مقدمه سوء مصرف و اعتیاد به مواد مخدر یکی از بلایای بزرگی است که بشر امروزه در همه جای جهان با آن دست به گریبان است.
کارتل های بین المللی و باندهای عظیم قاچاق مواد مخدر در همه جای جهان از جمله در نزدیک کشور عزیزمان پایگاه هایی دارند و به تجارت اهریمنی خود که دومین تجارت پر سود دنیاست مشغول هستند .
اگر چه مقابله با تجارت غیر قانونی مواد مخدر و اثرات آن چالشی بزرگ برای جامعه جهانی است، جالب است بدانیم که پرسودترین تجارت های امروز دنیای ما تجارت اسلحه و مواد مخدر یعنی کسب و کارهایی برای نابودی بشر است.
میلیون ها نفر در مملکت ما با معضل مواد مخدر دست به گریبان اند، میلیون ها زن تباهی همسرشان را روزانه پیش رو می بینند و دم بر نمی اورند و میلیون ها کودک و نوجوان زیر سقف های پر دود زندگی می کنند و تباه می شوند.
سالانه صدها تن مواد مخدر در کشور مصرف می شود که صدها میلیارد ریال از سرمایه ملی را بر باد می دهد.
سن اعتیاد رو به کاهش رفته و به نوجوانی رسیده است.
یک سوم طلاق های ثبت شده بدلیل اعتیاد است و شصت درصد از فضای زندان های کشورمان را معتادان اشغال کرده اند.
هزاران نفر در راه مبارزه با این بلای اهریمنی جان باخته اند.
بیکاری، ایدز، فحشاء، افسردگی ، خودکشی و صدها معضل دیگر با اعتیاد مرتبط هستند و سوغات های جدید مانند : قرص اکستازی ، شیشه ، کراک ، پان پراگ و ...
در حال گسترش در بین نوجوانان است.
متاسفانه ازسوی دیگر شاهد جهش در مصرف ترامادول و ترکیبات شبه افیونی در سالهای اخیر می باشیم به طوری که اولین مورد مسمومیت با ترامادول در ایران در سال 1382 گزارش شده است و در سال 1384 به متوسط 24 مورد مسمومیت در ماه و در سال 1385 به متوسط 66 مورد مسمومیت در ماه رسیده است که در طی یکسال رشدی نزدیک به 3 برابرداشته است .
اعتیاد چیست ؟
اعتیاد یک «بیمارى اجتماعی» است که عوارض جسمى و روانى دارد و تا زمانى که به علل گرایش «بیمار» توجه نشود، درمان جسمى و روانى فقط براى مدتى نتیجه بخش خواهد بود و فرد معتاد دوباره گرفتار « مواد اعتیاد آور» می گردد.اعتیاد به موادمخدر یکى از مهمترین مشکلات اجتماعی، اقتصادى و بهداشتى است که عوارض ناشى از آن تهدیدى جدى براى جامعه بشرى محسوب شده و موجب رکود اجتماعى در زمینه هاى مختلف مىگردد همچنین ویرانگری هاى حاصل از آن زمینه ساز سقوط بسیارى از ارزشها و هنجارهاى فرهنگى و اخلاقى شده و بدین ترتیب سلامت جامعه را بطور جدى به مخاطره مىاندازد.پدیده شوم قاچاق موادمخدر بیش از آنکه فعالیتى سوداگرانه، تجارى و اقتصادى در عرصه مافیاى اقتصاد بین المللى باشد، ابزارى کارآمد، مؤثر و راهبردى در گسترش نظام سلطه صاحبان قدرت جهان بر کشورهاى توسعه نیافته است.
تحلیلگران مسائل سیاسى و اجتماعى بر این باورند که در تهاجم و نفوذ فرهنگی، پدیده موادمخدر مهمترین عامل به تباهى کشیدن و انحطاط اخلاقى جوامع به شمار می رود.
متاسفانه گسترش دامنه مصرف موادمخدر در جامعه امروزى به حدى است که حتى قشر متفکر و تحصیل کرده را نیز به سمت خود کشانده است.
مبارزه با اعتیاد نیز قطعاً بیش از آنکه ماموریتى در راستاى وظایف مصرحه نیروى انتظامى باشد، اقدامى است استراتژیک در مقابله با ابزار نظام سلطه جهانى در انحطاط اخلاقى جوامع با اهداف خاص سیاسی.
اعتیاد بعنوان یک آسیب اجتماعی، هیچ گاه بطور کامل ریشه کن نخواهد شد، اما با تدبیر، اندیشه و تلاشى مخلصانه حداقل میتوان آنرا به کنترل در آورد.
در این راستا تلاش ما بر این است تا با ارتقاء سطح آگاهى اقشار مختلف جامعه پیشگیرى از اعتیاد را بر باشیم که اگر هم در آن فرد معتادى وجود دارد، درصدد نجات خویشتن باشد.
اعتیاد یک بیماری زیست شناختی ، روانشناختی و اجتماعی است .
عوامل متعددی در سوء مصرف مواد مخدر و اعتیاد موثر هستند که در تعامل با یکدیگر منجر به شروع مصرف و سپس اعتیاد می شوند.
عوامل موثر بر فرد ، محیط فرد و عوامل اجتماعی ، عوامل در هم بافته ای هستند که بر یکدیگر تأثیر میگذارند .
درک کلیه علل و عوامل زمینه ای موجب میشود تا روند پیشگیری ، شناسایی ، درمان و پیگیری به طور هدفمند طرح ریزی شود.
بنابراین ، آشنایی با عوامل زمینه ساز مستعد کننده بروز اعتیاد و نیز عوامل محافظت کننده در مقابل آن از دوجهت ضرورت دارد : شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد و اقدامهای پیشگیرانه لازم برای آنان .
انتخاب نوع درمان و اقدامهای خدماتی ، حمایتی و مشاوره ای لازم برای معتادان.
عوامل مخاطره آمیز عوامل مخاطره آمیز مصرف مواد شامل عوامل فردی ، عوامل بین فردی و محیطی و عوامل اجتماعی است .
عوامل مخاطره آمیز فردی دوره نوجوانی استعداد ارثی صفات شخصیتی صفات ضد اجتماعی پرخاشگری - اعتماد به نفس پایین افسردگی اساسی نگرش مثبت به مواد موقعیت های مخاطره آمیز : ترک تحصیل بی سرپرستی تأثیر مثبت مواد بر فرد انواع مواد مخدر اکس تاریخچه : به منظور برقرار کردن ارتباط سریع در ملاقات های کوتاه و افزایش توان شب زنده داری در کلوب ها و باشگاهها ، سوداگران مرگ مواد روانگردانی به جوانان آشفته عصر اینترنت عرضه می کنند که از آن ها به عنوان مواد مخدر باشگاهی یا مواد مخدر کلوبی ( MDMA ) نام می برند .
رایج ترین و مشهورترین این مواد اکستاسی است که محرک و توهم زاست .
این ماده در سال 1914 در آلمان برای نخستین بار توسط کمپانی داروسازی مرک به عنوان داروی کم کننده اشتها و لاغری عرضه گردید که به علت اثرات آن به سرعت از رده مصرف خارج گردید.
این محصول در دهه 1980 از انبار کارخانه ها خارج شد و مورد استفاده متقاضیان خیابانی و در برخی از محیط های دانشگاهی به عنوان دارویی برای افزایش خود آگاهی قرار گرفت .
در سال 1985 دولت آمریکا مصرف این ترکیب را ممنوع اعلام کرد و مطالعات انجام شده در مورد حیوانات آزمایشگاهی در سال 1986 آثار مخرب اکستازی را بر سیستم عصبی نشان داد.
در سال 1988 در جدول 1 کنوانسیون مواد روانگردان گنجانده شد و مصرف درمانی آن نیز متوقف شد .
اکستاسی از حدود 25 سال پیش به عنوان ماده ای که هم انرژی زاست و هم توهم زاست رواج پیدا کرد و پس از چند سال در سراسر جهان پخش شد .
بر اساس نتایج آماری در فاصله سالهای 1998 و 1999 موارد مرگ ناشی از مصرف اکستازی 400 درصد افزایش داشته است.
همچنین از سالهای 1996 تا 1999 اورژانس بیمارستانی سراسر دنیا با 9 برابر افزایش شمار مسمومیت به اکستازی مواجه شده اند یعنی تعداد موارد مسمومیت در این دوره زمانی از 319 نفر به 2850 نفر رسید.
اکثریت قربانیان کمتر از 25 سال سن داشتند.
شمار مصرف کنندگان اکستازی را در سال 2001 حدود 1/8 میلیون نفر ذکر کرده اند.
به نظر می رسد که این رقم در سال جاری در حدود 5/6 میلیون نفر افزایش یافته باشد تعداد افراد 10 تا 18 ساله ای که از این ماده استفاده کرده اند در حدود 140 درصد افزایش یافته است همچنین 92 درصد افرادی که مصرف اکستازی را شروع کرده اند بعدها به مواد دیگری مانند ماری جوانا ، کوکائین و هروئین و ...
روی آورده اند.
اشکال دارویی : این دارو به صورت قرص های خوراکی و جویدنی ، کپسول ، مواد تدخینی و تزریقی موجود است.
قرص و کپسول آنهایی که از خارج از کشور وارد می شوند دارای شکل و رنگ هستند.
اما آنهایی که در ایران ساخته می شوند فاقد رنگ و شکل خاصی هستند و اگر انگشت بر روی قرصها بکشیم و رنگ آنها برود آن موقع می فهمیم که آنها قرص اکستازی هستند.
این مواد به صورت مایع به صورت پودری به صورت آدامس نیز موجود می باشند.
ترکیبات : ترکیب شیمیایی : Metheylendioxy Metha Amphetamine 3 ، 4 یا Dimethey ، Alpha ، N 31 با فرمول C 11 H 15 M 2 O که به ترکیب MDMA یا 3 و 4 متیلن دی اکسی مت امفتامین که به نام های اکستاسی ، اکستازی ، XTC ، E ، X نیز معروف است.
قرص های اکستازی دارای ناخالصیهای فراوان و مواد خطرناک همچنین ترکیبات : آمفتامین ، LSD ، فنیل پروپانول آمین و … نیز می باشد.
عوارض مصرف : اثرات این قرص ها 20 تا 90 دقیقه پس از مصرف ظاهر می شود.
در عرض 2 تا 4 ساعت به حداکثر می رسد و 3 تا 24 ساعت باقی می ماند.
اثرات منفی شدید: ● اثرات شدید احساسی ، اختلال خواب ، کابوس های شبانه ، حملات ناگهانی ، دیوانگی ، انقباض شدید فک و پارگی زبان در اثر فک زدن های طولانی ( در صورت بروز این حالت باید از آمپول دیازپام و یا قرص های خوراکی آن استفاده کرد.
) ، عدم تمرکز، فراموشی، اختلال در یادگیری ، اختلال در مکانیسم نعوظ و نرسیدن به ارگاسم ، عوارض کبدی و قلبی ، تشنج ، بزرگ شدن پستان در آقایان ، صدمه به اعصاب مغزی ، احتباس ادراری ، کاهش سدیم خون در اثر مصرف زیاد مایعات ، اغماء و مرگ .
((حشیـش)) حشیش: ماری جوانا ، حشیش ، روغن حشیش ، THC ، بنگ ، چرس و کانگا از جمله گروه فرآورده های گیاه شاهدانه مونث محسوب می شوند .
به علت سوء مصرف چشمگیر حشیش در ایران به بررسی این ماده مخدرمی پردازیم .
حشیش از بوته شاهدانه تهیه می گردد .
کانابیس نام مختصر بوته شاهدانه است و به تمام ترکیبات بدست آمده از شاهدانه اطلاق می گردد .
ماری جوانا گیاه خشک شده است و حشیش به رزین گرفته شده از برگ گیاه اطلاق می گردد .
ولی در فرهنگ رایج در ایران حشیش معادل کانابیس در نظر گرفته شده است .
طبق گزارشهای دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل ( UNODC ) بوته شاهدانه که بوته ای شبیه به گزنه است را می برند ، خشک و سپس خرد کرده داخل سیگار ریخته و دود می کنند .
( که معمولا سیگاری نامیده می شود .
) گاهی حشیش را با شیرینی ویا نوشابه مخلوط می کنند و آن را می خورند .
میزان تاثیر در مصرف خوراکی به یک سوم تا نصف تقلیل می یابد .
گراس ، بنگ و مری جین نامهای دیگر حشیش هستند .
آثار نشئه آور ضمن چند دقیقه شروع شده و حدود 30 دقیقه بعد به اوج می رسد و دو تا چهار ساعت دوام می یابد .
حشیش حاوی ماده ای شیمیایی به نام T.H.C ( تتراهیدروکانابینول delta_9_tetrahydro cannabinol ) است که ماده موثر آن به شمار می رود .
حشیش در طبقه بندی مواد مخدر ، جزو مواد توهم زای طبیعی می باشد .
باید گفت منظور از چرس در این ماده همان حشیش است که در حال حاضر به اشکالی مانند تخته ای ، لواشکی ، حبی و ...
تهیه و قاچاق میشود .
حشیش و ماری جوانا پر مصرفترین ماده مخدری هستند که هم اکنون متجاوز از 144 میلیون نفر در سراسر جهان آنها را مصرف می کنند.
شکل ظاهری : ماده است به رنگ سبز تیره و گاهی قهوه ای مایل به سبز شبیه حنا که از گل ، برگ و ساقه گیاه شاهدانه مونث و از ترشحات چسبنده آنها به صورت صمغ به دست می آید .
آثار مصرف طولانی حشیش : التهاب و انسداد مزمن مجاری تنفسی ، بیماریهای تنفسی مزمن و سرطان ریه ، کاهش تعداد و فعالیت اسپرم ها ، اختلال در سیکل قاعدگی ، کاهش وزن و ایجاد نقائص مادرزادی در جنین ، اختلالات روانی شدید مانند : بی انگیزگی ، انزوای اجتماعی و ...
.
((کریستـال)) کریستال دى متامفتامین هیدروکلرید یا به زبان عامیانه کریستال یک ماده قدرتمند، اعتیادآور، مخدر محرک و به شکل ترکیبى و مصنوعى است.کریستال به شکل بزرگ و شفاف و مانند کریستال هاى واقعى و به رنگ هاى صورتى، آبى و سبز یافت مى شود.این ماده همچنین در خیابان به اسامى «مت»، «تینا» و در بعضى مواقع «آیس» و «شیشه» شناخته شده است.
چطور استفاده مى شود ؟
مانند دیگر انواع متامفتامین ها، کریستال معمولاً به شکل هاى سیگار، بلعیدنى، مایع خوراکى یا تزریقى و در موارد نادر حتى به صورت شیاف مقعدى استعمال مى شود.
کریستال به شکل سیگارت یا تزریقى با شروع و حمله سریع تر بدن آثار تخریب کننده ترى دارد ولى متاسفانه استفاده از نوع سیگار و تنفسى شایع تر است.
(( پـان پـراگ )) ماده مخدر جدیدی که امروزه در حال گسترش در بین جوانان و نوجوانان است ماده صنعتی به نام پان پراگ است این ماده که به عنوان خوشبو کننده دهان به فروش می رسد و به صورت مکیدنی و جویدنی استفاده می شود .
پان به شکل پودر ، آدامس و پاستیل به فروش می رسد.
این ماده با نامهای پان (Pann) چالیا (chaalia) گوتکا (gutkha) نیسوار (niswar) ، پان پراگ ، راجا ، تایتانیک ، ناس خارجی ، پان پاکستان ، ویتامین ، ملوان زبل و … در کشورهای پاکستان ، اندونزی ، مالزی ، فیلیپین، چین ، تایوان ، ویتنام ، هند در بسته بندی های شکیل و زیبا با عکسهای هنرپیشه های هندی و پاکستانی تولید و عمدتا از مرزهای شرقی کشور وارد می شود.
این مخدر جدید هر چند با نامهای عجیب و فریبنده وارد شده است اما ترکیبی شبیه مخدر ناس را دارا می باشد.
مخدری که مرزنشینان شرق ایران ، خراسانی ها ، ساکنان قسمت هایی از آذربایجان آن را که از افغانستان ، هند و پاکستان وارد می شود به خوبی می شناسند.
ناس یکی از کثیف ترین و تهوع آورترین موادی است که در دسته مخدرهای توهم زا قرار می گیرد.
ترکیبات : این ماده تشکیل شده است از تنباکو ، آهک ، خاکستر ، ادویه های معطر ، ساخارین ، اسانس ها و افزودنی های غیرمجاز .
مواد شیمیایی که در پان پراگ استفاده می شود شامل : آرسنیک ، کربنات ، منیزیم و سرب می باشد.
برای طعم دادن به پان پراگ معمولا از اسانس نعناع استفاده می شود که استعمال آن راحتتر باشد.
عوارض مصرف : 1- عوارض جسمی : نیکوتین موجود در تنباکو این مواد باعث زردی رنگ دندان ها ، آسیب جدی به سلولهای مغز، سرطان دهان ، حنجره ، سرطان لثه می شود.
ایجاد عارضه در دستگاههای تنفسی ، قلب و عروق از دیگر عوارض آن است.
با مصرف این مواد بزاق دهان افزایش می یابد و خروج مکرر آب دهان مصرف کننده سبب ایجاد بیماریهای عفونی مانند سل و هپاتیت می شود.
2- عوارض روانی مصرف پان : از دست دادن تعادل رفتاری و حرکتی ، سبکی سر ، گیجی ، شادی کاذب و تشنگی ، ایجاد دلبستگی و اعتیاد .
(( شیشه )) یکی از مواد مخدر خطرناک که اخیرا" بین جوانان شایع شده، شیشه است .
نام علمی نام علمی این ماده مخدر مت آمفتامین می باشد.این ماده محرک اعصاب است.
مت آمفتامین گاهی اوقات توسط پزشکان برای بیماریهای خاص تجویز می شود که با تاثیر مستقیم بر مکانیسمهای مغز شادی و هیجان در فرد ایجاد می کند که این دارو را به دارویی به شدت اعتیاد آور تبدیل می کند.
مصرف کننده ممکن است دچار حرکات تکراری شود.
مت آمفتامین همچنین باعث اختلال شدید در خواب و یا بی خوابی کامل می شود.
مصرف کننده دجار بی اشتهایی شدید شده و ساعتها و بعضا تا روزها اشتها به غذا ندارد ولو اینکه این ماده باعث تشنگی می شود و مصرف کننده مجبور است مقدار زیادی آب بنوشد.
ترکیبات ترکیب اصلی این ماده از آمفتامین(Amphetamine) گرفته شده که یک ماده محرک و اعتیاد آور است و مغز و سیستم عصبی را به شدت تحریک می کند و از نظر شیمیایی اثر آن از آمفتامین بیشتر است.
این مواد در لابراتوارهای غیر قانونی ساخته می شود و اسامی خیابانی مثل: کریستال، یخ، Meth و شیشه دارند.
این ماده توهم زایی و اثرات محرک را باهم ایجاد می کند.
این ماده به صورت داخل بینی و خوراکی و داخل رگ و کشیدنی مصرف می شود و بلافاصله بعد از مصرف حالتی به نام rush یا flash در فرد ایجاد می گردد و افراد به سرعت اعتیاد پیدا می کنند و مجبورند هر روز مقدار مصرف را زیاد کنند.
مصرف این ماده می تواند باعث کاهش اشتها برای روزها، افزایش تعداد تنفس، افزایش فعالیت فیزیکی، افزایش دمای بدن و تحریک پذیری و بی خوابی گیجی، لرزش و تشنج، اضطراب و بدبینی و خشونت را سبب شود.
که تشنج و افزایش زیاد دمای بدن باعث مرگ افراد می گردد.
همچنین با صدمه روی عروق باعث سکته های مغزی و قلبی می گردد.
یکی از عوارض روانی آن ایجاد بیماری روانی شبیه اسکیزوفرنی است شامل توهمات بینایی و شنوایی و بدبینی و پرخاشگری است.
متاسفانه افراد شیاد تبلیغ این ماده را در ایران با عنوان نشئه آور ولی بدون اعتیاد عنوان می کنند ولی این طور نیست و علاوه بر اعتیاد می تواند مرگ آور باشد.
اطلاع رسانی و معرفی صدمات جسمانی و روانی جدی این ماده از طریق رسانه های عمومی می تواند از گسترش مصرف این ماده خطرناک جلوگیری نماید.
آثار مصرف : - احساس سرزندگی و سرحالی ، افزایش ضربان قلب - افزایش توانایی جنسی ،افزایش هوشیاری - افزایش اشتها ، کاهش خواب و آرامش - پرحرفی ، تولید افکار بدبینانه - بیقراری ، خلق تحریک پذیر - شیشه باعث افزایش شدید میل جنسی در خانم ها می شود ، افزایش فعالیت بدنی عوارض مصرف ترک : - پرخاشگری ، کاهش توانایی جنسی - عدم کنترل روانی - انواع اختلالات پارانویی( بدبینی) - ایجاد وابستگی روانی شدید - مرگ مغزی - اختلال اسکیزوفرنی(ازنوع آشفته) - خلق تحریک پذیر - عصبی بودن وبهانه جویی - احساس گم گشتگی( چیزی گم کردن) - احساس بی حوصلگی - احساس کسلی و سستی ( کم انگیختگی) ملاحظات : در مورد کسانی که شیشه مصرف می کنند باید این نکته را یاد آور شد که اگر فرد خوشحال باشد، بعد از مصرف شیشه خوشحال تر می شود و اگر ناراحت باشد بعد از مصرف شیشه این ناراحتی تشدید می شود زیرا شیشه این خاصیت را دارد که به احساس فرد شدت می بخشد ( اصطلاح فاز).
تصور غلط در بین اقشار مختلف مردم که معتقدند مصرف شیشه برای درمان افسردگی مناسب است .
((کـوکـائیـن)) کوکائین : کوکائین یکی از اعتیادآورترین و خطرناکترین مواد مورد سوء مصرف است .
این ماده که یکی از مواد مخدر توان افزای طبیعی می باشد که از برگ گیاه کوکا تهیه می شود .
گیاه کوکا حاوی ماده توان افزاست که مصرف آن سبب فعال شدن مرکز بی خبری و سرخوشی در مغز مصرف کننده می شود .
ماده حاصل از برگ کوکا ، کوکائین نامیده می شود که به اری تاکسیلین نیز شهرت دارد .
رنگ آن سفید شفاف و همانند کریستال ریز می باشد و با مختصر تکانی بلورهای ریز آن بر روی هم می غلتند این ماده مخدر معمولا استنشاق می شود اما گاهی تزریق یا تدخین نیز میگردد .
استنشاق کم خطرترین و تدخین و تزریق خطرناکترین روش مصرف است .
در مصرف استنشاقی ، کوکائین را به صورت خطی بر یک سطح صاف می ریزند و معمولا از طریق اسکناس لوله شده از راه بینی بالا می کشند .
آثار رفتاری کوکائین تقریبا بلافاصله ایجاد شده و مدت نسبتا کوتاهی ( 30 تا 60 دقیقه ) دوام می یابد .
لذا برای حفظ آثار آن مصرف مکرر لازم است .
لذا افراد وابسته ممکن است هر نیم تا یک ساعت یکبار برای مصرف از جمع یا محل کار خارج شوند .
کشورهای بولیوی ، کلمبیا و پرو بزرگترین محل رشد و نمو کوکا به شمار می روند .
نخستین بار بومیان کشور (( پرو )) از برگ این درخت برای تسکین درد و رفع خستگی استفاده نمودند .
نامهای خیابانی آن کوک ، کاندی و هپی می باشد .
آثار مصرف : کوکائین آثار اعتیاد آوری قوی دارد .
وابستگی روانی ممکن است حتی با یک بار مصرف رخ دهد .
وابستگی جسمی نیز ایجاد می شود ولی خفیف است .
عوارض جسمی : افزایش فشار خون ، افزایش درجه حرارت ، تنگی موضعی عروق ، کاهش اشتها ، اختلال خواب ، بی حسی موضعی و ...
عوارض روانی : نشئگی ، سرخوشی ، افزایش اعتماد به نفس و احساس خوب بودن ، رفتار جنسی خطرناک ، پرخاشگری ، سرآسیمگی و ...
عوارض جانبی : سوراخ شدن تیغه بینی ، بیماریهای عروقی مغز از جملع انفارکتوس مغزی ، حملات تشنجی ، انفارکتوس قلبی ، مشکلات روانپزشکی از قبیل : اختلال خلقی ، اختلال اضطرابی و اختلالات جنون و ...
ترک : علائم ترک کوکائین معمولا یک روز تا یک هفته طول می کشد که به فروریزی یا crssh موسوم است که با احساس ملال ، فقدان احساس لذت ، اضطراب ، تحریک پذیری ، خستگی ، خواب آلودگی و گاهی سرآسیمگی همراه است .
((تـریـاک)) تریاک چیست و چگونه بدست می آید؟
وقتی گلبرگ های صورتی و بنفش رنگ گیاه خشخاش (پاپاور سومنی فروم) پژمرد و فرو ریخت از تیغ زدن تخمدان گل شیره ای سفید رنگ تراوش می کند که در مجاورت هوا پس از تبخیر و تغلیظ قهوه ای رنگ شده و آن را با تراشیدن توسط تیغ های مخصوص از روی تخمدان جمع آوری می کنند.
این صمغ قهوه ای رنگ همان تریاک است.
تریاک به شکل ماده قهوه ای تیره رنگ به گونه دلمه شده مانند : پلاستیک وجود دارد.
تریاک شیره الکالویید داری است که از تیغ زدن گرز خشخاش و لخته شدن شیره خشخاش نارس بدست می آید.
تخمدان حاوی دانه های خشخاش، بیضی شکل است که گلبرگهای صورتی رنگ دارد.
وقتی این گلبرگها رو به پژمردگی می رود، با تیغ زدن تخمدان نارس، عصاره شیری رنگی شروع به تراوش می کند که درمجاورت هوا به صورت (دلمه) شده پس از گذشت یک شبانه روز به رنگ قهوه ای و گاهی سیاه در می آید و به حالت صمغی چسبیده بر جدار خارجی تخمدان باقی می ماند که آن را تراشیده و جمع آوری می کنند.
علائم مصرف تریاک مهمترین علائم مصرف تریاک و مشتقات آن عبارتند از : 1- خواب آلودگی با حضور ذهن, 2- تسکین درد, 3- انبساط خاطر و آرامش, 4-احساس گنگ و مبهم به زمان و مکان, 5- بخواب رفتن با آرامش و تخیلات مطبوع, 6- سستی اراده و ضعف حرکات فعاله و 7- کاهش امیال جنسی.
اثرات دلپذیر و آرامش بخش مواد مخدر بسته به مصرف دارو و تحمل شخص بمدت چهار تا شش ساعت ادامه می یابد و پس از آن مرحله خماری فرا می رسد که بصورت خمیازه و آبریزش از بینی, بیقراری, بی اشتهائی, افسردگی, تهوع و استفراغ می باشد.بعد از کشیدن به اصطلاح چند "بست" تریاک, توجه فرد بر روی خودش متمرکز شده و گرایش شدیدی به آرامش پیدا می کند.
درحقیقت اعصابش آرام و اراده اش سست شده و در تفکر و خیال فرو می رود و از معاشرت با دیگران تا حدودی پرهیز می کند و از وزن و زمان و فضا آزاد می شود.
و دگرگونی در جهت یابی زمانی- فضائی در وی ایجاد می شود.
مصرف تریاک سبب می شود تا گذشته وآینده فرد با هم مخلوط شده و مجموعه"حال" را برایش ایجاد نماید و از زمان آزاد گردد.شخص معتاد به تریاک در خیال واهی خود پس از استعمال تریاک احساس می کند که دارای روشن بینی زیاد و قدرت فهم و قضاوت هوشیارانه و بینش وادراک اصیل از دنیای اطرافش می باشد و از این که بدون هیچ سعی وکوششی دارای این حالت در تفکر و تصور گردیده ابتدا تعجب می کند.
ولی رفته رفته در حالت کیف فرورفته و احساس خوشی و خوشبختی به وی دست می دهد و درنتیجه نسبت به محیط اطراف خود بیگانه و بی تفاوت می گردد.با توجه به مطالب ذکرشده, فرد معتاد به تریاک به سهولت می تواند, ساعات شبانه روز را با بی خوابی و رویاهای رضایتبخش ادامه دهد.
و بتدریج در وی وابستگی و بندگی ایجاد شود و در فواصل بست یا پیپ ها این فرد انرژی خود را از دست داده و اندوهگین و بی حوصله می شود و حالت یکنواختی در صدا و کندی در حرکاتش نمایان می شود.لاغری و ضعف عمومی در معتادان به تریاک رفته رفته شدیدتر می شود و ضایعات فیزیکی و روانی و اجتماعی فرد بتدریج زیادتر شده وموجب زوال و نابودی فرد می شود.
یعنی با گذشت زمان تحمل فرد به مقدار مصرف تریاک بیشتر می شود و فواصل آن نیز کمتر شده و گروهی نیز در پایان به هروئین روی می آورند.
عوارض تریاک : مغز: وابستگی ( اعتیاد ) ، بی خوابی هنگام شب ، خواب آلودگی در طی روز ، تغییرات شخصیتی .
افسردگی و بیقراری ، پرخاشگری، اغماء به دنبال مصرف زیاد .
گوارش : تهوع و استفراغ ، کاهش اسید معده و اختلال در هضم غذا ، کاهش فعالیت روده ها و یبوست مزمن ، بی اشتهایی و کاهش وزن ، سوء تغذیه ، خشکی دهان و اختلال در کبد .
پوست : خارش ، تیره شدن رنگ پوست ، تیرگی لبها ، کهیر .
بیضه و تخمدان : کاهش توان و میل جنسی ، بهم خوردگی دوره های قاعدگی در زنان .
عمومی : تضعیف دفاع بدن علیه بیماریها ، بی حسی و عدم تعادل بدنی ، عفونت ریه ، ایست تنفسی به دنبال مصرف زیاد ، انقباض مردمک چشم .
(( ال اس دی )) ال.اس.دی نخستین دارویی است که در گروه توهم زاها قرار گرفت.
بیش از 100 نوع توهم زای طبیعی و مصنوعی مورد استفاده انسان قرار می گیرد که شایعترین آنها LSD ( لیزرجیک اسید دی اتیل آمید ) است .
LSD یک پودر صناعی ( سنتتیک ) سفید محلول در آب است که به اشکال مختلف از قبیل قرصهای بسیار ریز ، کپسول ، مایع بی مزه ، بی بو و بی رنگ و کاغذهای مربع شکل کوچک آغشته به دارو موجود است و اغلب به صورت خوراکی مورد مصرف قرار می گیرد .
LSD به نامهای اسید و تریپ نیز معروف است .
آثار نیم تا یک ساعت پس از مصرف ظاهر می شود .
اوج آن 6_2 ساعت است و پس از 12 ساعت ناپدید می شود .
البته امکان دارد تا 24 ساعت پایدار بماند .
آثار مصرف : عوارض جسمی : لرزش ، افزایش فشار خون ، تعریق ، تاری دید و...
عوارض روانی : با مصرف مواد توهم زا ادراکها روشن و عمیق می شوند بطور مثال : طرح ها واضح می شوند ، موسیقی عمیق تر و و پرتاثیر تر می شود ، هیجانات شدت یافته و تغییرات ناگهانی پیدا می کنند .
جابجایی حسی ایجاد می شود ( مثلا بیمار ممکن است رنگ ها را بشنود یا صداها را ببیند ) .
توهم خصوصا توهم بینایی شایع می شود .
زنده شدن خاطرات فراموش شده گذشته ، بروز احساسات مذهبی و نگرش های فلسفی و ...
نیز ممکن است روی دهد .
عوارض جانبی : افسردگی ، اضطراب ، بازگشت خاطره توهمی ( flashback ، عبارت است بازگشت خودبخودی و گذرای تجربه ناشی از مواد که معمولا چند ثانیه تا چند دقیقه دوام می آورد .
اکثرا به صورت دگرگونی بینایی ، توهم هندسی ، توهم شنوایی ، ریزبینی ، درشت بینی و ...
است .
) ((کـراک)) "کـراک پرمصرف ترین ماده مخدردربین جوانان ایـران" کراک یکی از جدیدترین مواد مخدری است که امروزه توجه جوانان وبسیاری از افراد را به خود جلب کرده است .
کراک اصل که در آمریکا و اروپا ساخته می شود از کوکائین ساخته شده است اما همین کراک درآسیا بیشتر همان هروئین غنی شده وفشرده است که اثر بیشتری دارد .
کراک از دسته مواد توهم زا بوده ولی به علت غلظت بالای هروئین درآن، مصرف کننده با مصرف یکبار ، معتاد می شود .
اما کراکی که دربین مافیای مواد مخدر ایران عرضه می شود هروئین غنی شده نیست بلکه در ترکیبات کراک ایران موادی همچون : نمک آمونیوم ، رنگ ، قرص های مسکن ، صابون کارولین ، مرگ موش ، داروهای آرام بخش ، کورتن بی کربنات سدیم ، اسید آمونیاک ، اسیدهای دست ساز ، قرص های روان گردان ، محلول های اسیدی که برای بازکردن مجاری فاضلاب استفاده می شود ( چنته ) موجود است .
کراک به نامهای مختلفی در جوامع گوناگون نامیده می شود مانند : شیرینی ( candy) ، بینی( nose )، خوشبخت وخوشحال happy) ) ، برف snow)) گرد و خاک ( dust ) و ...
عوارض مصرف : عوارض کوتاه مدت و فیزیکی مصرف کراک : احساس افزایش انرژی ، چابکی ، سرخوشی زیاد ، افزایش ضربان قلب ، تنفس، افزایش درجه حرارت بدن ، افزایش فشار خون ، گشادگی مردمک چشم ، پریدگی رنگ ، کاهش اشتها ، تعرق شدید ، تحرک وهیجان ، بی قراری ، لرزش به خصوص در دستها ، توهمات شدید حسی ، عدم هماهنگی حرکات ، اغتشاش دماغی ، گیجی ، درد پا ، فشار قفسه سینه ، تهوع ، تیرگی بینایی ، تب ، اسپاسم عضلات .
عوارض بلند مدت : از دست دادن وزن بدن ، یبوست ، بی خوابی ، ضعف جنسی ، اختلالات تنفسی ، اشکال در ادرار کردن ، تهوع ، کم خونی ، رنگ پریدگی ، تعرق شدید ، دردهای شکمی واسهال ،اختلالات درهضم و دستگاه گوارش ، سردرد ، لرزش دستها ، پریدن عضلات وسفتی آن ، هپاتیت ، آب ریزش دائمی شدید ، سوء ظن ، گیجی ، اختلالات درک زمان ومکان، رفتار تهاجمی ، تحریک پذیری شدید ، افسردگی ، پرخاشگری ، تمایل به خودکشی ، توهمات ، اختلال درحواس ( بینایی – شنوایی – لامسه ) افکار هذیانی ، اشتهای کاذب ،ناراحتی جدی دماغی وروانی به نام سایکوزو کوکائین ، تشنج و مرگ .
اولین دستگاههایی که در بدن تخریب می شوند ( کبد ، طحال ، ریه ، سیستم گوارش ، دستگاه تناسلی ، عفونت پوستی ) عوارض روانی مصرف کراک : 1- شخص درحالات روانی درحرکت است به این معنا که ابتدا بعد از مصرف نشاط وشادی زیادی وبا کم شدن اثر دارو دلتنگی ، افسردگی ، زودرنجی ، بی خوابی وپارانویا درشخص غلبه می کند .
2- معتادان به کراک حالات روانی اسکیزوفرنیک ، توهم وخطاهای حسی را تجربه می کنند عده ای به دلیل مصرف بالا مبتلا به پارانویا وافسردگی ناشی از مصرف شده ودست به خودکشی وجنابت می زنند .
دلیل توزیع بالای آن درجامعه : همانطور که می دانید درجامعه از اثرات سوء و شدید هروئین صحبتهای زیادی شده تا جائی که نوعی ترس و ووحشت از مصرف این ماده وجود دارد اما بالعکس به دلیل تبلیغاتی که درباره کراک صورت گرفته است از جمله آنها فروش آسان آن به دلیل پائین بودن قیمتش ( نسبت به هروئین ) مصرف ساده وراحت آن نسبت به سایر مواد ( کراک به دلیل بدون بو بودن و اینکه ظاهری خطرناک ندارد و به ر احتی می توان آن راپنهان کرد وهمچنین مصرف این ماده برای افراد شادی ونشاط ظاهری بالایی دارد هیچ ترس وواهمه ای را ایجاد نکرده بلکه برای جوانان مورد توجه است ) .