آشنایی با محل کار آموزی و عملیات انجام شده طی دوره :
موضوع پروژه اجرای پست برق فشارقوی 62/230 کیلو وات واقع در شهرستان مینودشت استان گلستان می باشد .
مساحت زمین پروژه حدود 49118 متر مربع می باشد که دارای عملیات اجرایی ذیل در طول دوره کارآموزی می باشد :
اجرای ساختمان کنترل ، اجرای 4 ساختمان بی سی ار ، اجرای پداستال برای دکل ها و گنتری ها ، اجرای کانال های درون محوطه ، اجرای اتاق نگهبانی ، تسطیح و رگلاژ و بکفیل محوطه کارگاه توسط لودر ، اجرای دال روی کانال ها بعنوان پل ، اجرای دیوار آتش بین دو ترانس قدرت ( دیوار از نوع برشی است ) ، اجرای شبکه سیمکشی ارت درون محوطه و ساختمان ها و اجرای دیواره محوطه .
عملیات اجرایی مربوط به ساختمان کنترل :
ساختمان کنترل یک سوله بزرگ می باشد که از نظر کاربری به عنوان مغز کنترل کننده دیگر اجزای پست برق می باشد .
این ساختمان دارای اتاقهای مختلف می باشد مانند : اتاق پی ال سی ، اتاق باطری ، اتاق ای سی دی سی ، اتاق کنترل ، دفتر ، آشپزخانه و سرویسهای بهداشتی و دو راهروی ورودی می باشد .
از زمان شروع دوره کار آموزی عملیات مربوط به ساختمان کنترل شامل :
اجرای سقف کاذب ، گچ کاری دیوارها و زیر سقف کاذب ، کاشی کاری اتاق باطری ، اجرای سنگ کف پنجره ها توسط بنا ، اجرای پیاده رو دور ساختمان کنترل ، سنگ گاری دور ساختمان و اجرای داربست درون یا بیرون ساختمان برای کارهای اجرایی می باشد .
اجرای سقف کاذب :
سقف کاذب در ساختمانهای مختلف برای ایجاد یک فضای خالی در زیر سقف سازه ای بکار می رود که در این فضای خالی می توان تاسیسات حرارتی قرار گیرد .
سقف کاذب که به طور روز افزون به طرفداران آن اضافه می شود هم از نظر زیبایی به فضای داخلی سازه کمک می کند و هم دیگر مشکلی برای عبور لوله های مختلف مانند لوله اسپلیت یا غیره از زیر سقف را حل می کن .
برای اجرای این سقف باید از سقف اصلی تعدادی میلگرد به عنوان وصله در فواصل مختلف در ابعاد طولی که بستگی به عمق سقف کاذب دارد جوش بخورد در اجرای این سقف از میلگرد نمره 16 در فواصل 60 سانت استفاده شده ، بعد توسط میلگرد10 و قوطی به ابعاد 40×40 یک شبکه به اندازه سقف مور نظر ایجاد می شود ، میلگرد ها به طول 120 سانتی متر و در فاصله های 40 سانتی متر از یکدیگر قرار گرفته اند .
که این شبکه به میلگرد های متصل به سقف سازه ای وصل می شود .
در این مرحله اسکلت بندی اصلی سقف کاذب ایجاد می شود که بعد از سیمان کاری به ضخامت 2 سانتی متر در زیر آن و بستن طوری راویز سقف کاذب تکمیل می شود .
زیر سقف کاذب برای زیبایی گچ می شود که با دیوارها یک دست شود .
شکل یک سقف کاذب اجرا شده در راهروی ساختمان کنترل و اتاق پی ال سی را مشاهده می کنید .
سقف کاذب اجرا شده در پی ال سی روم سقف کاذب اجرا شده در راهرو گچ کاری داخل اتاق کنترل : گچ کاری به منزله ایجاد یک سطح صاف و یکدست بر روی اجزای سازه ای درون ساختمان می باشد که ناهمواری های سیمان کاری روی دیوار ها و سقف کاذب را می پوشاند که حدود 2 سانتی متر می باشد و یک سطح سفید و زیبا ایجاد می کند .
برای انجام این کار گچ کار با استفاده از گچ صنعتی و آب با نسبتهای مشخص یک ملات گچ شکل پذیر و خمیری می سازد که با استفاده از ماله و شمشه و دیگر ابزار این ملات را به سقف می چسباند و صاف می کند .
البتته باید کاملا توجه داشت که در هنگام گچ کاری ملات گچ با پنجره های آلومینیومی تمس نداشته باشد چون گچ باعث خورندگی شدید آلومینیوم می شود .
گچ کاری در سقف با استفاده از داربست و تخته روی آن انجام می شود که قدرت مانور بالایی به گچ کار می دهد .
گچ خوب دارای رنگ سفید یکدست و کاملا نرم می باشد بطوریکه هنگام عبور از الک چیزی بصورت گلوله و چسبیده رو الک نماند .
هنگام نگهداری از پاکتهای گچ باید توجه داشت که هیچگونه رطوبتی به آنها نرسد و حدالامکان روی چیزی قرار گیرند تا بالا تر از سطح زمین باشد .
کاشی کاری درون سرویس ها و اتاق باطری : درون سرویسهای بهداشتی که شامل توالت و حمام می باشد و اتاق باطری کاملا دارای پوشش کاشی می باشد .
کاشی کاری سرویس های بهداشتی با استفاده از کاشی های 20×20 بوده که در شکل زیر قابل مشاهده می باشد .
این کاشی ها بعد از اینکه کاشی کار یک ملات غیر سازه ای سیمان به ضخامت 3-2 سانتی متر در کف اجرا کرد بروی آنها قرار می گیرند و برای صاف بودن سطح کاشی کار همواره از تراز استفاده می کند .
برای اجرای کای در سطوح قائم ، کاشی را بصورت قائم نگه می دارند و با استفاده از یک تکه گل رس آن را به دیوار ثابت نگه می دارند و بعد پشت آن را با ملات ماسه و سیمان پر میکنند .
به علت اینکه در اتاق باطری امکان ترشح اسید روی کف می باشد در این اتاق برای کاشی کاری از ملات ضد اسید استفاده شد که همان ملات تهیه شده از سیمان پرتلند نوع 5 می باشد .
سنگ کاری های ساختمان کنترل : سنگ کاری های اتاق کنترل که شامل ، گذاشتن کف پنجره ها از داخل ساختمان و سنگ دور ساختمان می باشد .
در اجرای سنگ کف پنجره درون سختمان باید به این نکته توجه داشت که یک شیب ملایم به طرف خارج به شنگ داده شود که اگر آب باران به داخل نفوذ کند به داخل و کف اتاق سرازیر نشود و روی خود سنگ باقی بماند .
در این ساختمان برای عملیات سنگ کاری از سنگهای زیر استفاده شد : سنگ کف و قرنیز 20 سانتی اتاق پی ال سی ، اتاق کنترل و اتاق ای سی دی سی از نوع سنگ گرانیت گل پنبه ای بروجرد استفاده شده که دارای ضخامت 2 سانتی متر و درجه کیفی1 می باشد که در شکل زیر قابل مشاهده می باشد .
سنگ کاری بیرون ساختمان کنترل و اتاقهای بی سی آر از نوع سنگ چینی نیریز بوده که دارای سخامت 2-5/1 سانتی متر بوه دارای رنگ سفید و گاها با رگه های خاکستری با عرض 20 سانتی متر که از درجه کیفی ممتاز برخوردار است .
در جرای سنگ همواره به شاقولی بودن سطح یا قائم بودن آن باید توجه شود که این کنترل توسط تراز انجام می گیرد .
در اکثر موارد بالای کار به طرف داخل خم می شود که به اصطلاح دوغ آب خور آن کم می شود ولی امکان دارد از نظر زیبایی در سطوح بزرگ مشکل ایجاد کند .
برای تست این موضوع می توان یک شمشه بنایی یا یک پروفیل قوطی را روی کار قرار داد اگر در بالای سطح بین شمشه و سنگ فاصله افتاد ، نشان دهنده ی کج بودن بالای کار می باشد که از نظر فنی اشکالی ایجاد نمی کند اما یک مهندس خوب باید بتواند فرق بین سطوح قائم و غیر قائم را تشخیص دهد .
یک نمونه از سنگ چینی را در شکل زیر مشاهده می کنید .
در گوشه کار که قطع سنگ ها تمام می شود از یک سنگ عمودی به نام پلاک استفاده می شود که برای زیبایی در ابتدای و انتهای سطح بکار می رود .
در اجرای سنگ در سطح قائم نیز مانند کاشی کاری از دوغاب سیمان و ماسه به همراه مقداری گچ که باعث گیرش سریع می شود برای پر کردن فضای خالی بین سنگ و سطح دیوار استفاده می شود .
درجه بندی سنگهای ساختمانی : سوپر ( صادراتی ) ، ممتاز ، درجه 1 ، درجه 2 و درجه 3 سنگهای سوپر باید داری شرایط زیر باشد : رگه نداشته باشد ، درست ساب خورده باشد و سطح سنگ بعد از ساب خوردن خراب نباشد ، گوشه ها لب پر نباشد ، رنگ سنگ ها با هم متفاوت نباشد ، تاب نداشته باشد و لکه یا سیاهی نداشته باشد .
اگر هر کدام از موارد فوق را داشته باشد از درجه کیفی آن کم میشود .
سنگهای هزاره استفاده شده در زیر کار از نوع تیشه ای بوده که عرض آنها حدود 40 سانتی متر است .
که بعد از اجرای پیاده رو یا عملیات دیگری باید ساب بخورد تا از هر گونه لکه و کثیفی پاک شود .
اجرای بتن پیاده رو در اطراف ساختمان کنترل : در اطراف سوله کنترل که کف تمام شده راهرو آن با زمین حدود 50 سانتی متر اختلاف دارد یک پیاده رو بتنی به عرض 60 سانتی متر که برای عبور یک نفر کافی می باشد اجرا شده است بصورت زیر: ابتدا محل انجام پیاده رو توسط گچ علامت گذاری می شود و بعد توسط دستگاه کامپکتور که برای کوبیدن خاک استفاده می شود ، اطراف ساختمان را تاخط کشیده شده می کوبند .
دور محل مورد نظر را قالب می بندند و درون آن را با بتن عیار 300 کیلوگرم در متر مکعب تا ارتفاع 30 سانتی متر پر می کنند بعد از انجام ماله کشی یک تخته باریک را در فواصل 1 متری بر روی بتن قرار می دهند تا بعد از برداشتن آن یک شیار باریک در سطح بتن به عنوان درز انبساط باقی بماند این درز باعث می شود بتن در هنگام گیرش که حرارت تولید می کند با در روزهای گرم به علت انبساط حجمی ترک نخورد و سطح پیاده رو را خراب نکند .
البته یک شیب بسیار ملایم نیز به سمت بیرون به بتن در هنگام ماله کشی می دهند برای اینکه هنگام بارندگی آب رو ی پیاده رو جمع نشود .
این قالب ها بعد از 4-3 روز یا نهایتا 1 هفته باز می شوند .
لازم به ذکر است که از آنجاییکه بتن فوق غیر سازه ای بوده اجرای آن بصورت غیر مسلح بوده و از هیچگونه میلگردی استفاده نمی شود .
یک نمونه دستگاه کامپکتور استفاده شده در کارگاه درز انقطاع اجرا شده در پیاده رو ساختمان کنترل عملیات اجرایی مربوط به اتاق های بی سی آر : پست برق فوق دارای 4 اتاق بی سی آر به صورت مجزا می باشد که هر کدام دارای اسکلت فلزی متشکل از یک فنداسیون بتنی به همراه بیس پلیت و 4 ستون متشکل از پروفیل قوطی 10×10 می باشد که در سقف خود تشکیل شده از 2 عدد خرپا در ابتدا و انتها می باشد که توسط پرلین ها ( پروفیل قوطی 8×4 ) و میل مهار ها به هم متصل شده است .
دیوار های آنها با آجر گری 5×10×20 با ملات 1:6 ماسه سیمان ، ساخته شده است .
بیرون این ساختمان ها مانند ساختمان کنترل در حال سنگ کاری می باشد .
عملیات اجرایی خاص اتاق های بی سی آر اجرای کف کاذب می باشد که فضای کافی برای عبور مقادیر زیاد سیم را ممکن می سازد و در روی این کف کاذب دو ردیف 8 تایی تابلو های برق قرار می گیرد .
اجرای سنگ کاری ، گچ کاری داخل ، اجرای پیاده رو ، اجرای کف پنجره اتاق های بی سی آر مانند ساختمان کنترل می باشد و مصالح مورد استفاده نیز مانند هم می باشند ، پس در ادامه مطلب در مورد عملیات اجرایی بی سی آر ها فقط به اجرای کف کاذب آن بسنده می کنیم .
اجرای کف کاذب در بی سی آر روم ها : برای این منظور ابتدا باید محل اتصال بولت ( پیچ ) را به زمین را علامت گذاری کرد ، که این کار توسط متر با توجه به نقشه فنی انجام می شود .
در مرحله بعد با استفاده از مته شماره 10 و دریل محل بولت ها را سوراخ می کنند .
در شکل زیر یک نمونه بولت شماره ام 14 را که دارای غلاف فلزی می باشد و سوراخ های ایجاد شده با مته 10 را برای اجرای کف کاذب در بی سی آر روم 3 را مشاهده می کنید .
بعد از سوراخ کردن محل بولت ها توسط مته 10 و مشخص شدن جای آنها برای قرار دادن پیچ ها دویاره با استفاده از مته شماره 24 آنها را سوراخ می کنند ، پیچ ها را با استفاده از چکش درون آنها می گذارند و خود پیچ ها را از غلاف باز می کنند بطوریکه فقط غلاف آن در سوراخ بماند .
صفحه فلزی مورد نظر ( پلیت 20×20 با ضخامت 5 میلیمتر) را روی سوراخ ها قرار می دهند و پیچها را می بندند .
با استفاده از آچار پیچها را سفت می کنند و در هر سفت کردن پیچ صفحه را با تراز تست می کنند که کج نباشد و در مواقع لازم از چکش برای صاف کردن پلیت استفاده می کنند .
در این مرحله با استفاده از جوش دادن پروفیل قوطی 10×10 به ارتفاع 80 سانتی متر توسط جوش گوشه با الکترود معمولی و ولتاژ 150 ولت قوطی را به پلیت جوش می دهند و با استفاده از یک تکه نبشی 60×60 آن را مهار می کنند .
با این کار پایه های اصلی کف ایجاد می شود .
برای قرار گرفتن 56/4 متر پروفیل آی پی ای 14 روی آنها دوباره یک پلیت جوش می شود .
مانند شکل زیر بعد از قرار گرفتن دو ردیف آی پی ای 14 بین آنها در فاصله های 73 سانتی متری دوباره از همان پروفیل جوش می شود که قبل از جوش دادن آنها لبه هایشان به شکل7 توسط هوا برش بریده شده تا سطح کار یک دست باشد و پروفسل بین دو ردیف تیر آهن قرار گیرد ، نه بالا تر از آنها .
پس از اجرای این پایه ها کف اصلی ایجاد می شود که روی آنها تابلو های برق قرار می گیرد و در وسط و کنارشان سنگ کار می شود .
از معایب جوشکاری که مشاهده شد می توان به کرمو بودن جوش ، ذوب ناقص و ادامه ندادن جوش تا انتهای درز اشاره کرد که به سرپرست کارگاه گزارش شد .
کارهای اجرایی مربوط به محوطه کارگاه : کارهای اجرایی که در محوطه کارگاه و در دوره کار آموزی انجام شد شامل عملیات ذیل می باشد : کانال ها ( اجرای خود کانال ها ، اجرای دال ها روی آنها بعنوان پل ، اجرای محل قرار گرفتن پل ها ) تسطیح ، رگلاژ و بکفیل محوطه اجرای پداستالها برای دکل ها و گنتری ها اجرای دیوار آتش اجرای شبکه سیم ارت اجرای فنداسیون دیوار های جانبی کارگاه اجرای کانال ها : درون محوطه کارگاهی یک شبکه بزرگ از کانال ها برای عبور سیم از داخل آنها باید تعبیه می شد که برای این کار ابتدا راستای کانال توسط دوربین نقشه برداری مشخص می شود و سپس محدوده کانال توسط کارگرها به عمق و عرض مشخص حفاری می شود ، پس قرار دادن میلگرد های نعل اسبی ( میلگرد ها را به شکل نعل اسب برای استفاده در مسلح کردن کانال خم می کنند ) در کف کانال یک لایه بتن به ضخامت 20 سانتی متر به عنوان کف کانال اجرا می شود و بعد از 4 روز قالب دیواره آنها را می گذارند .
برای بتن ریزی درون قالب ها از بتونیر و فرغون استفاده شده است .
در فواصل مختلف یک قطع در بتن ریزی صورت گرفته که بین آنها از چوب بعنوان درز انبساط استفاده شده است .
لازم به ذکر است که در قالب بندی کانال ها در جائیکه دوکانال بصورت زاویه دار ( اکثرا 90 درجه ) به هم متصل می شوند باید از یک گوشه با زاویه 45 درجه در پشت کار استفاده کرد تا استحکام دیواره در مقابل حرکت جانبی ناشی از بارهای خارجی باعث تخریب سریع دیواره نشود .
که در عکسهای بالا مشاهده می شود .
اجرای دال روی کانل ها بعنوان پل : در بعضی از قسمتهای کارگاه که نیاز به عبور وسایل نقلیه یا افراد یا ماشین آلات سنگین مانند ترانسفورماتور بود دال هایی توسط شرکت مشاور طراحی شده بود که می بایست استحکام آن را داشته باشد که یک ترانس به وزن تقریبی 250 تن از روی آن عبور داده شود برای این منظور بتن استفاده شده برای این کار از عیار 450 برخوردار بوده و میلگردهایی به قطر 16 برای مسلح کردن آن استفاده شده .
این میلگردها مقاومتی برابر کششی 2400 کیلوگرم بر متر مربع دارن و از نوع 2آ می باشند .
ابتدا قالب دال را در تقاط مورد نظرمی بندند برای نگه داشتن قالب های زیرین از چوب ،لوله داربست و پایه های فلزی استفاده می شود و برای ثابت نگه داشتن قالب های کناری از میلگرد به قطر 10 به فواصل 100 سانتی متر استفاده می شود که باعث می شود قالبهای کناری حرکت جانبی نداشته باشند .
سپس با استفاده از مفتول فلزی شبکه میلگرد را درون قالب می بندند و آنرا به میلگردها انتظار که از درون دیواره کانال بیرون مانده است محکم متصل می کنند .
زیر این شبکه یک تکه سیمانی یا آجری به نام لقمه قرار می دهند که وظیفه تامین کاور یا پوشش پایین را به عهده دارد که حدود 5 سانت می باشد .
سیمان مصرفی از تیپ 2 پرتلند بوده و در تهیه بتن از شن و ماسه مخلوط استفاده شد .
عیار 450 به این معنی می باشد که در هر 1 متر مکعب از بتن مقدار 45 کیلو سیمان مصرف شود ، از آنجاکه حجم بتونیر استفاده شده در بتن ریزی 500 لیتر بوده پس در هر بار درست کردن بتن با این دستگاه باید 1 پاکت سیمان مصرف شود .
در انتها بعد از ریختن کامل بتن باید آنرا ویبره زد تا حدالامکان بتن از هوا خالی باشد تا بتم کرمو نشود ( این نقص در صورت ویبره نخوردن در گوشه ها بعد از باز کردن قالب کاملا مشهود می باشد ) .
قالب ها بهد از 2 هفته باز می شود ، در صورت بارندگی در روز های بعد از بتن ریزی باید روی بتن را با چیزی پوشاند تا باران رویش نبارد .
در ضمن هر روز باید سطح بتن ریخته شده آبپاشی شود تا عمل بیاید .
نکته هایی که باید در اجرای دال توجه شود : سطح بتن ریزی به هیچ وجه نباید در هیچ نقطه ای قطع شود ، شبکه میلگرد با ید کاملا با میلگردهای انتظار دیواره کانال در گیر باشد ، ویبره زدن بتن و خودداری از کوبیدن قالب بجای استفاده از ویبراتور ،از جابجا کردن بتن با استفاده از ویبراتور کاملا خودداری شود ، اسلامپ بتن تهیه شده برای دال باید بین 30 تا 100 باشد البته در کارگاه با تلورانس 20 درصد تا 120 هم مجاز می باشد .
قالب ها حتما باید روغن کاری شوند تا براحتی از بتن جداشوند و در روی قلاب زیرین مخصوصا در گوش های قالب باید یک لایه پلاستیک کشیده شود .
اجرا محل قرار گرفتن تابلو های برق روی کانال ها : در نقاطی از کانالها باید تابلو برق قرار گیرد که اجرای پایه آنها بعد از اجرای کل کانال انجام می شود که شامل یک قالب بندی ساده می باشد که فقط سطح کار باید با دوربین مشخص شود .
این پایه ها 25 سانت از سطح کانال بالا تر می باشند و به شکل یک شکسته گی در امتداد کانال می باشند که در تصویر مشاهده می شود .
اجرای تسطیح ، رگلاژ و بکفیل محوطه : طبق نقشه های اجرایی سطح اصلی سایت به دوقسمت محوطه 230 و محوطه 63 تقسیم می شود که هر کدام از این محوطه ها سطح تراز خاص خود را نسبت به سطح مبنا دارند .
از این رو همزمان با اجرای قسمتهای مختلف سایت عملیات بکفیل و تسطیح محوطه هم توسط لودر انجام می شود که شامل پر کردن پستی ها و کندن بلندی ها و بالا آوردن سطح کار در قسمتهایی از سایت که گود می باشد ، پرکردن باتلاق انتهای سایت و صاف کردن مخلوط های توونان رودخانه ای که در محل قرضه درون سایت قرار گرفته اند ، می باشد .
اجرای پداستالها برای دکل ها و گنتری ها : برای قرار گرفتن دکل های برق و گنتری ها در این پست از پداستال استفاده شده ، پدستال یا ستون کوتاه ( کمانش این ستونها صفر می باشد ) برای پخش کردن بار وارده از وزن دکل به زمین استفاده می شود .
برای اجرای پداستال ابتدا محل قرار گرفتن آن را توسط توسط دوربین باید بصورت دقیق مشخص کرد در مرحله بعد محل قرار گرفتن پدستال را حفاری کرده قالب ها را بسته و در بالای قالب ها شابلون می بندند و بولت ها را درون آن قرار می دهند و بتن ریزی می کنند .
پداستال گنتری ها هم مانند دکل ها می باشد فقط ابعاد آن بزرگ تر است .
اجرای دیوار آتش دیوار آتش که یک دیوار برشی به طول 5/4 متر و عرض 3 متر می باشد که 5/1 متر این دیوار در زیر سطح زمین می باشد و 3 متر آن روی سطح زمین است .
این دیوار کاربری سازه ای ندارد و فقط برای ایجاد فاصله بین دو ترانس قدرت می باشد که در هنگام آتش سوزی یک ترانس حریق به ترانس دیگر نرسد .
این دیوار در دو بایه اجرا شده یک قطع بتن ریزی در 5/1 متری کف دیوار وجود دارد .
بتن ریزی مرحله اول توسط بتونیر و شوت اجرا شده و بتن ریزی مرحله دوم توسط سطل وقرقره انجام شد.
اجرای شبکه سیم ارت : از آنجا که تاسیسات استفاده شده در پست بسیار گران می شود برای همین به علت احتمال برخورد صاعقه به تاسیسات و دکلها معقولانه است که یک شبکه سیم ارت در محوطه کارگاه قرار داشته باشد تا به هنگام برخورد صاعقه بتواند ولتاژ حدود 2300 ولت برق را از خود عبور داده و به زمین منتقل کند.
به همین منظور کابل های مسی که هر کدام دارای 50 سیم مسی کوچکتر درون درونشان است ( البته بدون روکش چون باعث آتش گرفتن سیمهای اطراف می شود ) درون کانالها ، زیر پداستال ها ، اتاق های ساختمان کنترل و بی سی آر ها ، زیر فنداسیون ترانس های قدرت و فرعی ، قرار دارند .
این سیمها در نقاط مختلف توسط یک نوع جوش خاص به هم متصل می شوند .
این جوش توسط یک دستگاه کوچک که سیمها را بصورت متقاطع روی هم قرار می دهند و یک سفحه فلزی نازک از جنس قلع روی آنها قرار می گیرد و دونوع ماده متفاوت که در کنار هم حرارت بالایی تولید می کنند ، درون دستگاه ریخته می شود .
در انتها توسط یک کبریت حرارت اولیه را برای واکنش ایجاد می کنند .
بعد از 30 ثانیه عمل جوش انجام شده و سیمها بصورت متقاطع بع هم متصل می شوند .
اجرای فنداسیون دیوار های جانبی کارگاه : برای محافظت از محیط کارگاه یک دیوار در اطراف زمین پست طراحی شده ، بعد از حفاری دور سایت کارگاه و اجرای بتن مگر 5 سانتی متری قالبهای فنداسیون دیوار را قرار می دهند ، 2 میلگرد در بالا و 2 میلگرد در پایین توسط مفتول به هم متصل می شود و بتن با عیار 300 درون قالب را پر می کند و میلگرد های انتظار در فاصله هر 2 متر برای اجرای دیوار قرار می گیرند .
عملیات اجرایی مربوط به اتاق نگهبانی : اتاق نگهبانی در ابتدای ورودی جاده دسترسی به درون سایت می باشد .
یک ساختمان اسکلت فلزی با سقف خرپا و فنداسیون بتنی که توسط بیس پلیت به ستونها متصل شده است .
ستونهای این سازه متشکل از 6 عدد پروفیل قوطی 10×10 می باشد به طول 20/3 که ارتفاع آنها از کف تمام شده سایت 40/0 متر می باشد .
که این 40 سانت روی فنداسیون بتنی سازه می باشد که بصورت نواری اجرا شده است .
سقف سازه متشکل از 3 عدد خرپا ساخته شده از پروفیل قوطی 4×8 بصورت شیروانی با شیب 20 درصد می باشد .
که روی آن ایزوگام و در زیر آن عایق حرارتی پشم شیشه اجرا می شود .
دیوارهای این ساختمان از آجر رسی 5×10×20 ساخته شده که در کرسی ضخامت آن 40 سانت بوده و ضخامت دیوارهای داخلی 10 سانت بوده و ضخامت دیوارهای بیرونی همان 35 سانت ادامه پیدا می کند .
ملات استفاده شده در آجر کاری ملات 6 : 1 ماسه سیمان می باشد و ماسه استفاده شده از نوع فیلر می باشد .
بعد از نصب بیس پلیت ها و اجرای ستونها زیر صفحه ها یک فاصله خالی ایجاد می شود که باید با گروت پر شود ، به این علت که گروت بعد از گیرش کاهش حجم نمی دهد و کاملا زیر صفحه را پر می کند .
فنداسیون این ساختمان از نوار های بتنی 60×40 ساخته شده و روی آن به طول 40 سانتی متر دیوار آجری 40 سانتی و 40 سانت دیگر هم به عرض 30 سانتی متر اجرا شده که کرسی را تشکیل می دهند و داخل آن را با مخلوط توونان پر کرده و می کوبند تا کف تمام شده کرسی حدود 20 سانت از روی دیوار کرسی پایین تر باشد .
در ادامه دیوار های حایل را با ضخامت 30 سانت در بیرون و 10 سانت در داخل اجرا می شود .
همانطور که در شکل مشاهده می شود در اتصال دیوار های آجری به هم و در گوشه ها از اتصال هشت گیر استفاده شده .
این عمل باعث می شود دیوار ها بهتر به هم چفت شوند بطوریکه در مانع حرکت جانبی یکدیگر شوند .
نکته دیگر اینکه در هر 1 متر از روی فنداسیون به ستونها میلگرد جوش داده شده است تا دیوار آجری با ستونها در قسمتهای اتصال یکپارچه عمل کنند و دیوار در هنگام زلزله براحتی از قاب خارج نشده و باعث تخریب نشود .
بعد از اجرای دیوار های کرسی برای اجرای ایزوگام در کف سازه ، بترتیب 25 سانت از داخل و 80 سانت از بیرون سیمان کاری می شود .
که رطوبت از کف به داخل سازه سرایت نکند و به نوعی همان عمل قیر و گونی می باشد که ساختمان را نسبت به نهشت آن ایزوله می کند .
پس از انجام سیمان کاری دور دیوار ها نوبت به پر کردن داخل کرسی با مخلوط توونان می شود .
مخلوط را در دولایه ریخته و می کوبند به نحوی که کف تمام شده 20 سانتی متر پایین تر از سطح دیوار قرار گیرد .
عمل کوبیدن مخلوط توسط کامپکتور انجام می شود ابتدا سطح را آبپاشی می کنند تا کوبیدن آن را حتتر باشد .
پس از این کار نوبت به عایق کاری یا اجرای ایزوگام می باشد که دقیقا روی قسمتهای سیمان شده انجام می شود .
لازم به ذکر می باشد که بهترین نوع ایزوگام در ایران ایزوگام پشم شیشه ایران و بعد از آن بام گستر دلیجان می باشد که نسبت به دیگر محصولات ایرانی از نظر کیفی ارجحیت دارند .
ایزوگام های مورد استفاده در ساختمان دو نوع می باشند ، نوع مشکی آن که برای عایق کاری رطوبتی کرسی ها اجرا می شود و نوع فویل دار آن که در سقف اجرا می شود .
به علت داشتن فویل آلومینیومی نور آفتاب را بازتاب می دهد و به نوعی عایق حرارتی نیز می شود .
هر ایزوگام دارای 1 متر عرض می باشد که در نوع فویل دار 20 سانت از ابتدای آن فاقد روکش می باشد و برای همپوشانی ایزوگام ها استفاده می شود .
یک ایزوگام خوب بعد از چند بار تا کردن گوشه آن به داخل و بیرون می شکند و محتویات آن مانند طوری و قیر مشخص می شود .
ایزوگام استفاده شده در سقف نباید نشتی داشته باشد ، در صورت داشتن نشتی گچ زیر سقف خراب شده و به رنگ زرد در می آید .
برای تست ایزوگام سقف روی آن تا 20 سانتی متر آب می ریزیم و بعد از 24 ساعت اگر در قسمتی از سقف تغییر رنگ گچ مشاهده شد نشان دهنده این است که ایزوگام در نقطه ای نشتی دارد .
بعد از اجرای ایزوگام می توان به ادامه اجرای دیوارهای سازه پرداخت و به همان ضخامت آنها را تا سقف ادامه داد .
مکان های قرار گرفتن در و پنجره توسط دوربین نقشه برداری مشخص می شود .
از آنجاییکه محل قرار گرفتن پنجره ها در ساختمان نگهبانی 1 متر بالاتر از کف تمام شده ساختمان بی سی آر 4 می باشد ، با استفاده از دوربین و شاخص می توان محل دقیق قرار گرفتن کف پنجره ها را در ساختمان نگهبانی مشخص کرد .بدین صورت که دوربین را در مکانی بین دو ساختان قرار داده ، شاخص را روی پیاده رو ساختمان بی سی آر در کنار دیوار قرار می دهیم ( البته با فرض تراز بودن دیوار ) پس از تراز کردن دوربین ترازیابی ( نیوو) عدد مشاهده شده در خط وسط عدسی را یاد داشت می کنین ، دوربین را بسمت ساختان نگهبانی چرخانده و شاخص را در کنار یکی از ستونها طوری نگه می داریم که عدد قابل مشاهده از عدسی دوربین همان عدد خوانده شده در مرحله قبل باشد .
در این صورت ته شاخص نشاندهنده کف تمام شده ساختمان بی سی آر می باشد و 1 متر بالاتر از آن محل قرار گرفتن پنجره می باشد .
روی سقف ساختمان نگهبانی از پانل سندویچی استفاده شده که این پانل ها عایق حرارتی می باشند در شکل زیر نمونه هایی از این پوشش را مشاهده میکنید .
برای اتصال پانل ها به پرلین ها از پیچ استفاده شده است.
آزمایشگاه بتن : مواقعی که در کارگاه بتن ریزی سازه ای انجام گیرد باید نمونه هایی به آزمایشگاه بتن تحویل داده شود تا بعد از تست فشاری نمونه میزان مقاومت بتن ساخته شده در کارگاه سنجیده شود .
برای این منظور 2 آزمایش روی بتن انجام می شود : آزمایش اول ، مربوط به اسلامپ بتن می شود که در محوطه کارگاه انجام می گیرد به این صورت که مقداری بتن را درون مخروط ناقص آبرام قرار می دهند و بعد بصورتیکه قائده بزرگ آن رو به ایین باشد آن را روی سطح صافی قرار می دهند .
بعد از برداشتن مخروط میزان افت بتن را به میلیمتر محاسبه می کنند که به آن اسلامپ گویند .
اسلامپ مجاز برای اعضای باربر سازه ای بین 30 تا 80 می باشد مانند تیر ها و ستونها که این مقدار برای دالها به 100 هم می رسد .
آزمایش دوم ، مربوط به مقاومت فشاری 28 روزه نمونه مکعبی می باشد که 5 نمونه از بتن در نقاط مختلف بتن ریزی انتخاب می شوند و در 3 لایه درون قالب مکعبی نمونه قرار میگیرند .