دانلود مقاله انسان از نظر اسلام

Word 97 KB 14483 20
مشخص نشده مشخص نشده علوم اجتماعی - جامعه شناسی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • انسان مهمترین موضوع مورد بحث همه مکتبها بوده و هست .

    مکتبهای الهی هدایت یک انسان را محور اصلی رسالت خود قرار داده‌اند وهدف و نقش و تلاش بی‌وقفه‌ خود را در هدایت و راهبری او جستجو کرده‌اند .
    در مکتبهای غیر الهی نیز گرچه تغییر و تحولات تاریخ را به عوامل دیگری غیر از انسان نسبت داده‌اند اما باز انسان به عنوان اصلی‌ترین موضوع مورد بحث آنها مطرح شده است .


    از آنجا که بخش اصلی و مهم مدیریت منابع انسانی است ، مهمترین بحث در مدیریت قطعا ً بحث پیرامون انسان خواهد بود .

    انسان در مکاتب الهی سرگذشت شگفت و جالبی دارد .

    می‌تواند مسیری طولانی و پرفراز و نشیب را بپیماد که از بلندای علیین تا پرتگاه سافلین فاصله دارد .

    او هدف آفرینش است و منبع تمامی خیرات و شرارتها .

    او جهان را به تسخیر خویش درمی‌آورد و در خلقتش ملائک به سجده او فرمان داده می‌شوند .
    از نظر اسلام و قرآن انسان موجودی است که از جهانی برتر به این کره خاکی هبوط کرده است ، او امانت دار الهی ، مسجود ملائکه ، آگاه به اسماء الله و از همه بالاتر جانشین خدا در زمین است .

    او تنها موجودی است که در میان جانداران از آفرینشی دیگر است که در میان جانداران از آفرینشی دیگر است و دارای روح خدایی .

    در صورت انحراف می‌تواند به پرتگاهی سقوط کند که هیچ حیوان درنده‌ای هرگز یارای آنهمه وحشی‌گری را ندارد و سرانجام موجودی است که در نهاد او مجموعه‌ای از خصوصیات متضاد یافت می‌شود .

    الف- خلقت انسان
    در مورد خلقت انسان دیدگاههای مختلفی وجود دارد.


    1- اکثریت فلاسفه و دانشمندان به خصوص تا قرن هجدهم خلقت آدمی را همچون صاحبان ادیان الهی خلقتی مستقل دانسته‌اند و آن را به جریان تکامل انواع متصل نکرده‌اند .
    2- در اواسط قرن هجدهم نظریه تحول توسط لامارک (1829-1744) مطرح شد و سپس مشهورترین فردی که روی این نظریه کارکرد چارلز داروین (1882-1809) است که کتاب معروف خو را به نام « بنیاد انواع و جریان آن در انتخاب طبیعی» به رشته تحریر در آورد .

    به دنبال انتقادهایی که از نظریه داروین شده ، نظریه موتاسیون (جهش) بوسیله دانشمند هلندی در اصلاح و تکامل نظریه داروین مطرح شد که مورد توجه دانشمندان جامعه شناسی چون مورگان و هولدان قرار گرفت .


    3-خلقت انسان از نظر اسلام و قرآن با خلقت حضرت آدم که از پیامبران الهی است آغاز می‌شود .

    اسلام وبطور کلی مکتبهای الهی ، بی‌فرهنگی وتوحش انسانهای اولیه را رد می‌کنند و معتقدند که هبوط آدم و حوا به عنوان انسانهای نخستین به زمین خاکی سرآغاز زندگی انسان را تشکیل می‌دهد که همراه با تشکیل خانواده و فرهنگ الهی انسانی بوده است .
    3-خلقت انسان از نظر اسلام و قرآن با خلقت حضرت آدم که از پیامبران الهی است آغاز می‌شود .

    اسلام وبطور کلی مکتبهای الهی ، بی‌فرهنگی وتوحش انسانهای اولیه را رد می‌کنند و معتقدند که هبوط آدم و حوا به عنوان انسانهای نخستین به زمین خاکی سرآغاز زندگی انسان را تشکیل می‌دهد که همراه با تشکیل خانواده و فرهنگ الهی انسانی بوده است .

    قرآن کریم در دو گروه از آیات ، موضوع خلقت انسان را تبیین می‌کند .

    دسته اول آیاتی هستند که به جریان طبیعی خلقت انسان مربوط است که از ماده زمینی آغاز می‌گردد ،‌به صورت نطفه در می‌آید ، در مجرای تبدیلات جنینی به علقه و مضغه تبدیل می‌شود و پس از مرحله استخوان بندی و تکامل جنین ، تولد کودک صورت می‌گیرد .

    از جمله این آیات ، آیه 12 تا 14 سوره مؤمنون است : و لقد خلقنا الانسان من سلاله من طین ثم جعلناه نطفه فی قرار مکین  ثم جعلنا النطفه علقه فخلقنا العلقه مضغه فخلقنا المضعه عظاما فکسونا العظام لحما ثم انشاناه خلقا اخر فتبارک الله احسن الخالقین .

    « ما انسان را از (حقیقتی) که از گل بیرون کشیده شده است ، آفریدیم سپس آن را بصورت نطفه‌ای در قرارگاه محکم قرار دادیم ، آنکه نطفه را به علقه و علقه را به مضغه و مضغه را به استخوانها تبدیل نموده و به استخوانها گوشت پوشاندیم و سپس خلقت دیگری در اوایجاد کردیم ، پس پاکیزه و بخشنده برکت است خداوندی که بهترین آفریندگان است .» از دسته دوم آیاتی هستند که آغاز خلقت انسان را تشریح می‌کنند ، و درباره سجده فرشتگان و داستان آدم ابوالبشر که اولین انسان روی کره خاکی است دستور پروردگار را توضیح می‌دهند و خصوصیات او را بیان می‌کنند .

    از این دسته آیات موضوع استقلال خلقت انسان نسبت به سایر موجودات عالم و عظمت وخصوصیات انسان روشن می‌شود .

    بنابراین خلقت انسان از نظر اسلام خلقتی است مستقل از سایر موجودات عالم و انسان از ابتدای خلقت دارای تمدن و زندگی خانوادگی و اعتقادات و گرایشات و تشخیص سود و زیان و خیر و شر و در معرض وسوسه شیطان و برخوردار از هدایت انبیاء بوده است .

    ب- خصوصیات انسان از نظر اسلام اسلام و قرآن خصوصیات انسان را به ارزشها و ضد ارزشها تقسیم می‌کند.

    اساسا ً آنچه که در زمینه بحث مدیریت انسانی مورد استفاده قرار می‌گیرد همین خصوصات انسان است که به ارزشها و ضد ارزشها تقسیم می‌شود و آثار آن مستقیما ً در مجموعه رفتار ، کردار و گفتار و بطور کلی زندگی انسان آشکار می‌گردد .

    در حقیقت سرگذشت خلقت انسان اولیه هر چه باشد تأثیر در زندگی امروز او نخواهد داشت اما خصوصیات انسان رابطه تنگاتنگی با فعالیتها و جهت گیریهای انسان دارد .

    برای توضیح انسان در جهان بینی اسلام ، خصوصیات انسان را به دو دسته تقسیم می‌کنیم یکی خصوصیات ارزشی و دیگری خصوصیات ضد ارزشی که هر یک از آنها را بطور جداگانه شرح می‌دهیم .

    اول – خصوصیات ارزشی انسان اگرچه خصوصیات مثبت یا ارزشهای انسان را دانشمندان مختلف ، متفاوت ذکر کرده‌اند اما بطور کلی آنچه که در بحث ما می‌تواند مورد نظر باشد عبارت از هفت خصوصیت است که به ترتیب آنها را بررسی می‌کنیم .

    ارزشهای انسان در جهان بینی اسلامی مهمترین خصوصیت که انسان از نظر قرآن دارا است مقام برجسته جانشینی خدا در زمین است که عظمت و اهمیت انسان را منحصر به فرد می‌کند .

    در قرآن ، انسان تحت عنوان خلیفه خدا در زمین مطرح شده و کلمه خلیفه بصورت‌های مختلف در قرآن مجموعا ً 9 بار آمده است که دو مورد آن بصورت مفرد (شماره‌های 1 و 2 زیر ) و 7 مورد بقیه بصورت جمع می‌باشد (شماره 3 تا 9 زیر): 5 (1) – سوره بقره آیه 30 تا 33 .

    و اذ قال ربک للملئکه انی جاعل فی الارض خلیفه قالو اتجعل فیها من یفسد فیها و یسفک الدماء و نحن نسبح بحمدک و نقدس لک قال انی اعلم ما لا تعلمون .

    .

    و اعلم ما تبدون و ما کنتم تکتمون .

    « آنگاه که خداوند به ملائک فرمود : من خلیفه‌ای بر روی زمین قرار خواهم داد ،‌ملائکه گفتند : آیا کسی را در زمین خلیفه قرار می‌دهی که در آن فساد و خونریزی کند ؟

    در حالی که ما تو را تسبیح و تقدیس می‌کنیم .

    خداوند فرمود که آنچه را که من می‌دانم شما نمی‌دانید .

    و می‌دانم آنچه را آشکار می‌کنید و آنچه را که پنهان می‌دارد .

    » (2)- سوره ص آیه 26 : یا داود انا جعلناک خلیفه فی الارض فاحکم بین الناس بالحق .

    « ای داود ، ما تو را در زمین خلیفه قرار دادیم ، پس میان مردم به حق و درستی حکم کن .

    » (3)-سوره انعام آیه 165 : .

    هو الذی جعلکم خلائف الارض .

    « .

    .اوست آنکه شمارا در زمین جانشین قرار داد .

    .» (4)- سوره فاطر آیه 39 : هوالذی جعلم خلائف فی الارض فمن کفر فعلیه کفره و لا یزید الکافرین کفرهم عند ربهم الا مقتا ً‌ و لا یزیدا الکافرین کفرهم الا خسارا ً .

    « اوست خدایی که شما در زمین جانشین (امم گذشته) قرار داد اینک هر کس کافر شود زیان کفر بر خود اوست و کفر کافران چیزی جز خسارت و زیان بر آنها نخواهد افزود .» (5)- سوره یونس آیه 14 : ثم جعلناکم خلائف فی الارض من بعدهم لنتظر کیف تعلمون « سپس شما را بعد از آنان جانشینانشان قرار دادیم تا ببینیم چگونه عمل می‌کنید .» (6)- سوره یونس آیه 73: .

    و جعلناهم خلائف .

    و آنان را جانشین قرار دادیم .

    » (7) – سوره اعراف آیه 69 : .

    و اذکرو اذ جعلکم خلفاء من بعد قوم نوح .

    و به یاد آورید آن زمان که شما را جانشین کردیم پس از قوم (هلاک شده) نوح .

    » (8)- سوره اعراف آیه 74 : « و به یاد آورید آن زمان که شما پس از قوم عاد ، جانشین گردانیدیم .

    » (9) – سوره نمل آیه 62 : امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء و یجعلکم خلفاء الارض .

    «آیا آن کیست که دعای بیچارگان مضطر به اجابت می‌رساند و رنج و غم آنان را برطرف می‌سازد و شما مسلمین را جانشینان اهل زمین قرار می‌دهد .

    » در آیاتی که بصورت جمع آمده است شاید خلافت به مفهوم جایگزینی گذشتگان توسط افراد جدید در زندگی و اشغال مقام و منصب آنان باشد که قرائن و شواهدی که همراه این دسته از آیات وجود دارد ، این مطلب را تأیید می‌کند .

    ‌ اما دو آیه‌ای که بصورت مفرد آمده است خلافت یا جانشینی خدا را مطرح می‌سازد .

    برای اثبات این موضوع سه دلیل آورده شده است یکی اینکه در این دو لفظ مطلق خلیفه بدون اضافه و اشاره آمده است که تأکید بر این مطلب دارد که انسان خلیفه کسی است که او را در مقام یعنی جانشین قرار داده است ، و این موضوع در هر دو آیه مذکور صادق است ، دوم اینکه در مباحثه‌ای که بین خداوند و ملائکه انجام می‌شود ، هنگامی که آنان درباره خلیفه‌ای که در زمین خونریزی خواهد کرد ، یوال می‌کنند خداوند پاسخ می‌دهد که او چیزی را می داند که آنها نمی‌دانند و پس از آزمایش و تأیید صلاحیت انسان برای آگاهی از اسماء که ملائکه از آن بی اطلاع بودند ، صلاحیت مسجود قرار گرفتن آدم را تأکید می‌شود و این موضوعی است که نشان می‌دهد خلافت اعلام شده در آیه ، جز خلافت الهی نمی‌تواند باشد ، سوم اینکه در آیه (1) خداوند قبل از اینکه انسان را بیافریند او را به عنوان خلیفه به ملائکه معرفی می‌کند در حالیکه اگر منظور ، ‌جانشینی فردی در این دنیا بود قبل از خلقت انسان محمل و صلاحیتی برای معرفی نداشته اشت .

    المیزان نیز این خلافت را خلافت و جانشینی خدا می‌داند و همانگونه که برخی از مفسران نیز احتمال داده‌اند به نوعی خلافت زمینی اشاره می‌کند که قبل از انسان در زمین زندگی داشته و بعدا ً منقرض شده است .

    همچنین مقام خلیفه اللهی مخصوص حضرت آدم نبوده ، بلکه مربوط به نوع انسان است و معنی تعلیم اسماء هم تعلیمی مخصوص حضرت آدم نیست بلکه علم در نوع انسان به ودیعه گذارده شده و همواره و بتدریج آثارش در نسل او ظاهر گردیده است و چنانچه فرزندان آدم قدم در راه هدایت بگذارند خواهند توانست آن علم را از قوه به فعل برسانند .

    این موضوع نشانه اهمیتی است که قرآن و اسلام برای انسان قائل هستند که او را جانشین خداوند در زمین قرار داده‌اند .

    هیچیک از مکتبهای غیر الهی چنین منصب و مقامی را برای انسان نمی‌توانند حتی تصور کنند و در مکتبهای الهی انسان تنها موجودی است که داری این امتیاز بزرگ در آفرینش است .

    یکی از ارزشهای مهم انسان از نظر اسلام خصوصیت امانتدار بودن او است که از طرف خداوند به وی عرضه شده است ، این موضوع در آیه 72 از سوره احزاب به این شرح آمده است : انا عرضنا الامانه علی السموات والارض و الجبال فابین ان یحملنا و اشفقن منها و حملها الانسان انه کان ظلوما ً جهولا .

    « ما امانت خود را بر آسمانها و زمین و کوهها عرضه کردیم .

    همه از تحمل آن امتناع ورزیدند واندیشه کردند و انسان پذیرفت همانا او بسیار ستمکار و نادان بود » 7 همانطور که از متن آیه استنباط می‌شود ، امانتی را که خداوند به انسان عرضه کرد و انسان آن را پذیرفت امانتی است که آسمانها ، کوهها و زمین از پذیرش آن امتناع کرده‌اند .

    این امانت چیست و کدام است ؟

    چگونه عرضه شده است ؟

    و پرسشهای دیگری که در ذهن پیدا می‌شود .

    از کلمه « ابین ان یحملنا» به معنی اینکه امتناع کردنداز این که امانت را بدوش بگیرند ، می‌رساند که این امانت تنها پذیرفتنی نیست بلکه تحمل کردنی و به دوش گرفتنی است .

    گرچه مادی نیست که سنگینی آن را بر جسم خود احساس کند اما تحمل کردنی می‌باشد .

    با مراجعه به تفاسیر معلوم می‌شود که این امانت عبارت از تکلیف ، وظیفه ، ‌مسئوولیت و قانون است .

    بدین معنی که برای انسان تکلیف تعیین شد که او با تکلیف ، قانون و بار مسئوولیت را به دوش بگیرد و هیچیک از موجودات دیگر اعم از موجودات ذی روح و بی روح دارای چنین مسئولیتی نیستند .

    حیوانات به حکم غریزه یک نوع اعمالی را انجام می‌دهند و زندگی آنها همواره به یک صورت بوده است .

    اما زندگی انسان پیوسته در مسیر کلی تکامل دارای تحول و تطور است و از قدرت خلاقیت و نوآوری بهره‌مند می‌شود .

    حیوانات همانگونه که ترقی و تکامل ندارند انحراف و سقوط اخلاقی هم ندارد اما انسان وقتی به جاده انحراف و سقوط کشیده می‌شود ممکن است بخش مهمی از محیط زیست را به فساد و تباهی بکشاند .

    دو قسمت اول و آخر این آیه که عبارات «‌انا عرضنا الامانه » و « انه کان ظلوما ً جهولا » می‌باشد،‌ جهت گیریهای دو گانه انسان را از یک سو در بعد تکاملی و ترقی و از طرف دیگر تباهی و فساد نشان می‌دهد .

    این ویژگی همانگونه که توضیح داده شد ،‌ تنها انسان رادر میان همه مخلوقات جهان آفرینش دارای خصوصیات قبول و تحمل امانت الهی می‌داند .

    3- دارای بالاترین ظرفیتهای علمی و آگاهی است انسان دارای بالاترین و بیشترین ظرفیت علمی است و هیچ موجود دیگری در جهان از نظر علم و آگاهی در حد انسان وجود ندارد .

    قرآن در داستان شگفت انگیز آفرینش انسان ، در مقابل سؤال ملائکه که از تعجب برای سجده کردن انسانی که سابقه خونریزی در زمین دارد سخن می‌گوید ،‌پاسخ پرودگار را یادآور می‌شود که می‌فرماید « من می‌دانم آنچه را که شما نمی‌دانید » سپس خداوند اسماء‌ را به آدم می‌آموزد و درباره آن از ملائکه سؤال می‌کند .

    وقتی فرشتگان در پاسخ به آنها اظهار عجز و جهل می‌نماید ، خداوند از آدم می‌خواهد که به آنها تعلیم دهد و آدم چنین می‌کند .

    آیات 31 تا 33 از سوره بقره چنین است : و علم ادم الاسمائ کلها ثم عرضهم علی الملائکه فقال انبؤنی باسماء هؤلاء ان کنتم صادقین  قالو سبحانک لا علم لنا الا ما علمتنا انک انت العلیم الحکیم  قال یا آدم انبئهم باسمائهم فلما انبأهم باسمائهم قال الم اقل لکم انی اعلم غیب السموات و الارض و اعلم ماتبدون و ما کنتم تکتمون  « و خداوند همه اسماء را به آدم تعلیم داد آنگاه حقایق آن اسماء را در نظر فرشتگان پدید آورد و فرمود فرشتگان عرضه داشتند ای خدای پاک و منزه ما نمی‌‌دانیم جز آنچه تو خود به ما تعلیم فرمودی تویی دانا و حکیم ، خداوند فرمود ای آدم ملائکه را به حقایق این اسماء آگاه کن چون آنان را آگاه کرد خدا فرمود ای فرشتگان اکنون دانستید که من بر غیب آسمانها و زمین دانا و بر آنچه آشکار و پنهان دارید آگاهم .

    » درباره اسماء در تفاسیر و کتب اسلامی بحثهای زیادی شده است .

    برخی معتقدند که اطلاع آدم بر اسماء مانند اطلاع ما از نامهای اشیاء نبوده است و گرنه فرشتگان هم پس از آنکه آدم آنها را شرح داد مثل او می‌شدند .

    همچنین این فضیلتی برای آدم نبود که خدا تعدادی الفاظ به او بیاموزد ولی به ملائکه نیاموزد .

    چنین کاری برای اثبات فضیلت آدم پیدا کردند با علمی که خدا به آدم آموخته بود تفاوت داشت زیرا قسمت اول برای فرشتگان قابل درک بود ولی برای قسمت دوم این قدرت را نداشتند و شایستگی آدم برای مقام خلافت از لحاظ حقیقت به اسماء بود نه خبر دادن از آن .

    نتیجه آنکه آنچه خداوند بر فرشتگان عرضه داشت موجودات عالی و ناپیدایی هستند که در نزد خداوند قرار دارند و هر اسمی را خداوند به برکت آنها ایجاد کرده و آنچه در زمین و آسمانها است از پرتو نور آنها است .

    9 در مورد آگاهیهای انسان شهید مطهری بحث جامعی دارد که در آن انواع خودآگاهیهای انسان را بیان می‌کند .

    او به هشت نوع خود آگاهی در انسان اشاره کرده است که عبارتند از : 10 - خودآگاهی فطری که همان خودآگاهی ذاتی است .

    پیدایش «من» انسان عین پیدایش آگاهی به خود است .

    این خودآگاهی اگر چه واقعی است اما اکتسابی وتحصیلی نیست ، اشاره قران در خلقت انسان به عبارت «‌ثم انشأنا خلقا ً‌ آخر » ، یعنی « سپس ما او را چیز دیگر و خلق دیگر کردیم » اشاره به همین خودآگاهی است .

    - خودآگاهی فلسفی که در پی شناسایی حقیقت «من» خود آگاه است که آیا جوهر است یا عرض ؟

    مجرد است یا مادی ؟

    رابطه اثر با بدن چیست ؟

    قبل از بدن بوده است یا پس از آن پیدا شده ؟

    بعد از بدن خواهد بود یا نه ؟

    و نظایر این سؤالات .

    - خودآگاهی جهان یعنی پی‌بردن به خود درارتباط با جهان که از کجا آمده ؟

    در کجا هست ؟

    به کجا می‌رود ؟

    علی علیه السلام می‌فرماید : « رحم الله امرء ً علم من این ؟

    و فی این و الی این ؟

    خدارحمت کند آنکه را که بداند از کجا آمده؟

    در کجا است ؟

    به کجا می‌رود ؟» - خود آگاهی طبقاتی یعنی آگاهی به خود در ارتباط با طبقه اجتماعی که با آنها زیست می‌کند .

    درک موضع طبقاتی و مسؤولیت طبقاتی ،‌خود آگاهی طبقاتی است .

    - خودآگاهی ملی یعنی آگاهی به خود در ارتباط با مردمی که یا آنها پیوند قومی و نژادی دارد و به خاطر زندگی مشترک با آنها دارای قانون ، رسوم ، تاریخ ،‌ادبیات فرهنگ ،‌پیروزی و شکست تاریخی مشترک می‌باشند .

    - خودآگاهی انسانی یعنی آگاهی به خود در ارتباط با همه انسانها که دارای وجدان مشترک انسانی می‌باشند .

    تحقق این نوع خودآگاهی همان سروده سعدی است که : بنی آدم اعضای یکدیگرند .

    -خودآگاهی عرفانی یا عارفانه که آگاهی به خود در ارتباط با ذات حق تعالی است که از نوع رابطه فرع با اصل ، مجاز با حقیقت و مقید با مطلق است .

    -خودآگاهی پیامبرانه که با همه خودآگاهیهای دیگر متفاوت است .

    پیامبر می‌کاود تا نیروهای فطری بشر را بیدارکند ، شعور مرموز و عشق پنهان وجود انسان را مشتعل نماید.

    او حساسیتی در برابر کل هستی می‌آفریند و خود آگاهی خود را نسبت به کل هستی به مردم منتقل می‌سازد .

    با توجه به آنچه که در این قسمت آورده شد ملاحظه می‌شود که هیچیک از موجودات عالم و مخلوقات آفرینش دارای چنین ظرفیتی از نظر علم و آگاهی نیستند و در مکتب اسلام ، این از امتیازات بزرگ انسان به حساب می‌آید .

    توسعه آگاهی به معنی توسعه و بسط حیات انسان است .

    آگاهی و خبر برابر روح و جان است و آنکه آگاهی بیشتر دارد جانی افزون‌تر دارد .

    11 انسان موجودی دوبعدی است دراوعلاوه بر عناصری مادی ، عنصری الهی و ملکوتی وجود دارد .

    قران در آیه 6 از سوره سجده می‌فرماید : ثم جعل نسله من سلاله من ماء مبین  ثم سویه و نفخ فیه من روحه .

    «سپس نسل او را از شیره کشیده‌ای که آبی پست است قرار داد .

    آنگاه آو را بیاراست و از روح خویش در او دمید .

    » بنابراین از نظر قرآن و اسلام انسان موجود واحدی است که از دو بعد اساسی تشکیل یافته است و با اختلال در هریک از آن دو ، انسانی که تاریخ دیروز و مشاهدات امروز نشان می‌دهد ، نیست یک بعد جنبه مادی او با تمام جلوه‌ها و خواصش و بعددیگر جنبه معنوی او با تمام جلوه‌ها و ویژگیهایش می‌باشد .

    غلبه عنصر مادی انسان ، سرکشی، خودخواهی ،‌جنگ و تجاوز را بدنبال خواهد داشت .12 عنصر معنوی انسان دارای جلوه‌های مختلف است که عبارت از به کار افتادن «من» عالی انسانی است که آدم را از خودخواهی و تجاوز نجات می‌دهد .

    درباره روح خداییکه در انسان دمیده شده است تاکنون بحثها و تحلیلهای زیادی شده است .

    قرآن در آیه 85 از سوره اسراء می‌فرماید : یسئلونک عن الروح قل الروح من امر ربی و ما اوتیتم من العلم الا قلیلا .

    «از تو درباره روح سؤال می‌کنند بگو روهح امر پروردگار من است و به شما از علم بجز اندکی نداده ایم .» علامه محمد تقی جعفری فیلسوف معاصر می‌گوید :‌« مقصود از روح همان حقیقت والایی است که انسان را از سایر جانداران متمایز می‌سازد و او را به تکامل مادی و معنوی می‌رساند .

    این یک حقیقت مادی نیست که در پهنه طبیعت سر برآورد و پس از تفاعلهای طبیعی نابود گردد » .

    13 او چهار نظریه عمده را درباره روح مطرح کرده است .

    در نظریه اول روح به عنوان یک حقیقت از عالم ماورای طبیعت فرود آمده و دمساز بدن گشته و سپس جدا می‌شود و به همان جا باز می‌گردد .تجرد یا جدا بودن روح از مادیات ، در ذات آن است و هرگز به کون و فساد طبیعت آلوده نمی‌گردد .

    14 در نظریه دوم حقیقتی به نام روح در انسان وجود ندارد و انسان یک موجود مادی است که دارای حیات می‌باشد .

    نظریه سوم بین روح و روان تفاوت قائل است .

    روان را عالی‌ترین محصولات تفاعلات عناصر طبیعی می‌داند که در مجرای موجودیت انسان بوجود می‌آید ، و در عالی‌ترین مرحله تکاملی آدمی بروز می‌کند .

    هر اندازه در این رهگذر پیشرفت کند از ماده و قوانین آن بی‌نیاز می‌گردد و حالت تجرد بخود می‌گیرد و آماده پذیرش روح ملکوتی می‌شود .

    این در حقیقت روان است که بالا می‌رود نه اینکه روح از عالم بالا به پائین فرود آید .

    سرانجام نظریه چهارم هیچ حقیقتی را جز خدا مجرد نمی‌داند و اعتقاد دارد جز خدا هر چه هست ماده و جسمانی است .

    تفاوت میان ماده و روح اینست که روح ، ماده‌ای لطیف است و از قوانین لطیف‌تری پیروی می‌کند .

    از نظر علامه جعفری نظریه سوم معقول ترین نظریه است .

    بدین ترتیب ملاحظه می‌شود که انسان از نظر قرآن یک موجود دو بعدی و ملکوتی است که از بینهایت اعلی علیین تابینهایت اسفل السافلین می‌تواند پرواز با سقوط کند .

    و باز تنها موجود در میان عالم مخلوقات این علم است که روح خدایی در اودمیده شده است .

    18 انسان از نظر قرآن موجودی است که دارای فطرت خداشناسی می‌باشد .

    آنچه تردید و بیماری است و آنچه خطا و گناه است و آنچه انکار خداوند است به خاطر انحرافی است که از سرشت اصلی انسان حاصل می‌شود و انسان همانگونه که در خارج با هدایت انبیاء به توحید دعوت می‌گردد ،‌در داخل نیز از سرشت و فطرت خدا آشنا برخوردار است .

    در حقیقت انبیاء برای کنار زدن پرده‌های اوهام و خرافات و انحراف از روی وجدان آدمی ، مبعوث شده‌اند و گر نه توحید و یگانه پرستی در عمق وجودانسان نهفته است و بخشی از استعداد او را تشکیل می‌دهد .

    و انسان پیش از اینکه برای خداشناسی به دنبال دلایل فلسفی و منطق و استدلال باشد و یا به آثار خلقت در جهان طبیعت بنگرد ، باید به خویشتن خویش توجه کند و خدا را در عمق وجود خود جستجو کند .

    19 قرآن در آیه 172 از سوره اعراف می‌فرماید : و اذ اخذنا ربک منبنی آدم من ظهورهم ذریتهم و اشهدهم علی انفسهم الست بربکم قالو بلی شهدنا ان تقولو یوم القیمه انا کنا عن هذا غافلین .

    « و بیاد آور آن هنگامیکه خدای تو از پشت فرزندان آدم ذریه آنها را بر گرفت و آنها را بر خود گواه گرفت که آیا من پروردگار شما نیستم ؟

    همه گفتند بلی ما به خدایی تو گواهی می‌دهیم .

    تا دیگر در روز قیامت نگوئید مااز این واقعه غافل بودیم .» قرآن در آیه 8 از سوره شمس می‌فرماید : فالهمها فجورها و تقویها «‌به وی شر و خیر او را الهام فرمود .» این آیه نیز نشان دهنده آن است که انسان شر و خیر خود را پیش از اینکه برای او توضیح دهید ، ازدرون متوجه قبح و حسن آن خواهد شد .

    قرآن باز در آیه 30 از سوره روم می‌فرماید : فاقم وجهک للدین حنیفا ً فزطرت الله التی فطر الناس علیها لاتبدیل لخلق الله ذلک الدین القیم و لکن اکثر الناس لا یعلمون .

    « پس تو (ای رسول) رویت را مستقیم به جانب آئین پاک اسلام آور و پیوسته از طریق دین خدا که فطرت خلق را بر آن آفریده است پیروی کن که هیچ تغییری در خلقت خدا نباید داد .

    این است آئین استوار حق و لیکن اکثر مردم از این حقیقت آگاه نیستند .» و باز در آیه 43 از سوره روم می‌فرماید : فاقم وجهک للدین القیم من قبل ان یأتی یوم لامرد له من الله یومئذ یصدعون .

    « پس تو (ای رسول) روی به دین استوار آور پیش از آنکه روزی بیاید که هیچ کس نتواند از امر خدا آنرا برگرداند و در آن روز خلایق فرقه فرقه شوند .

    » این آیات و احادیثی نیز که در توضیح آنها آمده است حکایت از آن دارد که خداوند در وجود انسان فطرت خداشناسی را نهاده است و همه انسانها در ذات خود موحد و خداشناس هستند .

    آنچه که آنها را به پرستش غیر خدا و سقوط به پرتگاه مادی کشانده است پرده‌ها و اوهامی است که روی فطرت پاک آدمی را می‌گیرد و او را از اصالت خویشتن خویش غافل می‌کند .

    این ویژگی نیز یکی از خصوصیاتی است که اسلام و سایر ادیان الهی در مورد انسان بیان کرده‌اند ، در حالی که در مکتبهای مادی به آن توجه و اعتقادی ندارند .

    20 نادیده گرفتن فطرت در حقیقت نادیده گرفتن جریان قانونی نیروها و استعدادهای انسانی است و این یکی از وجوه تمایز بین مکتبهای مادی و الهی در مورد انسان می‌باشد .

    21 انسان از طریق توجه به وجدان و فطرت خود می‌تواند راه نجات را بیابد در حالی که با سلاح علم در یک وادی بی‌نهایت ، سرگردان خواهد شد .

    21 انسان ز طریق توجه به وجدان و فطرت خود می‌تواند ره نجات را بیابد در حالی که با سلاح علم در یک وادی بی‌نهایت ، سرگردان خواهد شد .

    22 یکی از ارزشهای انسان در دیدگاه اسلام کرامت وشرافت ذاتی اوست .

    خداوند انسان را دارای کرامت ذاتی می‌داند و او را برتر از دیگر موجودات و مخلوقات عالمم عرفی می‌کند .

    قرآن در آیه 70 از سوره الاسراء می‌فرماید : لقد کرمنا بنی آدم و حملنا هم فی البر و البحرو رزقناهم من الطیبات و فضلنا هم علی کثیر ممن خلقنا تفضیلا ً .

    « همانا مابنی آدم را کرامت بخشیدیم و آنها را بر خشکی و دریا مسلط کردیم و به آنان از روزی‌های پاکیزه بخشیدیم و او را بر بسیاری ز مخلوقات خویش برتری دادیم .» اسلام بدین ترتیب بر خلاف برخیاز مکاتب که انسان را ذاتا ً شرور و از طینت بد می‌دانند ، او را دارای شرافت ذاتی می‌شناسد .

    آیه فوق این رابیان می‌کند که خداوند دوچیز به انسان اعطاء کرده است یکی کرامت و دیگری برتری بر بسیاری از موجودات .

    باز در مورد هیچ موجود دیگری قرآن چنین بیانی ندارد و این ویژگی ارزشی انسان است که جامه کرامت و برتری را بر قامت او می‌پوشاند .

    علی علیه السلام نیز در مورد عظمت وجود انسان چنین می‌فرماید : « اتزعم انک جرم صغیر و فیک التطوی العالم الاکبر.

    » 23 « آیا می‌پنداری که تو جرم کوچکی هستی و دنیای بزرگی دردرون تو پیچیده شده است .» قرآن اعلام می‌دارد که تمامی نعمتهای زمین برای انسان آفریده شده و تمامی جهان مسخر انسان قرار داده شده است .

    در آیه 29 از سوره بقره می‌فرماید : هو الذی خلق لکم مافی الارض جمیعا ً .

    « همانا او است که آنچه در زمیناست برای شما آفرید .

    » در آیه 31 از سوره الجاثیه می‌فرماید : و سخر لکم ما فی السموات و ما فی الارض جمیعا ً منه .

    «‌و رام کرد برای شما آنچه در آسمانها و آنچه در زمین است .

    » بدین ترتیب انسان تنها مخلوقی است که تمام نعمتها برای او آفریده شده و تمامی جهان مسخر او گشته است ،‌بنابراین حق بهره برداری صحیح از همه آنها انحصار به او دارد .

    24 دوم : خصوصیات ضد ارزشی اسلام انسان که قرآن اینهمه خصوصیات ارزشی برای او قائل است موجودی است دو سرشتی و دو بعدی که بخش دیگر وجود او دارای دارای ضد ارزشها است .

    در حقیقت همه خصوصیتها اعم از ارزشها و ضد ارزشها به صورت بالقوه درانسان وجود دارد و این انسان است که مشخص می‌کند کدامیک از خصوصیتها را از قوه به فعل برساند .

    ضد ارزشهای انسان عبارتند از : 1-او بسیار ستمگر وبسیار نادان است .

    آیه 72 سوره احزاب .

    انه کان ظلوما ً جهولا ً .

    2- او بسیار ناسپاس است .

    آیه 66 سوره حج .

    ان الانسان لکفور 3-وقتی مستغنی می‌شود طغیان می‌کند .

    آیه 7 از سوره علق کلا ان الانسان لیطغی  ان راه استغنی .

    4-او عجول و شتابگر است .

    آیه 11 از سوره اسراء .

    کان الانسان عجولا ً .

    5-او تنگ چشم و ممسک است .

    آیه 100 از سوره اسراء .

    لا مسکتم خشیه الانفاق .

    6-او مجادله‌گرترین مخلوق است .

    آیه 54 سوره کهف .

    کان الانسان اکثر شی‌جدلا ً .

    7-او حریص آفریده شده است .

    آیه 19 سوره معارج ان الانسان خلق هلوعا ً .

    8-اگر بدی به او برسدجزع کننده است واگر نعمت به او برسدبخل کننده است .

    آیه 20 سوره معارج اذا مسه الشر جزوعا ً و اذا مسه الخیر ممنوعا ً .

    نتیجه گیری یکی از مباحث اصلی مدیریت ، مدیریت منابع انسانی است .

    از آنجا که محور اصلی مدیریت منابع انسانی ، انسان می‌باشد ، برای تجزیه و تحلیل آن لازم است انسان مورد بررسی قرار گیرد .

    در مدیریت اسلامی نیز موضوع شناخت انسان از عوامل مهم در تحلیل مدیریت منابع انسانی است .

    انسان از نظر مکتب اسلام مهمترین موضوع درخلقت جهان است .

    خلقت انسان از دیدگاه اسلام مستقل از همه موجودات عالم است و با آنچه که درارتباط با جریان تدریجی تکامل انواع مطرح کرده‌اند تفاوت دارد .

    اولین انسانی که در روی زمین حیات را آغاز کرد و تشکیل خانواده داد دارای تمدن وتابع قوانین الهی و خود او برای انسانها راهنما بوده است و به هیچ وجه با توحش که در برخی از مکتبها به آن اشاره می‌کنند تطابقندارد .

نظریه اسلام در مدیریت‏ منابع انسانى‏ نظریه رشد و مدیریت رحمانى مدیریت منابع انسانى، که شرح آن رفت، جایگاه مهمى در مکاتب مدیریتى کسب کرده است. در این مدیریت، آن‏چه باید اداره شود، انسان‏ها هستند که رکن اصلى هر سازمان به شمار مى‏ روند. نظریه اسلام در این باره، «نظریه رشد» است که شامل انسان و مواد، هر دو مى‏شود؛ یعنى رشد انسانى و سازمانى را با هم در نظر مى‏گیرد. این نظریه ...

چکیده بیشتر اقتصاددانان معتقدند که تجارت، موتور رشد و توسعه در جوامع امروزی است. تجارت خارجی با فرآهم آوردن امکان بهره گیری از صرفه های مقیاس، تکنولوژی های پیشرفته، امکان تخصیص بهینه منابع و افزایش رقابت در تولید محصولات، می تواند موجبات افزایش بهره وری عوامل تولید و رسیدن به رشد اقتصادی را فرآهم آورد. اما جذب تکنولوژی ها و فناوری های مدرن و پیشرفته در جریان تجارت و انطباق آنها ...

چکیده مقاله بحث پیرامون مدیریت منابع انسانر در هر مکتبی از جمله در مکتب اسلام مستلزم شناخت انسان و خصوصیات او می‌باشد . انسان از نظر اسلام دارای خلقتی مستقل و جدا از خلقت سایر موجودات عالم است . از ابتدای حیات خو دارای تمدن و زندگی مبتنی بر قوانین بوده است . انسان دارای خصوصیات ارزشی و ضد ارزشی است . این خصوصیات در وجود او بصورت قوه موجود است ، و انسان با فعلیت یافتن این خصوصیات ...

1 - نظرى بجهان از راه هستى و واقعیت - ضرورت وجود خدا . 2 - نظرى دیگر از راه ارتباط انسان و جهان - خاتمه فصل وحدانیت خدا . 3 - ذات و صفت . 4 - معنى صفات خداوندى 5 - توضیح بیشترى در معنى صفات 6 - صفات فعل 7 - قضا و قدر 8 - انسان و اختیار 1 - نظرى بجهان از راه هستى و واقعیت - ضرورت وجود خدا درک و شعور انسان که با پیدایش او توأ م است در نخستین گامى که برمیدارد هستى خداى جهان و ...

اهمیت پردازش الگوی انسان اقتصادی در نظریه‌پردازی‌های اقتصادی، هر اقتصاددان مسلمان را وا می‌دارد تا پیش از داخل شدن در هر گستره اقتصادی، درباره این موضوع بیندیشد. برخی از مبانی فلسفی اسلام می‌تواند ما را در پردازش انسان اقتصادی یاری دهد. در گستره خداشناسی، آموزه‌های «توحید افعالی» رابطه‌ای خاص بین خداوند و انسان برقرار می‌سازد که در آن، از انسان سلب اختیار نشده و از طرف ...

این پرسش که «آدمى چیست، کجاست، از کجا و چگونه و براى چه آمده است؟» و نیز پرسش هایى از این سنخ، هیچ گاه بشر اندیشمند و حقیقت جو را رها نکرده است. آدمى نیز، هیچ گاه این پرسش ها را وانخواهد گذاشت؛ زیرا معناى زندگى هر کس مبتنى بر پاسخى است که به این پرسش ها مى دهد. در این بخش تلاش شده تا در قالب چند پرسش و پاسخ به تبیین علت سجده ى ملائک براى حضرت آدم و نیز به چالشى درباره ...

مقدمه : امروزه شاهد پیشرفت چشمگیر جوامع بشری هم از لحاظ فکری و عقیدتی و هم از لحاظ علمی و عملی هستیم. اما آن چیزی که می تواند انسان را به کمال و سعادت برساند واقعاً همین است ؟ شاید در نگاه اول بگوئیم بلی و پیشرفت را با توسعه سعادت بشری هم تراز دانست امابا نگاهی ژرف تر ، مسلماً به این نکته خواهیم رسید که سعات بشری چیزی جز پیشرفت نسبی جوامع بشری است. ما در این تحقیق با نگاهی باز و ...

برابری : همانند بودن انسانها از جنبه وجودی و در نتیجه رفتار یکسان با آنها و تاکید بر آن ، پیشینه طولانی دارد ، ولی در چند قرن گذشته ، به ویژه بعد از انقلاب فرانسه و دوره روشنگری ، این اندیشه به نیروئی عمده برای تغییرات اساسی در حقوق عمومی و سیاسی در اروپا و شمال آمریکا تبدیل شد و با گسترش آن و بهره گیری از منابع باستانی رومی و مسیحی در اعلامیه حقوق بشر 1948 تجلی کرد . برابری در ...

حضرت محمّد(ص)فرمود: هیچ کانونی در اسلام بر پا نشده است که نزد خداوند از کانون ازدواج محبوب تر و عزیزتر باشد.در بینش اسلامی، مقصود از «ازدواج»، پیوند زناشویی رسمی میان دو جنس مخالف است که معمولا بالغ بوده و طبق شرایط شرعی و قانونی لازم انجام گرفته است. مقدّمه بشر از نخستین روزهای حضور خود بر عرصه خاک و شکوفایی جوانه های تأمّل و تدبیر بر شاخسار حیات، به خوبی دریافته است که خانواده ...

مقدمه از روزی که خداوند بشر را خلق فرمود، نیاز به ورزش و تربیت بدنی نیرومند و قوی از جانب این مخلوق به خوبی حس شد چه از جنبه دفاع شخصی و یا کسب معاش و چه از جهت مقابله و رویارویی با طبیعت پیرامونش. نیاز بشر به ورزش و تربیت بدنی در طول روزگاران همواره وجود داشته و هیچگاه نبود که انسان خویش را از داشتن بدنی سالم و قوی بی نیاز ببیند. هرچه زمان جلوتر می‌رفت به گونه های مختلف، انسان ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول