سال ها از پی هم سپری می شوند نسل ها از پی نسل ها می آیند و می روند اما همچنان نقاط عطف تاریخ انقلاب اسلامی در تار و پود این مرز و بوم در لا به لای کتاب ها، در سینه انقلابیون و یا در امولسیون فیلم های رنگی و روفته آرشیوها خودنمایی می کند (googel ، تلاش مردم به جشن انقلاب، همشهری).
در سالروز پیروزی انقلاب اسلامی پرواز هزاران بادکنک و بالن های رنگی و بارش گل و کاغذهای رنگی از چرخبال ها بر فراز میدان آزادی روز 22 بهمن بر شادی حضور نوجوانانی که در جمع خانواده های خود به میدان آزادی، استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی را فریاد می کنند می افزاید.
رها شدن کبوتران سفیدی که همانند پرچم ایران رنگ شده پیش از سخنرانی رئیس جمهور ایران آسمان میدان آزادی را جلوه ای دیگری می بخشد.
Pocharkhen (thternet version oftlamshahri pailys supplement in , googel)
در جشن انقلاب اسلامی برگزاری جنگ موسیقی سنتی، نورافشانی، جنگ شادی در سینما بهاران، تجلیل از خانواده های معظم شهدا، برپایی نمایشگاه عکس از روزهای انقلاب، مراسم شبی با قرآن و ایستگاههای صلواتی را داریم (googel ، شادی در جشن انقلاب، همشهری).
بیانات امام خمینی (ره) برای برگزاری جشن انقلاب اسلامی:
این اعیاد سالگرد انقلاب عظیم اسلامی است و برای ملت ایران و بلکه مسلمانان عالم یک عید است اسلام توانست این افتخار را بدست آورد که بر سیطره سلطه قدرتهای چپاولگر و جهانخواه پنجه بیندازد و یک ملت را نجات دهد.
دهه فجر یادبود حیات دوباره ملت ایران و کشور عزیز ماست.
مردم این ایام را جشن می گیرند و حق دارند جشن بگیرند شما عزیزان من!
بدانید؛ در دنیا هم هر جا مسلمانان آگاه و بیداری وجود دارند نسل جوان، زبدگان و نخبگان فرهنگی و سیاسی آنها هم این جشن را جشن خودشان محسوب می کنند و این بیداری را به نفع خود می دانند (تلاش مردم به جشن انقلاب، بیانات)
آیت الله حائزی شیرازی، با تأکید بر توجه ویژه به حضور خردسالان در جشن انقلاب اسلامی گفت: برای برگزاری جشن های انقلاب باید از خردسالان شروع کنیم تا به 70 ساله ها برسیم.
وی سرود ویژه خردسالان را موفق ترین سرودها در تأثیرگذاری برشمرد و با تأکید بر لزوم ساخت سرودهای انقلابی ویژه خردسالان، اظهار داشت: سرودهای ما باید گویای این باشد که ما انسانیم و سیادت دیگران را نمی پذیریم و برای شکستن بت ها آمده ایم و بت جدید تأسیس نمی کنیم.
نماینده ولی فقیه در استان فارس، با تأکید بر لزوم برگزاری با شکوه جشن های دهه فجر، از این جشن ها به عنوان جشن پیروزی عقل بر جهل یاد کرد و گفت: یک جشن موفق آن است که صورت جشن به تنهایی نباشد و جشن نمائی و تظاهر به جشن نباشد بلکه از عمق وجود سرچشمه بگیرد (googel ، شادی در جشن انقلاب، ایسنا).
بیانات امام خمینی (ره) برای برگزاری جشن انقلاب اسلامی: این اعیاد سالگرد انقلاب عظیم اسلامی است و برای ملت ایران و بلکه مسلمانان عالم یک عید است اسلام توانست این افتخار را بدست آورد که بر سیطره سلطه قدرتهای چپاولگر و جهانخواه پنجه بیندازد و یک ملت را نجات دهد.
دهه فجر یادبود حیات دوباره ملت ایران و کشور عزیز ماست.
بدانید؛ در دنیا هم هر جا مسلمانان آگاه و بیداری وجود دارند نسل جوان، زبدگان و نخبگان فرهنگی و سیاسی آنها هم این جشن را جشن خودشان محسوب می کنند و این بیداری را به نفع خود می دانند (تلاش مردم به جشن انقلاب، بیانات) آیت الله حائزی شیرازی، با تأکید بر توجه ویژه به حضور خردسالان در جشن انقلاب اسلامی گفت: برای برگزاری جشن های انقلاب باید از خردسالان شروع کنیم تا به 70 ساله ها برسیم.
وی سرود ویژه خردسالان را موفق ترین سرودها در تأثیرگذاری برشمرد و با تأکید بر لزوم ساخت سرودهای انقلابی ویژه خردسالان، اظهار داشت: سرودهای ما باید گویای این باشد که ما انسانیم و سیادت دیگران را نمی پذیریم و برای شکستن بت ها آمده ایم و بت جدید تأسیس نمی کنیم.
نماینده ولی فقیه در استان فارس، با تأکید بر لزوم برگزاری با شکوه جشن های دهه فجر، از این جشن ها به عنوان جشن پیروزی عقل بر جهل یاد کرد و گفت: یک جشن موفق آن است که صورت جشن به تنهایی نباشد و جشن نمائی و تظاهر به جشن نباشد بلکه از عمق وجود سرچشمه بگیرد (googel ، شادی در جشن انقلاب، ایسنا).
جشن رمضان: در ماه مبارک رمضان به دلیل اینکه مردم آمادگی بهتر و بیشتری برای کمک به نیازمندان دارند بنابراین بهتر می توانند به کمک نیازمندان بشتابند و یکی از گروههایی که واقعاً نیازمند یاری هستند و سالیان سال را به دلیل عدم پرداخت مبلغ کمی در زندان بسر می برند زندانیشان هستند.
اکثر زندانیان بدلیل مسائل غیرعمدی و یا در تصادفات که رخ می دهد توان پرداخت دیه را ندارند و در زندان به سر می برند و در این میان کمیته امداد به کسانی کمک می کند که معسر (نیازمند کمک مالی) هستند و چندین سال است برای پرداخت 300 هزار تا 10 میلیون تومان در زندان به سر می برند کمیته امداد با شناسایی این افراد شناسنامه ای از زندگی آنها تهیه کرده و در اختیار نیکوکاران و خیرین قرار می دهند تا مبلغی که می خواهند کمک کرده و سهمی در آزادسازی زندانی نیازمند داشته باشند.
(googel ، جشن رمضان، اداره کل زندانهای استان تهران).
جشن اکرام: در جامعه ما اگرچه کاستی هایی مشاهده می شود که مربوط به آثار جنگ تحمیلی و وجود نابسامانیهایی که در اوایل انقلاب بوده که هنوز هم محسوس می باشد و مسئولان در پی برطرف نمودن آن می باشند که البته با کمک مردم این امر میسر می شود و احتیاج به زمان دارد ولی هنوز انسانهایی در جامعه بسر می برند که پر از محبت و عاطفه هستند که هدفشان کمک به همنوع خود می باشد که واقعاً قابل لمس است چنانچه در دو جشن عاطفه ها و جشن نیکوکاری و طرح اکرام در ماه مبارک رمضان دیده می شود گرچه بعضی ها نمی خواهند این را دریابند و می گویند در کشورمان عاطفه و انسانیت از بین رفته است ولی اینطور نیست.
اگر به دیده بصیرت نگاه شود و بدور از بدبینی های رایج جامعه توسط بعضی افراد می بینیم که چقدر از انسانها محروم از طریق همین سه طرح که از طرف مردم ارائه می گردد تا حدودی به نیازهایشان می رسند و دل خیلی از خانواده ها شاد می گردد و چقدر از کودکان بی سرپرست و یتیم مورد حمایت قرار می گیرد (googel ، جشن اکرام، نشریه درون).
«سالروز حضرت امام حسن مجتبی (ع) و آغاز هفته اطعام و اکرام» واحد اکرام و ایام در سال 1378 فعالیت خود را در مرکز کمیته امداد امام خمینی (ره) در منطقه 18 واقع در خیابان تختی آغاز کار کرده.
مأمنی برای خانواده های بی سرپرست و نیازمند منطقه بوده و هست این واحد با کمک حامیان نیکوکار، همچون خانواده ای گرم و صمیمی ایتام را زیر چتر حمایت خود گرفته است.
خانم پروانه مددی (کارشناس امور حامیان) جزو پنج نیروی آغاز کننده طرح اکرام در سال 1378 در استان تهران بود.
5 سال پیش طرح اکرام فقط در تهران انجام می شد اما وقتی تعداد ایتام شناسایی شد و حامیان علاقمند افزایش پیدا کرد واحدی به نام اکرام در مرکز کمیته امداد در هر منطقه دایر شد و ایتام آن منطقه توسط همین واحد تحت پوشش قرار گرفتند.
طرح اکرام فقط در برگیرنده بچه هایی است که پدر خود را از دست داده اند و دارای گواهی فوت پدر هستند البته در صورتی که نیازمند باشند و از دولت یا بهزیستی مستمری نگیرند.
طرح اکرام، ایتام تا هجده سال را تحت پوشش قرار می دهد هر چند تا پیش از این، دختران تا زمان ازدواج نیز مشمول این طرح می شدند.
اما با استغتایی که از علمای قم به عمل آمد مشخص شده که دختران بالای 18 سال جزو صغار محسوب شده و بنابراین مشمول این طرح نمی شوند، البته اگر از نظر حامی، سن، سال فرزند، تحت حمایت اهمیتی نداشته باشد این دسته از ایتام هم می توانند از خدمات طرح اکرام برخوردار باشند.
در طرح اکرام برای خانواده های بی سرپرست که بیش از 4 فرزند دارند محدودیتهایی وجود دارد برای فرزند چهارم به بعد خانواده، دفترچه امداد رسانی صادر نشده و آنها از خدمات کمیته امداد برخوردار نمی شوند.
بدلیل اینکه فرزندانی در طرح اکرام تحت حمایت قرار می گیرند که تحت پوشش کمیته امداد باشند بنابراین فقط تا فرزند چهارم خانواده های بی سرپرست، مشمول طرح اکرام می شوند (همان).
نحوه شناسایی خانواده های بی سرپرست و ایتام: بعضی از خانواده های بی سرپرست و نیازمند شخصاً به کمیته امداد و واحد اکرام مراجعه می کنند اما بقیه توسط اقوام، همسایگان، دوستان و آشنایانشان و یا از طریق همکاران این واحد معرفی می شوند.
البته مأموران تحقیق این طرح به منازل این خانواده ها مراجعه و با بررسی شرایط آنها خانواده های بی سرپرست واقعاً نیازمند را شناسایی و آنها را برای برخورداری از خدمات طرح اکرام، الویت بندی می کنند.
افراد علاقمند برای شرکت در طرح اکرام می توانند حضوری به این واحد مراجعه کرده و یا با شماره تلفن مستقیم واحد اکرام تماس گرفته با اعلام اسم، آدرس، تلفن، سال تولد خود را برای حمایت از یک یا چند فرزند یتیم اعلام آمادگی کنند.
در طرح اکرام حتی حامیانی هستند که در قید حیات نیستند یعنی افراد مراجعه کرده و یا تماس می گیرند و عزیزان فوت شده خود را به عنوان حامی ایتام معرفی می کنند و خودشان هزینه این کار را می پردازند.
پس از ثبت نام، طرح شناسنامه ای فرزند تحت حمایت را که حاوی عکس و مشخصات اوست همراه با شماره حساب برای حامی فرستاده می شود فرد حامی در قبال فرمی که پر کرده مسئول و موظف است که ماهانه مبلغ حداقل ده هزار تومان به حساب فرزند تحت حمایت خود واریز کند البته این حداقل وظیفه ای است که بر عهده حامی است و اگر امکانش را داشته باشد برحسب وظیفه انسانی، می تواند در زمینه های دیگر نیز به فرزند تحت حمایت و خانواده اش در منزل آنها ملاقات داشته باشند تا زمینه آشنایی هر چه بیشتر حامی با آنها و مشکلاتشان فراهم شود البته این ملاقات اجباری نیست و گاهی به دلیل عدم تمایل یکی از طرفین این ملاقات در منزل فرزند انجام نمی شود در این صورت ترتیبی داده می شود تا حامی فرزند تحت حمایت خود را در واحد اکرام مرکز کمیته امداد ملاقات کند این امکان نیز وجود دارد که حامی به صورت ناشناس حمایت از فرزند را تقبل کند به هر حال مهم ترین مسئله این است که از طریق طرح اکرام یک خانواده بی سرپرست و نیازمند با آبرو را به یک فرد خیرخواه معرفی می شود تا هرگاه قصد انجام کار خیری را داشته باشند به این خانواده کمک کنند بر همین اساس اگر فرزندان تحت پوشش طرح اکرام، مشکل تحصیلی یا فرهنگی داشته باشند یا در تأمین هزینه های درمانی با مشکل مواجه شوند برای حل این مشکل با حامی آنها تماس گرفته و از آنها کمک می خواهند آنها نیز اگر بتوانند حتماً به فرزندان تحت حمایت خود کمک می کنند حامیان در پایان سال تحصیلی کارنامه تحصیلی فرزندان خود را درخواست می کنند و برایشان فرستاده می شود و آنها برای تشویق فرزندان درسخوان خود آنها جایزه می فرستند.
(googel ، جشن ایتام و اکرام، همشهری).
جشن عاطفه ها: جشن عاطفه ها در روز 26 شهریور ماه به میزبانی کودکان و نوجوانان برگزار می گردد.
در این روز ایستگاههای نقاشی نیز برای کودکان پایگاههایی در نظر گرفته می شود.
علاوه بر این، پایگاههای ویژه قرآنی جشن عاطفه ها نیز با همکاری رادیو قرآن مستقر می شود.
در این روز اتوبوسهای سیار تحت عنوان کاروانهای مهر در انتظار مهر در روز جشن عاطفه ها به میان مردم می آیند و هدایای آنان به دانش آموزان نیازمند را جمع آوری خواهند کرد علاوه بر مردم عادی در برخی از پایگاههای جشن عاطفه ها نیز شاهد حضور ورزشکاران و هنرمندان و پیش کسوتان کشورمان می شویم.
و هفتاد درصد از هدایای جمع آوری شده در جشن های عاطفه ها به وزارت آموزش و پرورش تحویل داده می شود تا بین دانش آموزان نیازمند مورد شناسایی توزیع و سی درصد دیگر نیز از سوی کمیته امداد امام خمینی بین دانش آموزان بی بضاعت توزیع می شود و برای کمکهای مالی مردم شماره حسابهایی اعلام می شود (googel ، جشن عاطفه ها، روزنامه کیهان).
جشن عاطفه ها همه ساله توسط ستاد احسان و نیکوکاری متشکل از سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، وزارت آموزش و پرورش و کمیته امداد امام خمینی (ره) برگزار می گردد.
گفتنی است هدایای جمع آوری شده بلافاصله پس از پایان برگزاری مراسم جشن تفکیک، و سعی می گردد تا شروع سال جدید لوازم تحریر، کیف، کفش و سایر ملزومات برابر دستورالعملهای تعیین شده از طریق وزارت آموزش و پرورش در اختیار دانش آموزان نیازمند مناطق محروم قرار گیرد (همان).
جشن تکلیف: در آغاز جوانی هر فردی تحولی بزرگ در او رخ می دهد قوای جسمی و روحی اش شکوفا می شود عشق و امید در او موج می زند.
احساس می کند شخصیتی پیدا کرده دیگر تابع این و آن نیست می خواهد خودش مستقل باشد خودش تصمیم بگیرد یعنی دیگر او بالغ شده ولی چه کند نمی داند از میان هزاران راهی که پیش چشمان او رخ می نماید کدامیک را انتخاب کند.
می خواهد سعادت ابدی را تحمیل کند احساس می کند به راهنمایی آگاه و دلسوز نیاز دارد پیک الهی را می بیند که با نامه ای آسمانی به سویش آمده است او را می بوسد و نامه اش را می گشاید همه چیز در آن هست دیگر جایی برای نگرانی باقی نمانده، راه از چاه و حق از باطل برایش روشن شده است و به شکرانه این که خدا تاج عزت و سر راه نهاده است (جشن تکلیف) می گیرد.
یعنی از این به بعد (مکلّف) شده است و نسبت به احکام وظیفه دارد (googel ، جشن تکلیف، توضیح المسائل آیت الله بهجت).
تکلیفی از خدای متعال برای کودکان به سن تکلیف رسیده نهاده شده و خداوند با همه ی عظمت و جلال خود با کودکان به سن تکلیف رسیده حرف می زند.
آنها را مورد خطاب قرار می دهد و به تکلیف سرافراز می کند و آنها از عالم کودکی خارج شده و جزو بزرگها به حساب می آیند چون نماز بر آنها واجب شده و باید نماز بخوانند و عبادت کنند.
(googel ، جشن تکلیف، بیانات).
تکلیف نعمتی است که خداوند به انسان عنایت کرده است و جشن تکلیف را بهترین روز زندگی دختران عنوان کردند (googel ، جشن تکلیف، مکارم شیرازی).
شرایط تکلیف: از میان موجودات، انسان ویژگی تکلیف را داراست و این از امتیازات و افتخارات اوست که از سوی خداوند هستی، فرمان می یابد و عهده دار انجام کارها و وظایفی می شود که خواسته پروردگار جهان است.
یکی از علما همیشه سالگرد بلوغ خود را که مرحله رسیدن به «تکلیف» است جشن می گرفت و می گفت: در چنین روزی، لیاقت مسئولیت پذیری و انجام تکالیف الهی را یافته ام.
روز رسیدن به تکلیف، روز مبارکی است و شایسته است که برای آن «جشن تکلیف» گرفت.
تکلیف یک سری شرایطی دارد که به یکی از آن اشاره می کنم: بلوغ بلوغ سنی است که پسران، پانزده سال را تمام کرده، به سن 16 سالگی وارد می شوند و دختران 9 سال را به پایان رسانده، ده ساله شوند.
با این بلوغ تکلیفی، انجام همه واجبات دینی و پرهیز از محرّمات، بر انسان لازم می شود و در صورت تخلف گناه کرده و مؤاخذه الهی قرار می گیرد.
(googel ، جشن تکلیف، showhtm).
جشن تکلیف با عنوان جشن عبادت هم یاد می شود و در مدارس ها این جشن برگزار می شود برنامه های شادی از قبیل سرود، مسابقه، تئاتر، کیک خوری اجرا می شود.
همچنین به دنبال این مراسم دانش آموزان 9 ساله در نمازخانه مدرسه حضور می یابند و دو رکعت نماز نمادین جماعت، اقامه می کنند.
و به این دانش آموزان هدایایی از قبیل جانماز و کیف آن، چادر نماز و پازل آموزش نماز داده می شود و در کنار آن برای همه این دانش آموزان اردوی زیارتی حرم حضرت شاه عبدالعظیم برگزار می شود تا این دانش آموزان سن تکلیف خود را با خاطره ای خوش آغاز کنند (googel ، جشن تکلیف، همشهری محله).
یکی از وظایف آموزش و پرورش تعلیم مفاهیم دینی و تعالی معنوی دانش آموزان است که در قالب دروس دینی و قرآن، مسابقات مختلف و برنامه های فوق العاده در قالب اردوها و برگزاری مراسم و جشنها می باشد.
جشن نیز جزئی از این برنامه هاست نه اینکه مفاهیم دینی صرفاً با این برنامه آن هم در قالب یک جشن انتقال خواهد یابد و همانگونه که از نام آن پیداست این برنامه بخشی است برای هویت بخشی به دانش آموز و تکریم و ورود او به دوران مهم بلوغ و تشخیص آنان (googel ، جشن تکلیف، همشهری).
جشن تکلیف دختران کلیمی ایران: سیزده شمع در شمعدان هایی که با گل آراسته شده اند، دختران با لباس های یکدست و روسری هایی که با گل تزیین شده نقل و شیرینی در ظرف هایی روبان پیچ و پدر و مادرانی منتظر برای آغاز جشن تکلیف دختران همه آن چیزی است که در کنیسای مدرسه برپا می شود.
دوازده سالگی دختران کلیمی ایران در مراسمی با نام عبری «بت میصوا» یا همان جشن تکلیف دختران در کنیسای مدارس دختران کلیمی جشن گرفته می شود.
دوازده سالگی سنی است که دختران کلیمی به انجام فرایض دینی و شرعی مکلف می شوند.
از این زمان به بعد انجام سه وعده نماز روزانه، مراسم شباط (شنبه شب ها) و حضور در نماز جماعت در کنیسا بر آنان واجب می شود.
«مرجان یشایایی» عضو هیأت مدیره سازمان بانوان کلیمی ایران جشن تکلیف دختران را متفاوت با جشن تکلیف پسران می خواند و می گوید: «جشن تکلیف در دین ما به عنوان قبول تکالیف مذهبی است در مورد دختران بیشتر از انجام واجبات مذهبی، انجام تکلیف اجتماعی، بلوغ دختران و ورود آنان به دنیای بزرگسالان و به اجتماع مطرح است.
در واقع جشن تکلیف دختران بیشتر جنبه اجتماعی دارد تا مذهبی.» جشن تکلیف پسران کلیمی مفصل تر از دختران و در سن سیزده سالگی برگزار می شود درست برعکس دین اسلام که جشن تکلیف دختران مسلمان مفصل تر از جشن تکلیف پسران مسلمان است.
یشایانی در مورد این تفاوت اظهار می دارد: «از آنجایی که ارجحیت برای ما خواندن نماز به جماعت است و پسران می توانند پس از سیزده سالگی در نماز جماعت شرکت کنند و به جمع 10 مردی که با حضورشان نماز به جماعت خوانده می شود وارد شوند جشن تکلیف پسران با تشریفات بیشتری انجام می شود.» دختران نیز بعد از سن تکلیف یعنی دوازده سالگی می توانند در نماز جماعت شرکت کنند.
دختران پس از این سن ملزم به رعایت حجاب نیستند زیرا براساس تکالیف مذهبی تنها زنان متأهل باید در برابر مردان غریبه حجاب بگذارند.
پدر و مادر، پدربزرگ و مادربزرگ و خاله و دایی، عمه و عمو و همگی در این جشن شرکت می کنند.
هر دختری همراه یکی از اعضای خانواده اش یک شمع روشن می کند، پدر و مادر و یا اقوام دختران نوشته یا مطلبی را در بلندگو می خوانند و به دختران تبریک می گویند و هدایایی یکسان از طرف خود و اولیای مدرسه به آنها می دهند.
هدایایی مثل کتاب مقدس، روسری، گل سر و عطر.
دختران قبل از گرفتن هدیه صحبت می کنند و از اولیای مدرسه و والدین و اقوام خود تشکر می کنند و سپس دختران در کنار یکدیگر در حالی که لباس های یکدست سفید، آبی، صورتی روشن بر تن دارند و با گل هایی بر روی سر، دور کمر و مچ دست که نشان از شکفتن و بلوغشان دارد، دعاها و سرودهای مذهبی می خوانند.
یکی از این سرودها سرود «اوسه شالوم» به معنی «در همه جا صلح» است.
مشخصه اصلی این مراسم شادی و سرور است و در این مراسم سعی می شود مراسم شاد را با انجام حرکات موزون مذهبی و آوازهای جمعی انجام دهند.
عنصر اصلی جشن های کلیمیان دعاهایی است که نسل به نسل منتقل شده است و برخی از آنان امروزه در آوازهایشان خوانده می شود البته امروزه زنان و مردان حرکات موزون دسته جمعی را جداگانه انجام می دهند اما کلیمیان دیگر نقاط دنیا چه در برگزاری نماز جماعت و چه در انجام حرکات موزن مذهبی اعضای خانواده در کنار هم قرار می گیرند.
تا قبل از سن تکلیف اگر دختران گناهی مرتکب می شدند بر گردن والدینشان است ولی پس از دوازده سالگی و واجب شدن انجام فرایض دینی خودشان مسئول اعمال و رفتار خود هستند (googel ، جشن تکلیف، روزنامه شرق).
جشن گندم: میراث خبر، گروه فرهنگ – برای نخستین بار در ایران، خرید گندم مازاد بر نیاز کشاورزان از مرز 10 میلیون تن گذشت به همین مناسبت 26 آبان ماه جشن خودکفایی گندم در تهران برگزار شد این جشن با حضور رئیس جمهور، معاونان و مشاوران او و تعدادی از وزرا و مقامات بلند پایه کشور برگزار می شود.
جشن و پایکوبی بای برداشت گندم از دیرباز در میان ایرانیان رواج داشته است.
در ایران باستان نیز برای شکرگذاری از افزایش محصول، جشنی به پا می شد و در آن از خداوند با پای کوبی و قربانی کردن حیوانات سپاسگزاری می کردند.
در طلوع شبنم، دختران در گندم زارهای سبز به پای کوبی و دست افشانی می پرداختند، کمی دورتر از برکه ها، دختران با کوزه های گلی از جوی، آب برمی داشتند، کوزه هایی که سرشار از عطر گندم زارها بود.
برگزاری جشن در هنگام برداشت محصول یکی از جشن های گاهانه ایرانیان بوده است این جشن تنها مخصوص ایران نیست و بیشتر در فرهنگ ها نشانه هایی از این جشن به چشم می خورد.
یکی از مناطقی که برگزاری جشن گندم، در آنجا هنوز رواج دارد و در اثر گذشت زمان به فراموشی سپرده نشده، استان قزوین است.
«محمدعلی حضرتی» معاون فرهنگ و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی قزوین با اشاره به برگزاری پر رونق این جشن در منطقه اوج می گوید: «اهالی روستاهای منطقه در هنگام برگزاری جشن گندم که معمولاً در شهریور ماه اتفاق می افتد به کنار رودخانه ها می روند و با قربانی کردن گاو، گوسفند و شتر از خداوند تشکر می کنند، تعداد این قربانی ها آنقدر زیاد است که گاهی به بیش از دویست رأس نیز می رسد.» جشن گندم در قدیم از گاهبنارهای ایرانی بوده است که شش بار در سال برگزار می شده است.
زرتشتیان ایران هنوز هم، شش موعد از سال جشن می گیرند که یکی از مهمترین گاهبنارهای آنها در شهریور ماه برگزار می شود.
گاهبنار زمانی است که کشاورزان محصول خود را برداشت و انبار می کنند.
حضرتی معتقد است که برگزاری جشن گندم در قبل از انقلاب به دلیل اصطلاحات ارضی زمان محمدرضا پهلوی دستخوش تغییراتی شد و مهاجرت های روستاییان نیز سبب کمرنگ شدن این جشن شد، در اوایل دوران پس از انقلاب نیز برگزاری هیچ جشنی روی خوش نشان داده نمی شد تا اینکه در سال های اخیر دولت به فکر احیای جشن های سنتی افتاد.
جشن گندم از گذشته با دست افشانی و پایکوبی همراه بوده است.
یک قطعه موسیقی ارکسترال توسط «امیر بکان» برای مراسم جشن گندم امسال که دولت برپا کننده آن است، ساخته شده است.
«امیر بکان» نوازنده و آهنگساز، به رساله های دیگر گفته است: «این اثر گندم نام دارد و به سفارش وزارت جهاد و کشاورزی به مناسبت جشنی که برای خودکفائی ایران در زمینه واردات و تولید گندم برگزار می شود، ساخته شده و شعر آن از سرودهای «علی معلم» است.
«بکان» در ادامه در مورد محتوای این قطعه گفت: «موسیقی این اثر از تاریخ سه هزار ساله ایران در ارتباط با کشاورزی و جشن خرمن ساخته شده است، همچنین در این اثر از نمادهای باستانی و آیین هایی که در آن زمان از موسیقی بهره می گرفته، استفاده شده است، در قطعه «گندم» از سازهای محلی استفاده کرده ام و موسیقی بعضی از نواحی ایران نیز در آن به وضوح شنیده می شود.
در بخش پایانی این قطعه نیز نواهای محلی با ملودیهای سمفونیک ترکیب می شوند.» به گفته «بخشنده» معاون برنامه ریزی و اقتصادی جهاد کشاورزی جشن خودکفایی گندم که امسال برپا می شود، پس از 45 سال برگزار می شود بخشنده گفت: «به دستور وزیر، ستادی در وزارتخانه زیر نظر قائم مقام وزیر جهت برنامه ریزی و تدارک و شیوه جشن ایجاد شده است.
«جشن شکرگزاری خودکفایی گندم» (googel ، جشن گندم، خبرگذاری میراث فرهنگی).
ازدواج دانشجویی: مقدمه: توجه به نیازهای اساسی دانشجویان و پاسخگویی به مشکلات آنان از جمله اولویت های اساسی و از مهمترین مسائل ملی و دغدغه خاطر همه تصمیم گیران و تصمیم سازان توسعه اجتماعی است دانشجویان که در بهترین و زیباترین دوران زندگی خود به سر می برند سرمایه های ارزشمند این کشور می باشند توجه به نیازهای اساسی آنها از بایدهایی است که متولیان فرهنگی باید به آنها بپردازند.
ازدواج و تشکیل خانواده که طبیعی ترین راه ارضای مؤثر در حفظ دین و ایمان و حراست از حریم عفت و پاکدامنی نسل جوانان تلقی و محبوب ترین بنای تکامل و سعادت بشر نزد خداوند و مهمترین سنت نبوی محسوب می شود ازدواج در فرهنگ اسلامی موجب تکمیل دین و تکامل اخلاقی تأمین سلامت جامعه و دوام و بقای نسل بوده و زمینه ساز پرورش جنبه های اجتماعی و پذیرش مسئولیت فردی، عبودی و اجتماعی مسلمانان است.
بر این اساس، تسهیل امر ازدواج و تحکیم بنیان خانواده و سامان بخشیدن، زندگی نسل جوان در همه ادوار مورد تأکید اسلام بوده و امروزه نیز در سر لوحه توجهات نظام جمهوری اسلامی برای ساماندهی امور جوانان قرار گرفته است.
ستاد جشن ازدواج دانشجویی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها براساس وظیفه ای که ریاست محترم نهاد بر عهده اش گذاشته است در راستای توجه به نیازهای فرهنگ دانشگاهها و ساماندهی جشن های ازدواج دانشجویی و به منظور توجه به ارزش های اسلامی و زنده کردن آداب و سنن ائمه اطهار و حضرت رسول (ص) در زمینه تشکیل خانواده و تسهیل، تقویت و توسعه ازدواج در بین دانشجویان برگزاری جشن های بزرگ ازدواج دانشجویی را در سرلوحه کارهای خود قرار داد (googel ، ازدواج دانشجویی).
بخش دوم آشنایی با ستاد جشن ازدواج دانشجویی تاریخچه ازدواج دانشجویی: نخستین جشن ازدواج دانشجویی در زمستان سال 1376 با ابتکار نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شهید بهشتی و با شرکت 60 زوج از دانشجویان این دانشگاه برگزار شد و از همان ابتدا مورد توجه گسترده محافل مختلف فرهنگی و خبری قرار گرفت.
زمستان بعد (1377) با حضور 200 زوج و سال بعد یک هزار زوج دانشجو ازدواج خود را در جشن گروهی برگزار کردند از سال 1379 نهاد مرکزی رأساً مسؤلیت برگزاری این جشنها را پذیرفت و ستادی را به همین منظور تشکیل داد اهداف اصلی و اولیه طراحان و برگزار کنندگان پروژه جشنهای ازدواج دانشجویی ترغیب دانشجویان به ازدواج از طریق ایجاد مقدمات و تسهیل فرایند ازدواج، کاهش و زدودن پیرایه های ایجاد شده و باز دارنده در تمام ازدواج ترغیب به سادگی در برگزاری مراسم ازدواج و نیز تلطیف و سالم سازی فضای فرهنگی دانشگاه از طریق ایجاد روابط سالم بین دانشجویان بوده است.
از همان اوایل برگزاری جشن های ازدواج دانشجویی موضع گیری های متفاوتی از سوی محافل فرهنگی، خبری سیاسی و علمی نسبت به ازدواجهای دانشجویی نشان داده شده به نظر می رسد که لازم است ارزیابی همه جانبه ای از این پروژه جشنهای ازدواج دانشجویی با هدف غنی بخشیدن به این حرکت فرهنگی به عمل آید این ارزیابی می تواند از یک سو با برجسته کردن نقاط قوت و ضعف این جشنها راهکارهای علمی بهبود و ارتقاء کیفیت آن را نشان دهد و از سوی دیگر می تواند به این پرسش اساسی پاسخ دهد که این جشنها تا چه حد در نیل به اهداف تعریف شده خود موفق بوده است.
(googel ، جشن ازدواج دانشجویی، ازدواج دانشجویی).
اولین جشن ازدواج دسته جمعی دانشجویان در سال 1376 در دانشگاه شهید بهشتی و پس از برگزاری کلاسهایی تحت عنوان ازدواج در اسلام مدت دو ترم و با ابتکار یکی از اساتید دانشگاه و پشتیبانی دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شهید بهشتی و به صورت داوطلبانه همزمان با ولادت حضرت امیر (ع) برگزار شد.
علی رغم اینکه پیش بینی می شد در این جشن حداکثر 50 زوج شرکت نمایند این طرح با توجه به تأثیرات مطلوب کلاسها مورد استقبال چشمگیری واقع شد و در نهایت 150 زوج دانشجویی اولین جشن را ساده و بدون هیچ تشریفات خاص و با رضایت کامل برگزار کردند.
دومین جشن در همین دانشگاه با شکوه بیشتر و حمایت گسترده تر مسئوولین کشور برگزار شد و پس از آن مورد استقبال سایر دانشگاهها قرار گرفت؛ به طوری که در سومین سال این حرکت شاهد برگزاری جشن 1000 زوج دانشجو از دانشگاههای تهران بودیم و در سال 1379 بیشتر از 14000 زوج دانشجو از سراسر کشور در مراسم ازدواج دانشجویی شرکت کردند.
این نوع ازدواج مزیتهای متعددی دارد که به آنها اشاره می گردد: ساده جلوه دادن امر ازدواج (که در صورت تکرار این نوع ازدواج در سالهای آینده باعث تغییر ذهنیت مردم در مورد سختگیری امر ازدواج می گردد.) کاهش میزان فساد و جرم و جنایت تبدیل جو دانشگاه به یک جو همسریابی تا رفیق بازی افزایش بازدهی علمی و تحقیقاتی دانشگاهها احساس دین کردن جوان به میهن و مملکت خود تمرکز جوان بر روی کاریابی به جای هدر دادن فرصتها سیر نمودن اوقات فراغت با تلاش و کوشش اهتمام بیشتر به درس و تحصیل با امید به آینده (googel ، ازدواج دانشجویی، دغدغه جوانان امروز).
ازدواج دانشجویی: مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری عنوان کرد: «ازدواج های دسته جمعی مانند جشن ازدواج هم در سطح فردی و هم در سطح اجتماعی و جامعه قابل توجه است، در سطح فردی تأثیر جشن های ازدواج جمعی مانند جشن ازدواج دانشجویی در کاهش هزینه بسیار چشمگیر است و قطعاً زوجینی که به این جشن اکتفا کنند از بخش قابل توجهی از هزینه های ازدواج خلاصی می یابند.» پناهی بروجردی عنوان کرد: «در سطح اجتماعی و جامعه برگزاری جشن ها در کاهش هزینه ها جشن ازدواج و هزینه هایی که کل جامعه از این ناحیه متحمل می شود نیز بسیار مؤثر است جامعه با برگزاری چنین جشن هایی می تواند صرفه جویی های عمده ای در این هزینه ها داشته باشد و با این منابع مالی صرفه جویی شده در جهت تأمین نیازهای اساسی این زوجین و یا ایجاد امکانات برای ازدواج جوانان اقداماتی انجام دهد.» وی به آثار مثبت ازدواج در دوران دانشجویی اشاره و تأکید کرد: «ازدواج هنگامی که از مجرای شرعی و قانونی صورت گیرد یک پیوند الهی است.
اولین توصیه ام این است که زوجهای جوان قدر این موهبت الهی را بدانند و بنای خود را بر سازگاری با همسر خود قرار دهند و هر یک از زوجین این را یک وظیفه اخلاقی و الهی خود بدانند و نیز توجه داشته باشند که هم اکنون صدها هزار جوان هستند که در سن ازدواج قرار دارند اما به دلایل مختلف از این نعمت الهی محرومند پس حالا که خداوند آنها را موفق کرده است که تشکیل خانواده بدهند و همسر خود را برگزینند بر این نعمت شاکر باشند و در حفظ آن بکوشند.
همچنین همسران باید حرمت یکدیگر را نگاه دارند و در ابتدای زندگی روابط خود را بر مبنای مناسب همراه با حسن احترام متقابل و بدور از سلطه جویی یکی بر دیگری قرار دهند و زوجین تا آنجا که امکان دارد سعی کنند به همین جشن ازدواج دانشجویی اکتفا نمایند و بدین وسیله الگویی برای جوانانی که در اطراف آنها هستند باشند این باعث می شود که ازدواج آسان گردد و تنش هایی که معمولاً در ابتدای ازدواج بر سر مسائل جشن ازدواج و هزینه های آن در بین خانواده ها بوجود می آید تا حدود زیادی از بین برود و نیز بسیاری از آفات اجتماعی مانند چشم و همچشمی و تجمل گرایی ها و غیره خود بخود فاقد زمینه شده و از بین می روند.» (googel ، جشن ازدواج دانشجویی، ایستا).