی دانش آموزان با خاک و سرمایه ملی کشور – آشنایی دانش آموزان با نیروی انتظامی و وظیفه ی آنان در جاده ها 3- تحلیل محتوا : متن و تصاویر طبق روش ویلیام روحی غیر فعال می باشد و پرسش ها هم غیر فعالند ولی فعالیت در کلاس هر دو سوال فعالند .
ما می توانیم با بزرگ کردن تصاویر و چسباندن آن ها در کلاس تصاویر را فعال نماییم.
4- محاسن و معایب این درس : اینکه دانش آموزان با نیروی انتظامی و خاک سرمایه ی ملی آشنا می شوند یک محاسن است.
و معایب این درس تصویر جاده ی مشهد می توانست بهتر و زیباتر باشد و تصاویر از رنگ آمیزی بهتری برخوردار باشد.
و ما می توانیم با بردن دانش آموزان به یک باغ یا مزرعه محاسن خاک را نشان دهیم و اهمیت این سرمایه ی ملی را و یا می توان به یک پاسگاه نیروی انتظامی ببریم و با لباسی و وظایف این ارگان آشنا شوند.
و یا با پرسش کردن از متن درس و با پاسخ نوآموزان متن را فعال نماییم.
و پرسش ها را می توان با یک پرسش که دامپروران چراهای خود را در تابستان و در زمستان به کجا می برند ؟
درس : شانزدهم مشهد 1- معرفی درس : این درس شانزدهمین درس کتاب است .
متن درس در چهار صفحه تنظیم شده است .
و یک صفحه به پرسش ها و فعالیت در کلاس اختصاص دارد.
در صفحه ی اول قسمت بالای درس تصویری از حرم امام رضا (ع) در مشهد مقدس و در پایین صفحه تصویری از نمای بیرونی صحن امام رضا قرار دارد.
در صفحه ی دوم کنار سمت چپ صفحه عکس از مسجد گوهر شاد در مشهد قرار دارد و در پایین صفحه کتاب خانه ای در مشهد به تصویر کشیده شده است.
و در صفحه ی سوم در بالای صفحه تعداد از مدال های تختی در موزه ی مشهد به تصویر کشیده شده و در کنار این تصویر عکس از شهید غلامرضا تختی قرار دارد.
و در صفحه ی چهارم در سمت چپ صفحه تصویری از گنبدی که را به یاد قدس در صحن امام رضا(ع) ساخته اند و در مشهد است قرار دارد.
پرسش ها شامل 5 سؤال است و فعالیت در کلاس شامل 3 سؤال می باشد .
2- هدف های آموزشی : - آشنایی دانش آموزان با امام رضا (ع) امام هشتم ما شیعیان که در مشهد مقدس قرار دارد – آشنایی دانش آموزان با مسجد گوهرشاد که در مشهد قرار دارد – آشنایی دانش آموزان با زیارت و دعا خواندن هنگام ورود به صحن مطهر امام رضا (ع) – آشنایی دانش آموزان با موزه ی مشهد و مدال های تختی – آشنایی دانش آموزان با شخصیت تختی و اینکه چرا مدال های خود را به موزه ی مشهد سپرد.
– آشنایی دانش آموزان با مسجد الاقصی در فلسطین – آشنایی با حکومت مأمون و چگونه به شهادت رسیدن امام رضا (ع) بدست مأمون ستمکار.