دانلود گزارش کارآموزی برق

Word 100 KB 13532 24
مشخص نشده مشخص نشده گزارش کارآموزی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
کلمات کلیدی: برق - کارآموزی برق
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • اینجانب مسعود فرجپور در زمستان 82 موفق به گذرندان دوره کاراموزی شدم و در این دوره موفق شدم تجاربی در امور فنی اخذ کنم .در این دوره با کارهای فنی سرو کار داشتم محلی که بنده مشغول به گذراندن دوره بودم اعم کارهایی که در آنجا انجام میشود به رشته برق شاخه قدرت ارتباط داشت و از هر چند گا هی با مدارات الکترونیکی نیز سرو کار داشتم .

    با توجه به این که من رشته الکترونیک را طی دروسی در دانشگاه یاد گرفته بودم شاخه قدرت را در کارگاه فرا گرفتم و حال نسبت به گذشته فعالیت فنی میبایستی انجام دهم ابتدا شروع به مطالعه چند کتاب در رشته فنی و تاسیسات کردم تا شکل زیادی متوجه بنده نشود .
    اعم کارهایی که در کارگاه صورت می گرفت ساخت و مونتاژ تابلوها ی فشار قوی و ضعیف بود و کابل کشی راه اندازی دستگاهها اجرای پروژههای تاسیساتی .......

    بهترین و نوترین مرحله فعالیت قسمت تعمیرات تابلو بوده .
    در برخی شعاعها از راه اندازیها و کنترهای الکترونیکی بود .در این خصوص تجارب موفقی کسب کردیم .

    حال میخواهم اموخته های تئوری وفنی این دوره را بازگو کنم .

    در ابتدای صنعت برق شبکه های کوچک برق تقسیم مورداستفاده بودندلیکن برق متناوب بدلیل سهولت تولید وانتقال به سرعت جانشین برق مستقیم گردید .

    بطوریکه میدانیم تولید انرژی الکتریکی امروزه در نیروگاههای بزرگ با راندمان بالا انجام میگیرد .

    بدلایل اقتصادی وفنی ولتاژ اکثر ناتورهابه حداکثر 20 کیلو ولت محدود است .

    بمنظور کاهش تلفات در انتقال انرژی به نقاط دور ولتاژ برق را با استفاده از ترانسفورماتورها افزایش میدهند واز طریق شبکه بهم پیوسته به نقاط دور منتقل میکنند .

    در نزدیکی شهرها ولتاژ را بکمک ترانسفورماتورها به حدود 63 کیلو ولت کاهش میدهند وخط 63 کیلو ولت بصورت حلقه ای شهر را دور میزنند .

    در نزدیکی مراکز بار ولتاژ را به 20کیلوولت یا 11 کیلو کاش میدهند که در پستهای توزیع به ولتاژ مصرفی 380 ولت تبدیل می شود در این فصل با پست توزیع شبکه های توزیع و مدارهای تک فاز و سه فاز آشنایی پیدا میکنیم.



    • پست توزیع خصوصی:
    پست توزیع خصوصی را در مراکز بار قرار میدهیم تا طول خطوط برق رسانی تلفات انرژی وافت ولتاژ به حداقل ممکن برسد .

    ظرفیت پست وتعداد ترانسفورماتورها را بر اساس شبکه توزیع قدیمی در ولتاژ 11 کیلوولت کار می کردند.
    امروزه در غالب شهر های بزرگ این شبکه ها به 20 تبدیل شده اند .
    میزان بار ضریب اطمینان لازم قیمت اولیه هزینه تلفات انرژی از بین اندازه ها استاندارد معین می کنیم بمنظور کاهش دادن وسائل ذخیره یا رزرو یدکی در صورت امکان از ترانس های هم ظرفیت یکسان استفاده می شد.

    کارخانه ایران ترانسفور بسیاری از این اندازه های استاندارد را در ایران تولید می کند.

    • شبکه های برق رسانی:
    توزیع برق از ثا نویه ترانسفور ماتور بوسیله خطوط هوایی کابلها زیرزمینی انجام می‌شود.

    در نقاط کم جمعیت بعلل اقتصادی خطوط هوایی مورد استفاده قرار می گیرند.
    لیکن در نقاط پر جمعیت بعلل زیبای و ایمنی از کابلهای زیرزمینی برای تغذیه بارهای صنعتی و خانه های مسکونی استفاده می شود توزیع زیرزمینی در حدوده 5 برابر توزیع هوایی هزینه دارد.

    لیکن در نقاط پر جمعیت بعلل زیبای و ایمنی از کابلهای زیرزمینی برای تغذیه بارهای صنعتی و خانه های مسکونی استفاده می شود توزیع زیرزمینی در حدوده 5 برابر توزیع هوایی هزینه دارد.

    بطوریکه گفته شد مشترکینی که دارایی مصرف ریاد هستند بجای استفاده از شبکه توزیع ولتاژضعیف شهری برق در ولتاژ قوی ( 11هزار یا 20هزار ولت )خریداری می کنند و در پست خصوصی خود ولتاژ را کاهش می دهند.

    در تغذیه بارهای کم اهمیت که قطع موقت برق آنها اشکال زیاد تولیدنمی کنند بعلل اقتصادی از شبکه های شعاعی که تنها از یکطرف تغذیه می شوند استفاده می شود.

    در این موارد هرگونه خطا در خط موجب قطع برق می شود.

    بارهای مهمتر که در آنها قطع موقت برق حتی به مدت کوتاه قابل تحمل نیست از شبکه های حلقه ای تغذ یه می شوند .

    در این موارد در صورت وقوع خطا در یک قسمت شبکه می توان قسمت معیوب را قطع کرد بارها را ازیک طرف تغذیه کرد .محاسبات افت ولتاژ در شبکه ها به سهولت قابل انجام است لزوم اصلاح ضریب توان: یکی از مهمترین و بهترین کارهای که انجام گرفت و بنده از آن استفاده کردم اصلاح ضریب قدرت کارخانه ها بود .

    همانطوریکه در قسمت تئوری نیاز به اصلاح ضریب قدرت شبکه را فرا گرفته بودم در این دوره با قسمت عملی آن آشنا شدم و هردوی آنها را با هم مقا یسه کردم.

    نظر به این که بار سلفی دارای جریان پس فاز است و توان راکتو مصرف میکند در اکثر کارخانه ها از مو تو رهای سه فاز و لامپهای فلورسنت مصرف میشود باعث افزایش توان راکتیو و در نهایت قدرت مصرفی میشود .

    برای کاهش هزینه برق مصرفی بایستی از راکتورهای موازی استفاده میکردیم.

    با اندکی تجربه نسبت به کارهای قبلی و کارهای محاسباتی موفق به پیدا کردن خازن مورد نظر میشدیم و در تابلوهای کارخا نه وصل میکردیم .

    همانطور که میدانیم خازن جریانی از مدار میگیرد که بر خلاف خود القائ نسبت به ولتاژ تقدم فاز دارد .

    لذا با نصب خازن موازی با بار میتوان مولفه جریان آن را که نسبت به ولتاژ 90 درجه تاخیر فاز دارد خنثی کرد و به این ترتیب ضریب توان را به یک رساند و یا با حذف قسمتی از ان ضریب توان را به میزان دلخواه بهبود بخشید.

    بدیهی است اگر تعرفه یک قسمتی باشد اصلاح ضریب توان هزینه برق را کاهش نمیدهد .

    اگر تعرفه دو قسمتی باشد اصلاح ضریب توان هزینه جاری برق را کاهش میدهد لیکن چون نصب خازن خود مستلزم مخارجی هست و لازم هست هزینه برق و خازن توجه شود و اقتصادی ترین ضریب توان تعیین شود.

    سیمهای عایق دار و کابلهای برق رسانی: برای برق رسانی به نقاط مختلف از سیمها و کابلها استفاده می شود که در ساختمان آنها فلزات هادی جهت حمل جریان برق به نقاط مورد نظر و عایقهای مناسب بمنظور جلوگیری از نشت جریان به نقاط دیگر بکار گرفته می شود .

    یک هادی با روکش عایق سیم روکش دار یا عایق دار نامیده می شود و در صورتیکه چند هادی عایق بندی شده در یک غلاف مشترک قرار گیرند این مجمووعه را کابل می‌نامیم .

    در برق رسانی هوایی از سیمهای بدون روکش استفاده می شود که سیم لخت نامیده می شوند .

    در این فصل می خواهم به شرح آ‎نها بپردازم و نمونه هایی که استفاده می کردیم را باز گو کنم.

    هادی های مورد استفاده در سیم ها و کابلها: از بین فلزاتی که بعنوان هادی در ساختمان سیمها و کابلها مورد استفاده قرار می گیرند مس از همه معمول تر است .

    و معمولاً از مس با درجه خلوص بالاتر از 99.5 درصد استفاده می شود تا از فعل و انفعالات شیمیایی نا خالصیها جلوگیری بعمل آید .

    مس در حرارت 20 درجه سانتیگراد مقاومت مخصوصی برابر 8-10*724/1 را اهم متر در مقبل جریان مستقیم از خود نشان می دهد .

    علاوه بر داشتن مقاومت الکتریکی کم ، مس در مقابل اثرات جوی مقاوم است و دارای استحکام مکانیکی مطلوب می باشد و بسهولت می توان آنرا به اشکال دلخواه در آورد .

    فلز دیگری که به این منظور مورد استفاده قرار می گیرد آلومینیوم است که مقاومت مخصوص آن 65/1 برابر مس است و وزن مخصوص آن سه برابر کمتر از مس می باشد و قیمت آن نیز کمتر است .

    لیکن عوامل جوی بخصوص رطوبت روی آن تاثیرات سوء، نظیر خوردگی می گذارد و در اثر اکسیده شدن آن اکسید آلومینیوم حاصل که جسمی عایق است .

    استحکام مکانیکی المینییوم و نرمش آن برای قبول اشکال دلخواه بخوبی مس نیست با این دلایل المینییوم کمتر مورد استفاده قرار میگیرد .لیکن در سالهای اخیر بعلت افزایش سریع قیمت مس آلمینییوم بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد .

    در خطوط انتقال هوایی بعلت وزن و قیمت کمتر المینییوم بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد جهت استحکام مکانیکی این سیمها به دور سیمهای فولادی پیچیده میشود و یا الیاژی از آلمینییوم و فولاد مورد مورد استاده قرار میگیرد.

    در سالهای اخیر برای رفع مشکلات ناشی از حسساسیت آلمینییوم نسبت به عوامل جوی مانند رطوبت سیمهای آلمینییومی را به جدار نازکی از مس مجهز میکند .

    در برق متناوب سیم بعلت خاصیت خود القائی و تقسیم غیر یکنواخت جریان در سطح مقطع سیم از مقدار آن برای برق مستقیم قدری بیشتر است.

    میزان افزایش مقاومت بستگی به فرکانس و ساختمان و اندازه سیم دارد .در فرکانس 50 سیکل ضریب افزایش برای سیم یک رشته ای 1.02 است که برای سیمهای افشان با تعداد رشته های زیاد تا 1.05 افزایش می یابد.

    به طوری که میدانیم در سیمهای افشان رشته ها بطور مار پیچ بهم تابیده میشوند و از طول رشته ها به اسنثناء رشته ای که در وسط آن قرار میگیرد از طول کابل با سیم عایقدار بیشتر است نظر به این که مقاومت را بر اساس طول سیم عایقدار با کابل محاسبه میکنیم برای محاسبات مقاومت واقعی استفاده از ضریبی برابر یک رشته ای تا 04/1 برای سیمهای افشان با رشته های زیاد ضروری است.

    ساختمان سیم های عایقدار واندازه های استاندارد: ولتاژ مورد استفاده در برق رسانی که مورد نظر مااست 220 ولت تک فاز و380 ولت سه فاز است که به فشار ضعیف معروف است.

    سیم های عایقدار فشار ضعیف ساختمان ساده ای مطابق شکل زیر دارند و از رشته های بهم تابیده تشکیل شده و روی آن عایق pvc قرار می گیرد.

    سطح مقطع هادی طوری انتخاب میشود که بتواند جریان لازم را بدون افزایش درجه حرارت از حد مجاز عبور دهد و ضخامت پی وی سی طوری انتخاب می شود که بتواند ولتاژ موجود را تحمل کند و همچنین دارای استحکام مکانیکی کافی باشد.

    علائم و مشخصه کابلها: در استاندارد آلمانی که در ایران معمول شده است ساختمان کابلها با حروف الفبا مشخص می شود در این روش حروف اول جنس هادی مشخص می کند .

    N علامت مس و NA علامت المینییوم است.

    حروف دوم عایق سیمها را مشخص میکند.

    Y علامت پلاستیک و G علامت لاستیک است در صورتی که حرفی وجود نداشته باشد عایق کاغذ R مورد نظر است.

    قسمت بعد معین کننده نوع علامت است .

    A غلاف بلاستیکیKL غلاف سربی وغلاف آلمینییومی است.

    قسمت بعد مشخص کننده نوع زره است.B مشخص کننده سیم های فولادی و GB‌معین کننده سیم گالوانیزه است.

    با لا خره قسمت آخر جنس روپوش خارجی را مشخص می کند در آن تعیین کننده الیاف گیاهی میباشد.

    در ذیل علائم چند کابل ولتاژ ضعیف در برق رسانی مورد استفاده را مثال می زنیم.

    Nyy: کابل با هادی مس عایق و غلاف پلاستیکی NAyy: کابل با هادی آلمینییوم عایق و غلاف پلاستیکی NKBA: کابل با هادی مس عایق کاغذ و غلاف سربو زره وروپوش خارجی الیاف گیاهی جریان مجاز سیمها وکابلهای فشار ضعیف: بطوری که میدانیم جریان برق در عبور از سیمها و کابلها ایجاد حرارت میکند که سبب افزایش درجه حرارت اجزاء تشکله آنها میباشد.

    در صورتی که این افزایش درجه حرارت ادامه یابد موجب خرابی عایقها می شود زیرا به طوری که دیدیم برای مثال حد اکثر درجه حرارت مجاز برای عایق پلاستیکی پی وی سی برابر 70 درجه سانتی گراد است.

    بنا برین برای حفاظت عایقها لازم است درحالت تعادل درجه حرارت آنها از حد اکثر مجاز تجاوز نگردد.

    لازمه ثابت ماندن درجه حرارت این است که حرارت تولید شده کلاً به محیط خارج منتقل گردد.

    انتقال حرارت به خارج از طریق هدایت کنواکسیون و تشعشع صورت میگیرد و تابع درجه حرارت نهائی به درجه حرارت محیط ضریب انتقال حرارت مساحت و وضعیت سطح خارجی کابل و وضعیت استقرار آن می باشد.

    بنا براین جریان مجاز سیمها و کابلها که عامل ایجاد حرارت است به عوامل فوق بستگی داشته و مضافاً تابع سطح مقطع سیمها و مقاومت الکتریکی آنها بوده و تعیین دقیق آن انتقال حرارت مربوط می شود.

    تعیین مقاطع سیمهای عایقدار و کابلها: مقاطع سیمهای عایقدار و کابلها توسط جریان مجاز و حد اکثر افت ولتاژ مجاز معین می شود .

    جریان مجاز سیمها و کابلها و عوامل تعیین کنند ه آنرا دیدیم و لذا به طوری که خواهیم دید انتخاب مقاطع صحیح بر این اساس تنها مستلزم محاسبه جریان مدار و استفاده از جداول مربوط می باشد.

    بار ها ی روشناءی در مکانهای مسکونی و تجاری و ضعیتی عموماً از مدارهای تک فاز تغذیه می شوند .

    موتورهای کوچک که در وسایل خانگی مثل کولرها ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی و یخچال و یخزن و چرخ گوشت و آب میوه گیری و...

    مورد استفاده قرار میگیرند تک فاز هستند بسیاری از موتورها که در وسایل الکتریکی مراکز تجاری مانند کولرها و آب سردکنها مورد استفاده قرار میگیرند نیز تک فاز هستند موتورهای بزرگ غالباً سه فاز هستند.

    مدارهای سه فاز: بیشتر بارهای صنعتی را موتورهای القائی سه فاز بارتور قفسی تشکیل می دهند البته در برخی موارد معدود نیز از موتورهای برق مستقیم و موتورهای سنکرون و یا موتورهای القایی با روتور سیم پیچی استفاده بعل می آید .

    جریان خط یک موتور سه فاز در حالت کار در ظرفیت اسمی آن از قرار زیر است : J=W/VS*Vn*COS a در رابطه بالا w توان اسمی موتور بر حسب وات ، v ولتاژ خط بر حسب ولت و j راندمان موتور COS a ضریب توان موتور است.

    راندمان بستگی ظرفیت موتور و سرعت آن دارد و موتورهای بزرگتر با سرعت بیشتر دارای عقدار بزرگتری است.

    ضریب توان موتور نیز تابع قدرت و سرعت آن می باشد.

    البته رابطه فوق جریان است در حالت کار بدست می آید لیکن به طوری که میدانیم بدست میدهد ، لیکن بطوریکه می دانیم جریان اینگونه موتورها در لحظه راه اندازی ممکن است5 تا 7 برابر این مقدار باشد .

    جریان شروع برای مدت کمی برقرار است و سبب ایجاد حرارت زیاد در سیمها نمی شود و لذا در محاسبه مقطع انشعاب در نظر گرفته نمی شود .

    در برخی استانداردها بخصوص استاندارد آمریکائی ظرفیت انشعاب را تا 1.25 برابر جریان اسمی موتور اختیار می کنند .

    این عمل بعلت اینکه موتورها ممکن است برای مدتهای محدود مقداری بار اضافی حمل کند انجام می شود .

    تعیین مقاطع سیمها و کابلها بر اساس افت ولتاژ مجاز : بطوریکه می دانید ولتاژ استاندارد تک فاز و سه فاز در ایران به ترتیب 220 ولت و 380 ولت است .در صورتیکه ولتاژ از این مقادیر اسمی قابل ملاحظه افزایش یابد خرابیهائی در دستگاههای برقی بوجود می آورد .

    در صورتیکه از این مقادیر کاهش قابل ملاحظه ای یابد نیز مشکلات و اختلالاتی در دستگاهها بوجود می آید در موتور های برقی توان موتور با مجذور ولتاژ متانسب است .

    در صورتیکه ولتاژ تغذیه یک موتور برقی 5 درصد از تعداد اسمی کاهش یابد ، توان موتور 10 درصد کم می شود و در صورتیکه ولتاژ 10 درصد افت داشته باشد توان موتور 19 درصد کاهش می‌یابد.

    در مورد لامپهای رشته دار کاهش ولتاژ باندازه 5 درصد توان نورانی خروجی را 16 درصد کاهش می دهد .

    دلیل این امر اینست که با کاهش ولتاژ درجه حرارت کار لامپ شدیداً کاهش می یابد و نور تولید شده بستگی به درجه حرارت کار لامپ دارد .

    با توجه به نکات فوق روشن است که در برق رسانی باید سعی شود از کاهش قابل ملاحظه ولتاژ جلوگیری بعمل آید .

    البته افت ولتاژ را نمی توان بطور کامل از بین برد و لذا مقررات حداکثر افت ولتاژ مجاز را معین کرده اند .

    این افت ولتاژ در مورد مدارهای روشانی 4 درصد و در مورد مدارهای تغذیه موتورها 6 در صد است .

    معمولاً نیمی از این افت ولتاژ را به شبکه توزیع و نیم دیگر را به سیم کشی داخلی اختصاص می دهند .افت ولتاژ بعلت مقاومت ، ضریب خود القائی و ظرفیت خازن مدارها است .

    در خطوط برق رسانی بخصوص در سیمهای داخل لوله بعلت نزدیکی سیمها رفت و برگشت بیکدیگر اثرات القایی قابل صرفنظر می باشد .

    بنابراین در محاسبات سیم کشی مقاومت سیمها در محاسبات وارد می شود .

    در محاسبات خطوط برق رسانی هوایی بعلت فاصله قابل ملاحظه بین سیمها مدار از اثر خود القائی نمی توان صرفنظر کرد .

    لیکن به علت کوتاهی طول اثر خازنی در این موارد هم کوچک و قابل صرفنظر است .

    وسائل کنترل و حفاظت: برای اینکه استفاده از برق بطور صحیح وبا ایمنی انجام شود اس تفاده از وسایل کنترل وحفاظت الزامی است .

    وسایل کنترل قطع ووصل مدارها را در هر زمان دلخواه امکان پذیر است و وسایل کنترل در هنگام بروز خطر مدار را بطور خود کار قطع میکند .

    با افزایش ولتاژ و جریان اینگونه کلیدها جوابگوی نیازمندیها نبوده و کلیدهای فاستبوی که عمل قطع و وصل را با سرعت انجام میدهند تکمیل شده است .

    ساده ترین وسایل کنترل امروزی کلیدهای معمولی در مدار های روشنائی خانگی است .

    این کلیدها برای قطع و وصل بارهای صنعتی که جریانزیاد می کشند کافی نیست در این موارد جای خود را به کلیدهای بزگتر دو یا سه قطبی یا به کنتاکتورهای و دژانکتورهای سه قطبی می‌دهند.

    به طور کلی عمل قطع و وصل کلید یا از طریق گراندان بازوی متحرک یااز طریق حرکت دادن دسته کلید ویا از طریق وارد اوردن فشار بر میله حامل کنتا کت متحرک انجام میشود .

    چون باز کردن مدارهای پیوسته با جرقه همراه است لازم است عمل قطع و وصل کلید با سرعت انجام شود و باین منظور کلیدها بیک وسیله مکانیکی مجهز هستند که این اعمال را با سرعت انجام میدهد .

    در این کلیدهای کوچک با عمل سریع که در مکانهای مسکونی یا تجاری برای کنترل جریانهای کم مورد استفاده قرار می‌گیرند جرقه مشکلاتی ایجاد نمی کند .

    لیکن کلید های بزرگ صنعتی که برای کنترل جریانها بالا ساخته می شوند معمولاَ به وسایلی جهت سرد کردن و از بین بردن جرقه مجهز هستند تا از بروز سوختگی در نقاط تماس کنتاکتها جلو کیری به عمل اید.

    کلیدهای برقی باید استحکام الکتریکی کافی برای تحمل ولتاژ مدار وظرفیت کافی برای حمل جریان مداری را که کنترل میکنند دارا باشند .

    ابن بدان معنا است که کلیدها باید مقاوم ساخته شوند .

    ساده ترین وسایل حفاظت فیوزها هستند .

    فیوزهای اولیه قطات سیمهای سری بودند که بطور متوالی با مدار قرار می گرفت و در صورت ذوب به اطراف پرتاب میشد که خطراتی در بر داشت .

    فیوزهای امروزه به حالت کمال رسیده ودر اماکن مسکونی و تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند علوه بر فیوزهای رله حرارتی رله الکترو مکانیکی و رله های القائی نیز مورد استفاده قرار میگیرند که به کنتاکتورها و ریز نکتورها فرمان قطع میدهند .

    کلیدها کلیدهای کنترل قطع و وصل خودکار در وسایل خانگی و صنعتی و تجاری کلیدهای بسیاری یافت میشوند که فرمان قطع خود را از سیستم یا وسیله دیگری دریافت میکنند و در نتیجه وسایل متصل به مداری را بطور اتوماتیک کنترل می کنند .

    برخی انواع مهم این کلیدها را در ذیل تشریع میکنیم .

    کلیدهای ساعتی این کلیدها برای قطع و وصل اتوماتیک مدارها در ساعت تعیین بکار گرفته میشوند .

    برخی از این مدارها نظیر چراغهای ویترینیها وچراغ خیابانها میباشند .

    در انتخاب این کلیدها لازم است به جریان مدار وظرفیت کلید که بر حسب آمپر داده می شود توجه شود .

    این کلیدها ساختمانهای مختلف دارند .

    در یک نوع ان از موتور کوچکی که از نوع سنکرون انتخاب میشود استفاده میشودکه البته در صورت قطع برق از کار میافتد .

    در نوع دیگر ساعت مجهز به فنر است که توسط موتور برقی کوک می شود ودر صورت قطع برق به کار خود ادامه میدهد و دچار اختلال نمیگردد .

    در وصل کلیدهای ساعتی حتما باید فیوزی برای حفاظت موتور و فیوز دیگری برای حفاظت مدار به کار میرود.

    کلید های حرارتی این کلید ها از تغییرات درجه حرارت فرمان قطع و وصل می گیرند ودر وسایلی مثل حرارت مرکزی و یا یخچال مورد استفاده قرار می گیرند و انواع مختلف دارند.

    نوع اول دارای یک بار یکه بی متال هستند که از دو فلز با ضرایب انبساط مختلف تشکیل شده اند و در اثر حرارت خم می شوند و به این ترتیب اتصال الکتریکی را وصل یا قطع میکند.

    برای قطع و وصل سریع مدار و جلوگیری از جرقه و سوختگی محل اتصال از آهن ربایی استفاده می شود که نیروی مغناطیسی آن به بسته شدن سریع اتصال کمک می کند.

    کلید فشاری این کلید از تغییرات فشار و فزمان می گیرند و برای کنترل موتورهای که تلمبه ها یا کمپروسورها را می گردانند یا برای قطع تور بینهای بزرگ در صورت کم شدن فشار روغن یا طا قها مورد استفاده قرار می گیرند.

    کلیدهای شناوری این کلیداز شناوری که در سطح مایع قرار دارد، فرمان می گیرد و برای کنترل موتور پمپهایی که آب یا مایع دیگر به منبع ذخیره تلمبه می کنند مورد استفاده قرار می گیرد.

    اگر سطح مایع از میزان یعنی باشد شناور اهرمی را به حرکت درمی آورد و کلید را می‌بندد و موتور شروع بکار می کند و یا پس از اینکه سطح بمیزان معین رسید کلید باز می شود و موتور متوقف می شود.

    وقتی که شناور در سطح مایع قرار می گیرد.

    بر اساس قانون ارشمیدس سبک می شود و نیروی وزنه برای باز کردن کلید کافی است و زمانیکه سطح آب پایین می رود وزن شناور از وزن وزنه ببیشتر می شود و کلید را می بندد.

    کلید حدی این کلید از حرکت برخورد ماشین یا وسایل متحرک به نقطه ثابتی فرمان می گیرد و حرکت آنها را کنترل می کند.

    این کلیدها در جراثقالها و آسانسورها در در مکانی که حداکثر تغییر مکان مجاز دستگاه را معین می کند نصب می شود و دستگاه در برخورد با دسته آن مدار قطع می کند و سبب توقف می گردد.

    پریز و دوشاخه پریزها و دوشاخه ها بانضمام سیمها یا کابلها قابل انعطاف برای تغذیه وسایل برقی که محل معینی ندارند و جابجا می شوند بکار گرفته می شوند.

    برق به ساکت ها یا پریزها که معمولاً روی دیوارها یا در کف اتاقها نصب می شود متصل می شود دوشاخه که وسیله برق متصل است.

    در داخل ساکت فرو بر ده و یا خارج می شود.

    بیشتر ساکتها و دوشاخه ها که در ایران مورد استفاده قرار می گیرد تنها دارای دو سیم فاز و نوترال و فاقد سیم ارت هستند.

    استفاده از این گونه پریزها و دوشاخه ها طبق ضوابط غالب کشورها و مقررات بین المللی جزء دو هر دو وسائلی که عایق دو پل دارند مجازی باشند.

    در انگلستان از پریزهای سه سوراخی و سه شاخه استفاده می شود که یک شاخه آن مربوط به سیم زمین است که به بدنه وسیله الکتریکی متصل می شود.

    در سایر کشورهای اروپایی دوشاخه مورد استفاده قرا رمی گیرد به سیم زمین را از طریق بدنه دوشاخه و سیم زمین پریز متصل می شود.

    بیشتر پریزهای امروزی به دریچه اطمینان مجهز هستند که وقتی دوشاخه را از آن بیرون می آورند سوراخهای پریز بسته می شود اتصال و اطفال نمی‌توانند چیزی در آن وارد کنند و به این ترتیب از بسیاری از خطرات احتمالی جلوگیری به عمل می آید.

    ساکتها و دوشاخه های خانگی معمولا برای جریان 10A ساخته می شوند و قطعه وسایل در ساکتها کوچک بوسیله داخل و خارج کردن دوشاخه در ساکت بدون استفاده از کلید مجاز است.

    در کاربردهای صنعتی از پریزها و ساکتهای بزرگتر با استحکام مکانیکی بیشتر استفاده می شود که برای قطع و وصل برق و کلید مجهز هستند.

    کلید دوقطبی گاهی در عمل لازم است که دو سیم مدار بطور همزمان قطع یا وصل می شود.

    نمونه این مدار مدارهای جریان مستقیم که در آنها معمولا هیچ کدام از سیمها نمی شوند و مقررات قطع و وصل میزان هر دوسیم را الزامی می داند.

    در برخی موارد خاص نیز بدلائلی سیم خنثی سیستم برق متناوب به زمین متصل نمی شود که در این صورت نیز سیم خنثی سیم برقرار محسوب می شود و قطع و وصل ان همزمان با سیم فاز الزامی است.

    کلید فشار قوی کلیدهایی که در این جا مورد بحث قرار می دهیم کلیدهای فشار ضعیف 380 ولت بوده است.

    در کلیدهای ولتاژ قوی مشکلات ناشی از جرقه از این ساختارها از این ساختمانهای ساده نمی توان استفاده کرد.

    در کلیدهای ولتاژ قوی باید سرعت قطع و وصل کلید را با استفاده از نیروی فنر بالا برد و همچنی برای سرد کردن و از بین بردن جرقه چاره ای اندیشید که برخی از روشهای آن استفاده از روغن، خلا در هوا یا گازهای فشرده مانند SF6 است.

    در مواردیکه کلید جریان را قطع نمی کند و صرفاً برای قطع مدار بدون جریان بکلر می رود کلیدهای کاردی ساده را می بینیم که جداکننده یا قطع کننده یا ایزولاتور نامیده می شوند.

    کلیدهای ولتاژ قوی بصورت دیژنکتورها ساخته می شود.

    لزوم حفاظت وسائل حفاظتی سیمها و کابلها بسته به اندازه و نحوه نصب آنها و درجه حرارت قادرند جریان معینی را بدون ایجاد خطر حمل کنند که جریان مجاز نامیده می شود.

    در صورتیکه جریان بیشتر از جریان مجاز برای مدت قابل ملاحظه ای از سیم عبور کند حرارت اضافی تولید شده درجه حرارت سیم یا کابل را از حد مجاز بالاتر می برد که موجب خرابی عایق، اتصال کوتاه و ایجاد حریق می گردد.

    بنابراین لزوم یک وسیله حفاظتی که مانع افزایش جریان از حد مجاز می گردد روشن است.

    چون جریان مدار بوسیله بارهای متصل به مدار معین می‌شود وسیله حفاظتی نمی تواند درتنظیم جریان نقش ایفا کند و تنها می تواند در صورت افزایش جریان از حد مجاز مدار قطع کرده و به این ترتیب مانع خرابی سیم یا کابل گردد.

    بعنوان مثالی دیگر از موتوری را در نظر بگیرید که زیر بار کامل جریانی را برابر 5 آمپر از منبع تغذیه می گیرد.

    این موتور حتماًً طوری طرح ریزی شده است که حرارت تولید شده در آن تحت شرایط کار درجه حرارت آنرا از حد مجاز افزایش نمی دهد و موتور می تواند ساعتهای متوالی بدون خطر زیر بار بکار ادامه دهد.

    در صورتیکه بار مکانیکی روی موتور بدلائلی افزایش یابد جریان موتور بالا می رود ودرجه حرارت تولید شده ممکن است درجه حرارت موتور را از حد مجاز افزایش دهد و خطراتی برای موتور ایجاد کند.

    یک مشکل که برای موتورهای القائی اتفاق می افتد اینست که به علت روغن کاری نکردن بموقع یاطاقانها، محور موتورگیر می کند و پس از وصل کردن کلید موتور حرکت نمی نماید.

    در این وضعیت موتور جریانی در حدود 2 برابر جریان اسمی خود می‌کشد که سبب ایجاد حرکت زیاد می شود.

    درصورتیکه تحت این شرایط وسائل حفاظتی سریعاً عمل نکند و مدار موتور را قطع نکنند، موتور خراب خواهد سوخت.

    این مسائل حفاظتی شامل فیوزها و ریژنکتورها می باشند.

    فیوزها ساده ترین و دقیقترین وسایل حفاظتی فیوزهای هستند.

    فیوزها سیمهای از جنس بخصوص با سطح مقطع کوچک هستند که بطور متوالی در مدار برقی قرار می گیرند.

    اندازه سیم فیوز را طوری انتخاب می کنیم که جریان اسمی مدار را بدون ایجاد حرارت خارج از حد و ذوب شدن حمل کند و در صورتیکه بدلیل بار اضافی یا اتصال کوتاه جریان از حد مجاز افزایش یابد سیم فیوز گرم و بالاخره ذوب شده و مدار را قطع کند بار اضافی کم و کوتاه بمدت معمولاً به مدار و وسایل وارد نمی کند و لزومی به قطع مدار توسط فیوز نیست لیکن در مورد اتصال کوتاه فیوز باید سرعت عمل کرد و مدار را قطع کند.

    قدرت قطع فیوزها حداکثر جریانی را فیزو بدون آسیب رساندن به پایه و حامل خود می کند را قدرت قطع فیوز نامیده می شود و برحسب کیلوآمپر یا مگا ولت آمپر مشخص می کنیم.

    در انتخاب فیوز لازم است جریان اتصال کوتاه در محل استقرار فیوز محاسبه شود و فیوزی را که قدرت قطع لازم را دارا می باشد انتخاب شود.

    استفاده از فیوزها برای محافظت بطوری که دیده ایم ذوب فیوزها در اثر حرارت صورت می گیرد.

    میزان حرارت تولید شده در فیوز تابع مقدار جریان در مدت کوتاه و در جریانهای کم در زمانی بیشتر عمل می کند.

    صدماتی که به سیمها، کابلها و ادوات الکتریکی وارد می شود نیز بعلت حرارت است که به میزان جریان و مدت برقراری آن بستگی دارد.

    باین معنی که این وسائل می توانند جریانهای کم را برای مدت بیشتر و جریانهای زیاد را برای مدتی کوتاهتر بدون آسیب پذیری تحمل کنند.

    بنابراین ملاحظه می کنید که بعلت تطابق مشخصات فیوزها، خصوصیات حرارتی وسائل برقی فیوزها طبیعی ترین وسائل حفاظتی محسوب می شوند.

    سیستمهای سیم کشی داخلی در ابتدای صنعت برق سیمهای عایقدار را بدون هیچگونه حفاظی در روی دیوار و سقف نصب می کردند و از داخل دیوارها عبور می دادند.

    کلید، پریزها هم روی سطح دیوارها قرار می گرفت و اتصال برقی آنها نیز آشکار و در دسترس بود.

    با اینکه این سیستمهای غیر ایمن در کشورهای پیشرفته امروزی کاملاً مطرود است در ایران هنوز بسیاری از آنها موجود است.

    البته بطوریکه خواهیم دید برق کشی نباید لزوماً زیرکار یعنی درداخل لوله باشد و سیستم های روکار بشرط رعایت مقررات ایمنی لازم بدون اشکال می باشند.

    کابلها و سیمهای عایقدار را که غلاف مناسب دارند می توان بدون حفاظت اضافی روکار با توکار مورد استفاده قرار داد لیکن سیمهای عایقدار بدون غلاف را لازم است جهت حفاظت در داخل لوله یا جاسیمی یا کانالهای مخصوص نصب کرد.

    محافظت‌های کلی در سیستمهای سیم کشی کلیه سیم های سیم کشی داخلی باید بعضی حفاظتهای لازن را تامین کنند که برای جلوگیری از تکرار در اینجا جمع آوری شده است: محافظت علیه صدمات مکانیکی کابها و سیم های روکار یا توکار باید طوری محافظت شوند که ضربات مکانیکی نتواننند آسیبی به آنها وارد کنند.

    سیم کشی روکار در معرض دید است و از ضربات مکانیکی غیرعمومی مصون است.

    سیم کشی توکار در معرض دید نیستند و بسهولت می‌توان در وقت میخ کوبیدن برای نصب یک تابلوی نقاشی سیم کابل را معیوب کرد که ممکن است با خطرات جانبی نیز همراه باشد.

    باین دلیل اغلب مقررات ایمنی برق رسانی مقرر می دارند که کابلها و سیمها بدون غلاف که توکار نصب می شوند بوسیله نصب در لوله حفاظت می شوند.

    حفاظت علیه توسعه آتش و دود غالباً برای عبوردادن سیمها از اطاقی به اطاق دیگر سوراخهایی در دیوارها با کف تعبیه می شود در تکمیل کار به زیابیی ظاهری کفایت می شود و سوراخها را بطور موثر پر نمی کنند.

    از این رو آتش سوزی می توان به سهولت به اطاقهای دیگر سرایت کند و لازمست که این گونه سوراخها با همان مواردی که در ساختمان دیوارها بکار رفته است کاملاً پر شود.

    باین ترتیب آتش سوزی احتمالی که در یک اطاق به وقوع می پیوندد نمی تواند بسولت به اتاقهای دیگر ساختمان سرایت کند.

    همچنین آتش و حرارت می تواند به سهولت از داخل لوله ها، کانالها یا جاسیمیها از اطاقی به اطاق دیگر برسد و لازم است در مکانهایی که این وسائل از دیوارها یا کف عبور می کنند با قراردادن موانعی که در مقابل آتش مقاوم باشند مانع پیشرفت آتش شویم.

    حفظ فاصله مناسب از لوله های تاسیسات دیگر

مقدمه کارآموزی : دانشجویان در هر مقطعی برای تطبیق آموخته های تئوری با فعالیت عملی در اواخر دوره تحصیل خود دوره ای را با عنوان کارآموزی در یکی از ادارات یا سازمانهای مرتبط با رشته خود سپری می کنند . این دوره برای رشته برقصنعتی  ، 240 ساعت بوده و به صورت درسی 2 واحدی ارائه می شود . اینجانب برای گذراندن دوره کارآموزی ، شرکت آریارعدجهان را انتخاب نموده و شروع به فعالیت کردم . ...

موضوع : گزارش کار دوره کارآموزی نام دانشجو: علی معماری زیرنظراستاد ارجمند: جناب آقای مهندس پاکیزه مقدم محل انجام کارآموزی: مجتمع فولاد خراسان- بخش تعمیرات جرثقیل ( قسمت برق) زمان کارآموزی: 23/4/86 تا 30/4/86 نام سرپرست کارآموزی: مهندس صفری، مهندس شاکری اهم فعالیتهای انجام شده کار آموزی: با توجه به گستردگی کار در واحد فولاد پس از گذشت زمانی سه روزه جهت آموزشهای مقدماته بهداشت و ...

این دوره مربوط به درس کارآموزی می باشد من این دوره را درامور مالی شرکت توزیع نیروی برق مشهد ، برق 2 به مدت 240 ساعت گذرانده ام. این گزارش در سه قسمت تهیه وتنظیم شده است.واشاره ایست به انچه دراین دوره فرا گرفته ام. بخش اول :شرح محل ومکان وبیولوژی شرکت . بخش دوم :گزارشی از چگونگی سیستم حسابداری شرکت . بخش سوم :شرح وتوصیف عملکرد اینجانب دراین دوره . بیولوژی شرکت: شرکت توزیع برق یکی ...

امروزه برق بعنوان جزء لاینفک زندگی انسان محسوب میشود .شبکه وسیع انرزی الکتریکی با انشعابات زیاد مجتمع های بزرگ وکوچک صنعتی ومسکونی را تغذیه مینماید. انرزی الکتریکی در قیاس با سایر انرزی ها از محاسن ویزه ای برخوردار است شامل: 1- محدودیتی از نظر مقدار در انتقال و توزیع آن وجود ندارد. 2- انتقال آن برای فواصل زیاد به آسانی انجام پذیر میباشد. 3- تلفات آن در طول خطوط انتقال و توزیع کم ...

اداره برق شهرستان مبارکه در انتهای خیابان بسیج قرار دارد که مساحتی در حدود 500 متر مربع دارد و کنترل و نظارت و طراحی بر کلیه امور برق شهرستان و توابع آن را بر عهده دارد و من کار آموزی خود را در این اداره و در قسمت طراحی توزیع برق گذرانده ام و کارهای عملی زیادی را در این مدت تجربه کرده ام و دوران خوبی را برای آموزش مطالبی که در دوران تحصیل یاد گرفته بودم برای اجرا و عملی ساختن ...

اینجانب مهدی نجفی پروژه کارآموزی خود را در شرکت شهاب واقع در قادر آباد گذرانده ام .
این پروژه شامل گزارش ها ، و تجربیاتی است که در این شرکت شهاب به مدت 240 ساعت کارآموزی ، ثبت شده است و مقایسه اطلاعات و تئوری های مختلف صورت گرفته است. ودر پایان از زحمات مسئولین شرکت شهاب کمال تشکر رادارم .
معرفی شرکت شهاب
شرکت برق اورانوس واقع در شهرستان قادرآباد که در تاریخ ...

زندگی جستجو است، تلاش برای دست یافتن به مرزهای نو، مرزهای علم و دانش، باید پیوسته آموخت، دانست، و به بار نشاند، می توان با هربار ساختن لحظه های زندگی دوباره زنده شد. به راستی عشق به دانستن بهترین عشق هاست. باید لحظه ای از آموختن غافل نشد،لحظه های زندگی باید دوباره زنده شوند. پس باید جستجو کرد، و لحظه های بی بار خود را با آموختن به پربارترین دقایق تبدیل کرد. یکی از مراحلی که در ...

آشنایی با محل کار آموزی و عملیات انجام شده طی دوره : موضوع پروژه اجرای پست برق فشارقوی 62/230 کیلو وات واقع در شهرستان مینودشت استان گلستان می باشد . مساحت زمین پروژه حدود 49118 متر مربع می باشد که دارای عملیات اجرایی ذیل در طول دوره کارآموزی می باشد : اجرای ساختمان کنترل ، اجرای 4 ساختمان بی سی ار ، اجرای پداستال برای دکل ها و گنتری ها ، اجرای کانال های درون محوطه ، اجرای اتاق ...

اداره برق شهرستان مبارکه در انتهای خیابان بسیج قرار دارد که مساحتی در حدود 500 متر مربع دارد و کنترل و نظارت و طراحی بر کلیه امور برق شهرستان و توابع آن را بر عهده دارد و من کار آموزی خود را در این اداره و در قسمت طراحی توزیع برق گذرانده ام و کارهای عملی زیادی را در این مدت تجربه کرده ام و دوران خوبی را برای آموزش مطالبی که در دوران تحصیل یاد گرفته بودم برای اجرا و عملی ساختن ...

پیشگفتار ************** شرکت هپکو به عنوان یکی از مهمترین و معتبرترین شرکت ها در زمینه ساخت ماشین آلات راهسازی در ایران مطرح می باشد که از آن می توان به عنوان یکی از بهترین مکانها برای کارآموزان یاد کرد.کارآموزان می توانند برای فراگیری و تطبیق رشته خود به این مکان مراجعه کنندودر رشته های مختلف مانند:برق(قدرت و الکترونیک)،مکانیک،عمران و اکثر رشته های فنی و مدیریت به کارآموزی ...

محل کار اموزی. توزیع برق مرکز تهران مقدمه : ورود نخستین مولد برق در ایران به 120سال پیش یعنی زمان ناصرالدین شاه برمی گردد در آن زمان فقط ده سال از اختراع اولین ماشین تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی (ماشین گرام )می گذشت . تاسیس وزارت آب و برق (وزارت نیرو فعلی )در سال 1343هجری شمسی به مرور صنعت برق ایران بصورت صنعت یکپارچه دولتی درآمد که از آن زمان تا کنون سرمایه گذاری عطیمی ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول