پیغمبر اکرم (ص) می فرماید : افضل اعمال امتی انتظار الفرج
بهترین کارهای امت من انتظار فرج است.
انتظار از یک سم به معنای چشم به راه کسی یا چیزی بودن است و انتظار فرج یعنی چشم به راه امام زمان (عج) داشتن و آمادگی برای ظهور امام می باشد.
در سایه انتظار است که آینده ای روشن و جامعه ای که در آن نهایت عدالت رعایت می شود ، نوید بخش شخص منتظر است.
شخص منتظر هم همواره در طول غیبت در راه زمینه سازی و تحقق جامعه مهدوی می کوشد او با تاریکی ها و ظلمتها و افراد سفیان صفت و دجالی می جنگد و محیط را برای ایجاد حکومت مهدوی که عاری از هر گونه انحراف می باشد آماده می کند.
شخص منتظر آنچنان غرق در مولای خود در زمان غیبت می شود که تعجب همه را بر می انگیزد که این چه فردی است که نه پیغمبر (ص) را دیده و نه ائمه را ولی با یک نوشته به خدا و غیبت ایمان آورده و اینگونه مشتاق لقای دوست می باشد.
منتظر واقعی دو عملیات زمینه سازی مهم جهت منظور آقا را بر دوش خود دارد.
1 خودسازی : مهیا نمودن روح و جسم برای ایثار در زمان ظهور حضرت او می کوشد تا دل و روح خود را آنچنان که شایسته خدمت به اسلام و آقا می باشد آماده ظهور نماید وی هرگونه ناپاکی و کدورت را از لوح دل خود می زداید تا جایی برای مهر و محبت امام عمرش باز نماید.
زنگار از وجود خود می شوید و دل خود را صیقل می دهد تا به ظرفیت یاری حضرت مهدی (عج) برسد.
2 جامعه سازی : منتظر آنگونه خود را ساخته و پرداخته نموده است برای ظهور مهدی همانگونه جامعه را نی ز می سازد.
او این امر را که باید جامعه پذیرا و آماده استقبال از مهدی باشد احساس کرده و آن را به عنوان وظیفه خود می داند تا جامعه را از لوث هرگونه کوته نظری و پوچ نگری نجات دهد تا جامعه أی باشد که در راه امام مهدی همه چیزش را فدا کند نه مثل جامعه کوفه زمان علی و امام حسن و حسین (ع) تا یک موضعی موافق با امام باشد ولی از آن موضع به امام از پشت خنجر بزنند و او را تنها بگذارند .
این شخص برای این کار ابتدا از اطرافیان خود و خانواده اش شروع می کند سپس دامنه زمینه سازی را گسترش می دهد تا این که جامعه را آماده حضرت مهدی نماید.
او تر آینه ظهور را نزدیک می بیند و برای همین خود را همیشه در پیشگاه امام زمان (عج) می بیند و این امر باعث می شود تا کاری که مورد رضای خدا نیست انجام ندهد .
2 ـ جامعه سازی : منتظر آنگونه خود را ساخته و پرداخته نموده است برای ظهور مهدی همانگونه جامعه را نی ز می سازد.
او تر آینه ظهور را نزدیک می بیند و برای همین خود را همیشه در پیشگاه امام زمان (عج) می بیند و این امر باعث می شود تا کاری که مورد رضای خدا نیست انجام ندهد .
پس با انتظارات انسان به تکامل خود می رسد و از یک جایگاه بندگی حضرت حق در شخص منتظر نمایان می شود تا فرشتگان الهی نیز به این درجه غبطه بخورند.
تعریف گل واژه انتظار انتظار یعنی پرچم مقاومت و ایستادگی انتظار یعنی شعار عدالت خواهی و آزادگی انتظار یعنی تبلور آیه فطرت و ره آورد حدیث کنز انتظار یعنی قصه شوریدگی عاشقان حضرت دوست انتظار یعنی پاسداشت شرافت و کمال انسانی انتظار یعنی حماسه تبر ابراهیم و ذوالفقار علی انتظار یعنی تفسیر خون نامه نینوا انتظار یعنی ضمانت نامه پیروزی هابیلیان انتظار یعنی دریچه ای رو به پایین سکوت انتظار یعنی بهانه ای برای تپیدن قلب تاریخ انتظار یعنی زورقی عرض پیما در گرداب شهوات و موج خیز هواهای نفسانی انتظار یعنی واحه سبز معنی در برهوت و بالاخره انتظار یعنی چکامه شورانگیز یکتا پرستی .
اعمال دوره انتظار 1 ـ تقویت ابعاد اسلام در وجود منتظر شخص منتظر باید همه ابعاد دین مبین اسلام را در وجود خود پرورش دهد و سپس به عنوان یک فرد مسلمان دین اسلام را آنچنان که از طرف خداوند آمده به سایرین بشناساند.
2 ـ پیشه کردن تقوای الهی همانگونه که قبلاً ذکر گردید انسان آخرالزمان برای از دین و اعتقادش مثل کسی است که آتشی را در دست نگه دارد پس در این دوران حساس و پر تلاطم انسان منتظر مولا باید تقوای الهی پیشه کند تا از طریق تقوای خود زمینه ساز ظهور حضرت حجت باشد.
او باید آنچنان در راه تقوا به خود زحمت بدهد تا به راحتی از دین خود بر نگردد و هر چیزی را به هم عنوان دین قبول نکند .
امام زمان (عج) خواهان یارانی است که ابتدا به ترتیب نفوس خود پرداخته اند و سپس آنچنان که اسلام واقعی را شناخته اند دینداران متقی دیگری تربیت نموده اند که آنها هم در راه امام زمان (عج) مجاهدت و ایثار می نمایند.
پس تقوا یکی از وظایف منتظران مهدی می باشد که باید به نحو احسن آن را دارا بود.
3 ـ اجرای عدالت اصولاً عدل در مقابل ظلم است و هر گاه و در هر جا سخن از عدالت به میان می آید در آن عدالت فرض می شود : الف ـ عدالت فردی ب ـ عدالت اجتماعی الف ـ عدالت فردی : زیر بنا و اساس عدالت اجتماعی عدالت فردی است و عبارت است از این که شخص حتی در مورد خود نیز عدالت را رعایت نموده و آن را به اجرا در آورده .
حال باید دید که این کار چگونه انجام می گیرد .
همانگونه که گفته شد عدالت در مقابل ظلم است ، یکی از کارهایی که انسان انجام می دهد و در مورد خودش عدالت را پایمال می نماید ارتکاب گناه می باشد .
در واقع ارتکاب گناه یک نوع ظلم به نفس است.
چرا انسان کاری کند که ضرر دنیوی و اخروی آن متوجه باشد .
فرد منتظر کسی است که حتی در مورد خود نیز عدالت را به حد اعلای خود انجام می دهد و هیچ وقت عدالت را با انجام عملی که ضرر و زیان آن متوجه خودش و حتی دیگران است پایمال نمی کند .
بر این اساس فرد گنه کار با ارتکاب جرم برای هرگونه ظلم اجتماعی نیز آماده می شود .
او که حتی به خود رحم ندارد و به خود ظلم می کند پس به طریق آسان به مردم و جامعه ظلم خواهد کرد که باید هر فرد منتظر نه تنها ظلم نکند بلکه از آن جلوگیری نماید .
ب ـ عدالت اجتماعی : انسان منتظر با پاس داشتن حقوق خود و رعایت عدالت در مورد وجود خویش ، حقوق دیگران را نیز ارزشمند تلقی می کند و به آن احترام می گذارد .
یکی از مراتب عدالت اجتماعی همانگونه که گفته شد عدالت فردی است و تحقق عدالت فردی در شخص منتظر بر ایجاد عدالت اجتماعی مقدم می باشد ؛ یعنی حضور عدالت شخصی پیش نیاز وصول به عدالت اجتماعی و گروهی است.
جامعه مهدوی که بعضی از آن به عنوان آرمان شهر یاد می کنند ، جامعه ای است که در آن عدالت حرف اول را می زند .
پس بر اساس این شخص منتظر درصدد ایجاد عدالت در جامعه برای به ثمر رسیدن جامعه عدل مهدوی است.
وی هر حقی را به ذی حقی می دهد و حتی در نظر به افراد هم عدالت دارد تا چه رسد به اینکه با عمل خود در بین آنها عدالت را اجرا نماید .
کسی که در راه عدالت قدم می گذارد ممکن است مردم او را به هر نحوی دشمن خود احساس کنند و خواهان از بین بردن و به حاشیه کشاندن او می شوند .
نمونه بارز این عمل را در دوران حکومت عدل علوی مشاهده می کنیم که مرد عدل و عدالت را خانه نشین می کنند و او را به روشی که تا به آن روز معمول نبوده به شهادت می رسانند .
منتظر باید این اعمال و موانع را از سر راه خود بر دارد و مسیر عدالت را برای خود هموار نماید تا حرف و عملی او را از راه عدالت منحرف نکند.
4 ـ صبر و بردباری و استقامت در دوران غیبت ، فشارهای فراوانی بر منتظران مخلص و صدیق مهدی موعود وارد می شود که باید در برابر این مشکلات و فشارها صبر و پایداری نماید .
منتظر باید شخصی باشد که با هر بادی مثل بید نلرزد و چون کوه استوار و پایدار و مقاوم باشد .
مومن منتظر از یک توان روحی بالایی برخوردار است که هر فشاری را بر خود یا دیگران تحمل می کند و از مسیر پر تلاطم انتظار و غیبت پر صلابت بیرون می آید .
منتظران واقعی باید صبر پیشه کنند .
صبر است که رأس الایمان می باشد .
آن فردی که ایمان به غیب و خداوند دارد و همچنین ایمان بلکه یقین به امام غایب دارد مهمترین ویژگی ایمان و یقین او صبر است .
او با صبر است که به مرحله أی از ایمان رسیده که همه چیز خود را فدای کسی می کند نه او را دیده و نه صدایش را شنیده است ، بلکه از روی عقل و براساس نوشته هایی به او ایمان آورده است.
5ـ اصلاح طلبی و زمینه سازی برای ظهور امام مهدی که مصلح جهانی است منتظر او هم باید به نحوی دست به اصلاح جامعه بزند و جامعه بزند و جامعه و اسلام را از هرگونه انحرافات وارده مبرا سازد و این کار نتیجه بخش نخواهد بود مگر این که شخص منتظر صالح و مصلح باشد .
صالح و مصلح بودن نیز منوط به اجرای عدالت فردی و اجتماعی است .
برای توضیح بیشتر باید به یک مسئله فقهی اشاره نمود : در شریعت مقدس اسلام ، تأکید های فراوانی مبنی بر لزوم مبارزه با هر گونه فساد اخلاقی ـ اجتماعی ـ سیاسی وارد شده است .
وظیفه هر فرد مسلمانی است که هر کس را در پست و مقام و در حال عمل منکری دید او را امر به معروف و نهی از منکر نماید .
شارع مقدس این حساسیت حکیمانه را در قالب اصل امر به معروف و نهی از منکر در نظر گرفته است امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه فقه اسلامی وظیفه شرعی و همگانی مسلمانان است.
و بر اساسی است که از آن به عنوان یکی از فروع دین نام برده شده است.
نتیجه مستقیم انجام فرضیه امر به معروف و نهی از منکر اصلاح جامعه و مجری آن مصلح نامیده می شود برای درک اهمیت مسئله امر به معروف و نهی از منکر در اسلام به ذکر آیه از قرآن کریم و حدیثی از پیغمبر (ص) بسنده می نماییم.
خداوند می فرمایند : خیر امه اخرجت للناس تامرون بالمعروف و تنهون عن المنکر و تؤمنون بالله .
شما بهترین امتی هستید که برای انسانها پدیدار شده است زیرا امر به معروف و نهی از منکر می کنید و به خدا ایمان می آورید .
رسول اکرم در این زمینه می فرمایند : یا ایهاالناس ان الله یقول لکم : امروا بالمعروف و انهوا عن المنکر قبل ان تدعوا فلا اجیب لکم و تسالونی فلا اعطیکم و تستضرونی فلا انصرکم .
ای مردم !
خداوند می فرمایند : امر به معروف و نهی از منکر کنید پیش از آن که مرا بخوانید و به شما پاسخ ندهم و از من درخواست کنید شما را محروم سازم و از من یاری طلبید شما را یاری نکنم .
امر به معروف و نهی از منکر در عصر غیبت دو ویژگی دارد : الف ـ سطح فردی : در هر انقلابی ، پس از پیروزی و تثبیت ، نیاز اساسی و نخستین ضرورت وجود نیروی انسانی مجرب و قابل اعتماد است.
هر گروه یا حزبی که به قدرت می رسد از نوک رهبری تا پایین ترین افراد رهبری جامعه را از افراد قابل اعتماد بر می گزیند .
انقلاب عظیم مصلح جهانی نیز از این قاعده مستثنی نیست رأس رهبری را امام زمان (عج) به عهده می گیرد.
با تشکیل حکومت فراگیر مهدوی منتظران باید عملیات بنیادین زمینه سازی و خود سازی را از طریق امر به معروف و نهی از منکر در جهت قرار گرفتن در جرگه یاران امام را شروع کند.
ب ـ سطح حکومتی : منتظران مصلح جهانی موظف اند با منکرات کلان حکومتی برخورد فعال و جدی داشته باشند منکراتی که از سوی دستگاههای رسمی اشاعه می گردد و به مراتب تاثیری مخرب تر در بر دارد منتظران راستین نه تنها باید در سطح شخصی و فردی قضیه امر به معروف و نهی ار منکر را اجرا نمایند بلکه در سطح حکومتی هم موظفند که گرچه نمی توانند به کلی آن را تغییر دهند ولی در حد گوشزد و اعلام به مردم در جهت امر به معروف و نهی از منکر بکوشند.
از سوی دیگر اساسی ترین رسالتهای عالم بشریت بر چیدن بساط ظلم و ستم است که توسط حاکمیت ها و حکومتهای غیر الهی و صاحبان زر و زور و مال اداره می شوند.
رسول اکرم درباره امر به معروف و نهی از منکر در سطح حکومتی می فرماید : افضل الجهاد کلمهْْ عدل عند امام جائر .
برترین جهاد سخن عادلانه أی است که در برابر حاکم ستمگری به زبان جاری می شود.
حتی پیامبر (ص) که خاتم پیامبران می باشد امر به معروف و نهی از منکر عادلانه حاکم می باشد که توسط هر شخصی می تواند صورت گیرد.
6 ـ ذخیره محبت آ حضرت شخص منتظر باید بکوشد تا محبت و ولای آن حضرت را در دل خود زنده نگه دارد و بر آن محبت نیز بیفزاید او همچنین موظف است که محبت را به دیگران نیز انتقال دهد و دیگران را نیز از امر حضرت ولی امر با خبر سازد و با این کار جامعه کوفی را تبدیل به جامعه مهدوی نماید .
منتظر با انجام این کار یأس و نومیدی اشخاص را به امید تبدیل می کند و آنها را به این امر امیدوار می کند که مهدی خواهد آمد و هر مشکلی که داشته باشید حل خواهد نمود اصولاً شیعه و منتظر واقعی یعنی محب حضرت مهدی ، زیرا او ولای علی و اولاد او را با شیر مادر می گیرد و همیشه در وجود خود دارد و بر همین ولای ائمه است که در هیچ جا به بن بست نرسیده است.
7 ـ توسل و توجه به آن حضرت شخص منتظر در همه جا و همه حال امام زمان (عج) را در کنار خود احساس می کند و توسل به ا.
پیدا می کند .
او با توسل و توجه به حضرتش همه مشکلات را از سر راه بر می دارد این ویژگی کسی است که ایمان به غیبت دارد و می داند که کارهای عالم از غیبت هم اداره می شود.
8 ـ خدمت به آستان حضرت مهدی (عج) شیعه و منتظر واقعی در هر مقام که باشد باید منتظران آن حضرت را خدمت به او می داند و از این طریق خود را یک قدم جلوتر می بیند.
9 ـ تربیت منتظران واقعی شیعه و منتظر واقعی در هر مقام که باشد باید منتظران دیگر را تربیت نماید اگر او معلم و دبیر است می تواند دانش آموزان را دعوت به انتظار و پشت گرمی می کند و با اظهار این مطلب که همه این امور به خاطر امام عصر (عج) است علاوه بر این اگر به عنوان پدر و مادر است می تواند فرزندان مهدوی تحویل دوره غیبت امام عصر (عج) نماید تا جامعه ای منتظر واقعی برای ظهور حضرتش زمینه سازی نماید و این جامعه مقدمه جامعه مهدوی باشد.
10 ـ دعا برای ظهور امام عصر (عج) چه سعادتی بالاتر از این که امام (عج) خودش بیایند و تشنه کامان ظهورش را سیراب نمایند.
منتظران واقعی عادی هر صبح و شام و دعای هر لحظه خود را ظهور امام زمان (عج) قرار داده اند زیرا امیدوارند که با آمدن حضرتش هر مشکلی حل خواهد شد و جهان در امن و آرامش به سیر خود ادامه خواهد داد تا زمانی که به اذن خدا قیامت بر پا شود و به حساب اعمال رسیدگی شود و چه ساده خواهد بود حسابرسی اعمال منتظران واقعی حضرت مهدی .
انتظار مقتدر اگر کسی بخواهد زمینه ساز ظهور امام زمان (عج) شود با مفهوم انتظار آشنا شود و آگاهی کامل از حضرت مهدی (عج) و دوران غیبت داشته باشد و به آن حد از مهدی باوری که رسید حال باید جامعه را آماده پذیرش و ظهور حضرت بقیه الله کند.
در باب زمینه سازی در بالا به دو ویژگی اشاره کردیم : 1 ـ آگاهی 2 ـ آمادگی با این دو ویژگی انسان از یک انتظار مقتدرانه ای برخوردار می شود که هیچ مانعی با هر درجه از قدرتی نمی تواند بایستد زیرا هیچ یارای ایستادگی در برابر ایمان و قدرت ایمان ندارد و همه در مقابل این ایمان و انتظار مقتدر سر فرود می آورند.
1 ـ آگاهی فرد منتظر به آن حد از آگاهی باید برسد که نباید هیچ سئوال و شک و شبه های در باب امامت بخصوص امامت حضرت قائم (عج) به دل خود راه بدهد وی باید به مسیر انتظار آنقدر آگاهی داشته باشد که انتظار برای او مانند آفتاب هویدا باشد.
2 ـ آمادگی حال که فرد منتظر به آن حد از آگاهی برای انتظار رسید باید در خود و سایر انسانها یک آمادگی روحی برای پذیرش حضرتش ایجاد کند که برای راحتی بتواند از همه چیز در زندگی خود در راه خدا برای ظهور امام مهدی بگذرد و مسیر ظهور را هموار کند.
آمادگی که گفته شد هم فردی است و هم اجتماعی با به کار بستن این دو ویژگی و اعمال مذکور قبل می توانیم زمینه را برای پذیرش حضرت مهدی (عج) فراهم ساخت .
فضیلت انتظار در باب فضیلت انتظار و انتظار فرج همین بس که روایات فراوانی از پیغمبر (ص) و از ائمه به ما رسیده است و انتظار فرج را در جایی بهترین اعمال بندگان خدا و امت رسول خدا معرفی می کند در این محل فقط به ذکر چند حدیث و روایت در باب فضیلت انتظار بسنده کنیم : پیغمبر اکرم فرموده است افضل اعمال امت من انتظار فرج پروردگار است که لطف نموده است و امام زمان (عج) را برای نجات مردم از چنگ ظلم و بدبختی آشکار رها می کند.
علامه مجلسی در کتاب گرانقدر خود بحار الانوار جلد 17 قسمت مواعظ امیر المومنین آورده است که مردی از حضرت علی پرسید کدام عمل نزد خدا محبوب تر است ؟
حضرت در جواب می فرمایند : انتظار فرج .
احمد بن علی بن ابیطالب طبرسی در کتاب احتجاج از ابو حمزه ثمالی و او از ابو خالد کابلی روایت می کند امام زین العابدین (ع) فرمود : غیبت به وسیله دوازدهمی از جانشینان رسول خدا و امامان بعد از او ممتد می شود ای ابو خالد مردم زمان او که معتقد به امامت وی می باشند و منتظر او هستند از مردم تمام زمانها برترند زیرا خداوند عقل و فهمی به آنها داده که غیبت در نزد آنها حکم مشاهده را دارد خداوند آنها را در آن زمان مثل کسانی می داند که با شمشیر در پیش روی پیغمبر (ص) علیه دشمنان دین پیکار کرده اند آنها مخلصان حقیقی و شیعیان دین پیکار کرده اند آنها مخلصان حقیقی و شیعیان راستگوی ما هستند که مردم را به طور آشکار و نهان به دین خدا می خوانند و نیز فرمود انتظار فرج خود بزرگترین فرج است در جای دیگر صدوق در کتاب خصال از اصول اربعماه روایت می کند : امیر المؤمنین فرمود : منتظر فرج باشید و از رحمت خداوند نومید نشوید زیرا که بهترین اعمال نزد خداوند انتظار فرج است و نیز فرمود طاقت کندن کوهها آسان تر از انتظار دولتی است که ظهورش به تاخیر افتاده است از خداوند مدد بخواهید و صبر پیشه سازید که خداوند زمین خود را به بنده شایسته خود می سپارد و عاقبت نیک از آن پرهیزکاران است پیش از رسیدن دولت حق شتاب مکنید که پشیمان می شوید و مدت آن دراز مشمارید که باعث قساوت دلهایتان می گردد و نیز می فرماید کسیکه عشق به ظهور دولت ما را به دل دارد در خطیره القدس (مکان بهشت مقدس) با ما خواهد بود و کسی که منتظر امر ماست همچون شهیدی است که در راه خدا در خون خود غلطیده است با توجه به این احادیث فضیلت انتظار فرج روشن می شود حتی آن قدر فضیلت دارد که بهترین اعمال مومن منتظر شمرده شده است یا تشبیه به شهیدی شده که در زمان رسول اکرم شمشیر زده است .
چه نیکوست برای کسانی که امامشان غایب می شود ولی آنها عقیده راسخی به آن امام دارند و بر عقیده و اعتقادات خود ثابت می مانند.
کمترین ثوابی که خداوند به آنها می دهد این است که آنها را با این جملات صدا می زنند .
بندگان من !
أی آنهایی که ایمان به غیب آوردید و غیب مرا تصدیق کرد، شما را به ثواب نیکوی خود مژده می دهم .
شما بندگان و کنیزان حقیقی من هستید .
عبادات شما را می پذیرم و از تقصیرات شما می گذرم و شما را می آمرزم و بخاطر شما بندگانم را از باران سیراب می کنم و بلا را از مردم بر طرف می سازم ، اگر برای خاطر شما نبود عذاب خود را بر آنان که در بی دینی و غفلت و معصیت به سر می برند فرو می فرستادم .
این موارد را جابر جعضی از امام ششم (ع) نقل می کند که شیخ صدوق آنرا در کتاب کمال الدین خود آورده است .
حال منتظران باید از خود بپرسند که آیا خداوند خلف وعده می کند و نتیجه انتظار ما را که ایمان راسخ به غیب داریم ، نه اماممان را دیده ایم و نه از او مستقیماً چیزی شنیده ایم ، نمی دهد و ما را با افراد غیر مومنی که نه ایمان به غیب دارند و نه امام زمان (عج) یکسان می داند ، او که خود معنی عدل است و عدالت از او ناشی می شود ؟
مسلماً خیر .
انتظار در ادیان غیر اسلامی مسئله انتظار و مهدویت اندیشه و عقیده أی است که فقط مربوط به شیعیان و مسلمانان نمی شود بلکه مسئله آمدن یک منتقم در همه ادیان به گونه های مختلفی ذکر شده است .
مسئله انتظار حتی در میان غربیها وجود دارد برای روشن شدن مطلب به چند نمونه از این اعتقادات در زیر اشاره می کنیم که چگونه در طول تاریخ از همان ابتدا مردم منتظر یک منتقم بوده اند .
1 ـ برهمنان از همان ابتدا بر این عقیده اند که در آخر الزمان فردی به نام ویشنون ظهور می کند و او بر اسب سفیدی سوار است و شمشیر آتشین در دست گرفته و مخالفین را می کشد و تمام دنیا را برهمن می گرداند و با این وسیله سعادت بر دنیا حکمفرما خواهد شد.
2 ـ ایرانیان باستان معتقد بودند که منتظر آنان گرزاسپه پهلوان تاریخی آنان زنده است و در کابل خوابیده او را صد هزار فرشته پاسبانی می کنند تا روزی که بیدار شود و قیام نماید.
3 ـ ایرانیان دیگر بر این باور بودند که کیخسرو پس از تنظیم اداره کشور تثبیت فرمانروایی ، کسوت شاهنشاهی را به فرزند خو داد و به کوهستان رفت در آنجا آرمیده تا روزی ظاهر شود و شیاطین را از جهان پاک گرداند.
4 ـ یهودیان و پیروان حضرت موسی بر این قائلند که در آخر الزمان فردی به نام ماشیع ظهور می کند و جهان را به سوی سعادت می برد.
آنها معتقدند که او مهدی بزرگ پادشاه پادشاهان است و او را از اولاد اسحاق می دانند نه از فرزندان اسماعیل (ولی اشتباه می کنند و به خطا رفته اند زیرا حضرت مهدی (عج) از اولاد حضرت محمد و او نیز از اولاد اسماعیل می باشد).
5 ـ نصاری چند نظر دارند : الف : معتقد به این هستند که مهدی ظهور می کند و عالم را می گیرد.
ب : روشن ترین و بهترین عقیده آنان این است که قرآن نیز به آن اشاره نموده و قائل به رجعت حضرت عیسی می باشند و حقیقت نیز همین عقیده است.
6 ـ اهالی جزایر انگلستان از چند قرن قبل منتظر ظهور آرتور در جزیره آوالون می باشند که روزی خواهد آمد و نژاد ساکسون را در دنیا غالب می کند و سیادت و رهبری جهان را به آنها می سپرد.
7 ـ صربها نیز معتقدند که مارکو کراالیویچ ظهور می کند و او بر اریکه رهبری جهان تکیه می زند .
هر چه در این عقاید دقیق می شویم در می یابیم که جهان در انتظار یک منتقم است اما هر دینی و هر فرقه ای به یک شکل است که کاملترین آن در کاملترین دین خدایی می باشد.
انتظار در دین اسلام همانگونه که خواننده اطلاع دارد در اسلام دو فرقه بزرگ اعتقادی وجود دارد این دو فرقه بعد از رحلت پیغمبر (ص) پدیدار شدند که اختلافات اندکی با هم دارند ولی در اصل هر دو فرقه به وحدانیت خالق قبله مشترک ، پیغمبر (ص) مشترک و قوانین و قرآن را به تنهایی به عنوان عامل سعادت به آن چنگ زده و گفته که ما را متاب خدا بس است ولی فرقه دیگر علاوه بر کتاب الهی به رهبری امامان و اصل امامت اعتقاد دارد در واقع به طور کامل به حدیث ثقلین عمل نموده است و اهل بیت و قرآن را با هم دارد.
اما این دو فرقه با این که در اصل امامت یک فرق دارند ، نقطه مشترک نیز دارند و آن این که هر دو معتقد به آمدن یک مصلح و منتقم است .
آن فرقه ای که امامت را جز اصول خود می داند اعتقاد دارد به این که رهبری ما را 12 نفر امام از اولاد پیغمبر به عهده دارند و دوازدهمین آنها از نظرها غایب است و با تقدیر الهی ظهور می نماید و زنده است و از سال 260 هـ..
ق رسماً امامت را بر عهده دارد و برای او همانگونه که ذکر شده دو غیبت در نظر دارند صغری و کبری ، غیبت صغری به پایان رسید ولی غیبت کبری ادامه دارد تا زمانی که خداوند بخواهد پس این گروه معتقد به ظهور مصلح و منتقم که همان مهدی زهراست می باشند .
اما گروه دیگر که برادران اهل تسنن می باشند معتقد به زنده بودن حضرتش نیستند .
آنها معتقدند که فردی متولد می شود و رهبری جهان اسلام را در آخر زمان به دست می گیرد.
تفاوت این دو گروه در این است که یکی اعتقاد به زنده بودن و ظهور او دارند و دیگر اعتقاد به تولد و آمدن مصلح است .
هر دو اعتقاد دارند که وقتی جهان دچار ظلم و فساد شده این مصلح قیام می کند و ظلم و فساد را از چهره جهان پاک می سازد.
عده کمی از دانشمندان اهل سنت در مورد ولادت و غیبت امام عصر (عج) با شیعه نیز هم عقیده می باشند پس همانگونه که ذکر شد اختلاف در شخصیت مهدی است و این که شیعه اعتقادش بر فرزند امام حسن عسکری (ع) ولی اهل سنت تولدش را به طور حتم ذکر نمی کند ولی بعضی از آنها معتقدند که او از اهل بیت پیغمبر (ص) می باشند.
حال که مشخص شد هر دو فرقه به ظهور و تولد یک مصلح اعتقاد دارند پس چه بهتر است که به دور از دامن زدن به اختلافات هر دو گروه در حیطه عقاید خود دست به زمینه سازی برای ظهور آن حضرت بزنند تا همانگونه که اعتقاد دارند می آید و دنیا را پر از عدل و داد می کند بیاید و دستگیر مردم مسلمان دنیا باشد و عمل سعادت آنها .
یاران واقعی حضرت مهدی (عج) حضرت امام باقر (ع) یاران امام عصر (عج) را در طی حدیثی بیان می نماید که در زیر به آن اشاره می شود : یبایع القائم بین الرکن و المقام ثلاث ما ئهْْ و نیف رجل عدهْْ اهل بذر فهیم النجباء من اهل مصر ، و الابذال من اهل اشام و الاخیار من اهل العراق .
سیصد و اندی نفر ، به تعداد اهل بدر (313نفر) در میان رکن و مقام با قائم (عج) بیعت می کنند که نجبای مصر ، ابدال شام و اخیار اهل عراق در میان آنهاست .
آری ، یاران با وفای امام زمان (عج) به تعداد رزمندگان روز جنگ بدر می باشد .
همانطور که روز جنگ بدر خداوند بر فنه قلیلی را فنه کثیری پیروز کرد روز ظهور حضرت مهدی (عج) بار دیگر آن واقع را تکرار خواهد کرد و این بار نیز 313 نفر بر کل جهان غلبه خواهند کرد یاران حصرت مهدی طوری نیست که در یک جا جمع باشند بلکه در اقصی نقاط دنیا پراکنده اند هر وقت امام زمان (عج) ظهور نمایند ، این یاران ارجمند از هر گوشه مانند ذرات ابر در آسمان به سوی مهر تابان می شتابند و چون مجتمع شدند مانند باران رحمت الهی در زمین و در بین اهل مرده زمین پراکنده می شوند تا به هدایت آنها به سوی اسلام مبین با رهبری حضرت مهدی دست بزنند.
بعضی از کور دلان می پرسند که یاران اندک امام زمان (عج) که به اندازه 313 نفر بدوه هیچ سلاح و جنگ افزاری می باشند ، چگونه می توانند در برابر سلاحهای عظیم و بنیان کن مدرن مباره کنند و بر آنها فائق شوند ؟
جواب این کوته نظران را باید این گونه داد : خداوند ترس را از دل شیعیان امام زمان (عج) بیرون می برد و در دل دشمنانش جای می دهد هنگامی که قائم قیام کند و مهدی ظهور کند یک مرد مؤمن از نیزه کاری تر و از شیر دلیرتر می شود که با نیزه اش دشمن را از پای در می آورد با شمشیرش می کشد و با پایش لگد مال می کند.
وقتی ندای تکبیر مهدی و یاران با وفایش بلند می شود آنها هر جا باشند و اهل آنجا به هر سلاحی مسلح باشند باز هم در برابر سلاح تقوای این گروه اندک کاری نمی توانند از پیش ببرند ندای الله اکبر این نغمه روح افزا در گوش دشمنان بسیار دلخراش و کوبنده می شود صفهای آنها را با هر تجهیزاتی که باشد می شکند و اراده هایشان را متزلزل می کند و در برابر سپاه اسلام و مهدوی سر فرود خواهند آورد آن وقت است که خواهند فهمید حضرت مهدی (عج) حق و از جانب خدا بوده و می باشد.
آری از ویژگیهای یاران حضرت مهدی (عج) این است که همه آنها جوان هستند و پی در میان آنها وجود ندارد حضرت علی در این زمینه می فرماید : یاران مهدی جوان هستند و پیر در میان آنها وجود ندارد ، مگر به مقدار سرمه در چشم و نمک در غذا و کمترین چیز در میان غذا نمک می باشد .
پس بیایید از کسانی نباشیم که فاقد مهدی شویم و روز ظهور تاسف و افسوس بخوریم و از حالت تاس و نومیدی امثال ما پیغمبر (ص) ناراحت شوند و همچنین از کسانی نباشیم با آنکه شیعه و مسلمان بودیم و یکسره ندای تکبیر در گوشمان طنین انداز بوده ولی روز ظهور دلمان از همین تکبیر بلرزد و باعث شود که با تکبیر حضرت مهدی (عج) و یاران با وفایش بیدار شویم .