دانلود گزارش کارآموزی در شرکت فنی مهندسی آرمان الکترونیک

Word 183 KB 15142 66
مشخص نشده مشخص نشده کامپیوتر - IT
قیمت قدیم:۳۰,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
کلمات کلیدی: الکترونیک - کامپیوتر
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • تاریخچه سازمان :
    این شرکت واقع در رفسنجان چهار راه شهدا روبروی آموزش و پرورش است .
    شرکت فنی و مهندسی آرمان الکتریک در سال 1379 رسماً به ثبت رسید و فعالیتهای خود را آغاز نمود بیشتر کارهای این شرکت پیمانکاری برق بود که اکثر کارهای الکترونیکی از قثبیل نصب تابلوهای الکترونیکی و بردهای سیستمهای هوشمند در شرکت مس سرچشمه رفسنجان را این شرکت انجامداده است و در کار خد نیز بسیار موفق عمل کرده است .
    این واحد صنعتی فنی الکترونیک و نصب سیستمهای کامپیوتر را نیز انجام
    می دهد و همچنین طراح و سازنده کلیه تجهیزات ترافیکی از قبیل چراغهای راهنمایی چشمک زن و ساعتهای دیجیتال و تابلوهای الکترونیکی نیز هست .
    مهندس ناظر و طراح در این شرکت آقای مهندس محمدعلی پرهیزگار می باشد که کارهای فنی و تخصصی به عهده ایشان است و ریاست شرکت را آقای علیرضا پرهیزگار بر عهده دارد .
    این شرکت دارای چند گرو کاری که شامل گروه نصب و راه اندازی و گروه تدارکات و گروه فنی و تخصصی می باشد .
    این واحد واقع در یک ساختمان دو طبقه است که طبقه اول آن دفتر شرکت و بخشی از آن قسمت فروش تجهیزات و سیستمهای کامپیوتری می باشد و طبقه دوم آن کارگاه فنی می باشد که در آن بردها و تجهیزات لازم برای سیستمها درآنجا ساخته می شود .
    در این کارگاه سه خانم و دو آقا کار میکنند که کارهای ظریف از جمله لحیم کاری را خانمها بر عهده دارند و کارهای دیگر را آقایان انجام می دهند .
    نمودار سازمانی تشکیلات واحد صنعتی
    مدیر شرکت آقای علیرضا پرهیزگار می باشد و معاون وی آقای محمدعلی پرهیزگار است و کارکنان آن شامل دو کارفرما و ده پرسنل کاری تین شرکت هستند همچنین کارهای بازاریابی و اداری شرکت بر عهده آقای حسین پرهزگار می باشد .
    این شرکت شامل یک ساختمان دو طبقه و یک کارگاه می باشد که کارگاه آن واقع در بلوار شهدا می باشد .در کارگاه کاهایی از قبیل جوشکاری طراحی سازه های آهنی و ساخت قطعات و ادوات لازم برای نصب می باشد کهتجهیزات این کارگاه اشمل یک جرثقیل و موتور جوش لوازم برشکاری و تراشکاری انواع کلید و پریز و کابل و غیره میباشد .

    در کارگاه کاهایی از قبیل جوشکاری طراحی سازه های آهنی و ساخت قطعات و ادوات لازم برای نصب می باشد کهتجهیزات این کارگاه اشمل یک جرثقیل و موتور جوش لوازم برشکاری و تراشکاری انواع کلید و پریز و کابل و غیره میباشد .

    نوع محصولات تولیدی و خدماتی اکقر کارهای این شرکت خدماتی است و از جمله محصولفات تولیدی این واحد می توان به ساخت و تولید سرعت گیر و نصب آن در تقاطع شهر اشاره کرد .

    و از خدمات آن نصب سیستمهای کاکمپیوتری و تولید و نصب انواع تابلوهای الکترونیکی و همچنین چراغهای چشمک زن می باشد البته این شرکت سیستمهای حفاظتی از قبیل دزدگیر را نیز طراحی و اجرا می کند .

    اینجانب از اول خردادماه سال جاری وارد این شرکت برای کراآموزی شدم و کارهایی از قبیل 1- لحیم کاری بر روی تابلوهای الکترونیکی 2- نصب سیستم 3- عیب یابی بردها را انجام می دادم .

    ابتدا طرح مدار روی فیبر مدار چاپ می شود و برای نصب قطعات عناصر مدارهای آماده و به ما می دادند و ما عناصر و قطعات (ترانزیستور ها ، LED ، مقاومت ها …) را روی برد قرار می دادیم و لحیم کاری روی انها انجام می دادیم سپس آنها را تست می کردیم .

    برای تست بردها از یک اهمتر دیجیتالی استفاده می کریدم و با آن عیب یابی می کردیم و عیب مدار را بر طرف می کردیم.

    پس از اینکه از عملکرد مدار مطمئن می شدیم آن را روی سیستم یا تابلو نصب می نمودیم و آن را راه اندازی می کردیم .

    در مورادی هم طراحهایی برای ساخت و یا اصلاح به آقای مهندس پرهیزگار دادم که مورد توجه ایشان قرار گرفت و آنها را جرا کردیم و خیلی خوب عمل کردند برای مثال یک طرح برای برد تابلوی فرمان دهنده چراغ چشمک زن راهنمایی ارائه دادم که موفق بود.

    خدمات کامپیوتر این خدمات شامل بستن کیسهای کامپیوتر و نصب مادربرد و یگر قسمتهای کامپیوتر بر روی کیس بود و همچنین راه اندازی سیستم کامپیوتر و ریختن برنامه روی آن بود .

    همانطور که در قبل گفته شد سیستمهای کامپیوتر را نیز نصب می کرد و قسمتهای سخت افزار را روی کیس سوار می کردم قسمتهای مثل CD ROM و هرد دیسک کامپیوتر ، مودم ، کارت گرافیک و غیره .

    بخشی از طبقه اول فروشگاه لوازم کامپیوتر و لوزام و قطعات الکترونیکی بود که انواع IC ها و ترانزیستورها ، دیودها و اهمتر دیجیتال و غیره برای فروش عرضه می شد .

    نصب دزدگیر و سیستمهای حفاظتی کاردیگر شرکت نص انواع دزدگیر اتومبیل و خانه و همچنین سیستمهای حفاظتی است .

    سیستمای حفاظتی شامل دوربین های مدار بسته و سنسورهای حرارتی و حساس به نور و یا صدا بودند که پس از گرفتن سفارش از مشتریان این وسایل را از تهران دریافت می کردیم و در خانه و یا بانکها و مغازه ها نصب می کردیم.

    که در این پروژه به نحوه پردازش و نصب سیستمهای کامپیوتری می پردازیم.

    صفحه کلید : به عنوان میکرو کنترلی 40 پایه و پردازنده استفاده شده است.این تراشه در داخل خود حافظهRA M به مقدار 128بیت حافظهROM به مقدار یک کیلو بایت دارد.سیگنال صفحه کلید به عنوان تنها ورود استاندارد کامپیوتر،دارای 38کلید درکامپیوتر IBM-XI می باشد.در ساختار تمام صفحه کلیدها از ماتریس برای تست فشار یک کلید استفاده شده است.در صفحه کلیدXT از تراشه8048 ورودی این تراشهMH2 77/4 می باشدکه درداخل آن تقسیم برسه انجام می شود.

    12ردیف و3 ستون این تراشه هر3 تا5 میلی ثانیه یک بار جاروب می شوند.هنگامی که یک کلید فشرده شد و کد جاروب آن توسط 8048 کشف شد،کد جاروب آن در حافظهRAM مربوط به 8048 ذخیره می شود.سپس از طریق یک خط سریال برای مادربرد ارسال می شود.اگر یک کلید بیش از نیم ثانیه پایین نگاه داشته شود،آنگاه در هر ثانیه 10 بار کد اسکن کلید تولید شده ودر حافظه RAMذخیره می شود(البته این مدت زمان و تعداد آن در صفحه کلیدهای AT قابل تغییر بوده وحتی از طریق فرامین DOS نیز قابل کنترل می باشد).حافظه RAM برای16 کلید جای لازم را دارد.هنگامی که یک کلید فشرده شده،رها می شود،کد اسکن آن کلید بعلاوه 128(بیت7آن یک شد)برایCPU فرستاده می شود، اینکه یک کلید و یا مجموعه ای از کلیدها فشرده می شوند.از خط خط اطلاعات(پایه شماره2کابل ارسالاطلاعات) سیگنال HIGHبمدت2/0 میلی ثانیه به خروجی فرستاده می شود و سپس هشت بیت اطلاعات از طریق خط خروجی و پالس ساعت از طریق پایه یک به خروجی فرستاده می شود و سپس پهنای پالس هر بیت که 1/0 میلی ثانیه است جهت ارسال به بوردCPU از طریق کابل سریال است.

    بعد از وصل شدن خط+5 ولت به صفحه کلید یک منطق(power on reset)POR به مدت حداقل 300 میلی ثانیه و حداکثر 4 ثانیه بوجود می آید.بعد از آن یک برنامه تست در صفحه کلید اجرا شده وحافظهROM وRAMتست می شود.در این مرحله برای لحظه ای سه لامپ سمت راست روشن شده وسپس خاموش شده.زمان اجرای این برنامهاز600 تا900میلی ثانیه میباشد.با کامل شدن برنامه تست و آماده شدن صفحه کلید(خط پالس و اطلاعات بصورت HIGHمی شود)در صورت درست بودن یک کدAAHبرای آمادگی و سالم بودن ویا FCHجهت خطا برای واحد سیتم ارسال می نماید.در حین کار و ارسال اطلاعات توسط صفحه کلید،فرامین زیادی بین صفحه کلید و واحد سیستم مبادله می شود که هر کدام معنی و کار خاصی انجام می دهند .

    تولید کننده پالس ساعت حافظه ROM حافظه RAM، بافر صفحه کلید که به صورت :first inpat first output)FIFO اولین ورودی و اولین خروجی)کار می کند.

    تایمر و کانتر،(جهت شروع،پایان جاروب صفحه کلیدها).

    یک پورت ورودی و خروجی که اطلاعات را به صورت سریال جابجامی نماید.

    تراشه8048به عنوان یک ریزپردازنده(میکروکنترلی)کارهای زیر را در صفحه کلید انجام می دهد: اجرای یک برنامه برای تست داخلیش به هنگام روشن سیستم (POR) .

    جاروب کردن صفحه کلید هر3تا5 میلی ثانیه.

    قرار دادن کد اسکن 16 کلید در بافر مربوطه.

    اجرای حالت typematic(نگهداری کلید برای تکرار).

    فرستادن کد اسکن برای واحد سیستم .

    سیگنال پالس فعال کننده صفحه کلید از واحد سیستم می آید(توسط 6بیت پورت 61 تراشه 8255 فعال می شود)،با فعال شدن این بیت (HIGH) ارتباط بین صفحه کلید و سیستم در هنگام روشن شدن بر قرار می شود.هنگام زدن و یا آزاد شدن یک کلید کد اسکن آن توسط 8048 برای واحد سیستم از طریق پورت 60H تراشه 8255 فرستاده می شود و سپس یک وقفه صفحه کلید در CPU رخ می دهد.CPU از طریق پورت 60H کد فوق را خوانده و به وقفه از طریق (INTA) بیت 7پورت 60H جواب می دهد (با فرستادن یک پالس مثبت).همانطور که قبلاً اشاره شد صفحه کلیدهای XT دارای 38 کلید می باشد که از 1تا83 شماره گذاری شده اند به عنوان مثال کلید درA دارای کد اسکن 30 و کلیدS دارای کد اسکن 31 می باشد.هنگام رها کردن یک کلید فشرده هنگام زدن و رها کردن می باشد.با دریافت و هنگام رها کردن یک کلید فشرده شده کد اسکن آن عبارتست از کد اسکن اصلی آن +128.به عنوان مثال کدهای 30و158 مربوط به حرف،A هنگام زدن و رها کردن می باشد.با دریافت یک وقفه از صفحه کلید توسطCPU اجرای برنامه در حال اجرا متوقف شده و سیستم به آدرس سرویس روتین وقفه 0000:0024H(4X9H) پرش کرده و آدرس سرویس رویتن وقفه 9H (وقفه مربوط به صفحه کلید)را بدست آورده و آنرا اجرا مــیکند.

    تعـــدادی از کـــارهای که بوسیله سرویس روتین صفحه کلید انجام می شود عبارتست از ( ایــن سرویس روتین در حافظه ROM می باشدو جزء وقفه های بایاس محسوب می شود) : (1)ترجمه کدهای اسکن به کدهای اسکی.

    (2)داشتن 15 کاراکتر در بافر (مستقل از 16 کد اسکن موجود در بافر صفحه کلید).

    (3)انجام عمل کرد کلید CAPS LOCK در هنگام فشردن آن.

    (4)داشتن حالت کلید SCROLL LOCK برای برنامه های کاربردی.

    (5)انجام کارهای خاص برای کلیدهای: ریست کردن سیستم با فشار دادن کلیدهای CTRL+ALT+DEL اجرای یک وقفه IBH برای کلیدهای CTRL+BREAK چاپ صفحه صفحه نمایش (اجرای وقفه 5H )در اثر فشار کلید PRTSCیا SHIFT+PRTSC (6)جلوگیری از تکرار کلیدهای CTRL،SHIFT،ALT،NUM LOCK،SCROLL LOC، INC،CAPS LOCK در صورت فشرده ماندن.

    (7)انجام حالت SHIFT برای کلیدهای SHIFT،CTRL،ALT.

    برای انجام کلیدها دو کد وجود دارد.که کد اسکی و کد اسکن که هر کدام یک بایت را از بافر اشغال می نمایند .کلیدهایی که کد اسکن ندارند دارای فقط یک کد اسکن یا کد اسکی گسترش یافته می باشد.به کلید یا کلیدهایی که با زدن آن یک برنامه مقیم شده در حافظه اجرا می شود وسپس کنترل سیستم به برنامه قبلی برمی گردد کلید داغ اطلاق می شود.برای ارسال اطلاعات از سوی صفحه کلید به واحد سیستم بعد از آماده شدن آن، اگر خط پالس (CLOCK)صفر باشد.اطلاعات در بافر ذخیره شده و به واحد سیستم ارسال نمی شود.اگر خط پالس فعال(HIGH) باشد و خط اطلاعات صفر باشد (لازم داشتن خط برای ارسال اطلاعات توسط سیستم ) اطلاعات در بافر صفحه کلید ذخیره شده و صفحه کلید اطلاعات ارسالی از سوی واحد سیستم را دریافت داشته و اجرا می نماید.اگر هر دو خط اطلاعات (پالس) یک (HIGH) باشند آنگاه صفحه کلید اقدام به ارسال اطلاعات بصورت یک بیت شروع،8 بیت اطلاعات،یک بیت پریتی و یک بیت متوقف می نماید.هنگام ارسال اطلاعات توسط صفحه کلید ،حداقل هر 60 میلی ثانیه یکبار خط پالس چک می شود،در صورت صفر شدن این خط توسط واحد سیستم،یک خط در ارسال و دریافت اطلاعات رخ داده است.بنابراین صفحه کلید از ارسال اطلاعات خودداری می نماید.اگر قبل از بیت درهم (بیت پریتی) این خط (پالس) صفر می شود، صفحه کلید از ارسال خودداری نموده و خط پالس و اطلاعات را فعال (HIGH) می نماید.اما اگر بعد از دهمین بیت باشد.آنگاه صفحه کلید ارسال را کامل خواهد نمود.زمانی که سیستم برای ارسال اطلاعات به صفحه کلید آماده است.ابتدا آن را چک می نماید که آیا صفحه کلید در حال ارسال اطلاعات هست یا خیر.اگر صفحه کلید در حال ارسال است ولی هنوز به دهمین بیت یک کد نرسیده است با صفر کردن خط پالس از ادامه آن جلوگیری می کند.ولی اگر بعد از دهمین بیت باشد،صبر می کند تا ارسال کامل گردد.برای ارسال،ابتداء خط اطلاعات با بیت شروع (معمولاً صفر است) ارسال را آغاز می نماید،در این حالت خط پالس می تواند یک باشد با آغاز ارسال صفحه کلید 11 بیت را می شمارد که بعد از بیت دهم،صفحه کلید خط اطلاعات را صفر نموده و یک بیت (بیت متوقف) را می شمارد.با این کار (صفر کردن خط اطلاعات) صفحه کلید به سیستم می گوید که اطلاعات ارسالی یک فرمان از سوی سیستم کامل دریافت شده است.باید صفحه کلید در کمتر از 20 میلی ثانیه به آن جواب دهد اگر در این زمان خطایی رخ دهد،سیستم ارسال اطلاعات را دوباره انجام می دهد.در کامپیوترهای AT بجای مدار فوق یک میکرو کنترلی تحت نام کنترلی صفحه کلید (معمولاً با شماره های 8042 یا 8742 مشاهده می شود) کار می نماید.لازم به توضیح است که در کامپیوترهای AT ،سرعت وتاخیر و نرخ تکرار کلیدهای فشرده شده از دو محل قابل تعریف می باشند که عبارتنداز : الف)تعریف درست آپ سیستم ب)استفاده از فرمان MODE درMS-DOS معمولاً بافر صفحه کلید در حافظه RAM بورد سیستم 32 بایت می باشد که می تواند که مربوط به 16 کلید را در خود داشته باشد.آدرس شروع آن در حافظه RAM به عنوان بافر 0040:00/EH می باشد،چون این بافر بصورت دایره ای می باشد بنابراین دو علامت ابتدا و انتهای آن را برای سیستم عامل مشخص می نماید که عبارتند از: کلمه HEAD یا ابتدای بافر صفحه کلید:این کلمه 2 بایتی از آدرس 0040:00/AH به ابتدای جاری بافر صفحه کلید بایاس در آدرس 0040:00/EH اشاره می کند.

    کلمه TAIL یا انتهای بافر صفحه کلید :این کلمه 2 بایتی از آدرس 0040:00/CH به انتهای جاری بافر یا آخرین بایت ذخیره شده در بافر اشاره می نماید.

    هارد دیسک: نصب هارد بر روی سیستم : برای نصب یک یا چند هارد بر روی سیستم باید مراحلی را طی نمائیم تا در نصب آن دچار مشکل نشده و به سادگی آنرا انجام داده و باعث آسیب دیدن هارد وسیستم نشویم.بر روی یک سیستم با توجه به سمت آن حداکثر دو یا چهار هارد از یک نوع قابل نصب میباشد .

    سیستمهای فعلی معمولاً از کنترلی های SCSI وIDE استفاده می نمایند درست آپ هر سیستم برای تعریف پارامترهای هارد جار زرو شده است که اولی بنام : DISKC ویا DISK1 ودومی بنام :DISKD ویاDISK2 الی آخر نامگذاری شده است .

    هنگام نصب هاردهای از نوعSCSI ، نیازی به تعریف آنها درست آپ سیستم نیست وباید پارامترهای آنرا درست آپ خود هارد تعریف نماییم.

    معمولاً هنگام روشن شدن سیستم ،ابتدای منوی ورود به ست آپ هاردهای SCSF (اگر داشته باشیم) ظاهر می شود و سپس منوی مربوط به ورود به ست آپ سیستم ظاهر می شود.

    بعد از اولین بار تعریف درست آپ خود ست آپ هنگام بوت شدن سیستم ، پارامترهای خود را به سیستم معرفی می نماید و در اصطلاح به این نوع ، هاردهای با هوش گفته می شود.اما هاردهای TDE و انواع دیگر را باید در ست آپ سیستم معرفی نماییم .کابل ارتباطی بین کنترلر هاردها (از نوع TDE ) و مادر بورد (یا کارت MILO ) دارای سه یا دم عدد کانکتور می باشد (بحث بر روی کنترلر ‌IDE است) که 40 عدد سیستم این کابل بین سه کانکتور مشترک می باشد .اگر خواسته باشیم بر روی سیستم بیش از یک هارد از نوع IDE داشته باشیم و با توجه به مشترک بودن سیم ها، باید بر روی خود کنترلر هارد یکی را با اولویت بالاتر و دیگری را با اولویت پائینتر تعریف نمائیم تا هر دو بتوانند به نوبت کار نمایند.

    تعیین اولویت هاردها توسط جامپرهای موجود بر روی کنترلر انجام می شود.به هارد با اولویت اول MASTER و به هارد با اولویت دوم SLAVE اطلاق می شود.

    اگر بخواهیم بر روی یک سیستم دو عدد هارد IDE و SCSI نصب نماییم .

    تعریف هارد اسکازی در ست آپ سیستم هیچگونه ضرورتی نداشته و لازم نمی باشد .

    همچنین نیازی به تعریف یکی به عنوان MASTER ودیگری به عنوان SLAVA نمی باشد ولی اگر بخواهیم دو عدد هارد IDE بر روی سیستم نصب نمائیم باید یکی را به عنوان MASTER و دیگری را به عنوان SLAVE تعریف نمائیم .

    که این کار توسط ست کردن جامپرهای موجود بر روی کنترلرها امکان پذیر می باشد .

    لازم به توضیح است که هارد اسکازی دارای کابل ارتباطی 60 یا 50 پین می باشد و یک کنترلر اسکازی قادر است که حداکثر 7 عدد هارد را به طور همزمان بر روی یک سیستم پشتیبانی نماید.

    تعریف نوع هارد: قبل از نصب هارد بر روی سیستم ، باید با ست کردن جامپرهای آن ، نوع آنرا SLAVE یاMASTER مشخص نمائیم .

    برای تعریف حالت باید عملکرد یک هارد، هر هارد دارای جدولی از جامپرها می باشد که معمولاً بر روی خود هارد و یا در دفترچه آن آورده می شود که هنگام کار با آن ، داشتن دفترچه آن کمک زیادی به شما خواهد کرد.

    نصب فیزیکی هارد: هنگام نصب هارد یا هاردها در محل آن باید دو نکته توجه نماییم که عبارتند از: (1)انتخاب پیچهای بلند باعث از بین بردن بورد و در نتیجه کنترلر خواهد شد و نهایتاً کار نخواهد کرد ، در نتیجه باید از پیچهای مخصوص هارد استفاده نماییم.

    (2)هنگام نصب باید دقت کرد که هارد به صورت افقی و یا عمودی قرار گیرد و نصب هارد با زوایای غیر از این باعث خراب کار کردن و بالا رفتن فرسودگی آن خواهد شد.

    (3)جهت نصب به سمتی باشد که قسمت کانکتورها به طرف داخل سیستم باشد .

    بخاطر سرعت انتقال بالاتر در کنترلرهای SCSI هاردهای با ظرفیت بالارا (بالای 500 مگابایت ) با این نوع کنترلر می سازند و هاردهای با ظرفیت پائین تر از آن را با انواع دیگر کنترلر از جمله IDE .سازنده های معروف هارد عبارتند از:TEAC ، QUAN TAM ، MAXTOR ، SEAGET ، CONNER و IBM .در بین هاردهای فوق با ظرفیت برابر ، هاردهای CONNER دارای جریان مصرفی کمتری بوده ولی به تغیرات جریان و ولتاژ نیز بسیار حساس می باشند و زودتر آسیب می بینند ، ولی سرعت دستیابی بالاتری دارند.در هاردهای قدیمی بیشتر درایوها از موتور پله ای جهت حرکت هد در سطح دیسک استفاده می کرده اند که در هاردهای جدید برای بالا بردن سرعت و کاهش صدای هد از حلقه صوتی استفاده می نمایند.در این نوع ، هد حول یک بازو به صورت زاویه ای حرکت می نماید که این امر توسط یک سیم پیچ مغناطیسی انجام می شود .

    سرعت حرکت هد در این روش بیشتر و لرزش آن در حرکت کمتر می باشد.

    اتصال کابل : بعد از بیتن هارد یا هاردها بر روی سیستم باید کابلهای آن را وصل کنیم.یکی از کابلها مربوط به برق می باشد که 12 + و 5 + و 0 ولت را شامل می شود ، این کابل در جهت عکس در سکوت مربوطه قرار نمی گیرد.بنابراین نگرانی اشتباه بودن آنرا نداشته باشید .کابل دیگر مربوط به خط کنترل و اطلاعات می باشد که در کنترلرهای IDE ، چل پین می باشد .یک طرف کابل به سوکت مربوط به مادر بورد و یا کارت MI/O و طرف دیگر آن به هارد یا هاردها وصل می شود،نحوه و محل اتصال سوکت ها هیچگونه اولویتی را ایجاد نمی نماید.هنگام نصب کابل باید دقت نمود که شماره یک سوکت مربوط به کنترلر IDE به پایه شماره یک مربوط به کارت وصل شود و اگر اشتباه وصل شود چراغ IDE هارد همیشه روشن می ماند و هارد یا هاردها قابل خواندن نمی باشند .هاردهای با کنترلر SCSI دارای کابل ارتباطی 64 پین می باشند .ولی کنترلرهای ESDI و ST506 دارای دو عدد کابل جدا از هم برای خطوط کنترل و اطلاعات می باشند .اگر کانکتور مربوط به اطلاعات و کنترل هارد درست در سوکت قرار نگرفته باشد سیستم روشن نخواهد شد.

    تذکر:هنگام اتصال سوکتها به هارد یا هاردها باید دقت شود که درست در سوکت قرار گیرد و پایه ها از طرف آن بیرون قرار نگیرد و همچنین سیستم نیز حتماً خاموش باشد.

    تعریف پارامترهای هارد یا هاردها در ست آپدر کامپیوترهای AT به خاطر راحتی عوض کردن پیکربندی سیستم و داشتن امکانات بیشتر ،از حافظه ای به نام CMOSRAM استفاده می شود.برنامه اصلی در حافظه ROM قرار دارد و مقادیر پارامترها در حافظه CMOSRAM که در زمان قطع برق توسط یک باتری به نام بک آب (BACK UP) نگهداری می شود.

    اندازه حافظه فوق به تعداد پارامترها وامکانات برنامه موجود در RAM بستگی دارد که معمولاً64 بایت می باشد.

    بعداز نصب هارد یا هاردها باید پارامتررهای آنرا (سیلندر،هد و سکتور) در ست آپ سیستم تعریف نمائیم.

    TYPE SYI HEA LZON PRECOM SECTOR COPACITY DISK C: DISK D: مشخصات یک هارد به TYPE هارد معروف می باشد.در ست آپ های قدیمی ، اندازه پارامترهای فوق از قبل تعریف شده می باشد و فقط با یک TYPE را که هم اندازه پارامترهای هارد یا هاردهای ما می باشند ، انتخاب کنیم ، اما اگر یک TYPE هم اندازه پیدا نشد ، باید یک TYPE که پارامترهای آن کمتر از مقادیر هارد و نزدیک به آنها نیز باشد را انتخاب نماییم .

    تذکر: اگر TYPE که انتخاب می کنیم دارای پارامترهای بیشتر از مقادیر واقعی باشد ممکن است سیستم قبول نکرده و خطا بگیرد ولی اگر هم قبول نماید برای ذخیره اطلاعات مضر بوده و ممکن است اطلاعات در نواحی که وجود فیزیکی ندارد ولی تعریف شده ذخیره شود ، این غیر ممکن است و اطلاعات از بین خواهد رفت .

    در ست آپ های جدید علاوه بر TYPE های از پیش تعریف شده ، یک تیپ برای استفاده کننده نیز وجود دارد که استفاده کننده خود می تواند پارامترهای هارد را با مقادیر مورد نظر در آن تعریف نماید، استفاده کننده باید پارامترهای هارد را از روی بدنه هارد و یا دفترچه آن خوانده و در این تیپ تعریف نماید.

    برای بدست آوردن ظرفیت کل ها TYPE کافیست که از فرمول زیر استفاده کنیم: 512 ×)سکتور) × (تعداد هد) × (سیلندر) = CAPACITY (ظرفیت کل هارد) در ست آپ ها دو پارامتر LZON و PCOM عبارتند از : LZON :محلی از هارد که هنگام پارک شدن هارد ، هد آن قرار می گیرد و از خراب شدن منطقه اطلاعات جلوگیری می کند که در هاردهای اتو پارک این منطقه تعریف نمی شود.

    PCOM :به علت اینکه باید در سکتورهای داخلی و خارجی ، اطلاعات یکسان ذخیره شود و فضای سکتورهای داخلی و خارجی کمتر می باشد ، باید از یک سکتور خاص به بعد ، جریان اعمالی توسط هد بیشتر شود به خوبی ذخیره شوند که این سکتور در این پارامتر مشخص می شود .

    البته در هاردهای جدید به دلیل مدرن بودن کنترلرهای آن و استفاده از روشهای مختلف در جهت بالا بودن ظرفیت و سرعت ، مقدار این پارامتر تعریف نمی شود .

    تقسیم بندی و آماده سازی هارد : پس از نصب هارد و تعریف صحیح آن در ست آپ باید آنرا تقسیم بندی و آماده سازی نمائیم ، برای انجام این کار چند مرحله را باید انجام دهیم که عبارتند از :فرمت سطح پائین و تقسیم بندی فرمت سطح پائین:برای آماده سازی یک هارد باید ابتدا آنرا فرمت سطح پائین نمائیم .

    در فرمت سطح پائین ، تعیین مقدار پارامتر اینترلیو تاثیر بسزائی در سرعت انتقال اطلاعات دارد .

    اغلب هاردهایی که به بازار می آیند توسط کارخانه سازنده فرمت سطح پائینی می شوند .

    قبلاً از فرمان DEBUC مربوط به DOS استفاده می شد تا فرمت سطح پائین را انجام دهد ولی اکنون کارخانه سازنده هارد ، نرم افزارهای متفاوتی را جهت انجام اینکار به بازار داده اند .

    یکی از این نرم افزارهایی که براحتی می توان بوسیله آن فرمت سطح پائین نمود QAPLUS می باشد .

    اما در ست آپها جدید منویی وجود دارد که در آن می توان براحتی هارد را فرمت سطح پایین کرد .

    تذکر : قبل از تعیین پارامترهای فوق ، هارد را آنالیز نموده تا سکتورهای خراب مشخص و علامت زده شود که این کار نیز توسط یک منوی موجود در ست آپ امکانپذیر می باشد.

    تقسیم بندی : بعد از فرمت سطح پائین ، هنوز هارد توسط سیستم قادر به شناختن نمی باشد.

    برای شناختن هارد توسط بایاس ، باید آنرا تقسیم بندی نمائیم .

    تقسیم بندی هارد دو دلیل اساسی دارد که عبارتند از :اولاً با تقسیم بندی حداقل دو قسمت یک هارد می توانیم همزمان دو سیستم عامل همانند VNIX و DOS را داشته باشیم و هنگام روشن شدن سیستم بدون هیچگونه تداخل از هر کدام که بخواهیم سیستم را بوت نمائیم .

    ثانیاً با تقسیم بندی هارد می توانیم از هاردهای با ظرفیت بالاتر استفاده کنیم و همچنین در هاردهای با ظرفیت بالا از استهلاک هارد جلوگیری نماییم.

    قسمت سکتور : قسمت سکتور ساختاری است که تمام روایتهای DOS برای تعریف تقسیم بندی هارد از آن استفاده می نمایند .

    زمانی که شما برای فرمان FDISK را اجرا می نمایید ، قسمت سکتور ، در سکتور اول هارد (سیلندر صفر ، هد صفر ، سکتور صفر )ایجاد می شود .

    هنگام بوت شدن سیستم بایاس ، قسمت سکتور را در عوض سکتور بوت DOS به حافظه می خواند و در آدرس 0000:7C00 از حافظه قرار می دهد .

    اگر بایاس بتواند دو کد 55 H و AAH را در انتهای این قسمت پیدا نماید ، آنگاه 512 بایت اطلاعات آن ، قابل خواندن و اجرا کردن می باشد .

    ولی اگر بایاس یک خطا را پیدا نماید آنگاه اجرا را به ROM بیسیک داده (در سیستمهای AT این ROM وجود ندارد ) ویا در یک حلقه قرار می گیرد که این حالتها به نوع بایاس بستگی دارد.

    این برنامه پارتیشن فعال سیستم عامل را (بایاس) تشخیص می دهد و شروع می نماید و برای انجام این برنامه پارتیشن فعال سیستم عامل را بخواند و کنترل را به او بدهد .

    کد پارتیشن از آدرس 0000:7C00 به آدرس 0000:0600 آورده می شود تا توسط برنامه بایاس بوت کننده سیستم ، مورد استفاده قرار گیرد.

    جدول پارتیشن : برنامه موجود در پارتیشن فعال را پیدا نماید .

    برای این کار از جدول پارتیشن استفاده می نمایند .

    این جدول در آدرس 1BEH (آفست) از پارتیشن سکتور قرار گرفته است و مقدار آن نیز 16 بایت می باشد .

    در DOS حداکثر از 2 پارتیشن استفاده می شود هر ردیف مربوط به پارتیشن دارای 16 بایت می باشد .

    جدول پارتیشن در انتهای سکتور پارتیشن قرار گرفته است در بعضی موارد سکتور پارتیشن این اجازه را به استفاده کننده می دهد که کد مربوط به سیستم عامل را در جدول پارتیشن عوض نماید .

    این عمل به استفاده کننده اجازه می دهد تا در صورت داشتن دو یا چند سیستم عامل بر روی هارد از هر کدام که می خواهد سیستم را بوت و از آن استفاده نماید .

    به عنوان مثال اگر بر روی یک هارد دو سیستم عامل DOS و هم XENIX یا UNIX باشد آنگاه هنگام روشن شدن سیستم از استفاده کننده در مورد بوت شدن با هر کدام سؤال می نماید .

    پارتیشن بوت کننده : اولین فیلد از جدول پارتیشن نشان می دهد که آن پارتیشن فعال است یا خیر .

    مقدار 00H در این فیلد نشان می دهد که پارتیشن فعال نیست و مقدار 80H نشان می دهد که پارتیشن فعال بوده و قادر به بوت کردن سیستم می باشد .

    اگر برنامه موجود در سکتور پارتیشن ، چند پارتیشن فعال را پیدا نماید یا اطلاع دهد که پارتیشن فعال را پیدا نکرده که این با نشان دادن یک پیام خطا بر روی صفحه نمایش به یک حلقه خواهد رفت و برای خارج شدن از این حالت باید سیسنم را خاموش ویا رست نماییم .

    هنگامی که سکتور پارتیشن، یک پارتیشن فعال پیدا نماید آنگاه موقعیت آنرا بر روی هارد پیدا می کند.

    برای بدست آوردن پارامترهای هارد از وقفه 13H استفاده می شود که این شماره سیلندر ، سکتور و غیره را مشخص می نماید .

    این وقفه مربوط به بایاس می باشد.

    بعد از این مرحله به دلیل اینکه هنوز DOS بوت نشده است دارای وقفه ای برای کار با پارتیشن نمی باشد .

    بعد از بدست آوردن پارتیشن فعال ، با خواندن دو فیلد آن ، شماره سیلندر و سکتور به ترتیب از بیت های (6 و 7) و (8 و 9) به دست می آید .

    ساختار پارتیشن توسعه داده شده : 3/3 DOS به بالا به شماره اجازه می دهد که یک پارتیشن توسعه یافته را در هارد تعریف نمایید .

    برنامه FDISK شما را قادر می سازد تا پارتیشن را تعریف نمایید ولی قادر به نوشتن برنامه کد در پارتیشن سکتور نمی باشد .

    جدول پارتیشن دارای دو ردیف است .

    ردیف اول مربوط به اولین درایو منطقی در بخشی توسعه یافته و نوع آن می باشد.

    (مقدار یک یا چهار برای پارتیشن DOS یا FAT دوازده بیتی یا شانزده بیتی ) .

    ردیف دومی برای درایو منطقی دوم در بخش توسعه یافته می باشد .

    به شرطی که قسمت اول وجود داشته باشد .

    برای پشتیبانی درایوهای منطقی دیگر ، ساختار فوق برای درایوهای مختلف تکرار می شود .

    روشهای نوشتن اطلاعات بر روی فلاپی و هارد برای نوشتن اطلاعات بر روی فلاپی و هارد دیسکها از سه روش استفاده می شود که در اینجا به طور خلاصه آن را بیان خواهیم کرد .

    برای درک اینکه اطلاعات چگونه بر روی صفحه مغناطیسی هارد و غلاپی ذخیره می شود باید اعداد صفر و یک را از یاد ببریم زیرا صفر و یک ها و نیستند که بر روی صفحه مغناطیسی ذخیره می شوند .

    برای نشادن دادن مکان مغناطیسی شده یا مغناطیس نشده ، این روش غیر ممکن می باشد .

    شاید این سؤال مطرح شود که چرا ممکن است فکر نمایید که جزء های مغناطیسی شده و مغناطیس نشده پشت سر هم قرار می گیرند ولی تشخیص این جزئیات توسط هد غیر ممکن و تشخیص دو یا چند صفر پشت سر هم برای هد مشکل می باشد .

    یک راه برایبرطرف نمودن این مشکل ، استفاده از طول جزء مغناطیس و انتخاب یک زمان برای هر جزء فوق می باشد .

    بخه عبارت دیگر ما نیاز به یک نوع پالس برای نشان دادن هر بیت داریم اما انتخاب یک زمان ثابت برای هر بیت صفر یا یک مشکل است ، زیرا ممکن است سرعت چرخش موتور و حرکت هد کند یا تند شود .

    برای برطرف کردن مشکلات فوق از روشهای خاصی موصوم به کد گذاری جهت نوشتن اطلاعات استفاده می شودکه اهم آن عبارتند از FM و MFM و RLL روش FM : ساده ترین روش جهت کد کردن یک ها و صفر ها بر روی یک سطح مغناطیسی ، ضبط تغییر فلوی مغناطیسی برای هر یک و یا عدم ضبط برای صفر می باشد .

    اما این روش برای زنجیره ای از صفرها مشکل می باشد و جدا کردن صفرها از همدیگر مشکل و یا هزینه گزاف ممکن می باشد برای حل این مشکل به روش FM که هرگز در هارد دیسکها به کار برده نشد متوسل شدند در این روش بین هر بیت یک پالس قرار دادند که کار خواندن ساده و راحت شود همچنان که در این شکل مشاهده می شود تغییر فلوی مغناطیسی باعث ایجاد یک پالس مدوله شده فرکانس می شود .

    بیت های اطلاعات در سیکنالهای پالس مدوله شده است و پهنای صفر دو برابر بیتهای یک می باشد ولی در هر صورت بعد از هر بیت یک پالس اضافی وجود دارد .

    از مزیت های این روش سادگی ان و ارزان بودن مدارات سازنده آن می باشد .

    ولی هر بیت از اطلاعات به دو تغییر فلوی مغناطیسی نیاز دارد که این کار ظرفیت دیسک را به نصف کاهش می دهد .

    این روش در اکثر فلاپی دیسک های قدیمی ( 360، 80، 160،180کیلو بایت ) مورد استفاده قرار گرفته است .

  • مقدمه 1
    صفحه کلید 6
    حافظه RAM 8
    هارد دیسک 13
    اتصال کابل 17
    روش RLL 27
    کنترلر SCSI 36
    کارت گرافیک 39
    مد گرافیک 46
    از VGA تا VAC 50
    نکاتی برای نصب یک کارت نمونه 52
    مدارات رنگ در تلوزیون رنگی 55
    دیکودر پال در تلوزیون شهاب 21 اینچ 59
    دیکودر NTSCN در تلوزیون رنیگ شهاب 21 اینچ 62

آشنایی با مفاهیم اولیه پست الکترونیک 1- پست الکترونیک ارسال و دریافت نامه از طریق کامپیوتر را پست الکترونیکی (E-mail) می گوییم. پست الکترونیکی شباهت بسیار زیادی با پست معمولی دارد. فرستنده نامه هر زمان که بخواهد می تواند پیام خود را ارسال کند و گیرنده نیز در هر زمان که بخواهد می تواند پیام های فرستنده را بخواند. یک نام الکترونیکی در واقع یک فایل است. وقتی مقصد یک نامه الکترونیکی ...

گر چه کامپیوترها تنها چند دهه ای است که با ما همراهند، با این حال تأثیر عمیق آنها بر زندگی ما با تأثیر تلفن ، اتومبیل و تلویزیون رقابت می کند. همگی ما حضور آنها را احساس می کنیم، چه برنامه نویسان کامپیوتر و چه دریافت کنندگان صورت حساب های ماهیانه که توسط سیستم های کامپیوتری بزرگ چاپ شده و توسط پست تحویل داده می شود. تصور ما از کامپیوتر معمولا داده پردازی است که محاسبات عددی را ...

چکیده رشد سریع تجارت الکترونیکی، تأثیر بسزایی بر چگونگی تجارت در جهان می‌گذارد. تجارت الکترونیکی خود تحت تأثیر تحولات در فناوری اطلاعات است. این مقاله، تغییرات فناوری را که باعث تحول در تجارت الکترونیکی خواهد شد بررسی نموده و اثرات اقتصادی آن را مورد بحث قرار داده است، و چشم‌اندازی از اقتصاد کاملاً پویا و هوشمند آینده را در اختیار قرار می‌دهد. مقدمه ظرفیتهای فنی؛ مانند پهنای ...

کامپیوتر از ابتدا تاکنون بشر اولیه شمارش را باانگشتان دست و اندازگیری کمیت ها رابا بعضی از اعضای بدن مانند دست و پا انجام میداد و بدین ترتیب واحدهای اندازه گیری مانند وجب و قدم بوجود آمد . سیستم دهدهی امروزه که برای بیان کمیتها بکار میرود از بکار بردن انگشتان دست برای انجام شمارش نتیجه شده است . قدیمی ترین دستگاهی که برای شمارش و انجام محاسبات عددی بکار میرفت چرتکه بود که در ...

در فصل قبل مشاهده کردیم که چگونه تکنولوژیهای تجارت الکترونیک، اساس اقتصادی برخی تجارتها را تغییر می‌دهد. در این فصل جزئیات بیشتری را در مورد اینکه چگونه این پیچیدگیهای صنعتی، ساختارهای اقتصادی صنعت را تغییر می‌دهد بیان خواهیم کرد. در ابتدا، دو اثری را که گهگاهی با تکنولوژیهای اطلاعاتی قبلی مورد ملاحضه قرار گرفته، بررسی می‌کنیم: تغییر توازن قدرت در یک صنعت و هماهنگی بهتر ...

RAM ROM Cache Dynamic RAM Static RAM Flash Memory Virtual Memory Video Memory BIOS استفاده از حافظه صرفا محدود به کامپیوترهای شخصی نبوده و در دستگاههای متفاوتی نظیر : تلفن های سلولی، PDA ، رادیوهای اتومبیل ، VCR ، تلویزیون و ... نیز در ابعاد وسیعی از آنها استفاده بعمل می آید.هر یک از دستگاههای فوق مدل های متفاوتی از حافظه را استفاده می نمایند. مبانی اولیه حافظه با اینکه می توان ...

1. کاربردهای تجاری – اکثر شرکتها تعداد زیادی کامپیوتر برای کارهای مختلف ( تولید ، انبارداری ، فروش و حسابداری ) دارند . شاید در ابتدا این کامپیوترها از یکدیگر جدا باشند ، ولی در مرحله ای از کار برای یکپارچه کردن اطلاعات کل شرکت ، مدیریت تصمیم می گیرد تا آنها را به هم متصل کند . به بیان کلی تر ، اشتراک منابع به ما اجازه میدهد تا برنامه ها ، تجهیزات و به خصوص داده ها را در اختیار ...

این بخش شرح مختصری پیرامون اجزای اصلی یک سیستم کامپیوتری (حافظه و پردازنده)می دهد، که باعث می شود کاربر درک بیشتری نسبت به مفاهیمی که در طی برنامه اسمبلی با آن ها سرو کار دارد پیدا کند. حافظه واحدپردازش مرکزی ________________________________________ یک سیستم کامپیوتری ترکیب کاملی از سخت افزار و نرم افزارهای سیستمی است که باعث می شود ماشین مفید و وظیفه مندی برای کار معینی بشود. ...

رایانه (کامپیوتر)که حاصل فکر، و خلاقیت و فناوری است،اکنون به شرکتها،اداره ها،و حتی خانه های مردم درسراسر جهان راه یافته و تقریباً همه جا را تسخیر کرده است. انسان به وسیله رایانه می تواند کارهایی از قبیل عملیات پیچیده ی حسابداری،طراحی ساختمان ،طراحی ساختمان،طراحی پارچه،ساخت فیلم های کارتونی وو عملیات پیچیده ی ریاضی و هزاران کار دیگر را انجام دهد.به وسیله ی شبکه های اطلاع رسانی ...

تجارت الکترونیک را می توان انجام هرگونه امورتجاری بصورتon-line وازطریق اینترنت بیان کرد ، این تکنیک در سالهای اخیر رشد بسیاری داشته است .در آینده نه چندان دور تجارت فقط از طریق اینترنت میسر خواهد بود. این متن به معرفی تجارت الکترونیک ،انواع آن و روشهای امنیت آن می پردازد. ابزارهای استاندارد ی جهت ساختن یک Web Site تجارت الکترونیک وجود دارد . شما نیز جهت متمایز ساختن سایت خود قدم ...

سخت افزار:مجموعه قطعات الکترونیکی کامپیوتر که به نوعی با هم و با دنیای بیرون رابطه دارند را سخت افزار گویند. نرم افزار:مجموعه برنامه های هستند که سخت افزار را وادار به نوعی فعالیت می کند. برنامه:مجموعه دستورالعمل های که منجر به دستیابی به یک هدف مشترک می شود را برنامه گویند. تعریف خروجی:مجموعه ابزارهایی که به نوعی اطلاعات را از درون سیستم به بیرون منتقل می کند را خروجی گویند. ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول