دانلود مقاله صنایع غذایی

Word 46 KB 11816 23
مشخص نشده مشخص نشده صنایع غذایی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه صنایع غذایی مانند علوم پایه یعنی شیمی ، فیزیک ، ریاضی و غیره یک رشته نسبتاً مستقلی نیست که بتوان آنرا به تنهایی تعریف کرد .

    بلکه ترکیبی است از بسیاری از علوم پایه و عملی مانند شیمی ، میکروبیولژی .

    مهندسی ، تعذیه و اقتصاد از بسیاری از آنها برای کنسرواسیون غذاها ی جدید و پخش و انبار داری صحیح استفاده می شود .

    گرچه صنایع غذایی مانند بسیاری از علوم دیگر با روشهای سنتی شروع شد ، و اما امروزه این صنایع نه تنها علمی پیچیده ، بشمار می رود بلکه در پیشرفت علوم وابسته بسیار مهم داشته است.

    با در نظر گرفتن این حقیقت که تولیدات روزانه هر کارخانه غذایی هزاران و گاهی میلیونها نفر را تغذیه می کند .

    یعنی با سلامتی و بهداشت توده عظیمی از مردم سروکار دارد و کوچکترین غفلت ممکن است به قیمت جان هزاران نفر تمام شود ،پس به این نتیجه می رسیم که تولید کنندگان فراورده های غذایی نمی توانند هیچ گونه غفلتی را مرتکب شوند .

    لذا متخصصین صنایع غذایی باید نه تنها اطلاع کامل از کلیه مواد اولیه ای که مصرف می کنند داشته باشند بلکه باید با کلیه تغییراتی که در حین تهیه بسته بندی انبارداری و پخش غذا ممکن است پیش آید همگام باشند، این نکات در کنار برنامه ریزی اقتصادی یک واحد تولیدی ، این واقعیت را روشن می سازد صنایع غذایی دیگر نمی تواند تنها متکی به تجربیات سنتی باشد بلکه باید در راستای بهره گیری هر چه بیشتر از این سنتها ، از کسانیکه با شیمی ، میکروبیولژی ، تغذیه ، مهندسی غذا ، اقتصاد و مدیریت این صنعت آشنایی لازم را دارند ، استفاده کند تا یک واحد موفق و پیشرفته شکل یابد.

    صنایع غذایی امروزه علاوه بر اهمیتی که در اقتصاد ملل دارد ، وظیفه خطیری را در تغذیه هر ملت و بلکه جامعه بشریت به عهده دارد .

    لذا آشنایی با اصول تغذیه از جمله نیازهای لازم برای حداکثر استفاده از کلیه منابع غذایی مانند: فراورده های کشاورزی ، دامی ، دریایی تک سلولی و نیز تهیه فراورده های فرعی از مواد زاید ، برای تغذیه دامها می باشد ، علاوه بر این نباید فراموش کرد که بشر غذا را تنها برای رفع نیازهای تغذیه ای خود نمی خورد بلکه لذت بردن از خوردن غذاهای متنوع و لذیذ نیز اهمیتی کمتراز تغذیه آن ندارد؛ چرا که تلاش ما در زندگی برای لذت بردن از آن است و نه زنده بودن تنها.

    به همین علت امروزه انواع غذاهای متنوعی که در بازار قابل قابل خریدند به چندین هزار نوع می رسد و هر روزه نیز بر تعداد آنها افزوده می شود و همه این تلاشها برای تامین بهره و لذت بیشتر از غذا می باشد.

    احتیاج به رشته های متفاوت علم و صنعت در صنایع غذایی سبب شده است که این علم نیز مانند سایر علوم ، تخصصهای جالبی مانند : شیمی مواد غذایی ، میکروبیولژی مواد غذایی و مهندسی مواد غذایی را بوجود آورد و یا تخصصهای ویژه ای مانند : صنایع لبنیات ، گوشت ، غلات ، ادویه ها و غیره را سبب می شود.

    امروزه با تمام پیشرفتهایی که صنایع غذایی داشته است ، هنوز راهی طولانی برای رسیدن به نیازها و انتظارات بشر در پیش دارد.

    برای تامین این نیاز می توان به تهیه غذا با خواص تغذیه ای بهتر ، حفظ طعم طبیعی غذاها با روشهای مختلف کنسرواسیون حداکثر استفاده از مواد غذایی و یا آنچه بصورت زباله تلف می شود ، سیستمهای بسته بندی بهتر و پخش غذا در شعاع طولانی تر و بالاخره کمک بیشتر به تغذیه همنوعان گرسنه ، و جمعیت رو به افزایش آینده و هزاران مسائل نظیر اینها اشاره کرد.

    تاریخچه صنایع غذایی از ابتدای تاریخ بشر ، غذا از احتیاجات اولیه بشر بوده است.

    تا اواخر قرن 18 اقتصاد دنیا بیشتر متکی به کشاورزی بود ، و در این میان هر گروهی عهده دار و یا مصرف نیازهای روزمره زندگی خود بودند.

    لذا کمتر از دو قرن است که تهیه و توزیع غذا به صورت تجارتی و به تدریج بصورت نوین امروزه در آمده است ، تا آنجا که هر نوع فرآورده و یا محصولی در هر فصلی و هر جایی قابل خرید گشته است.

    اختراع ماشین ، برق و بخار و تشکیل قطبهای صنعتی و به وجود آمدن شهرها و مراکز جمعیت و مهاجرت روستائیان به مراکز علل اولیه بوجود آمدن واحدهایی شد که غذا ها را از مراکز تولید جمع آوری کرده و در مراکز مصرف ، پخش می کردند.

    ولی از آنجایی که غذا ماده ای فاسد شدنی است سیستمهای متفاوت کنسرواسیون به وجود آمدند.

    این تغییرات و یا به عبارتی تاریخچه صنایع غذایی را می توان به مراحل زیر تقسیم کرد: مهاجرت جمعیت روستا نشین به شهرها سبب شد که مواد غذایی گوناگون از دهات به شهرها آورده شود.

    در این نقل و انتقالات ، به منظور جلوگیری از فساد مواد غذایی ، روشهای مختلف کنسرواسیون افتتاح شد.

    با بهبود وضع اقتصادی مردم و ازدیاد تقاضا ، رقابت برای هر محصولی بیشتر شد و تولیدات غذایی در سطحی وسیعتر ، رونقی روز افزون پیدا کرد ، بطوری که در اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20 این رونق مشهود گشت.

    در این دوره بود که شاخص های تجارتی شناخته شدند و بهر حال تا این دوره یعنی تا قبل از جنگ جهانی اول صنایع غذایی نخستین مراحل توسعه خود را طی می کرد ، با این حال اکثر مردم تولید و مصرف غذای خانگی را به فرآورده های صنعتی ترجیح می دادند.

    به تدریج که صنایع غذایی رونق گرفت تخصصهای مختلف بوجود آمد.

    مثلاً تولید کننده یا تاجر فقط خشکبار تولید و یا پخش می کرد و غیره .

    جنگ جهانی اول در زندگی مردم اروپا و آمریکا تغییرات بسیار داد.

    از آن جمله کار کردن زنان در خارج از خانه و گران شدن خدمات ویژه ، همچون مستخدم و غیره که امروزه ما در ایران شاهد آن هستیم.

    لذا از یکطرف کمی وقت برای خریدهای روزانه و پخت و پز خانگی و از طرف دیگر بهبود و ایجاد تنوع غذاهای تهیه شده توسط کارخانه های غذایی، باعث رونق بیشتر این صنعت شد.

    دوره بین جنگ های اول و دوم جهانی دوره کشفیات و تحولات بسیاری در صنایع غذایی می باشد: بسته بندی های تک مصرفی ، غذاهای اماده مصرف قوطی شده و یا یخ زده و نیز خشکبار که می توانستند از نظر مزه و ظاهر با غذاهای خانگی رقابت کنند به بازار آمد و سبب توسعه صنایع غذایی شد.

    این توسعه سبب شد که فرآورده های مختلف در سطح وسیعتر و جهانی پخش شوند و در نتیجه فرآورده های فصلی در تمام فصول سال قابل خرید باشند.

    توسعه و ازدیاد سرمایه گذاری سبب شدکه این صنعت نقش مهمتر در اقتصاد ملل بازی کند تا جائیکه امروزه صنایع غذایی در بسیاری از کشورهای صنعتی اروپا و آمریکا در مرتبه اول اهمیت قرار گرفته است.

    بعد از جنگ جهانی دوم ، دوره پیدایش و توسعه دستگاههای خودکار در کارخانه های غذایی است.

    چرا که امروزه کارخانه های عظیم غذایی با کارگران اندک و نیز بهره گیری از کامپیوتر اداره و کار می کنند.

    اغلب این کارخانه ها با استفاده از قراردادهای بزرگ خرید مواد اولیه و در جهت تولیدات خود و رساندن ضایعات به حداقل ، توانسته اند قیمت غذاهای تهیه شده خود را به میزان زیادی کاهش دهند و بدین ترتیب بسیاری از آنها ارزانتر از غذاهای خانگی تولید می شوند.

    بهر حال همانطور که در مقدمه گفته شد ، امروزه صنایع غذایی در مسیر رشد ابتدایی است و برای رسیدن به حد کمال راهی طولانی در پیش دارد، که از آن جمله است : استفاده از میکرویو برای بهبود خواص تغذیه ای غذاهای تهیه شده، کنترل بهتر کیفی و نیز عوامل فساد مواد غذایی برای کاهش ضایعات و صدها راه جدید دیگر .

    شکل 1 نمایش دهنده افزایش جمعیت دنیا ، که نموداری از افزایش دایمی نیاز بشر به غذای بیشتر است ، می باشد.

    همانطور که در شکل آمده است جمعیت دنیا کمتر از 5/1 قرن نزدیک به 15 برابر گشته است ، چنانکه این روند ادامه یابد مسئله تامین غذا در آینده مسلماً یکی از مشکلات عمده بشر خواهد بود.

    خصوصیات ساختمانی کارخانجات غذایی انتخاب محل عواملی که باید در انتخاب یک محل برای نصب یک کارخانه در نظر گرفته شوند بسته به نوع کارخانه متفاوت است.

    مهمترین عوامل مشترک عبارتند از : وجود مواد اولیه از نوع مناسب و کافی که از نقطه نظر قیمت برای تولید کننده و کارخانه مقرون به صرفه باشد.

    وجود آب از نوع مناسب و بقدر کافی برای تولید پیش بینی شده و توسعه های آینده .

    دسترسی به وسایل حمل و نقل از محل تولید به بازارهای اصلی .

    وجود کارگر و خدمات لازم با در نظر گرفتن نوع و فصول تولید.

    پیش بینی لازم برای فاضلاب با در نظر گرفتن قوانین موجود .

    اگر چه اولویتها برای عوامل بالا بستگی به نوع کارخانه دارد ، ولی امکانات خدمات و کارگر از مهمترین آنها است.

    نزدیکی کارخانه به محل تولید ماده خام از این لحاظ مهم می باشد که به تولید کننده اجازه می دهد که فرآورده را تا رسیدن نهایی در مزرعه یا روی درخت باقی بگذارد .

    بدین ترتیب فرآورده با بالاترین درجه مرغوبیت به کارخانه می رسد.

    بسیاری از کارخانه ها برای تهیه فرآورده های خام مانند میوه ها و سبزیها ، بذر ، کود و نهال را به تولید کنندگان داده و در کشت ، داشت و برداشت فرآورده ها نیز نظارت مستقیم می کنند.

    احتیاجات آبی و فاضلاب کارخانه باید به دقت مطالعه و برای توسعه های آینده در نیز در نظر گرفته شوند.

    بسیاری از کارخانه ها که بدون مطالعه کافی در مراکز جمعیت احداث شده اند به علت کمبود آب و اشکالات فاضلاب مجبور به نقل مکان شده اند.

    فاصله از بازار اصلی مصرف و مواد اولیه یکی از مسایل جدی برای هر کارخانه است و بطور کلی می توان گفت که فاصله کارخانه از مراکز تولید مواد اولیه اصلی (مثلاً گوجه فرنگی برای رب و میوه برای کنسرو و غیره) نباید از شعاع 150 کیلومتر تجاوزکند .

    زیرا قیمت حمل و نقل بطور نامناسبی به قیمت کل تولید اضافه می کند.

    این فاصله برای پخش فرآورده های نهایی نباید از 300 کیلومتر تجاوز کند.

    بهرحال همانطور که قبلاً اشاره شد در انتخاب محل نمی توان یک قانون کلی پیشنهاد کرد و باید با در نظر گرفتن عوامل اشاره شده و نوع ظرفیت تولید تصمیم نهایی گرفته شود.

    خصوصیت ساختمانی : فضای لازم برای ساختن یک کارخانه غذایی ، باید فضای لازم برای خود کارخانه – انبارها و مشتقات – به اضافه پارکینگ کامیونها و اتومبیل کارمندان – منازل و غیره و همچنین وسعت لازم برای توسعه های آینده نیز در نظر گرفته شوند.

    قانون خاصی برای تعیین فضای لازم برای هر کارحانه موجود نیست ولی از اطلاعات جمع آوری شده می توان نکات زیر را خلاصه کرد.

    ظرفیت قسمت تحویل فرآورده های خام باید حدود دو برابر تولید روزانه باشد ، ارتفاع سقف یا سرپوشها باید طوری باشد که برای تخلیه کامیونها اشکالی ایجاد نکند .

    ظرفیت انبارهای فرآورده های نهایی باید جداقل 50% تولید فصل یا سال باشد.

    همچنین باید فضای لازم برای چسب زنها – فرآورده های برگشت داده شده – فضای اضافیبرای تولید آزمایشی و غیره نیز در نظر گرفته شوند.

    دربهای ورودی و خروجی انبار باید برای کامیونها و راهروهای داخلی انبارها برای حرکت لیفتراک وسعت کافی داشته باشند.

    طول سالنهای تولید باید بقدری باشد که برای طولانی ترین خط تولید جا باشد.

    گاهی به صرفه است که قسمتی از خط تولید را تکرار و آنها را به طور موازی نصب کرد.

    بهر حال بین خطوط باید فضای کافی برای حرکت لیفتراک و یا نصب وسایل موقت ، پیش بینی شود.

    در ابتدا و انتهای سالن باید فضای خالی کافی برای جمع آوری مواد خام و فراورده های تولید شده و یا واگنهای حمل و نقل کارتون و غیره باشد.

    سکوهای بارگیری باید بقدر کافی پهن باشد که لیفتراکها بتوانند روی آنها حرکت کنند .

    عرض این سکوها نباید از 7 متر کمتر باشد و کناره دربها و اطراف ستونها در روی این سکوها باید طوری پوشیده باشد که اگر لیفتراک با آنها برخورد کرد ، خطری ایجاد نکند.

    بجای این سکوها ممکن است کنار انبارها را شیب دهند تا کامیونها داخل آنها شده تا کف آنها ، هم کف انبارها شود.

    سکوها و محلهای تخلیه و بارگیری باید مجهز به نورافکن باشند تا شبها نیز عمل بارگیری و تخلیه عملی باشد.

    برای صرفه جویی در فضای داخلی کارخانه ها ممکن است از بالکنها برای نصب مخازن محلولها و غیره استفاده کرد.

    در بعضی از کارخانه ها برای نشان دادن عملیات کارخانه از این بالکنها یا بالکنهای اختصاصی استفاده می شود.

    کف کارخانه زمین پیش بینی شده از نقطه نظر مقاومت باید برای ساختمان یک کارخانه مناسب باشد و برای این منظور باید حداکثر فشار وارده به واحد سطج را در نظر گرفت.

    کف کارخانه باید طوری ساخته شود که مثلاً بتواند فشار وارده بر چرخهای یک لیفتراک را با 4 تن بار در حال حرکت ، تحمل کند.

    لازم به تذکر است که فشار وارده به چرخهای کامیون در حال حرکت ، بیشتر از حالت ایستاده است.

    ساختمان باید از نظر اسکله بندی ضد زلزله باشد یعنی کف و دیوارها باید بوسیله ستونهای آهنی مهم بهم وصل شوند .

    کف کارخانه باید ضد زلزله باشد یعنی کف و دیوارها باید بوسیله ستونهای آهنی به هم وصل شوند.

    کف کارخانه باید با بیرون هم کف باشد تا برای حرکت کامیونهای بالا برنده اشکالی ایجاد نکند .

    معمولاًکف کارخانه ها را به قطر 12 الی 15 سانتیمتر با بتن آرمه می پوشانند و در جاهائیکه استحکام بیشتری لازم باشد مقدار سیمان را بیشتر می کنند .

    برای ضد اسید شدن کفها ، سطح بتن آرمه را با چند لایه لعاب سیلیسی به ضخامت 5/0 سانت می پوشانند شیب کف کارخانه به طرف فاضلاب باید 1 الی 2 درصد باشد .

    ستونها تا آنجائیکه ممکن است باید از نصب ستون در داخل کارخانه جلوگیری کرد.

    بهر حال در صورت لزوم پی هایی باید زیر کف کار گذارده شوند و اطراف آن فشار گیر نصب گردد تا در صورت انبساط و انقباض کف ، به ستونها صدمه ای وارد نشود.

    برای جلو گیری از برخورد لیفتراکها با این ستونها اطراف آنها از زیر زمین با استوانه ای فلزی که داخل آن با سیمان پر شده است گرفته و بتدریج آنرا در اطراف ستون محو می کنند تا طاقچه ای برای جمع ضدن کثافات تشکیل نشود.

    ارتفاع این حلقه ها که اطراف ستونها یا جلوی جعبه های انشعاب برق و کنترل و غیره نصب می شوند باید حدود 15 سانتیمتر باشد.

    فاضلاب کف فاضلابها بهتر است گرد باشد تا گوشه دار.

    زیرا در بسیاری از موارد کثافات در زاویه گوشه ها جمع شده و تمیز کردن آنها مشکل است.

    کف و ترجیحاً‌ دیواره های فاضلاب باید ضد اسید شوند.

    کف فاضلاب را یا می توان با رنگ ضد اسید پوشاند و یا در پوشش آن کاشی ضد اسید بکار برد تا به مرور زمان در اثر اسید و غیره صدمه ندیده و محل تجمع کثافات نباشد .

    بهتر است سیمانی مصرفی از نوع ضد اسید باشد.

    روی فاضلاب را باید با پنجره های آهنی که روی نبشی های فلزی کارگذارده می شوند پوشانید.

    این پنجره ها نباید از پنجره های تو خالی باشند چه در این صورت فضای خالی محل تجمع حشرات مانند سوسک خواهد بود.

    نبشی ها باید در طول کف بهم چوش خورده باشند و بطور خیلی محکم کار گذارده شوند تا در اثر حرکت لیفتراک ها صدمه نبینند .

    در انتهای هر فاضلاب ممکن است یک شیر آب قوی قرار داد تا در صورت لزوم به کمک آن فاضلاب را که در انتها جمع شده است به بیرون راند.

    فاصله بین دو ردیف فاضلاب نباید از 10 متر تجاوز کند.

    تاسیسات سالن یا سالن های تاسیسات (محل نصب دیگهای بخار-پمپها-فیلترهای آب منابع گاز کارگاههای مختلف و غیره) باید از ساختمان اصلی کارخانه جدا بوده ولی نزدیک به آن باشد تا اتلاف انرژی ، به حداقل برسد.

    در نصب لوله های ارتباط بین واحد تاسیسات و کارخانه ارتفاع را باید طوری در نظر گرفت که کامیونهای حمل و نقل بتوانند بدون اشکال از زیر آنها عبور کرد.

    همچنین لوله های باید به تناسب شرایط جوی محل عایق پیچی شوند.

    انبارها انبارها در یک کارخانه غذایی بسته به نوع تولیدات انبارهای مختلفی ساخته می شوند که از آن جمله اند : انبار مواد اولی (شیشه ، قوطی، برچسب ، انواع ادویه ، شکر و غیره) انبار مواد شیمیایی (سولفور ، مواد رنگی ، سربات ، سودسوزآور مواد شستشو و ضد عفونی کننده دیگر و غیره ) ، انبار وسایل یدکی و وسایل کوچک ، و نیز انبار مواد تولید شده .

    حجم هر یک از این انبارها بستگی به نوع کار واحد تولیدی دارد .

    در کارخانه های کنسرو فرآورده های فصلی ، پیشنهای می شود که حجم انبار فرآورده های مختلف تولید شده ، 50% ظرفیت کل تولید سال باشد.

    گر چه این فضا زیاد بنظر می رسد ولی دربسیاری از موارد اولیه و بسته بندی در مدت کوتاه ، فضای اضافی را بسیار مفید می سازد.

    برای انبارها باید درهای بلند و بزرگ کامیون را پیش بینی کرد ، نصب دیوارهای ضد آتش سوزی احتمال خطر و خرج بیمه را به مقدار قابل ملاحظه ای کم می کند.

    برای استفاده بهتر از فضای انبار لازم است آنرا به بلوکهایی خط کشی کرد و محل تقریبی هر محصول را تعیین کرد.

    برای این منظور می بایستی فرآورده هایی را که کمتر در انبار می مانند در دسترس و فرآورده هایی را که باید مدتها در انبار بمانند در قسمتهای عقب تر نگهداری کرد .

    دمای انبار در زمستان نباید از صفر پائین تر برود زیرا در غیر اینصورت احتمال یخ زدگی که باعث شکسته شده شیشه ها و فسار فیزیکی غذاها (شکسته شدن کلوئیدی و جدا شدن سرم مواد مایع از جامد) می شود ، زیاد خواهد بود.

    اختلاف زیاد دما در روزهای مرطوب باعث نشت رطوبت روی کارتونها و بسته های غذایی شده و احتمال رشد کپک را بیشتر می کند ، و لذا در مواقع لزوم باید امکان گرم کردن انبارها وجود داشته باشد.

    ارتفاع سقف بلندی سقف باید بقدری باشد که کلیه وسایل نقاله از قبیل تسمه نقاله ، و انتقال بسته های خالی از خارج و نیز بارگیری فرآورده های تولید شده از داخل انبارها به بیرون به راحتی انجام شود.

    ارتفاق 7-8 متر برای بسیاری از کارخانه های غذایی ارتفاعی خوب به شمار می رود ، زیرا هنگام کار هوای گرم و بخار آب و مواد تبخیر شده دیگر بالا رفته و هوای زیرین که کارگران در آن کار می کنند نسبتاً تمیز باقی می ماند.

    از طرفی ارتفاع زیاد سبب می شود که نقل و انتقالات ظروف بسته بندی شده توسط تسمه نقاله به راحتی صورت گیرد بدون اینکه دست و پاگیر باشد و یا سر راه وسایل دیگر قرار گیرد.

    از نظر تهویه و روشنایی پنجره های زیر ، سقف بلند می تواند کمکی به سیستم تهویه و روشنایی باشد.

    تصفیه فاضلاب پیش بینی تصفیه فاضلاب آب کارخانه ها قبلاً مورد تاکید واقع شد.

    حجم فاضلاب هر کارخانه با توجه به گسترش آن در آینده باید تا حد امکان بطور دقیق محاسبه شده و برای تصفیه آن پیش بینی لازم به عمل آید.

    در صورت نزدیکی به دریا یا رودخانه بزرگ و اجازه قانونی ، ممکن است فاضلاب را با رقیق کردن به میزان معینی وارد آنها ساخت .

    در این صورت مقدار B.O.D فاضلاب باید از حد خاصی که شهرداریها تعیین می کنند ، تجاوز نکند.

    در صورتیکه چنین امکانی وجود نداشته باشد کارخانه ها باید پیش بینی های لازم را برای تصفیه فاضلاب کارخانه بنمایند، برای این کار ممکن است از تانکهای تخمیر برای کارخانه های کوچک و یا از فیلتر های تصفیه و یا مردابها برای حجم زیاد فاضلاب کارخانه های بزرگ استفاده کرد.

    BOD : عبارت است از مقدار اکسیژن لازم بر حسب قسمت در میلیون برای تخمیر هوازی .

    اکسیداسیون کامل مواد آلی یک فاضلاب که معمولاً آنرا در درجه حرارت 20 سانتیگراد و به مدت 5 روز محاسبه می کنند.

    هر چه BOD کمتر باشد اضافه کردن فاضلاب به آبهای راکد و متحرک خطر کمتری برای موجودات زنده ، مانند ماهی و غیره خواهد داشت.

    دفاتر و آزمایشگاهها دفاتر اداری و آزمایشگاهها ، بخش دیگری از تاسیسات کارخانه می باشند.

    معمولاً دفاتر از کارخانه جدا بوده ، اما آزمایشگاه در کنار آن قرار دارد.

    بخش کمکهای اولیه ، می بایستی واحدی مستقل باشد و بخش های تعمیرات و انبارهای مواد اولیه و غیره نیز می بایستی از سالن های تولید جدا باشند.

    در ساختمان تمام این واحدها ، می بایستی امکان توسعه و گسترش آنها را در آینده ، مورد توجه قرار داد.

    پیش بینی های بهداشتی اطراف کارخانه باید به طرز جالبی محوطه سازی و در صورت لزوم زه کشی شود.

    دیواره های داخلی حداقل تا ارتفاع دو متری باید از کاشیهای قابل شستشو پوشانده شود.

    کف کارخانه علاوه بر ضد اسید بودن باید به راحتی قابل شستشو باشد .

    گوشه های دیوار و محل اتصال دیوارها و کف را می باید با کاشیهای مورب ساخت تا محل تجمع گرد و خاک و غیره نشود.

    در صورت استفاده از کاشی یا رنگهای قابل شستشو باید از رنگهای روشن که کثافات را به راحتی نشان دهد ، استفاده کرد.

    قسمت تولید باید تا حد امکان از بقیه قسمتها مجزا باشد.

    سیستم تهویه برای تهویه باید از سیستم های فیلتر شده استفاده کرد.

    در این سیستم ، هوای خارج پس از فیلتر شدن و در صورت لزوم گرم یا خنک شدن از طریق کانالهای جانبی به داخل پمپ می شود.

    این سیستم سبب می شود که هوای داخل کارخانه از دربهای خارج شده و مانع ورود گرد و غبار و حشرات به داخل شود.

    قدرت این دستگاهها باید به حدی باشدکه در هر 25 دقیقه یکبار هوای داخل کارخانه را عوض کند.

    در این مکانها استفاده از پنکه های سقفی پیشنهاد نمی شود مگر برای مواقع استثنایی که حجم بخار داخل بقدری باشد که تهویه معمولی از عهده خارج کردن آن بر نیاید.

    نور نور کافی عاملی است که در کارخانه تاثیر مستقیم دارد، در زیر ، حد اقل نور لازم برای چند نوع عملیات ، ارائه شده است: حداقل نور لازم برای واحدهای مختلف نوع کار نور لازم به شمع درجه بندی نظری مواد اولیه 50 درجه بندی رنگ مواد اولیه 200 جدا کردن نمونه های نامرغوب : زردآلو و هلو 50 گوجه فرنگی 100 زیتون 150 قسمت برچسب زنی 30 اطاق بخار –انبار –شستشوی قوطیها 30 بازرسی پر کن 100 آزمایشگاهها و دفاتر 100 لذا بسته به نوع عملیات مقدار نور لازم در قسمتهای مختلف یک کارخانه از 30 تا 200 شمع متغیر خواهد بود.

    جزئیات مربوط به این بحث را می توان در ماخذ مربوط به مهندسی نور پیدا کرد.

    آب آب مورد احتیاج کارخانه های مواد غذایی معمولاً زیاد است و اغلب کارخانه ها منبع آب مخصوص به خود دارند.

    برای مثال مقدار آب مصرفی صنایع (کلیه صنایع) در آمریکا 40 درصد کل آب مصرفی آن کشور را تشکیل می دهد که این دو برابر مقدار آب مصرفی در کلیه خانه های آمریکا است.

    لذا دسترسی به آب کافی برای کارخانه ها یک مسئله حیاتی است .

    در برآورد احتیاجات آب یک کارخانه باید پیش بینی لازم برای آتش نشانی نیز در نظر گرفته شود.

    در صورت استفاده از آب چاه – چاههای مورد لزوم باید در دورترین نقطه از توالتها و فاضلابهای حفر شوند.

    علاوه بر مقدار آب ، کیفیت بیولژیکی و شیمیایی آن نیز باید در نظر گرفته شود .

    آب را از نظر منبه آن به سه دسته تقسیم می کنند که جدول زیر خصوصیات کلی هر یک را خلاصه می کند: خصوصیات آبی منابع مختلف منبه مواد آلی میکروبها املاح سطحی معمولاً بالا معمولاً الوده معمولاً پائین چاههای کم عمق متغیر متغیر ً ً چاههای عمیق معمولاً پائین معمولاً پائین معمولاً بالا خصوصات آب ، بسته به منشاء آن و نیز ترکیب آلودگی خاکهای سطحی و مقدار باران محلی متفاوت است.

    مقدار املاح آب ، نوع آب را تعیین می کند.

    برای این منظور آب را به گروههای زیر تقسیم می کنند که در جدول زیر خلاصه می شود.

    حدود سختی آبهای مختلف طبقه بندی کل سختی به کربنات کلسیم کلسیم (PPm) (PPm) صاف کمتر از 50 کمتر از 20 کمی سخت 100-50 40-20 سخت 200-100 80-40 خیلی سخت بالای 200 بالای 80 علاوه بر مقادیر املاح ذکر شده در جدول ، حداکثر مواد رادیواکتیو در آب نباید از مقادیر 3 میکرومیکروکوری از رادیم 226و10 میکرومیکروکوری از استرانسیم 90-1000 میکرومیکروکوری از کل اشعه بتا در لیتر تجاوز کند.

    گاهی می توان از میزان مواد آلی موجود در آب به میزان آلودگی آب پی برد.

    مثلاً چنانچه غلظت نیتراتها در آب از 40 تا 80 میلیونیم تجاوز کند، باید به آلودگی آب با فاضلاب مشکوک بود.

    در 100 میلی لیتر ، آبی که در آن تعداد میکروبهای کلیفرم از یک عدد در صد میلی لیتر بیشتر باشد قابل استفاده در صنایع غذایی نیست.

    سختی آب یا املاح قابل حل در آن را به سه گروه تقسیم می کنند.

    سختی کل عبارت است از کلیه املاح موجود در آب مانند : کربناتها ، سولفات ها، کلرورهای سدیم ، پتاسیم، کلسیم و منیزیم .

    سختی موقت عبارت است از بیکربنات کلسیم و منیزیم ، که این املاح در اثر گرم شدن آب ، رسوب می کنند .

    سختی دائم که عبارت است از املاح سولفات و کلرورکلسیم و منیزیم که در اثر حرارت دادن رسوب نمی کنند .

    برای تعیین کل آب می توان مقدار معینی از آب را تبخیر و رسوبات را وزن کرد .

    تصفیه آب همانطوریکه قبلاً گفته شد آب مورد لزوم برای بسیاری از مصرف باید سبک باشد .

    برای این منظور می توان از روش های مختلف استفاده کرد .متداول ترین روشی که در کارخانه های غذایی برای صاف کردم آب بکار می رود ، استفاده از رزین هایی با بار منفی و مثبت (رزینهای کاتیونی و آنیونی ) است .

    کلرینه کردن برای از بین بردن میکروبهای مضر در آب از کلر استفاده می شود .برای این کار از دستگاههای خودکاری که مقدار کلر را به آب زده و غلظت آن را تا حد مورد نظر ثابت نگه می دارید ، استفاده می شود .

    مقدار کلر آب کارخانه ها بین 5-7 میلیونیم کلر آزاد ، پیشنهاد می شود که در موقع تمیز کردن کارخانه ، مقدار ان را به 15-20 میلیونیم افزایش داد .

    اثر ضد عفونی کلر، به PH آب بستگی دارد .

    بخار بخار آب متداولترین انرژی در کارخانه های صنایع غذایی است .

    مقدار بخار لازم در یک کارخانه به نوع عملیات بستگی دارد و آنرا با واحد تن بخار تعیین می کنند .سابقاً ظرفیت دیگ بخار را با اسب بخار گزارش می دادند و ان قدرتی بود که بتواند در یک ساعت 5-34 پوند آب 100 درجه سانتیگراد را به بخار تبدیل کند .

    که این خود معادل 10 فوت مربع از سطح داخلی لوله های دیگ می بود .چون به مرور زمان راندمان کار دیگهای بخار پایین می آید و در نتیجه ظرفیت دیگ نیز پائین می رود ،لذا این واحد به واحد تن تعویض شد .یک تن ظرفیت عبارت از قدرت حرارتی یک دیگ بخار در ساعت که بتواند یک تن آب 100 درجه سانتیگراد را به بخار تبدیل کند .

    ظرفیت دیگهای بخار از 2-1000 تن در ساعت می باشد ، دیگهای متداول در کارخانه های غذایی بین 4-30 تن می باشند .

    ظرفیت و تعداد دیگهای بخار لازم برای یک کارخانه باید توسط یک مهندس تاسیساتی با تجربه تعیین شود.

    معمولاً ظرفیت دیگهای بخار یک کارخانه باید جوابگوی حداکثر احتیاجات یک کارخانه در فصل تولید باشد .

    داشتن چند و یا حداقل دو واحد بجای یک واحد ، هم اقتصادی تر و هم مطمئن تر است زیرا در مواقع لزوم می توان یک یا تعدادی از آنها را خاموش کرد و در موارد خرابی بقیه واحد ها می توانند مصارف لازم را تامین سازند .

    انتخاب ماشین آلات قانون خاصی برای انتخاب ماشین آلات یک کارخانه غذایی وجود ندارد .

    ایده آل است اگر ظرفیت ماشینهای مختلف یک خط تولیدی با هم سازگار باشند ولی اغلب این کار عملی نیست و توازنی بین واحدهای مختلف وجود ندارد .

    چرا که بعضی از واحدها ، قابلیت تحریک داشته و برای کارهای مختلف مناسب می باشند در حالیکه برخی دیگر ثابت بوده و فقط یک کار از آنها بر می آید .

    باید توجه داشت که از نظر اقتصادی برخی از واحد ها را می تواند تکرار کرد ولی برای بعضی دیگر خرید واحد جدید ، اقتصادی نبوده و بهتر است از ابتدا آنرا با ظرفیت بزرگ انتخاب کرد .

    در خریدهای بزرگ بهتر است با خریداران دیگر این وسایل تماس گرفت و از نظریات آنها جویا شد .

    به طور کلی می توان پیشنهاد کرد که تا آنجایی که اصول اقتصادی اجازه می دهد ، بهتر است کلیه ماشین آلات را از یک شرکت خریداری کرد تا در این صورت علاوه بر امکان خدمات بهتر بتوان در قرار دادها تاکید زیاد تری به داشتن خدمات مرتب داشت .

    این امر حتی در سطح ملی حائیز اهمیت می باشد زیرا وقتی که یک متخصص خدمات ،جهت شرکت خاص به ایران می آید می تواند به اشکالات شرکت های دیگر که ماشین آلات مشابه دارند رسیدگی کند .لذا در انتخاب ماشین آلات و خط ها باید امکان داشتن خدمات و وسایل یدکی را از نظر دور نداشت .

    تولید کنندگان بزرگ ماشین آلات صنایع غذایی دارای آرشیو های مجهزی هستند که می تواند در بسیاری از موراد کمک های موثری در طرح یک کارخانه باشند .

    از ان جمله دادن نقشه های کلی ،ترتیب نصب ماشین آلات ، خصوصیات پایه های لازم ،امکانات مختلف برای استفاده از یک واحد و غیره .

    لذا در بسیاری از موارد مقرون به صرفه است که کلیه اطلاعات ،احتیاجات و امکانات کلی را به چنین شرکتهایی داد و از آنها نظر خواست .

    نکاتی که در انتخاب یک واحد خودکار می باید در نظر گرفت عبارت اند از : هر واحدی باید کاری را که از او انتظار می رود به خوبی انجام دهد .

    مثلاً وقتی یک دستگاه شتشو خریداری می شود باید عمل شستشوی محصول مورد نظر را به خوبی و به طور کامل انجام دهد و لزوم به شستشوی مجدد نباشد .

    کار باید کاملاً تمیز انجام شود و در انتهای کار ،ماشین مزبور به راحتی قابل تمیز کردن بوده و آماده برای انجام کار بعدی باشد .

    تا آنجا که ممکن است ماشین باید دارای طرح ساده باشد تا تعمیرات آن به آسانی انجام گیرد .

    از نظر کار و نگهداری ، اقتصادی باشد .

    علاوه بر نکات بالا هیچ واحد خودکاری نباید چنان گران باشد که غیر قابل تعویض باشد .متاسفانه بسیاری از ماشین های فعلی دارای چنان ظرفیت بالایی هستند که فقط در صورت کار در حجم های خیلی زیاد اقتصادی می باشند و تعویض آنها به هیچ وجه اقتصادی نیست .

    تا حد ممکن باید ماشین های مختلف برای عملیات پیش بینی شده به راحتی قابل تنظیم به کار 100 قوطی در دقیقه هم باشد چه هنگامیکه ما 100 قوطی در دقیقه درب بندی می کنیم و دستگاه با 500 قوطی در دقیقه کار می کند ما تنها از 5/1 ظرفیت آن استفاده می کنیم یعنی 5/1 عمر ماشین .

    چنانکه این عمل یعنی انتخاب یک ماشین قابل تنظیم عملی نباشد باید انتخاب دو واحد از ان نوع ماشین را مورد مطالعه قرار داد .

    شاید بهتر باشد که دو واحد با سرعت نصف خریداری و به مقتضای احتیاج از یکی یا از هر دو استفاده کرد .

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    کتاب صنایع غذایی ، نوشته دکتر مرتضی ملکی.

    صنایع غذایی و نگهداری غذا ، نوشته شهرام دخانی

    جزوات موجود در کارخانه صنایع غذایی تک چین شیراز

    ندارد.

کاربرد اولترا سونیک در صنایع غذایی و بسته بندی در صنایع غذایی چکیده نحوه استفاده از امواج اولتراسوند در صنایع غذائی دو گونه است. کاربرد اولتراسوند با شدت بالا و با شدت پائین. از امواج اولتراسوند با شدت پایین به عنوان روش تجزیه‌ای در تهیه اطلاعات مربوط به ویژگی های فیزیکی و شیمیایی مواد غذایی استفاده می شود. در این حالت توان به کار رفته به حدی پائین است که پس از قطع امواج ...

کاربرد نانوتکنولوژی در صنایع غذایی سابقه و هدف : نانو فناوری یکی از جدید ترین علومی است که در سه شاخه مرطوب ، خشک و محاسبه ای اینده زندگی بشر را دگرگون خواهد ساخت . یکی از مهمترین زمینه های تاثیر گذاری نانو فناوری در زندگی انسان ، علم غذا است که به دلیل احتیاج روزمره و دائمی انسان به غذا هر گونه تغییر و تحو لی در ان نقش به سزایی در تغییر کیفیت زندگی انسان خواهد داشت . لذا به ...

هدف و سابقه: نانو فناوری یکی از جدید ترین علومی است که در سه شاخه مرطوب ، خشک و محاسبه ای اینده زندگی بشر را دگرگون خواهد ساخت . یکی از مهمترین زمینه های تاثیر گذاری نانو فناوری در زندگی انسان ، علم غذا است که به دلیل احتیاج روزمره و دائمی انسان به غذا هر گونه تغییر و تحو لی در ان نقش به سزایی در تغییر کیفیت زندگی انسان خواهد داشت . لذا به منظور تبیین جایگاه نانو فناوری و نانو ...

نانو تکنولوژی، فناوری نوین نانو تکنولوژی فناوری جدیدی است که تمام دنیا را فراگرفته است و به تعبیر دقیقتر "نانو تکنولوژی بخشی از آینده نیست بلکه همه آینده است ".در این مقاله بعد از تعریف نانو به بیان دلایل کاربرد ها و ضرورتهای توجه به این فناوری اشاره شده است . تعریف نانو تکنولوژی نانو تکنولوژی،توانمندی تولید مواد،ابزار ها و سیستمهای جدید با در دست گرفتن کنترل در سطح مولکولی و ...

مقدمه: استخراج با حلال یکی از قدیمی‌ترین روش‌های جداسازی بوده و بدون شک تاریخ استفاده از آن به قبل از میلاد برمی‌گردد. علم استخراج با حلال در طی مدت زمان طولانی، توسعه یافته است و بیشترین پیشرفت در مورد حلالها و سیالهای مورد استفاده در فرآیندهای استخراج بوده است. روش‌های استخراجی نظیر، سونیکیشن1، سوکسله2، استخراج با فاز جامد[1] و استخراج مایع-مایع[2] که مدتها پیش ابداع شده‌اند ...

مقدمه مسائل کشاورزی پیچیده اند و رابطه آنها با پاره ای عوامل اقتصادی ،مالی ، فنی و جمعیتی است. هر نوشته ای راجع به بازارهای کشاورزی ، حتی اگر در حد این کتاب موجز باشد ، ضرورتا بایستی مسائل بسیار متنوعی را مورد بررسی قرار دهد. قبل از هر چیز ، باید بدانیم مشکلات بازارهای کشاورزی چیست؟ خصوصیات فنی آن کدام است ؟ مشکلات بین المللی محصولات عمده کشاورزی چگونه سازمان می یابد ؟ اما این ...

نانو تکنولوژی ، فناوری نوین نانوتکنولوژی فناوری جدیدی است که تمام دنیا را فراگرفته است و به تعبیر دقیق تر" نانو تکنولوژی بخشی از آینده نیست بلکه همه آینده است ". در این مقاله بعد از تعریف نانو به بیان دلایل کاربرد ها و ضرورت های توجه به این فناوری اشاره شده است. تعریف نانو تکنولوژی نانو تکنولوژی ، توانمندی تولید مواد ، ابزار ها و سیستم های جدید با در دست گرفتن کنترل در ...

تاریخچه سوسیس و کالباس در ایران در ایران اولین بار تولید سوسیس و کالباس حدود سال 1300 شمسی و توسط مهاجرین لهستانی انجام شد. کلمه‌ کالباس از زبان لهستانی گرفته شده است. اما بصورت کارخانه‌ای در سال 1982 میلادی (1370 شمسی) شروع شد. به این صورت که یک نفر روسی به نام افو ناسر در بندر انزلی با ماشین کوچک دستی شروع به کار کرد و روزانه مایحتاج عده‌ای اتباع خرجی و عیسویاتی که در آنجا ...

مقدمه: در سال مالی 1381 هیئت مدیره شرکت با مطالعه وضعیت تولید و فروش سنوات قبل و در نظر گرفتن کشش بازار و با توجه به رهنمودهای مجمع عمومی عادی سال 1380 برنامه عملیاتی خود را در زمینه های تولید، فروش، نیروی انسانی و تأمین مالی تدوین نموده و علیرغم محدودیتهای شدید مالی، سعی شد تا حد امکان اهداف مورد نظر به اجرا درآورده شود. با توجه به اینکه سال 1381 با زیان انتقالی از سال قبل آغاز ...

شهرستان سیرجان در قسمت جنوب غربی استان کرمان واقع شده و از شمال به رفسنجان و شهربابک از جنوب به استان هرمزگان از شرق به شهرستان بافت و بردسیر و از غرب به استان فارس محدود می شود. سیرجان به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و قرار گیری بر سر راههای ارتباطی کرمان، یزد، بندرعباس و شیراز و نیز وجود زمین های کشاورزی حاصلخیز و منابع معدنی از دیر باز تا کنون پذیرای مهاجران مختلف بوده است که ...

بسم الله الرحمن الرحیم کاربرد انواع ترکیبات اروماتیک در صنایع غذایی ترکیبات آروماتیک یک سری ترکیباتی هستند که در صنایع غذایی بسیار حائز اهمیت هستند و معمولأ در حین انجام واکنشهای شیمیایی و بیو شیمیایی مواد غذایی بوجود می آیند و همچنین در مواد غذایی مختلف بحالت طبیعی وجود دارند. همانطور که از نام ترکیبات آروماتیک می توان استنباط نمود اینست که ترکیبات مولد عطر و بو (آروما)در مواد ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول