دانلود مقاله نقدمکاتب اخلاقی اکزیستانسیالیسم وماکیاولیسم

Word 42 KB 14447 7
مشخص نشده مشخص نشده فلسفه - اخلاق
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • شاید با انتخاب این عنوان در تیتر مقاله، برخى از خوانندگان تعجب کنند که قرن‏بیستم که همراه با پیشرفت علم و تکنیک و فضانوردى است، چگونه مى‏شود فرض بیمارى‏اندیشه را بر جمعى از دانشمندان معروف جهان غرب در قرن اخیر نسبت داد؟


    ولکن با کمال تاسف باید اعتراف کرد که در کنار پیشرفت وسیع علم و تکنیک‏که دلیل سلامت فکر و اندیشه صحیح و پویا مى‏باشد افکار انحرافى نیز موجود است.ما در این مقاله به تحلیل و بررسى برخى از آنها مى‏پردازیم:
    مفهوم اخلاق در فلسفه اگزیستانسیالیسم :
    از جمله مکاتب انحرافى، مکتب‏«اگزیستانسیالیسم‏» است.

    پیروان این مکتب در زمینه سیستم اخلاقى به یک سلسله‏عقائد خاصى معتقدند که خالى از اعجاب نیست که مجموعه‏اى از این عقائد، اصول ومبانى فلسفه اگزیستانسیالیسم را تشکیل مى‏دهد.


    اینان مفاهیم و معانى مقدسى را که پایه اخلاق فردى و انسانى را تشکیل مى‏دهد،قبول ندارند اینان این‏گونه مفاهیم و معانى مقدس را موهوم و بى‏ارزش مى‏دانند وتنها به اصولى از اخلاق قائلند که در شعاع و حدود قانون باشد.

    از «راسل‏» که‏یکى از بزرگان مکتب اگزیستانسیالیسم است، سوال مى‏کنند که آیا خود را به کدام یک‏از سیستمهاى اخلاقى مقید میداند؟

    در پاسخ مى‏گوید: روش اخلاقى من ایجاد هم‏آهنگى‏بین منافع بوده، خصوصى مى‏باشد (۱) .


    چنانکه خوانندگان ملاحظه مى‏کنند، راسل که از دانشمندان معروف اروپائى است،اخلاق را به معنا و موقعیت قانون تلقى کرده و تنها مربوط به زندگى اجتماعى وحقوق افراد و جوامع انسانى مى‏داند و اخلاق فردى را نفى مى‏نماید به نظر او انسان‏در ارتکاب امورى که ضررى و صدمه‏اى به دیگران نمى‏رساند، آزاد است و لزومى نداردکه از آنها خوددارى کند، مثلا لزومى ندارد که زنان عفت‏به خرج دهد و از معاشقه‏با غیر همسران خود در صورتى که تولید مثل نکنند خوددارى نمایند؟!!

    (۲) .

    از اینرو «راسل‏» براساس آزادى انسان در امور مربوط به خود اظهار مى‏دارد که‏مریض حق دارد به مرگ خود رضایت دهد!!

    و در غیر این صورت بر پزشک نیز روا است که‏او را بمیراند و راحت‏سازد!!

    مجله «عالم فکر» در نخستین شماره خود مقاله مفصلى در مورد فلسفه اگزیستانسیالیسم تحت عنوان «بیمارى اندیشه در قرن بیستم‏» درج کرده در این مقاله از قول «آلبرکامو» از دانشمندان بزرگ اگزیستانسیالیسم مینویسد: «زندگى مفهومى ندارد و شایسته بسرآوردن نیست‏بنابراین خودکشى امرى طبیعى،عاقلانه و پذیرفتنى است‏» (۳) .

    پس مبناى این مکتب بر این است که براى انسان همه‏چیز آزاد است و به این ترتیب‏تماامى ارزشها را خواه آسمانى و غیر آن را زیر پا مى‏گذارند و جز آزادى فرد هیچ‏چیز در آن مفهوم ندرد!

    این مساله خود راهنمائى روشن براى تبیین و توضیح اساس‏فلسفه اگزیستانسیالیسم و مفهوم اخلاق در این فلسفه مى‏باشد لذا از دانشمندان بزرگ‏غربى از قبیل «هایدگر»، «سارتر»، «آلبرکامو»، «سیموندوابواره‏» و...

    ضمن کلامى مى‏گویند: «اندیشه اگزیستانسیالیسم نقطه اتکایش الحاد و آزادى از قید دین و اخلاق‏است‏».

    چند سوال از معتقدین و بانیان این مکتب : سوال اول این که هدف از آزادى چیست؟آیا هدف از آزادى این است که انسان قادر باشد با اجراى آنچه که براى خود ودیگران بهتر مى‏داند و در این راه مانند یک موجود مستقل و عاقل، قبول مسوولیت‏نماید؟

    یا این که هدف از آزادى رهائى بى‏قید و شرط انسان به همراه تمام هوسها وبى‏خردیهایش براى فساد و بدکارى، خیانت و حیله است؟

    در حقیقت زیر پوشش آزادى‏تمام مفاسد و زشتى‏هار را مرتکب شود آیا تامین این هدف همان هرج و مرج و لاقیدى‏مطلق نیست؟

    در این صورت فرق انسانها با وحشیان جنگلها کدام است؟

    از «سارتر» سوال مى‏شود که خیر انسانیت در چیست؟

    در پاسخ آن مى‏گوید: آن،چیزى است که انسان تشخیص مى‏دهد پس وقتى به عنوان مثال تشخیص مى‏دهد که خیرانسانیت در پیوستن به آئین کاتولیک یا به عکس است این تشخیص براى اگزیستانسیالیسم منطقى صحیح و قابل قبول است.

    از این کلام ایشان معلوم مى‏شود که هیچ حق و عدالت و خیرى جز آنچه فرد انسان‏مى‏بیند و مى‏خواهد وجود ندارد، حال اگر فردى خیرى را طلب کند و بخواهد همان صحیح‏بوده و درست است و میزان تشخیص هم چیزى جز دوست داشتن و یا دوست نداشتن‏هاى فردى‏نیست.

    حال اگر یک فرد خیرى را که دیروز خوب مى‏دانست امروز بد بداند، در این‏صورت مفاهیم صالح و فاسد و صحیح و غلط جاى ثابتى اصلا پیدا نمى‏کند و مقیاس ومعیار، اراده فردى است نه چیز دیگرى حتى اگر اراده مزبور بدون عقل و علم اعمال‏شده باشد آیا این جز افراط و انکار حقائق واقعى چیز دیگرى هست؟

    آرى، از این مکتب این عقیده را مى‏پسندیم که انسان مالک چیزى جز سعى حاصل ودسترنج‏خود نیست.

    (سوره نجم، آیه ۳۹): (لیس للانسان الا ما سعى): یعنى براى‏بهره‏اى جز سعى و کوشش او نیست.

    و نیز مطابق دیدگاه اسلام تقلید کورکورانه از غیررا غیر عقلانى و امر زشتى مى‏دانیم و نیز این عقیده را نیز مى‏پذیریم که در انتخاب‏هرگونه مذهب و مرام و آئین در اسلام هیچ‏گونه اجبارى و اکراهى وجود ندارد و راه‏رشد از راه ستم و تجاوزگرى آشکار و جدا است.

    (قرآن کریم در سوره بقره، آیه: ۲۵۶(لا اکراه فى الدین قد تبین االرشد من الغى) یعنى انتخاب دین آسمانى اجبارى واکراهى نبوده و خداوند راه ضلال را از راه رشد و هدایت واضح و آشکار نموده است.

    و باز در قرآن کریم، سوره کهف، آیه ۲۹ مى‏فرماید: (فمن شاء فلیومن و من شاءفلیکفر)یعنى: کسى که بخواهد ایمان بیاورد و کسى که بخواهد کفر ورزد.، ولى باوجود این اسلام در قبال هرج و مرج و افراطى‏گرى و بى‏اعتنائى به خیر و حق و نیز درمقابل رهائى مطلق و بیقید و شرط انسان در هوسهایش که بدون شک در روى زمین شر وفساد برپا مى‏کند و هم‏چنین در قبال بى‏مسوولیتى و عدم تعهد، قاطعانه و دقیق‏موضع‏گیرى مى‏کند.

    در قرآن کریم در سوره قیامت آیه ۳۶ مى‏فرماید: (ایحسب الانسان ان یترک سدى...

    ): آیا انسان مى‏پندارد که بى‏قید و رها و فارغ از مسوولیت او را وانهاده‏ایم؟.

    مسلما چنین نیست زیرا اولا انسان در قیامت در گرو عمل و کار خویش است و ثانیابراى انسانها نگهبان و مراقبى گمارده شده که غفلت‏بر او راه نمى‏یابد پس انسان‏آزاد مطلق نیست.

    ثالثا: هرکسى بناگزیر در مورد اعمالش پاداش یا مجازات خواهد شد.

    پس اینگونه‏نیست که هرچه را که دلش بخواهد عمل کند و نتیجه کار و پاداش عمل خویش را در نظربگیرد.

    بطلان عقیده ماکیاولى‏ایسم : از مطالب گذشته مى‏توان به بطلان عقائد مکتب دیگرى به‏نام «ماکیاولى‏ایسم‏» نیز پى برد.

    پیروان این مکتب آزادى انسان را تا آنجاتوسعه دادند که جایز دانسته‏اند که انسان زندگى خود را بر پایه رذائل اخلاقى قراردهد در صورتى که این رذائل اخلاقى براى زندگى فردى و اجتماعى انسان مفید باشد.

    یکى از طرفداران و از بانیان این مکتب دانشمندى به نام ماکیاولى ایتالیائى‏متوفاى ۱۵۲۷ میلادى است وى در کتابى بنام «پرنس‏» که آن را براى امیر فلورانس‏نگاشته و در آن اصولى را که براى رئیس در سیاست و حکومت‏باید داشته باشد، تشریح‏مى‏نماید او میگوید: خیلى از فضائل رعایت آنها موجب خرابى مملکت و برعکس بسیارى از رذائل وجوددارد که موجب رفاه مردم و آبادى و پیشرفت مى‏باشد مثل قساوت و بى‏رحمى و سنگدلى،شاه باید قسى‏القلب و بى‏رحم باشد تا بتواند اطاعت مردم و وحدت ارتش را حفظنماید!

    او مى‏گوید: به تجربه ثابت‏شده پادشاهانى که مقید به حفظ پیمان خودنبودند، به اعمال بزرگى نایل شدند و بر آنهائى که وفا به عهد داشتند، فائق‏آمدند.

    باز مى‏گوید: شاه باید به دیندارى و تقوا فضائل اخلاقى و انسان‏دوستى و اخلاص درعمل تظاهر کند ولى نباید به آن پاى‏بند باشد!

    مکتب نیچه‏ایسم و بطلان آن بازمى‏توان مکتب دیگرى که با دو مکتب قبلى رابطه مبنائى داشته و مشابهتى قوى بین‏آنها وجود دارد، در اینجا اشاره نمود و آن مکتب بنام مکتب «نیچه‏ایسم‏» معروف‏است.

    طرفداران این مکتب معتقدند که انسان طبعا خودپرست‏بوده، میل دارد با قدرت وتوانى بیشتر زندگى کند و لازم است انسان در رفتار و کردار خود تنها به خودبیندیشد و سعى کند بیشتر زندگى کند و به امور دیگران توجهى ننماید.

    در نظر پیروان این مکتب اساسا عدالت و احسان و...

    تعالیمى بر خلاف طبیعت انسان‏بوده اصولا خطرناک هستند چه آن که انسان را به ضعف و ناتوانى و در نتیجه نابودى‏مى‏کشاند.

    یکى از طرفداران و مروجین این مکتب دانشمندى به نام «فریدریش ویلهلم نیچه‏آلمانى‏» متوفاى سال ۱۹۰۰ میلادى است او میگوید: بحث این که زندگانى دنیا خوب‏است‏یا بد و حقیقت آن چیست؟

    امرى بیهوده است کسى نمى‏تواند آن را دریابد، بعضى‏مى‏گویند بهتر آن بود که به دنیا نمى‏آمدیم شاید چنین نباشد نمیدانم اما میدانم‏که خوب یا بد به دنیا آمده‏ام و باید از دنیا بهره ببرم و هرچه بیشتر بهتر.

    وآنچه براى حصول این مقصود مساعد است، خوب است گرچه قساوت و بى‏رحمى باشد و آنچه‏مخالف و مزاحم این غرض است، بد است گرچه راستى و قهرمانى و فضیلت و تقوا باشد!

    او میگوید: انسان فکر خدا و زندگى اخروى را باید کنار گذارد که از آن ضعف و عجزبرآمده است، انسان باید در فکر زندگى دنیا باشد و به خود اعتماد کند.

    این آغاز،رهائى از بند است!

    دیگر آن که باید رافت و رقت قلب را دور انداخت، رافت ازعجز است و فروتنى از فرومایگى (۴) .

    خوانندگان چنان که ملاحظه مى‏کنند، انسانهائى پیدا مى‏شوند که نه تنها فضیلت وکمال و صداقت و رافت و احسان و نیکى و سایر ملکات نفسانى را منکر مى‏شوند، بلکه‏زندگى را منحصر به زندگى دنیاى مادى محصور و محدود مى‏دانند راستى این نوع تفکراز آثار و علائم کوتاهى فکر و محدودیت عقل و فکر شما نمى‏رود؟!

    آیا با این نوع‏اندیشه انسان از مقام والاى قدس به مرحله حیوانیت صرف یعنى موجوداتى که نه عقل‏دارند و نه فکر و تنها در صدد خوردن و آشامیدن و درنتیجه مردن تنزل پیدانمى‏کنند؟!!

    هیپیسیم یکى دیگر از مکتبهاى ضداخلاقى که امروز در قشر وسیعى ازملتهاى دنیا نفوذ دارد «هیپیسم‏» است که پیروان این مکتب خود را طرفدار صلح ومحبت مى‏دانند و پیرو عیسى و بودا معرفى مى‏کنند ولى در عمل جز مسائل سکس و شورش‏و تجاوز چیزى از آنان دیده نمى‏شود و حتى به خاطر نفع شخصى از ظلم به سایرهیپى‏ها فروگذار نمى‏کنند.

    اینان کار و زندگى مرفه و وضع مدرن را بیهوده دانسته از آن اجتناب مى‏کنند وحتى حاضر نیستند موى سر خود را کوتاه و تمیز کنند و لباس مرتب و پاکیزه بپوشنداین اعمال براساس عقیده آنها که معتقدند باید زندگى طبیعى داشت و از ساخته‏هاى‏تمدن دورى نمود سرچشمه مى‏گیرد مثلا باید موى سر خود را کوتاه نکرد زیرا این یک‏حالت طبیعى و مو خود بخود بلند مى‏شود.

    در تحلیل و بررسى این مکتب باید گفت که اساس اعمال هیپى‏ها را باید در ایده وفکر «نئواگزیستانسیالیست‏ها» جستجو کرد زیرا اینان جهان را بى‏هدف و بى‏نقشه وسراسر بیدادگرى و رنج مى‏دانند و در امور دنیوى پیرو مکتب «انتیس تن‏» و«دپوژن‏» مى‏باشند و زندگى را به بیکارى و بیعارى و ولگردى مى‏گذرانند و دراعمال غرائز و کامجوئیها شاگرد مکتب «اریستیپ‏» و «فروید» هستند پس این مکتب‏نیز مثل مکتبهاى سابق بر پایه و اساس بى‏هدفى قرار گرفته و مریدان و معتقدان به ‏این مکتب را به تنبلى و هرج و مرج و بى ‏قیدى مطلق فرا مى‏خوانند

چکیده : امروزه شاهد این هستیم که اخلاقیات در سازمانها و جوامع کمرنگ شده و مادیات و منافع فردی جای خود را به ارزشهای اخلاقی داده اند . در این مقاله سعی شده ابتدا در مورد اصول مدیریتی در جوامع اسلامی بحث شود و سپس خصوصیات و ویژگیهای عمومی مدیر اخلاقی بیان شده و در انتها عوامل خود کنترلی را که موجب می شود فرد به اصول اخلاقی پایبند باقی بماند بیان شده است .   مقدمه امروزه که ...

واژه دارشانا Darshana به‌معنی ادراک مستقیم، اشراق و وحی و الهام است اما گاه در معنی دانش و بصیرت نیز به‌کار می‌رود. این مکاتب به‌موضوع فهم حقیقت غایی پدیده‌های هستی و تمام مخلوقات عالم می‌پردازند. فلسفه هند باستان به‌طور کلاسیک در شش مکتب فکری اصلی به‌نام دارشاناس Darshanas نمایان می‌شود که یوگا یکی از آنها است. شکل‌گیری و تکامل این شیوه‌های اندیشه فلسفی نمادی از سیر تفکر بشر در ...

چکیده این تحقیق که با عنوان بررسی خصوصیات مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ و تطبیق آن با آیین نامه انتصاب مدبران انجام شده است از نوع تحقیقات توصیفی می‌باشد . اهداف مد نظر تحقق 1- بررسی خصوصیات مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ و تطبیق آن با آیین نامه انتصاب مدیران . 2- ارائه پیشنهادها و راه حلهای مناسب به مسئولین به منظور بهبود فرایند مدیریت و آموزش مدیران . در ارتباط با ...

جرم رفتاری است که توسط قانون بزه یا خطایی عمومی تلقی و منع شده است و ازاین رو ، در صورت وقوع ، پس از پیگرد و دادرسی کیفری ، قابل مجازات است . برای تحقق رابطه ‌اجتماعی مجرمامه سه رکن : 1- عنصر قانونی 2- عنصر ماده و 3 عنصر معنوی باید جمع شود یکی از انواع و اشکال جرایم ، «‌جرم سیاسی » است . تفکیک بین جرایم سیاسی و جرایم عمومی وعادی تا انقلاب فرانسه (1789) ناشناخته بود. با ...

چکیده : باپیشرفت صنعت وتکنولوژی بالطبع تغییرات محیط واجتماع , تأثیرات شرکتها برجامعه مورد توجه قرارگرفته است .ازآنجائیکه گردانندگان شرکتها مدیران هستند و نظرات آنان تأثیرگذاراست .لذاتوجه به اخلاق مدیران نیز مسئول بودن آنها درقبال جامعه تحت عنوان مسئولیت اجتماعی مدیران موردبحث سالهای اخیر بوده است درمقاله ای که پیش روی دارید باارائه تاریخچه اخلاق ومسئولیت اجتماعی مدیران ونیز ...

تباین و تنش در ساختار شعر « نشانی» سروده سهراب شعر کوتاه «نشانی» در زمره‌ی معروف‌ترین سروده‌های سهراب سپهری است و از بسیاری جهات ‏می‌توان آن را در زمره‌ی شعرهای شاخص و خصیصه‌نمای این شاعر نامدار معاصر دانست. این شعر ‏نخستین بار در سال 1346 در مجموعه‌ای با عنوان حجم سبز منتشر گردید که مجلد هفتم (ماقبل ‏آخر) از هشت کتاب سپهری است. همچون اکثر شاعران، سپهری با ...

موضوع : تحقیق درباره مدیریت اسلامی آنگونه که باید باشد و اجراء شود . قبل از هر چیزی می‌خواهم مقدمه‌ای درباره مدیریت بیان کنم تا مطلب فوق را بهتر درک کنیم . تا قبل از انقلاب صنعتی علم مدیریت در قلمرو فلسفه قرار داشت و فلاسفه بطور غیر مستقیم روشهایی را برای حسن رفتار انسانها و روابط اجتماعی و نیز امور مربوط به آنها ارائه می‌دادند.اما بعد از انقلاب صنعتی به دلیل رشد بنیه‌های ...

مدیریت تعارض تعارض پدیده ای است که آثار مثبت و منفی روی عملکرد افراد و سازمان ها دارد،.استفاده صحیح و مؤثر از تعارض موجب بهبود عملکرد و ارتقای سطح سلامتی سازمان می گردد و استفاده غیر مؤثر از آن موجب کاهش عملکرد و ایجاد کشمکش و تشنج در سازمان می شود.استفاده مؤثر از تعارض مستلزم شناخت و درک کامل ماهیت آن و همچنین علل خلق کننده و کسب مهارت در اداره و کنترل آن است که البته امروز به ...

برای آغاز یک زندگی سالم، مسلماً چیزی جز سلامت و صحت طرفین ملاک نیست.به همین منظور، عروس و داماد با مراجعه به محضر از انجام پاره‌ای آزمایشات مطلع می‌شوند. محضر، زوجین را با معرفی‌نامه عکس‌دار مهرشده به آزمایشگاه می‌فرستد. آزمایشات مربوطه شامل : ۱- آزمایش عدم اعتیاد از هر دو نفر؛ اعتیاد به عنوان یک معظل اجتماعی است و تأثیرات سویی که بر ادامه یک زندگی دارد مورد توجه ویژه قرار گرفته ...

الف :مکتب کلاسیک حقوق جزا : مطالعه دقیق تاریخ حقوق جزا نشان می دهد که حقوق جزا هم مانند سایر بخش های علم حقوق راه توسعه و تکامل خود را تحت تاثیر تحولات اجتماعی و توسعه های علمی پیموده است . ولی در این میان سهم و تاثیر عقاید و افکار فلسفی اواخر قرن 18 میلادی از هر عامل دیگری بیشتر بوده است .به این دلیل بعضی از حقوق دانان کیفری مبدا پیدایش مکتب کلاسیک حقوق جزا را به زمان انتشار ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول